branza

Mă uit, de fiecare dată când trec pe la blocul care delimitează cartierul pantelimon și sfârșitul bucureștiului, la trotuare. Trec pe acolo pentru că acolo sunt sensiblu-ul preferat și filiala ING care mă deservește.

Știți cum sunt trotuarele alea?
Dacă nu sunteți din zonă, nu știți. Sunt pline de țigani producători de de toate. Produc banane, portocale, ridichi, verdeață, brânză, căpșuni, ORICE se vinde de către țiganii înșirați pe marginea străzii. Hai, mânca-ți-aș, ia brânză, de la Sibiu am adus-o.

Ați zice că nu are cum, cine e nebun să cumpere de la asemenea producători. Vă zic eu, toți. E pur și simplu coadă la ei, se cumpără în draci orice, cu o totală nepăsare pentru locație sau normele de igienă necesare.

Și atunci, de ce să mă mai mir că jumătate din Făgăraș a ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară, de la unul care vindea urdă din poartă în poartă? E bună urda? E bună. E sănătoasă? Este. Hai să cumpărăm, vânzătorul pare un tip curat.

Și știți ce e trist? Că printre voi sunt o grămadă din ăia care cumpără lapte de la o băbuță simpatică din piață, pus în sticle de cola. Sigur e bun, copilului îi place la nebunie, se simte că e natural. Sunt o grămadă care cumpără brânză direct de la diverși ciobani sau, și mai frumos, de pe marginea drumului, eventual pe valea oltului, fac ăia o brânză în coajă de brad, nebunia lumii. Ca ăia care îmi explicau că mezelurile vândute în aer liber, prin praf și gaze de eșapament, la Bâlea lac, sunt de fapt foarte bune.

Și e extrem de trist că nu vă dați seama de ce e greșit complet ceea ce faceți.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

57 comentarii Adaugă comentariu

  1. Nu se prinde virusu` de e-uri…aluneca…

  2. #4

    „Toţi pacienţii sunt conştienţi şi stabili hemodinamic. Prezintă simptome digestive şi au fost transportaţi la spital de la mai multe locuinţe de pe străzile Clorului şi Dulgherului din Făgăraş“
    Pe aia de pe strada Clorului nu ii poti acuza. Se credeau dezinfectati

    • #5

      Amu daca cloru era de la hexipharma…csf?…n-ai csf….

  3. #6

    Lasa ca nici cu supermarketurile nu imi este rusine, vand numai vechituri chimizate. Macar daca iei de la astia mai ajuti economia romaneasca, nu marile lanturi comerciale care fura tot si nu platesc taxe. Noroc cu legea care ii va obliga sa vanda 51% din marfuri cu provenienta din Romania. Eu, unul, nu am auzit sa fi murit nimeni ca a mancat branza din Pandelimon sau salam de urs de la Balea.

    • “Macar daca iei de la astia mai ajuti economia romaneasca” – Radu, asa patriot esti de iti sacrifici sanatatea pentru economia romaneasca?!

    • #8

      Si, desigur, daca nu ai auzit tu inseamna ca nu exista. Si, tot desigur, trebuie sa trecem direct la moarte. Ca daca nu e mort inseamna ca n-are nimic, da-l dracu’, nu? A te caca si a vomita in acelasi timp presupun ca este pistol cu apa. E felul organismului de a elimina toxinele cu ajutorul mancarii aleia sanatoase luata din şanţ.

    • #9

      @ Radu – cum ajuti economia romaneasca bagand bani nefiscalizati in buzunarul unui cetatean/privat ?
      nu mai vorbim de normele sanitare.
      tare-s curios.

    • #10

      A crescut o tara intreaga timp de sute de ani cu mancarurile alea si nu a mai murit nimeni, acum ne-am dat dracu, numai in folie de la supermarket vrem totul. Pe vremea lui ceausescu toti isi doreau sa manance de la tara si erai cel mai tare daca aveai pe cineva la tara sa iti dea, nu mai facea nimeni nazuri. Acum s-au ajuns toti. Branza nu e buna ca are microbi, impartasania nu e buna ca are microbi, numai snobi care mananca cu lingurita de argint.

    • #11

      @radule, au murit multi. ca de aia faceau fumeile cate 10 plozi. sa ramana macar cu 4.

    • #12

      @Radu: Una este sa-l ai pe tac-tu mare la tara si sa-ti furnizeze lapte, oua si legume crescute in gradina proprie (avand astfel macar o oarecare certitudine ca mananci ceva ok), si alta e sa te bazezi pe niste oameni pe care nu i-ai vazut niciodata, care nu au cum sa-ti demonstreze provenienta produselor pe care le vand si care la fel de bine s-ar putea nici sa nu fie adevaratii producatori ci niste samsari ordinari care au cumparat produsele alea la preturi derizorii si le vand cu adaos de 10000% in locuri insalubre. Dar da, haide sa-i sustinem pe ei!

