Foarte serios, help! Am nevoie de ajutor, mult, chiar. Efectiv m-am săturat de aceleași feluri de mâncare, făcute la infinit, aceiași supă cu găluște/tăieței/fidea, ciorbă de vită/fasole, chestii făcute la cuptor (mi s-a făcut o silă de lucruri gătite la cuptor de nu vă imaginați), șnițele, chiftele, fasole iahnie.
Una din probleme este că, făcându-le de atâtea ori, am început să le tratez cu prea puțină serriozitate, ei, nu am păstârnac, mare lucru, aia e. Și am început să dau niște failuri majore, de nu îți vine să le mai mănânci.
Cealaltă este că, fiind diabetic, aportul de carbohidrați și zaharuri trebuie să fie minim, așa că făinuri, copturi, prăjituri și altele sunt complet excluse.
Așa că, oameni buni, voi ce mai gătiți pe acasă, indiferent de momentul zilei? Cu ce vă hrăniți familia? Cu cât mai exotic, cu atât mai bine. Primul care zice gulas și boia primește block pe viață! A, și guacamole, fmm avocado.
NOU
Zurek
NOU
Sarmale cu șoric :)) Asta spune invariabil bărbatu-meu când îl întreb ce vrea de mâncare
NOU
Quiche lorraine 🙂 tartă franțuzească sărată aaabsolut genială
Cannelloni
Ruladă de pui în aspic
NOU
Are făină, este o coptură, nu se pupă cu diabetu senzorului.
Per ansamblu, bună chestie.
NOU
– cartofi prajiti cu maioneza
– maioneza, smantana si sosuri pe baza de grasimi si faina cu orice
– paste cu orice
– mamaliga cu orice
– patiserie cu zahar si grasimi trans
– paine calda cu unt si dulceata
– orez cu lapte si toping de dulceata
– baclava, sarailie, tort dobos, gogosi, papanasi, clatite, marlenka
– nutella
– nuci in miere la borcan
sunt savuroase, recomand!
cum zicea o tantica: nu stiu de ce a luat a mea 2,40 la admitere, ca ”a scris tot”!
NOU
Am trei chestii care m-au salvat in ultimii ani:
Am facut cu mare succes asta:
www.lalena.ro/reteta/1906/Piept-de-pui-la-cuptor-cu-cascaval-si-ceapa/
O oala de fonta nou introdusa in bucatarie a schimbat gustul fripturilor la cuptor
In fiecare saptamina facem poke bowls, care le tot schimbam un functie de ce mai e prin frigider – nu trebuie sa fie peste neaparat:
www.ricardocuisine.com/en/recipes/8143-poke-bowl
NOU
La capitolul supe- supe creme de: dovleac, morcov, pastarnac, linte
La capitolul mancare gatita si noi ne invartim in aceleasi cercuri triste – pilaf, mazare, fasole verde, peste cu legume/piure, pui cu cartofi si cartofi dulci. Mai vine un pic de suflu nou cu vreun spanac cu orez, spanac cu crema de branza sau ciuperci cu sos alb bechamel.
Stau si eu cu carnetelu la panda sa iau notite de inspiratie.
NOU
orez chinezesc cu legume sau cu legume si pui/vita/porc. mananca si copiii 🙂
NOU
Am descoperit că ne place curry. Îl folosesc recent și la ciuspais, nu doar la preparate tradițional indiene.
NOU
Ervin, piri-piri nu-ti place? Daca da, da-i niste idei lui Cetin, are niste amintiri placute din Anglia, legate de piri piri.
NOU
+1 pentru diverse curry. Dar facute cum trebuie, cu mirodeniile toate, in proportiile corecte. Si cu lapte de cocos. www.jamieoliver.com/recipes/chicken-recipes/chicken-tikka-masala/ este probabil unul din cele mai accesibile puncte de start.
NOU
youtube.com/c/CasaPappagallo
Retete italienesti
Enjoy
NOU
2-3 catei de usturoi împreună cu niste ghimbir feliuțe calite putin in ulei de masline. Adaugam brocoli ce a fost in prealabil dat puțin la fiert. Putin unt, sare, piper, deasupra. Aruncam la misto niste ciuperci întregi de la borcan peste ele. Dupa ce vedem ca se schimba culorile pe acolo, punem niste paste de orez ce au fost tinute in apa fierbinte 5-7 minute(depinde de gust), le stropim cu sos de soia si le mai amestecam asa puțin.
NOU
1. Somon la cuptor presarat cu sare mare + orez cu ou si curry jaipur tras la tigaie
2. Steak de ton la grill cu legume
3. Supa finlandeza de somon
4. Mix de salata + bacon prajit + sos de soia + mix de seminte + haloumi grill/gratar
5. Creveti decorticati 21-30 la grill in sos de soia+usturoi+ulei de masline+miere cu legume/mix de salata
Toate se gatesc in mai putin de 1 ora. Nu imi dau seama daca se incadreaza in necesitatile tale de regim.
NOU
Ai incercat sa gatesti la sous vide? Carnea e mult mai gustoasa si e foarte greu sa iti iasa prost.
Eu unul nu pot sa ma satur de combinatia: antricot de vita taiat subtire medium-medium well, hummus si jalapenos murati.
NOU
Bun deci, ține cont că ai solicitat.
Mic-dejunuri: terci de ovăz (cumpăr fulgi de ovăz fără gluten de pe MyProtein, nu știu dacă e poveste sau ba cu glutenul, nu de aia îi iau, dar ies cel mai bine; următorii ar fi cei din Lidl) cu banană și lapte de migdale; ouă fierte cu jumate de avocado și roșii cherry; omletă din 1 ou întreg și 2 albușe eu, 4 albușe el cu roșii, castraveți, un picuțel de gorgonzola, brie etc; budincă de chia cu afine; din nou terci de ovăz, dar la cuptor; 2 felii de pâine neagră cu Philadelphia și 1/2 avocado; duminica PANCAKES cu făină de ovăz (tot de la MP) cu iaurt în compoziție și umplută de iaurt grecesc, afine și dulceață de afine fără zahăr de la Bun de tot.
Prânzuri: piept de pui/curcan la grătar cu legume congelate Edenia (Hawaii) sau broccoli sau mazăre. La tigaie fără pic de ulei, cu un picuțel de parmezan la final; somon la cuptor (1 buc congelat de la Lidl eu, 3 el; congelat nu proaspăt), jumate de cartof dulce și legume Edenia (Hawaii); tartă de broccoli cu piept de pui la grătar; salată grecească; salată cu ton; mușchiuleț de porc la cuptor cu broccoli/mazăre alte legume după preferințe.
