De Cristian Murariu

Iata ca am sa iti scriu totusi un mesaj: nu pe tema PDL-ului ci pe tema cutremurelor. Nu ma pricep la asezat prea bine in pagina, dar sunt convins ca stii ce informatii sa alegi si cum sa le prezinti, daca ai sa vrei.

Le iau pe rand: cutremurul are 2 “manifestari” – magnitudine si intensitate.
a) magnitudinea – lucrul mecanic realizat la ruperea placii. Practic este o constanta fizica care determina gradul de ruptura in zona epicentrului. Aceasta valoare se masora pe scara Richter si poate avea valori intre 1 si 10.

Marmureanu spunea acum cateva zile ca de la 8,45 R in sus nu prea se mai poate inregistra mare branza concret. O fi asa dar valoarea maxima este 10 R, valoare la care se spune ca “se prabusesc muntii” (la propriu). De asemenea, foarte important: scara Richter nu are grade. Este gresit sa spui “magnitudine 5 grade pe scara Richter”. Poti spune clar: “magnitudine 5 R” si e suficient.
Valoarea magnitudinii, fiind o valoare constanta, este aceeasi si la observatorul de la Muntele Rosu si la cel de la Sofia si la cel de la Sankt Petersburg pentru ca este o simpla valoare. Atat.

b) intensitate – practic reprezinta gradul in care miscarea pamantului este perceput de om, de cladire, etc. Intensitatea este cea care ne intereseaza pentru ca ea este singura valoare care difera: in functie de departarea fata de epicentru, de adancimea epicentrului, de tipul solului, de tipul constructiilor aflate pe sol, de gradul de rezistenta al acestora, etc.

Intensitatea se masoara pe scara Mercalli si are valori intre I si XII iar aici putem discuta de “grade”. De ex in 1977, prin Bucuresti intensitatea a fost de peste IX daca nu ma inseala memoria. Deci… foarte mare. Dar te lamuresc imediat cu mai multe detalii.

Cutremurele din Vrancea: uite ce avem in Vrancea:

E practic o bucata dintr-o placa ce “atarna” si este apasata de cea care este la suprafata. Magma in care se scalda aceasta bucata scufundata, fiind cu o presiune fantastic de mare, nu ii permite sa cada, sa treaca asa ca prin branza. Practic, de sus este apasare, in jos este opozitie puternica, ea inca este “prinsa” de partea de sus si singura solutie – se crapa (mai sus sau mai jos). Adancimea bucatii asteia se duce la vreo 220-250km deci … imens.

Acum ca sa trec si mai la subiect. Cutremurele, in general, sunt de vreo 3-4 tipuri:

a) de suprafata – adancimi de 5km – 20 – 30 – 50km – 60km
b) intermediare – 80km – 90 – 100 – 110km
c) de adancime – 120km – 150km
d) adancime foarte mare – pot ajunge si la 600-660km (prin zona oceanelor, India, etc.

Le iau pe rand:
– cutremurele de suprafata sunt, de obicei, cu magnitudini mai mici (maxim 5-6-6,5R de obicei) insa sunt mult mai violent resimtite pentru ca sunt mult mai aproape de cladiri, de asezari umane. Exemplul clasic: cauta cutremurul din L’Aquila din Italia. A fost un cutremur cam ca ce am avut noi in 2004 in oct-noiembrie numai ca acolo, pentru ca s-a produs la o adancime extrem de mica, a ras jumatate din oras si o parte din blocurile muntoase existente s-au crapat de sus pana jos.

Exceptii exista: Chile este cel mai evident – mult peste 8R, adancime foarte mica (sub 20-30 km), noroc ca au avut aia cap si au stiut sa faca blocuri cum trebuie. Totusi, peste 1000 de oameni au murit dar sa nu uitam ca s-a produs aproape de capitala. Oricum acest tip de cutremure se resimte foarte puternic in zona epicentrului dar intensitatea scade dramatic, pe masura ce te indepartezi de zona 0. Acestea sunt cele mai des intalnite cutremure pe Glob – din Japonia pana in California, Franta, Anglia (au si ei cateodata), Spania, Grecia (este tara cu cele mai multe cutremure din Europa), Turcia, etc.

