Mă plimbam zilele trecute prin piață, căutând tulumbe de alea de atașat mașinii de tocat, pentru făcut cârnați (cârnați de aceia bucovineni, afumați semicruzi, de la care au furat ardelenii rețeta, i-au adăugat chimen și i-au dat dracului). Și cum mă plimbam eu așa, plin de relaxare, aud o discuție lângă mine, un el, undeva la vreo 50 de ani, îi povestea unei ei, ceva mai mică.

– Și se plângeau de bani. Păi dă ce dreacu să se plângă de bani? Știi cât câștigă el? Vreo 8-9 milioane! Și ea mai câștigă și ea vreo 8. Cum adică, nu au bani? Sunt plini de bani, dă-i dreacu.

Sincer, m-a luat cu frig, dacă există oameni în românia care consideră că a câștiga 200 de euro după o lună de muncă înseamnă “plini de bani”.

Sub acoperământul anonimatului, dacă ați mai comentat, schimbați-vă numele pur și simplu, voi ce salarii aveți? Ce înseamnă pentru voi un câștig decent?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

477 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    500 eur
    decent- 700-1000 eur

  2. Castig undeva pe la 2700 lei pe luna + bonuri de masa ( junior consultant in VoIP). La salariul actual traiesc bine, imi permit destule, insa am in plan in 3-4 ani sa ajung pe la 4000+.

    • #5

      TERMINARE DE MINUTE sub interconnect si te faci om ! :))

    • #6

      Lasa-mi te rog un contact ( aici sau pe blogul tau )

    • trimite-mi si mie un contact . PS: esti pe cisco/quintum/etc? sau pe open source? (opensips/asterisk/etc?)

    • #8

      Programator Senior 10 ani experienta din care 4 la angajatorul actual – 11000 lei lunar, evaluări/bonusuri bianual- anul asta 8500 lei + 16000 lei, cresteri salariale 1000 lei/an in fiecare an pana acum.

    • Sunt pe CISCO. Este insa mult de munca, nu sunt la multinationala, ci la un integrator. Daca vreti mai multe detalii sau sa vorbim, lasati-mi un comment pe blog, orice, cu mailul vostru pe care-l folositi frecvent si va caut eu. Nu-mi place sa-mi las datele de contact la vederea oricui.

    • #10

      @Ursu E cam ilegal sa termini minute printr-un operator cu acces preferential la SS7 national. Nu mi se pare deloc o gluma buna.

      Unul nu si-ar folosi cunostintele sa faca un business interantional veritabil, numai de gainarii va tineti. Nu-i destul ca suntem reprezentati de tiganii romani ce cirdesc buzunare, trebuie sa fim reprezentati si de gainari romani ce termina ilegal apeluri astfel incat omoara credibilitatea afacerilor serioase. Se poate sa faceti bani si fara sa-i furati, nu-l credeti pe Vantu, nu vi-l mai faceti model, nu a fost baiat inteligent precum crede el. Treminati cu rahatul asta acum cand inca mai puteti iesi fara dosar penal.

    • #11

      @George :), era o gluma din domeniu… ehh iti multumesc ca ai sanctionat-o. E ca si cum as fi spus ca e indicat sa futi o baba pe trecerea de pietoni si tu ai fi comentat ca este si illegal si immoral sa o faci.
      Da, eu platind GARANTII la OPERATORI TIER 1 INTERNATIONALI sunt un gainar care fura bani si iti decredibilizeaza tie covrigaria.

    • #12

      Gluma care tie ti-a infatisat intr-o secunda tot parcursul meu professional, pentru ca tu esti un clarvazator in balti si tii sa ne arati ca, deontologic vorbind, ai 3 coaie.
      Data viitoare cand alegi sa fii prost, autosuficient si pseudovertebral, suge-o la alta masa. De sclavi ca tine sunt satul.
      Mi-ar placea sa reusesc sa vorbesc mai frumos. NU POT !

