Scriam acum doua săptămâni un articol cu niște sfaturi legate de creșterea prețului energiei, iar unul din sfaturi era
Încercați să vă cuplați la sistemul de încălzire centralizat. Întotdeauna energia pentru aceste sisteme va fi subvenționată cumva, va primi prețuri mai mici, pentru că se achiziționează în cantități mari și sigure. E posibil ca centrala voastră de acasă să nu mai fie rentabilă. În plus, dacă criza va dura, se va trece, fără doar și poate, pe combustibil solid.
50 de comentarii în care mi se spunea cât sunt de fraier și cum e mult mai bine cu centrală proprie și cum De data asta ai dat cu bâta-n baltă. Evident, eu sunt zen, în general nu mă cert cu oameni cu posibilități mentale reduse, care nu pot extrapola rezultate, nu am de ce să conving pe nimeni de nimic, nu îmi pasă, practic, decât de familia mea, în rest…nu știu, în caz de apocalipsă ați fi hrană și combustibil.
Acum înțelegeți viabilitatea recomandării mele sau, în continuare, bâta în baltă, alea, mult mai rentabil?
NOU
Pentru multi e greu sa faca o analiza pe moment (probabil nu au cu ce) si sa isi schimbe preconceptiile.
NOU
O analiza de moment in cazul meu ar arata astfel:
-am centrala termica de apartament pe gaz, veche de aproximativ 12ani
-pentru un apartament de aprox. 85mp media facturilor a fost in jur de 200ron/luna in ultimele 12 luni(un maxim in ianuarie de 360ron)
-se preconizeaza pastrarea plafonarii pretului la gaz pana in august 2023.
-tot blocul in care locuiesc, si o parte din cartier, este complet debransat de la sistemul centralizat.
– in oras sistemul de incalzire centralizata este semi-falimentar, furnizorul s-a retras anul trecut, serviciul fiind preluat de primarie.
Motivele debransarii au fost facturile enorme in conditiile unei furnizari precare (temperaturi mici in calorifere) si perioade lungi toamna si primavara fara furnizare, cand stateam in frig.
Daca adun toate datele de mai sus, cel putin in cazul meu, nu am nici un motiv de a reconsidera trecerea la un sistem centralizat.
Daca datele problemei vor evolua in timp, de ex. se va elimina plafonarea pretului, voi tine rebransarea ca ultima solutie. Pana atunci am la indemana:
-schimbarea centralei cu una in condensare
-usoara reducere a temperaturii( de la 21 la 19 grade)
-investitie in inchiderea unui balcon cu tamplarie termopan, pentru o mica reducere a pierderilor(restul apartamentului este termoizolat)
Sigur, acolo unde este posibil, sistemul centralizat este cea mai eficienta solutie, si nu as avea nici o ezitare sa ma rebransez daca ar fi posibil si as considera ca realizez o economie semnificativa.
Ca o solutie de compromis si de etapa inainte de reintoarcerea la centralizat cred ca ar putea fi incercarea trecerii la centrale de bloc, un sistem cu siguranta mai economic decat centralele individuale.
NOU
@DanielC, ti-ai facut calcul cat ai plati acum cu pretul la care e compensat gazul? Nu de alta, dar iarna trecuta nu toti furnizorii au aplicat tarifele maximale. Unii dintre ei au apucat sa le aplice doar pe sfarsit de februarie, inceput de martie. Eu zic sa-ti faci un calcul cu pretul maxim la care e plafonat, ca nu vei gasi nicaieri mai ieftin, caci eu nu cred ca vei ajunge sa platesti doar 380 de lei. Asta poate daca stai la 18 grade in casa.
NOU
@DanielC, ca noua centrala sa functioneze in condensatie e nevoie sa tii temperatura agentului termic la maxim 50-55 grade. La acea temperatura vei avea nevoie de calorifere mai mari pentru acelasi comform termic.
NOU
Articolul a fost bine scris, la vremea lui. Problema este factorul uman, adica Dorei la tehnic si/sau management idiot (bonus daca sunt numiti politic) si se duce pe copca sistemul centralizat. In plus, nu s-au facut lucrari de extindere in cartierele noi din cauza lipsei de viziune/interes a primariilor (dam autorizatii acum, spaguta curge, de infrastructura nu ne pasa, sa se descurce ei). De fapt abia reusesc sa intretina reteaua existenta ce sa vorbim de extindere.
NOU
Cand vine vorba de subiectul asta toata lumea are dreptate. Daca nu iei in calcul varsta si starea sistemului centralizat atunci e o varianta mai buna decat centrala proprie dar cand faci frigul si te speli cu apa rece iti bagi picioarele in sistemul centralizat.
