Hai, că nu au trecut decât 3 zile de când ne certam pe tema Să rămână sau nu studenții în țară după terminarea studiilor, că vine ministerul cercetării cu prima aplicație practică a ideii geniale a academiei române.

Ministrul Cercetarii, Serban Valeca, propune acordarea unor granturi de 3.500 de euro olimpicilor romani si inca 5.000 de euro pentru cei care fac echipe de cercetare, cu doua conditii: sa invete la o universitate romaneasca si sa lucreze cel putin 10 ani intr-o unitate de cercetare si inovare din tara.

Asta e o idee și mai genială decât cea a academiei. Pentru că implică niște costuri infime (ffs, 3500 de euro sunt mai puțin de 16 000 de lei) cu rezultate imense, legând de glie cele mai competitive și mai luminate minți.

Și credeți-mă, va avea succes maxim. Pentru un copil sărac, cum sunt majoritatea olimpicilor români, 3500 de euro sunt banii pe care îi câștigă părinții într-un an. Cu banii aceia poți aduce foarte multă mâncare în familie. Lasă, că vom vedea cum ne vom descurca atunci, când va trebui să stăm 10 ani legați de glie.

Este o mișcare atât de perfidă, cum nici nu vă imaginați. Cercetarea, în românia, nu există și este la pământ. Este superbă, dar inexistentă. Nu există granturi de cercetare, nu există bani, tehnică, salariile sunt mizerabile, nu există nimic. Punct.

Dar iată, vom aduce olimpici și, pentru 3500 de euro, îi ținem exact în perioada de maximă creație, dintre 25-35 de ani, aici, pe salariu de mizerie, poate poate descoperă ceva ce poate să vândă Dragnea pe bani frumoși.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

100 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    3500 pe an. Adica 291 euroi pe luna. Ce tare. La banii astia imi iau si eu. Oare daca iau mai multi odata dau reducere?

    • #2

      dap, as putea si eu sa imi iau vreo 2 olimpici pe langa casa…

    • #3

      Nu pot decat sa presupun ca nu stii ce inseamna notiunea de “grant” daca faci referire la an. Iti spun eu…nu are nici o legatura. Intr-un an poti beneficia si de 10 granturi daca produci rezultatele cerute pt fiecare.

    • #4

      @john
      Grant inseamna bursa. E o finantare care poate fi furnizata anual , lunar sau intr-o singura transa, depinde in totalitate de termenii stabiliti intre parti. Inclusiv doctoratul(si lucrarea de doctorat) poate fi considerat perioada de cecetare , si bursa de cercetare in cazul asta se acorda lunar.
      Avand in vedere ca nici tu , nici noi nu stim exact care sunt acei termeni, n-ai facut decat sa flatulezi superior pe aici.

    • Abia astept sa vad cercetarile unui olimpic la religie.

    • #6

      @ Eu: olimpicii la religie nu vor fi legați de glie ci de parohie.

      Adică, așa, de chichirez gâlceavă, în Galați avem 31 școli gimnaziale și 51 de biserici ortodoxe :))

    • #7

      @John esti cel mai haios din gasca, este ? esti tipul care explica bancurile si spune ca filmele fantasy sunt proaste pentru ca nu exista elfi si orci.

    • #8

      @Ender, cum adica nu exista elfi si orci?!!

    • #9

      Grant nu inseamna bursa, grant inseamna finantare. Care poate fi data unei anumite persoane cu un anumit scop si atunci e asemanatoare bursei, sau unui grup de cercetare, sa produca rezultatele din proposal.

    • #10

      Bună, Mihai.
      Da, știu rusă.
      Orașul Galați a fost o piață.
      De cereale. Cu greci.
      Și Brăila.
      Șezi blând.

    • #11

      @ Mихаи de unde vine expresia ” chichirez gâlceavă”? mi s-a parut super haioasa dintodeauna dar numeni nu a reusit sa ma lamureasca de unde vine.

      @Ender, Iulia say what??? lumea nu vorbeste elvish acasa ????

  2. #12

    PSD-ul îşi taie singur craca de sub copite cu mişcarea asta. Olimpicii rămaşi în România vor creşte automat media IQ-ului naţional => Adio, Dragnea! Adio, PSD! Proastă mişcare. Anticipez că o să-l zboare rapid pe nea Caisă Valeca.

  3. #13

    Mda… în caz că vă întrebaţi: “Ce dreq face Corban treaz la 8 dimineaţa? Şi-a găsit în sfârşit un loc de muncă?”
    Răspunsul este: Nu. Încă nu m-am culcat :)) Acum am ajuns acasă, fac un ceiuţ de tei sau un lapte cald şi mă pun la somn. Hai, noapte bună!

  4. #18

    “îi ținem exact în perioada de maximă creație, dintre 25-35 de ani” – aici esti intr-o eroare grava. Eu am cele mai bune postari pe bloguri si pe forumuri abia acum, dupa ce am trecut de 40 de ani, acum sunt in perioada de maxima creatie. Cred ca fenomenul de creatie e conditionat de prezenta cheliei si a burtii de bere, nu de varsta.

  5. #31

    Stiu un prieten care a facut Politehnica la Iasi si proiectul de licenta a fost o masina hibrid. Au lucrat 4 in echipa si au ansamblat-o de la zero, singuri, absolut tot. Masina era functionala- mergea pe benzina si se putea schimba sa mearga pe motor electric (nu stiu toate detaliile). Profesorul lor care i-a “coordonat” le-a dat 10 la licenta, a luat proiectul, si-a trecut numele lui pe el, a facut si cateva patente , a muls tot ce se putea mulge pe la prezentari…si le-a multumit. Padam param btţţ!
    Cercetare! Ha!

    • #32

      pai normal, doar i-a coordonat

    • La licenta stii cum e, iti un prof smecher din facultate ca sa ai nota mare garantata la licenta, dar in schimb daca faci cevacevamisto misto tre sa fii constient ca proful o sa isi ia si el partea lui, adica o sa se foloseasca de voi

    • #34

      A facut patente la USPTO sau la rahatul de OSIM? Ca in primul caz, pe langa ca a platit bani seriosi sa le scoata pot fi usor anulate daca n-a trecut toti colaboratorii.

    • #35

      Radu, habar n-am pe unde au fost integistrate patentele alea. Problema e ca se practica asa ceva si e acceptat in comunitatea de cercetare. Ce fel de motivatie poti sa ai sa inventezi ceva cand altcineva va lua toti laurii?