    • #13

      plm, urs, ce sa ceri…:)))

    • #14

      Bai dar se aprinde ursul asta, nu gluma

    • #15

      @Usrus Cand vii cu glume de astea de rahat si apoi vii si te lauzi ca platesti garantii pe tier 1, iar apoi ma faci tot pe mine autosuficient, nu te astepta sa fii tratat ca un gunoi. ma pis pe garantiile tale de tier 1. Am facut soft pentru Deutechje telekom si AT&T care prind gainari romani colocati in DE-CIX ce platesc garantii pe tier 1 si intermediaza terminari ilegale. Oricate garanatii platesti tu, glumele astea sunt foarte de rahat atunci cand romania e numarul 1 in aceast tip de infractiune. Gluma ta este exact autosuficienta de care vorbesti.

    • #16

      Si da, sa stii ca poti fi considerat lejer un gainar cu toata garantia pe care o platesti si care inseamna ceva doar pentru cei neinitiati, poti sa te lauzi lejer la alta masa, is plimbat prin IXPuri importante si am de lucru cu milione de operatii de signaling SS7/IMS pe secunda ale operatorilor tier 1, nu ma impresioneaza deloc garantiile tale.

    • #17

      @Greoge, sa ma laud eu ca-mi platesc furnizorii e ca si cum te-ai lauda tu ca-ti platesti intretinerea :).
      Stiu ce inseamna AT&T si Deutche, daca ai percutat pentru ei pot sa apreciez pregatirea si sa o respect. E ceva ce eu nu as putea face.
      Din pacate esti prost bata pe relationare si socializare.
      Puteai sa vii si sa povestesti intr-un comentariu ( fiind foarte infipt in domeniu, dupa cum spui ) cine face, cum se face, cum se prind astia, ce faceti contra acestui tip de frauda.
      Ai preferat sa ti dai pantalonii jos singur si sa arati ca poti sa ti-o sugi !

    • #18

      Flacau, daca mediile astea in care te-ai plimbat tu, nu te-au invatat sa belesti ochii la discutii, sa fii amabil si sa argumentezi. degeaba dai bine din butoane !
      Cu tehnicile tale de comunicare esti exact ca o maimuta care se bate cu pumnu in piept prin jungla.
      Uite ca-s baiat bun si nu-ti mai dau muie !
      Seara frumoasa !

    • #19

      Sunt momente cand pe aici niste ciobanasi transforma blogul in “comentariile de pe youtube”. Mai ramane sa mai apara unul care sa ne recite niste versuri din bug mafia, altul sa ii scrie respect si inca 2 sa ii injure pe restul ca nu apreciaza injuraturile.

    • #20

      Este exact motivul pentru care prefer sa citesc blogul si sa nu mai fac nici un fel de comentarii.

    • @Ursu terminarea s-a cam terminat de anul trecut de cand au scazut tarifele de interconnect.

      In ziua de azi mai fac bani aia care au o pila pe la Orange/Vodafone si le baga plajele de IMEI-uri in listele de accept – nu multumesc, vreau sa dorm linistit noaptea.

      Mai merita sa tranzactionezi internationale dar ii multa munca pentru plati incerte… am mii de $ de recuperat de la pakistanezi si armeni…

  3. Impreuna cu sotia 15000 lire sterline pe luna.

  4. #39

    Nu stiu, imi este frica sa fac calcule pt doua salarii. Merg pe burta, strang cureaua inca vreo 2 ani si investec tot ce castig.

  5. #40

    2k USD ~20-30% din an. ~5k 60%, ~10k 5-10%. IT

    decent e orice peste 1.5k.

  6. #41

    Arhi, fara sa para ca ma dau dastept cred ca intrebarea ta cu salariul decent e prea generala si prea dificil de raspuns. Parerea mea e ca depinde de foarte multe variabile ce inseamna un salariu decent cum ar fi: gradul de risc, profitul direct obtinut, depinde unde traieste omul respectiv, depinde ce costuri lunare are, depinde cine compara salariul (poate cel de 50 de ani din exempplul ttau avea somaj de 4 milioane). Exemplu, daca intrebi pe cineva a carui munca nu reflecta un risc major sau un mare profit, poage 10 milioane sa i se para destul. Poate pentru unul care lucreaza ca genist s-ar putea ca 5000 de euro sa i se para foarte mic salariul. Am avut propuneri de mers in Coasta de Fildes, cam ce suma s-ar merita? La fel o alta intrebare un salariu ok de 2000 de euro cu minim 10 ore de munca pe zi plus weekenduri e mai bun ca 1700 de euro unde la 4 esti acasa si e relaxant la birou?

