Ce mi se pare foarte haios, dar strict pentru mine, este că Cernobâl a făcut praf toate predicțiile specialiștilor reali sau SF din anii 90. Pe vremea respectivă, după marea cursă a înarmărilor, după testele bune americane din Nevada, cele franceze din Mururoa și cele rele ale rușilor, toată lumea dădea o distrugere completă a lumii, în cazul unor catastrofe nucleare. Previziuni precum rocă acoperită de praf, viața stârpită pentru milenii și tot felul de bazaconii se întâlneau la tot pasul, în presă sau cărți.

Iată că, de fapt, la Cernobâl, viața e bine mersi, vegetația a preluat totul în jur, animalele s-au adaptat și nu sunt toate pline de cancere sau cu 8 picioare și coarne, pur și simplu, dacă e lăsată în pace, natura își urmează cursul și preia totul.

În rest, poate învață și jurnaliștii lui pește prăjit că sunetele și literele rusești au corespondență în română, Cernobâl se scrie cum se aude, nu Tchernobyl sau alte aiureli de analfabeți școlarizați de abramburica și, în general, toate numele și literele slavice au corespondență și se scriu cum se aud în alfabetul latin. Englezii nu au grupurile ce, ci și celelalte, așa că le inventează pentru pronunția lor, dar voi ce scuză aveți?

Foto

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

42 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Da, cu î din i!

    • #2

      Cu î din a, că vine din latină. Cerna bal, adică balul negru.

    • #3

      Ai bleati.

  2. #4

    Hai să nu comparam o explozie nucleară cu un accident al unei centrale nucleare. Efectele de la japonezi se văd și astăzi.
    In SF-uri explodează niste sute de focoase, in aer. Este vorba de alt combustibil. Probabil că natura se va reface și după niște explozii nucleare dar mai greu. Și elementul care o ajuta este același că la Cernobîl. Lipsa oamenilor.

  3. #6

    Am mai spus-o si cu alte ocazii, oamenii sunt cancerul acestei planete. “Cea mai evoulata specie” my ass…

    • #7

      Și animalele din public cum au reacționat? Bănuiesc că a fost o explozie de fâlfâituri, sâsâituri și tropot de copite. 🙂

    • #8

      acesti oameni minunati si putul gandirii lor…
      inteleg domnule raz ca ai cunostinta de ceva gandacei sau reptile care dezvolta in secret tehnologie pentru a prelua controlul asupra planetei?

    • #9

      nici nu e necesar ca reptilele și gândăceii să dezvolte tehnologii secrete să preia controlul. trebuie doar să stea pitiți să nu dispară până facem noi ceva să dispărem de pe planetă. că ăsta pare că e scopul nostru în ultima vreme.

    • #10

      ba chiar deloc. nu ne propunem sa disparem. doar ca pentru cei mai multi, chestii rafinate gen ecologia, echilibrul naturii, soarta pinguinilor roz de tasmania etc nu sunt o prioritate, astia multi au in cap in primul rand supravietuirea. mai sunt si aia ultrabogati care o ard foarte eco sau invers foarte antieco. am senzatia ca patura de mijloc e aia care are cele mai multe tresariri legate de calitatea vietii si mentinerea in parametri ok a planetei. e de super cacat sa bei un vin misto si terroir-ul sa se rezume la cat de putin reziduu toxic e in solul respectiv.

  4. #11

    Vulpii ii sclipeau ochii de la vodcă nu de la radiații!

  5. #12

    Pai si eu ce ziceam cand ai postat despre serialul Cernobal?

    Viata salbatica s-a adaptat, si este mai viguroasa ca niciodata… E drept ca un lup/mistret/vulpe/soarece/soim/manz sau chiar un viezure, probabil ca traiesc mai putin acum decat inainte de accident, dar iata ca traiesc si se inmultesc, umplu pamantul, daca e s-o dam in chestii biblice…

    Pana la urma, au si radiatiile astea rolul lor – accelereaza mutatiile, si din milioane de mutatii nu foarte bune, e suficient sa ai cateva care duc de la sobolingozaurul de a supravietuit dinozaurilor, si a devenit in cele din urma om [de Vaslui]…

  6. #13

    Cladirea cu acoperisul rotunjit din poza 30 ce o fi? Are legatura cu reactorul? Ciudat cum atatea fiare au rezistat nefurate mai bine de 3 decenii

  7. #15

    Da, nu e rocă stearpă, sunt boscheți radioactivi.
    Altă viață.

  8. #16

    dacă decopertezi reactorul, se duc pe pl toate animalele alea.

  9. #18

    la cata verdeata e acolo as zice ca aerul e mai ca in Bucuresti.

    • #19

      Corect. Foarte oxigenat și cu nițel gust metalic spun sursele…

  10. #20

    Parcă Chris Rock zicea despre cum se perpelesc oamenii ca plasticul distruge planeta. De fapt “planeta” va fi bine pe termen lung, plasticul ne afectează pe noi și stilul nostru de viata nesustenabil. Nu zic ca e ok sa impactezi alte specii cu deșeurile tale, zic doar ca natura va găsi căi de regenerare.
    Excelente fotografii.

    • #21

      George Carlin avea asta
      “The planet is fine, the people are fucked!”

  11. #22

    oau cat fer.
    popularizati va rog in comunitati. poate se muta acolo. (comunitatile)

  12. #23

    daca era la noi se gaseasu niste tigani sa fure fierul si sa faca niste bani pe urma lui

    • #24

      S-au găsit. Mai pe la începutul anului au fost ceva scăpări de radiații la o uzină metalurgică de pe lângă Tiraspol, au mușamalizat rapid totul. Se pare că au încercat să topească niște fier vechi de la Cernobîl, caută pe google, a fost ceva gălăgie pe twitter în perioada aia.

