idioti

Timpul petrecut în comunitățile online, cum ar fi a noastră, mi-a demonstrat că oamenii simt nevoia să achieseze la ceva, la un model, la o idee, la un grup social, indiferent pe ce ar fi bazat el.

Chestia asta o vezi cel mai simplu în articolele de trolling. Am scris că șoferii de bmw sunt idioți? AAaaa, deci cum, eu am bmw, sunt idiot?? M-ai făcut idiot??? De ce generalizezi??? Eu am bmw, sunt idiot???

Aceeași reacție o obții dacă spui că ardelenii sunt proști și leneși. Huo, miticilor, țiganilor. Ferească dumnezeu să spui că brăilenii sunt moldoveni, ți-ai transformat toată Brăila în inamic și fiecare brăilean, cu mic cu mare, îți va explica că Brăila nu e în moldova, Galațiul e în moldova, de ei trebuie să râzi.

Cu toate astea, cei mai dragi prieteni de-ai mei sunt din Transilvania și, surpriză, Brăila. Nu se supără deloc când spun de ardeleni că sunt proști. Pentru că nu se simt, deci logic, nu vorbesc despre ei. Moldovenii mei de prieteni brăileni nu au nici o problemă dacă le spun că sunt moldoveni, pentru că ei știu exact ce sunt și nu au nevoie să demonstreze nimănui contrariul.

Problema este că toată aceast giugiubăraie se extrapolează la nivel de țară. Așa vezi ucigându-se pentru idei politice, pentru inundații, Ponți sau Băsești, Iohaniși și Macovei, pentru o sticlă de vodkă vasluiană sau o găleată portocalie.

Avem nevoie de relaxare. De multă relaxare. Din păcate, nu văd de unde ar veni relaxarea asta.

Nici un șofer de BMW nu a fost rănit în timpul scrierii acestui articol.