Orice interviu vezi, cu edituri, afli că vai, oamenii nu citesc. Cumva ai zice da, clar, păi nu ne uităm noi în jur și observăm că vorbim doar cu iliterați și analfabeți?
Doar că, dacă ne uităm cu un post mai sus, 120 de comentarii și recomandări de carte, pe un blog amărât. Oameni care, cu siguranță, au citit, la un moment dat și care, probabil încă mai citesc. Și atunci, care ar fi răspunsul, oare de ce nu mai citesc oamenii?
Cred că, în primul rând, oamenii nu mai cumpără cărți, ci doar reeditări, pentru că nu se mai scriu cărți bune. Adică, în momentul în care ajungem să primim gunoaie scrise de Codin Maticiuc, intervievând un interlop moldovean, mă scuzați, ați vrea să dau eu banii mei, munciți, pe așa ceva? Pentru că, mă scuzați, nu, nu o să o fac. Editurile publică cărțile unor doamne care, după ce au fătat, au devenit experte în copii, parenting, jocuri și sfaturi de puericultură. Să dau bani pe așa ceva?
Ce mai erau anii trecuți, în materie de cărți? Suge-o, Ramona. C’mon, refuz să cumpăr ceva ce mizează pe sex din titlu. Cărțile lui Eftimie și Mihălțianu. Le-am cumpărat, aia a lui Mihălțianu chiar e SF bun, a lui Eftimie e mai mult miștocăreală și exercițiu literar. Nu rău, că am învățat chestii din ea, dar nimic mai mult.
În rest, cărțile străine sunt traduse de către oameni care cochetează cu limba engleză, iar editurile nu le traduc și publică în ritmul în care apar, probabil așteaptă să se ieftinească licențele. Stau cu I am number four în bibliotecă și Jumper de vreo 15 ani, între timp au mai ieșit vreo 4 cărți la Jumper, în afară de Reflex, și 10001 la I am number four dar cine să le publice? Probabil nu se mai găsesc studenți dispuși să stea cu google translate pe prețuri de nimic.
Așa că oamenii citesc și ar citi. Dar cititul ăsta nu e ca emisiunea de televiziune. Oamenii nu citesc gunoaie, chiar dacă le servești gunoaie, pentru că e pe banii lor. Sigur, există o masă de gospodine sandrabrowniene, dar cât să le vinzi și lor, până se prinde masculul casei și le coafează sărmăluțele, pentru că le cheltuie banii de alcool pe maculatură?
Și pentru că tot bateți câmpii cu Pompierul. Cartea aia e shit, e doar o primă scriere, mizerabilă, nu este de publicat. Când o să vă luați abonamente la blog, ca să nu trebuiască să muncesc pentru campanii, atunci o să o rescriu. Și, în plus, eu nu am nicio relație la edituri, pentru că nu sunt genul care își folosește limba în scopuri lucrative. Așa că nu o să mi-o publice nimeni, dacă nu o public eu, pe banii mei.
PS: Mi-au ajuns primele cărți de la anticariat.
NOU
tu cam vrei să mori de foame, nu?
nu așa se face succes, tati. zi de cosmetice, de telefoane, de mașini…
NOU
am norocul ca sotia castiga foarte multi bani. sper sa ma mai accepte in preajma ei o perioada, pana devin bogat
NOU
@ Arhi – ziceai ceva timp îm urmă: “…vom implementa un sistem de useri premium, împreună cu Netopia, pentru cei care insistă să sponsorizeze arhiblogul lunar, dar cărora le ia Patreon banii drept comision de existență. Încă lucrăm la sistem, ideile sunt binevenite, din partea celor care au experiență în domeniu.”
S-a rezolvat ceva? Sau Patreon rămâne de bază?
NOU
Daca n-ar fi Soarele gol in editia de Cotidianul, ci in aia de Teora, as crede ca ai cumparat fix colectia mea de Asimov. pe care au vandut-o ai mei la kil cand au renovat, fara sa ma intrebe daca le mai vreau 🙁
Acuma na, recunosc ca si eu le tineam la ei acasa sa nu-mi ocup spatiul la mine, dar daca ma intrebau le-as fi luat.