    • #25

      Se intimpla si la case mai mari… Un comerciant de fier vechi, inclusiv din aparataj medical, a contaminat cu cobalt citeva sarje de otel beton, adica ceva mii de tone. Au descoperit intimplator cind un camionagiu, sau gps-ul lui, a gresit strazile si a trecut pe linga un detector din Los Alamos. Si cite cladiri si pe unde s-au construit cu armatura radianta…

  13. #26

    Cred ca este o eroare sa comparam o explozie cum a fost asta, cu cateva zeci sau chiar sute, cate ar fi in cazul unui razboi…
    Si da, dupa “o distrugere completa a lumii” , “dacă e lăsată în pace, natura își urmează cursul și preia totul”.
    Totusi, sa nu uitam ce ai zis aici in ultimul paragraf: arhiblog.ro/serialul-cernobal/

    Pe de alta parte: Mamaaa, ce de fer vechi!…

  14. Dacă după fiecare bombă nucleară picată are loc un efort de limitare a daunelor ca la Cernobîl, da, este cum zici.

  15. #28

    Ce nu înțeleg eu si poate cineva îmi face lumina in cap ?

    De ce toate geamurile blocurilor, institutiilor, etc sunt sparte ?

    Ca fac pariu ca in alea 50 de minute in care au evacuat orașul ( well, poate o zi ) nu a stat nimeni sa zica : haulio, plecăm ia sa spargem geamurile astea sa nu se faca condens…

    Iar dupa, cred ca nu au avut detașamente de nebuni care sa zica hai sa mergem sa spargem geamurile ca sa nu vina tiganii sa se mute aici …

    Și nici mitici care sa spargă geamurile unui oraș întreg, doar ca se plimbau si ei pe acolo

    Apropos apa din piscină cine a scurs-o ?

    🙂

    P.S Pentru adevărul istoric – exista poze cu piscina folosită, mult dupa tragedie, de cei care au curatat si făcut una alta pe acolo

    en.wikipedia.org/wiki/Azure_Swimming_Pool

    • #29

      bune intrebari

    • #30

      Geamurile aveau tamplaria de lemn (doh) pe vremea aia, nu aluminiu sau PVC ca acum, putrezesc si se deformeaza, cad geamurile mari si grele care erau tinute in rama de cuisoare mici si chit.

    • #31

      Pot?

      “Ca fac pariu ca in alea 50 de minute in care au evacuat orașul ( well, poate o zi ) nu a stat nimeni sa zica : haulio, plecăm ia sa spargem geamurile astea sa nu se faca condens…”

      Acshully… e posibil. Exceptand grupurile de stalkeri ce se preumbla pe acolo (nu, nu aia din jocuri), au existat dupa accident grupuri de infirmiere care au curatat casele oamenilor de rsturi menajere (mancare, chestii perisabile) de frica raspandirii a cine stie ce boli. Poate inclusiv au deschis geamurile ca sa nu fie mediu inchis, propice pentru boli. Adauga niste vand si gata.
      Reactoarele 1,2,3 au functionat pana in ’96, deci oameni care s-au distrat pe acolo spargand geamuri sunt destui, dar mai e un fapt – pentru cine e decretel, cu ce se fixau geamurile in rame? Exact, cu chitul pe care il scobeam noi si il foloseam pe post de plastilina, chit care se usuca dupa 4-5 ani si pica la cea mai mica vibratie. Cuiele, clemele ruginesc, poc, a cazut geamul la primul vant mai tare.

  16. #32

    Ce naiba cauta ISU 152 la Cernobâl? Trăgea după vulpi?

    • #33

      Fix ce cauta MIG-uri pe la Ianca, Luna,Fetesti, Buzau, Craiova,etc

      În mijlocul localitatii, of course

      Ii arată clasei muncitoare ca patria are grija de ei 🙂

      Safe and secure

      Acum doar scrie pa masini siguranță si încredere……..

  17. #34

    Am văzut un documentar – la keșpelea – și aia s-au dus langa o balta, in apropierea reactorului – mă rog, piuia Geiger-ul, dar au zis că 10 minute e ok.
    In balta era un ditamai somnul, sau crap, aia se mirau, etc.
    Apoi au văzut un schelet de peste – mare, să fi avut 30 de kg, după cât de mare era căpățână. S-au dus la el, filmau, se hahaiau, și unul pune detectorul la o palmă de oase. De 10 ori doza letală pt om!!!
    Au fugit ca potârnichile

  18. #35

    Pozele sînt impresionante. Un pic de comunism înghețat în timp… (comunism adică arhitectură, atmosferă, feeling).

    • #36

      La fel e si in Tulcea

    • #37

      @Cad, adevarat, si sunt nascut si crescut in Tulcea. De 30 ani arata la fel, ba chiar mai rau, strazile sunt mai bombardate. Ah si mai cer peste 50k euro pe un jeg de apartament comunist de 48 mp2.

  19. Ia să-l trimită acolo pe Negoiță de la S3. Să vezi cum dispare tot verdele. Se umple Cernobîlul de borduri.

  20. #39

    In caz ca nu ati vazut youtu.be/s3XF56BaxF4

  21. #40

    Pozele unui amic care a fost acolo in 2015: www.flickr.com/photos/mylesgray/albums/72157657072231989

  22. #41

    Pozele sunt din Pripyat. Orașul Cernobîl este locuit în prezent.

  23. #42

    Cei de la National Geographic au facut un documentar dupa 30 de ani: www.youtube.com/watch?v=E-h15wX14po