mediere

Intrând noi în anul porcului, niște prieteni de-ai mei s-au gândit să divorțeze, ca să nu se mai chinuie reciproc și să treacă și la chinuitul altora, pentru că se știe, cine se însoară a doua oară, nu merită bucuria primului divorț.

Mno, și se gândesc ei să meargă la instituția mediatorului, văzând ceva reclame pe net, cum că mediatorul e mai bun decât notarul, mai ieftin și mai sigur. Bine, hai să mediem, oamenii neavând de fapt nimic de mediat, știind dinainte ce vor.

Deci peoples, chestia asta cu medierea este doar o glumă de cea mai joasă speță. Sunt absolut convins că cine a băgat mizeria asta în codul civil a avut probabil vreo fiică chioambă care a terminat ceva facultate și nu avea niciun viitor, prin urmare tati a dat o lege și i-a făcut viitor.

Știți ce face mediatorul? Pune pe o hârtie înțelegerea civilă dintre viitorii ex-soți, după care îi trimite să își depună actele de divorț la tribunal. ATÂT, asta e toată contribuția lui. Practic, îți ia o sumă între 500 și 999 de lei ca să noteze că nimeni nu are nicio pretenție de la nimeni și, cu hârtia aia să mergi la tribunal, să deschizi proces de divorț. Nimic altceva, nu îți depune actele, nu nimic, tu trebuie să mergi și să faci proces fix ca pe vremea fostului cod civil, doar că nu se mai discută partajul.

Medierea e un drept!
Dreptul de a lua țeapă.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

27 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Multumeste-i Alinei Gorghiu, ea e proasta despre care povestesti tu acolo, doar ca nu a fost tac-su “creatorul” acestei mirifice profesii.

    • #2

      well, cineva care i-a dat viata, intr-une fel sau altul

  2. Dacă n-ai asistat la audiere de martori de 3-4-5 termene pe partaj și n-ai văzut hotărâre judecătorească de 25-30 de pagini sau mai multe pe partaj (am văzut hotărâri pe penal, pe infracțiuni grele, mai scurte decât unele pe partaj)…. să vezi acolo cum se ceartă pe lingurițe, găleți, hârburi de diverse, scaune desperecheate și alte alea (pe lângă mobila din fiecare încăpere, lustre, veioze și absolut, dar absolut orice mai are omul în casă și pe lângă ea). Divorțul e fix-pix față de partaj…
    Exista și înainte, concilierea. Doar că acum e reglementată mai serios și nițel mai obligatoriu. 🙂
    nu, nu pentru mine a fost făcută legea, eu mi-am găsit singură job-urile. 🙂

  3. #6

    prin mediere am obtinut ceva datorii de la un mare fost deputat..bani subtiri ptr el dar de care tinea cu dintii. Cand a primit hartia de la mediere a percutat instant.

  4. #7

    Fix ca pe vremuri dar cu mici diferente. Nu vezi contradictia?

  5. Simt ca mi-o iau, de fapt cred ca o cer… (pe mediere:)
    Am o cunostinta care s-a facut mediatoare si , in consecinta, imaginea mea despre asta e pe undeva la un metru saizeci cu optzeci de kile, 44+, par despletit si fuste mini.
    In rest, Sefu’… Peoples? Wtf?

  6. Nu-s nici evreu si nici purtat prin tribunale.
    Mediatorul asta e un fel de rabin? adica unul ca-n bancurile alea cu Itzic si Rashela
    Merge Itzic la rabi si-i zice ca vrea sa divorteze.
    – Pai de ce vrei bai Itzic sa divortezi de asa o fata frumoasa, gospodina…
    – Rabi, zice Itzic, Rashela asta e cam scindura in pat. Si nici nu face sex oral.
    – Parerea ta, Itzic, parerea ta…

  7. #12

    Se pare ca prietenii tai s-au dus sa dea un ban degeaba. Prin mediere se urmareste rezolvarea pe cale amiabila a unor conflicte civile, ori ei daca nu aveau nimic de impartit si era totul clar nu aveau ce cauta acolo. La mediere te duci (optional) inainte de trimitere in judecata daca ai cu cine, daca il vezi de neam prost nu te mai obosesti ca dai un ban degeaba.