    • Natalia, in ultimii ani la Asachi nu s-a construit asa ceva, nu in Iasi din ce stiu eu. S-au facut ceva autovehicule, dar nici unul hibrid, a fost un roadster, ceva imitatie de aro, ceva masina de drift, da’ nici un hibrid, un buggy si multe de astea. Apoi hibridul nu mai e ceva wow de mult timp, adica e un sistem destul de simplu, un motor cu ardere interna, unul sau doua electrice, niste baterii etc. Adica e ceva banal. Apoi ca sa patentezi ceva trebuie sa vii cu ceva solid (am trecut prin asa ceva), adica sa vii cu ceva descoperire, ceea ce e prea putin plauzibil, ca sunt altii care investesc sute de milioane in asa ceva. Dar, ca sa inregistrezi ceva tehnic la osim nu e asa usor si pentru un autovehicul hibrid e egal cu 0, ca nu e ca si cum ai fi inventat roata. Nu neg ca nu exista asa ceva, dar deobicei profesorul castiga imagine cand isi asuma indrumarea unei licente mai stralucite.

    • #37

      Multimesc de clarificare, Eu, dar am vazut proiectul ala pe hartie si filmulete cu masina si cum am spus, nu sunt inginer sa incep sa iti spun toate detaliile tehnice. Daca mi-a fost prezentata ca masina hibrid, aia este.
      Daca zici tu ca asa ceva e banal, nu cred ca justifica faptul ca anumite elemente inovatoare sunt furate.

    • Conceptul in sine e banal, chiar si o masina electrica complet e banalitate. Da, e o inovatie o baterie de masina care se incarca in 5 minute sau ofera o autonomie de 1000 km etc. Lucruri din astea, si ti-am spus ca e foarte greu ca niste studenti sa faca ceva inovatii sau descoperiri la o lucrare de licenta cand sunt altii care investesc sute de milioane de dolari in cercetare pe domeniul asta, doar daca sunt vreun pui de tesla ceva. Si te asigur ca daca ar fi inovat ceva, vuia presa, erau cautati de constructorii de top din domeniu si se auzea de ei. Ceea ce vreau eu sa spun, e ca la noi, cercetarea aproape ca nu mai exista, sunt foarte putini oameni care mai scot ceva nou si util, cum e nenea ala cu scanerul de avioane.

  6. #39

    Sper ca esti sarcastic cand afirmi ca e o mișcare geniala. Orice universitate mai răsărită oferă banii ăștia drept bursa pentru cercetare in fiecare luna, plus cazare in campus. 5000 pe luna nici nu e asa mare lucru, daca ai ceva in cap. Însă 3500/5000 ca sa stai 10 ani e bătaie de joc, cred ca va avea succes doar la mințile slabe care insista sa rămână in românia ca sa #reziste sau sa #salveze

    • #40

      nu sunt sarcastic, sunt un om care stie ce inseamna saracie si cum gandesc oamenii saraci

    • #41

      Olimpicii mai răsăriți sunt racolați de către departamentele de cercetate ale universităților imediat dupa ceremonia de decernare a premiilor de la olimpiada. La fiecare olimpiada exista “agenți” care au “contractul” in buzunar. Pentru un olimpic, deci presupunem ca e breaz la mine, nu va fi foarte greu pentru a decide intre 350 euro pe an, plus 500 pe an si cercetare in România, sau 5000 pe luna si cercetare intr-o țara cu apa calda si laboratoare de cercetare cu adevărat moderne, profesori normali la cap, etc. De unde crezi ca ii va putea ajuta mai bine pe părinții lui săraci, si unde crezi ca ii va fi mai bun viitorul?

    • #42

      sunt convins de asta.

    • #43

      Voi vorbiți de olimpicii de la real.

    • #44

      Stiu 3 olimpici pe IT (fara examen la facultate) care au preferat sa ramana in tara. Iar unul chiar preda. E drept, predatul si cercetarea le face mai mult ca hobby.

  7. #45

    Scenariu: Paulica, copil dotat, e contactat de firma BLA BLA, ce se ocupa de cercetare in domeniul.. sa zicem farmaceutic… si ii spune lui Paulica:

    “Mai Paulica, uite, tu primesti 10.000 de euro pe luna pentru inceput si vii la noi!”.

    Paulica fie plateste jumatate din primul salariu la statul roman, pa si la revedere sau spune:

    “Dar domnii de la BLA BLA, eu am grant platit de stat de 5000 de euro si trebuie sa dau banii inapoi daca plec…”

    R: “Ia Paulica de aici 15.000 de euro sa platesti. A, da… si poti pastra restul.”

    • #46

      Si apoi te trezesti din vis si realizezi ca sint destui cercetatori in domeniul farma cu ani de experienta care isi cauta job.
      Pentru managementul farma cercetarea inseamna bani aruncati pe fereastra fata de marketing care aduce vinzari si implicit bani.

  8. #47

    Daca te duci tu si ceri chestii mi se pare normal sa iti puna niste conditii.
    Nu te bate pe spate cu olimpicii romani, eu am un cerc pe unde se invart fosti olimpici si nu mi se par cei mai angajabili oameni.
    Pe mine legea aia ma scoate din sarite ca poate mai e vreunu ca mine sau ca ana andronache si dupa ce ai dus un razboi cu ei, la sfarsit sa iti dea muia finala si sa iti ia banii. Asa ca nu pot sustine o astfel de lege.

  9. #48

    Nu cred ca va fi “ia 3500 dar stai aici 10 ani”, ci “ia 3500 dar stai aici 10 ani sau ne dai 3500 inapoi”. Iar asta e total altceva. Cand va primi omu o oferta buna de afara, zboara imediat.

    • #49

      am inteles, deci nu e ce zice ministrul, ci ce crezi tu, ceea ce e total altceva. clar:))))

    • #50

      Si daca e doar ” ia 3500 si stai la noi 10 ani”, iar eu plec dupa 2 ce se intampla? Cel mai probabil imi cer 3500 inapoi, nu ma aresteaza. Luana ce conditii avea dupa ce a terminat ATM?

    • #51

      nu te aresteaza, dar iti popreste conturile si bunurile. si ma repet, voi nu stiti cum gandesc oamenii saraci. maica-mea, dupa nustiucate citatii la tribunal si la procuratura si tot intra in fibrilatii cand primesc cate una, ca o sa vina si o sa ma aresteze.

  10. #52

    Cand aia cu ‘canalele dacilor’ spun ca romanii sunt tari si pentru ca au multi olimpici, sar mutilatii si spun ca e vrajeala, ca suntem pe locul 86 si apoi toarna mantrele cu ‘poporul roman’ care e nashpa.
    Acum ca astia vor sa le dea niste bani spui ‘cele mai competitive și mai luminate minți’ Era una pe aici care spunea ca are un neuron, poate explica ea sau altcineva cum se face ca tot apar si pleaca minti luminate dintr-un popor de prosti. Plus ca suntem cei mai saraci iar scolile sunt de cacat. Cum plm sunt valorosi daca provin dintr-un popor de prosti, nu prea au ce sa invete in scolile de rahat si mai sunt si saraci si nu pot gasi solutii alternative? Cica sunt si competitivi si se duc in vest unde ajung si alti olimpici care provin din lumea 3-a pe langa localnici care sunt
    cotati ca fiind foarte inteligenti.

    • #53

      tu esti relativ prostut, nu? nu te jignesc, incerc sa realizez la ce nivel ne aflam.

