Poate nu știați, dar din 2014, serviciile de opresiune ale statului vor putea să vă intre prin efracție în casă, să vă lase aparatură de ascultat sau de monitorizare video, fără nici un fel de opreliști.

În noul Cod de procedură penală, care se va aplica din februarie 2014, parlamentarii coaliției au votat două dintre alineatele strecurate în art. 12 al Legii nr. 51/91, adoptate prin art. 29 al Legii nr. 255/2013, care prevăd că serviciile pot intra când vor în casele suspecților, inclusiv prin efracție și să-i filmeze chiar și în dormitor, toate informațiile astfel obținute reprezentând apoi probe zdrobitoare în fața instanței.

USL a votat pentru extinderea fără precedent a “activităților specifice pe care le pot desfășura organele cu atribuții în domeniul securității naționale”. Astfel, art. 12(2) lit. a) prevede: “ interceptarea și înregistrarea comunicațiilor electronice efectuate, sub orice formă”. Iar alte alineate permit interceptarea, tot “sub orice formă” și a celorlalte feluri de comunicare posibile, de la telefoane până la telegrame poștale, inclusiv localizarea unui suspect prin satelit.

De asemenea, lit. c) prevede “ridicarea și repunerea la loc a unui obiect sau document, examinarea lui, extragerea informațiilor pe care acesta le conține, precum și înregistrarea, copierea sau obținerea de extrase prin orice procedee“. Practic, ofițerii sub acoperire pot, în mod legal, începând din februarie, să intre prin efracție într-un birou, să pună camere de filmat acolo, după care pot reveni când vor, tot ca “șpringarii”, să ia microfoanele sau să pună altele.

Operațiunile pot fi derulate, în premieră, nu doar în locuri publice, dar și la domiciliile suspecților. La lit. d), distinșii parlamentari au votat și permis “instalarea de obiecte, întreținerea și ridicarea acestora din locurile în care au fost depuse, supravegherea prin fotografiere, filmare sau prin alte mijloace tehnice ori constatări personale, efectuate sistematic în locuri publice sau efectuate în orice mod în locuri private”. Astfel fiecare cetățean poate fi înregistrat și în dormitor, în tandrețurile cu amanta sau soția.

Fotografiile sunt ca să vă mai treacă amăreala.

Sursa

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.