– cutremurele de adancime (le bagam si pe cele intermediare aici): putem lua cazul Vrancea ca sa ne fie usor. S-a observat ca ce se produce la etaj intermediar este orientat catre Bucuresti (cazul 1977 cu adancime de aprox 90km) iar ce se produce la adancimi mari este orientat spre NE (Moldova-R.Moldova, etc) – cazul 1940 sau 1802 si asa mai departe.

De asemenea, daca este un cutremur ca cel din 1977, cei din interiorul arcului carpatic (Brasov, Cluj, etc) il resimt mult mai putin (ca de ex se spune ca in 77 oamenii mureau in Bucuresti iar la Cluj se intorceau de pe-o parte pe alta a patului – de somn).

Cutremurele de mare adancime se resimt ca dracu` peste tot, nu prea mai conteaza ce si cum. Ca punct de referinta s-a luat si se ia cutremurul din 1802. Desi aparatele de masura erau la inceput, magnitudinea estimata este undeva in jur de 7,8-7,9 R spre deosebire de cel din 1977 care a avut 7,2-7,4R (intotdeauna exista mai multe valori). Apropo: scara este logaritmica deci, la un simplu calcul, diferentele sunt imense intre 7,1 si 7,2 de ex.

O mare problema pe care lumea e prea proasta sa o ia in considerare este urmatoarea: toata lumea se raporteaza la cutremurul din 1977. Ala nu a fost chiar asa de devastator si a fost chiar cel mai mic rau dintre cele pe care si le-ar fi putut cere Romania din acest punct de vedere. In viitor, in tara noastra, se asteapta cutremur de foarte mare adancime, la 120-150km.

Cum se stie, fiind mai jos, placa se pare ca este mai fragila sau cedeaza mai mult si e si normal – o apasa mult mai multa masa de deasupra iar ea nu prea are pe ce sa apese, sa transmita forta. Cutremurele de foarte mare adancime sunt cele mai puternice si cele care se resimt pe distantele cele mai mari. Insa nici in 1940 si, cu atat mai putin, in 1802, Romania nu avea atatea blocuri incat sa poti veni sa spui: “da ba! avem experienta! stim ce ne asteapta!”

De asemenea, foarte multe blocuri, astea comuniste pe care se bazeaza majoritatea, au cateva probleme:
– mai toate au avut, ani de zile, apa la subsol = infiltratii in structura de siguranta
– nu stiu daca exista bloc in care sa nu se fi spart vreun perete de catre vreun “destept”. Orice perete, chiar daca este de umplutura, are sarcina lui, sustine ceva.

Sa nu uitam ca-n Bucuresti, in 77, a picat un bloc pentru ca la parter, unde era sediul Loto, s-a taiat la un stalp ca sa incapa o Dacie in vitrina. Sau, mai edificator: un alt bloc a picat in Bucuresti,tot atunci, pentru ca, atunci cand a fost construit, un muncitor a scapat un sac de ciment (ambalajul) in caseta unde se turna stalpul. Cand a venit cutremurul, betonul nu a putut sa faca priza 100% pentru ca erau resturile de la sac in beton, a crapat imediat si a tras jumatate de bloc in strada. Mai trebuie alte dovezi?

Bucurestiul este asezat pe un sol nisipos. Sa nu uitam ca multa vreme, a fost mlastina acolo. Asadar ce pretentie sa ai de la sol? De asta exista si acele harti seismice cu fel si fel de zone, unele mai periculoase, altele mai putin periculoase: pe langa intensitatea cutremurului se cauta sa se vada cat poate amplifica solul intensitatea resimtita de cladiri si aici se vede solul “bun” si cel “rau”. Bineinteles, cladirile ar trebui sa fie construite ca la carte si sa nu se fi intervenit asupra lor (cred ca stim prea bine adevarul in aceasta privinta).

