Orice interviu vezi, cu edituri, afli că vai, oamenii nu citesc. Cumva ai zice da, clar, păi nu ne uităm noi în jur și observăm că vorbim doar cu iliterați și analfabeți?

Doar că, dacă ne uităm cu un post mai sus, 120 de comentarii și recomandări de carte, pe un blog amărât. Oameni care, cu siguranță, au citit, la un moment dat și care, probabil încă mai citesc. Și atunci, care ar fi răspunsul, oare de ce nu mai citesc oamenii?

Cred că, în primul rând, oamenii nu mai cumpără cărți, ci doar reeditări, pentru că nu se mai scriu cărți bune. Adică, în momentul în care ajungem să primim gunoaie scrise de Codin Maticiuc, intervievând un interlop moldovean, mă scuzați, ați vrea să dau eu banii mei, munciți, pe așa ceva? Pentru că, mă scuzați, nu, nu o să o fac. Editurile publică cărțile unor doamne care, după ce au fătat, au devenit experte în copii, parenting, jocuri și sfaturi de puericultură. Să dau bani pe așa ceva?

Ce mai erau anii trecuți, în materie de cărți? Suge-o, Ramona. C’mon, refuz să cumpăr ceva ce mizează pe sex din titlu. Cărțile lui Eftimie și Mihălțianu. Le-am cumpărat, aia a lui Mihălțianu chiar e SF bun, a lui Eftimie e mai mult miștocăreală și exercițiu literar. Nu rău, că am învățat chestii din ea, dar nimic mai mult.

În rest, cărțile străine sunt traduse de către oameni care cochetează cu limba engleză, iar editurile nu le traduc și publică în ritmul în care apar, probabil așteaptă să se ieftinească licențele. Stau cu I am number four în bibliotecă și Jumper de vreo 15 ani, între timp au mai ieșit vreo 4 cărți la Jumper, în afară de Reflex, și 10001 la I am number four dar cine să le publice? Probabil nu se mai găsesc studenți dispuși să stea cu google translate pe prețuri de nimic.

Așa că oamenii citesc și ar citi. Dar cititul ăsta nu e ca emisiunea de televiziune. Oamenii nu citesc gunoaie, chiar dacă le servești gunoaie, pentru că e pe banii lor. Sigur, există o masă de gospodine sandrabrowniene, dar cât să le vinzi și lor, până se prinde masculul casei și le coafează sărmăluțele, pentru că le cheltuie banii de alcool pe maculatură?

Și pentru că tot bateți câmpii cu Pompierul. Cartea aia e shit, e doar o primă scriere, mizerabilă, nu este de publicat. Când o să vă luați abonamente la blog, ca să nu trebuiască să muncesc pentru campanii, atunci o să o rescriu. Și, în plus, eu nu am nicio relație la edituri, pentru că nu sunt genul care își folosește limba în scopuri lucrative. Așa că nu o să mi-o publice nimeni, dacă nu o public eu, pe banii mei.

PS: Mi-au ajuns primele cărți de la anticariat.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.