De ce nu fac proiecte cu rromânii, atunci când e vorba de design sau programare? Pentru că în afara unor fericite excepții, absolut toți cei cu care am lucrat pe partea aceasta suferă de o mare problemă. Neseriozitatea. Să facem lucrurile pe genunchi, să le facem cât mai repede. Dar banii când îi primesc? Și cam aia e. Absolut toate proiectele făcute cu rromâni au ieșit prost și cu clienți nemulțumiți.

Astăzi am râs din nou.
Am o prietenă care are un site de prezentare pe wordpress, pe care a vrut să îl redeseneze puțin, că are deja câțiva ani vechime. Și-a luat o temă, a bibilit ea pe acolo niște chestii, având idee oarecum de wordpress, dar voia unele modificări în temă, modificări care o depășeau, cum ar fi să pună alt fel de bullets la tagul //li. Priviți aici răspuns profesionist.

Intradevar preluam proiecte nefinalizate si incercam sa le ducem la forma finala dorita … numai ca in acest caz nu e totul asa cum pare.
Dupa cum stiti pagina/siteul dvs. este o structura preformata… (word press) … dar ce probabil nu stiti este ca acest tip de structuri au o gramada de limitari pe partea de functionalitati si redesign elemente grafice

Cerintele dvs pentru acea pagina sunt cerinte clare si „custom” adica stiti exact ce va trebuie cum si unde… asta fiind un motiv serios pentru a ridica de la 0 un site dedicat pentru activitatea dvs.

Pot spune costul nu mai in cazul unei structuri ridicate de la 0 … optimizata SEO… cu sistem complet de adminsitrare care targeteaza trafic organic (vizite) din google … si anume undeva intre 1400-1600 lei

Iar ca timpi de realizare undeva la 12-15 zile…

S-a reținut, da? WordPress, cel mai cuminte și mai ușor modificabil CMS, are o grămadă de limitări, da? Mai ales când e vorba de un site static, care are nevoie doar de câteva poze și text, care poze și text deja există, iar ca muncă din partea developerului, niște modificări în css.

Noroc că la final ne este explicată indecizia. Facem noi site de la zero, în HTML, și nu cerem decât 400E pentru asta.
Și uite-așa, în loc să își ia 50E pentru niște modificări care îi luam maxim o oră, dar MAXIM, a luat ciuciu.

Asta e marea problemă. Vrem bani mulți, vrem să îi facem rapid. Trebuie aiurit clientul că ar enevoie de altceva? Nu e problemă, îl aiurim. Respect, profesionalism?
Sictir, meh.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

74 comentarii Adaugă comentariu

  1. Eu nu procedez asa cu colaboratorii mei. Eh, nici roman get-beget nu-s. Ca-s sas 🙂 :).

  2. Ăla e răspuns standard primit de la oamenii care habar nu au să lucreze cu WordPress, am văzut multe în ultimul an 🙂

  3. #3

    azi am primit niste mailuri, ma chemau unii la un interviu si bou ala imi zicea buna, nici macar salut sau buna ziua. uite profesionalism!

    • #4

      Prietene, du-te pe tarla!

    • #5

      de ce sa ma duc pe tarla chiar nu inteleg! pnm imi pare rau ca am posibilitatea sa refuz ceva daca nu imi convine.

    • De la ce mai refuza unele persoane un job …….. ma scuzi putin ………….. :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
      Multumesc 🙂

  4. “Pot spune costul nu mai in cazul unei structuri ridicate de la 0″
    Nu doar la capitolul “wordpress” are probleme … 🙂

  5. #10

    cred ca in pret e inclus si pretul pentru “how to learn wordpress in 10 days” 🙂

  6. #11

    Pe mine mă bucură faptul că încet încet lumea devine mai tech savvy și idioții, țeparii și neprofesioniștii nu vor mai avea pe cine să aburească. Bașca vezi sender femeie, zici „clar, proasta satului, a scăpat la net habar n-are”. Retarzii ăștia sunt pe cale de dispariție.

    Bonus: WP => limitări… =))

  7. 1600 lei ? :O lol ,mai bine dai un search pe google si ceva ceva tot gasesti ,iar apoi vezi tu cum te descurci

  8. #13

    Banuiesc ca nici ea nu s-a dus la 2advanced.com pentru ca o tineau banii cuminte si a cautat niste studenti care fac siteuri.