  8. #13

    Unfriend pe facebook. Lasa ca vorbeste freige cu zuckerberg sa faca treaba mainsimpla.

  9. #14

    Mai ieftin ca la notar? Costa 615 lei un divort amiabil, adica intre 500 si 999. SIngura durere de cap e ca trebuie sa astepti o luna pentru ca toate autoritatile sa fie de acord cu asta.

    • #15

      Pai tocmai ca nu e mai ieftin ca la notar si daca ii trimite in instanta acolo ii tine cu lunile, nu doar o luna cum zici tu. Btw perioada aia de asteptare nu e sa fie autoritatile de acord, e o perioada care li se da sotilor pentru razgandire.

    • #16

      Da, si pentru razgandire, dar, in timpul asta notarul, cere incuviintarea autoritatilor. E cea mai simpla, ieftina si eleganta metoda de a divorta.

  10. #17

    Daga Coae,
    Astia sunt aia cand ea a avut kespe la a zecea parteneri inainte de el, ori aia cand ea nu si-a sters febookul de poze in care terti erau cu mana pe unde orice brbat gaseste samanta de scandal daca e femeea implicata in poze? Ori poate in ambele situatii, e vorba de aceiasi clovni…

    Orisicat, medierea e buna: daca n-au copii, ajuta la partaj, caci e un fel de prezervativ in calea jetului de sloboz prelucrat de catre diversi avocati al caror unic scop e sa arunce cacatul in ventilator, ca sa-si umple ei buzunarele flamande.
    Daca au copii, nu te mai rade! Caci e boala care se ia.

    • #18

      Eu am facut partajul la notar.. diferenta e cam de 1% din valoarea bunurilor fata de 3-5% cat e doar taxa de timbru in instanta fara sa pui la socoteala avocatii, “mediatorii” :))

  11. #19

    Da, legea medierii din Romania este foarte prost gandita si de aceea nici nu prea isi gaseste aplicabilitatea deocamdata. Insa, in cazul mentionat de tine cei doi daca erau asa de hotarati puteau merge la notar sau la ofiterul de stare civila daca totul era ok si nu trebuiau sa discute suplimentar asupra bunurilor comune sau a custodiei copilului minor. De regula, mergi la mediator daca nu esti inteles 100%. Niciun notar sau ofiter de stare civila nu o sa stea sa asculte certurile viitorilor divortati cu privire la imparteala terenurilor si a mobilei din casa. In situatia expusa in articol, cuplul a grabit toata procedura de divort cu cateva luni cu ajutorul medierii. Daca mergeau direct la instanta, ar fi asteptat primul termen, perioada de razgandire plus alte amanari procedurale. Cel mai probabil la mediator s-a terminat totul intr-o sedinta, intelegerea s-a consimtit de parti si acordul a fost prezentat in instanta printr-o procedura simplificata si rapida (hotarare de expedient), in urma careia judecatorul a luat doar act de ceea ce s-a inscris in acord si l-a verificat din punct de vedere legal. Mediatorul nu poate depune niciun act in reprezentarea partilor (de aceea exista avocat) pentru ca si-ar pierde impartialitatea si neutralitatea fata de parti. In concluzie, medierea nu este o gluma proasta ci este o procedura care inca nu este inteleasa si adoptata in contextul nostru actual.

    • #20

      Eu sunt psiholog si mi s-a recomondat de catre “prietene” sa ma fac si eu mediator. Din fericire mi-am dat seama ca n-am ce cauta pe acolo atat timp cat n-am si o facultate de DREPT.. degeaba inteleg pozitionarea emotionala a persoanelor implicate in proces daca nu cunosc si contextul juridic.
      Deci sunt total de acord ca medierea e o gluma proasta pentru ca foarte putini mediatori sunt competenti. Asta din cauza ca procesul lor de selectie este foarte “subtire” – cursuri de cateva zile absolvite de toti participantii (da, se copiaza, da, se chiuleste, unii se prezinta doar la examene) si cum ziceam nu ai nevoie de facultate de drept. Pana si la coafezele fac studii mai temeincie.