Nu inteleg de ce nu scoate nimeni ebook-urile in romana. Asta apropo de “oamenii nu citesc”, am zeci de ebook-uri luate in engleza nu pentru ca mi-am dorit, ci pentru ca nu existau variante romanesti.
NOU
Sunt ceva ebooks in romana. Dar au un sistem chinuit(or) de protectie. Nu le poti citi pe pocketbook de exemplu. Stiu ca am cumparat ceva carte pentru copii in format electronic si a ramas nefolosita – era ceva mizerie care trebuia instalata pe windows si functiona doar acolo.
NOU
poti sa spargi drmul ala, relativ usor
NOU
nu am gasit Teora, ca aia o voiam
NOU
DRM-ul se sparge relativ usor cu Calibre, dar tot trebuie sa ai Adobe Rahat instalat pentru asta.
Pe tableta sau telefon cred ca trebuie musai sa folosesti aplicatia Adobe, care e jenanta. Eu am instalat-o la un moment dat pe telefon si a reusit sa-mi stearga toate cartile pe care le aveam deja salvate in cont.
Pocketbook n-am incercat, dar pe Kobo pot sa spun ca merg toate ebook-urile pe care le-am cumparat, copiat epub-ul direct (dupa ce inregistrezi readerul cu mizeria aia de cont Adobe).
De aia rupe Kindle la vanzari, ca merge totul mult mai simplu.
NOU
astea drm nu merg pe kindle, a trebuit sa le sparg
NOU
salut, am impresia ca trebuie sa iti instalezi Adobe Digital Editions si apoi rezolvi cu Calibre toata treaba (daca nu am impresia ca se poate rezolva si online, erau niste site-uri care scot DRM fara sa instalezi ceva, dar tot Calibre e baza pentru eBook-uri)
NOU
calibre rulz
NOU
Eu am o gramada de e-book in romana (majoritatea .mobi pentru kindle). Vreo 800. Pe unele le-am gasit asa pe net, iar pe celelalte le-am gasit in format .doc si le-am facut eu cu calibre pentru kindle. Vreo doua trei au fost scanate de mine si transformate apoi in .doc, dupa care in .mobi. Carti pentru e-book gasesti, dar trebuie sa fii dispus sa pierzi niste timp sa le cauti si apoi sa le transformi. Unele au nevoie de corectura.
Bine, eu imi aloc timp mereu sa mai caut carti si sa le fac .mobi pentru ca efectiv nu pot nici la masa sa ma asez daca nu am o carte. Cand faceam naveta mergeam citind pe strada. Pentru mine kindle-ul a fost mana cereasca.
NOU
Pentru Sorin si alti intersati . Scribd.com – filtru pe documente – +100 pagini – limba romana. S-ar putea să ai o surpriză.
NOU
Bag seama ca nu m-am facut inteles.
Sunt dispus sa cheltui bani pe carti – copilul are un buget de 25eur/luna pentru carti de pe amazon, iar in casa am cel putin 1000 de carti fizice.
Stiu si cum si de unde pot procura ebooks moka.
Doar ca nu sunt dispus sa folosesc wingoze sau alte mizerii pentru a putea sa citesc o carte cumparata. Asa ca banii mei se duc la amazon nu la editurile romanesti care stau si plang ca milogii fara sa inteleaga ca problema e la ei nu la cumparatori.
NOU
same here – problema cu gasirea de cumparat a ebook-urilor in romana.
stiu ca nu sunt cel mai ascutit creion din penar (vorba lui vasilescu), dar sa mor daca inteleg de ce nu se gasesc variante ebook pentru toate cartile scoase de edituri. adica, ma gandesc, varianta electronica exista oricum, nu? ca de la ea s’a printat cartea… si’atunci, cat de greu e s’o puna si p’aia la vanzare, macar ca pdf?- as cumpara’o si la pret de carte tiparita, in unele cazuri.
imi poate explica cineva de ce nu se gasesc ebooks in romana de vanzare? care’i faza? unde ar fi pierderea, sau dezavantajul?
recunosc, sunt prea comod si m’am dezobisnuit sa car carti (format hartie) dupa mine, prefer kindle, dar chiar citesc, si imi doresc sa citesc, si imi place sa citesc, insa as vrea sa pot gasi si cumpara variante electronice ale cartilor.