    • #14

      Da, kim, nu m-am dus. Şi până la urmă 2advanced.com cine sunt? Au site-ul ăla semi-penibil de trebuie să stau minute bune să se-ncarce intro-ul ăla şi orice alt link prin pagină? Şi ce-aş căuta la 2advanced.com? Că nu-s nici Disney-Pixar nici alt studio de animaţie.

    • #15

      Cred că HTML-ul e 2 advanced pentru domnii de la 2advanced. Vai de steaua lor cu tot cu Flash-ul lor.

  9. #16

    Mai corect era să-mi spună: noi nu lucrăm cu WordPress şi era treaba bună.

  10. scopul era altul.
    ii oferea un CMS “propriu”, si asa ea era legata de ei. De cate ori vroia o modificare, o facea prin ei.
    Dar cu wordpress, era un singur proiect, apoi adio client.
    Daca o prindeau sa-i faca un CMS “propriu”, daca intradevar era ceva propriu, era mai greu sa-si mai bage ea nasul sau altcineva.
    Voila!

  11. Daca arunci cateva cuvinte/fraze putin mai tehnice sau care fac parte dintr-un anume domeniu, iar dupa care ceri un pret prea mare pentru munca depusa, iar rezultatele nu sunt ca in “cv-ul” pe care l-ai prezentat, nu te face profesionist in domeniul respectiv, poate daca stii sa stai si-n limba de banii primiti. Profesionalismul unora este doar un cuvant pe care-l ataseaza in prezentarile pe care si le face.

  12. Si eu am lucrat cu Ionut si este foarte serios. Oare Eugen Paun cum este? Aa am vazut ca scrie articole foarte bune despre WordPress.

  13. #21

    Ooo, dar sa vezi nume ‘mari’ ale uebdizainului rrromanesc (ma rog, mari se cred ei, realitatea e mult… mult mai trista), firme ‘interactive’, eventual ‘s.a.’, cum pretind miile de euro pentru proiecte de nimic, numai sa mai dea si ele o teapa si sa mai ia un ban cu care sa respire greu inca o saptamana – doua.
    Asta e viziunea de afaceri a respectivilor, sa mai ia si ei un ban gramada, pe sfert meritat (te-ai prins deja, costurile sunt mult umflate) pana la supraevaluarea viitoare.
    Mi-e sila de firmele rrromanesti.

  14. #22

    Total de acord cu ce spui dar despre clientul roman cand citim o parere? Sunt convins ca sunt cel putin la fel de multe lucruri “bune” de spus.

  15. #23

    iti recomand niste baieti tari in orice 🙂 telliso.ro/

  16. Atat zic despre clientul roman: lucrez acelasi tip de proiecte pentru coreeni si pentru romani. Noi prestam, ei platesc. Coreenii: iti trimit proiectul azi, cu mentiunea sa te uiti pe el si sa confirmi termenul de predare daca il poti respecta. Nu il poti respecta, nu e problema, nu mai lucreaza cu tine. Ai acceptat termenul? Ok, il respecti, dupa ora lor (respectand fus orar). E gata? Le facturam si precizez: plata in 7 zile. In 7 zile intra banii. Respect reciproc. Coreenii nu lucreaza cu nimeni altcineva din Ro din 2007, deci eu zic ca lucram bine. Romanii (proiect identic cu al coreenilor): ne tiganim la bani, termenul de plata e de 6 luni daca esti norocos, nu iti dau documentatia la timp, cand intrebi de termenul de predare, raspunsul e alaltaieri, cand intrebi de bani, banii la anu’. Anual renegociem preturile de 2-3 ori. On topic: din punctul meu de vedere, multi clienti si prestatori de servicii din Romania sunt jalnici, iar neseriozitatea este crunta de ambele parti. Dar sa nu generalizam, sunt firme mici din Romania care lucreaza pentru international pe bani grei si livreaza calitate la timp.

  17. Asat inseamna ca a apelat la cine stie ce petarde de designeri. Comunitatea web designerilor de calitate e maricica, sunt grupuri pe FB, bloguri, tweeturi, tot ce vrei. Nu trebuie decat sa cauti.

  18. Acum la modul serios: orice căcat de 15 ani știe cum să modifice un CSS. Mai ales că există deja editoare WYSIWYG pentru teme WordPress. Cât de greu în pu*a mea poate să fie pentru o firmă specializată să modifice o temă?
    Se putea să nu intervină modul românesc de a face rost de bani? ”Bună zâua, vreu trei roșii” ”Zâua bună, nu mai bine vă vindem tri kilograme de ceapă șî un dovleac?”

