Legat de scandalul cu aflatoxina, tot văd aia cu Noi luăm de la țară, total natural, cel mai bun.
Nu știu dacă v-am mai povestit cum funcționează la țară furajarea animalelor. Hai să vă spună taica.
Se otânjește vaca omului. Țranul rromân știe că dacă un animal pățește ceva, se taie și se bagă la saramură, ca să nu moară în curte. Între timp, dacă tot ne-am UeIt, avem soluții.
Așa că agrozootehnistul rromân se duce la o fermă din apropiere, de unde un prieten îi dă un sac de 50 de kile cu niște boabe care au în ele antibiotice și alte chestii.
Hrănește vaca cu boabele alea și minune, vaca se ridică și pășește ca Moise pe apele Iordanului, botezându-l pe Iacov, soțul Rahilei.
Se îmbolnăvește calul. Ia de-aici niște măsuri de bobițe. Calul devine cu jăratec sub piele. Se îmbolnăvesc găinile. Luați de aici și voi, că sunt ieftine boabele.
Ca să mă fac înțeles.
Prefer să cumpăr laptele, carnea și restul de la ferme sau de la firme. pentru că acolo există niște medici, se respectă niște standarde, sunt reguli de igienă stricte etc.
Pe țăran nu îl controlează nimeni ce face și cu ce își hrănește/vindecă animalele. Așa că în loc să înghiți doza acceptabilă de antibiotice, tu iei, într-un litru de lapte, de 100 de ori doza, că țăranul și-a vindecat vaca singur. La fel și la pui și, după cum se vede, la cai.
Știu, știu, cei de la care luați voi sunt excepțional de buni, de curați, de sinceri etc.
NOU
mai nu cred ca se rezolva chiar asa cu boabe, din cate am vazut eu cam medicii veterinari au grija de animale. si de obicei marea majoritate a suplimentelor primite de animale sunt din tarate si prorumb tocat.
iar laptele pleaca de la tarani cu 70 de bani pe litru, si ajunge tot in supermarket…
NOU
am parricipat la asa ceva, am vazut sacul, animalele. crezi ca veterinarul vine moka? si asa trebuie sa faca injectii si se revolta ai nostri ca le ia bani ptr asta
NOU
Tine cont ca oamenii se trateaza singuri de cele mai multe ori si extrapoleaza acum situatia pe vaca din curtea taranului.
NOU
da ai si tu dreptate, la mine acolo isi rupe veterinaru gatu pe coclauri…
in orice caz nu e de cumparat de la un taran trecut de a doua tinerete cu 4 vaci, care vrea sa traiasca de pe urma lor, ca nu prea il mai ajuta fortele sa le faca fata…
NOU
Ii cu dus intors treaba asta.
Totul tine de OM. Daca vrei sa vinzi lapte sau miere, trebuie sa te tii de treaba, sa fii corect si punctual, sa ai marfa de calitate. Daca ai gresit te-ai dus pe spate cu toata afacerea ta mica si nu mai poti sa-ti intretii familia din afacerea ta mica.
In schimb, daca am o ferma maricica, doctorii au buzunarele mari. Sunt prea putini doctori sa nu inchida ochii. A fost unul in Satu Mare care a fost corect si a vrut sa scoata la iveala carnea putrezita, dar dupa cate am auzit l-a batut patronul unui lant mare de magazine.
Cum adica, o firma ca si Danone nu verifica zilnic laptele ? Nu retine timp de 72 de ore probe din fiecare lapte ? Atunci de ce a ajuns sa retraga de pe piata anumite sortimente ? Deoarece se simteau cu musca pe caciula.
Totusi, parerea mea, ii mai bine sa cumperi de la persoane care traiesc(supravetuiesc) de pe urma unei afaceri mici si nu risca sa faca vreo smecherie.
NOU
Albinutzo, mai am nevoie de niste miere ca mi s-a terminat.
Salcam si Tei, borcane mari si o pasta din aia energizanta…:-))
NOU
Stai linistit. Am avut o ferma cu 250 de capre si am vizitat de-a lungul vremii cateva sute de crescatorii. As putea sa-ti povestesc o zi intreaga de ce laptele si branza de la “afacerile mici” au sanse imense sa fie printre cele mai toxice. Nu zic ca nu sunt si crescatori responsabili dar pune optimist un maxim de 15% dintre ei.
