Urmăresc, din ce în ce mai rar, pentru că am ajuns să detest cu pasiune contactele cu oamenii de pe internet, diverși intelectuali și intelectuale de pe net, oameni și femei deștepte, culți, citiți, cu joburi serioase în domenii, profesori, lectori, oameni de la care chiar am ce învăța câteodată.

Și am o problemă cu ei.
Frățiweare, ești un om care a plecat din comunism de 33 de ani. Nu, 34, ce ai, că îndată începe iar plânsetul despre martiri, depunerea de coroane de flori și încă un comunicat de la parchet despre cum imediat se retrimite dosarul revoluției la tribunal, pentru o judecată rapidă și justă.

Nu mai faci foamea, efectiv nu mai trăiești frica a de nu găsi mâine frații petreuși, nu mai faci tocăniță de picioare de porc și nu mai primești, ca rație, 250 de grame de pâine pe zi. Ai acces la toate produsele posibile și ai și banii necesari pentru a le achiziționa.

Și totuși, citesc, la genul acesta de oameni, chestii tip Gata, mă apuc de copt vinetele, am de făcut 40 de bucăți. For the sake of fuck și for the fuck of sake, pentru ce stai și pocnești o zi întreagă să prăjești 40 de nefericite de alea? Pentru cine faci rezervele alea? De ce nu îți coci 4 vinete, îți faci ce dorești și, când mai ai chef de salata vieții, zacuscă sau ce mm faci tu acolo, pentru că nici nu știu să le gătească, românii știu de salată de vinete și zacuscă, the best, bro, te duci la market și, surpriză, îți mai iei 4 vinete? Cât de adânc genetic s-a întipărit foamea în oameni, de până și oameni de un nivel superior apelează tot la tradiționalele pus de-o parte, că cine știe?

Nu mai zic de mizeria aia cu tăiatul porcului, cel mai barbar obicei din europa, când românii sacrifică bestial un animal, în aplauze și urături, pentru a face cârnați, slănină, caltaboș, să aibă în cămară. Când ar putea, în mm lui, să se ducă și să își cumpere 10 kile de carne, că iese mai ieftin decât un porc vândut la o margine de drum, crescut cu căcat și gunoaie, își face cârnați, slănină și caltaboș, mănâncă până crapă și, când mai vrea, se mai duce în mm lui și își mai ia 10 kile de carne.

Greu cu civilizația, greu de tot. Și știu că pe majoritatea vă râcâie ce scriu și că vă găsiți rapid motivații. Dar noroc dur, cum se zice.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

104 comentarii Adaugă comentariu

  1. Am utilat bucătăria anul trecut. Un Liebherr de 2 metri înălțime, 1.86 volum util pe înălțime, lățime vreo 2×65. Două corpuri, unul de frigider, unul de congelator. Da, pot să stau în picioare în congelator, încap și mai rămâne loc.
    Am schimbat blatul. Am schimbat plita. Am schimbat mobila. Tot, ânplm.
    Plita, un hibrid frumos, jumate inducție, jumate aragaz. Eu îs mai pe clasic, nevastă mea e cu inducția.

    Anul ăsta, vine nevastă mea acasă cu o tigaie hoață, de pus pe aragaz, fix pentru… copt vinete.

    Pornesc agregatul…coc vinetele, terminat treaba, ridicat tigaia. Blat praf, protecție antistropi praf…din cauza căldurii radiate de sub tigaia pwlii.
    Știu că am recomandat în articolul anterior chestii privitoare la protecția muncii. Mare parte sunt rezultatele experienței. Nu faceți ca mine.

    Concluzia în final e că nenorocitul ăla de congelator trebuie umplut. Așa că… s au făcut alte 40 de kile de vinete coapte la cuptor. Nu comentez aspectul. Nevastă fericită, congelator plin, liniște în casă. Putea să și ia țoale de banii ăia.

    Noroc de faptul că blaturile sunt ieftine. Da, chiar și ălea de calitate.

    36
    • #2

      Concluzia in final nu e ca e nenorocitul de congelator trebuie umplut ci ca tu suferi de o boala gravă psihica care te face sa crezi asta si incerci sa faci glumite in comentariul scris ca sa iti justifici sau sa normalizezi boala ta.

      5
    • #3

      fa-ti blog !
      o sa ai vizite.

      2
  2. #4

    Mi se facuse frica, crezusem c-avem parte de-un nou episod de #tatigateste. Ufff, am scapat la limita!

    68
  3. #5

    Obicei barbar? LoL.
    Tu cum faci? Muști din el în timp ce mișcă?
    Poate la voi, acolo, la Bukake city, se crește porcu’ cu căcat și gunoaie, că io i-am văzut pe bunicii mei să le dea doar lături (combinație de mălai, orz și ovăz cu resturi vegetale și pâine uscată) și apă.
    P.S. O pulpă afumată de porc de 8-12 kile e 530 lei, bani pe care-mi cumpăr un porc întreg din care-mi ies 4 pulpe afumate, suficientă carne de grătar și slănină afumată pentru un an întreg.

    P.S2. Vezi că iar ți-o crescut estrogenu’ și scrii tămpenii ca o vegetariană fără ciclu. 😉

    160
    • 530 de lei porcul :))))))))))))

      7
    • #7

      El mai are carne din porcul de acum 10 ani.
      Au luat socrii acum o lună jumătate de porc cu 1200 de lei. 16RON/kg

      2
    • #8

      Coane dar tu unde cresti/tai porcu acolo in hitlerland?

      3
    • #9

      @Ion & @Raul: mea culpa, io am cautat pe net “pulpă de porc afumată” și mi-o dat una la 530 lei.
      Și la 1200 lei/porc și tot ies mai bine.

      @Alex.D: îl cumpăr din România, de la oameni care numa’ cu asta se ocupă de când se știu (vecini cu bunicii mei). Și oamenii nu-și bat joc de marfa lor.
      Deși Austria-i țara porcului să dau aproape €40/kil (preț de măcelărie artizanală, nu supermarket) la o bucată de 10-12 kile mi se pare nesimțire curată, că doar nu l-or hrănit cu mâncare aurită cu aur de 24K.

      8
    • #10

      Eu stiu ca una este gustul cărnii de porc crescut în gospodărie cu chestii bune (nu sa îl lași sa facă foamea de mănâncă șobolani și ce apuca, și după aia te miri de Trichinella), și alta este gustul fad al cărnii de porc găsite în magazinele românești. Trebuie sa spun ca m-a surprins în mod plăcut χοιρινο. Are gust mai bun decât porcul crescut în ferme românești gen Smithfield.

      PS da, dacă porcul este crescut cu ce trebuie nu este Ieftineala, dar la mâncare sănătoasă (eh au descoperit și nutriționiștii între timp ca nu este chiar cum se credea cu grăsimea animală) nu merita sa te zgârcești, ca dai după aia înzecit pe medicamente.