  19. @anatati: ajut cu drag in probleme de design, chestii minore nu te costa nimic…

  20. Toti colaboratii din segmentul de design and progms se plang de aceeasi problema pe care o semnalati ( toti ) aici : nu vrem sa mai lucram cu RO-ul. I-am spus unui prieten design-er rezolvarea acestei probleme : cei buni se adapteaza pe orice piata! Rezultatul sfatului meu? A inchis negocierile cu mine desi suntem si prieteni si sfatul meu era pura discutie:) .
    Am lucrat in vanzari ( in domeniul IT ) 10 ani de zile, deci cunosc comportamentul clientului roman si chiar recomand sa studiati comportamentul clientului roman 🙂 caci asa ma plangeam si eu la inceput si in final am dat dreptate fostului meu patron care imi spunea mereu : “bai, asa ai sa faci si tu cand o sa ai business-ul tau, asta inseamna sa faci business:)”. Am spus si eu putin doar cu speranta sa va fac sa zambiti, caci deobicei doar stau cuminte si citesc fara sa comentez, insa ceea ce am citit in acest articol si in aceste comentarii chiar refuz sa accept:) principial vorbind ( nu ca nu ar fi adevarat ) pt ca ma gandesc : doar noi IT-ul suntem asa? Poate de fapt asa se face business in RO si nu reusim noi sa ne adaptam 🙂
    P.S. Cei care se vor enerva la comentariu meu rog sa-mi dea un mail sa-i calmez cu o cafea virtuala 🙂

    • hartancui: eu nu m-am enervat, dar nici nu am inteles ce ai vrut sa zici.
      ceea ce nu te avantajeaza daca zici ca esti in vanzari…:-)

  21. Mai, nu ca nu sunt de acord cu concluzia articolului (“nu lucrez cu romani”). Dar depinde si de cerintele femeii. Cel mai mult imi place mie cand imi vine un client din asta expert, care are nevoie de mine sa-i fac niste modificari in wordpress. Si avand in vedere ca nu stie sa isi faca singur modificarile alea, el totusi imi “garanteaza” ca modificarile “nu-mi iau decat juma de ora daca-s buna”. Pai de unde pana mea stii tu cat imi ia mie? Daca stii ca imi ia atat de putin si sunt atat de simple de ce nu le faci tu? Intelegi ideea?

    Da, e cel mai cuminte si mai modificabil CMS. Dar sa stii ca te poate durea mintea de ce modificari vor unii! De la 100 de Custom Post Types sau taxonomii, pana la cautari cu 7 filtre, etc.

    Iar Ionut sa traiasca, ca si pe mine m-a ajutat extrem de mult cu o faza! Este unul dintre cei mai buni developeri pe care am avut placerea sa-i “intalnesc”, straini sau romani.

  22. Incearca sa vorbesti cu Acosmin : acosmin.com . E cel mai bun desenator de teme de wp din Romania

  23. #34

    Totul pleacă de la conceptul “castravetelui, ce este un dicotiledonat, ce creste in/ pe pamant si se uda cu apa… din Dunare. Care Dunare izvoraste din Muntii Padurea Neagra… bla-bla-bla!” Cam asa si cu propunerea din articol.
    Si asta e un motiv pentru care in Ro exista numai “specialisti”, “experti”, “policalificati” si “all-knowers”. Duamne-feri sa ai nevoie de o chstie concreta.
    Spor maxim!

  24. #35

    Hai sa comentez si eu pe arhiblog.ro.
    Nu stiu cine sunt baietii care au dat raspunsul respectiv, insa, pe undeva au dreptatea lor: wordpress-ul este o platforma limitata. WordPress-ul nu e o platforma senzationala pentru site-uri. E ok (decenta), merge sa faci un site pe wordpress, daca nu ai bani pentru o alta solutie, insa scopul principal al lui il reprezinta blog-urile.
    Alta idee: 400 de euro pentru un site de prezentare cu sistem de administrare se afla la limita superioara a pretului mediu. Deci, nu e un pret mare. In conditiile in care un designer mediu cere un pret de 150 euro/design (unul foarte bune ajungand cam la 800-1000 euro), echipei de programare ii raman 250 euro. Pretul decent pentru dezvoltare de site-uri si alte aplicatii web e de 15 euro/ora. Deci, pretul e ok.
    Si, pentru toti ceilalti care comentau aici:
    1. vreau si eu numarul de telefon al “studentilor” care fac site-uri bune cu 50 de euro. Ii angajez eu
    2. oricine poate sa scrie css, html si alte balarii de cod. In aceasi idee, oricine poate sa repare o masina, sa zugraveasca, sa trimita o naveta in spatiu. Nu?