Cinele: supă-cremă de legume sau țelină sau conopidă; ciorbă de pui a la grec, dar dreasă cu iaurt in farfurie, nu cu smântănă sau ou; prosciuto cu roșii și brie/mozarella etc;
Gustări: fructe dimineata la 11 (mere, kiwi, portocale, banane cam nu, afine, prune uscate) și iaurt grecesc cu fulgi de migdale la 6 sau migdale (15 nu mai mult). Parcă există si iaurt fara lactoza ca parca esti intolerant?
Pe repeat de 3 ani de zile.
NOU
Cu avocado n-ai nicio sugestie?
NOU
N-am. Nu e obligatoriu să-l mănânce. Știu că ți s-a părut amuzant să-mi atragi atenția, treci peste. Poate nu-i place lui, dar îl dă nevestei, copiilor. Habar nu am.
NOU
Suna fancy si interesant ce zici tu dar nu e low-carb deloc. Sper sa iti functioneze bine! Succes
NOU
Doar că Philadelphia aia e cu starch (!!!)
NOU
Andi, mă gândesc că Cetin știe că nu va primi aici idei de la medici specializați pe Nutriție și Diabet. Din ce am văzut până acum, nici el nu a urmat o nutriție pentru diabet.
Neffind medic, nu-mi permit să mă contrazic cu tine. Totuși, sper că nu spui că nu e low carb doar pentru că ai văzut ovăz. Pentru că mie mi se pare că există totuși o diferență între „low carb” și „no carb”.
NOU
Eu as manca ivaz cu gluten. Ala e jmecheria 😀
NOU
Nuuu! Chiar suna interesant ce zici iar medic chiar nu sunt. No carb nu exista. Nici daca renuntam si la legume. Totusi in ceea ce ai descris sunt multe pe care eu cel putin le elimin la low carb : ovaz, banana, chia, paine, pancakes si budinca (ca banuiesc ca nu le indulcesti cu stevia), mazare, cartof dulce, orice supa-crema, portocale, orice fruct uscat. Sincer iti doresc sa functioneze pentru tine dar pentru diabetici astea nu sunt prea bune. Cum ziceam si mai jos ma arunc si eu la placinte sau la alte chestii de care mi-e dor, dar doar din cind in cind. Daca esti sanatos si nu obez sunt sigur ca meniul tau e excelent! Eu (inca) sunt obez si insulino-rezistent si incerc acum sa schimb asta. Din ce vad pina acum merge binisor. Mai vedem peste citeva luni cum e, ca de abia am inceput 🙂
NOU
Andi, pentru că te-ai grăbit să răspunzi fără să citești bine. 🙂 Știi cum e: vai! Cineva a făcut o greșeală pe net, să nu rămână neadomonestată. 🙂
Dar uite, fac un alt rezumat:
– sunt 2 felii de pâine pe săptămână cu Philadelphia (despre care doctor alert Nea Ilie a menționat că are starch de parcă aici doar medici comentează și Cetin are 1 an jumate nu poate lua decizii singur dacă să mănânce Philadelphia sau ba).
– banană la fructe scrie Nu. Deci nu o mâncăm.
– banană pun în pancakes. Una la 2 persoane. Lower carb than that … nu știu.
– ce mai era. Fructe la prima gustare. Măr, portocale, kiwi, afine. Sunt fructe mai low carb decât alte fructe. Prunele uscate sunt high carb, dar ocazional necesare ptr tranzit.
– budinca de chia FĂRĂ zahăr. Da, e înlocuit, dar nu cu ștevia, ci cu o esență sintetică (we all have to die someday, eu voi muri de la esențele sintetice).
– da, soțul își îndulcește cafeaua cu eritritol, unul ne-amărui și nerăcoritor ca altele.
– mai sunt ceva carbs la supa-cremă, aia e.
Pe de altă parte, o alimentație no carb este absolut dăunătoare chiar și creierului și eu nu mi-am propus asta. Nici Cetin nu pare să fie chiar atât de focusat pe așa ceva, ci mai degrabă vrea un compromis. Sau poate ignora tot ce-am scris că e și asta o opțiune.
Despre cum funcționează la noi, din februarie 2018 și până azi ți-am răspuns mai jos. 🙂
PS: și noi am fost obezi. Foarte obezi. Bun, eu nu mănânc așa de capul meu, ci am fost la medic. Unul mai fancy, dar tot medic.
NOU
Am inteles acum.
Am cred ca mai mult de 1 kil de eritritol in casa dar inca nu l-am incercat. mi-am dat seama ca nu am pofte de dulce, sunt mai degraba fan sare. l-am cumparat ca tot vedeam retete de prajituri keto pe net si am zis ca trebuie neaparat sa am asa ceva in casa. doar ca eu nu maninc prajituri, nici acum nici inainte, iar in cafea nu bagam zahar nici inainte. Cam la fel stau si cu kile de faini keto degeaba.
NOU
Animaloo, deci problema ta fiind că nu te descurci să comanzi ovăz cu gluten de pe net?
NOU
ovazu este o cereala fara gluten. Alea “fara gluten” is asa “wow, nu s-a strecurat si niste grau pe aici”.
NOU
“Mic-dejunuri: terci de ovăz (cumpăr fulgi de ovăz fără gluten de pe MyProtein, nu știu dacă e poveste sau ba cu glutenul, nu de aia îi iau, dar ies cel mai bine; următorii ar fi cei din Lidl) ” – Multumim pentru recomandare, chiar nu stiam ce sa-i mai dau calului meu de mancare :)))
NOU
Venom, cu plăcere. Șmecheră glumă. Tu și fiu-meu când avea 13 ani. Cam pe acolo nivelul.
NOU
anatati, corect, Cetin își ia deciziile singur, nu pentru Cetin spuneam că are starch.
Mesajul tău e public și vin cititori care găsesc pagina indexată – iar un mic disclaimer nu strică așa cum nici sfatul tău nu strică.
Hai să nu-i stricăm acum discuția lui Cetin doar pentru că ne deranjează că sunt comentatori care adaugă și niște cuvinte potrivite (iykwim).
NOU
Chiar dacă ovăzul ăla are carb, este incredibil de bun contra colesterolului. Scapi de pilule una, două.
NOU
Nea Ilie, dar de ce nu? Să i-o stricăm, by no means, că demult n-am mai avut așa dispoziție de scris comentarii.
Dacă este cineva pe internetul ăsta mare care are o problemă medicală la care este contraindicat orice fel de aliment (cum ar fi Philadelphia ce are starch) și totuși nu e informat ce are voie să mănânce și ce nu, iar această persoană vede că a scris o oarecare anatati de 2 felii de Philadelphia pe pâine și … moare mâncând, atunci serves her/him right dacă te iei după toți tolomacii de pe net. 😉
Aici s-au cerut idei, s-au dat idei. Dacă voia informații verificate medical, apela la un medic. Mă gândesc.
Dar da, e funny, știu cum merge aici treaba, facem caterincă etc.