NOU
@Arhi, iartă-mă că o dau doar în off-topice, ar trebui să-mi fac o rubrică unde să comentez singur, dar nu pot să las să treacă seara fără să vă spun ceva de maximă importanță.
Fiți atenți că vă învăț de bine.
Dragii moșului, când sunteți cu tipa la restaurant și vă scuzați, mergeți la veceu, vă spălați pe mâini… neapărat să vă spălați pe mâini, dar… e bine să mirosiți parfumul săpunului cu care abia v-ați spălat cât încă sunteți la toaletă, nu după ce ați intrat din nou în restaurant.
NOU
Saracu’ Nea Ilie s-a ramolit.
NOU
Relaxeaza-te cu sfaturile astea, se stie clar ca aici pe blog sunt numai milionari, nu e o problema pretul energiei. Si pana la urma e si absurd sa contesti ca e mai ieftin in sistemul centralizat, uita-te la Bucuresti si Timisoara, platesti putin dar macar n-ai caldura deloc. Bune sfaturi, n-ai caldura si apa calda dar macar iti raman bani de mancare si de o patura mai groasa
NOU
Locuiesc într-un bloc comunist in berceni (stațiunea, nu planeta). În bloc jumate – jumate centrala – centralizat. Am gaz separat dar nu am pus si centrala ca imi este scarba sa trag tevi, sa sparg, meșteri etc. Caldura e ok, apartamentul fiind înconjurat de vecini cu cetrala cu apa calda e mai greu, jumătate din apa calda plătită e de fapt rece (lasata sa curgă ca sa vina aia calda). Am sa pun un boiler mic de backup într-o nișă de lângă baie cat sa nu vad tevi aparente. Rentabil poate fi centralizat dar niciodată comod.
NOU
daca se apuca vecinii cu centrale care te-au incalzit pana acum sa economiseasca energie in camerele de langa tine s-ar putea sa ai si caldura in regimul apei calde.
NOU
E bine dacă e un sistem de încălzire centralizat funcțional. Dacă e ca în București, parcă nu ai vrea să ai aceleași șanse la a primi căldură ca la a câștiga la loto.
NOU
Arhi a facut armata, stie cum e sa stai la frig si sa te speli cu apa rece. Eu nu, prefer sa dau jumatate de pret pe gaz si De 5-6 ani sa ma uit cum vecinii de bloc cum tremura si cara calorifere electrice pe scari..ca nu a doat caldura cu saptamanile, cumulat. Unul a si vandut apartamentul, acumulase ceva la plata electricitate intr-o vreme cand era foarte ieftina.
Deocamdata, trebuie sa se tripleze prerul la gaz ca sa ajung la sumele cerute de radet pe caldura. Radet subventionat, ca altfel e de groaza, trebuie sa creasca pretul la gaz de vreo 7-8 ori ca sa il bati. Chiar si asa, tot merita decat sa stai la ibric si cu caciula noaptea mult mai des decat ai crede.
NOU
Că tot e vorba de ce e important – era atât de important să demonstrezi că ai avut dreptate încât să scrii o postare numai ca să spui asta?
NOU
da, era, oamenii trebuie educati, chiar si cu forta
NOU
Chiar si cu un sistem centralizat functional poate fi o problema. La Ploiesti avem toate sansele sa facem iarna fara apa calda si caldura din cauza ca se cearta politicienii intre ei, desi sistemul e foarte bun. Trebuie doar facuta revizia la cazanul de apa fierbinte si dat drumul la reteaua care a fost refacuta in totalitate acum vreo 10-15 ani.
NOU
Varamea tocmai si-a cumparat o casa intr-un “rezidential” cu case tip langa Dortmund. Premium stuff, facut cu gust si cu cap. La marginea proprietatii au un fel de uzina de apa rece si calda. Totul high tech, cu pompe de caldura industriale, poti sa intri sa vizitezi. Costurile sunt infime fata de cat ai da cu centrala proprie.
NOU
Vezi ca ai scris gresit “Pantelimon” :))
Noi nu avem nicia sfalt pe.strada si.tu zici de pompe.de caldura high tech.
NOU
acum plec sa depun cerere, sper sa nu fie prea tarziu si sa mai prind conditie tehnica.
bine ca m-am luminat in ultima clipa.
cine rade la iarna, rade mai bine!
www.hotnews.ro/stiri-esential-25793006-press-report-cat-costa-intretinerea-blocurile-din-bucuresti-iarna-laptele-napolact-mai-scump-decat-cel-marca-privata-mega-image-desi-sunt-realizate-acelasi-producator-munca-unui-bancar-vede-doar-atunc.htm
NOU
n-am reusit sa depun cererea, cand am intrebat la ghiseu mi-au zis sa astept si au sunat 112, dar am auzul fin si m-am autoevacuat discret!