    • #36

      Faptul ca stii sa dai sa instalezi o tema sau un plugin nu te face programator. Inainte sa-ti dai cu presupusul, sfatul meu ar fi sa mai studiezi platforma.

      Si cateva intrebari/raspusuri/comentarii punctuale:

      1. “wordpress-ul este o platforma limitata. ” – limitata de ce, sau de cine, cum si in ce sens? Poti sa-mi dai un exemplu?

      Este o platforma construita in php, baza de date este mysql. WordPress da un set de functii pre-definite foarte stufos si destul de bine documentat. In rest, pentru chestiile pe care nu le ai poti sa iti scrii functiile singur. Deci poti faca ABSOLUT orice ai chef, exact la fel cum ai face un CMS dezvoltat in regie proprie. De fapt, fiind open-source si avand access la absolut toate fisierele poti sa il folosesti pentru a-ti construi propriul CMS (adica sa schimbi complet platforma de administrare, etc.). Dar ar fi stupid sa faci asta!

      2.”scopul lui principal il reprezinta blogurile” – propozitia asta nu mai e corecta de la v2.1, adica de cand au inceput sa dezvolte pachetul de functii proprii pentru a deservi o gama foarte larga de aplicatii. E ca si cum ai spune ca poti folosi autoturismul pentru a merge la serviciu, dar scopul ei principal e sa mergi la mare. Ca sa intelegi, ai spus o tampenie!

      3. 400 de euro pentru un site de prezentare cu o tema pre-made si niste plug-inuri gratuite este un pret absolut nesimtit. In functie de numarul de itemuri de content (aka: articole, posturi, pagini, poze) daca ai habar ce faci ca sa faci un asemenea site iti ia 3-4 ore, cu tot cu textele frumos curatate, arhitectura seo si poze optimizate ca dimensiune. Daca adaugam si ceva modificari de design (nu uriase, ceva gen o alta schema de culoare sau poze de background) pai punem 2 ore (presupunem ca avem un designer lenes si includem si cateva revizuiri). Asta inseamna cam 67 euro/ora. Deci da, cam nesimtit pentru ceva ce presupune un efort fizic si intelectual destul de mic.

      4. Oricine cu un IQ normal si cu ceva cunostiite de utilizare PC poate invata suficient html si css ca sa editeze o tema de wordpress. Atentie – sa o editeze, nu sa o faca de la 0. Eu am invatat-o pe mama (care are 62 de ani) html ca sa ii dau sa html-izeze articolele, ca sa punem cod curat si optim in site. O platesc cu 1 euro/articol. Scoate cam 3 articole pe ora. Ei i se pare o afacere buna. As putea sa gasesc pe platformele de freelancing data entry cu ceva cunostiinte de html si la 1$ pe ora, dar presupune sa ii tin de mana si sa ii verific dupa, deci prea multa bataie de cap.

      Faptul ca vb. de echipa de programare pentru un site de prezentare in wordpress ma convinge ca ceva nu e in regula la tine: ori ca model de business ori ca nivel de intelegere al platformei de care discutam.

    • #37

      E limitata de faptul ca au un cod scris cu picioarele.
      E ca si cum ai primi o comanda de a renova o casa. Daca e o casa solida, nu or sa fie mari probleme sa maresti bucataria sau sa darami peretele de la balcon.
      Daca e o casa din chirpici, atunci trebuie sa fi atent si unde bati un cui, ca s-ar putea sa ti se darame toata casa.
      De aceea nu m-am bagat si nici nu o sa ma bag vreodata la schimbari de wordpress.

    • #38

      @Dan – asta este un non-raspuns. In ce sens e scris cu picioarele? Nu e optim? Ce anume nu e optim?

      Ok, nu-ti place sa lucrezi direct cu functiile wp. Ai zeci de framework-uri care te scutesc de asta, atat pentru construirea de pluginuri cat si de teme. Sau si alea sunt scrise cu picioarele?

      Sunt jdemii de proiecte pe wordpress in care au facut customizari de wordpress fi e sub forma de extensii fie efectiv schimband core-ul. Te-ai gandit ca poate problema ta nu este la wordpress? Stii tu, chestia aia cu strugurii….

      Un pic de background: nu sunt o fana wordpress. Majoritatea proiectelor mele sunt de ecommerce deci prefer fie Magento fie BC. Dar ma irita sa vad tot felul de….oameni la fel de priceputi ca si programatorii din poveste, care vin si isi dau cu presupusul.