    Iar referitor la intrebarea cu ce salariu aveti,

    • #42

      N-am terminat comentariul si am apasat pe send, referitor la ce salariu aveti, la fel, depinde de beneficii, de suma, de alte venituri externe incasate, exemplu muncesti si-ti mai vin bani dintr-un blog de travel, sau dintr-un venit pasiv. La fel un 1700 de euro cand la 4 esti acasa si te asteapta copilul mic e mult mai bun ca 2000 de euro cand ajungi zilnic la 10 noaptea. Cred ca trebuie analizata situatia mai in ansamblu ca sa ne dam seama daca suntem sau nu multumiti de situatia actuala.

    • #43

      Mi se pare deplasata comparația sugerata de tine, cu 1700 vs 2000. Pai la condițiile sclavagiste numite, nu are rost sa oferi ca alternativa 1700… Eu as merge mult mai jos pentru “rupt ușa” si weekenduri(!?).

    • #44

      Mihai, e adevarat ca e mini nuvela, in special pentru intrebarea la ce salariu decent ti s-ar parea. Daca ti-as zice o cifra sa spunem 5000 de euro. Cu ce te-ar ajuta informatia daca nu stii toate datele problemei? E mare salariul? Poate sunt genist si dezamorsez focoase nucleare, poate sunt controlor de trafic aerian sau tester la softul de autopilot la Airbus. Poate am sunt programator dar sunt deplasat la un client in Irak sau in estul Ucrainei si zilnic ma deplasez doar cu armata. Ca sa nu ma duc iar ca Ioan Slavici ca in comentaeiul precedent, cum faci analiza doar dintr-o cifra fara sa cunosti toate datele problemei? Sunt platit lunar de mai multi clienti, pentru unii lucrez zilnic pe o suma mai mare, pentru altii prestez foarte foarte rar pentru un salariu lunar mai mic, care cifra te-ar interesa sa afli pentru comparatie?

    • #45

      Oricum, ca si concluzie, noi, oamenii, marea majoritate suntem foarte lacomi si aici ma includ si pe mine, chiar daca ne atingem targetul propus vom vrea mai multi bani indiferent de cat castigam acum sau daca ni se pare sau nu decent.

    • #46

      Mihai, am sa dau si doua cifre ca sa nu para ca ma vorbesc fara sa zic nimic concret: ~4500 de euro unde cred ca e loc de mult mai bine acolo si ~600 de euro unde sunt foarte foarte multumit.

  7. #47

    Incep sa apara bilzerienii

  8. Salariile … reflecta atât valoarea muncii prestate cat și valoarea personală a timpului pierdut/muncit

    PS. În jur de 6000…

    • Ps#2. Banii nu ii câștig în țară
      Scuze pentru off-topic

    • #51

      Misto asta cu valoarea personala a timpului, mai aiurea daca ti se face foame stand si contempland

  9. #52

    Regula nr.1 din educatia fiscala: veniturile sint confidentiale.
    Regula nr.2: nu cheltui mai mult decit cistigi
    Regula nr.3: pune deoparte 25% din ce cistigi
    Regula nr.4: tine-ti economiile in 2-3 chestii diferite. Un cont in lei, o suma in euro, alta in dolari.
    Daca ajungi sa aplici regulile 3 si 4 inseamna ca ai un venit decent.

    • #53

      Foarte ok regulile. Acum exempplul tau de la regula 4 poate insemna 2-3 chestii diferite sau doar o singura chestie (depozite bancare sau conturi de economii). La nivel teoretic putem dezvolta spre aur, pamant, imobiliare, actiuni, cash, depozite, pentru diversificare

    • Regula numarul 5 – Citeste macar o data in viata “Cel mai bogat om din Babilon”

    • #55

      Regula nr. 0: (inainte sa ajungi la 3 si 4) traieste in fiecare luna din venitul incasat in luna precedenta. (Nu incasat luna asta PENTRU luna precedenta)

    • Sunt de acord cu ce spui. Trebuie sa poti trai cu ce castigi (fara credite) si trebuie sa pui deoparte, asta macar daca esti peste media pe economie. Limita intre bogati si saraci este acolo unde poti sa economisesti si sa investesti. Bogatii sunt din ce in ce mai bogati pentru ca banii investiti aduc alti bani, pe cand ceilalti sunt infundati in credite. Cu cat economisesti si investesti mai din timp, cu atat mai bine.

