Aseară parcă (sau alaltăseară), ProTV-ul s-a gândit să facă o știre falsă despre cum vor parlamentarii să închirieze casa poporului. Știrea fiind falsă pentru că de fapt parlamentarii nu au fost de acord, propunerea venind de la administratorul casei poporului.

În fine, nu asta e ideea, ci faptul că crainica protevistă, una din viitoarele vedete cu fost salariu mare, a spus că parlamentarii vor să închirieze casa poporului pentru nunți, botezuri și CUMETRII

CUMẮTRU, -Ă, cumetri, -e, s. m. și f. 1. Nașul sau nașa în raport cu părinții copilului botezat

Întrebarea pur epistemologică este:

Ce rahat este o cumetrie?

Un party între nașii copilului și părinți? Întreb foarte serios, nimeni nu a reușit să îmi răspundă coerent la întrebare, nici măcar ziariștii care folosesc sintagma #nunțibotezuricumetrii zilnic și la ore de vârf.

22 comentarii Adaugă comentariu

 1. swing party?

  0

 2. #2

  CUMETRÍE, cumetrii, s. f. (Pop.) 1. Relație de înrudire între cumetri sau cumetre; calitatea de cumătru sau de cumătră. 2. Petrecerea, ospățul de la botez. [Var.: (reg.) cumătríe s. f.] — Cumătru + suf. -ie.

  0

 3. cumetrie e cheful ala care se face dupa ce i-ai futout nevasta lu’ vecinu’ si te simti obligat sa bei un uischi cu el sa vezi daca a aflat
  e ca in bancul ala:
  – Ba Gyuri daca eu ti-am futout nevasta suntem shogori?
  – Nu. Suntem chit.

  3

 4. trebuie sa recunosc ca nici eu nu stiam pana azi, dar punctul 2 de la definitia primului termen de aici dexonline.ro/definitie/cumetrie m-a lamurit 🙂

  0

 5. Un fel de șogorie în familie.

  0

 6. #6

  captain obvious: deci botezul e operatiunea propriu-zisa (cand preotul boteaza copilul), iar cumetria e petrecerea de dupa

  0

 7. #7

  cumetrie f. 1. calitatea cumătrului și raportul între cumetri; 2. un fel de încuscrire prin căsătorie între rudele bărbatului și ale femeii; 3. fam. masă făcută după ce nașul scaldă copilul de curând botezat; 4. petrecerea făcută împreună cu alții.

  0

 8. #8

  Trebuia sa fi aflat asta inca de la primul capitol din „Capra cu trei iezi” cand CUMATRUL lup isi ascutea dintii.

  0

  • #9

   carevasazica cumatrul lup a botezat iezii

   1

 9. #10

  Cumetrie e cand ai cunoscut doua surori si pana la urma te-ai casatorit cu una dintre ele

  0

  • #11

   le-ai cunoscut in sens biblic, sper

   0

 10. ‘parlamentarii vor să închirieze casa poporului’ .. probabil vor sa o inchirieze legal, in fiecare an se organizeaza acolo baluri si expozitii.

  A fost facut un documentar pe aceasta tema: inpremiera.antena3.ro/reportaje/romania-valoare-0-23.html

  citez: ‘Palatul Parlamentului ar trebui să plăteasca un impozit de peste un milion de euro pentru sălile pe care le închiriază, dar de peste 20 de ani, administrația Camerei Deputaților se face că uită. Apartamentele de lux în care stau demnitarii sunt subevaluate, așa că aceștia plătesc taxe mai mici decât oamenii de rând’

  0

 11. #13

  in limbaj comunal inseamna petrecere.intre neamuri si prieteni.nu exact in 5 insi =4 parinti plus copilul:)

  0

 12. #14

  Eh…nu puteau sa zica circumcizii in direct 🙂

  0

 13. #15

  pai jurnalistii caca limba romana pe fata, mai auzi pe unii ca isi scuza limbajul pentru ca cica vorbesc pe limbajul tinerilor, poporului, bullcrap, ala e limbajul lor de zi cu zi, doar o mica parte din ei sunt profesionisti restul sunt de umplutura.

  0

 14. #16

  cred ca pe la voi ii spune kurban bayram

  0

 15. #17

  Cel putin in partea de nord a Moldovei (Bucovina), cumetria este petrecerea de botez la restaurant/bodega/cort.

  1

 16. bai, e plin de citate din Dex, dar unul nu ti-ar spune ce e.
  Concret, la noi in Moldova, cumatria e cam asa: dupa botezul de la Biserica, se merge seara la restaurant.
  Si acolo, de pe la 8 seara pana pe la 6 dimineata, ii dam cu muzica (formatie sau DJ, dupa posibilitati), dansuri, mancare si bautura.
  E cam ca o nunta, doar ca vin mai putini invitati. Nu mai vin 200, vin doar 100. (stiu, sunt multi, dar noi suntem prietenosi de felul nostru)
  Si se orneaza sala, sunt 3-4 feluri de mancare, bautura cata vrei. Da, nici cumatria nu mai e ce-a fost odata.
  Luna viitoare am o cumatrie la Suceava 😀

  1

 17. #19

  Cumatrie?! Este cea mai mare sarbatoare posibila in Moldova! Iar Cumatrii sunt entitatile cele mai importante pentru asigurarea unui viitor de perspectiva))
  Cumatria este petrecerea de dupa botez, la romani rar am auzit cuvantul cumatrie, de obicei toti o numesc petrecerea de botez.
  La romani de obicei se ia o singura pereche de cumatri, la moldoveni sunt „99”)
  Iar peste 20 de ani cand te opreste politia, nimanui nu-i pasa cine e tatal tau, poti incepe sa iti insiri cumatrii)
  Bonus: m.youtube.com/watch?v=qCsrJ6xvLmA

  1

 18. #20

  eu inteleg cam asa : este tot o petrecere de botez dar de rang mai mic pentru ca sunt alte persoane care boteaza copilul si nu nasii de cununie ai parintilor; poate parintii nici nu sunt casatoriti deci nu au nasi de cununie asa ca aleg niste cumetri pentru botez, rezulta – CUMETRIA .

  1

 19. Cumetria este o inventie moldoveneasca

  0

 20. #22

  S-ar putea sa aibă mai multe sensuri, am auzit si „hai sa facem o cumetrie” aluzie la petrecere, fără cumătrii sau botez 😛

  0