Guest post de Blog de Bucurestean
Pe scurt: preşedintele interimar al Moldovei a venit la Bucureşti, însoţit de membri ai guvernului moldovean. Şi a vorbit ieri în faţă parlamentarilor români. Mihai Ghimpu a atins aproape toate subiectele sensibile din relaţiile dintre cele două ţări.

Coloana vertebrală a politicii moldoveneşti va fi integrarea în UE, cu ajutorul României. Aşa că se intenţionează implementarea acquis-ul comunitar – care e deja tradus în română . Şi n-avem nevoie de traduceri din limba română , a zis preşedintele moldovean.

Între cele două ţări nu e loc de sârmă ghimpată, dar nici nu mai e vremea podurilor de flori. O platformă informaţională e ceea ce va strânge relaţiile dintre noi, a spus Mihai Ghimpu. Iar TVR şi Radio România Actualităţi vor fi difuzate pe tot teritoriul ţării vecine. Întărirea relaţiile comerciale, relaxarea regimul vizelor, micul trafic de frontieră şi alte subiecte au fost aduse în discuţie în faţa parlamentarilor români şi ai unor miniştri moldoveni cu nume româneşti.

În principiu aţi fi putut citi toate astea în presă. Mi-e teamă însă că presarii trimişi la parlament pentru a asculta discursul erau proaspăt ieşiţi de pe băncile facultăţii şi li s-a părut irelevant speech-ul unuia care este doar preşedinte interimar. Sau nu ştiau unde e ţara asta, Moldova. Sau erau cei ce redactează de obicei rubrica sportivă.

Pentru că ai lor colegi maturi aveau chestii grele pe ţeavă. Ce-a mai zis Boc, ce mai face ta-su lu’ Boc, trece noru şi noi rămânem tot cu chioru’, alea, alea. Iar şefii de redacţie au considerat azi că: poliţistul poloist care face trafic de droguri e subiect de prima pagină, Geoană şi Voiculescu vor să-i bage în faţă la ghişeu pe seniorii de peste 70 de ani şi astfel ies şi ei bine la gazetă, două eleve nu ştiu ce porcării fac şi au plecat pe drumul gloriei, o vedetă înşeală altă vedetă dansatoare şi sunt de interes maxim.

Discursul preşedintelui Moldovei? Pagină 3, poate 4. Şi titluri similare: “gardul de sârmă ghimpată a fost desfiinţat”. Atât.

Care e problema? Păi noi, opinarzii de profesie, suntem ăia care avem, n-avem treabă suntem de pază la fruntarii. Zice Marko Bela ceva? Aha, vor ungurii să ne fure Transilvania. Bulgarii ne sunt şi ei datori cu o bucată din Cadrilater iar ucrainienii ne-au luat o parte a Bucovinei. Şi asta nu ne lasă să dormim, să trăim liniştiţi, stăm inflamaţi pe forumuri şi-i înjurăm pe duşmani.

Dar Moldova? Ei ai cui sunt? Ai ruşilor? Ai ucrainienilor? Când ne uităm pe harta României Mari nu regăsim ţinutul acesta? Ne plictisesc, ne e ruşine cu ei? Sunt prea săraci, sunt prea mafioţi, femeile de acolo sunt prea imorale pentru noi?

Nu cred. Cred că suntem prea tâmpiţi să înţelegem că trăim un moment istoric. Dacă nu e nimeni să ne mestece şi să ne servească în gură o explicaţie, nu putem singuri s-o facem. Suntem nişte muşte strivite pe numărul de înmatriculare al istoriei.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.