    • #39

      maria, simplu fapt ca tu consideri wordpressu ca fiind un cms bun te sare din schema. eu is satul de coaderii de wordpress si de reparat codul lor scris in still wordpress. cum spune si dan, cu picioarele. pot sa-ti dau n exemple de “asa nu” in sursa aia. las-o moale.

    • #40

      semeketh » exemplevu, siltuple

    • #41

      arhi, pentru exemple uita-te in public_html. sau in www. intelegi tu unde. concret ce vrei sa-ti spun? explica-mi cam la ce nivel esti cu programarea si incep sa-ti dau exemple. acu, eu nu zic ca echipa aia-i varza si ca ar trebui sa lase programarea si sa se apuce de fotbal. codul ala e scris in asa fel incat sa-si poata baga nasu tot incepatoru si sa priceapa ceva. ca altfel n-ar avea comunitatea care o au. eu am alt stil, alte reguli. sunt un programator foarte lenes. pentru mine e inacceptabil sa scriu
      “Select bla, blabla, blablabla, … from bla where bla = bla”. eu scriu
      $bla->get(‘all’); asa de lenes sunt. si crede-ma ca am destule proiecte (shopuri in special) unde lenea asta mi-a salvat multe ore si multe linii de cod.

    • #42

      a, uite o chestie pe care o s-o intelegi. logica se separa de prezentare. nu-i o chestie optionala. e o regula. sub nici o forma nu te apuci sa scuipi html dintr-o functie. asa cum in prezentare n-ai ce cauta cu partea logica. ca dupa aia dai 100e pentru o modificare simpla. si de asa ceva e plin wp-ul.

    • #43

      @semeketh – alt priceput….

      Sa o luam pe rand “simplu fapt ca tu consideri wordpressu ca fiind un cms bun te sare din schema” -> te rog arata-mi unde am spus chestia asta. Si din schema cui ma sare? Ca de stilul hai sa inventam ce spun altii in stil Antena 3 m-am cam saturat.

      Evident, si tu esti plin de argumente de ce nu e wordpress un CMS bun ca si ceilalti cunoscatori. Dar hai sa le vedem:
      1. “pentru exemple uita-te in public_html. sau in www. intelegi tu unde” -> da arhi, uita-te in folderele publice de la host si te va izbi brusc cunoasterea doar privind structura de fisiere
      2. eu am alt stil, alte reguli -> felicitari, dar faptul ca e stilul tau nu-l face default bun sau optim. Te-a numit cineva marele dumnezeu al programatorilor si eu nu am aflat?
      3. pentru mine e inacceptabil sa scriu
      “Select bla, blabla …-> cu alte cuvinte, WordPress nu e bun pentru ca e php+mysql si asta nu te coafeaza? Iti dai seama ca asta e o idiotienie, nu?

      Revenind, cand am avut (foarte rar) nevoie sa angajez pe cineva, in general pe o tehnologie pe care nu o stiu, am preferat rusi…sau ucrainieni. Pentru ca spre deosebire de marea majoritate a romanilor par a fi inteles inteles in masa o chestie esentiala:
      PROGRAMAREA NU E UN SCOP IN SINE!

      E un mijloc de a obtine ceva, e un instrument. Nu este bun sau prost in sine, e bun sau prost in raport cu obiectivele de business sau cu nevoile clientului. Ignorarea acestor nevoi te baga intr-un cerc vicios: bani mai putini -> nevoia de a “pacali” clientul de niste bani in plus-> clientul nu mai are incredere in tine-> bani mai putini….rinse and repeat!

      Asta cu “eu nu ma injosesc cu limbajul cutare sau platforma cutare” este o imbecilitate cat Casa Poporului.

    • #44

      maria, pisi, pana nu ne “batem in cod” ca sa-ti explic live ce si cum degeaba ne paruim aici. na, poate tu esti buna si iesirea ta din bucatarie n-a fost o eroare. poate am ce invata de la tine. pana una alta dai din gura aiurea.

      3. pentru mine e inacceptabil sa scriu
      “Select bla, blabla …-> cu alte cuvinte, WordPress nu e bun pentru ca e php+mysql si asta nu te coafeaza? Iti dai seama ca asta e o idiotienie, nu?
      pisi, si $bla->get(‘all’) e tot php/mysql. totusi cred ca mai ai mult de invatat.