Mi-a explicat animaloo de ovăz și gluten deși eu am acolo o paranteză cu glutenul, tu de starch.
Dar hei, să nu stricăm postarea primind replici formate din cuvinte potrivite. 😀
NOU
Eu nu stiam ca Philadelphia are starch. Deci multumesc nea Ilie.
NOU
Da-te pe mancare coreeana desi nu vad cum o sa reusesti sa o faci foarte low carbs dar trebuie sa fie carti cu din astea din moment ce fastingul si dietele keto sunt pe val
NOU
Pui orez dăla negru.
NOU
Am uitat să zic: fără pită decât ce s-a menționat. Fără ulei.
NOU
ia un salau in panko. cu ce sos vrei matale www.youtube.com/watch?v=2d5qViXOlJk
NOU
Nu sunt cel mai tare bucatar si nu prea maninc divers dar zic asa:
1. Daca tie dor de piine, am niste retete bune care inlocuiesc cit de cit piinea. E cam ca un toast si merge cind vrei sa bagi o zacusca sau asa ceva. Imi place tare mult piinea adevarata, super glutinoasa – elastica – si un pic acrisoara de la fermentare, Din fericire, nu sunt super obsedat de asta , asa ca nu ma intereseaza sa produc inlocuitori, ceea ce probabil e imposibil.
2. Am facut o salata de ‘cartofi’ nemteasca destul de OK dar trebuie si o friptura linga. in loc de cartofi am folosit ridichi albe/daikon, fierte cu sare vreo 20 min. 80% similar
3. niste ceafa de porc, batuta un pic, marinata in mix de usturoi, soia si oyster sauce vreo 6 ore minim, si dupa aia la tigaie ca nu am gratar.
Am doar 2-3 canale (www.youtube.com/c/HeadbangersKitchen si www.youtube.com/c/ketotwins) la care ma mai uit pentru inspiratie dar nu gatesc prea des pentru ca ma simt ok doar evitind cabohidratii, cu gatit/mincaruri normale.
Singura pofta pe care o am sunt placintele cu brinza sarata, gen merdenele si dobrogene. Alea le bag o data la 2 saptamini in ziua mea de trisare, cu moderatie. dar dupa aia nu mai maninc una-doua zile nimic, poate doar imi pun un pic de sare si unt in cafea. In prima de pe zi, ca beau 2L altfel
Din Noiembrie am scapat de 20 kg fara sa simt ca ma retin de la multe. In acelasi timp bag alcool la greu, din pacate, dar tot merge.
NOU
Andi, eu de 49 într-un an mâncând așa cum am descris. Soțul meu de 34.
NOU
49? wtf? 🙂
Ai avut ceva. 🙂
NOU
Emil C, da, am avut ceva… 🙁
NOU
Jamilul Italiei:
www.youtube.com/watch?v=vMQuXgi4bgU
Dacă ți-e frică de linte pe motiv de viață socială, bagi o bucățică de kombu (se găsesc pe emag pachete de kombu uscat) înăuntru. Kombu se folosește ca frunza de dafin, e acolo cât gătești, după aia merge la gunoi.
Borș cu sfeclă roșie:
www.ioneltarnoveski.ro/bors-cu-sfecla-rosie/
Rață cu portocale:
www.youtube.com/watch?v=15ua-qSqHMg
Bibilică cu mere:
www.lauralaurentiu.ro/retete-culinare/retete-mancare/bibilica-cu-mere.html
Toate astea le-am încercat personal și au avut succes la o familie de mofturoși.
Bibilică și rață mai aduc din când în când la Lidl.
NOU
La domnul Papagallo sunt toate rețetele și pe blog și merg bine cu deepl sau google translate, deci nu vă panicați dacă nu ați fost pă italea.
NOU
chiar nu mai mancasem de ani de zile:
chiftelute cu ceapa si maioneza.
chiftele d-alea …balls, cum se fac normal, cu o gasca de usturoi si verdeata.
ceapa taiata julienne peste care pui apa cu otet fiarta ( ratio dupa gust ), lasat acoperit 15 min, scurs lichidul, pus chiftele si maioneza, invartit, gata.
nu-i exotic, dar mi-am facut dupa multi multi ani si am mai schimbat si eu copy-paste meniurile.
NOU
Pentru azi mai e niște lucskos și am mazăre cu două feluri de carne. Fără boia, iote că se poate, nu înțeleg de ce asociezi tu Ardealu’ cu boiaua. Un morcov ras și călit dă culoare mult mai ok și nu arată ca voma la sfârșit cu steluțele ălea de ulei colorate.
La desert nu dau nimic azi (sunt șef de trib zilele astea, concediu)
Azi o să iau niște ghimbir și trebuie să găsesc niste oase de porc, mi e poftă de un ramen (cu taiețeii am o problemă că n am unde întinde pătură dar o să lucrez pe cantități mici și văd eu cum îi usuc pentru urmatoarele 2-3 zile de ramen) și la felul 2, bratkartoffeln, noi îi mâncăm așa direct, fără să i folosim garnitură. La desert o să dau o budincă de orez făcută în oala de la Tefal (am un One Pot).
Probabil o să ne plictisim de ramen o zi…sau două. Dacă ne plictisim, ajunge în congelator la caserolă și intermezzo de supă cremă (ciuperci parcă mi e poftă zilele astea). La felul 2, o să fac un pilaf cu văd eu ce …(cartofii ăia de mai sus sunt doar pentru o zi) sau prințesa o să și facă o mămăligă (pentru ea, eu nu mănânc) . Desert … 2 eugenii că și așa suntem grași.
Pe weekend am de ales între o vită rasol cu sos de roșii picant și un piure de cartofi dulci sau spanac cu ceva pe lângă. Supă ..sorry, va fi clară de văcuță cu rezultatul de la ce tăieței voi face mâine 😀 Deh, rasolul ăla trebuie să fiarbă în ceva.
Desert, ștrudel cu mere din foaie congelată.
NOU
Am patit si eu ca tine acum ceva ani, nimic nu mai intra, am gasit pe youtube ceva food travelers, dupa ceva clipuri mi-a venit pofta instant.
Ce am mancat bun au fost niste ficatei de pui cu mujdei de usturoi si mamaliguta. Alta masa delicioasa, o piftie de pui, tot cu mamaliguta. Stiu ca malaiul are indicele glicemic mare dar daca nu se face abuz e OK.
Daca tot iti place sa gatesti, gasesti o multitudine de retete in cartile lui Anton Radu Roman…
NOU
Curried parsnip soup! Vis! Și nu suntem vegani. Deloc.
NOU
Cand ma plictisesc de seria de mancaruri traditionale romanesti, scot Optigrillul pt cateva zile
Adana Kebab (retete pe YT la greu de la arabi/turci)
Fileuri de peste/somon
Pui/porc la gratar
Toate astea cu salate, hrisca cu ceapa si bacon, bulgur, depinde ce avem prin casa.