      7
  4. #11

    Obsesia romanilor cu carnea de porc este intr-adevar biblica, este tipul de carne la care poti sa renunti cel mai usor, nu toata lumea tre’ sa manance numai vita Kobe si Wagyu, dar mai bagi ceva de pui, un manzat, ceva de curcan, mai mananci si pe baza de legume, si altele, sunt ceva mai scumpe manzatul si vita, dar daca iti cumperi sa mananci cat un om normal, ci nu cat un animal, 20 de kile de ceafa de porc si 50 de mici, nu iesi mult peste la pret, cand le cumperi de la o macelarie normala sau de la un market normal .

    Toti oamenii care s-au lasat de carnea de porc, sau au facut o pauza, si ma includ si pe mine, spun ca le este foarte greu sa se mai intoarca la a o manca, gustul se simte complet inferior chiar si fata de un pui basic, e greoaie, chiar nu ii simti lipsa.

    9
    • Carnea de pui e asa, pt variatie. E mai sanatoasa carnea de porc.

      21
    • #13

      @Ventor – hai sa fim seriosi, puiul (piept) si vita nu au nici un gust anume pentru ca sunt carnuri slabe pe cand carnea de porc este grasa si are un anume gust, aroma.

      Ca este grea, prea putin sanatoasa etc – da, dar nu poti spune ca nu este gustoasa.

      16
    • #14

      Vita n are gust? E mai buna de 10x ca traditionalul porc

      1
  5. #15

    Explic chestia asta de m-am saturat. Rezultatul?
    “Da’ hai sa luam cateva borcane cu noi, ca au muncit atat la ele …”.
    80% din portbagaj e plin cu rahaturi. Si tot eu sunt personajul negativ. plm

    27
  6. #16

    Pe multi intelectuali hipsteri ia apucat febra intoarcerii la origini stramosesti, gusturi autentic romanesti, mancat natural , totul sa fie natural si facut manual, de astea.

    29
  7. #17

    O trichina la casa omului e sfanta. :)))) L-am educat pe tata ca si zacusca de la supermarket e buna, ok, nu toata, dar, exista firme care chiar isi dau silinta. Exista si vinete la raionul de congelate, deci..pt ce mm sa mi fut eu aragazul? Doamne fereste.

    Ps: nu mananc porc, la vinete sunt alergica (fara misto, nu pot sa mananc).

    12
    • #18

      Trichineloza este jucarie pe langa cisticercoza in ceea ce priveste consumul de carne insuficient preparata termic.Unii mai au obiceiul prost sa guste compozitia sarmalelor sau a chiftelelor sau a carnatilor inainte de preparare termica.

      9
    • Uita-te la ingrediente, in zacusca din magazine baga zahar
      Foarte bine ca se fac si acasa, dar nu trebuie cantitati industriale
      Desi e de inteles si asta, daca se tin mult timp. Pentru unii e mai bine sa stie ca pierd o zi intreaga decat sa tot faca cantitati mici la anumite intervale.
      Daca stii ca a fost hranit cum trebuie, mi se pare o chestie “atractiva cultural” taierea porcului. O fi cruzime (aici se poate aranja sau s-a aranjat deja sa fie ca la abator, ne amintim discutiile cu asomarea porcului, de la intrarea in UE), barbaritate, dar cand eram mic era distractie la parlire si taiere (ca adult nu am fost nici macar prin preajma, recunosc)

      27
    • #20

      @Gigi, pe mama am mai văzut-o făcând asta. n-am putut ever never să fac gestul ăla.
      ”păi cum știi dacă ai pus destulă sare?” ”pun la ochi sau după rețetă, dacă e prea multă sau prea puțină, asta e! dar eu nu gust carnea aia crudă nici să mă plătești”.

      nu, n-am mâncat niciodată nici… nu mai știu cum se cheamă ”preparatul” ăla din carte de vită crudă tocată.

      1
    • #21

      @ady
      Cred ca Biftec tartar se numeste.

      9
    • #22

      @filipa: Zi-mi, te rog, o zacusca buna din comert. Una. Din cate am gustat, toate mi s-au parut o voma de legume si cam atat. Vinetele nu s-ar face pe aragaz sau in cuptor; daca vrei ca iarna sa mananci o salata buna, le faci la foc pe o plita de fonta.

      Pentru cei “sensibili” la coptul de vinete sper sa nu dati in apoplexie cand va spun ca am facut vreo 35 de kilograme.
      Porc nu mai cumpar de ani buni ci iau direct carne si-mi fac carnati de cate ori am pofta si bucati intregi de ceafa si pulpa pe care mi le pune nasul in sare si apoi mi le afuma.
      Printre altele am dulceata/gem de casa, bulion, compoturi (visine, prune si piersici) si muraturi (castraveti si gogosari – urmeaza gogonelele si conopida). Sa nu uit de ardeii copti, preferatii fica-mii, vreo 5 kg. Tot peste iarna pun aproximativ 10 kg de varza marunta si vreo 10 capatani mai mici.
      Nu stiu voua dar, mie-mi chiar face placere sa pregatesc “proviziile” pentru iarna.

      Sa avem spor la pregatiri!

      21
    • #23

      @gigi: la noi pă planetă-n lumea civilizată avem niște clădiri cu niște aparate-n ele numite pompos “laboratoare” unde carnea e testată dacă e sau nu infestată cu paraziți ÎNAINTE de consum. Zic și io, nu dau cu paru’.

      12
  8. #24

    Murăturile (conservele), gemurile, zacusca sunt forme de conservare a unor produse de sezon, pe care, de regulă, nu le mai poți cumpăra iarna decât în stare conservată, adică gata conservate de alții. Sau le poți cumpăra, dar sunt produse de extrasezon, cu un gust îndoielnic.

    De ce să nu îmi fac câteva borcane de magiun, când pot să îmi cumpăr toată iarna magiun de Topoloveni, la prețuri 3-4 ori mai mari? De ce să nu îmi pun varză sau castraveți la murat, cu sare și condimente după gustul meu, când pot să cumpăr din piață/magazin varză murată, sărată de-ți mută rinichii sau castraveți în oțet, cu gust de oțet și doar atât.

    Și principiile astea se pot duce mai departe. De ce să mă muncesc să fac în casă pâine cu maia, când pot să cumpăr de la magazin la prețuri mult mai mari? De ce să mă chinui să fac o tăviță de aripioare la cuptor și să curăț apoi cuptorul, când pot să cumpăr de la KFC de 3 ori mai scump?

    Ce vreau eu să zic este că nu toată agitația din bucătărie este doar de foame. Mai contează și costurile mari asociate cu cumpărarea din magazin a unor produse de calitate. De asemenea, în multe alte cazuri, calitatea rețetelor industriale este net inferioară rețetelor din propria bucătărie. Nu zice nimeni să robotești să umpli cămara, ca să ai apoi ce să arunci. Asta ar fi o dovadă de muncă în zadar. Dar dacă știi să îți prepari unele produse, în cantități moderate, la costuri și cu o calitate net superioară celei din comerț, nu văd unde este problema.