    • #13

      “A crescut o tara intreaga timp de sute de ani cu mancarurile alea si nu a mai murit nimeni, acum ne-am dat dracu, numai in folie de la supermarket vrem totul.”

      Da, Radu, asa este, imi aduc aminte si acum cu drag cand bunicul adauga mix-ul de E-uri in parizerul traditional sau cand baga antibiotice fortat pe gatul curcanilor din curte.

      Care-s bre mancarurile alea “de sute de ani” si care exista si acum? Nu in supermarket, oriunde. Exceptie facand, desigur, tiganii mai-sus mentionati, la care gasesti de toate.

    • #14

      Deci, Radu, ajuta-ne sa intelegem mai bine: hipermarketurile nu platesc taxe dar tiganii care vand branza la marginea strazii platesc? Asta zici?

    • #15

      @eddy, cetateanul ala privat va cumpara si el tot de la un cetatean privat. si tot asa, se creaza o economie separata, tot a romaniei. ah, si undeva in tot sirul ala de tranzactii intre cetateni privati, al saptelea sau al saptesprezecelea va cumpara o punga de seminte de la mega image.

    • #16

      @Radu – “Pe vremea lui ceausescu toti isi doreau sa manance de la tara si erai cel mai tare daca aveai pe cineva la tara sa iti dea”
      hmm, nu ai toate informatiile la indemana? pe vremea lu ceasca nu aveai ce sa cumperi din magazin si de-aia erai boier daca aveai pe cineva la tara. nu stiu ce varsta ai insa se pare ca ai uitat ca se statea la coada la lapte/carne/oua/paine si ca de multe ori nu mai apucai sa mai cumperi ca se terminau.
      nu manca nimeni de la tara din cauza E-urilor din alimentele de import sau contrafacute ci fiindca din oras nu prea aveau ce sa cumpere. doh!

    • #17

      Radu, chapeau. Premiul Laura cu cununita:)))

    • La asta meditam si eu. Cand s-a distrat, Laura s-a umplut de minusuri. El ia plusuri…hmm

  4. #19

    Mai inteleg sa iei un fruct sau o leguma… dar branza, mezeluri sau alte alimente care pot fi infectate usor… damn….

    • De alungat insectele cu spray de muste de pe capsuni sau cirese ai auzit? Ai incredere intr-un taran care arata si miroase ca proaspat scos din veceu cand iti spune ca el lucreaza igienic sau ca respecta doza de ingrasaminte?

    • #21

      Pai daca iei din piata e diferit? Recunosc ca am mai luat fructe si legume de pe marginea drumului, dar numai din sate din zona Vrancea. Si iau in fiecare an, vara, cand ma duc spre meleagurile natale. Dar m-am rezumat la atat. Vin, tuica, alte bauturi alcoolice sau alte alimente nu am luat si nici nu voi lua.
      Spalate bine nu cred ca reprezinta un risc prea mare (am zis prea mare pentru ca nu stii niciodata).

    • Eu de piata vorbesc. Acu vreo 10 ani eu mi-am petrecut o saptamana pe buda. Fara exagerare, 7 zile de chin. Taica-meu la distanta de vreo 3 zile la fel. Banuiala a picat pe niste “cas proaspat din piata”. Tata era mare fan. Apropo de casul proaspat, de ce doar de la ala de la taranii simpatici din piata ti se strapezesc dintii? Cheagul ala in exces e minune cand mai e si infectata branza.

    • #23

      E aracet,deșteptule .,.

  5. #24

    Nu-i adevarat! Eu cumpar lapte in sticle de apla plata, doar stiu ca nu e buna Cola pentru copii!

  6. #25

    La Mega am vazut foarte multe alimente de orice fel cu data de expirare dubios de apropriata de data la care le gaseam eu in magazin – vorbim aici de intervalul 2 saptamani – 1 luna . Sigur, eu ma uit, si cu siguranta mai multi o fac, dar sunt si destui carora pur si simplu nu le trece prin cap sau nu le pasa .

    • #26

      Cauta mai in spate.

    • #27

      Nu e, ca stiu si eu de FIFO, si oricum le iau aleator, mi s-a intamplat asa la multe produse, pana si la sticle de suc, si pe alea le iau din spatele frigiderului, ca sa fie mai reci .