  25. #45

    Daca tot ii place sa bibileasca: www.w3schools.com/cssref/pr_list-style-type.asp

  26. #46

    cum sa-i ia o ora sa modifice bulettul de la li???? cu tot cu design ia cam…5 minute.

  27. #47

    eu iti spun ca mai bine lucrezi cu romanii. daca dai peste programatori buni (nu coaderi care-si inchipuie ca programarea a fost inventata pentru wordpress sau care-si trec wordpress in cv) o sa fii foarte multumit. repet, programatori.

  28. Asta ii partea frumoasa a povestii, dar sa vezi ca nu-i gata in 12-15 zile si mai este de lucru pe urma pe el, pe alti bani, din ce in ce mai multi. Si din 400 de euro se alege cu 1000 euro pana la finalizarea proiectului. E o jungla acolo:)

  29. lol :))

  30. Mi se pare fantastic deadline-ul.
    Ca si developer/agentie de web design daca nu folosesti un CMS existent la cererea clientului ar trebui sa ai deja un CMS facut de tine pentru care sa faci o tema.

  31. In acest caz si-au incercat si ei norocul, probabil ca ar fi putut sa faca modificarile cerute dar ar fi costat mult mai putin ca si cei 400 Euro, se bazau pe faptul ca proprietara respectivului site nu are cunostiinte prea mari in acest domeniu si au aruncat momeala.

  32. Asa sunt unii romani, nu mai e nimic de zis.

  33. #53

    Caz tipic de abureala ieftina. Gica ala care a scris acolo nu stie nici cum se scrie “WordPress”, el scriind “word press”. Who the f. scrie “word press”? Cel mai probabil un penal care abia stie sa-l invarta. Posibil ca ala era ceva pr, nu developer.

  34. Eu am cautat pe cineva care sa faca niste mici modificari la o tema premium cumparata pentru blog … si n-am prea gasit pentru ca:
    – preturile cerute au fost de tri patru ori mai mari decat pretul temei.
    – altii au refuzat instant pentru ca spuneau ca e sub valoarea lor sa se ocupe de modificari si imi ofereau o tema “conceputa” de ei …
    Si atunci solutia e sa ma apuc de invatat html5 si CSS si dupa ce-mi fac modificarile sa ma dau si eu expert in WP 🙂

    • #55

      Bre, asa sta treaba normal. O tema costa mult mai putin decat un job custom. Pentru ca e custom.
      Matale poti invata linistit sa-ti modifici tema, cat o lua, o zi, o luna, cu toate probleme si cu tot timpul pierdut… Apoi sa inveti tot asa sa te operezi si singur, ca la medic e scump; sa-ti inveti copii acasa, scoala e scumpa. Specialistii e degeaba, ei se intretin din razele soarelui.

  35. #56

    >>De ce nu fac proiecte cu rromânii, atunci când e vorba de design sau programare?

    Probabil ca sunt motive similare celor datorita carora nici romanii nu iau clienti din Romania, atunci cand e vorba de design sau programare.

  36. de-aia se descurca românii singuri sai își cată un prieten bun de ajutor

  37. și dacă țipă cineva de greșeli de tastatură e de la neon, da ?

  38. #59

    Las’ ca nici cu clientii romani nu mi-e rusine! Vor sa nu plateasca nici o letcaie da’ te f**** la icre pe urma un an sa-i schimbi aia, da aia nu e chiar asa cum vroia, da ailalta de ce face asa si nu asa etc…
    Sa fim seriosi. Romania e Romania.

  39. #60

    @Maria: daca citeai comentariul meu, vedeai ca atunci cand spuneam 400 de euro, ma refeream la a face un site de prezentare cu sectiune de administrare de la zero. nu pe wordpress. Si da, spun echipa de programare. Pentru ca un programator mediu-senior nu va face implementare de design (css si html). Nu va face, nu pentru ca e sub demnitatea lui, ci pentru ca e contra-productiv ca un om de un anumit nivel sa piarda timpul facand lucruri simple.

    In acelasi timp, tu faci o confuzie: adaugarea de articole scrise frumos nu inseamna sa faci un site. Inseamna doar sa pui content frumos intr-un site. Si e gratis la un site de 400 euro :))

    • #61

      Marius, sa te fereasca cine trebuie de clienti precum Maria. Doar pe propria sa mama o plateste cu 1 euro / articol (India style), de la tine se va astepta sa lucrezi gratis, si sa nu te dai in spate de la nimic, chiar nici de la curatat mizeria facuta de altii. Trebuie sa fii mandru de aceasta ocazie, chiar atunci cand la usa ta bat clienti seriosi si cu bani :). Incolo, discutam pe franturi de mailuri arhetipal pt acest site.