    159
    • #25

      foarte frumos si pertinet comentariul tau, dar, cand stiu cat munceam pt toate “achiztiile” astea si masculii steatea cu dansa in mana… sa ma scuzi, sa se duca fix inspre pla mea si sa sa manance de la supermarket.

      tu zici frumos acolo, poetic chiar, da, cat din munca aia o faci tu? efectiv.

      6
    • #26

      Roman tipic de lumea a 3-a

      2
    • Filipa, faptul ca tu la tine in casa ai fost o mica sclava Isaura nu inseamna ca si la ceilalti e la fel. Sa stii ca in multe familii barbatul chir stie sa gateaaca, sa faca muraturi si sa coaca vinete.
      Uite chiar Cetin stie sa gateasca si chiar pune articole aici pe blog despre gatit.

      55
    • #28

      chiar mai mult, cetin nu doar ca stie sa gateasca, ci eu ating oalele si tigaile numai ca sa le bag in masina de spalat.

      pentru Adi, da, wonderful, e mai ieftin sa le faci acasa, dar cine naiba are timp de asta? (pe langa faptul ca mie una nu imi place sa fac nici macar oua ochiuri)

      17
    • Asta nu însemnă ca nu sunt persoane cărora le place 🙂
      Am o ruda ,care daca nu își face zacusca cu peste afumat a trăit degeaba, si nu face soția, el.

      22
    • #30

      :)))) si tata gateste, nu mai sariti asa ca nu v am dat cu porcu in cap. Oricat incercati voi sa o dati sucita, la toate magariile de toamna femeia munceste de ii vine rau, si nu e vorba numai de munca, asa cum a spus si Luna mai sus, mai este vorba si de timp.

      Ps: zici ca am venit sa va cer muraturi, asa va ofuscati.

      13
    • Si turistii vad chestiile astea ca ceva special, mai ales daca vin din tari mai nordice (cate fac acasa englezii?). Nu ca ar veni turistul acasa pe la fiecare dintre noi, dar e bine sa fie raspandite in societate, ca asa cresc sansele sa dai peste homemade-uri din astea si la cat mai multe pensiuni.

      7
    • #32

      @Filipa Cât din munca asta îmi revine mie? Efectiv? Păi treaba stă cam așa. Zacuscă facem cot la cot. Mai întâi pornesc eu focul, soția coace apoi vinetele. Când sunt coapte primele vinete, soția începe să le curețe și preiau eu coacerea restului de vinete, respectiv a ardeilor, pe care la final îi curățăm împreună. Eu dau totul prin mașina de tocat și supraveghez oala pe foc, timp în care soția pregătește borcanele, pe care le umplem în doi. Vinetele care nu ajung la zacuscă, ajung în congelator.

      Gemuri? De magiun ne ocupăm împreună, dar supravegherea fierberii și mestecatul periodic îmi revin mie, pentru că soția mai uită să amestece și se prinde pe fund. Așa că cele două sunt sarcina mea. De cele câteva borcănele de afine, caise se ocupă doar soția.

      Murături? De gogoșari ne ocupăm cot la cot, ea îi curăță, eu îi prefierb, aranjez borcanele și îi pun în borcane. De castraveți mă ocup doar eu.

      Varză murată? Mă ocup doar eu, de la cap la coadă, pentru că doar eu sunt amator de sarmale.

      @Luna Timpul poate fi o problemă, dacă se ocupă doar o persoană. La început nici noi nu făceam nimic. Primeam de la părinți și mai cumpăram. Apoi, după ce au apărut copiii, am început să exprimentăm. Motivația principală a fost să avem pentru copii produse de calitate. Privind lucrurile din această perspectivă, ne-e fost mai ușor să găsim timp, pe care l-am luat în mare parte din cel petrecut în fața televizorului. Nu e ca și cum facem lucrurile acestea în fiecare zi. Sunt câteva după-mese mai aglomerate toamna.

      55
    • #33

      Adi, jos palaria. 🙂

      6
  9. #34

    “Hmm, un cablu USB. Ia sa-l pun eu deoparte (printre alte cabluri USB) ca poate am nevoie de el mai incolo”

    DIn acelasi repertoriu cu vinetele :))

    20
  10. #36

    Anul trecut am zis ca le dau naibii de vinete, se gasesc congelate oricand.
    Si am gasit.
    Dar efectiv nu se pot folosi, sunt tocate si apoi congelate, fara sa fie scurse deloc. Dupa decongelare, rezulta o pasta fluida pe care nu o mai poti scurge si cu care nu ai ce face.
    Am vazut ca au aparut si coapte la borcan, de-astea nu am incercat.
    In concluzie, nu stiu daca voi face provizii peste iarna, dar congelate, de la magazin, nu cumpar.
    Poate vinete proaspete, sa le coc eu, dar iarna pretul lor nu e tocmai incurajator.
    Zacusca nu ma da pe spate.
    Gemuri/dulceturi gasesti de gata, de calitate, la un pret corect, dar nu prea mancam pt ca dulce.
    Iar porc, daca-l ai moka, aia e! te sacrifici si tu! Fara facut carnati, dar o toba, o racitura, niste sunci (pt care platesc pe cineva sa le afume) stiu sa prestez.

    31
    • #37

      Nu încerca vinetele la borcan, sunt de nemâncat, gustul nu seamănă deloc a vinete.
      Eu am găsit un brand de vinete congelate din care iese o salată foarte bună, dar nu știu dacă mi se permite să scriu numele brandului aici.

      4
    • Scrie numele să scap dracului de schimbat blatul în fiecare an.

      9
    • #39

      Au la kaufland vinete congelate, ieftine, la kilogram, suficient de bune incat au convins-o pe mama sa renunte la afumat casa, nu stiu marca fiindca eu sunt ca Luna: gatesc fix ca sa nu mor de foame si atunci doar carnea la gratar, salata o iau gata spalata, iar iaurtul il decojesc dintr-o miscare.

      Singura chestie pe care o fac in casa sunt dulceturile care ies asa cum imi plac mie, parfumate si dupa 2-3 ani de stat in camara, in magazin adauga 3/4 gelifiant de nu mai stii daca pasta aia e dulceata de caise, mere, pere sau ce scie pe eticheta, practic n-au gust. Nu, nici alea de Topoloveni. Si 2 kg de dulceata mi-au ajus 3 ani, ca fac clatite cand am chef mare, adica de maxim 2 ori pe an.

      4
  11. #40

    Uite, eu sunt genul de intelectual (nu foarte rasat, dar mă consider intelectual) care nu poate să mănânce salată de vinete din comerț. Am încercat tot ce există pe piață, în materie de salată de vinete, și-am renunțat. Nu am găsit NIMIC care măcar să se apropie de gustul de salată de vinete care îmi place mie.