    • #54

      :)) esti de vis. Baiat, atatia cati olimpici avem noi ii avem in ciuda statului si a sistemului de invatamant, nu cu ajutorul lor. Copiii aia invata singuri sau cu ajutorul parintilor sau cu ajutorul unor profesori capabili, dar acei copii si profesori sunt mai rari ca apa in Sahara. Noi discutam acum de sisteme de invatamant. Nu trebuie sa ma crezi dar invatamantul este util atunci cand este bun sa invete in masa populatia, nu cand ai 4-5 olimpici. Iar la invatamantul de masa suntem fix PIELEA PULII, vezi testele Pisa unde suntem pe ultimul loc in Europa, vezi nr analfabetilor functional, vezi rezultatele la bacalaureat, vezi ca aproape 40% din populatia Romaniei e convinsa ca soarele se invarte in jurul pamantului etc. Vezi teste independente de inteligenta, unde la nivel european suntem cam jos, adica mai jos decat majoritatea Europei.
      Faci aceeasi confuzie pe care o fac prostii cand ninge intr-o zi afara si zic “ia uite nene, nu avem incalzire globala ca a nins la mine in Drumul Taberei”, confunda starea vremii la un moment dat cu clima in ansamblu.

    • arhi fiind un delicat si nuantand “ce prost esti” al meu. D-aia e bah alister, pentru ca e delicat!

  11. #56

    Deci în 10 ani s a dus pe pla expresia “cercetătorii britanici au….”

  12. #57

    De aia nu ma lasa astia sa plec din tara, ca sunt prea jmeker?

    • #58

      Cred ca mai degraba n-ai fost destul de jmeker si te-au prins…

  13. #59

    Cum se gandesc ei la toate, scumpii alesi 🙂 eu fac cercetare in Romania si cu banii pe care ii iau nu pot nici macar sa trec strada sa imi iau o cola daramite sa fac performanta. Rezultatul: am ales sa mut plantatia undeva unde mi se ofera totul, inclusiv fonduri pentru cartile necesare (aici nici macar o jumatate de carte nu imi pot cumpara cu banii de cercetare). Inainte sa se inflameze spiritele mi-am platit cu varf si indesat toate datoriile fata de tara asta minunata care nu vrea sa scape de dinozaurii academicieni care-ti pun piedica la fiecare pas si care nu au produs nimic de valoare in toata viata lor.
    p.s. Poate ma lasa si pe mine Cetin ca si pe Iulia sa scriu despre refugiati ca ma duc in mijlocul lor.

  14. #66

    Am comentat ieri la aberatiile propagandistice ale academiei, dar asta e putin – mult diferit. Ca si concept, daca primesti o finantare cu o conditie de ramai sa muncesti pe X ani, este cu totul diferit de “sa ramana toti ca sa fie bine”. Cred ca doar au incercat sa atenueze imbecilitatea nevertebratelor academiciene cu propunerea asta.
    Daca merita sau nu pentru banii astia e alta discutie…

  15. #67

    Daca la fiecare postare sar unii si spun ca suntem un popor de prosti e clar ca sunt prostut sau prost. Un popor de prosti contine prosti. Ce nu-ti este clar din ce am scris? vrei sa cau datele statistice din care rezulta ca suntem alaturi de bulgari cei mai saraci din UE? date din care rezulta ca suntem printre cei mai prosti din UE? Despre scoli nashpa nu e cazul pentru ca ai scris si tu.
    Deci prosti, saraci, cu scoli nasoale iar tu scrii cele mai luminate minti. Am intrebat cum de tot ies minti luminate din prosti saraci fara scoli bune. Pentru ca din Romania se pleaca de mult timp. Cei
    care pleaca zici ca sunt si competitivi si asta e corect pentru ca in vest sunt multi care vin de peste tot plus localnicii. Vrei sa-ti gasesc exemple de comentarii de genul ‘romanii sunt un popor de…. Pe mine nu ma deranjeaza afirmatii de genul asta, nu contest ca sunt destui tineri valorosi doar ca nu inteleg cum de apar astfel de oameni dintr-un popor de prosti. La intrebarea mea poate primesc raspuns despre cum apar nu despre faptul ca sunt prost sau ca am 44 la pantof. Zilele trecute ai bagat un articol despre unii care fac comentarii antisemite. Numeri aceste comentarii si apoi observi ca sunt mult mai putini antisemiti decat oameni normali. In acest caz iar intreb cum plm se scrie nashpa despre ‘popor’ ? In SUA au fost recent niste atacuri antisemite. Are vreo sluga de aici curajul sa spuna ca americanii sunt un popor de antisemiti? De ce sa fie vorba de un popor cand sunt doar o mica minoritate? Si legat de romani de ce sa fie vorba de un popor cand sunt tot o minoritate?

    • #68

      Prin sex apar. Parinti mai inteligenti fac sex si asa apar copiii inteligenti. La fel fac si parintii mai prosti. Fac sex si apar mai multi copii prosti. Cand faci media observi ca suntem ultimii in Europa adica “cei mai prosti” nu “prosti” pentru ca nu-i acelasi lucru.
      Pana la urma nici nu-i nevoie de teste. Ne uitam la ce au realizat altii in comparatie cu ce n-am realizat noi si ne dam seama unde suntem.
      Daca mai ai nelamuriri …

    • #69

      Hai ca ma incumet eu sa iti raspund. Imi cer scuze anticipat pentru stilul meu Ciresarii in 5 volume, dar csf nu am copilarit si eu in generatia Twitter sa ma invat sa postez in maxim 140 de caractere.

      Asa cum spuneam in alta postare, nascut in comunism, tata inginer, mama profesoara. 2 matusi si 1 unchi din partea tatalui, doctori. Una dintre matusile mele, de exemplu, este sefa la sectia de pediatrie-oncologie la un spital dintr-un oras aflat in top 6 in Romania, dupa populatie. Alt unchi director de scoala, alta matusa chimista. Unchiul din partea mamei, pe langa meseria lui, pictor si sculptor cu expozitii, nu asa de hobby. Un bunic preot ortodox, un bunic director de banca. Deci, la noi in casa, cu fiecare ocazie, aveau loc un anumit gen de discutii …

      Copilaria mea cu tata era asa: imi cerea carnetul de note daca nu zilnic, maxim saptamanal. Cand vedea un 9, imi dadea cu rigla la palma sau jucam fotbal cu jetoane acasa, nu afara. Ma uitam lung pe geam cu orele la baEtii care se jucau. Tata a avut si el o boala: cumpara carti zilnic. Uite asa am ajuns sa am 4000 de carti acasa. M-au invatat repede sa citesc si pe langa spartul semintelor pe scarile blocului cu baEtii din cartier, rupeam colectia Jules Verne, Alexandre Dumas, Biblioteca pentru toti, Iscusinta mintii, Izbanda mintii etc. Cartile le aveam ordonate pe categorii si colectii, in biblioteci si rafturi. Filosofie, arta, anatomie, biologie, sah, romane politiste, etc.