NOU
si unii si altii au dreptate, situatia in Buc se va imbunatati totusi, ideal e sa nu te rupi de tot de la sistem, dar sa ai 2-3 aeroterme sau ce o fi mai eficient energetic (panouri infrarosii sau chiar aerul conditionat pe cald) in caz de avarie. Si dupa atatia ani cu probleme de caldura, nu inteleg de ce oamenii nu isi pun un boiler/incalzitor instant la baie si se spala tot la lighean cu apa de pe aragaz, ca acum 40 de ani. Costa cateva sute, cat 2 mese in oras sau cat un plin de benzina.
NOU
pentru ca multi dintre ei nu au nici instalatia electrica ok in casa. La cum arata instalatiile electrice in blocurile comuniste daca se apuca toti sa isi puna vaillant sau boilere o sa facem gratar de bucuresteni zilnic.
NOU
Noi am fi aperitivele, dar tu ai fi felul principal 🙂
NOU
Asa este, noi suntem pe centralizat, părinții pe centrala proprie. Este al doilea an in care ieșim muuuult mai ieftin. Plus că la noi in SV, centrala termică a orașului e pe biomasă ( resturi de lemn, coajă, cărbune etc ) că de gatere nu ducem lipsă, rețeau de tuburi e relativ ok, pretul pentru încălzirea a șaptezeci si ceva mp nu depășește 400 de lei apă caldă și căldură.
NOU
Primaria zice altceva despre retea: www.primariasv.ro/dm_suceava/site.nsf/pagini/municipiul+suceava+anunta+publicul+interesat+asupra+luarii+deciziei+etapei+de+incadrare+de+catre+agentia+pentru+protectia+mediului+suceava+in+cadrul+procedurii+de+evaluare+a+impactului+asupra+mediului+pentru+proiectul+%E2%80%9Ereabilitarea+sistemului+de+transport+si+distributie+energie+termica+in+municipiul+suceava-00028A06
NOU
Cetinas,
nu vreau sa ma cert, nu vreau sa te conving, imi pasa doar de familia mea, dar pe acest subiect hai sa cadem de acord ca nu suntem de acord, da?
numai bine!
NOU
Stau in bloc nou, desi mi se sparg tevile RADET fix pe strada din fata nu am nicio sansa de incalzire centralizata. Anul trecut plateam 200-300 de lei pe luna gazul. Anul asta, plafonat, va costa doar triplu.
Mai dau termostatul mai jos, sa zicem ca scap cu 500 de lei/luna.
Pretul din contract e acum inca 2x (600 fata de 310 plafonat). Pe piata e 1000 in momentul asta. Probabil in primavara cand trebuie sa innoiesc contractul va fi tot in zona asta. Daca scot plafonarea la anul o sa fie interesant.
Pe de alta parte, sora mea e la RADET, a avut caldura iarna trecuta, dar a avut si 5-600 de lei la intretinere (deci 3-400 caldura) pe o suprafata comparabila.
NOU
cum ziceam si la articolul anterior, am un apartament cu centrala si unul la centralizat.
La ala centralizat platesc apa calda care nu orea e calda si lipseste cu saptamanile daca adun pe un an si fac frigul caloriferele fiind doar cel mult dezmortite cand e “caldura”. in plus trebuie sa suplimentez cu calorifere electrice eficientul sistem centralizat.
la cel cu centrala ies ceva mai scump, insa avand apacalda si caldura pe pofta inimii.
asa ca utin imi pasa ca ai sau nu dreptate, eu vreau doar apa calda si caldura.
NOU
Eu am centrala proprie, parintii nu (si nu isi pot pune din motive tehnice).
Iarna trecuta am platit aproape la fel, dar eu am stat in cald, ei cu turturi la nas.
Iarna viitoare eu am optiunea de a plati triplu sa stau in cald sau sa fac economie si sa inghet; la parinti in bloc ingheti indiferent de cat platesti.
Prefer oricand sa am o alegere pe banii mei.
NOU
Sa zicem ca ai avea dreptate daca ar functiona sistemul central de incalzire.
Ma mir ca tu stai in bucuresti si poti sa faci afirmatii de genul fara sa te tavalesti pe jos de ras.
“In municipiul Brașov mai sunt doar 5.400 de abonați la sistemul de termoficare, față de peste 70.000 câți erau la începutul anilor 1990. Anul acesta, numărul celor care s-au rebranșat a început să crească.”
Yeh, in 10 ani se dubleaza probabil. Insignifiant.
“Mircea Marin, director, Serviciul Public Local de Termoficare Braşov: “Un consumator branșat la SACET face o economie undeva între 24 și 33% decât dacă ar avea centrală proprie”.”