NOU
Kuki, nu stiu ce sa cred. Este diferenta cand cel cu o ferma mica vinde la clienti laptele si alta este cand il vinde la alta ferma care face branzeturi.
In momentul in care produsul este vandut la alti distribuitori incerci sa fentezi, sau nu te intereseaza prea mult calitatea. In schimb cand vinzi direct la clienti produsul, este alta afacere.
Parerea mea.
NOU
@miere sabadus
Nu stiu ce sa zic, cred ca incerci sa vinzi castraveti gradinarului.
Asa, f. pe scurt:
– imensa majoritate a taranilor nu se chinuie sa mulga animalele cat de cat corect, astfel incat in recipientul respectiv scapa f. des si fecale si urina (nu te mai bag in fineturi ca de fapt laptele ar trebui muls mecanizat, ai sa nu atinga aerul pana ajunge in recipientul de stocare, asa cum zice standardul);
– recipientele de colectare sunt spalate in conditii de igiena de care ai ramane socata;
– cei care vand in piete ar trebui teoretic sa dea probe la DSVA. Am o veste proasta: 95% din controalele respective sunt pe hartie sau nu exista;
– f. multi tarani au “invatat” ca exista diversi aditivi care le cresc productia de branza. Multi aditivi f. toxici. Si, crede-ma, nu prea au scrupule. Daca iti zic ca am vazut branza “aditivata” cu aracet pun pariu ca nu ma crezi.
NOU
@kuki
@ arhi
un guest post poate ar fi interesant, sa dezvaluie kuki mai multe lucruri.
NOU
agreed
NOU
Ii ca si rezolvata treaba sefu.
NOU
Dankeschön…
NOU
Cel mai bun lapte e ala de la vaca ta. Crescuta si mangaiata de tine. Sa il bei atunci, proaspat muls. Ai slobozit sfarcul vacii in pahar si l-ai dat pe gat, instant. Inainte sa intre microbii in el. Cel mai sigur e sa il sugi direct din uger, ca microbii sunt rapizi. Cum zice si poetul ” Si vreau drept hrana lapte din sfarcuri de cometa ” . Cometa inseamna uger. In fine, simbolistica de la Cetate.
Cu dragoste si mandrie imi aduc aminte de mine. Avem nici 10 anisori atunci cand duceam grija la peste 100 de vaci. Asa se obisnuia la mine. Se strangeau toate vacile din comuna intr-o cireada mare si toti olanistii vedeau de ele, cu randul. Un fel de petrecere NOW, doar ca se tinea in Olanu, nu in SUA. In acea suspect de insorita dimineata de vara a venit randul meu si al vecinei, Mariuca. Noi, doi copii, stapani peste 100 de vaci. ( continuarea dupa 30 de minute, cand vin de la dus )
NOU
Cand e gata blogul tau? Daca pierdut lansarea, vreau si eu adresa!!!
NOU
blogul lui, in principiu, functioneaza, are nevoie doar de cineva sa scrie pe el danicorban.ro/
NOU
Olanu, Valcea?
NOU
Arhi, am incercat eu sa scriu si nu merge. Vrea parole, nebunii :p
NOU
Dani, ce spui tu este din ciclul “buturuga mica rastoarna carul mare”… :-)))
NOU
Petra, mi-am prins urechile in stufoșenia wordpress-ului. Va mai curge multa apa pe Olt pana sa arate cat de cat a blog 😀
NOU
de unde iau eu sunt exceptionali de curati, buni si sanatosi. dar eu iau de la taica-meu.
NOU
vezi ca deja sabotezi industria alimentara….:-))
NOU
Mie imi aduce o ruda de la tara lapte si oua, gustul? Pai pana acuma am baut din toate cutiile de lapte posibile de pe piata si din automat care-i la coltul strazii, din pacate nu miroase nici pe aproape de laptele din cutii sau alte balarii. Din ce am inteles eu (poate gresesc) laptele din hypermarketuri este refiert si pus iarasi in vanzare, poate ma insel dar si cand il fierbi miroase a pastile fata de cel de la tara, astia vor sa faca profit cat mai mare si sa iasa in castig ca si mec tonalts si alti producatori, incearca sa reduca materia prima si sa scoata o pastile minune, daca nu o fi asa de ce dracu laptele nu mai are gust de lapte si oul cand il prajesti arata ca operele lu’ Van Gogh.
