În cazul în care nu știți despre ce e vorba, nazistul primar al orașului Baia Mare a ridicat un zid despărțitor între niște blocuri de țigani și restul orașului, pe motiv că așa îi protejează pe sărmanii țigani de agresiunile lumii exterioare.
Știu, toți urâți țiganii și toți știți și niște țigani de treabă, muncitori și mai buni decât românii.

Nu asta e problema. Problema e când această ură se aplică la nivel instituțional. Pentru că atunci, următorul pas va fi discriminarea de alt fel. De ce să nu închidem în spatele zidurilor homosexualii? Nici unul din noi, la fel ca la țigani, nu ne vrem copiii în preajma lor, pentru că se știe, homosexualii au ca target copiii, pentru a-i antrena pentru spectacolul vieții. Un alt Cherecheș, sau poate chiar ăsta, s-ar putea gândi că e o soluție bună.

Iar dacă rezolvăm și problema homosexualilor, băgându-i după un gard, de ce să nu rezolvăm, la același nivel instituțional și problema acelor căpușe nenorocite, în viziunea băsesciană, pensionarii. De ce să nu îi băgăm pe toți la un loc, după niște garduri de beton, de unde să nu îi vedem și, eventual, să le aruncăm zilnic un castron cu zoaie rămase de la masa lui Cherecheș? O rezolvare elegantăm scăpăm de ei, nu îi mai vedem pe străzi, aschilambici și famelici, nu le mai dăm bani de pensii, pentru că se știe, un muncitor ține în spate 1.8 pomanagii de ăștia.
Endlosung.

Au mai avut și alții ideile nazistului Cherecheș. Pe vremea respectivă, nu erau țiganii problema, sau cel puțin, nu la început. Ci evreii. Le-au pus stele galbene, după care i-au închis și pe ei după niște garduri, pentru a-i proteja de lumea crudă și rea. Iar pentru liniștea lor, le-au confiscat totul, le-au ucis copiii și le-au permis să se sinucidă organizat, în camere confortabile, statul plătind chiar și gazul. Cu mărinimie.

Nu-i așa că de fapt credeți că are dreptate? Pentru că țiganii fură. Și țiganii fac probleme. Și țiganii sunt violenți. În paranteză fie spus, și eu aș fi violent, dacă m-ai închide într-un ghetto, ca să nu mai mă vadă rasa superioară băimăreană.

Nu, oamenilor, nu are dreptate. Soluția este un stat de drept puternic. O poliție puternică. Legi clare. Dacă țiganul e violent, aruncă-l pe țigan în închisoare. Dacă fură, aruncă-l în închisoare. Dacă sunt scandalagii și oamenii nu sunt în siguranță între ei, aruncă-i în închisoare, pentru că de aia plătim atâția bani pentru întreținerea deținuților. Sau faceți ca în închisorile braziliene, băgați-i în închisoare și să se descurce singuri cu mâncarea și drogurile, că de aia au familii.

Asta e soluția.
Pentru că altfel, închiderea țiganului în ghetto e la fel cu ascunsul rahatului sub preș. Nu îl vezi, dar miroase. Și la un moment dat, când vei fi uitat de el, îți va exploda în față.

Iar dacă vă gândiți că vai, peste noapte mi-am schimbat opinia, nu, nu mi-am schimbat-o. Observați că le spun țigani. Și în articolele de pe blog le mai zic și ciori, din când în când. Pentru că eu sunt o persoană fizică. Dacă am fost afectat de țigani, am dreptul să spun ce vreau eu despre nația lor. Dar când statul, prin reprezentanții săi aleși, are asemenea acțiuni la nivel instituțional, nu ne deosebim cu nimic de cei care experimentau pe țigani la Ravensbruck. Pentru că, la urma urmei, erau țigani, nu?

Judecătorii instanței supreme au decis, în 27 septembrie, să mențină hotărârea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării prin care s-a constatat că ridicarea zidului din Baia Mare, prin care se delimitează blocurile locuite în majoritate de cetățeni români de etnie romă de strada principală, constituie fapta de discriminare.

Decizia a fost luată de completul de trei judecători al instanței supreme, astfel că este definitivă și irevocabilă. Prin urmare, autoritățile locale sunt obligate s demoleze zidul.

„Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a câstigat procesul intentat de primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, ca urmare a contestării de către acesta a Hotărârii numărul 439/15.11.2011”

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.