      Cand ne taia distrusul de Ceausescu lumina, tata aprindea o lampa in sufragerie si stateam cu el, mama si sor-mea la masa. Ei citeau sau dezlegau Rebus, noi faceam teme si apoi citeam.

      Ca sa am voie sa ma duc la sanie sau fotbal, adica in general “p-afara la joaca”, trebuia sa fac suplimentar din Gazeta Matematica, din culegeri de tot felul cu probleme de pe la olimpiade nationale si internationale.

      In Romania, in ceea ce priveste profesorii, vorba umbla repede. Suntem un popor deschis si comunicativ, iar profesorii buni se stiau cu ochii inchisi. Era super simplu, se stia cati elevi trimit la olimpiada nationala, se stie cati elevi trimit la cel bun liceu din oras, se stia din care liceu ajung foarte multi la cele mai bune facultati din tara. Tata m-a trimis unde era combinatia cea mai buna de astfel de profesori, la matematica, fizica si limba romana. Unde combinatia nu era perfecta, de exemplu in clasele V – VIII am avut o profesoara de matematica limitata rau, era genul care iti dadea 3 pentru ca nu ai caietul liniat si singura solutie acceptata la o problema era cea pe care o stia ea, si nimic altceva. Ca sa compenseze, m-au trimis la meditatie in privat la unul dintre cei mai buni profesori de matematica din oras.

      Acum, ca sa largesc un pic orizontul, sa iti zic cum era in cartier pe atunci. Ceausescu si PCR-ul au avut o minunata idee de a distribui oamenii in bloc dupa un algoritm bine definit. De exemplu, la noi pe scara erau 4 familii de intelectuali si 16 familii de muncitori. Cam asta era raportul. 1 doctor, 1 inginer, 1 profesor, 70% muncitori. Ideea era sa evite pe cat posibil un grup de intelectuali care sa schimbe prea multe idei periculoase pentru sistem.

      Eu am avut noroc. In vremea aia era la moda Internationala (socialista): “Hai la lupta cea mare, Rob cu rob să ne unim, Și internaționala, Prin noi să o făurim”. Cand niste sateni au trecut pe langa bunicul meu, preot ortodox anti-comunist, cantand Internationala, el a murmurat destul de tare “prost cu prost sa va uniti”. Ceva vreme a trebuit sa fuga si sa se ascunda prin podurile caselor, iar probleme cu securitatea am avut tot timpul. Ai mei nu erau membri de partid si aveam probleme din cauza asta. Mama, profesoara, era lasata mereu printre ultimii la posturi. Prima oara isi dadeau posturile preferate la neveste de prim-secretari, niste fapturi in general GROAZNICE. Niste Elena Ceausescu.

      Inapoi la cartier. Majoritatea atarnau pe scari in fatza blocului, furau tot ce prindeau, spargeau seminte si se frecau la oua. Trebuie sa admit ca stilul asta de viata era destul de tentant si cel putin in frageda pruncie, nu prea faceai diferenta. Diferenta in nici un caz nu o facea scoala. Ci parintii mei, in special tata, care ma rupea acasa daca deviam de la subiect prea tare. Dintre cei care se frecau la oua in fata blocului, adica cei aproape 80%, scoala nu a facut nimic bun. I-a tarat cu chiu cu vai pana la un bacalaureat care se dadea aproape gratis, pentru ca nu puteai sa dai prost in statistici. Ei nu aveau nici un interes sa lupte pentru nimic, pentru ca ei stiau ca vor primi de la Partid serviciu si casa. Cand tata cumpara carti, parintii lor cumparau bibelouri de portelan si auzeau acasa numai “tas-o inginer si ma-sa profesoara, ce sa zic, niste prosti”. Ura proletara era destul de mare.

      Deci intr-o proportie covarsitoare, cam asa arata povestea celor mai rasariti pe care ii da o tara de prosti. De exemplu, aveam in clasele V-VIII un copil de doctorita si cadru militar, care in clasa a V-a facea deja meditatie la matematica si fizica din materiile de clasa a VII-a si a VIII-a. Pe astia in general profesorii ii trageau in jos, si nu invers.

      Mai sunt si exceptiile. Un prieten de familie este unul dintre cei mai buni neurochirurgi din tara. Mama lui era analfabeta. Sunt acele exceptii de copii cu o dorinta incredibila de a face ceva in viata. Sunt acele povesti care te lasa cu gura cascata si atat. Ca si Steve Jobs, refuzat de parintii lui, de facultati, de scoli, care a reusit sa produca una dintre cele mai mari companii din lume.

      Imi cer scuze daca te-am plictisit. Asta este raspunsul meu la intrebarea ta, ca in filme: “bazat pe o poveste reala”. Vrei sa mai stii ceva? Unul dintre cei mai buni prieteni din copilarie este doctorul neurochirurg Gobej Ionut, acum oarecum celebru din cauza scandalului de la Colentina.

      L-am sunat saptamana trecuta, cand s-au mai linistit apele … stand de vorba, imi zice la un moment dat … “ce sa mai zic … iti aduci aminte, cand eram copii, bai, in scoala generala am avut o invatatoare care primea atentii ca sa ridice anumiti copii … si imi aduc aminte ca era una varza in clasa, pe care o chema si destul de nefericit, Tufeanu … si tipa asta, din cauza atentiilor de la parinti, primea mereu premiul I, desi ea saraca era tufa. Eu nu eram cel mai destept, dar niciodata nu am fost ridicat de catre invatatoare mai mult de mentiune. Pentru ca ai mei nu contribuiau. Acum, iti dai seama saraca fata aia, ca a fost nenorocita pe viata? Ea a fost crescuta de catre sistem un om destul de confuz. Un om care primeste o valoare artificiala, si cat de groaznic este mai ales atunci cand incepi sa realizezi ca defapt nu dobandesti pe merit ceea ce ai. Nu mai stii defapt care este realitatea, esti invatat de mic intr-un anume mod de care te debarasezi cu greu”.

      Rezumand, exista un proverb: “in foc se caleste aurul”. Asa se formeaza intelectualii in romania. Trecand prin foc.

      Ramai cu bine.

  16. #70

    Întâi am crezut ca e 3.500 pe luna dar e pe an .. ceea ce e prea putin.
    Stii care e problema cea mai mare ? nu sunt banii, ci nivelul cercetării in tara noastra, acel copil are nevoie de un coordonator, de resurse materiale pentru cercetare, exceptând Magurele nu cred ca avem alt centru de top.
    Asta însemna ca acel olimpic se va plafona si-si va blestema zilele ca s-a vandut pentru 3.500 Euro pe an, mai ales dupa ce Androneasca a pus la pământ cercetarea din România.

    Eu as da alta lege, sa te intorci in țara dupa 10 ani de studiu si cercetare in strainatate. Asa câștigi experienta afara si te intorci aici si continui cercetarea cu alti romani.