      Lucrez in IT (venituri din salariu si consultanta pe la 4k euro) si trag tare sa imi refac capitalul de investit dupa ce am cumparat casa. Sunt familiarizat cu Bursa (de la primul job, acum 15 ani) si incalc voios regula #4, cat timp suntem pe un trend pozitiv. 20% din bani se duc acolo si daca sotia comenteaza ii readuc aminte ca suntem in top 5% in Bucuresti ca venituri.

      One more thing. In afara de investit, celalalt lucru bun in care sa bagi banii este educatia profesionala. Exista o anume calificare profesionala care aproape ca mi-a dublat veniturile acum cativa ani.

    • #57

      1,2 sunt by default 🙂
      Eu merg pe 3 cu peste 80%.
      Legat pe 4, inca pariez pe leu, dar intradevar la mai multe banci, nu doar la una.

  10. #58

    Dupa criteriile mele, la Bucale decenta ar incepe de la un minimum de 1000 de euroi pentru un cuplu fara copii.

  11. #59

    1200-1500€. Dar trag de volan mult pt ei, iar cand am inceput meseria asta luam dublu. Nu ma întreba cat stau pe acasa. Dar tot te citesc de prin toate cotloanele europei..

  12. #60

    1800E, programator senior
    Decent – tot ce e peste 800E

  13. Si sa fiu corect, 31 % era pastrat pt. taxe. Dar oricum…

  14. #62

    1100 RON + 200 de lei bonuri, daca fac treaba buna pot lua 1200 impozitabil ca bonus. Sa mentionez ca fac si facultatea in acelasi timp (la zi) si ca e primul job?
    eu zic ca e binisor 🙂

  15. #70

    6-7000 lei, in functie de ce modul face sotia (medic rezident). Eu zic ca e decent in Romania intrun oras mare in care platesc chirie.

  16. #71

    8000 de lei dar din 2-3 activități în Romania

  17. Între $1500 și $2200 pe lună, cu excepții + -. Reușesc să-i cheltui pe toți.

  18. Putin peste 3000 ron/luna!
    Decent: 5000 ron/luna daca esti singur, iar daca ai familie in jur de 7000 ron/luna (cu tot cu salariul sotiei/sotului)!

    • #74

      5000 daca esti holtei si 3500 (7000/2) daca ai toarta? De ce?

      On-topic: pentru Bucuresti 2000 de lei sa nu mori de foame, si ceva peste 3000 sa o duci decent.

    • @Gogu
      Eu sunt bugetar. Cam astea sunt salariile pe care le ofera Romania.
      Mai exact, salariul meu este de 3550 + chirie (stau in Bucuresti).
      Pai daca esti singur mai si umbli, nu? Iesiri, chefuri, etc..
      Daca ai “toarta” atunci nu mai prea poti iesi seara de seara ca incepe “toarta” sa te stranga de gat.
      Cu 7000 de lei/luna cred ca o familie se descurca decenta in Bucuresti!

  19. #76

    1800-2000 lei + bonuri de masa, 10 – 11 ore pe zi ca si consultant vanzari. Din punctul meu de vedere nu merita efortul.

  20. #77

    Carnati cu chimen? Eacs!

    De mai bine de un an media mea e de €1.500+. Maximul a fost acum fix un an, 2.000+.

    Castig decent pentru o familie cu 2 copii: cel putin 1.500.

    • #78

      PS Tinand cont de noile proiecte in curs de finalizare, am planificat ca pana in dec 2015 sa ajung la o medie de €2.500+.

  21. Numai bogatii te citesc seniorule….unu nu castiga sub 3000 pe luna. Stam mai bine decat ne asteptam. Cred ca toti saracii il citesc pe zoso….

    • Mai întâi, cu amintiri.
      Ce v-a adus Moș Emag, Moș Nicolae, de-astea.
      P’ormă, moace-n filme.
      După aia, adrese și telefoane.
      Nț, nț, nț … norocu’ meu e că am rinoceru’ ăsta de motan, că sare la jugulara cui nu știe parola în rusește.