NOU
Nu este refiert. Este doar tratat la temperatura inalta, pentru a omora carcalacii din el.
NOU
In urma masuratorilor, ipoteza a fost reconfirmata: Anul si centimetrul!
Si eram noi doi, copilandrii binecuvantati ai satului. Ea, ca o floare, gingasa, imparfumata, purtand soarele in păr si stelele in ochi. Eu, dur si aprig ca un bolovan, purtand un falnic par si-n maini aveam o bâtă. Izlazul era furios in acea suspecta zi de vara. Isi atintea spre noi spinii căliti prin arsită si praf. Vacile nu aveau astâmpăr. Alegeau cele mai blestemate luminisuri , prelingandu-si cozile stufoase peste ghimpi si maracini. Sperau sa scape de sub ochii mei de uliu. Dar strategiile lor perverse de eschivare păleau fara exceptie; la fel ca tufele de mărăcini sub virulența parului meu. Si-n maini aveam o bâtă.
Din buza padurii priveam peste maidanul izlazului pana jos, in sat. Eram la o inaltime de 15-20 de turle fata de consatenii mei, harnici si agitati ca o colonie de termite. Oamenii coseau lucerna, sau carau lemne. Femeile cantau voios in bucatarii, sau se adunau lânga râu, sa spele:
Noi suntem albinute si zi de zi lucram.
Murdar, betiv, sau lenes, barbatu-l veneram.
Ca azi e ziua noastra si Dumnezeu ne-a dat.
Iubire de strădanie si mult talent in pat.
Si zumzetul lor armonios se ridica pana la buza padurii, unde eu ma priponisem cu parul in radacinile unui stejar batran. Si-n maini aveam o bâtă. Vacile se odihneau sub umbra umeda si rece. Mariuca isi facea colier din coarne de radasca si la 15-20 de turle mai jos, femeile izbeau hainele umede de un bolovan inalt si tuguiat. Ca un roi de ştrengăriţe ademenite de monumentul sfantului falus.
( End of part two )
NOU
un vecin de-al meu avea o iapa si a duso dimineata in padure sa pasca si seara cand s-a dus sa o aduca acasa, a vazut ca un vecin a lasat la pascut un cal.
iapa lui era in calduri asa ca a zis “ba ia sa ma duc sa ii zic lu asta sa isi ia calu acasa”. omu era ocupat asa ca a trimiso pe fisa si cand s-a vazut vecinu singur cu fata in padure ia propus sa o invete a calari, dar ea nu a vrut. omul fiind un barbat adevarat a puso cu capu intre crengile unui copac si fata a vazut altfel situatia… :))
NOU
dani corban,
hai te rog eu, scrie o carticica cu povestiri din Olanu.
o public eu….
NOU
Hary, şi de-acuma o să publici numai autori bărbaţi? Ca să ştiu din ce perspectivă privim lucrurile.
NOU
Anatati,
nu, eu as publica si femei, dar trebuie sa fie talentate la scris.
ceea ce trebuie sa recunosti si tu ca este cam greu de gasit in romania…:-))
NOU
Hary, facem, normal! E pe lista mea scurta de prioritati. Voi scrie povestiri episodice pe noul blockbusting blog, danicorban.ro. La final, le strang pe toate intr-o arhiva ” Marturisiri olaniste “
NOU
Hary, talentate la scris după ce criterii? 😀
NOU
Tiulai Doamne, porumbul e buruiana dracului! Daca nu e bine fiert, asa cum intra si iese.
