Singurul canal de televiziune la care mă uit ziua este Discovery. Pentru că e clar că nu ai la ce să te uiți pe celelalte.
Există pe Discovery o emisiune super mișto, Deadliest Catch, cu niște pescari din Marea Bering, care au voie, câteva zile pe an, să pescuiască vestitul crab de Kamceatka.

Tipii ăia au niște reguli extrem de stricte de pescuit.
Sunt obligați ca atunci când se anunță închiderea sezonului de pescuit, să se oprească din pescuit. Fix la ora 24:00 a zilei, oamenii nu mai pescuiesc, chiar dacă mai au cuști lansate în apă sau momeală în bărci.

Nu au voie să prindă femele sau crabi sub o anumită mărime. Și atunci, chiar dacă întreaga cușcă prinsă e plină de femele sau crabi mici, ei le aruncă pe toate în mare. Nimeni nu îi verifică și totuși ei respectă regulile. Pentru că astea sunt regulile și legile, iar oamenii trăiesc prin respectarea legii.

Îmi imaginam cum ar arăta un pescuit de acest gen, dar în rromânia, cu pescari rromâni.
Se anuță închiderea sezonului la 12 noaptea.
Singurii care nu se opresc sunt rromânii. Lasă frate, cine pla mea mă verifică, bagă tare până ne prinde, iar când ne prinde, se bagă șeful și ne scoate.

Sunt prinse femele și crabi mici. Rromânii, normal, nu îi aruncă înapoi în apă. Păi de ce, că doar am muncit pentru ei. Nu îi vindem în port, găsim noi un băiat descurcăreț care să-i cumpere la jumătate de preț.

Dar după ce mi-am imaginat scenariul ăsta, mi-am dat seama că nu este posibil.
Pentru că munca aceea este îngrozitor de grea și de periculoasă.
Iar rromânii nu muncesc din principiu.
Munca înnobilează, iar noi suntem un popor eminamente agricol.