NOU
Prin eliminare, Fundatia renascuta e Forward the Foundation? O pietricica pe cer, Soarele dezbracat. Daca nici titlurile nu sunt traduse bine…
NOU
Așa, și tu cum ai traduce?
NOU
Viitorul Fundatiei. Avansul Fundatiei. Pregatirea Fundatiei. Progresul Fundatiei. Se gasea o varianta care sa fie cat mai apropiata de intelesul original, daca exista cat de cat interes, mai ales daca se lua in consideratie continutul. D-aia e si alarmant, ai tradus aiurea titlul, dar pana cand ai terminat cartea nu te-ai prins ca e aiurea? Nu, ca ai tradus cu durere in cuc si clar ai macelarit-o pe ici pe colo.
NOU
Recomand carțile lui Ismail Kadare, excepțional traduse direct din albaneză. Si da, si eu recitesc bătrînele carti Nemira cu Dune, Fundatia, Seniorii Războiului și alte minunății. Apropo, stie careva unde găsesc reeditat sau pe la anticariat toată seria Lumea Fluviului?
NOU
sunt multe anticariate online, ai sanse mari, daca cauti
NOU
www.targulcartii.ro/cauta/lumea-fluviului
NOU
Pe aici suntem neoameni.
NOU
“Când o să vă luați abonamente la blog, ca să nu trebuiască să muncesc pentru campanii, atunci o să o rescriu…”
Nu asa, tati. Iti dau varianta corecta, gratuit: cand o sa rescriu Pompierul, o sa va luati abonamente la blog si nu voi mai avea nevoie de campanii… 🙂
NOU
da clar
NOU
La mine in oras exista o singura librarie, gasesti multe carti, decat nici una e buna si aia. Mai comand si online, mai citesc recomandari de la diverse scriitoare/traducatoare, pe facebook urmaresc o tipa, Anca Zaharia, sunt bune recomandarile ei si imi place cum scrie Cristina Nemerovschi.
NOU
Alea erau vremuri bune, când dădeai buzna să cauți Nemira pt Sf. Tiraje serioase, nu glume de 3000 de exemplare. Poate scrii candva, cetin, că nu e prea normal sa ți se ceară în 2021 preț de carte că și cum e tipărită acum. Refuz sa dau 70 de lei pe o carte care a zăcut 5-6 ani în librăriile care au regim de consignație azi.
NOU
La mine a fost in etape, asta cu cititul.
Am citit foarte, foarte mult in copilarie si adolescenta, pana pe la sfarsitul liceului.
Apoi am renuntat pur si simplu. Viata, socializarea, internetul, cariera. Nu am mai avut timp de citit, si nici prea mult interes.
Ocazional, mai reluam pentru a X-a oara vreuna dintre cartile adolescentei, intr-o incercare futila de a retrai aceleasi sentimente, o nostalgie prost inteleasa si prost aplicata.
Au fost asa vreo 2 decade de neluat o carte in mana decat o data la 2-3 ani, pentru cateva zile.
Si apoi s-a intamplat ceva. Acum cativa ani am nimerit la Carturesti, era la TV Game of Thrones si stiind ca in general cartile bat ecranizarile, am luat toate volumele.
Dintr-una intr-alta, de la GoT am ajuns la Printesa Martiana, Ender, carti de socio-politica, biografii si autobiografii, etc.
Acum, in fiecare an sunt abonat la Targul Cartii la Romexpo, nu plec fara minim 10-20 de volume.
Nu am timp mai mult pentru citit comparativ cu acum 10 ani, dar imi fac, imi caut, ma silesc sa ma ridic de la monitor si pur si simplu sa citesc, ca stiu ca daca e o carte buna, ma va prinde si nu ma voi mai putea dezlipi pana la sfarsit.
NOU
In materie de scriitori romani recomand Tatiana Tibuleac, am citit doua dintre cartile ei recent, Gradina de stica, si Vara in care mama a avut ochii verzi, foarte misto ambele.
NOU
Nu locuisc in tara deci sa iau carti publicate in Romania ar fi o dovada de masochism din partea mea (cheltuieli de transport, urmarirea livrarii, mers la posta).