  7. #28

    Scrumbie din portbagaj! La 20 de grade temperatura la umbra.
    Branza se vindea (parca n-am mai vazut masina in ultimele luni) cu coada, tot din portbagaj. Verdeata pe banca din fata blocului, banca aia a vazut muuulte, e tocmai buna sa vinzi alimente pe ea :).

    Asta e in Galati pe strada mea. Lumea cumpara, nu stiu care e motivul, poate pretul, poate lenea de a merge la magazin. Eu ma rog sa nu ajung asa, vecinii astia au avut si zile mai bune, declinul lor ma sperie.

    • Le cumpara de prosti. In Suceava prin piete si bazar e plin de produse din Ucraina la preturi asemanatoare cu ale noastre. Vine prostul de la tara si in loc sa mearga la hipermarket se duce in bazar ca acolo stie el ca-i marfa ieftina. De exemplu isi cumpara unt de asta goo.gl/GH1alI (primele doua se gasesc tot timpul) si nu stie ca lipseste cuvantul cheie de pe ele adica Maslo-unt. Asa ajunge taranul sa-si cumpere un amestec de unt si margarina la pret mai mare decat similarele din market.

    • #30

      si in Galati este o piata “a rusilor”, de fapt sunt fratii nostri moldoveni care pun pe taraba unt, peste proaspat si afumat, salamuri, pasari jumulite, branza, oua, dulciuri etc. Toate pe niste tarabe sub un sopron si atat, nu exista nici o urma de masura pentru asigurarea igienei, nu exista frigidere. Piata este una amenajata, probabil platesc taxa de taraba.

      Nu ajung acolo decat foarte rar, anul asta cred ca mi-am facut norma, am fost prin martie, cand a fost o expozitie in apropiere. In saptamana dinaintea Pastilor au facut un control si au confiscat marfa. Pfff praf in ochi a fost, aceste masuri trebuie luate saptamanal.

      Dar cetatenii orasului frecventeaza piata asta, mereu auzi vreun vecin/prieten ca merge “la rusi”. Eu am avut momente cand mi-am tinut si respiratia prin dreptul vreunor produse care dadeau semne de stricaciune. N-as cumpara de acolo niciodata.

    • #31

      Auzi @big0ne, daca ar merge cineva cu un detector / contor Geiger printre tarabele alea cu marfa de Ucraina, cred ca se strica aparatul, se da acul peste cap…

  8. #32

    Lol, deci articolul tau e fix pix!
    Toata lumea haleste sanatos din noroi, cu strat uniform de sedimente, sa sa mor io daca au ceva. Esti praf si mic burghez, cum poti sa spui ca e naspa sa mananci chestii stocate de tigani si probabil furate/luate din gunoi?
    Cat despre trotuare pline de comersanti, I feel u. Pantelimon, aleea Dobrina. Duminica si sambatat nu ai loc sa treci (pe jos) de toti nespalatii.

    • #33

      Capătul străzii clorului : goo.gl/R3brZE. Suedezii din zona aia se ocupă de fer, tomberoane şi prestări servicii ( în general servicii de curăţenie când proprietarii sunt în vacanţă). Cine ştie din ce tomberon provenea brânza aia?

  9. #34

    Offtopic

    Boss daca io am 5 likuri ,exact ca unu vechi,si in mod normal am zero dislike si ala vechi are 5+ si 100- ,cum mai decelezi valoarea?
    Mai binele e dușmanul binelui

    • #35

      eu zic sa te relaxezi si sa iti vezi de treaba

    • #36

      Aici are dreptate rasputin. Nu mai intru pe blog, te-ai dat cu jidanii lui zuckerberg, pacalesti lumea prin likeuri si pozitivism; ti-as zice pe ruseste dar m-am dat cu rexona azi, ma intalnesc mai incolo cu sharapova.

    • #37

      Cică o bătrânică vede un copil fumând pe stradă. De-ăsta mic și obraznic, 10-12 anișori. Și-l apostrofează, grijulie, că fumatul face rău, știi povestea. Iar puștiul îi răspunde:
      – Bunicul meu a trăit 90 de ani!
      – Și bunicul tău fuma?
      – Nu, dar își vedea de treaba lui!

  10. #38

    Nu îi poți salva pe toți. Unii mai trebuie să mai și moară.

  11. #39

    Ma sustineti mă sa cresc oi si capre? Stau in zona “bio”, am langa doar un institut de cercetari nucleare, in rest, totu verde.
    Produc branza, lapte proaspat, cine nu are incredere poate veni singur sa mulga capra (exceptie RobertD, in el nu am incredere ca doar o mulge), sa bata putineiu’ etc.