  22. #81

    Poate pe langa salariu, ar fi interesant de aflat si domeniul in care se lucreaza ( macar la modul genera ).

  23. #82

    poi Arhi are castiguri de mii de oiro pe luna… cand aude de 9 mil salariu ii vine sa rada… noi astia cu salarii mici ce facem? nu mai traim? eu ma uit de 3 ori la o bucata de kaiser inainte s-o cumpar, aleg berea cea mai ieftina, cascaval noname si ma uit la un leu daca gasesc mai ieftin in alta parte… asta e viata de partea cealalta

    • #83

      nu imi vine sa rad, prietene, dimpotriva. au fost vremuri in care am trait cu 270 de lei pe luna. stiu ce inseamna foamea

  24. Acum, Afara(Londra) 1500£ pe luna la 40 de ore săptămânale, in țara acum 1-2 in urma in jur se 2000 RON circa 70 de ore săptămânale. Ideea ar fii următoarea: cu cât câștigi mai mult cu atât cheltui mai mult deci un venit mulțumitor nu prea ar exista.

  25. #85

    Bucuresti:
    Supravietuire cam 3000 lei pe cuplu.
    Decent 5000 lei pe cuplu.
    Esti relaxat abia dupa 7000 lei pe cuplu.

    In estimare intra si o chirie/rata intre 900-1200 lei

  26. #86

    Castigul meu e cu ceva peste cel mediu (mentionez ca e in Bucuresti), e trecut de pragul pe care mi l-am impus sa-l castig pana la varsta asta si e cu ceva sub pragul de “salariu mare” din capul meu. As numi intervalul asta “salariu bun”, mi se pare irelevanta cifra exacta. Plus ca angajatorul ofera si alte beneficii, ca decontari, deplasari, cadouri, evenimente, etc.
    Nu ma scald in monezi, nu pun mare lucru deoparte, dar am mereu mancare, utilitati, zero datorii si-mi mai permit cate o iesire, inclusiv din oras, fara sa plang pe la tatic, bunic, gagic, sefic, etc. Pe de alta parte, sunt destul de atenta cu banii si nu am avut niciodata probleme. Am amici care primesc mult mai mult decat mine si tot ajung sa se imprumute, dar nu ii judec acum.
    Raspunsul la cealalta intrebare variaza foarte mult de context. Poate aia pe care i-ai auzit tu au pensia de 300 lei sau cat o fi si li se pare firesc faptul ca se descurca doar cu atat, iar, prin comparatie, cei care castiga dublu, ar trebui sa n-aiba nicio grija, chiar daca or avea alte nevoi. Stiu ca, pe vremea primului job, ma descurcam cu vreo 200 lei (in afara de chirie si utilitati) si “muream” cand auzeam cate o fata ca a dat 100 lei pe o pereche de incaltari. Deci, pe undeva, inteleg ambele puncte de vedere.
    Pe aceeasi idee, salariul de x lei la sat/orasel nu inseamna acelasi lucru cu salariul de aceiasi x lei la Bucuresti sau vreo “metropola”. In provincie, esti destul de “bengos” daca iei 1500, dar in capitala nu prea stiu oameni care sa ia/accepte un salariu sub 3000 net pentru 8 ore (asta e un subiect stufos, in care nu intru acum). In primii ani de stat prin zona, am schimbat nustiucate colege de camera/apartament; se intorceau in provincie, pentru ca salariul nu le acoperea cheltuielile si, de banii aia, nu era “combinatie” sa mai ramana.

    • #87

      Deedee: serios ca nu stii oameni care sa nu accepte sub 3000 in capitala? Eu stiu foooarte multi oameni care au 1500, 1200 si chiar salariu minim in capitala. Miile de oameni din call-centere castiga pana in 1300, nu mai zic de lucratorii comerciali.

      In bucuresti salariul decent ar fi 5000 lei( daca nu ai rate/chirie ar merge si mai mic)

    • #88

      N-am spus ca nu exista, ci ca nu (mai) cunosc eu.
      Si am mai spus ca nu vreau sa extind subiectul cu ocazia articolului de fata.