Ebook-urile romanesti sunt jalnice am mai luat ca sa fac o fapta buna dar man, la fiecare carte trebuie alt cacat instalat pt a citi.
Asa ca daca ma intereseaza ceva ma duc pe Amazon, de multe ori iau un preview, il citesc in minutul urmator, imi place cumpar cartea pe loc, nu imi place la revedere
NOU
Eu mai citesc de editura-art.ro, ed globo si raftul denisei. O carte “zapacitoare” de misto de la art.ro a fost “viata secreta a cadavrelor”,
NOU
Pe mine ca cititoare de carte m-a ucis pandemia. Doua ore cu metroul pe zi erau pauza mea de citit…damn you covid. Nu pot sa citesc online carti. Sunt o baba conservatoare. Am nevoia sa dau pagina si sa miroasa a carte.
NOU
La fel și eu. Am avut o perioadă de tatonat Kindle, dacă nu merge nu merge.
NOU
Când mă uit la poză și văd cărți de la Nemira luate de la anticariat… Ooooooof, veatza mea!
Ejti nemilos, patron!
NOU
i feel you…
NOU
Si chiar daca am vrea sa cititm, nu mai avem ce.
Am facut greseala de a cumpara cartea “Frumoasele adormite” a lui Stephen King, tradusa de aceeasi tipa care a tradus si alte carti ale acestui autor.
www.goodreads.com/author/show/5258124.Ruxandra_Toma
Initial am crezut ca s-a ramolit autorul, caci totusi are si el o varsta, dar pe masura ce ma chinuiam sa inaintez cu cititul cartii, realizam ca intalnesc tot mai multe greseli gramaticale, typos, expresii traduse totl aiurea.
Sunt fana autorului de peste 15 ani, l-am citit in romana, engleza, spaniola, dar editia asta de la Nemira este de departe cea mai prost publicata.
NOU
Decât tradus prost mai bine nu îl citești pe Stephen King
NOU
Eu cumpar lunar 4-5 carti electronice de pe amazon pe care le citesc pe Kindle. Ador ebook readerul asta. Daca ar mai citi si epub.-uri ar fi perfect. Bineinteles ca eu nu apar in statisticile editurilor romanesti. Anul asta am cumparat doar vreo 5 carti fizice pentru mine. Pentru copii cumpar multe carti fizice, dar nu stiu daca se iau astea in calcul. Sunt de accord cu ce ai scris tu in articol. Editurile romanesti sunt atat de neadaptate la realitate si tot ei se mira ca nu cumpara oamenii carti. Citesc in franceza, engleza si spaniola asa ca nu am rabdare sa astept sa vina ei cu traducerea.
NOU
calibre ti le face ce format vrei
NOU
Seria fundația ai luat-o la preț bun? Că m-ar interesa și pe mine.
Pe OLX e 500 de lei…
NOU
toate cartile alea 235 lei. fundația e vreo 200
NOU
fundația s-a reeditat anul ăsta la editura art, pachet 7 cărți la 205 lei
www.editura-art.ro/info/carte/pachet-integrala-fundatia-isaac-asimov-7-volume
NOU
Am vazut fontul ala de la nemira si mi-am adus aminte cu drag si de thanatonautii si de masinaria rock and roll (asta era cu sex si a trebuit sa-i tai coltul care zicea ca nu-i pentru varsta mea).
NOU
Da, Norman Spinrad
NOU
Bug Jack Barron mi s-a parut mai bun. Si e cumva sibilinic legat de asexuati
NOU
de citit literatura nu mai am timp, în schimb am găsit în format audio cărți românești, edițiile în care lumea știa limba română, ascult în fiecare zi câte o ora când mă plimb, am “citit” așa vreo patru cărți în ultimele 2 luni
NOU
Pls do tell pe unde ai gasit
NOU
De la ultima lansare de carte comentariu:
“Mai rar asemenea caracter!! Sinceritate, coloana vertebrala, asumare, bun simt, inteligenta si nu in ultimul rand Credinta in Dumnezeu. Asta mi-a transmis Nutu Camataru !
Felicitari Codin pentru inteligenta si curajul cu care te-ai nascut !
Cartea am comandat-o acu doua zile, astept sa ajunga in strainatate, unde locuiesc.”
