Cu toții ne-am dus cândva acolo, în zona de comparat „țările cu apă caldă” cu românia. E sport național – direct sau indirect, n-ai cum să nu observi chestii care-ți plac când vezi altă țară și ai vrea să le ai când ieși din propria casă.

Mi se pare amuzant cum mulți își fac acest decalog de călătorie, prin care vor doar să sublinieze că ei sunt civilizați, NU CA ALȚII. Iată:

Mîndruță, de exemplu, crede că e de prost gust să-ți aduci băutura la restaurant. Turist fiind, nu știe că foarte multe localuri din Franța sunt total ok cu asta și percep o taxă de dop. Interesul lor e să aibă oameni la mese, care din când în când mai comandă și ceva de acolo. Lumea se distrează și merge mai departe, românul notează „infracțiunea”.

Șoc și groază: în Austria se aruncă chiștoace de țigări pe jos la greu. Și doze de bere, și găsești si sticluțe pe orice pervaz, mai ales sâmbătă si duminică dimineața. Faptul că tu, turist român, vezi trotuarele impecabile atunci când ieși din hotel e pentru că se face curat des, nu pentru că austriecii sunt e extratereștri. La fel și-n Amsterdam, maldăre de gunoi care se colectează des. Ele se fac, doar că se ocupă cineva de stâns.

În realitate, boxa aia de la plajă sau de la iarbă verde nu se aude aproape deloc și nu deranjează pe nimeni, dar românul trebuie să semnaleze acestă lipsă de civilizație, pe care el o are și alții nu. Cum să auzi tu muzică care nu e aprobată de tine?

Înapoi la obsesia cu fumatul, scrumul e spălat sau luat de vânt, fără probleme. Ploaia rezolvă multe, altfel spălam străzile când e cazul și suntem ok.

Cumva, avem mereu acel ins din transportul în comun care se uită la ceva pe telefon, pe difuzor. Poate vine din altă cultură, poate are altă culoare, poate e de altă vârstă. E ușor să-l ignorăm și să ne continuăm discuția, fără să ne dăm ochii peste cap că noi suntem mai civilizați. Ideea e că suntem siguri că plătește călătoria, la fel ca noi, doar că nu simțim nevoia să semnalăm că există un plebeu printre noi, doar ca să adunăm aplauze pentru civilizație.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.