Vă propun să vă rezemați falca într-un pumn, pentru că subsemnatul, umil supus al majestății sale, nevastă-mea, am fost invitat, alături de o mână de oameni, într-o vizită la SIE. Adică Serviciul de Informații Externe. Adică spionajul României. Nu, serios, chiar am fost, după îndelungi preparative și verificări de securitate (se pare că sunt un tip valabil, dacă am trecut de chestiile alea) și am vorbit cu 2 oameni cu greutate in spionajul romanesc.

Adevăr vă spun vouă, feții și fetili mele, în viața mea, NICIODATĂ, ABSOLUT NICIODATĂ nu am rămas bușbee cum am rămas la întânirea asta. Ne-am dus acolo ca să discutăm 2 ore despre viața spionilor români și provocările lor și am stat practic 5 ore și am ascultat cu gura căscată niște chestii de ți se scula părul în cap. Serios, îmi pleznea vezica și nu m-am ridicat să plec, ca să nu pierd din discuție ceva, în HALUL acesta de interesant a fost. Chestii despre care, practic, din păcate, nu pot să vă povestesc prea multe pentru că, nu-i așa, sunt ușor secrete. Iar prin ușor secrete înțeleg că sunt foarte, foarte secrete.

Dar vă spun, după ce ai stat de vorbă cu domnul T. și doamna C. privești viața cumva altfel și, deși nu înțelegi lucrurile prea bine, așa cum nu le înțelegeai și până acum, totuși, ai cumva o altă viziune a ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Stați liniștiți, și noi tot drept domnul T și doamna C i-am cunoscut. Spionii au ce nume e nevoie. Știați că cei de la SIE nu au practic legitimații, altele decât cele de uz intern, care conțin doar o poză și nivelul de acces? Serios, doar o poză și atât.

Trecând peste poveștile cu spioni care te fac să repeți de câteva ori pe minut Dude, wtf, astea sunt chestii reale? (citiți aici niște mituri despre profesie) merită menționate niște chestii. Practic, SIE nu are niciun șef în afară de șeful ei. Pentru că singurul organism care se supune este Consiliul Suprem de Apărare a Țării, prin decizii în unanimitate. Iar șeful SIE este membru în acest consiliu. Practic, nu există decizii care privesc acest serviciu care să poată fi luate fără voia serviciului în sine.

SIE nu deține firme, trăiește doar din banii de la buget. Așa că discuțiile cu finanțări, firmele serviciilor și restul sunt simple glume, pentru că nu există cadrul legal prin care ar putea funcționa așa ceva în cadrul lor. A se menționa că banii de la buget sunt niște glume față de SRI sau, și mai rău, față de celelalte servicii de spionaj din NATO.

Și pentru că a venit vorba de NATO, ai noștri sunt pe locul 2 în alianță la cantitatea și calitatea informațiilor transmise. Vă las să ghiciți singurei cine este pe locul 1.

Așa. Legat de discuțiile cu serviciile care fac și dreg în țară. SIE nu are dreptul legal de a activa cu activități specifice pe teritoriul României. Singurii care pot face asta sunt colegii de la SRI. Ca fapt haios, SIE este un serviciu ilegal oriunde în lume. În țară nu au voie să se desfășoare, iar în clipa în care trec granițele țării, devin automat, spioni, deci, ilegali.

Alte bârfe despre care pot vorbi.
Cei mai eficienți spioni sunt inginerii, pentru că dețin o minte analitică și capacități organizatorice superioare, în majoritatea cazurilor, celorlalți. Dacă sunteți curioși despre cât de buni spioni ați putea fi, ați putea încerca să faceți testele de pe site, să vă măsurați ascuțimea. Da, a minții.

SIE își confecționează propriile pașapoarte, nu au nevoie de cele de la evidența populației. Domnul T, în cariera sa, schimbase destule pașapoarte de termen lung și nenumarate pașapoarte pentru diverse misiuni de scurtă durată îndeplinite pe glob, în special în insulele Vanuatu, ținta preferată a tuturor spionilor din povestirile sale. Își confecționează singuri și propriile carnețele de notițe, cu hârtie comestibilă, care se dizolvă instantaneu în apă. Ghiciți de ce.

Social media este o vulnerabilitate pentru toată lumea și un avantaj pentru serviciile de spionaj. Pentru că, indiferent de cât de bine te vei păzi tu pe rețelele sociale, nu o vor face la fel de bine copiii tăi. Sau soția, sau mama, mândră de tine și realizările tale, vecinii, colegii de serviciu, amanta sau oricine poate să te lege de un loc sau o activitate.

Telefoanele mobile pot fi activate și dacă sunt închise și dacă nu au baterie în ele. Orice telefon ai folosi și orice sistem de securitate, dacă cineva dorește să afle ce vorbești la telefon sau cu telefonul în buzunar, va afla fără niciun fel de problemă. Datorită acestor vulnerabilități, munca de spionaj implică fix ceea ce vedeți voi prin vechile cărți polițiste, inclusiv vestitele micropuncte.

Ca idee, SIE nu are inamici, ci doar ținte și parteneri. Prin urmare, pot colabora cu un serviciu secret dintr-un stat detestabil, dacă această colaborare e utilă româniei, pentru ca, a doua zi, să…nu mai colaboreze fără niciun fel de remușcare.

Da, mai rar dar au existat și agenți români care au murit în misiuni, că sunt și riscuri. Nu știu de ei decât șefii lor și atât, pentru că, la aducerea în țară a trupurilor, nu se face cu sobor de popi și fanfară militară, ci noaptea, pe ascuns, în sicrie de plumb sigilate, astfel încât nici măcar familiile nu au acces la ele. SIE insă are grijă de familiile celor ce își dau viața pentru țară tot restul vieții lor.

Una din muncile lor este aceea de a prevedea potențialele amenințări asupra româniei pe termen de 5-10 ani și să înceapă contracararea lor încă de acum. Mi s-a părut așa, un fel de Minority Report. Și da, știau cu câteva luni înainte despre multe din întâmplările grave care s-au petrecut prin lume. Ei și-au făcut datoria și au informat factorii decidenți. Iar decidenții…judecați voi.

Știți ce m-a frapat în livingul somptuos în care s-a ținut această întâlnire?
Patriotismul extrem al oamenilor cu care vorbeam. Serios, credeam că în zilele noastre, caracterizate de oportunism feroce și de bani, nu mai exista această rara avis, patriotismul. Dar oamenii aceia vorbeau și povesteau chestii despre munca lor și mândria lor era că le făceau pentru România. Satisfacția muncii lor era România, țara lor, singurul lucru care îi ghida în viață și carieră. Mi se pare incredibil și foarte inspirațional să vezi lucrurile astea. Și da, poate mulți dintre noi suntem patrioți, dar uităm asta, lovindu-ne zi de zi de gunoiul de afară, de politică și hoți, de praf și interese.

Țineți aproape, că vineri merg din nou. De data asta voi merge să vizitez o TABĂRĂ DE ANTRENAMENT SIE, unde voi vedea pe viu cu ce se mănâncă meseria asta, cel puțin în perioada de pregătire. Ah, aș fi dat orice să ajung să văd și munca unui spion pe viu, într-o ambasadă.

Nu, nu într-un teatru de luptă, am și eu o vârstă.

Daca sunteti curiosi ce au scris si ceilalti participanti…

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.