Masa de cititori asta e nu prea exista carti adaptate lor.
NOU
banuiesc ca nu stie ca codin e gay, ca altfel nu ar amesteca dumnezeiri cu mizeria asta
NOU
de parcă nuțu ar fi creștin
NOU
Da-mi voie sa cred că printre cititorii tai se vor gasi sa cumpere cartea lui Maticiuc. Că nu vor recunoaste e altceva si daca chiar nu o cumpara, vor devora orice stire legata de cartea astuia si de continutul ei.
NOU
Sau nu
NOU
@Ioana, tocmai ce am citit o știre cum că e sold out acea carte după 48h. Acum vino și convinge-ma ca au cumparat-o analfabeții și cei care până atunci nu au cumpărat o carte în viața lor.
NOU
Ar putea Arhi să lanseze întrebarea pe blog. Eu sunt mai nouă pe aici dar nu am detectat fani poponet. Or fi, dar nu i-am ginit eu
NOU
esti noua pe dreaq
NOU
@Arhi Văd că insiști. Drept urmare mă retrag, lăsând loc persoanei care te enervează să se desfășoare.
NOU
sunt convins ca vei gasi alt personaj pitoresc peste ceva vreme
NOU
Iti trece repede cheful de citit cand citesti Maticiuc si crezi ca aia e carti.
NOU
Dă-mi voie să-ți recomand două cărți noi, citite în ultimul an, care mi s-au părut foarte bune: Guzel Ianina (cam așa)- Zuleiha deschide ochii și Diane Sheterfield- A fost odată un râu.
Îmi mai place cum scrie Naomi Novik.
Sau Jeffrey Eugenides-Midlesex. Nu foarte nouă, dar foarte mișto.
Nu te băga la “o viață măruntă” – dramă și tragedie greacă de la prima până la ultima pagină și nici măcar prea grozav scrisă.
Eu mereu găsesc ceva să-mi doresc să cumpăr/să am/să citesc dintre cărțile și autorii noi.
NOU
Da, da, Middlesex e mișto rău.
NOU
Nu rescrie Pompierul. Las-o așa sinceră și crudă, pls
NOU
Prima oară a fost Kindle apoi Onyx Nova 3 color. Cu aceasta ocazie le doresc editurilor soarta Romtelecom. Primii doi ani de citit in engleză au fost mai grei, ca cititor in română aveam aceași impresie ca atunci cand calci într-o groapă, culmea am regăsit același sentiment cand am citit documentație tehnică in română. Dar când editura e muiată si nu scoate seria completă treci si peste asta. Asa am descoperit că pe Kindle poți instala dicționare, pe care le accesezi rapid si simplu, ai preview la carte si cel mai important acces la cam toată literatura care contează. Ah da si o cumpăr in plm direct de la vapor, adică atunci când chiar am timp să citesc.
Carte tipărită mai cumpăr pentru copil dar si aici procentul covârșitor e deținut de enciclopedii si tot felul de atlasuri
NOU
Nu prea le am cu literatura, dar aș dori să opinez să Eftimie este cel mai bun scriitor de SF de la Septuaginta încoace. Dacă nu mă credeți, puteți să-l întrebați, o să vă confirme.
NOU
Am terminat în august de scris un roman, şi până acum mi-a răspuns doar o editură (refuz de publicare, bineînţeles), din cel puţin zece la care am trimis manuscrisul. Nu ştiu eu să scriu? Probabil. Îi doare la stilou pe editori de noii scriitori şi de potenţialul lor? Lăsând la o parte modestia, zic că-i mai probabil asta. Acum, nu-mi mai rămâne decât să caut un traducător profesionist şi să public cartea pe amazon, în engleză.
NOU
nu erai amic cu harvey ala de la cluj, cu editura?
NOU
:))
Încă nu am primit răspuns de la ei.
NOU
pe goodreads am întâlnit mulți scriitori români care mi-au oferit cărțile ca să le citesc gratuit, majoritatea slabe, neinteresante, nu e doar părerea mea. Dacă vrei să știi dacă ești sau nu plăcut publicului ai o singură soluție. Fă-ți un blog sau pune într-un loc frecventat de mulți, gen wattpad, pune romanul episodic și vezi reacțiile oamenilor,
NOU
cant disagree more. nu scrii niciodata in functie de opiniile unora de pe net. scrii ce vrei tu si atat.