    De-aia prefer să coc vreo 20-30 de vinete acum în septembrie, când voi găsi la piață exact ce-mi trebuie, să le bag la congelator coapte și decojite, ca să pot să-mi fac o salată de vinete ca la mama acasă și-n februarie, dacă am poftă. Și de obicei am.

    „Dar îți poți cumpăra oricând vinete din supermarket, chiar și în februarie, și le poți face salată”, o să ziceți. Teoretic așa e. Practic, precum în cazul celorlalte pătlăgele, cele roșii, de pe la începutul lui octombrie încolo s-a cam terminat cu vinetele cu gust de vinete. Ce găsești de cumpărat arată a vinete, miros a vinete, dar gustul e de plastic expandat. Fix cum se întâmplă și la roșii.

    Da, am încercat și vinetele gata coapte și congelate, din supermarket. E posibil să existe oameni cărora le plac, dar nu e și cazul meu. Am încercat de la lidl și de la kaufland, ambele au fost un eșec.

    De-aia prefer să muncesc acum câteva ore, ca să știu că voi putea mânca la iarnă salată de vinete cu gustul ĂLA care-mi place mie.

    Iar toate astea vi le spune un individ atât de leneș că-și comandă pe glovo mâncare, în loc să încălzească ceva din frigider.

    Pe partea cu porcul sunt de acord.

    64
    • daca cresteai porc in apartament erai idolu meu. Asa….mai ai de munca

      *stiu, astepti sa iti iesi PORChe sa il cresti in porbagaj. Atunci o sa fii zeu!

      2
  12. #42

    In afara de aia care au de unde cumpara legume curate (fara extra chimicale, fara stropiri demapulea), restul, care isi cumpara de la “taranii” din piata sau de la engros, o musca rau cu legumele astea, bio/crescute natural. Au depasiri de chimicale de nu-ti vine a crede.
    Pe ai mei nu am reusit sa ii lamuresc sa nu mai faca toate chestiile desi beciul inca e plin cu alea de anul trecut.
    Vinete coapte am gasit la lidl. Si chiar sunt ok. Dupa gustul meu, desigur.

    8
  13. #43

    apropo, am gasit in comert niste urechi de porc picante, o minune…de la integra, eticheta albastra

    7
  14. #44

    Uite eu acum 2 zile am pus rosii la borcan, vreo 9 kg din productie proprie (raised garden bed, ingrasamant natural de la vaca completat cam 1 data la 5 ani, irigare prin picurare, stropit aproape deloc). Adica nu asa cum fac 99% din cei din jurul meu si sucul ala din bulion scos din tocatorul ala chinezesc, ci efectiv decojit rosia si scos partea aia care face legatura cu planta, apoi fiert cu tot cu seminte si pulpa vreo 2-3 ore si bagate in sticle. In comparatie cu ce e in comert, e divin. Nu obtin gustul ala de la nici un produs cumparat din magazin, desi am cautat… Poate doar rosiile din conserva, dar pentru un sos de spaghete ajung la pret de caviar. Si mi-a luat la propriu ca munca in total 1 ora ca sa obtin 10 sticle de 0,75.

    Vinete am mai pus, nu 40, dar vreo 15-20 buc da. Ca si ce spunea miriam, e vorba de aroma si calitate. Idem si la ardei copti si la muraturi. NU facem cantitati industriale, dar calitatea e mult peste cele din comert. In plus, muraturile facute cu sare au parte de probiotice, pe cand muraturile cu otet din comert nu. Facem de obicei 1 butoias mic cu varza, castraveti, conopida si ardei umpluti cu varza maruntita.

    Despre taiatul porcului, eu am anuntat in familie ca noi suntem generatia la care sacrificarea porcului se opreste. Nu particip, nu ma agit, nu curat mate, nu degust. Pentru mine 1 tura de carnati de casa proaspat prajiti cu paine de casa si mustar, totul 1 data pe an imi e suficient!

    22
  15. #45

    Mancarea din magazin e mai mult fake. Branza arata a branza dar nu e, carnatii arata spectaculos ca sunt cosmetizati, gustul e unul oribil. Acum doi ani am luat cozonaci ce nu erau cozonaci, era paine cu zahar nici macar topit, nici urma de galbenus iar nuca nu cred ca era nuca.
    Nu mai zic de prajiturile din comert, umplute cu ceva apa batuta cu ceva prafuri. Vinetele la borcan din magazin au gust amar pentru ca nu sunt scurse cum trebuie de zeama. De purcel ce sa mai zic? Ai mei ii cresc cu mancare gatita! Zilnic fierb cartofi cu verdeturi, cu tarate cu sfecla, cu bostani etc plus ca umplu cotetul cu alte bunatati verzi.
    Femeile din familia mea gatesc divin!

    27
    • Zic ceva evident, dar daca magazinul e mic si/sau vinde de la producatori mici, cresc sansele sa nu fie oribile produsele.
      Se vede cu ochiul liber ca difera de ce gasesti de la firme mari. Am citit si de aia care falsificau branza de Sibiu la Bucuresti in piețe, dar daca stii care trebuie sa fie gustul, aroma, te arzi maximum o data. Cel mai bine e sa luati de la magazine de producatori care au un nume de familie in denumire. Cu cat numele e mai generic, cu atat calitatea scade.

      3
    • #47

      O fi si producatori cinstiti, nu zic ba. Dar “producatorii” din famila mea sunt peste mult ce am mancat la altii. Cand ma gandesc la ce bunatati ma asteapta, le dedic alor mei si tuturor asta:

      “de-aș mai duce-o pân’ la toamnă,
      Să mă duc din cramă-n cramă,
      Să beau vin, să mânc pastramă” 🙂

      8
  16. #48

    Eu in continuare nu pot sa consum carnea de hipermareketu-urile din Romania… am incercat de n ori… e veche si stiu ca e veche dupa cum se gateste si vomit. every fucking time.

    Eu tai porc si mi-l pregatesc nu fac mari chestiuni (slanina, carnati si carne la garnita. nu vad nici o diferenta intre procesul de asomare al porcului(acum toata lumea are asomator acasa) si cel industrial… ca s anu mai vorbim ca in procesul industrial porcul e oparit semiviu dar ma rog…

    slanina si carnatii din comert nu au nici o treaba cu cele afumate acasa. Nici gustul de porc nu e acelasi… si sincer aud asta tot timpul… de ce tin gradina, de ce fac, ca e mai simplu sa cumperi etc.
    Pur si simplu nu-mi place gustul din comert… iar acum de cand tin regim si mananc la dieta… efectiv mor cu zile sa mananc produse cumparate. Daca altora le place si pot sa consume de la carrefour sau ce o fi… e ok. Nu spun ca asta e solutia pentru toata lumea…

    (Pentru curiosi, am slabit 10 kg in 3 luni mancand slanina de casa, branza, carnati rosii din gradina samd. Nu am facut foame… si nici sport in afara de mers pe jos. )

    Iar in alta ordine de idei, e activitatea mea saptamanala cu sotia sa mergem la gradina sa punem pe iarna sa facem zacusca, bulion, vinete, muraturi etc. eu consider ca timpul petrecut impreuna facand ceva e foarte bun pentru familie chiar daca arunc tot ce pregatim la gunoi ca se mai intampla sa nu sigilam bine borcane sau sticle… aia e.