O alta tampenie pe care o vad la stiri: “vaaai, ce se intampla daca vine cutremur in Vrancea? ce pateste Bucurestiul?” Dar nu am vazut PE NIMENI sa vorbeasca vreodata despre Focsani, Bacau, Ploiesti, Iasi. Orasele astea sunt si mai expuse in fata cutremurelor si sunt si ele destul de aglomerate. Ce se intampla daca “pica” Ploiesti? Daca sar in aer rezervoarele alea de carburanti? Daca ramanem fara ele? Etc etc etc. Dar na, de ce sa chemi primarii de acolo cand tu locuiesti in Bucuresti? De ce sa te doara capul de prostimea din tara desi cica esti televiziune nationala?

As putea sa scriu foarte multe altele dar deja m-am intins prea mult. Asa ca iti spun doar atat: daca vine un cutremur asa cum este asteptat, Bucurestiul a belit-o. Urat. Oprescu nu e prost, prosti sunt aia care nu vor sa accepte asa ceva si care au uitat ca traiesc intr-o tara cu activitate seismica. Asa au gandit si haitienii si ai vazut ce s-a intamplat, ca nici acum nu-si revin.

In incheiere: nu te baza nici pe blocurile astea noi. Mi-a povestit un prieten epopeea pe care a trait-o cand a vrut sa-si ia un apartament in noile cartiere si s-a interesat putin si de ceea ce inseamna siguranta. A refuzat cateva oferte cu renume, din nordul capitalei pentru ca ba erau stalpii de sustinere oblici (cica asa e proiectul dar erau oblici aleator deci nu era ceva gandit) ori ca stalpii de sustinere aveau portiuni in care n-a mai ajuns betonul si, pana la podeaua parterului s-a pus un amestec de pietris si “dom`le, asta e amestec de rezistenta” (oare mai e ceva de spus?).

Plus ca majoritatea au folosit materiale nemtesti sau austriece. Foarte bine dar BAI! AIA NU AU CUTREMURE CA ALE NOASTRE! De fapt, zona Vrancea este singura din lumea asta care are orase populate in jur si care se manifesta asa. Mai sunt 2: hindu kush pe langa afganistan dar care e in varf de munte si una prin columbia unde mor 2 ciobani si 3 capre.

Ti-as recomanda, pentru orice detalii: cutremur.net. Gasesti tot ce vrei acolo si foarte bine explicat.

P.S.: s-a gasit o corelatie intre E Turciei si Vrancea. In 39 a fost mare cutremur acolo=> 40 la noi, in 76 a fost iarasi acolo => 77 la noi. De obicei, daca la ei de e 7,3 la noi va fi mai mic dar nu prea mic. Se pare ca E Turciei apasa pe microplaca marii negre care se duce usurel usurel in Vrancea. Asa ca, un mic sfat: daca vezi ca face boom la E turciei, la granita mai ales, prepare yourself. In general s-ar putea sa ai de la cateva luni pana la 1 an. Mai ales daca e pe langa orasul Erzincan.

Iar daca istoria e asa, prin aprilie s-ar putea sa avem un 5-6R pentru ca am avut un 6R in Turcia, fix in zona nasoala. Si … a cam trecut anul. Bineinteles nu este obligatorie dar coincidentele au fost prea multe ca sa nu luam in considerare.

P.S.2: apropo, ce se petrece in Japonia nu ne afecteaza de nici o culoare. Aia asa or sa patimeasca pana in 2024 cand o sa intre “in actiune” placa africana ce se stie ca genereaza cutremure serioase mult mai rar decat ce avem acum.

In fine, scuze pentru prezentare dar cred ca un om informat e un om pregatit. Sper sa iti fie de folos vreodata.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

36 comentarii Adaugă comentariu

  1. băi, parcă am citit o carte. e bună info, chiar îmi lipsea. acum voi putea râde cu burta şi mai plină la auzul ştirilor cu cutremure urmate de offfffff-uri de mari cunoscători în domeniu 😉

  2. Bun, bun de tot. De tot-de tot.

    Mulţumim, Cristi.