Acum de vro 2-3 sapt ma uit pe canalul YT Italia Squisita, filmeaza in restaurante prin Italia in locuri superbe si povestesc bucatarii cum e traditia la ei pe diverse retete, fac si mancare traditionala, si apoi intra un chef Michelin si face reteta dupa viziunea lui. In primul rand imi bucur sufletul cu atatea noutati, atatia oameni frumosi pe care nu i-as fi cunoscut niciodata, si apoi fac si eu la 2-3 zile o reteta dar din cele simple traditionale, drept ca majoritatea sunt paste, si eu sunt pe low carb dar mai am familie, ma bucur, gust si eu cate un pic.
NOU
Kebab în Optigrill? Mno, am de lucru …
NOU
Se pune setarea de hamburger si recomand sa nu lasi chiar pana la rosu ca se usuca cam mult
NOU
Supa chinezeasca
youtu.be/CvVwK1ULaak
NOU
Couscous cu multa lamîie si patrunjel frunze . Si incearca sa inlocuiesti pastirnacul la ciorbe cu patrunjel radacina, e mai aromat si nu asa dulce.
NOU
Shaorma de casa, quesadilla, am tot zis ca incerc chilli con carne si spaghete. Sosul de spaghete il fac fara carne (desi nu-s vegetarian), pur si simplu pun ceapa, morcovi, ciuperci si bulion. Le fierb pana scade la jumatate, et voila – spaghetti 🙂
NOU
In lipsa altor idei, mai incerc retetele de pe www.eatingwell.com/
www.thespruceeats.com
Allrecipes.com
www.cookinglight.com/
Unele site-uri au si motor de cautare mai avansat-in functie de problemele de sanatate si/sau preferintele utilizatoror
NOU
Cat mai exotic ? Cat mai neconvențional ?
Balut, durian, Haggis, jing leed prăjiți și cu mujdei lângă, casu marzu pe pâine, cu 2-3 fire de ceapa verde ….
NOU
Iubesc durianul dar nu e pentru diabetici. Nici Haggisul. Restul sunt super potrivite daca te tine stomacul 🙂 Jing leed mai bag din cind in cind daca am suficient ya dong la bord.
NOU
Poti incerca retete arabesti sau indiene Gen shuwa, sau chicken biryani
O reteta de shuwa gasesti aici
www.thasneen.com/cooking/shuwa-slow-cooked-lamb-served-over-aromatic-basmati-rice-omani-delicacy/
www.indianhealthyrecipes.com/chicken-biryani-recipe/
NOU
Astea sunt retete pentru oameni care nu au alte ocupații decit gătitul, sau au (multe) femei neocupate in familie, care stau la bucătărie ca mod de viață, gen culturile din nordul Africii și Asia Mică. Ai la dispoziție 27 ore să gătești așa ceva?
Am mai citit și eu despre mincarurile specifice Africii de Nord, ce sa zic, extrem de nesănătoase. Totul e concentrat, supra gătit, să dea cancer la stomac in timpul vieții. Apoi am găsit site-uri care fix asta spun, că bucătăria popoarelor din zone deșertice este cancerigenă.
NOU
Păi și e cancerigen dacă o gătești de două ori pe an? Nu cred că o familie cu copii mici în care ambii părinți lucrează face din astea seară de seară. Dar din când în când merge o extravaganță culinară.
@Cristian, de unde iei miel când nu e paște?
NOU
@rinxh
Arabii, la ei acasa, gatesc traditional – ingrediente, metoda de preaparare, tot. La shuwa, nu vad nimic ultraprocesat. Carne fresh, frunze de banana, orez si condimente. Cred ca retetele vestice contin infinit mai multe chestii ultra-procesate.
@bea, cred ca poti gasi la cei care detin stane/oi. Poti face shuwa si cu carne de oaie, capra sau vita. De cele mai multe ori am mancat facuta din vita si e super bun. Nu e un dish pe care sa il gatesti zilnic pentru ca e time consuming. Arabii il gatesc mai mult la sarbatori sau cand au invitati.
NOU
Coq au vin s’il vous plait.
NOU
Eu gătesc paella și derivate din ea, risotto cu fructe de mare, gen. Iau de la Lidl diverse cutii cu fructe de mare, creveți, mixuri cu caracatița și scoici. Un ardei gras, niste țelină pentru aromă, usturoi, morcov, eventual iei pungi cu legume congelate rapid, au de toate. Rețeta o găsești peste tot pe net. Mănîncă fie-mea de parcă e singura mîncare disponibila post-apocaliptic. Rupe două porții, in timp ce chestiile tradiționale deja le cam refuza. Mai face și figuri cu “tati gătește cel mai bine”, să moară mă-sa de ciudă. Eu fac doar chestii din astea, exotice, nu mă bag la sarmale, piftii, salate boeuf, tocane, ciorbe. Ah, era să uit, am făcut RAMEN după rețeta japoneza tradițională, o zi mi-a luat. Bai, a ieșit ceva special, cum am mîncat și în restaurant.
Ceva ce apreciez extraordinar, dar nu am ingredientele speciale, este JAMBALAYA. Mincarea asta are un loc special în sufletul meu, cînd am ocazia maninc in fiecare zi așa ceva.
Uite aici rețete:
www.eatingwell.com/gallery/7941261/one-pot-mediterranean-diet-dinner-recipes/?slide=a6da782b-324e-4989-99d7-a529fbca1b9c#a6da782b-324e-4989-99d7-a529fbca1b9c
www.delish.com/cooking/recipe-ideas/a53820/easy-homemade-cajun-jambalaya-recipe/
NOU
Am aceeasi problema, imi iese abur pe urechi cand intreb pe ai mei ce sa mai fac de mancare, si mi se raspunde, foarte senin, “orice”. Ca sugestii, poti face diverse chestii la wok, in genul retetelor asiatice (carne si legume dupa preferinte). Avantajul e ca se face foarte rapid, merge si cu legume congelate, si ai varietate mare de legume la o singura masa. O alta chestie pe care o fac eu frecventa e un soi de fritata la cuptor pt dimineata/seara: o baza de legume sotate la tigaie, dupa preferinte, mie personal imi place cel mai mult sa pun ciuperci, ardei, si broccoli. Poti pune si bacon, sau nu, cum doresti. Diverse branzeturi taiate cubulete, vreo 6-8 oua batute, 2-3 linguri de smantana (numai daca vrei), combini totul, pui la cuptor pt 20 de minute. eu pun si 2-3 linguri de faina sa se lege totul, poti sari peste sau folosi faina de migdale.
NOU
Eu mananc mult jamón proaspat taiat.