  12. #21

    mediatorii sunt absolventi ratati de drept care n-au reusit sa intre la barou sau la magistratura

  13. #22

    Perkele, mi-as dori sa stiu cum ai ajuns la concluzia asta si daca ai idee cate locuri libere sunt disponibile anual pentru barou/magistratura raportat la numarul total de absolventi la scara nationala. Multumesc.

  14. #23

    Divort prin acordul partilor: 200 lei
    Divort pentru minim 2 ani de despartire in fapt: 100 lei
    Divort la cererea aceluia dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei: 50 lei.

    Toate 3 , la judecatorie, termene la fel ca si investirea medierii.

    So?

    Mediatorul are rolul sau atunci cand cei doi stiu cam ce vor insa nu cunosc legea astfel incat sa pice de acord si pe partaj.

    De exemplu, unul dintre soti vrea 80% din apartament pentru ca a investit mai mult dar nu are dovezi. Celalalt nu e de acord.

    Mergand in instanta o sa cheltuie o gramada pe expertiza, avocati, etc si o sa dureze enorm pe cand la mediator i se spune: ai dovezi? Nu! Pai risti sa pierzi banii degeaba, procesul, tot. Nu mai bine cadeti voi de acord? Ca uite ce zice leagea!

    Uite asa, sotul care vroia 80% realizeaza ca nu poate dovedi dreptul de creeanta si pica de acord sa imparta 50/50, scutind timp, bani, nervi.

    In plus, inainte exista varianta divortului la starea civila. In momentul de fata, de obicei, costurile unui acord la mediator (care contine si taxa de timbru -> prin acordul partilor -> la judecatorie) sunt mai mici decat cele de la starea civila.

    Deci … win-win.

    Si nu, nu sunt mediator.

  15. #24

    Nu se poate divorta la mediator. Se promoveaza de catre acesti ciupercari cu o scolarizare de doua saptamani drept competenti in a solutiona divorturi, pentru a dobandi o naivă clientela. O inselatorie, deoarece ei nu pot decat sa indrume partile spre un anumit rezultat. Practic, acordul de mediere nu este altceva decat contractul de tranzactie pe care il poate incheia oricine, fara interventia unui neica cu economia la ff. In mod normal, cand vine vorba de o intentie de desfacere a casatoriei, firesc ar fi ca mediatorul sa fie cel care ”mediaza”, adica cel care convinge partile sa continue casatoria. Doar in aceasta situatie s-ar putea spune ca medierea are vreun rol și particularități ale sale care o fac într-adevăr o ”profesie”. Vrei sa fii mediator ? E suficient sa ai studii superioare (nu conteaza din care facultate, unde și în ce forma ai terminat-o), niscaiva vechime in munca (orice munca, sa fie clar) și 3.000 lei pentru un curs de doua saptamani.

  16. #25

    Mai multă încredere aș avea să mă judece un stabor țigănesc decât justiția română.

  17. #26

    Cand a inceput moda asta cu medierea, totzi ciuri-buri care n-au intrat in barou shi-au deschis birouri de-astea de mediere prin tot Centru Vechi shi Centru Nou de la noi (teoretic, medierea se face la orice, nu numa la divortz). Noa, dupa jumat de an shi-au inchis birourile, ca nu faceau bani nici sa plateasca chiria. In schimb, avocatzii shi-au facut nevestele sau matushile mediatoare shi le-au dat cate-o masa in propriile birouri de avocatura. Schema era asha: veneau fraerii la mediere, pac-pac 10 milioane, apoi erau trimishi la masa vecina, unde iarashi pac-pac!

  18. am o prietena de familie care a divortat recent. judecatoarea ii zice la final “nu stiu doamna cum l-ati putut suporta 20 ani pe acest om” . nu e gluma…