  27. #89

    3700 lei – sclav intr-o multinationala

    • #90

      Mai gandeste te si la operatorii care trag pe linie in o multinationala pe 800-900 lei.Si tu zici ca esti sclav ?

  28. E o discutie ampla, decent in Bucuresti, daca ai casa ta 1300-1500 euro de persoana, daca nu ai casa ta, mai mult.

  29. #92

    – inceput in Bucuresti in toamna anului 2007 cu 600 ron net + bonuri de masa. Am crescut la aceasi firma pana in primavara 2008 la 1800 ron net (nu ne mai dadeau bonuri de masa).
    – mutat la firma e-commerce din 2008 pana in 2009 pe 4300 ron net (tot fara bonuri de masa) -> 7400 brut(daca imi amintesc bine).
    – din 2009 pana in 2011 am lucrat la alta firma -> inceput cu 5000 net ron, ajuns la 6000 ron net (tot fara bonuri).
    – apoi inca o firma in tara pana in 2012 la 101 mil brut.

    Apoi 2200 eur net in afara 2012-2013, apoi alta firma afara un an cu 3000 eur/luna, apoi schimbat alta firma (job curent) pe 4500 eur net luna tot afara.

    La toate astea am avut si cateva ciubucuri freelance intre 200 USD/zi (2011-2012) pana la 550 eur/zi in 2014 (pana in maxim 6 luni ca suplimente pe langa job). Lucrez in IT. Daca n-as fi lenes probabil ar fi mult mai multi bani de facut…

    • #93

      Daca la 6000 de lei pe luna mai tii cont de bonurile de masa, ceva e putred

    • #94

      @Claudiu
      Fix la asta ma gândeam și eu… 🙂

    • #95

      Claudiu,
      Nu inteleg de ce 2500 roni bonuri de masa pe an sunt un subiect de neglijat. Daca firma acorda bonuri de masa in general acorda si celelate tipuri de bonuri permise de legislatie: ceva bonuri valorice pentru copii in limita a 200 lei per copil de craciun si 1 iunie, bonuri cadou pana pe la 400 roni (200 craciun si 200 paste) deci mai sunt niste bani. la 2 membri de familie cu bonuri vorbim de cca 500 roni pe luna venit suplimentar. E normal sa iti calculezi toti banii pe care ii castigi.

    • #96

      @CuNumeSchimbat , @radu
      Aveti si cafea gratis la birou?

    • #97

      @Claudiu pentru mine nu contau le vremea aia atat de mult, dar pentru parintii mei bonurile alea insemnau ceva pe langa cateva sute de ron pe care le trimiteam lunar.

      In contextul in care voiam sa fie incluse toate veniturile era absolut normal sa mentionez bonurile de masa si sa calculez fiecare ban. Numai bine!

  30. #98

    Hir-ati ai dreq de chiaburi

  31. #99

    undeva la 5000 ron lunar … dar daca esti mana sparta nu iti ajung nici astia

    1
  32. #100

    12000/luna pe contract pfa, plus bonusuri trimestriale in functie de rezultatele firmei. Dupa taxe si rate raman cam 5000 lei pt. Familie.

  33. #101

    Ce e ala salariu ? Ahhh.. venituri 150 – 200 $+ pe zi tot adunat din multe parti – taxe, eu platesc, eu comand, eu execut :)))

  34. Tragedia noastră e că, deși știm ( la modul dureros ) cât consumăm ( pentru că ne cheltuim toți banii ), habar nu avem cât producem.

    PIB-ul pe locuitor e 7.500 eur/ an
    Pentru oricine câștigă = la privat = peste suma asta mai e cel puțin un adult care nu produce nimic dar care primește, oricât de puțin.

    În ceea ce mă privește, duc în spate încă unul și jumătate.

  35. #103

    Eu consider ca un salariu bun cu care sa iti permiti chestii fara sa fii grandoman, e peste 100.000 de lire, euro, roni pe an…
    Eu unu o sa ma simt linistit cind o sa sar de 2000 de lire pe luna, pina ma pensionez sper sa ma apropii de suta…

  36. #104

    10000 CHF lunar. Decent adică.

    • #105

      În Elveția. În ro ieșeam aproximativ la fel cu 4000 euro lunar. Sume nete.