  17. #71

    Din pacate ai dreptate… multi se vor lega pt 3500 euro… pe an in pana mea… pe an… Pentru un salariu care nu stiu daca va ajunge pe an 3500 euro… Cand am terminat facultatea(mirifica facultate condusa de infectia numita andronescu), mi s-a oferit o bursa de cercetare de 5000 euro pe luna de la o facultate din Olanda. Am refuzat-o doar pentru deja lucram in tara si eram angrenat intr-un proiect foarte interesant. Bursa a primit-o un coleg si este foarte incantat de conditii. (nu, nu regret). Asta ca asta cu 3500 euro pe an este un mare CACAT!

  18. #72

    Daca te deranjeaza ca pun astfel de intrebari sa-mi spui si incetez. Pana imi raspunzi mai am intrebari. Pe un site a fost publicata sentinta judecatoreasca care spune ca Forumul German este reconoscut urmasul unei organizatii pe nume Grup Etnic German. Asa spune hotararea. Acest Grup Etnic German era organizatie nazista care a fost scoasa in afara legii. Stie si Mihaela nazisti = antisemiti. Forumul Democrat German (Iohannis) fiind urmas recunoscut prin hotarare judecatoreasca, a primit proprietatile (confiscate) nazistilor. Au trecut cateva zile de la publicarea articolului. Daca este stire falsa trebuia sa fie dati in judecata pentru minciuna grosolana. Pana acum nu am auzit sa fie dati in judecata cei care au publicat. Pana o sa fie, se pun intrebarile: FDG este urmas doar ca sa ia casele sau este urmas si la ideologie? daca unii se declara urmasii legionarilor primesc ceva? Daca prin Germania se declara unii urmasii nazistilor in cat timp sunt arestati? Pentru tzeapa asta uriasha (14 mld euro) de ce nu se supara cetatenii?
    Daca intrebarile mele sunt nasoale sau prostesti sa-mi zici. O sa ma limitez doar sa vad pe site la Ana Morodan cand se mai fac convocari si care sunt lozincile aprobate ca asa e corect politic.

    • #73

      am inteles, e clar.

    • #74

      @tsnn Tu nu știi ce e ăla Google?
      Caută si tu, din mai multe surse, care e treaba cu GEG, ce au făcut ăia la vremea lor, pe cine reprezintă FDGR în problemele cu retrocedările, bla, bla, bla!
      Băi nene, mor când văd unul ca tine, care dacă a citit el ceva pe un site, gata, ăla e adevărul absolut!
      Îți pare o chestie dubioasa (interesanta), mai cauta și o altă sursă, vezi ce zic și ăia.

    • #75

      Care intrebari, vere? Tu tii monoloage si ti-o arzi meutic ca Socrate. E ok, nu ma astept sa imi intelegi observatia. Important e ca inteleg ceilalti.

    • #76

      Maeutica*

  19. #77

    Bani pentru cercetatori, 1750 salariul minim, fara TVA in agricultura, publicitate, etc., 20% in plus la personalul nedidactic. Cred ca OUG 13 a fost ceva micut, acum se pregateste adevaratul tun

  20. #78

    Cred ca gresesti cand spui ca cei mai multi olimpici sunt saraci si vor pune botul la cioaca astora. Datele statistice arata ca olimpicii din loturile nationale sunt proveniti in marea lor majoritate din orasele mari si bogate ale Romaniei. Mai mult, ca sa va faceti o idee de cum functioneaza sistemul, calificarea la faza nationala a olimpiadelor (valabil pentru orice disciplina) se face pe judete, alocandu-se un numar fix de locuri pentru fiecare judet. Au fost de-a lungul anilor mari scandaluri din cauza faptului ca elevi care nu s-au calificat pentru faza nationala, din Bucuresti de exemplu, aveau punctaje mai mari decat primii clasati din alte judete la, exact, aceleasi subiecte. Cica sistemul asta ii incurajeaza pe cei din judetele sarace unde parintii nu au bani de meditatii in timp ce in Bucuresti se pompeaza puternic in meditatii (fiindca parintii isi pot permite), si asta le creeaza un avantaj in fata celor din judete sarace. Ca sa vedeti ce gandire comunista au astia de la Ministerul Educatiei! In final, ajung la olimpiada nationala cei mai buni din orasele mari si cei mai buni din orasele sarace care, in multe cazuri, sunt mai slabi decat cei care sunt considerati “mai slabi” in orasele mari. Rezultatul este ca, cu putine exceptii, castigatorii de la faza nationala (dintre care se recruteaza lotul national ce merge mai departe la olimpiadele internationale) sunt tot cei in care s-au pompat meditatii “la greu” proveniti din orasele/judetele bogate. Si inca un lucru: cunosc situatia multor olimpici la informatica: cei mai buni dintre ei nici nu se gandesc sa isi faca studiile in Romania (din cauza nivelului foarte slab pe care chiar facultatile cele mai bune din Romania il au), cu atat mai putin sa ramana in Romania sa profeseze. In baza rezultatelor obtinute ca participanti la loturile nationale au prima sansa in a fi acceptati PE GRATIS la facultatile din afara (mai ales in America, chiar la facultatile din Ivy League), dar si cu bani, nu prea multi, la facultatile de top din Europa (Cambridge, Oxford, Imperial College London). Asa ca in mod clar, olimpicii nu se vor lasa cumparati de prostiile astora. Cel putin nu cei pe care ii stiu eu si care sunt cei mai buni in domeniul informaticii (apropos, multi dintre cei din lotul national de informatica provin din Bucuresti, de la Liceul de Informatica turcesc “Lumina” care este scoala privata).

    • #79

      Eu am fost și la olimpiada națională de informatica și la muncă cu tata. Țineam “paraşuta”. Adică o placă de PFL ca să nu sară varul pe tavanul dat cu alb. Orașul meu era mai mult militar. Ce statistici ai citit tu?

    • #80

      Intrebare: Tu stii ce inseamna Ivy League?

    • #81

      “peter pan”: tu faci parte din statistici. Daca tu ai fost la munca cu tata, nu inseamna ca marea majoritate (asa cum m-am si exprimat in postare) face acelas lucru.
      “mihai007”: eu stiu ce inseamna Ivy League. Tu stii? Pentru documentare, citeste asta: en.wikipedia.org/wiki/Ivy_League

  21. #82

    Perioada de maxima creatie e 18-30 de ani (give or take 1-2 ani). Cel putin pe partea de stiinte.