  3. ArhiDoc… Iti plac documentarele? 🙂

  4. #4

    Dupa atatea zile de reportaje si breaking news, nici macar o stire sau reportaj nu ne-a informat ca si articolul asta.
    Chapeau pentru domnul Murariu!

  5. Nu inteleg de ce domnul acesta nu a fost invitat si la televiziuni, ca sa explice fenomenul?!

    • #6

      Pentru ca nu am pregatire, pentru ca nu am titlu de doctor in domeniu, pentru ca nu-s vreo pila la vreun institut, pentru ca nu m-a nascut mama nici macar in Bucuresti, pentru ca nu mi-ar fi frica sau rusine sa spun ca foarte multi oameni vor muri (din prostia lor, in cea mai mare parte) la urmatorul mare cutremur, pentru ca nu am limbaj de lemn… si asa mai departe.

      Important e ca voi sa intelegeti ce este de inteles si sa sapati mai adanc in acest domeniu, pana intelegeti problema reala.

      Nu uitati: cutremurele nu sunt un moft, sunt o realitate a acestei tari si trebuie sa invatam sa ne descurcam cu ea.

  6. Degeaba bre, nu-i explicat cum a explicat Monica Tatoiu și Tatulici…

  7. #8

    Da frate , ratatii dupa sticla nu au putut in patru zile de cand s-au zguduit japonezii sa explice pentru prostii ca mine ce e aia magnitudine , ce e aia intensitate … etc. Desi era de bun simt sa explice treaba aia , si sunt sigur ca mai mult de 5 minute nu le lua .

    Bun post ..

  8. Urmeaza si lectia de fisiune nucleara, de ce se sparg unii atomi, de ce miros urat si sunt radioactivi, etc? 🙂

    • #10

      Eu m-as intreba: de ce trecem asa de repede peste greseli si de ce credem ca nu se vor mai repeta?

      Ai rabdare sa vizionezi acest filmulet (daca nu-l stii deja): www.youtube.com/watch?v=BOeUIqNideU

      Am incercat sa aleg unul care sa nu aiba imagini prea dureroase. Daca vrei, poti gasi dar eu, ca parinte al unei fetite de 2 anisori, nu ma pot uita la malformatii fara sa ma apuce o mare strangere de inima.

  9. #11

    Hehe, ma simt putin flatat sa fiu “publicat” aici. Gandisem mesajul pentru admin pentru ca, asa cum s-a si vazut, nu am cea mai fericita exprimare. Oricum, daca tot e publicat aici, poate lumea o sa inteleaga mai mult decat se prezinta la televizor.

    As vrea sa fac cateva mici adaugiri:

    – la televizor nu va asteptati sa auziti prea multe informatii pentru ca se pare ca inca exista o gandire comunista in aceasta privinta. Baietii care se ocupa de cutremur.net (website-ul pe care il recomand cu caldura) au fost fortati sa se mute cu hostingul prin SUA pentru ca aici, destul de des, le dispareau informatiile si se pare ca nici back-up nu exista. Nu comentez in plus
    – nu va lasati manipulati de astia care baga texte profetice: fie ca ii apartin lui Vanga, lui Emil Streinu sau asa mai departe. Prima (moarta intre timp) prezisese mare cutremur pentru anul trecut. A fost vreunul? Al doilea prezisese mare cutremur (tot la noi) in noiembrie 2010. A fost vreunul? Plus ca, daca tot e sa luam cu citate din Biblie (cum obisnuiesc sa faca cei care sustin astfel de tampenii), raspundeti-le cu aceeasi moneda: in Apocalipsa dupa Ioan se spune clar ca vor exista multi profeti mincinosi care vor prevesti sfarsitul lumii dar ca acesta (sfarsitul) nu este stiut nici macar de catre Iisus ci doar de Dumnezeu Tatal si ca oricum va veni prin surprindere, cand nimeni nu se va astepta. Cred ca ar fi suficient acest contra argument. Eu m-am saturat sa ma cert cu morile de vant oricum.
    – o alta tampenie care vad ca prinde aripi cum e vreun cutremur pe planeta asta, este cea cu “triunghiul vietii”. Se spune acolo cica : “Daca esti in pat, pe timp de noapte si apare un cutremur, pur si simplu rostogoleste- te jos din pat.. Un vid de siguranta va exista in jurul patului.” Pai si daca am un dulap mare pus fix in spatiul care incepe fix de la capatul patului( care sa se prabuseasca fix in spatiul dintre pat si peretele care are usa de iesire) => sunt mort. Corect? Dar e greu cu ganditul.
    – “Mergeti langa zidul exterior al cladirilor sau in afara lor daca este posibil – este mult mai bine sa fi langa exteriorul unei cladiri decat in interior.” – GRESIT! Stati, mai bine, spre interiorul cladirii. Am mai spus-o: apartamentul se poate rupe in 2 si pici ca prostul in strada. Daca mai stai si la etajul X => esti mort
    – “Daca apare un cutremur in timp ce te uiti la televizor si nu poti scapa usor iesind pe geam sau pe usa , atunci intinde-te jos si ghemuieste-te in pozitie fetala, langa canapea sau un obiect mare” – GRESIT! Te duci, frumos, in coltul camerei care da spre interiorul blocului. Imagineaza-ti o coala de hartie pe care o strapungi cu pumnul fix in centru: se va rupe dinspre centru spre colturi. Oricum vei sta ghemuit

    Va mai dau eu cateva sfaturi:

    – nu stati sub obiecte suspendate in perete (televizor, ghiveci de flori, tablou, etc). Pot pica in cap
    – nu iesiti pe scari (logic nu?)
    – nu faceti lumina cu bricheta (cautati o lanterna, telefon mobil, etc)
    – daca va prinde seismul afara, duceti-va in mijlocul parcarii, parcului, etc. Cautati spatii cat mai libere, cat mai degajate. Nu stati langa peretii blocurilor! Va poate pica oricand ceva in cap. In 1986 singurii morti au fost cei carora le-au picat portiuni din balcoane in cap.
    – daca simtiti miscarea ca incepe devreme si stiti ca n-aveti cum sa iesiti din casa, cautati sa inchideti aragaz, apa, orice electric, scoateti din priza. Cautati (daca sunteti suficient de rapizi) o lanterna, telefon mobil, surse de lumina fara flacara in general. As putea sa spun si de biscuiti, paturi plus apa dar cred ca as cere prea mult. Ideal ar fi daca le-ati avea intr-un rucsac pastrate dar e greu de crezut ca cineva ar sta sa se gandeasca la asa ceva atunci.
    – daca ati salvat o sticla de apa, dupa ce trece seismul, umeziti o bucata de carpa cat mai curata (cearsaf, batista, haina rupta) si puneti-o la nas. Foarte util la copii si batrani cand e praf mult.
    – cand iesiti din apartament pasiti unul cate unul. Nu mergeti toti pe scara, s-ar putea sa se prabuseasca pentru ca nu se stie cat de bine se va mai tine.
    – urlati la vecini sa n-aprinda foc sau becuri in casa. Cu siguranta vor exista destui boi care vor face asta. Nu ati vrea sa muriti aiurea, din cauza unui prost.

    Si asa mai departe. 🙂

  10. #12

    Cristi, chiar am fost curios sa aflu cine esti si pe google am dat peste asta. bacaul.ro/accident-fetita-jeep-4838/ chiar ti s-a intamplat asa ceva ? sau nu esti tu asta ?

    Toate bune !

    • #13

      Wow, multumesc de interes dar nu am legatura cu acel om. Am permisul din martie 2010 deci nu as avea cum sa fiu el. Plus ca nu-s in Irlanda. Arhi poate confirma, dupa IP.
      M-am cautat si eu si nu sunt nici baiatul de pe Facebook, cu niste ramurele in spate, nici chief electrician (pe linkedin), nici din Botosani sunt si nu am poza de fundal cu 2 pisicute (iarasi Facebook).
      Am incercat sa imi fac un blog, postez sub pseudonim dar nu toata lumea are talent si nu-mi place sa irosesc timp si resurse aiurea daca nu am chemare spre asa ceva.
      De asemenea, n-am omorat pe nimeni in Arad in 2008 si nici nu am poza pe Netlog cu camasa si cravata albastra (urasc camasile, costumele in general).