NOU
1. Da, sunt prost, insa cu avocado se pot face niste chestii dragute. Gen o maioneza de avocado in loc de maioneza clasica. 1 avocado, putina zeama de lamaie, putina sare, vreo 2-3 linguri de iaurt si blenduit maxim. Si poti asezona cu ceva condimente daca e nevoie. Si nici nu simti gustul de avocado.
2. Orez cu quinoa. Hipsteresc, dar amestecul asta e ceva foarte misto.
3. Quiche – sunt zeci de retete, dar devine plictisitor.
4. Boujourdui – usor de facut la cuptor.
5. Ardei umpluti la ceva oala de aia croc pot. maxim 30 de min prepararea si vreo ora la oala.
6. Supe creme – astea sunt cel mai usor de facut si cu diverse variatii gen porumb, linte, rosii sau generalista cu de toate. Ca idee, 2-3 dovlecei, rosii, un ardei capia, o ceapa mare, o bucata de patrunjel ( nu prea mare), telina ( la fel, nu prea mare) plus ceva linte.condimente grecesti de feta, pui whatever. Fierbi vreo 30 de minute la oala su aia cu presiune, bagi choperul in ele, arunci o bucata de unt (1-2 degete), testezi pentru gustul sarat cat trebuie( de obicei mai trebuie o idee de sare) si asezonezi cu crutoane facute la tava la cuptor (din bucatele de paine sau lipii amestecate cu sare, condimente, putin ulei de masline, date 10 minute la cuptorul incalzit la 180 grade). Crutoanele alea o sa le mananci pe post de chipsuri.
7. Cand nu ai chef de nimic, baga un grill clasic cu niste carne mai decenta alaturi de un piure cu lapte si branza feta moale (da, amestecate toate). Puireul ala e demential.
8. Salate la punga (stiu, sunt lenes, dar sunt satul sa muncesc 30 de minute sa pregatesc o salata) cu un sos simplu: ulei de masline, un mustar dulce ( e ala frantuzesc cu miere), sare, piper, condimente grcesti de salata.
9. Ca idee, ia niste morcovi eco (par a fi mai proaspeti aia si ceva mai moi), fa-i felii subtiri, alaturi de ceva ardei capia feliati subtiri si aia si lasa-i pe post de chipsuri prin casa.
10. Carne tocata amestecata cu un ou si legume maruntite la chopper si arunca-le pe grill.
11. Taietei din orez, paste de orez facute cu diverse la tigaie si sos de rosii. Astea par a fi foarte usoare.
NOU
A mai zis cineva mai sus supa crema de dovleac, morcovi etc. Eu le fac de obicei cu lapte de nuca de cocos (cocosmilk) “full-fat”, niciodata “lite” sau “fat-free”.
Daca ai slow cooker (Crockpot) poti sa faci ciorba de peste (somon, cod, creveti, cartofi, morcovi, telina etc) tot cu lapte de nuca de cocos (niciodata cu lapte normal!). Poti sa faci si “slow cooker oats” (ovaz la foc mic, pui seara in Crockpot si e gata la micul dejun) tot cu lapte de nuca de cocos.
Pizza homemade de la zero cu tot felul de combinatii.
NOU
Am tot auzit supele-cremă cu lapte de cocos. Doar că nu mi-a fost clar dacă înlocuiește apa când blendui sau se adaugă pe lângă. Sau? Să nu râz, dar eu de fapt nu mă pricep la gătit (nici nu înțeleg de ce m-am trezit să dau eu sugestii de mâncare…) și niciodată n-am vrut să riscăm să prăpădim bunătate de muncă și timp ca să testăm cu laptele ăsta de cocos în supa-cremă.
NOU
Cum fac eu: fierb legumele in apa doar cat sa acopere legumele cam 15-20 min (pana legumele sunt moi). Apoi adaug 1 sau 2 cutii cu lapte de nuca de cocos si folosesc blender vertical ca sa fac crema direct in oala. Mai pun si niste suc de lamaie sau “lime” si condimente.
De obicei servesc cu pui sau bacon sau seminte de dovleac prajite (sau la cuptor).
NOU
Mulțumesc!
NOU
Ăăă, lapte de cocos d-ăla la conservă, de se întărește aproape ca untura dacă ții la rece, sau d-ala la tetrapack, care nu știu exact cum arată, deși am o cutie în frigider?
NOU
Vezi aplicatia Mealime (o felie de lamaie alba pe fundal verde ca logo). Retete diverse, majoritatea rapid de preparat, iti alegi dieta in functie de ce ai nevoie; in plus poti sa elimini din alimentatie diversi compusi. Si un bonus serios: iti face lista de cumparaturi in functie de retelete selectate, ca sa nu mai stau ca bivolul in Lidl cand nu stii ce sa cumperi.
NOU
Ce ar mai fi de menționat: chifteluțe de ton cu psyllium și parmezan ras ca să lege în loc de făină (se bea multă apă când mănânci psyllium), dorada sau păstrăv la cuptor. Am greșit mai sus. Soțul mănâncă 2 buc de somon la un prânz, nu 3 și musai ăla congelat de la Lidl ptr că are mai puțină grăsime și iese și mai bun. Cât mai mult la cuptor. De fapt totul aproape, exceptând pieptul de pui/curcan.
Tarta de broccoli o fac așa: se opărește ușor broccoli desfăcut buchețele, se scurge bine de apă și se întinde în yena sau o tavă de cuptor. Peste se toarnă un amestec* făcut din: 2 ouă întregi + 2 albușe, sare, piper, nucșoară, o cană de lapte, jumate de cană de smântână de gătit. Se amestecă bine cu un tel. Se presară niște brânzeturi (cheddar, mozarella, parmezan) și se dă la cuptor.
Mai mâncăm mult zucchini la grătar, vinete cu parmezan la cuptor și ardei copt, halloumi la grătar.
Și da, ocazional mâncăm crenvuști fierți (de la Lidl cu 93% carne), niște salate de la Lidl care se găsesc pe la raionul de conserve și au ton sau ceva chestii (de la Nuxe cred), salatele mexicane de la Rio Mare. Tot ocazional mămăliguță cu brânză și smântână, cozonac :((( (Cozonac is life 🙁 sau o felie de tort.
Foarte rar mai mâncăm în oraș sau comandat. Pentru că ulei. Sub 10% din timp. De unde înainte mâncam peste 90% din timp.
*cantități orientative.
NOU
poti sa mai scrii cateva retete cu psyllium care ti-au reusit?
NOU
Doar niște chestii ca un fel de burger-chiftea mai plată de zucchini. Am ras zucchini, stors de apă bine de tot, amestecat cu psyllium,1 ou întreg + 1 albuș, praf de usturoi, sare, piper ementhaler ras și le-am făcut tot la cuptor pe foaie de copt, fără ulei (în mod normal s-ar fi fript în mult ulei).