Nu a trecut mult pana cand am atipit, furat de mireasma bujorilor salbatici si de filmul femeilor cantatoare, ce spalau chilotii in rau. Erau atat de singure si de incinse, sub soarele suspect de arzator. Si erau goale, deloc grase, zambarete si delicate atunci cand se spalau reciproc pe sani. Si atipeam, motaiam, visam…dezmierdat de cantec si de țâțe. Erau țâțe mari cu sfarcuri mici si rozacee, țâțe in forma de para, țâțe in forma de mar, țâțe perfecte pentru palmele mele, țâțe murdare de struguri zdrobiti, țâțe murdare de lapte, țâțe unse cu miere, țâțele Mariucai. WTF??? Nenorocitule! Cum țâțele Mariucai?! Mariuca e prietena ta din copilarie si are doar 12 ani! Bolnavule! Si atunci am sarit ca ars in picioare, umed si furios pe mine si pe gandurile necurate ce m-au cotropit. M-am intors spre turma de vaci si o cautam din priviri pe Mariuca. Dar vacile erau agitate, nervoase, ceva se intamplase. Nu a durat mult pana au inceput sa se incure si sa mugeasca furios spre mine. Le priveam ochii umezi si simteam speriat cum ma dezavueaza. Floarea țaței Raida lipsea. In urma unui calcul rapid mi-am dat seama ca e venită de goană. Am zarit-o in capatul celalalt al turmei, tasnind dintr-un maracinis inalt. Era dezlantuita, innebunise. Galopa haotic spre pierzania codrului negru si des. Ma simteam mic si neajutorat in fata adevarului taios, in fata deznodamantului dur si iminent. Intre mine si Floarea erau 99 de vaci. Singura speranta : Mariuca!
Fă, Mărie, sări la vacă!
Dă-i la gioale că-i turbată!
Dar Măria nu s-arată
In codrul amutit,
Speranta a murit.
Ea sub un dud se cacă.
( Sfarsitul partii a treia )
NOU
pe bune ca e sfarsitul. tuturor partilor..
adica ea.. EA? ea se caca?
NOU
Mai, nu stiu cum sa zic, la noi acasa vaca se hraneste numa’ cu fan. Pe care-l strangi vara cate 2 saptamani pe calduri infernale de la rasarit la apus de-ti vine sa nu mai bei lapte veci pururi. Motiv pentru care eu nici nu beau.
Si laptele nu se testeaza atunci cand il iau procesatorii?
NOU
si pentru ca vaca se hraneste numai cu fan laptele ala n-are cum sa aiba nimic.
NOU
@semeketh: scoala romaneasca nu te invata sa te documentezi. Te invata sa tocesti. Stai linistit, tot vaca de la tara, care “se hraneste numai cu fan” sa fie mai buna.
NOU
un fel de gripă aviară şi aflatoxina asta 🙂
noi nu bem lapte şi nu-mi bat capul. şi nici nu-l vindem să-i contaminăm pe alţii. bănui însă că bunicul meu e supra-saturat de aflatoxină… dar o stinge cu ţuică :))
NOU
Asa cum nu toti producatorii sunt ca Danone, nici taranii nu sunt toti ca ala cu antibiotice.
NOU
eu iau lactate de la 2 producatori din judetul arad: curtici si pecica. laptele, iaurtul si smantana au un gust foarte bun si sunt multumita de produsele lor. daca vreau iaurt cu fructe iau un iaurt simplu si bag o lingura de dulceata in el. in general cumpar produse de la mine din judet daca se poate (apa lipova e foarte buna).
NOU
Mai, la mine la țară e aceeasi treaba: se imbolnaveste vaca, chemi veterinarul. Care ghici ce? Îi face niste multe injectii in curul ei mare de vaca! Nu cred ca isi lasa cineva vaca sa moara doar ca sa nu-i dea antibiotice. Problema la ferme e ca aia baga antibiotice automat in hrana animalelor, in scop preventiv. Ca e de preferat carnea unui animal crescut de bunicii tai in locul uneia de ferma, asta e clar. In plus adaosurile de antibiotice si potentiatori de crestere, chiar se vede in cum arata si mai ales cum se prepara carnea respectiva.
NOU
“Adaousurile se vad” nu”se vede”. Scuzati.
NOU
As vrea sa vad si eu taranul ala cu 2 vaci care ii da fan/cereale mucegait/e sau “aprins” animalului – daca asta a facut toata viata se va feri ca de dracu de astfel de “nutreturi” stiind ca isi va provoca mai multe belele decat beneficii si nu din cauza aflatoxinei ca nu a auzit el de asa ceva si nici nu il intereseaza.
Antibiotice animalul ia foarte rar, daca necesita prea multe interventii scapa de el, nu are nevoie de un animal bolnav s.am.d.