      Mi-a fost frica sa caut mai departe pentru ca cine stie peste ce persoane dadeam. 🙂

      Daca vrei sa imi transmiti orice fel de mesaj, cere-i lui Arhi sa iti dea adresa mea de mail. El o are pe cea buna.

      Noroc.

  11. @ Arhi……trebuie inventata o noua meserie: “Apocalipsolog”

  12. Te pricepi sa dai lectii:)).Decat sa pierzi vremea pe blog mai bine te apuci sa predai cursuri de genul:>

    • #16

      Baietii astia: www.incerc2004.ro/index-r.htm sunt mai mult decat profesionisti. Cauta adresa domnului Sever Georgescu, adreseaza-i o intrebare si ai sa vezi un raspuns clar si cat de mult te poate ajuta in orice priveste siguranta cladirii in care stai.

      Din pacate, ei sunt subfinantati si multi constructori au trecut materialele fara sa le mai ceara parerea pentru ca nu este litera de lege care sa oblige acest fapt.

      De asta avem cartiere intregi in nordul capitalei (nu mai zic de restul tarii) in care blocurile alea risca sa pice primele.

  13. #17

    Cristi, mulţumesc frumos!

  14. #18

    alte sfaturi –

    cand fugiti afara – cei ce stati la casa – aveti grija cand si cati dati sa iesiti pe usa afara 🙂 la un cutremur am patit ca eu si alte 2 persoane sa ne blocam in usa 🙂 noroc ca e casa si e toc (sa ziceam ca era oarecum safe?!)

    daca dati sa iesiti afara intai cel care-i mai treaz rapid dintre voi sa deschida/descuie usile, e posibil ca apoi sa se blocheze

    cand iesiti afara stati cu o mana sau ambele deasupra capului

  15. Pai daca vii la televizor si spui ca in Romania nu va avea loc nici un cutermur, esti ejectat, esti un invitat prost, nu faci rating. Da mai bine sa aberam.

  16. #20

    In legatura cu centralele atomice se face mare tam tam in toata presa din lume. Dar eu vreau sa stiu testele care le face guvernele Rusiei si USA in aer cu bombe atomice nu stiu cate la numar in orice caz cu sutele, vantul unde duce toata radioactivitatea aia nu tot se imprastie pe continente?

    • #21

      Din ce stiu eu, testele de acest gen se fac, fie in zone desertice, fie in diferite insulite izolate, din oceane (de obicei e Pacificul ales). Primul test a fost cel de la Alamogordo, New Mexico (Trinity s-a chemat prima testare).
      Problema se pune la puterea bombei in sine pentru ca, daca este prea puternica, se poate aprinde atmosfera. Poti intelege afirmatia asta in sensul propriu.
      Acum, de cand cu toate discutiile despre siguranta mediului si protejarea speciilor de animale, aceste teste sunt aproape inexistente (oficial). Neoficial… multe pot fi adevarate, multe pot fi simple aberatii; e greu de sustinut fara macar o imagine sau un document.
      Oricum, submarinele nucleare, de genul USS Nebraska pot distruge, daca este nevoie, jumatate de glob odata. Iar astea patruleaza de ceva vreme prin apele planetei. In fine, mai multe detalii poti gasi aici (cel putin despre USS Nebraska) – www.fas.org/programs/ssp/man/uswpns/navy/submarines/ssgn726_ohio.html (Ohio este clasa din care face parte).

    • #22

      ANA » teste atomice nu se mai fac de 30 de ani suprateran.