    • #40

      pai noi mulgem capra si practic o pregatim pentru Robi.

    • #41

      Lasati domnu’ ,ca apoi ne ies iezi cu doua capete, doar nu vrei sa dam contraceptive la capre.

    • #42

      @Baxt: totul e verde in sensul ca straluceste in verde de la cercetarile nucleare.

    • #43

      Intocmai ca pantofii dnei viitor primar Firea.

  12. I-or fi speriat ăia cu brînza de fabrică de la Brădet şi nu vor să mai rişte. Nu e chiar uşor să trăieşti cu incertitudinea legată de provenienţa bacteriei e-coli. Barem aşa ştii clar de unde ai luat-o.

  13. #45

    Recunosc spasita ca, de cate ori avem ocazia, in functie de destinatie si de anotimp, oprim masina pe marginea drumului pentru a cumpara: o funie de ceapa de la Buzau, struguri din Vrancea si Dobrogea (si piersici, muuulte piersici ca in Iasi nu stiu ce sunt, dar n-au gustul alora de la Medgidia), gogosari, vinete si kapia din satele de pe drumul de la mare spre Braila, mai micuti, dar gustosi si la preturi absolut imbatabile, o funie de usturoi de la Copalau, pepeni de la Hanu Conachi siiii paine cu cartofi (si uneori si un kurtos!!!) dintr-un sat de prin Harghita, mereu acelasi sat, aceeasi casa, ca are un loc de parcare mai generos si nu incurcam traficul. In ziua cand o sa opresc sa iau mezeluri si branzeturi, expuse la praf si soare, sau diverse posirci o sa-i cheme barbata-miu pe aia cu camasa de forta.

  14. #46

    Imperialistule, capitalistule, vandutule americanilor, exploatatorule, iar te iei de producatorii autohtoni daco-geti aflati la limita subzistentei? Din ce sa traiasca si ei daca toti cumparam de la marile corporatii veroase care sug sangele clasei muncitoare?

    Oricum, nimeni nu stie de cate ori sa spala pe maini dupa ce merge la wc nici:
    a). muncitorul de la fabrica de branzeturi detinuta de multinationala Theta-Omega-Phi, dar nici
    b). ciobanul din marginimea nustiucui care amesteca vartos cu mana in ceaunul de lapte.

    Dar daca ne gandim chiar la toate detaliile dam in hepatita si nu mai mancam nimic. Oricum, cascavalul afumat cu evacuarile de motor Euro 5 e cel mai bun 🙂

  15. #47

    Inchipuiti-va cat de cinic a putut sa fie ciobanul daca a vandut branza la periferia orasului celor mai saraci locuitori din oras (craca 3 si 4 in ciorarie). Il duce capu’ pe cioban, s-a dus la aia ce nu stiu sa-i citeasca numarul de inmatriculare la masina!

  16. #48

    Nu orice e natural e si bun pentru sanatate. Natura incearca sa ne omoare cu fiecare ocazie pe care o are. Data viitoare cand beti apa curate dintr-un parau de munte ganditi-va ca, poate, in amonte s-a pisat in paraul ala un cerb sau poate chiar niste turisti mai nespalati.

  17. Apropo de asta, am o poveste 100% reală.
    Ceva neamț a fost în vizită prin Sibiu și împrejurimi. Ca tot turistul, a ajuns și pe la Bâlea, unde e mereu plin de negustori de genul. Evident, a luat brânză și a apoi ne-a spus ceva de genul:
    -foarte bună brânza voastră cu piatră, mai vreau
    -ce piatră?
    -știți voi, piatra aia din mijloc.

  18. #50

    haios e ca lantul genetic ne-a adus/reprodus/creat trecand prin toate neconformitatile astea. dar da, n-as cumpara o branzica de la babuta de la colt. absurd 🙂

  19. am luat cas afumat de la “producatori” si n-am murit. bine, am luat de 4 ori in viata, nu zilnic. si nu de la tigani dubiosi, ci de la ciobani. ii vezi care-s ciobani si care nu. dar vandute in locuri d-astea ciudate. la margine de drum, in piete cu 1 client pe luna etc

  20. #55

    Adevarat graiesti , Cetine !

  21. Sa vezi la Obor, in Bucuresti, ce cumpara lumea lapte la sticle de plastic, de pe strada, iar “tanti” e draguta foc. Pentru cine nu e convins de “calitate”, scoate repede dopul, le pune o gura de lapte in el si le da sa guste. Nu-ti place, nu cumperi! Next! 😀

  22. Asta pare o nimica toata pe langa piata asta: www.youtube.com/watch?v=Dsi_ItK-j30

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.