Cam de o saptămână în Moldova au început din nou protestele și mi-am dat seama că dacă reușești să uiți pentru o secundă că e țara ta, că ai bunici, părinți, prieteni, o afacere sau că încerci să traiești supravețuiești în Moldova, păi ai putea chiar să râzi de ridicolul situației.

În anul 2015, Moldova a avut două guverne, multe proteste și nici-un-rezultat. 

A disparut un miliard, țara a intrat în criză, euro aproape că s-a dublat o perioadă, prețurile la produse au crescut. Peste un timp euro s-a normalizat, de miliard oamenii uită, prețurile în schimb au ramăs la fel de mari.

Ilan Shor – unul din oamenii cercetați în dosarul furtului iși depune candidatura pentru postul de primar al orașului Orhei, din acel moment demersurile legale și acuzațiile încetează pentru că (,) candidații la funcția de primar nu pot fi cercetațiIlan Shor devine primarul orasului Orhei. Bonus fun fact: Întrebat ce părere are despre dosarul BEM si furtul miliardului, Președintele țării – Nicolae Timofti, a zisacum are problemele lui și că se gândește în altă parte.

Renato Usatîi devine primarul orașului Bălți. ( sugerez să apăsați pe numele fiecăruia și să mergeți direct la rubrica controverse.)

Bonus fun fact: În noaptea de Revelion, Renato urcă pe scena pieței din Bălți făcând karaoke pe melodia Buletproof.

În anul 2015, Moldova a avut trei prim-miniștri interimari. Un prim-ministru care a fost cercetat pentru diplomă falsă (sună cunoscut ?) același care s-a hotărât să se sinucidă politic cerând demisia întregii conduceri a Procuraturii Generale, a Bancii Nationale și a Comisiei Nationale a Pieței Financiare, după care și-a băgat picioarele și și-a dat singur demisia.

Bonus fun fact: Atunci când guvernatorul Bancii Nationale ( figurant și el prin dosarul miliardului) a fost întrebat pentru ce are nevoie de doua mașini de serviciu, raspunsul a fost pai dacă una se strică?.

Țineti minte protestele de pe 6 septembrie? Pai după marele proteste din 6 septembrie cam totul a amuțit. Da, oamenii și-au pus corturile in PMAN dar foarte repede au început să apara zvonuri cum ca ar fi  plătiți și uite așa absolut nimic nu s-a schimbat, înafară de prim-ministru desigur.

Tot în toamnă, lui Vlad Filat i se ridică imunitatea, urmeaza un fel de circ filmat in direct cu alergătură prin Parlament, Vlad Filat este arestat. În aceeași seară, Vladimir Plohotniuc ( aproape deținătorul Moldovei) anunță că pleacă din politică.

Bonus Fun Fact : Vlad Filat pană acum se află în arest preventiv, de 3 luni.

Sfârșitul anului 2015 în Moldova era circ si pâine. Nu avem prim-ministru din nou iar Președintele se certa cu Partidul Democrat spunând că ei l-au propus pe Plohotniuc ca prim-ministru, Particul Democrat spune ca nu-nu-nu, nu e adevarat.  Bonusul e deja evindent, nu? Vladimir Plohotniuc iși anunță curând după asta întoarcerea în politică. Cu bodyguarzi cu umbrele anti-glonț, pentru că Moldova.

Ce vor oamenii? Alegeri anticipate. Nimanui nu-i pasa ce vor oamenii.

În ultimele zile ale anului, Președintele desemnează un prim-ministru, prim-ministru care urma să fie respins la începutul anului 2016.

După care din nou a pornit același circ, Președintele desemnează, majoritatea respinge. Președintele la rândul lui respinge orice legat de Plohotniuc.

Ce vor oamenii in continuare? Anticipate.

Bonus Fun Fact: Pe 24 iulie 2014 Vlad Plahotniuc a fost decorat cu „Ordinul Republicii” de către Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, „pentru contribuții decisive la desăvârșirea obiectivului major de politică externă al Republicii Moldova – asocierea politică și integrarea economică cu Uniunea Europeană”.

Acum, vinerea trecută a fost desemnat din nou, a doua oara pe anul asta, un prim-ministru. Desi joi era data limita. Nu, nu e Vladimir Plohotniuc dar nici departe nu e. Trending in Moldova e hashtagul #NuPlaha.

Ce vor oamenii in continuare? Alegeri Anticipate. Ce o sa primească? cel mai probabil că nimic. Oricum e frig, acum a venit zapada mare, cine o sa mai reziste la proteste?

E un text foarte scurt pentru a descrie telenovela din Moldova, dar House of Cards ar avea de la cine sa se inspire. Uitati-va pe linkurile lăsate la fiecare nume, poveștile din spatele oamenilor sunt superbe, mai ales la sectiunea Controverse, las aici un pasaj din pagina domnului primar al orașului Bălți: Pe parcursul anului 2014 Renato Usatîi a făcut o serie de declarații controversate. Printre altele, el a afirmat că dacă va ajunge la putere va construi o replică a Zidului Chinezesc la frontiera dintre România și Republica Moldova (…) „Voi închide Ambasada SUA și voi face în loc un club de karaoke, dacă aceștia nu se vor purta cum trebuie. Și așa va păți orice ambasadă, dacă se va implica în treburile noastre…”.

Și gluma mea preferată din ultimul timp – Cum rade Plahotniuc?

Plahahahahahahahahaha.

12540197_1026468107375433_1307026161_n

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.