NOU
ok, dar atunci de ce ai nevoie de o editură?
NOU
pentru ca nu ai bani sa te publici singur
NOU
Andrei, mulţumesc pentru sugestii, dar cum zicea şi Cetin, doar un editor, după lungi bătălii, m-ar putea convinge vreodată să fac o modificare la manuscris. Am scris cartea ce mie mi-ar plăcea să o citesc.
Romanul este un thriller, iar acţiunea se petrece în State, probabil de aceea editorii români nu vor să parieze pe mine, un noname cu cetăţenie neaoşă.
Îl voi traduce în engleză, după care-l voi trimite la edituri străine ce publică genul meu de literatură, thriller-horror. Dacă nici atunci nu voi primi feedback pozitiv, aia e, mă resemnez şi-l pun pe platforma lui Bezos, unde se va pierde printre alte mii de cărţi publicate zilnic acolo.
NOU
Două – trei fraze pe pagină, font de 14, distanțare la 1,5.
Poza ciordită de prin comentarii de la
oameni care citesc cărți, un pic dezamăgiți.
imgur.com/a/YWeFbGy
NOU
Oamenii citesc, dar sunt din ce in ce mai putini si mai ales citesc alte chestii decat generatia noastra.
Eu am nepotii la o scoala privata, unde au lecturi obligatorii din literatura UNIVERSALA (nu mizerii sufocante romanesti) lunar.
Cartile sunt in lb romana si engleza.
Spre supararea/suprinderea mea, am descoperit ca eu nu am auzit in viata mea de acele carti, pt ca in copilaria mea acele carti erau inacesibile sau nu existau.
Pe noi ne chinuiau cu La Medeleni sau Domnu’ Trandafir sau nemuritoarele “Amintiri din Copilarie” (pe care le urasc, asa de mult le-am disecat).
BTW, nepotii mei citesc “Amintiri din copilarie” de parca e roman SF; nu se regasesc deloc in ele, dar le place, atata timp cat nu sunt pisati sa faca “caracterizarea mamei si a lui Nica”.
Ca si voi, dupa ’89, am ras tot ce era SF si nu numai, dar acum imi e foarte greu sa mai inserez nepotilor cate un Dune sau Fundatia, pt ca au f mult de citit si ma considera un batranel excentric.
Despre industria editoriala romaneasca, este intr-un marasm total de ani buni, pt ca nu poate evolua si a ramas blocata intr-un mod de a face afacerea depasit de vremuri.
Nu doar in Romania e asa, iar spaima de piraterie si disparitia veniturilor minime obtinute acum, ii face sa nu editeze si ebooks. Am inteles ca oricum, nu cumpara drepturile pt distributia electronica (e si la edituri o mare mafie), pt ca nu isi scot banii cu ele, adica spaima reala ramane ca distributia free DRM (craked) face modelul nesustenabil.
Asa a fost si cand au aparut candva copiatoarele.
Nu uitati ca Amazon are platforma lui, iar doar Adobe Digital Edition este deschis teoretic pt third party, dar Adobe e o mizerie incompatibila cu cel mai folosit ebook reader, Kindle.
DPDV al unei afaceri, Adobe e o solutie mai buna.
Din ce am inteles, toolurile Amazon nu sunt deloc prietenoase cu diacriticele (citisem asta undeva).
Da, stiu sa sparg DRM sa fac conversii, sa piratez, ca orice roman trecut prin magia internetului din anii 90-2000, dar e frustrant.
De voie/nevoie si mai ales lipsa traducerii cartilor SF, am inceput sa citesc cu greu in engleza, dar a fost un foarte bun sut in fund, adica un pas inainte.
Jana nu e moarta, Jana se transforma
NOU
Eu nu am mai pus mana pe o carte de la prima lu Eftimie. Înainte de asta… Ehe. O am si pe a doua, dar nu am apucat sa ma apuc de ea.
Deci intru la categoria “nu citeste”
Intre timp am halit multe zeci de ebooks si, de vreo 4 ani, peste o suta de audiobooks. Deh