Aaa! Și un spectacol de tartă de spanac, dar era așa o loterie când ieșea când nu, de am renunțat la ea. Tot cu psyllium ca să mai absoarbă din apa ce o lasă de regulă spanacul.
Greu de lucrat cu el.
Rețeta tartei la ochi ptr 2 persoane:
1 punga si jumate de spanac
3 oua (2 întregi și un albuș)
Parmezan ras
Mozarella rasa
Pudra de usturoi
Faina de migdale
Psyllium
Se întinde pe foaie de copt ca o pizza. Se servește cu sos din iaurt grecesc, avocado (dar vor sări aici toți în cap, aparent e interzis) și lămâie stoarsă. Se face un wrap ca la șaorma.
Dar uite ce bine că mi-am amintit azi de chiftelele de ton. Și de tartă.
NOU
Mi-am notat si eu reteta de tarta cu broccoli. Suna bine!
NOU
@anatati, multumesc!
o sa le incerc pe toate, inclusiv pe cea cu spanac.
maine ma prezint la magazinul de produse naturiste preferat.
avocado nu este interzis aici, doar ca te mai poti si plictisi de el.
NOU
un desert cu psyllium i-a reusit cuiva?
poate sa contina chiar si avocado!
NOU
daddy, eu n-am încercat niciodată un desert cu psyllium.
Dar îți spun un „tiramisu” din fulgi de ovăz pentru desert:
Ptr 2 persoane
1 cup fulgi de ovăz și 1/2 cup lapte se amestecă. Eu pun doar de migdale de la Alpro neîndulcit sau Joya. Se amestecă de mai multe ori până când se mai absoarbe din lapte.
Separat se fac aprox 50-60 de ml de lapte normal (sau poare barista de la Alpro) cu 2-3 lingurițe de ness. Ar fi ideal la o mașinărie ce amestecă fain (de ex cana Nespresso Aerocino), dar mi s-a spus că merge și cu mâna. Ideea e sa obții un fel de cremă nu foarte groasă desigur.
Se toarnă acest ness peste fulgi și se amestecă ușor.
Deasupra se pune un strat de iaurt grecesc (10% Pilos de la Lidl e the best) ca să acopere tot ca o cremă. Se poate adăuga miere, eritritol fiecare ce îndulcitor preferă sau are voie și esență de vanilie.
Se cerne deasupra un strat subțire de cacao neagră.
Se lasă la rece până dimineața.
Am mâncat azi-dimineață și e senzație. Mai trebe văzut la cantitățile de lapte peste fulgi, e trial and error în funcție și de fulgi cât de bine absorb lichidul.
Un mic-dejun cu psyllium poate fi smoothie cu banană, afine, iaurt. Dar iese mai bine cu … ovăz.
NOU
cred ca o sa incerc sa fac un fel de budinca din fructe de padure congelate date in blender si psyllium.
pentru reteta cu ovaz as folosi robotul de bucatarie. am si ceva borcane de ness care expira anul asta.
in loc de iaurt grecesc folosesc iaurt cremos 5%, nu are proteina adaugata. (sunt maniac la citit etichetele!)
NOU
fajitas de pui
stir fry de vita
chicken tikka masala
acu mi s-a facut foame
NOU
Ia vezi ce mai gatesc oamenii astia din Azerbaijan:
www.youtube.com/channel/UCIix6MklfJFywa_36iDj8Sw/videos
sau tipul asta:
www.youtube.com/c/%C8%98efPaulConstantin/videos
NOU
Nu ar fi utila o postare permanenta, duminca sa zicem, ”Ce ati gatit saptamana asta?”
Eu ma mai inspir din comentarii, pe net m-am cam saturat sa caut. Si fetele mele au devenit fitoase si mofturoase.
NOU
Eu nu stiu multe cu gatitul, dar din copilaria comunista imi aduc aminte de un mic dejun care se facea rar pentru ca lipsa de ingrediente (si poate de aia imi placea asa mult). Acum fac si eu asta din cand in cand copilului si chiar ii place:
– oua fierte (2-3-4)
– o felie de unt, nu mult, cat sa intre pe o felie de paine
– o bucata de branza (sa nu fie nesarata), mai multa sau mai putina, in functie de cate oua folosesti si cat de sarata este branza. Ideea este sa nu fie predominanta in gust.
– 1-2 lingurite de mustar.
Toate amestecate si batute cat timp sunt ouale fierbinti, pana se face ca o pasta.
Se intinde pe maine, practic o tartina. Se poate servi alaturi de masline, ceapa verde, ridichi, salata, castraveti, ardei, orice iti trece prin cap. Conteaza si painea, dupa gust. O paine mai fistichie, cu seminte, coaja crocanta si alte asemenea, cred ca ajuta.
Scapi repede si place copiilor. 🙂
NOU
Adică ouă fierte, tăiate sferturi, cu muștar și smîntînă, asezonat cu piper sau condiment mix arăbesc (7 pipere) și ceva ceapă verde, de nu mai ai aer…
NOU
Limba de vita cu masline
Hummus dip in 2 feluri cu tot felul de cruditati
Supa de ciorba de curcan cu smantana si tarhon
Cartofi taranesti la cuptor (varianta cu cartofi mov)
Supa crema de conopida
Ficat de iepure cu legume
Supa crema de cartofi cu praz
Supa crema de rosii
Mancare/tocanita de linte cu sau fara carnati
Snitel din piept de pui
Mamaliga cu branza de burduf
Ciorba de cartofi cu costita afumata
Gnocchi cu spanac / -mai sunt chestiile alea nemtesti- imi scapa numele acum, tot pe acelasi film cu gnocchi – de saracie 🙂 dar bune
Piept de rata la tigaie – cu sos de portocale si un piure din ceva
Pulpa de rata confiata
Canneloni cu ragu
Cartofi umpluti la cuptor cu bacon,porumb,rosii uscate si parmezan
Noodlesi cu legume si vita
Supa crema de mazare cu creveti
Poate te inspira ceva, daca las deschis tot mai completez pana deseara 🙂
NOU
Chestii la cuptor – one sheet pan – ton cu legume / somon si cartofi dulci / etc.
Supa crema de conopida si bacon facut la cuptor pe hartie de copt
Curry-uri – mazilique.ro/2016/11/curry-de-creveti-cu-lapte-de-cocos/ – am inceput de aici si apoi m-am tot jucat cu ingredientele
Carnuri facute la optigrill si cu diverse salate / garnituri
O recomand pe instagram pe @anna_s_table, are niste retete foarte simpatice si usor de facut.