  17. On sau off topic nu-mi dau seama dar respect celor 50 muncitori japonezi care se lupta cu reactorul de la la Fukushima. Eroi adevarati!

    stirileprotv.ro/stiri/international/soarta-lumii-in-mana-a-50-de-oameni-eroii-de-la-fukushima.html

  18. #24

    Cati ani ai draga Ana?

  19. #25

    Nu am chef sa iti raspund la intrebarea legata de “ce face guvernele” cu “radioactivitatea”, in schimb iti pot spune ca poate aveti voi femeile noroc si datorita radioactivitatii ne cresc noua organele sau poate o sa avem cate doua-trei mai mici.

  20. Foarte tare articolul!
    Arhi,pregateste-te de schimbare ca iminent vine apocalipsa si se gaseste unu sa te dea in judecata ca a citit el la tine ca aici nu vine…

  21. Constat că nenea Mărmureanu ăla habar nu are să explice. Sau unele lucruri nu vrea să le spună. De la stimatul domn de mai sus am priceput în câteva cuvinte ce este de priceput şi am şi câteva direcţii pe care să mă îndrept. Bun. Eu unul îi mulţumesc şi când îl văd pe Mărmureanu promit să schimb rapid canalul.

  22. si fii atent ca s-a gandit un bou sa spuna ca in japonia n-a fost cutremur natural. cica ar fi fost cutremur “produs de om” cutiuta-milei.com/2011/03/16/cutremur-fals-in-japonia/

  23. #29

    Imi explica si mie cineva PS2-ul din articol? Ca eu nu pricep ce actiune are placa africana in Japonia. Mai sunt vreo cateva placi intre ele…

  24. Cristi…stima si respect pentru articol!

  25. #31

    Respect nea Cristi ! Respect !

  26. Cand eram pe clasa a 9a, parca dupa cutremuru’ din 2004 sau asa ceva, profu’ de matem. ne-a tinut o lectie de genu’ asta. SI de-atunci stiu multe chestii. Era profesor universitar scos la pensie si isi bateau toti joc de el, dar omu’ era mare creier, mare caracter. In fine, ideea e ca ar trebui facute chestiile astea. Educatie pentru prosti ca televizoru’ tampeste prea multe minti tinere.
    Respect Vladoreanu! 😀

  27. Durata cutremurului este de asemenea o componenta importanta a unui seism. Astfel, la o durata mai mare si o magnitudine mai mica, pot sa se provoace distrugeri mult mai mari decat un cutremur mai mare cu o durata foarte mica.

  28. #34

    E cit se poate de firesc ca pe blog sa scrii ce vor muschii tai dintre asa-zisii neuroni. Trebuie sa recunosc ca asa o mare colectie de ineptii n-am mai vazut de mult. Esti un doctorand perfect al acestor vremuri, mai ales pentru sistemul Bologna. Este cit se poate de trist sa ai la dispozitie atitea surse de documentare stiintifice si tehnice si de care vrei tu si sa-ti pierzi timpul scriind astfel de timpenii. E clar ca te plicitisesti sau probabil ca esti si tu vreun discipol al cefedepistului Marmureanu, acest guru de Dimbovita care ar trebui sa-si pliveasca stevia din fundul curtii, ca la seismologie si la protectie seismica se pricepe exact ca baba Safta din Cocarlatzii din Deal. Dumnezeu sa te aiba in buna paza!

    • #35

      cezar, daca aveai minim 1 neuron in plus, realizai ca la inceputul articolului scrie cine e autorul sau. in al 2 lea rand, faptul ca esti inginer constructor, inseamna doar ca esti inca un deseu al unei facultati care, atunci cand ai intrat tu, primea orice loser, numai sa isi justifice existenta, nu si ca esti specialist in fizica pamantului. 3 nu intri pentru prima data pe situl cuiva si incepi sa injuri, dar si sa te prefaci a fi un mare doct. 4 mai du-te-n pizda ma-tii de taran

  29. Vad ca nu ti-a zis nimeni ca ai avut dreptate. Pe 1 mai chiar am avut cutremurul ala de 5.5. Nu te iau astia la Institutului de Fizică a Pământului?