  22. #84

    Eu nu inteleg de ce trebuie sa oprim varfurile sa emigreze. In primul rand, daca raman in tara rezultatele lor vor fi mai modeste. In tara, dar mai modeste. Inchipuiti-va ca un tanar olimpic roman e suficient de inteligent incat sa descopere leacul pentru cancer. Ce ati alege? Sa ramana in Ro si sa faca niscai cercetari in domeniul oncologiei in limita bugetului sau sa emigreze unde are toate resursele necesare si inca ceva in plus si chiar sa descopere leacul pentru cancer care poate iti va salva tie (sau celor dragi tie) viata la un moment dat?
    Mie asta cu tinutul geniilor in tara cu orice pret imi suna ca bancul ala cu scotianul la bordel: “De banii mei ma distrez numai eu”. Decat sa ii trimitem undeva unde sa foloseasca lumii intregi (deci implicit si noua) mai bine ii tinem la noi sa nu foloseasca nimanui si – mai mult – sa ne batem joc de ei.
    In plus, romanii olimpici emigrati pot imbunatati considerabil imaginea tarii in afara cu costuri zero. Toata lumea stie de exemplu ca Abdus Salam (care nu e ruda cu Salam copilul minune de la noi) e pakistanez, desi cam toata opera lui stiinfica a fost elaborata in occident. Si omul si-a ajutat tara DUPA ce a ajuns celebru.
    Pana si Preda Mihailescu e cunoscut ca matematician roman, desi a emigrat practic dupa ce a terminat liceul. Daca am mai avea 10 ca el lumea ne-ar sti ca natie de genii nu de cersetori si hoti.
    Imparteala cercetarii in zeci de mii de institute mici in toate tarile nici macar nu e productiva. Mai bine ai cateva centre de cercetare in lume cu densitate mare de genii din toata lumea pe metru patrat care chiar obtin niste rezultate decat sa faci cate un institute separat pentru cei 2-3 student cu potential pe care ii ai ca tara de 20 mil locuitori.

    • #85

      Oricat de sofisticata ar parea lumea in anul 2017, ea chiar opereaza in mare parte, la ideile si principiile de baza, ca in Evul Mediu. Sunt unii care au bani si putere si vor sa isi cumpere sclavi pe plantatie si sa stea la loja in timpul luptelor cu gladiatori. Ca acum nu se mai numesc sclavi, ci academician si project manager, nu se mai numesc clownul palatului, ci Standup comedy, si ca nu mai dau drumul la lei in arena, ci la Cristiano Ronaldo … dar lumea se invarte tot pe acolo.

      Hai sa vedem si alt exemplu de functionare al lumii.

      Ar fi fost un tip pe numele lui Nicolae Paulescu.

      “Încă din anii liceului, a dovedit o deosebită înclinare pentru științele naturale, pentru fizică și chimie, precum și pentru limbile străine, clasice și moderne”

      Se duce la medicina la Paris, la 19 ani, si 9 ani mai tarziu, la 28, devine Doctor în Medicină cu teza Cercetări asupra structurii splinei. A urmat și cursurile de chimie biologică și fiziologie generală la Facultatea de Științe din Paris, obținând în 1899 titlul de Doctor în Științe. Dupa care obține la Universitatea din Paris al doilea doctorat în științe.

      Se mai da un tip, Frederick Banting, care la 23 de ani incearca sa intre in armata, dar este refuzat pe motiv ca era ca Basescu, adica i se spunea Chioru’. Un an mai tarziu, la 24 de ani deci, este primit in armata si pentru ca era nevoie de medici pe front, i se da scoala pe repede inainte si o termina intr-un an (!!!). Se intoarce baiatul erou din razboi, la 28 de ani, si in 2 ani studiaza ORTOPEDIA, nefiind capabil sa ia un post la spitalul unde a fost rezident timp de 2 ani. Foarte capabil omul. Se apuca sa predea antropologie la Universitatea din Ontario, ca csf n-ai csf, ca medic nu era deloc stralucit.

      Si acum rezumat: Paulescu descopera insulina in iulie 1921; in noiembrie 1921, cateva luni mai tarziu, pe modelul Dottore Ponta, Banting ii plagiaza cercetarile lui Paulescu si in 1923 primeste premiul Nobel pentru asta. Pentru ca ghici de ce: a vandut pe modica suma de 1 DOLAR drepturile asupra noului medicament. Ghici cati bani ar fi trebuit sa verse industria farma Romaniei pentru un patent pe insulina.

      Acum, nu lua pledoaria asta drept un argument pro-prostie(PSD).

      Dar nu tot ce zboara se mananca si lumea nu e plina de darnici care iti vor tie binele cu orice pret. Este valabil pe tot globul asta rotund.

  23. boss, nu o sa ajunga Romania sa angajeze vreunul din olimpici inainte sa intre economia masiv in soc.

    productia industriala e in scadere dramatica, prin Juncker ieri s-a dat startul la impartirea Europei in mai multe bucati, locurile de munca cate sunt vor fi retrase si date statului care e mai simpatic europenilor… si ala nu va fi Dragnea.

    Si cand o sa dam cu capul de pragul de sus si o sa cerem bani, UE ne va invita sa mancam panselutele in care a investit 250 milioane de RON alesul poporului din sectorul 5.

  24. #87

    off-topic …

    ” Pentru un copil sărac, cum sunt majoritatea olimpicilor români”

    De unde le scoti Arhi? Hai sa luam si noi random un medaliat cu aur la olimpiada Balcanica de matematica, Mircea Ciprian Bonciocat. Aparent, tatal lui este Nicolae Ciprian Bonciocat, care ar fi absolvent de Electronica si Telecomunicatii (1990), absolvent al Facultatii de Matematica (1997) + master si doctorat, aparent deja cercetator la Institutul roman, vorbeste fluent engleza si franceza …

    Acum, nu sunt bogati. Categoric. Dar in nici un caz saraci. Asta e un mit aflat langa celalalte de succes, romancele sunt cele mai frumoase, suntem cel mai primitor popor, avem cea mai buna mancare si olimpicii sunt saraci.

    Mno, eu am fost un pic mai prost, am reusit un pic sa ajung comandant de detasament asa ca Mircea Badea, am avut poza la intrarea in scoala generala, si am cochetat cu faza nationala la olimpiada de chimie. La mate si fizica m-am oprit mereu la judeteana. Si mno, csf, tata inginer, mama profesoara … cam asta era combinatia castigatoare. Si fiind pe acolo prin lotul judetean, mai stiu si eu cine era pe acolo … sa mor de era vreunul sarac. Erau copii de intelectuali. Intelectualii, mai ales cei peste medie, oricum, in general, nu cocheteaza cu lumea materiala. Altfel s-ar face Gutza si s-ar umple de bani si aur … au vieti modeste, middle class, dar nici saraci nu sunt.

  25. #89

    Back on-topic, nu-l cunosc prea bine pe acest ministru. Am tendinta sa cred ca daca esti in PSD, nu esti ok indiferent cine esti. Dar incerc sa nu fiu chiar atat de obtuz. Mno si m-am uitat peste un video gasit pe net, cu ministrache asta propunand chestia asta in fata Guvernului … aproape ca se ruga de aia ca un sclav sa aprobe 1.4 milioane de euro pe an pentru aceasta investitie in tinerele talente … te uiti pe fetele alora din jur, oameni care fura statul de miliarde de euro anual, li se fix rupe, citesti pe fata lor maxima scarba vizavi de subiect … sa ajungi sa cersesti aprobare pentru 1.4 milioane de euro anual, cand tocmai te pregatesti sa anulezi un mic proiect cu nave militare, in valoare de 1,6 miliarde de euro, mi se pare din alt film … fundatia eMag deja le da olimpicilor undeva intre 1’500 si 2’500 de euro in functie de metalul medaliei …

    Deci omul macar a incercat ceva. Buna sau rea, din ideea asta nu le iese nimic PSD-istilor, nimic pentru buzunarul lor, nimic pentru campanie, ca atare si scarba lor fatza de subiect.