    28
    • #49

      @mihai1 gasisem o crescatorie unde carnea nu putea a… fosa septica.
      Gasisem…

    • #50

      eu nu cresc porc dar am casa de la tara si au diferite rude. in schimb am gradina…. cu toate :).

      Nu cumpar porc doar ca sa fie cumparat din piata :). ma lipsesc….

      3
  17. #51

    sa nu uitam ca romanii, in perioada asta:

    1. cumpara sute de kile de cartofi si ii baga in beci
    2. cumpara zeci de kile de varza si le baga in beci
    3. stau si se coc facand bulioane si zarzavaturi pentru iarna, zeci de borcane.
    4. stau la foc mic si fac gemuri, cara ca magarii prune, mere, pere de se spetesc sa faca zeci de borcane de magiun.

    Daca le zici, iti vor spune ca is mai ieftine asa decat sa le cumpere din comert. NU calculeaza nimeni munca lor, fizica, timpul irosit, gazele(lemnele) consumate, nu isi valorizeaza munca deloc.

    In primavara arunca 1/4 din cartofi si 1/3 din varza.

    11
    • #52

      Da, nu isi calculeaza nimeni “munca” sa vada daca nu cumva ies mai bine dand o fuga in Tesla pana la supermarket sa cumpere o zacusa.

      Sunt multi romani care au sa zicem 4k lei salariu. Astia daca isi calculeaza munca le vine vreo 25 de lei pe ora. De ex un borcan de dulceata e la pret undeva pe la 15-18 lei (Topoloveni sau Raureni).

      Nu mai traiti in bula voastra de ITisti(stiu ca nu esti ITist, dar tot acolo duci dupa logica) unde inainte sa faceti ceva verificati “cat va costa pe ora” ca sa “analizati” daca mai faceti lucru ala sau il comandati.

      “Timpul irosit” – chiar asa de greu de inteles ca pe unii oameni ii poate relaxa gatitul? Daca voua va e scarba de cutit nu inseamna ca toti sunt asa.

      Nu totul este doar alb si negru, faci trei tone de zacusa sau nu faci deloc.

      65
    • #53

      vad cat de bine ma cunosti daca ai tras concluzia ca mi-e scarba de cutit

      4
    • #54

      stiu personal oameni care te pot ucide la simpla referire la anularea bulionului sau a gemurilor din programul de toamna. toti oamenii aia sunt femei. stiu, socant.

      15
    • “nu isi valorizeaza munca deloc.” – adevarul e ca majoritatea romanilor au de ales “fac o zacusaca” sau “imi mai iau un contract, deci lucrez 25h pe zi”.

      Ca sa nu mai vorbim ca toata activitatea “zacuscaliada” dureaza maxim 2 zile.

      28
    • #56

      @Andrei La emis judecăți de valoare ne pricepem cu toții. Fix aia e problema națiunii, că își irosesc românii timpul liber pentru a conserva alimente în casă, în loc să lucreze în timpul acela (al doilea job, eventual) și să cumpere cu banii câștigați aceleași produse, eventual chiar mai proaste din punct de vedere calitativ. Ce ne mai place să ne băgăm nasul în gospodăria/bugetul altuia și să arătăm cu degetul, afișându-ne elegant superioritatea! Ce ne mai place să folosim expresii inteligente! Ce necalculați românii ăștia, că nu își valorizează ei munca, că nu fac ei niște analize SWOT, înainte să își facă gemuri în casă!

      Partea bună este că sporturile acestea casnice se practică, într-o măsură mai redusă, ce-i drept, și în țările cu apă caldă. E plin Youtube-ul de canale și abonați care vor să își irosească timpul, vor să învețe să își facă gemuri, să pună varză tocată la murat (Sauerkraut), să facă pâine în casă, să crească câteva fire de roșii în grădinuță sau pe balcon. Îndeletniciri de oameni necalculați, cum ar zice unii.

      25
  18. #57

    Am prestat 4 tipuri de zacuscă, cu mînuțele proprii, de la achiziție la pus pe raft. De vinete cu și fără gogoșari, de fasole neagra, de ciuperci. Doamna mea nici măcar vasele nu a trebuit să le spele – și nu avem mașină de spălat vase.
    Ce-i drept, producția va fi suficientă pentru 2 ani.
    Cît despre comparația cu ce se poate achiziționa din comerț… Prețul este probabil același, dacă includ munca și adiacentele (cărbuni, apă, timp).
    La calitate în schimb este cîștigul mare. Absolut toate nutrețurile care intră în compoziție (inclusiv ceapa și roșiile) au fost coapte la jar. Idem, au fost curățate de coajă/pieliță, deci partea cu arsurile la stomac a dispărut. Scurse 24 de ore.
    Rezultatul este o zacuscă foarte vîscoasă, fără zeamă și cu ulei foarte puțin.
    Mai este o problemă la mine: îmi place să gătesc. Și invitaților să consume.
    Alternativ cu zacusca este confecționatea gemurilor și dulcețurilor. Afine, caise, piersici, prune, lămîie. Un an zacusca, celălalt dulcețurile.

    33
  19. #58

    Tati ce facem cu atâtea prune ? Dacă e maica-ta acasă facem gem iar dacă nu e facem țuică.

    25
  20. #59

    Articol: De ce oamenii cu bani, pentru care costul mancarii nu mai conteaza, pierd zile intregi in bucatarie cu porci si conserve?
    Răspunsuri: Că io cu 100 de euro cumpăr tot porcul, nu o pulpă, iar tot porcul are 4 pulpe la 100 de euro, nu una, dăh! Că murătură și dulceața sunt de 3 ori mai scumpe, iar aripioarele de pui tot de 3 ori mai scumpe, deci mi le fac eu, că sunt de 3 ori mai ieftin, dăh! Că pâine cu maia, ați văzut cât costă pâinea cu maia? Dăh!

    Hai că m-ați sculat în toane bune :)) Un bar de striptease știți careva prin București?

    13
    • #60

      @Dani, doar ca nu a zis nimic de oameni cu bani. A zis de oameni intelectuali “cu joburi serioase în domenii, profesori, lectori, oameni de la care chiar am ce învăța câteodată.”