    • #62

      Mi se pare interesant ca nu mi-ai raspuns la intrebarile despre wordpress, dar ma rog, nu toata lumea care are gura are si cunostiintele necesare. Nu fac nici o confuzie. Daca ai fi urmarit cu atentie, ai fi remarcat ca am facut un calcul la ore. Pregarirea articolelor pentru postare e un timp de luat in considerare in timingul proiectului si in buget. Sunt situatii in care este cel mai consumator de timp. Am avut proiect care a durat 5 zile design+dezvoltare si doua saptamani pregatirea articolelor pentru postare. Aveau 10 de mii de articole scrise in in fisiere word cu formatare din cea mai bizara. Oricum comentariul legat de scrisul frumos ma convinge ca vorbesti din auzite (spune drept, esti agent de vanzari, right?) -> nu m-am referit la articole SCRISE frumos, ci articole FORMATATE bine in html, fara cod in plus (inline) inutil, cu headinguri, linkuri in text, adica tot ce ii place lu’ google bot sa vada.

      Tinand cont de diversitatea platformelor existente, in momentul de fata nu exista absolut nici o justificare onesta la propune construirea unui site de prezentare cu platforma de administrare. Este un model de business si asta, doar ca e unul prost…pentru client si pentru companie pe masura.
      1. costurile de productie sunt mult mai mari
      2. ignora necesitatile clientului (pentru care ar fi suficient un site pe wordpress pentru 100 de euro)
      3. oricat de mult te-ai stradui, nu va avea aceasi extensibilitate si extinderea va avea costuri de 3-5 ori mai mari decat pe o platforma pre-stabilita.

      Adica un fel de tzeapa…de genul celei pe care au incercat programatorii din poveste sa o traga. Ignoram ce vrea clientul, ignoram cerintele lui, il luam ca sclav la noi ca asa-i in tenis. Doar pentru ca fiind lacomi si dand pentru un client relativ informat veti lua exact ca in morala povestii.

    • #63

      @kellogs: iar au lasat astia poarta de la curtea cu prosti deschisa si ai scapat? Daca ai fi fost unul inteligent ti-ai fi dat seama ca sunt programatoare si ca scriu din aceasta postura, nu din cea de client.

      Daca ai avut o urma de logica ti-ai fi dat seama ca daca o platesc pe mama, nu ma voi astepta ca o persoana pe care nu o cunosc sa faca munca voluntara. Dar de, si logica asta…e complicata pentru astia ca tine din ultimii 10%.

      Este evident ca tie ti se pare ca este rusine sa muncesti. Munca trebuie sa fie asa, ceva la nivelul si demnitatea mariei tale, right? Imi aduc aminte de niste posturi ale lui Sebastian Bargau (visurat.ro) despre demnitatea de a munci si a face bani si despre leprele care prefera sa stea ca doar nu au facut liceul ca sa dea la sapa. Mama are pensie de 12 milioane, ca dupa reduceri cu atat a ramas. In momentul de fata mai ia de la mine cam 7-8 milioane pe luna la rata de care vorbeam. Adica mai mult de 50% in plus fata de pensie. Ti se pare ca e putin? Ei bine, mama este de-a dreptul incantata pentru ca alternativa este sa castige 0 lei.

      Inca ceva: in afaceri trebuie stii cand e cazul sa dai bani si cand nu. Ce e producator de profit (chiar si indirect) si ce nu. Nu e o rusine sa cauti costuri mai mici fara sa faci rabat la calitate.

  40. Foarte multi romani cu care am colaborat au fost neseriosi. Am observat un lucru. Fetele sunt mult mai serioase decat baietii.

  41. #65

    Intr-adevar , asta e boala romanilor : neseriozitatea si foamea dupa bani .

  42. Maria s-a bagat in gura lupilor. Maria, un sfat de geek cu ani experienta: keep it low, do the job, remark yourself through breakthroughs. Daca te balacaresti pe-un blog (no offence @ Arhi, oarecare) nu rezolvi nimic. Show something. Prove something.

    Intre altele, daca “subiect de programare” a ajuns WordPress, eu imi donez un “ou” cui are nevoie.

    • #67

      boooooriiiiing – pe bune, e mai amuzant asa! Unii se duc la box, altii la karate, eu asa ma relaxez…gasesc papitoi din astia si dau cu ei de toti peretii. Spune-mi “fata care hraneste trollii”

  43. #68

    @Maria
    sunt sute de mii de platforme, si sute de mii de clienti care vin care mai de care cu cererile lor.