Pentru 24-33% diferenta prefer sa am apa fierbinte instant nu calduta dupa 10 minute, la fel si cu caloriferele. Si fara pene in mijlocul iernii. Si apa aia calduta o platesti la nivel de apa fiarta + ca daca ai incalzire centralizata intra mafia repartitoarelor in functiune + juma de bloc cu ele pe 0. Cunoastem.
NOU
da, men stai linistit, ce dreq, daca nici eu nu stiu. ce nu intelegi tu din text, fiind scolit pe vremea psd, e ca eu ma refer la o situatie de criza si supravietuire, nu ca vrei tu sa stai in pula goala in casa pe ger. dar e ok, cum sa nu stii tu adevarul
NOU
Si nu pot sa fac criza si supravietuire pe centrala mea deja existenta sau cum ?
Situatia de criza si supravieturire ar trebui sa se aplice si la instalatia centralizata :
www.economica.net/apa-calda-caldura-oprita-pierderi-retea-termoficare-bucuresti-radet-avarii-caldura-apa-calda-iarna_189950.html un link random din 2020. au imbunatatit reteaua pentru vremuri de criza si supravietuire ?
NOU
ba da boss, cum sa nu, stai linistit. cand tu platesti 1 euro pe kw si aia de la centralizat platesc 1 cent tot supravietuire se cheama. important e ca intelegi tot
NOU
Nu ma intorc la sistemul centralizat nici daca e gratis.
NOU
Se omite sa se spuna ca in acest moment o parte a locuitorilor racordati la sistemul centralizat nu au apa calda de 3 luni. In Brasov, nu Bucuresti.
Eu am pus centrala acum cativa ani din aceiasi cauza, apa calda lipsa cu lunile. Ma duceam la aqua park sa ma spal, 20 lei. Si cand am plecat am plecat cu Protectia Consumatorului, Tetkron, cum se numea atunci, imi cerea taxa de vreo 600 700 lei pentru debransare de la un serviciu pe care ei nu il faceau.
NOU
Plin netu’ de “coneseuri” pe orice tema.
NOU
Mulți dintre cei care au prins comunismul și frigul aferent s-ar lupta cu mâinile goale cu mercenarii Wagner doar ca să-și apere centrala de apartament.
Pe moment neîncrederea în autorități e mare și – în majoritatea cazurilor – justificată. Să zicem că ai pe oraș / județ un administrator competent, gen Bolojan, iar încălzirea centralizată e eficientă și considerabil mai ieftină. De unde știi că peste cinci ani nu va conduce județul un șpăgar tembel și te vei congela în casă?
Btw, în Cluj, în ultimii ani, canalizarea pute. Nu grav, dar s-a construit prea mult și sistemul nu face față.
După ce simți pe străzi întregi miros de varză stricată (eufemism) nu prea ai chef să te bazezi pe primărie la iarnă.
NOU
butt….but…Boc…metrou?
NOU
Metroul e facut deja, dar uite…refuleaza.
NOU
Rusia va ajunge stat de drept înainte să avem noi metrou.
Nu miroase chiar groaznic, nu tot timpul și, probabil, nu în tot orașul.
Dar vara se simte.
NOU
imi pare rau… si pe bune chiar, un oras misto e facut praf de ambitii tampe
NOU
@Arhi in principiu ai dreptate….dar meandrele concretului sunt cu totul altele…Uite o lista rapida
1. Ar trece 30 min pana ar veni apa calda…
2. Avari foarte dese si devine foarte distractiv sa faci un dus iarna.
3. Se da drumul la caldura la 1 noiembrie sau mai tarziu dupa ce de minim 1 luna eu dau drumul la centrala (oras din moldova , mai spre sud asa)
4. La fel si primavara, ultima zi cand a pornit centrala anul asta a fost undeva prin 20 mai cred..
Si lista cred ca mai poate fi lungita cu ceva puncte , zic nu dau cu parul…
NOU
da men, dar eu ma refer la cazuri de criza, de avarie, cand ai nevoie de un refugiu, atunci poate fi o solutie
NOU
La.conditii de avarie pornesc centrala 1h in loc de toata noaptea. La buton nu cand vrea radetu. Dus 3 min in loc de 20 si tot asa.
In caz de mad max avem alte probleme nu centrala.
NOU
Centrala de apartament inseamna in primul rand confort, sa pornesti caldura in septembrie si sa o opresti in mai, nu cand vrea RADET sau bosorogii din bloc.
Nu cred ca e cineva care-si pune centrala sa faca economie – tin minte ca acum vreo 8 ani m-a costat peste 10.000 de lei distractia.
Sistemul centralizat este mai eficient din alte motive – daca scade presiunea la gaze sau e vreo pana locala.
Altfel, pentru ce plm muncesc? Sa fac calcule, care-i mai ieftin?