NOU
ce veceu mișto
NOU
@arhi, argumentul e corect. Eu iau de la tarani, dar nu sint sigur niciodata. Am nesiguranta asta. In comert nu gasesc lapte curat, cu toata grasimile in el. SI lapte la cutie cu 3% grasime nu pot sa beau. Apa pot sa beau si gratis.
Si in general, hranirea animalelor cu diverse furaje pline de mizerii se simte in gustul laptelui.
NOU
Dani Corban, asteptam continuarea 😀
NOU
arhi, baga o cautare pe gugal dupa furaje industriale, si vezi cantitatea de medicamente si chimicale bagate in ele.
si astea in mod permanent, nu numai cand se imbolnaveste animalul. decat sa iau de la o ferma care foloseste furajare industriale, mai bine ma lipsesc.
apoi daca tu stii cum e laptele natural de la tzatza, iti garantez eu ca simti la prima gura cand a ajuns antibiotic/medicamentatie in el. are un gust specific. asa cum iti poti da seama si cand are vitel. la fel, un gust specific.
vorbind strict de omul de la care iau eu laptele, daca are o problema cu animalele (ca nu are numai vaci) cheama veterinarul. daca necesita medicamente, laptele ajunge pe toata durata tratamentului + o perioada dupa la caini.
NOU
Hai mai Arhi mai, ca taranul se duce si isi ia nutreturi din alea minune numai daca e vaca sau animalul cu un picior in groapa, nu tot timpul, asa cum se fac la ferme si la alte “institutii” de acest gen. Ca oare vacile, gainile, caii si mai stiu eu ce vietati mai mancam noi si pe care le cumparam din magazin, cum crezi ca se nasc, cresc si se fac mari si tari acolo? Sigur nu cu tarate naturale si sigur nu pentru ca exista un medic veterinar specializat care are grija de ele.
NOU
Sunt scumpe bobitele alea si taranu nu-si permite sa le dea mereu. Mai ieftin ca iarba de marginea santului sau de pe islaz nu e nimic. Iarna da, e mai dificil, mai scapa si mizerii chimice.
NOU
Fain articolul, mai ales partea cu bobitele 🙂 dar sa nu uitam ca Danone lua laptele tocmai de la ferme cu standarde, reguli stricte de igiena, etc.
NOU
Este adevarat ce spui tu, insa din nou, sa nu generalizam nici cu țăranii, nici cu fermele “super verificate” și curate care respecta anumite standarde.
Avantajul la țărani este că poți sa-i controlezi tu și decizi ce faci, dupa cum te duce capul. Pe firme in schimb nu prea poti sa le controlezi și decât să ai încredere în controalele organelor statului, care controale sunt așa cum știm ca sunt toate controalele din țara asta.
NOU
Nu cumpar decat produse Fabricat in Romania, restul nu ma intereseaza. Si nu ma intereseaza prea mult nici isteriile astea nationale. Pe principiul: in toate fermele din lume e jale si noi habar n-avem ce mancam, dar macar sa sustinem fermele romanesti. Se poate citi si “sa luam bacteriile nationale” depinde de perspectiva.
NOU
bai arhi: bine ca mi-ai zis cum se face ca eu nu stiam. Se pare ca anii aia in care am stat pe langa bunici si matuse la tara n-am fost atent la partea cu sacii de boabe.
glumeam. Da. se dau antibiotice la animale, cand sunt bolnave. De cele mai multe ori se intreaba veterinarul, sa nu patesti ca in banc*
Fan stricat, poate numa idiotii. Vacile in general nu mananca toate prostiile, bah, mai mult, din experienta proprie: vacile nu manca nici macar dupa alte vaci. oile si caprele nu-s in expertiza mea.
*
– ma ioane, ce-i dadusi la vaca ta cand era bolnava?
– terebentina.
a doua zi
– ma ioane, i-am dat terebentina si a murit ma
– si a mea
NOU
apropo: laptele de la vacile de tara e cel mai sanatos. Eu de la el am patit “decat” tbc 😛
NOU
vis-a-vis de laptele de vaca sunt multe de spus. de exemplu Finlanda, mare consumatoare de lapte, este pe locul 1 în lume ca rata a diabetului juvenil… la polul opus, Japonia, unde diabetul este ca si necunoascut…
NOU
Hai ca se apropie si Pastele, sa va zic doar cum e cu oole (sic) de taran (sic): In aceasta perioada se pun ouale sub closca si, cam dupa 7 – 10 zile, se dau deoparte cele care sint limpezi/nefecundate, si merg la piata unde sint vindute ca fiind “extra” proaspete si naturale.