    Eu unu am avut acu cativa ani 2 luni cand mi-am blestemat zilele ca m-am bagat sa lucrez pe o platforma de dating (ABK-Soft) cu 2 fisiere principale de functii/clase criptate cu ioncube/zend. Evident pe sume mici pt ca omu deja platise 600$ pe site.
    De atunci…sunt satul.
    Ai unu care modifica juma de site CMS gata facut(WordPress, platforma shop, dastea gata facute…ca omu zice deh il instalez pasta moka dau 50E si iese brici) si atunci eu nu ii pot lua 500EUR desii muncesc cat pt 500EUR (Nu pot sta sa citesc documentatia la fiecare platforma, sa invat framework-ul la fiecare, sa invat clasele/functiile/fisierele etc.)

    Iar ca idee de sfarsit nu ai sa vezi firma mare care sa lucreze pe cms-uri dastea open-source decat daca sunt modificari mici. in rest totul custom-built….

    Atunci ii zic usor…nene daca tot schimbi tot site-ul, schimba-l pe tot.

    Sau daca sunt modificari mici, te costa 50EUR si gata.

    • #69

      @Jimmy – ma refeream la un site de prezentare. Pentru un client care vrea un site de prezentare nu ai motiv sa te apuci sa-i faci un CMS la el doar asa, ca sa fii original…decat daca vrei sa-l iei de sclav (e platforma ta, numai tu faci modificari la ea, etc.)

      Altfel, sigur, exista site-uri pentru ca nu gasesti o platforma out-of-the-box suficienta pentru ce vrea clientul. Sau ce vrea clientul nu poate fi facut decat cu un efort mai mare de customizare (gasit work-around-uri, etc.) decat daca le-ai face de la 0. Imi vine in minte cazul platformelor de socializare. Cel mai complet cu care am lucrat, boonex, era foarte departe de a suporta ce vroia un client. Asa ca l-am facut de la 0. Evident, a fost un proiect de multe zeci de mii de euro.

      Este OK sa ii spui clientului “am o idee mai buna” sau pur si simplu “”nu” sau “noi nu lucram pe platforma asta”. E ok chiar sa-i spui “Frate, nu stiu platforma aia. Dar uite, pot sa-ti fac pe asta, va iesi la fel de bine, uite astea sunt avantajele”.

      Dar nu e ok sa il minti. Nu e ok sa ii spui “platforma aia e proasta” pentru ca nu iti place tie sau pentru ca nu stii sa lucrezi cu ea. Argumentele trebuie sa se bazeze pe nevoile clientului si pe limitarile REALE ale platformei. De exemplu, nu m-as apuca sa fac un site de ecommerce in wordpress. Pe de-o parte timpul necesar securizarii platformei este destul de mare (btw, @mariusivi si @dan – asta era unul din raspunsurile la intrebarile mele privind limitarile, macar sa nu va faceti de koko data viitoare la client) pe de alta parte exista platforme mult mai avansate care fac ce vrea clientul mai rapid, mai sigur si mai bine integrat (aka: Magento, etc)

    • #70

      Maria » sunt anumite cuvinte care sunt bagate la moderare

  44. #71

    Legat de programare…..eu as vrea sa vad un contest fete vs baieti….am vazut o gramada de tipe care programau si spun cu mana pe inima ca erau cam limitate un pic in gandire si se blocau cand ajungeau la un zid ne mai reusind sa gaseasca artificiul corect.

    Or fi ele calme…(ca la sofat), or fi ele ordonate (ca in casa) dar sub stres si in fata zidului de beton s-au pierdut.

  45. Pentru a schimba stilul unei liste nici nu pot sa cer bani, eu de multe ori merg pe ideea: ca poate o data va face un proiect mare si se va decide sa il faca cu mine, nu pe ideea de a include micile modificari in pretul unui proiectului.

  46. #73

    @arhi – am cont, de ce tot intru in moderare???

  47. hary : concret ce nu ai inteles din comentariu meu? P.S. O solutie sa intelegi unele comentarii ar fi sa le citesti putin mai atent, ex : am spus ca AM LUCRAT, nu ca mai lucrez in vanzari. Iar esenta comentariului meu era : multi nu stiu sa se vanda, doar ca am spus-o intr-un mod mai elegant, este ceva ce ma caracterizeaza ( faptul de a fi elegant in exprimare )