NOU
– falafel cu tzatziki sau cu sos de iaurt, tahini si usturoi
– gazpacho (preferabil in sezon, cand se gasesc legume de gradina), cu arahide/migdale/nuci prajite, branzeturi sau chips-uri din legume deshidratate pe post de crutoane
– mancare de pui cu vinete sau bame
– carne de vita cu sos quattro fromagi
– vinete parmigiana (toamna)
– limba de vita cu masline, iepure cu masline
– piftie de pasare
– salate: bulgareasca, de ton, tabouleh fara bulgur, orientala, daca ai voie cartofi fierti, la toate sa pui foarte putin ulei, exclus maioneze si alte sosuri.
– chestii rapide la tigaie: omlete (sunt retete misto, chiar si cu legume), clasica ceafa de porc (merge cu o salata mare), file de somon (merge cu salata verde), ciuperci (calculeaza cate calorii intra la o masa cu 500 de grame de pleurotus innabusite la tigaie cu 10 grame de unt si 2-3 catei de usturoi, plus un castron de salata verde).
NOU
Pentru tabouleh ăsta vreau de-un secol să-mi fac curaj. Dar n-am găsit nicio rețetă la nivelul meu de înțelegere limitat în ale gastronomiei.
NOU
iti trebuie o sursa de patrunjel frunze, proaspat, fraged si ieftin.
eu fac doar in sezonul in care gasesc asa ceva.
NOU
Saptamana trecuta creier pane
Ieri peste prajit
azi pui la cuptor
urmeaza paste a la Marcian (aka paste cu ce resturi ai prin frigider)
NOU
In ultima vreme suntem intr-o faza destul de asiatica:
– curry-uri (multe legume + pui, dar si Quorn, naut, chiar peste), cu naan, orez, noodles, sau fara alti carbs in afara de legume
– stir-fry-uri cu multe legume, o proteina, si cate o jumatate de portie de noodles,
– fresh spring rolls (hartie de orez inmuiata in apa, umpluta cu legume, proteina, si optional noodles, servite cu sos de soia) – asta e fun de facut cu copiii
– cand nu avem timp, scoatem din congelator niste gyoza’s si un mix de legume asiatice si preparam gyoza’s la abur, legumele la wok – asta nu e foarte low carb si nu prea are suficienta proteina, deci e doar pentru ocazii speciale
NOU
Supa de galbiori cu smantana. Pe princiupiul ciorbei de burta la gatit, dar merge lasata si fara usturoi si otet. Am in plan sa incerc si varianta cu hribi de padure in loc de galbiori sau sa le combin.
NOU
hribii nu au consistenta necesara, devin balosi in ciorba. galbiorii si pleurotusul au textura potrivita.
NOU
Retetele de pe dietdoctor.com au low carb/keto deci bune pt diabetici. Pot fi adaptate. Au posibilitatea de a schimba intregientele din US in metric.
Also, am descoperit o tipa care trimite pe mail saptamanal lista de ingrediente (de fapt lista de shopping) si retete foarte adaptabile. Newsletterul se numeste “meal polanning de care te poti tine”, iar siteul e cegatesc.substack.com/ . Am surprins sotul cu reteta de tocana de vita in bere neagra saptamana asta si e foarte multumit. E a doua saptamana cand ma inspir din acest newsletter si imi da idei misto.
NOU
Am scris de toti banii, vad, dar se intelege =)))
NOU
Supa crema de ardei copti cu bacon.
Thank me later.
NOU
Eu pentru inspirație folosesc acest newsletter. În fiecare vineri vine cu propuneri pentru o săptămână. : cegatesc.substack.com
NOU
1. Mancarici de fasole verde/galbena/mazare/cartofi cu bucatele de piept de pui ca si carne.
2. Iahnie de fasole, au la MegaIm..o fasole boabe uriasa de iese o iahnie untoasa si gustoasa, aduceau din Grecia acum e China.
3. Ciorbe de toate felurile, in pricipal de rasol de vitel, pui.
4. Orice fel de paste cu sos bolognez, facut din carne vitel tocata cu rosii pasata, gasesti pe net retete. UN sos te ajunge 2-3 cine, la pranz combini cu numarul 1.
5. Un libanez pe saptamana cumparat.
6. Varza simpla sau cu carne. Din aceea inabusita la oala, nu fiarta in apa.
7. Omlete facute ca la francezi, cu un pic de unt.
8. Salata orientala la doua saptamani.
9. Salata de vinete marca proprie MegaIm..eticheta cu verde.
10. Vinete umplute cu legume cu(miezul vinetelor amestecat cu rosii, usturoi, ardei capia) si cu putine branza deasupra rasa, facute la cuptor.
NOU
www.lauraadamache.ro/2017/11/chili-con-carne-reteta-mexicana.html – intra la fix cand ai chef de ceva picant
youtu.be/BnmyziTn3RA?t=200 – ingredientele sunt in descriere, are un gust misto
Sper sa te ajute
NOU
Sunt dezamagita ca nu a pus nimeni asta whatthefuckshouldimakefordinner.com/
NOU
Are Laura Laurențiu o rețetă de chifteluțe cu sos de muștar, bune rău.
Revin mai încolo, s-a terminat pauza. 🙂
NOU
E ok, vad ca au inteles toti cerintele tale, de asta minim iti recomanda ceva cu orez :))) Pnm, zici ca e concurs sa zica fiecare orice stie sa gateasca.
NOU
Ai spus ca vrei exotic.
www.reddit.com/r/easyrecipes/comments/elpvrs/super_easy_homemade_korean_beef_bowl_bulgogi/
Eu nu pun atat de mult zahar si miere.
Stiu ca suna ciudat sa marinezi carnea in kiwi si mar, dar pe mine m-a cucerit reteta.
Tot cu vita, imi place savoriurbane.com/boeuf-stroganoff-reteta-de-vita-cu-ciuperci-si-smantana/
Daca iti place peptul de rata, poti sa faci si cartofi la cuptor taiati rondele. Intre cartofi si pieptul de rata taiat subtire putina branza albastra si peste sos de fructe de padure.
Acum imi este foame.
NOU
Tot eu sunt, mi-am amintit de o rețetă simplă din Uruguay, de vită cu ciuperci și vin roșu.
-călesti la foc rapid carnea de vită tăiată fâșii, în puțin ulei sau untură
-o scoți și pui ceapă la călit, fără să o rumenești, după care adaugi și ciuperci Champinion tăiate felii și continui călirea până se mai evaporă din apa lăsată de ciuperci
-pui carnea de vită înapoi peste ceapă și ciuperci, torni o sticlă de vin roșu sec și lași la foc mic până scade, de preferabil 3 ore, că nu te grăbește nimeni.
Sare și piper pui cât dorești, mai spre sfârșit.
Cantitățile sunt: câtă carne, atâta ceapă și ciuperci.
Altă rețetă care a avut succes la mofturoase:
savoriurbane.com/harira-reteta-de-supa-marocana-de-miel-cu-naut-si-linte/
dar scoți fideaua, poți folosi vită în loc de miel.
