Acum 2 ani a trebuit să organizez o înmormântare. Am dat 2500 lei pe un loc de veci în colțul cimitirului glina, căciulindu-mă cu sărumana la doamna preoteasă, ca să fie de acord, plus nuștiucât la gropari, că nu ai voie să vii cu groparul tău. Plus preot plătit. Overall, peste 1000Euro.

Bănuiesc că nu am fost un caz special, referindu-mă desigur la bucurești. Așa că există oameni care ar dori să se incinereze cțnd dau colțul, pentru că e mai ieftin.

Patriarhia Română le-a cerut preoţilor să le explice enoriaşilor că lipsa banilor nu este un motiv ca să-şi incinereze morţii, doar pentru că o înmormantare ar fi prea scumpă.

Lipsa banilor să nu fie un motiv de a incinera pe cei decedaţi, considerând ca înhumarea ar fi prea costisitoare. Preoţii trebuie să-i prevină din vreme pe enoriaşi, atragându-le atenţia că, în cazul când cineva ar voi să se incinereze, Biserica le va refuza orice asistenţă religioasă, fie la înmormantare, fie la pomenirea pentru morţi. Reprezentanţii instituţiei spun că e un sacrilegiu.

S-a înțeles, da? Sărăcia nu e un motiv de incinerare. Te împrumuți de la provident și plătești cele necesare. Asta coroborat cu, dacă nu știați, ultima inițiativă care impune consiliilor orășenești să nu permită decât cimitire BOR, interzicând cimitirele private. Nu, nu se poate mai ieftin, dumnezeu a zis să dăm bani la preoți, pentru ML-uri.

Ortodoxia, căcatul de pe talpa bocancului istoriei.