    Si acum ideea e asa: se cam face presupunerea ca olimpicii astia sunt autisti, or fi ei destepti in calcul matematic, dar vorba lui Celentano aseara, la scoala vietii sunt repetenti, si nu se prind cum e treaba? Adica sunt naivi si vor fi fraieriti de un Ciordache, de un Grindeanu …

    Eu i-am tot urmarit, si aparent stiu clar ce vor, fiecare dintre ei: sunt cei care sunt decisi sa ramana in tara lor, cred ca asta le e menirea. Si vor ramane indiferent daca acceseaza sau nu granturi. Si sunt cei care vor sa plece, indiferent ce se va intampla. Si aia simplu, nu vor accesa nici un grant.

    Obligativitatea de a lucra undeva ar cam incalca si dreptul la libertate, deci categoric va contine alternativa unei despagubiri. Iar 3’500 de euro, pe bune, un baiat bun la matematica ii produce intr-un an fara probleme, si in tara si in afara …

    Va pupa baiatu’: media.giphy.com/media/10MP4vdRLGXGfe/giphy.gif.

  26. Zici tu ca nu se castiga din cercetare? In domeniul istoriei se castiga foarte bine, iti zic sigur. Sunt o gramada de colocvii….

  27. #91

    Romania si iluzia olimpicilor.
    De ani buni Romania are olimpici care cistiga premii internationale si asa mai departe. A ajuns Romania un loc unde exista cercetare de virf? Nu prea…
    Am impresia ca mitul “olimpicilor” este exagerat iar mult vine din timpul comunismului cind trebuia sa le aratam capitalistiilor ca santem mai buni decit ei.

  28. #92

    @Valentin
    Nu e normal sa mori din cauza asta nici macar daca esti ultras. Dupa ce te calmezi mai citeste o data. Am citit pe un site. Am scris ca nu am vazut dezmintiri. NU am scris ca e adevarul absolut. Apoi am pus intrebari. Daca este alta realitate dai un link si totul e ok fara nervi si fara sa mori. Vad ca ‘trendul’ este ca mai intai se baga cateva mantre standard si apoi se fac afirmatii care reprezinta adevarul de nediscutat. Daca pun intrebari sunt prost iar pe tine te ia cu capu’ ca pe portocala ala.

  29. #93

    @BigOne
    Multumesc pentru raspuns. Simplu, inteligent si corect. Poate citeste si baiatul ala care moare ori il ia cu capu’ ca pe portocala/zdreanta. Am aflat cum apar copii inteligenti. Ramane insa sa aflu cum se pot dezvolta pana ajung sa plece pentru ca au scoli nasoale, profesori pesedisti si sunt foarte saraci. Sigur ca sunt si cateva scoli bune, unii profesori de exceptie dar daca este adevarat ce se scrie, in ultimii ani au plecat din Romania peste 30.000 de medici, dentisti si farmacisti. La astia se adauga multi altii din alte domenii. Dupa cum ai spus, sunt unii parinti destepti care fac copii destepti dari mai multi parinti prosti fac copii multi si prosti. Daca minti luminate si competitive tot pleaca de prin 1975 nu se mai termina cu cei destepti dupa peste 40 de ani in care au tot plecat? Sper sa nu se supere fata aia cu un neuron si ala care e cu capu’ ca iar intreb .

    • #94

      Oadata am citit chestia asta: un om destept, il cunosti dupa raspunsurile pe care ti le da. Dar un om intelept, il cunosti dupa intrebarile pe care ti le pune.

      Pai daca intrebarile pe care le pui sunt din categoria “daca balenele inoata, cum de nu slabesc?” si “cum ar arata scaunele, daca am avea genunchii la spate?”, cam la ce fel de raspunsuri te astepti tu?

      Hai sa iti dau eu, din nou, un exemplu de “izvor” din care rasar alti copii destepti in Romania. Am alti buni prieteni, profesori la un liceu de top intr-un alt oras top 6 din Romania, dupa populatie. Sotia a incercat la un moment dat o experienta in strainatate. Ghiceste tu ce gen de experienta. Atat de mult te umileste uneori sistemul in Romania, ca a fost in stare sa plece afara sa stearga babe la cur, ca sa aiba un trai mai bun (ca profesor ti-e greu intr-o tara straina, pentru ca teoretic ar trebui sa fii “nativ” in limba respectiva ca sa poti practica meseria ta). Sau de exemplu avocat. Fara o specializare in Drept European. Ce sa faci in Franta, stiind Codul Penal din Romania? Si mai ales, cum sa lasi o pozitie de procuror pe traducator pentru prostituate romance, prin strainatate? Deci, o parte din oamenii astia s-au intors de nevoie, altii din dor de locurile in care au copilarit, altii n-au plecat pentru ca totusi le era mai bine in tara. Si de exemplu, in IT la ora actuala se castiga foarte bine in Romania, comparativ cu nivelul de trai. Dar asta nu datorita firmelor lui Ghitza, te astept diseara la Portitza (Alba).

      Uite iti zic si eu, ca si Creanga.

      “Nu ştiu alţi cum sunt, dar eu, când mă gândesc la locul naşterii mele, la casa părintească din Humuleşti, la stâlpul hornului unde lega mama o şfară cu motocei la capăt, de crăpau mâţele jucându-se cu ei, la prichiciul vetrei cel humuit, de care mă ţineam când începusem a merge copăcel, la cuptiorul pe care ma ascundeam, când ne jucam noi, băieţii, de-a mijoarca, şi la alte jocuri şi jucării pline de hazul şi farmecul copilăresc, parcă-mi saltă şi acum inima de bucurie!”

      Ma duc si eu la mormantul mamei mele. Spre deosebire de ea, am reusit pana in 30 de ani sa ma bucur de aspecte materiale de care ea n-a avut parte in cei 50 de ani de viata. Este destul de clar pentru mine ca banii nu inseamna nimic. Ca lumea materiala nu ma atrage in mod deosebit. Da, e bine sa ai suficient cat sa nu crapi. Dar atat.

      Si am grija sa investesc in Romania ce este de investit in Romania. Moral, intelectual … hai sa iti spun ceva inaltator si te las. Era un concert live al unui tip super tare, genul care a fost acceptat sa concerteze in tari unde mai nimeni din civilizatia vestica nu este primit in mod normal. La un moment dat, in concert, intra in direct cu un bun prieten al sau, aflat intr-o nava spatiala. Si tipu’ din nava spune: voi, de acolo, de pe Pamant, vedeti niste granite … eu va spun ca de aici de unde sunt, nu se vede nici o granita. Se vede planeta Pamant … bahBaiatule, iti dau lacrimile … asta da intelepciune, ma intelegi? Fa ce poti, cu ce ai, acolo unde te afli. Restul e CanCan.