      Deci daca nu a dat Ciolacu o lege peste weekend sa ridice salariile la intelectuali situatia a ramas la fel ca vineri.

      2
    • #61

      “Ai acces la toate produsele posibile și ai și banii necesari pentru a le achiziționa.”

      Eu asta am inteles: poftesti la o pulpa de porc? pac! bagi banul si o cumperi fara sa iti planga portofelul. Poate maine poftesti la niste visine de Raureni. Pac! ai mai bagat o fisa si ti-ai facut pofta. Si tot asa, ai mereu banii necesari pentru a-ti cumpara orice de-ale gurii. Asta am inteles din “ai acces la toate produsele posibile și ai și banii necesari pentru a le achiziționa.” Dar poate nu asta a vrut sa zica autorul, poti sti?

      6
  21. #62

    Revin cu (necerute) completări:
    – nu iau cartofi pentru iarnă:
    – nu pun varză la murat;
    – murăturile mele stau cel mai bine pe raft la Lidl/Carefură.
    Și cel mai important: MÎNCAREA CREȘTE PE OS. În ordinea numerelor de pe tricou (a se citi a preferințelor): vînat (rar al naibii), vițel, miel, cel mai drag prieten al omului și zburătoare. Fără înotători și fructe de mare. Cpm e moda asta, ce, căprioara, mistrețul, ursul și fazanii sînt fructe de pădure?

    4
    • #63

      „cel mai drag prieten al omului”… să înțeleg că apreciezi anumite specialități din bucătării asiatice?

      7
  22. #64

    Pai si cu ce sa umple portbagajul cand pleaca in vacanta ?

    3
  23. #65

    au zis alții mai sus de ce. 🙂

    eu vreau doar să zic că mare parte din viața mea am crezut că-mi plac vinetele doar sub formă de ”salată de vinete”. nici măcar după zacuscă nu mă dau în vânt.
    până am descoperit ”vinetele dumnezeiești a la Exarhu” sau, varianta oficială ”a la Ottolenghi”.
    și am mai găsit vreo 2 rețete în stil asemănător și în sfârșit am și eu ce face cu vinetele.

    3
  24. #66

    Ai mei au un congelator + un frigider cu congelator…. sa iti zic ca nu au loc de o punga cu gheata? sau daca au in cateva saptamani nu o mai gasesc pentru ca ii ‘incurca’? :))

    Poporul asta a facut prea mult foamea, e in ADN-ul nostru… ca multe altele.

    7
  25. #67

    Bai, cultura asta de care amintiti unii e cam tot aia cu cultura alora care au vaci pe sosea, dar macar aia au si program spatial.
    Inteleg greutatile, agricultura de subzistenta, colectivizarea si in general imbecilizarea taranului roman care inca nu a ajuns sa faca dus zilnic, dar sa priviti chestiile astea cu admiratie in loc de dezgust e peste puterea mea de intelegere.

    4
    • #68

      Da, da, ca si indienii mananca porc, fac carnati, zacusca, muraturi. Stiu ca e o remarca rautacioasa din partea ta dar stai prost rau si cuCultura generala. Altfel tare fain cu programe spatiale cand 70% din populatie traieste in mizerie crunta si nu are acces la scoala si la ingrijire medicala.

      10
    • Or avea program spatial, dar PIB-ul pe locuitor e mult mai mic. Uite-te cati turisti sunt incantati de chestiile astea.

      2
    • #70

      Indienii au multe feluri de mancare inventate de ei, nu aduse de invadatori, chestii gen zacusca si sarmale care nici macar cu numele nu sunt romanesti. Si universitati in top 100.

      4
    • #71

      Radu, tu stii ca in India exista o secta ce mananca numarul doi? Asa faci si tu acum.

      2
    • #72

      Bai frate, toate populatiile “importa” retete, tehnici si chiar ingrediente pentru gatit. TOATE. Ca oamenii nu sunt idioti si se prind cand ceva e mai bun pentru ei. Mi-e greata ca la fiecare fucking articol care are parfum de mancare apare careva cu teza asta cretina in dinti, ca noi nu avem mancare si toata e copiata, si vai plm ce tari sunt altii. Cacat.

      Nu stiu ba nici un bar cu striptiz. Ce e ala striptiz, asta de la cine l-am mai copiat?

      6
    • #73

      @Dacia – nu vrei sa fii asa draguta si sa iti explici afirmatia cu numarul 2? Nu de alta insa parca am auzit de niste chestii antice facute de indieni gen povesti, matematica, diferite inventii, insa eu nu stiu exact ce este romanesc, fie si in bucatarie.

      Insa mancaruri traditionale romanesti, nu sarmale din orientul mijlociu, musaka de la greci si mici turcesti, ceva care il aveau romanii acum 2 mii de ani si e doar al nostru, ok?

      1
    • #74

      @Bigbear, ia ca-ti dau la temelie: brânză de mânz cu ou de barză.

      7
    • #75

      Dacia nu ma lasa, zi-mi, scoate rromanul din tine.

      2
    • #76

      Bigbear, matematica a aparut in Irak, in civilizatia sumeriana. Aparuta in Asia, normal ca s-a raspandit in zona. Mai lipseste sa spui ca “marea civilizatie” indiana ne-a pus in mana cutitul si furculita! Ca nu cumva sa te faci de ras, iti zic eu ca indienii inca mananca cu mana, o mana care nu e prea curata, ca ei nu au auzit ca “o mana o spala pe alta si amandoua obrazul.”:)

      Oricum inventiile geniale ce nu ajung la popor sunt degeaba. Ce folos ca matematica a aparut in Asia daca femeilor le este interzisa educatia scolara iar baietii sunt in aceeasi situatie ca parintii traiesc in saracie crunta?

      Ah, era sa uit, tot ce exista in Romania este romanesc.

      8
    • #77

      @Nea Zapada , si tocanita de viezure

      3
    • #78

      Radule, te las, ma, ca esti din cei ce lovesc ca pe urma tot ei sa se dea raniti in.. aripa. Hai acum, fuguta cu jalba pe la curti imparatesti, sa te plangi cat de rai sunt romanii, nu rromanii cum zici tu.

      4
    • #79

      @Dacia – eu am spus de chestii antice facute gen matematica – nu am spus ca ei au inventat matematica insa au avut matematicieni buni, se pare ca unul din ei a inventat sau formulat teoria din spatele cifrei zero – dupa care tu imi spui cine a inventat matematica, aspect diferit.

      Insa eviti subiectul principal – ce este traditional romanesc in bucatarie romaneasca? Cuvantul zacusca este de origine slavica, ma gandesc ca este o sansa sa nu fie chiar inventie romaneasca? Samalele sunt venite pe filiera turca, se pare ca din cuvantul “sarmak” care inseamna rulat, cozonacul se pare ca a fost inventat prin Egipt, luat de romani si adus in zona noastra unde a devenit popular (nici nu seamana cu panetone), mamaliga noastra clasica poti sa juri ca este la fel cu polenta italienilor si tot asa.

