A fost scandalul cu Weinstein. Au tot apărut dovezi, multe mărturii, femeile care i-au trecut prin pat și-au făcut curaj, au luat o pauză din numărat milioane și au mărturisit traumele prin care a trecut, a ieșit și mișcarea #metoo, a fost ok, o chestie bună pentru societate.

Până la un punct.
Punct în care deja oricine este celebru devine brusc atacabil pe baza unei simple povestiri. Kevin Spacey a devenit, brusc, omul negru, pentru că un tip și-a adus el aminte cum, în urmă cu 30 de ani, când era beat, Spacey i-a făcut avansuri sexuale și practic l-a traumatizat.

Nu există niciun fel de dovadă, KS a spus că nu își aduce aminte de așa ceva, nu există decât povestea tipului respectiv. Și, să vezi cum lui Spacey i se retrage premiul Emi, că devine brusc gay pedofil și nu mai are nicio valoare în ochii nimănui, e profund scârbos. Jenantă și reacția Neflix, care a ieșit repede să anunțe că sezonul 6 din HoC va fi ultimul, cățărându-se și ei puțin pe cadavru, pentru că asta, de fapt, anunțaseră de mai de mult.

Toată lumea încearcă să dea bine și să se cațere pe cadavrele lăsate în urmă de mișcarea anti Weinstein. Nimeni nu mai stă să măsoare, să cântărească declarații, nimeni nu are curajul de a ieși din turma behăitoare, care nu așteaptă decât un punct spre care să își îndrepte degetele de pe care se scurge acuzația de viol. Toată lumea decide, în grup, în unanimitate, să condamne și să scuipe pe cel arătat cu degetul. Nimeni nu mai întreabă dacă e adevărat, dacă e o minciună, dacă cineva caută doar celebritatea sau profitul. Nu, omul e vinovat.

Asta e o mizerie, copii. Nu se poate chiar așa. Nu distrugem vieți și cariere pe baza unei simple povestiri a cuiva, ar mai trebui să existe și chestii coroborate cu povestea. Nu devenim o turmă de vite isterice, care văd inamicul oriunde li se arată.