      Ai primit raspunsuri mult peste nivelul intrebarilor tale, asa ca ramai fericit.

    • #95

      Dragă Theo, știi in ce articol din codul civil roman iepurii sunt lapini? Cred că da.

  30. #96

    @Theo
    Sunt unii oameni care cand nu inteleg intreaba. Cei mai multi nu intreaba pentru ca stiu si inteleg totu’ fara a precupeti nici un efort. Fiind mai prostut intreb chiar daca intrebarea nu e prea inteleapta. Cred ca inteleg mare parte din raspunsul tau destept. Nu inteleg insa ceva. Sunt multe comentarii cu tema poporul roman este nashpa. Nu specifica o parte ci poporul. Din ce povestesti inteleg ca esti om serios, nu esti asistat social, pesedist, hot, lenes, corupt. De ce nu le raspunzi si celor care repeta tema cu poporul roman pentru ca te includ si pe tine in cazul in care esti roman. Corect este sa spuna o parte din popor dar ei nu scriu asta. Tampenia asta cu ‘poporul roman’ a pornit cu multi ani in urma cand se tot spunea ‘popor mancator de lebede’. Eu nu am mancat, banuiesc ca nici tu, la fel multi altii de pe aici. Deci corect era sa spuna ca unii halesc lebede si nu tot poporul. Acum se spune ca in Germania copii invata ca Romania=coruptie. Cum copii germani in majoritate nu sunt retardati, cam ce vei spune
    cand vei avea parte de o reactie nasoala de la un german? Am citit articolul cu olimpicii legati de glie si am intrebat cum se face cand se tot pleaca de peste 40 de ani inca mai sunt tineri inteligenti si competitivi desi oamenii in majoritate sunt saraci iar scolile mare parte
    sunt neinzestrate etc si asta legat de tema asta care se tot repeta ca poporul roman e prost. De fapt eu nu am jignit pe nimeni si nu am emis vreun adevar absolut asa cum a scris ala care zicea ca moare (sper ca nu) care pentru ca se ciufuleste repede nu a inteles ce a citit. Am intrebat si am primit rapsunsuri interesante de la tine, partial de la bigOne plus Radu care a explicat ca suntem pielea pulii la invatamant de masa. Vad ca pe aici sunt multi deranjati ca pun intrebari. Poate propietarul site-ului organizeaza niste concursuri cu premii. Unii mai prostuti asa ca mine pun intrebari iar cei multi si dibaci raspund si castiga ceva.

    • #97

      Nu cred ca e cineva deranjat ca pui intrebari. Insa mie personal mi se pare ca pui intrebari cu tenta. Intrebari care sugereaza deja un anumit raspuns. Eu interpretez intrebarea ta drept afirmatia “avem o educatie buna, pentru ca iata, continuam sa producem intelectual atat pentru piata interna, cat si pentru export”.

      Eu iti spun atat: cumnata mea e profesoara intr-un alt oras top 5 in functie de populatie, si la clasa anul acesta are 26 de copii si a primit doar 20 de scaune. Nu poti califica un asemenea sistem drept “bun”.

      Reformulez. Mama absolvise facultatea de biologie la Iasi. Cand s-a imbolnavit de cancer, a inceput sa predea la un liceu profesional si la niste clase de seral, cu juma’ de norma. Acolo erau viitori Adi Mutu plus zugravi, zidari, faintari, etc.

      Mno, lasa-ma sa iti spun ca manualul era acelasi si pentru ei, si pentru elevii de la cel mai bun liceu din oras. Eu ma delectam de multe ori acasa cu lucrarile de control pe care le aducea mama. Le corectam de multe ori impreuna cu ea. Da-mi voie sa iti spun cum descriau ei stomacul intr-o lucrare de control: “omul este ca o masina, si stomacul ca un motor. Daca la masina nu pui benzina, motorul nu functioneaza. Tot asa, daca nu dai de mancare la stomac, corpul nu functioneaza. Uneori se strica si trebuie sa ii dai medicamente.”

      Mama s-a prins rapid ca acesti copii/tineri nu au nevoie sa inteleaga Antrul piloric si Fornixul in ceea ce priveste stomacul. I-a pus sa scrie pe o foaie ce anume isi doresc sa stie, si lectiile ei ajunsesera sa adreseze problema folosirii prezervativului. Uneori, asta ii ajuta de 10’000 de ori mai mult decat sa stie ca inima pompeaza cam 7000 de litri de sange pe zi.

      Dar ca mama erau foarte putini. Majoritatea profesorilor ii batjocoreau, le dadeau note de 2 pentru o materie pe care o studiau si olimpicii, ii chinuiau si nu dadeau 2 bani pe ei.

      Prin comparatie, de ani buni traiesc intr-o tara cu orase in top 10 orase in lume in ceea ce priveste calitatea vietii. Materia scolara este complet diferita pentru cel care vrea sa devina doctor si cel care vrea sa fie sofer de autobuz.

      Daca ma intrebi, eu nu sunt de acord cu niciuna dintre extreme. Nu poti sa spui ca avem un sistem de educatie/invatamant bun. Dar nici nu poti sa spui ca suntem cei mai idioti de pe planeta. Din pacate insa, actualul nostru model de educatie este bun doar pentru export. In viata conteaza mai mult factori, nu doar cati intelectuali produci. Ok, ii produci, ai ceva pregatit pentru ei la tine in tara? Raspunsul este nu. Deci sistemul de educatie nu il judeci doar prin prisma numarului de intelectuali care pleaca din tara. In plus, un sistem de educatie nu il judeci doar prin prisma varfurilor. Cum pregatesti tu oamenii la nivelul de meserii? Cum pregatesti tu elevii cu 8 clase? Cum arata un liceu profesional la ora actuala? Cum arata proiectele practice la noi in educatie?

      Deci hai s-o lasam balta …

  31. #98

    Nu am dorit sa se inteleaga ‘tenta’ ca educatia e buna. Nu sunt in masura sa fac astfel de aprecieri. Daca cineva ar spune ca e buna probabil ca greseste dar nu e o crima inca. Cu tenta sau fara, nu prea inteligente, intrebarile sunt necesare pentru unii mai nestiutori asa ca mine. Ti-am pus 2 intrebari la care nu mi-ai raspuns, dar mi-ai pus 4 intrebari si la final ai propus s-o lasam balta. OK

  32. #100

    O bataie de joc sinistra -ca multe alte initiative de acest fel- care are doar rol propagandistic, la modul, iata facem si noi ceva pentru cercetarea romaneasca. Ete, fas. Din pacate lumea inca pune botul la mangleala asta si nu sta 2 minute sa se gandeasca ca 1. cercetarea Romaneasca e moarta din lipsa de fonduri. 2. 3500 de euro pe an inseamna mai putin decat castiga un burger flipper la mac.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.