NOU
www.seriouseats.com/the-best-roast-potatoes-ever-recipe
Cand am citit prima data reteta mi s-a parut ca dureaza prea mult.
Dar am incercat, am folosit untura in loc de grasime de rata, ca deh, nu suntem toti asa fancy sa avem grasime de rata in camara.
Promit ca o sa fie cei mai buni cartofi.
Singura problema e ca o sa vrei sa ii faci des.
NOU
Tofu (natur, sarat, crema, etc) cu ceapa, ulei masline si rosii… mmmm
NOU
Mamaliga cu lapte si paine in ou. La mamaliga imi place sa adaug smantana dulce
NOU
The king of kings: ceafa de porc la tigaie.
NOU
Mic dejun:
– ovaz cu lapte de migdale/cocos, chia si peanut butter. Peanut butter si putina miere transforma acest mic dejun in ceva delicios – minimalistbaker.com/peanut-butter-overnight-oats/#wprm-recipe-container-35529
– omleta, frittata
– banana bread cu ovaz/faina migdale (se poate face si doar cu faina de migdale pt low carb si fara zahar – cookieandkate.com/gluten-free-banana-bread-recipe/)
Pranz/cina:
– somon salbatic la cuptor cu legume/orez (treaba cu salbatic face diferenta)
– pastrav/crap dat prin malai si copt in tigaie in putin ulei de masline cu mamaliga/legume (broccoli, cartofi)
– supa de linte la oala cu presiune, se face foarte repede
– bol cu quinoa, dovlecei la cuptor, tofu sau alte legume (sunt aici multe optiuni – cookieandkate.com/perfect-quinoa/)
– halloumi cu legume
– steak de vita (rib-eye, sirloin) facut in tigaie rapid cu legume/salata
– quesadilla cu ceapa, ardei, carne/fasole, branza si ceva sos salsa facut in casa rapid
– humus cu legume/salata
– noodles din orez cu ou, ciuperci, ardei, tofu, morcovi (nu e chiar low carb)
Daca suna bine ceva de aici, pot sa trimit link-uri cu retete pentru toate ideile.
NOU
Friptura de iepure cu usturoi si mamaliga.
NOU
Am aruncat un ochi prin caietele mele cu rețete, multe garnituri cu orez, cartofi, paste, făină sau amidon la sosuri, totul asezonat cu faptul că nu știu absolut nimic despre treaba asta cu diabetul. 🙂
Mno, dacă te împaci cu dovleceii: niște dovlecei se curăță și se spală, se taie transversal (sub formă de butoiaș, de o lungime mai mică decât cratița în care vrei să-i faci), se scobesc cu o linguriță, cu grijă, trebuie să rămână “ceva carne” pe ei.
Ce se scobește din dovlecei se toacă, se stoarce foarte bine de apă și se amestecă cu o combinație de morcovi și ceapă, tocate și călite ușor (nu prea mult, mai mult de gust) și brânză telemea rasă (cam tot atât cât restul ingredientelor la un loc, 1-2 ouă, să lege (în funcție de cantitate, dar merge și fără ouă) și mărar tocat din abundență.
Se umplu dovleceii școbiți cu acest amestec, se așează într-o cratiță, care apoi se aproape umple cu un amestec subțire de apă și bulion (sos de roșii, etc), poți pune și niște ardei.
Sare și piper pe unde crezi tu că trebuie, dar cu grijă la umplutură, că brânza e sărată. Se dau la cuptor (sorry 🙂 ) până sunt pătrunși dovleceii și deasupra brânza e aurie.
Eu personal fac vară, iarna pe frig simt nevoia de ceva mai caloric.
PS. Îți trimit poze cu rețete pe mail din caietul personal. Am încercat să nu fie absolut contraindicate, nu știu dacă mi-a reușit. Dacă nu mă înșel, le-am încercat pe toate și-s bune.
NOU
Ciuperci umplute cu 4 feluri de brânză (un soi de quatro formaggi). Atât că ai nevoie de ciuperci champignon cât mai mari. Poți pune și puțin usturoi, piper și sare dacă nu e sărată brânza deja.
Tot din ciuperci poți să faci o supă cremă, dar fă-o din gălbiori dacă vrei ceva deosebit și mai gustos.
Tot o supă mișto e supa ragu din piept de curcan. E cu tarhon, are și ea ciuperci și e „a la grec”.
Apoi ai supa cremă de linte turcească, aia cu mentă. Love it!
NOU
se pare ca multi nu reusesc sa faca legatura intre ”fainuri” si paste fainoase sau malai!
NOU
Eu zic foodkit.ro vreo 3-4 zile pe saptamana, chiar au adaugat multe feluri noi. Costa m ai mult aparent, dar daca nu ai timp de gatit/spalat si faci ceva productiv in loc, iesi pe plus.
NOU
si cat vine saptamanal pentru 5 persoane?
NOU
Incearca gratins ( de conopida, de cartofi, cu brocoli, ciuperci, merg multe combinatii). Is usor de facut, faina f putina (francezii le fac fara aluat www.cuisineactuelle.fr/recettes/gratin-de-chou-fleur-203755). Mai poti cauta Gratins dauphinois. A mai zis cineva de quiche, vezi ca se pot face si fara aluat, se baga pur si simplu in vasul yena si la cuptor. Quiche-ul e o reteta extrem de generoasa care iti permite sa pui cam ce vrei tu la baza aia de oua, lapte si smantana.
Cand am ajuns in Franta am invatat de fac diferite combinatii de legume la tigaie care merg bine (brocoli, morcov, cartof, fasole verde- cauta poelée bretonne).
Sau vanata coapta la cuptor , scos miezul si tras la tigaie cu alte legume sau carne dupa care umplut vanata si bagat din nou la cuptor (cauta aubergine farcie).
Incearca piure-ul de dovleac pt a inlocui pe cel de cartofi.
Mai mananc amestecuri de “legumes du soleil” (dovlecel, vanata, ardei copt cu diferite seminte). Te poti ajuta de congelate.
In ultimul timp am inceput sa gatesc Thai . Daca ai voie orez, poti incerca noodles de orez cu sos thai sau soia, amestecat cu carne de vita trasa la tigaie, nuci caju, citronelle si ce legume iti plac sa adaugi). Un ou deasupra este f fain.
Mai poti diversifica cu quinoa ( f usor de gatit, merge amestecata cu morov, menta, ardei) si mancata cu o carne langa. Sau pur si simplu rece in salata in care ai pus branza, rosii, otet balsamic).
Sper sa iti fi dat cateva idei
NOU
Saramura de dorada cu ardei kapia, ardei iute, rosii si chiar ceapa fripte si ele. Oase putine, gust maxim. Am incercat exact combinatia, succes maxim. Calorii si glucide moderate,
NOU
bun bun