      1
    • #80

      Bigbear “am auzit de niste chestii antice facute de indieni gen povesti, matematica, diferite inventii”. Asta ai zis, nu o mai intoarce ca la Ploiesti!
      Si sa stii ca indienii au multe retete in comun cu restul popoarelor asiatice. Deci mai usurel cu inventiile!

      Oricum trebuie sa facem diferenta intre mancarea autentica si traditionala. Autentic inseamna original. Mancarurile noastra autentice sunt ciorbele si tocanitele. Foarte posibil ca ciorba de fasole cu ciolan afumat sa fie autentica!!! Sarmalele, cozonacii, mititeii sunt preparate traditionale pentru ca traditional inseamna a face frecvent acelasi lucru timp de mai multe generatii si mai inseamna sa folosesti ingrediente diferite de cele folosite de altii. Suntem, cred, singurii care fac sarmalele numai din carne de porc amestecata cu slanina si afumaturi. Tot de porc!

      Se pare ca noi gatim sarmale de cel putin 500 de ani deci putem afirma fara frica ca sunt un preparat traditional mai ales ca am dezvoltat o reteta diferita de a altora. Sarmalele si mititeii nostri sunt mancaruri suculente nu uscate ca ale altora. Vezi sarbii, turcii si restul care mananca sarmale. Si preparatele cu mamaliga sunt traditionale pentru ca numai noi o mancam cu branza, smantana si oua ochiuri! De fapt tot ce gatesc parintii nostri este traditional. Noi, astia de dupa ei, gatim mai putin traditional cand gatim caracatita si scoici.

      4
    • #81

      @Dacia – multumesc pentru precizare, autentice adica originale erau mancurile despre care intrebam eu. Esti sigura de ciorbe? Cautand pe net am gasit asta “Chorba or shorba (from Ottoman Turkish چوربا çorba or Persian شوربا šōrbā) is a broad class of stews or rich soups found in national cuisines across the Middle East, Maghreb, Iran, Turkey, Southeast Europe, Central Asia, East Africa and South Asia. It is often prepared with added ingredients but served alone[1] as a broth or with bread.[2]”

      Esti ferm convinsa ca noi am inventat ciorba?

    • #82

      Bigbear, pe net se scrie si de ciorba romaneasca dar vad ca nu sufli o vorbulita despre asta. Te-ai fript cumva cu ciorba romaneasca si acum sufli si-n iaurt? :)) Textuletul tau spune ca ciorba se regaseste in bucatariile amintitelor popoare nicidecum ca s-a inventat pe la ei. Si da, stiu sigur ca multe lucruri au fost inventate simultan in parti diferite de lume fara sa existe vreun contact intre ele. Doar nu am stat noi, cu pamant roditor si plin de animale, flamanzi si asteptand sa vina altii sa ne invete ce si cum sa mancam.
      Ciorbele de urzica, de salata de padure, de loboda, de stevie sunt ciorbele noastre autentice. Cele cu legume am inceput sa le mancam mai tarziu, probabil, dar detineam deja tehnica. :)))

      Trolezi? :))

      3
    • #83

      Nouă ne-a zis un prof la facultate că singurul preparat autentic românesc este coliva.

      1
    • #84

      Elena, Kolyva (or koliva) is a traditional dish made of wheat berries that is shared as part of memorial services in the Greek Orthodox church. It symbolizes everlasting life and is based on a Bible verse, John 12:24, which reads: “…

      Profii de azi!! Habar nu au ce vorbesc! 🙂

      3
  26. #85

    Eu nu am gasit castraveti murati sau muraturi in comert care sa imi placa. Prefer sa depun efort o zi ca sa am rezerva asigurata, plus e si mai ieftin.

    Referitor la zacusca cred ca fiecare dintre noi e obisnuit cu gustul celei din copilarie, asa ca raman pe stil vechi.

    Am beci, de ce sa nu profit.

    20
  27. #86

    Oh, e din nou vremea gustului de alta data, a mancarii tihnite, a vinetei coapte la foc molcom cum facea bunica, a bulionului invartit domol. Toate astea in apartamente, prin pivinte si beciuri, traditional, adica la bloc. Alaturi de cantecul de dimineata al bormasinii, ce altceva iti poate trezi simturile adormite decat aroma de muraturi de la vecina de-alaturi sau mireasma zglobie ce-ti intra pe aerisire, de la borhotul de bidon pe care vecinul de la parter, oenologul sef al scarii de bloc, il numeste, cu drag si mandrie, vin de casa?

    16
    • Bine ca nu cresc albine pe balcon, ca nenea ala din Bulgaria care a decenit mema pe net

      5
  28. De cand ma stiu am avut porc de craciun, porc crescut la tara de bunici. De cand s-au dus aia batrani, imi creste un cumnat. Porcul de tara nu are nici o treaba cu cel de la macelarie, la fel cum nu are nici o ciorba de gaina de tara, cu puiul cu antibiotice.
    Cand vad rahaturi d-astea, sa mor de nu ma gandesc ca bine fac handicapatii aia de la aur ca folosesc asta pentru a fi votati.
    De ce faci o chestie pe gustul tau si din ce vrei tu, cand poti sa cumperi de la magazin si sa faca pla mare auchan. Smart

    20
    • #89

      bro, eu ziceam despre intelectuali…

    • Scuze, eram nervos ca nu se rupea dopul la sticla. Mi-as picioarele in UE si non problemele lor

      13
  29. deci, daca is intelectual nu am 2 ore sa imi pun niste vinete, cand sunt ieftine si bune?
    sau, daca is intelectual nu imi mai place zacusca?

    ///
    zic si io, ca aici, la ce pret au vinetele bag pl.

    6
  30. #92

    Mno, parintii mei, intelectuali, e drept ramas in rromanica, continua sa puna conserve de zacusca si vinete (deci sa friga vinete pe aragazu’ din bucatarie) (atata noroc au ca stau la parter, deci mirosu urca la vecini :D) si sa taie iarna porcu’ pe jumate cu matusa care-l creste la tzara.

    Din pacate, cred ca traditia se va stinge cu ei, dar sunt de apreciat conservele, tatzi la care-am dat pe-aici prin Franta le-a placut mult (si mai si cunosc cineva francez get beget care-si face conserve de dulceata si chiar si pate, deci se mai poate si-n alte tari).

    7
    • #93

      Căutam la un moment dat o rețetă de varză murată, cu gramaje exacte pentru soluția de saramură. Am rămas surprins să găsesc informațiile căutate pe site-uri nemțești și americane, inclusiv cu explicarea științifică a procesului de murare. Nemții sunt mari amatori de Sauerkraut, adică varză tăiată mărunt și murată. Au și niște vase speciale, cu greutăți. Nu adaugă deloc apă. Deci, așa cum spui, se practică sportul acesta al conservării alimentelor și pe alte meleaguri. La ei mai ales pentru calitatea produselor făcute în casă.