NOU
Un porc de-al bunicii mele a mancat o gaina si a murit sufocat, iar bunica-mea il da unor sarmani de la ea din sat, in loc sa-l taie si sa-l manance. Precizez ca porcul era perfect sanatos, doar ca a murit sufocat. Cum poti sa-ti bati joc de munca ta intr-un asemenea fel?
P.S. Cati oameni nascuti si crescuti la tara sunt la fel de bolnavi ca cei de la oras? Foarte putini, pentru ca mananca “porcariile” alea naturale, in loc sa se indoape cu “bunatatile” alea din comert.
P.S.2 Eu cand eram copil, eram innebunit dupa carnea de la tara, dar acum, dupa mai bine de 2 secole de mancat tot felul de carnuri injectate cu chimicale, m-am dezobisnuit de gustul carnii naturale.
NOU
bunica ta a facut foarte bine. murind prin sufocare, nu prin taiere, sangele porcului nu s-a scurs din corp, ci a ramas in muschi si organe.
NOU
Nu stiu cum au reusit atatea generatii de romani sa supravietuiasca cu atata lapte nemuls mecanic, plin de fecale si urina si microbi, de la carnea plina de toxine, de la ouale nefecundate si altele amintite mai sus. Sau nu a supravietuit cine trebuie. Una peste alta prefer puiul de tara, cu mai multe toxine, ouale nefecundate decat chestiile din fabrici si uzine si le cumpar de cate ori am ocazia.
In fine, toate prostiile astea se intampla din cauza “calitatilor romanului” : nu mai e nimeni corect, toti ne urmarim propiul interes si de responsabilitatile pe care le avem de doare fix in pix.
NOU
@ingrid, Nu confunda ceea ce pastreaza taranul pentru el si familia sa si ce vinde la piata.
Ca sa raminem la oua, care se stie ca sint mai sensibile; vine taranca cu o galeata de oua la vinzare, sa zicem 200. Pai chiar daca are 20 de gaini asta tot inseamna ca a tinut unele oua 10 zile la pastrare. Crezi ca igenic si in frigider?
NOU
@ingrid
Cred ca traiesti cu impresia falsa ca daca mananci alimente contaminate cu diverse toxine in cantitati mici mori imediat dupa ce le consumi, cu capul cazut pe masa. Efectele sunt mici si se acumuleaza in timp indelungat, in ani. Si la un moment dat se transforma in cancer, ulcer, diabet si alte jdemii de boli.
@ arbait
Taranii NU pastreaza ouale in frigider.
NOU
Salut,sunt un vechi cititor,si nu obisnuiesc sa comentez pe bloguri,deoarece as contrazice majoritatea comentacilor.Vad multa “intelepciune” populara,si ma intristeaza ca lumea nici macar cu internetul pe masa nu detine informatie.La acest articol m-as baga,laptele si alte produse animale fiind specialitatea mea pana nu demult(veterinar,laborant industria laptelui,sef sectie abator,etc).As incepe afirmand ca TOATE lactatele procesate industrial sunt numai gunoaie,incepand cu danone,firma tare…Cei care consumati marfa de supermarket,sunteti clientii combinatelor chimice,cei care aveti surse bio, cheltuiti degeaba.Va spun,desi stiti teoretic,ca laptele este pt vitei,miei,iezi,etc.,organismul uman nu asimileaza decat laptele propriei specii,adica de mama…Daca a-ti vedea cum se colecteaza laptele de la producatori si cum il inmultesc acestia,v-ar produce alergie numai vazandul.La fel cu mezelurile,un amestec de resturi animale plus tabelul lui Mendeleev.
Voi reveni…
NOU
te astept cu detalii:)
NOU
Nu iau apararea taranului, dar in ultimii ani (cu exceptia lunilor astea) cate stiri ai vazut in mass media ca abatorul X comercializeaza carne de cal sau ca laptele contine nush ce substanta?