      8
  31. #94

    Mircea Dinescu este intelectual si isi face singur muraturile. Se si filmeaza cand pune gogonele in borcan, Poezie si Delicateturi se numeste emisiunea. Si are dreptate, pot intelege ce face acolo. Pana la urma poezia este sufletul naturii, o gasim in orice: in rosie, in porc, in pruna, in cocoș, totul este poezie. Fănuș Neagu, la fel, un iubitor al naturii, dar și un iubitor al vinului și al gătitului. Bei o neagră de Drăgășani, masezi cotletul cu ulei de măsline și piper, arunci niște cepe și ardei pe plită, te uiți cum scapătă soarele, a mai trecut o zi, ai mai turnat o neagră, te-a pătruns fiorul poeziei, sufletul tău s-a împreunat cu sufletul naturii, ești una cu via, cu ograda, cu iarba, vaca, asfințitul.

    24
  32. #95

    Eu si consoarta sunt din filmul “sa facem repede ceva de mancare si apoi mai vedem”, nu stam sa bibilim un fel de mancare 6 ore.

    Asta e motivul pentru care un congelator de 1.8 m inaltime, no frost e plin ochi toamna. Vinete coapte, arde copti, tot felul de amestecuri de legume pentru gatit, morcovi ras sau rondele, fructe de tot felul )afine, mure, zmera, visine, capsuni etc)
    Prefer sa merg pana la congelator cand “trebuie facut ceva rapid de mancare” decat sa ma imbrac, sa iau masina si sa merg la cumparaturi.
    Nu exista nicio motivatie “apocaliptica” ca ramanem fara mancare, nu e nici o motivatie financiara(kg de morcovi esta cam tot atat de-a lungul anului), scopul este doar de eficientizare a timpului petrecut cu “inutilitati”. Prefer sa rup 3 zile intr-un an decat sa am tot anul de mers la magazin dupa “2 ardei kapia, un gogosar (dar nu prea mare), patru morcovi (dar nu de-aia spalati, crescuti in culturi hidroponice) si 300 gr de fructe mix”.

    12
  33. Eu ma intreb sincer unde naiba tin oamenii borcanele de muraturi si bidoanele de varza murata in apartamentele alea mici de la bloc. Ca noi stam la casa si tot nu am loc de ele (desi in anii trecuti am facut si noi gemuri si dulceturi, m-am oprit cand se cam abonase lumea la conserve gratis ca “nu au timp”)

    9
  34. #97

    Asa ca un PS, stateam si ma gandeam ce putin pretuim noi putinele traditii care inca se respecta la noi in tara… bine ca aruncam cu rahat in pusul de gemuri, marmelade, zacusca, vinete, dar laudam pe cei care baga un burger cinstit de la vreo franciza americana, fugim repede la chiftelute suedeze, bagam pui picant de la colonel sau facem pl mare la cele 4-5 lanturi mari de supermarketuri. Ajungem sa ne batem joc de ales cateva traditii frumoase dar ii apreciem pe austrieci cand baga un apfelstrudel de casa. Ce fraieri ca fac aia la tara in loc sa traga o fuga cand baga la primul lidl din zona. Ce fraieri si aia din pensiunile agroturistice din vest ca iau produse locale cand au gem cu 80% ingrediente de slaba calitate in primul metro de pe drum. In loc sa ne bucuram ca noi (inca) mai gasim legume cultivate in gradina in timp ce altii dau bani grei la “farmer’s market”, noi ne distrugem singuri propriile traditii. Avem muuuulte bube de rezolvat, dar pt pofticiosii cu putin interes inca mai gasesti mancare sanatoasa si in gradina unora, nubdoar cu eticheta “bio” la raft. Nu, nu votez cu AUR.

    13
  35. #98

    Mi-am zis ca nu comentez la articolul asta dar deja se aberează pe anumite chestii.
    Nu contează dacă crești puiul la țaratot bagi in el tratament.
    Care zice ca nu sa plimbe ursu.
    Nu contează dacă cumperi din piața sau market majoritatea legumelor sunt crescute cu ajutorul îngrășămintelor si sunt da tratate.
    Care zice ca nu sa plimbe ursul.
    Și cele mai bune vinete si castraveți dacă ești pasionat sunt aia din prima serie.
    Care apar prima oară in sera.

  36. #99

    Porcul ala crescut de bunicii nostri avea aceeasi dieta ca ei. Tot ce ramanea de la mese ajungea in “soarba porcilor”: oua, branza, carne, mamaliga, toate resturile erau fierte si ajungeau in troaca porcilor. Bunicii si porcii mancau aceleasi ingrediente, deci si carnea lor avea acelasi gust. Pomana porcului putea la fel sa fie pomana bunicilor, doar ca pe bunici ii ingropam. Carnea lor, sigur acelasi gust, porcul avea alta pozitie doar, statea in 4 picioare. Si genetic noi suntem foarte apropiati de porc, avem ADN aproape fix pe fix. Hraniti la fel, cu siguranta aceasi gust.

    11
    • #100

      Tocmai ai descoperit ce e aia ‘long pig’. Felicitări !

      PS porcul are totuși 1-2 ani de obicei, atunci când este sacrificat. Carnea nu este încă ațoasă.

      2
  37. #101

    Exista explicatii dar din punctul meu de vedere e ca asa le place sa isi petreaca o parte din timp. Ii face fericiti si e ok. Stiu ca au facut cu mana lor, stiu ce au pus acolo, au facut cu pasiune si dragoste, vor sa dea copiilor ceva bun. Vor sa creasca porcul pentru copii cand vin in vizita la iarna sa ia 100 kg cu ei cu uberul. Ceea ce e foarte ok. Nu zic ca e gresit, poate cum tu te duci la pescuit. Nu zic nici ca e eficient sau nu, inteleg punctul tau de vedere si procedez si eu cam la fel, mi-e pofta, ma duc si cumpar. Personal nu sunt adeptul a pune la borcan, nu am nici timp, nici pasiune, nici indeletnicire. Bine, nu sunt nici intelectual, dar vreau sa comentez. Cand e nevoie ma duc rapid si iau. Nu au in comert si vreau eu ceva bun cum numai acasa poate cineva sa faca? Ma duc la nenea ala, ii fac o vizita, ii cer un borcan, ii duc ceva la schimb, vorbim
    ceva.

    3
  38. #102

    Ti-e putin frica, nu :))?

    3
  39. #103

    Decat sarac si obosit mai bine bogat si odihnit!

    3
  40. #104

    la piata volanta din Cotroceni poti da comanda de vinete coapte, ba coc ei si direct acolo pe plita.
    Scapi de afumat casa, dar evident costa mai mult.

    5

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.