    • #106

      Lol, mersi pt dislikes.
      Câteva precizări:
      Am început la stat în 1998 cu 200 usd lunar aproximativ. Din 2002 în privat, la început cu 500 usd, înainte sa plec din ro am ajuns la 4000 euro. Din 2011 în Elveția, poziție de expert la nivel global, companie multinațională.
      Soția se mișcă intre ro și Elveția, cu aproximativ 8000 – 10000 euro lunar. Freelancer.

  37. #107

    Vazand sumele care le au unii ca si salar [btw, bravo tine-ti-o tot asa ;)], ma gandesc “Doaaaaaamne cat de prost castig” incat mi-este si rusine sa zic cat fac. Si cand ma gandesc ca as dori copii peste 2 ani ma apuca groaza ca nu stiu cum ma voi descurca. Evident, am fi doi in treaba asta insa nu mi se pare ok ca tot greul sa pice pe barbat. Rezultatul e clar: ori trebuie sa-mi gasesc inca un job, ori sa-mi schimb job-ul ori orasul. Da, nu am momentan pretentii foarte mari in sensul ca inca sunt new-entry (abia anul viitor se implinesc 4 ani de cand muncesc) si mai am muuuuulte de invatat iar oportunitatile de joburi bune sunt foarte putine unde locuiesc. Tot ce pot sa fac momentan este sa trag tare si sa cresc.

    N-am inteles totusi cum pot fi unii asa pretentiosi, aia care abia au iesit de pe bancile scolii (fie liceu sau facultate) si nu stiu nimica sa faca dar au pretentii de la 2000 de lei in sus, in conditiile in care orice angajator asteapta asta sa vada de la tine, nu diplomele din CV si atat. Si aici vorbim de celelalte orase inafara de Bucuresti pentru ca acolo sunt alte salarii si nu ma bag.

    Ce inseamna decent pentru mine, momentan? Daca as castiga de la 3000 de lei in sus. Asa pot sa spun ca mi-as permite mult mai multe sa fac si sa pun mai mult deoparte pentru planuri viitoare. Sunt totusi mandra ca nu-l ingreunez pe taica-meu cerandu-i bani cum fac altii la 29-30 (stiu cazuri destule care nu lucreaza si le intretin barbatii). Incerc sa strang si vad ca reusesc sa-mi manageriez mult mai bine banii decat atunci cand eram in facultate cand ramaneam fara bani la mijlocul lunii.

    • #108

      Nu pot sa mi-o tin tot asa pentru ca deja ma rad in palma. Nu vreau sa si orbesc.

    • #109

      Eeei Daniela, nu te speria, majoritatea celor de pe aici sunt lucratori cu calculatorul care cred ca datorita lor se invarte pamantul. Intr-adevar, mseria asta se plateste cel mai bine acum. Dar, cand vor vedea ca bitul lor nu tine de foame si vor incepe sa dea 1.5 euro pe o paine alba simpla, cam cum este dincolo de Nadlac sau echivalentul la 1 euro rosia cam cum este pe la asiatici atunci sa vezi:))

    • #110

      Pentru ca painea in 2014 nu este facuta de roboti controlati de … un calculator cu un soft facut de … un “lucrator cu calculatorul”.
      Iar in caz de ceva futai general pe bune sunt sigur ca problema maxima va fi ca e 1.5 euro painea, nu ca nu ai de unde sa o cumperi.

      Pot sa te-ating?

    • #111

      “Pentru ca painea in 2014 nu este facuta de roboti controlati de … un calculator cu un soft facut de … un “lucrator cu calculatorul”.”-Alex, eu am ras cu lacrimi. Scuza-mi inocenta dar brutariile din București folosesc un malaxor(cred ca ii zice) care folosesc….un motor si multe tanti care dau forma cocii si o pun la copt intr-un cuptor cu..,rezistente. Șocant, nu e ca in filmele de pe net, așa-i??!!

    • #112

      Socant, era vorba de lume. Stii ca e mai mare decat Bucuresti, da?

  38. #113

    Ieri unde tinem economiile, azi cat câștigam. Eu zic ca e clar, ni se pregătește un FNI.

  39. #114

    In Bucuresti luam aproape 4500 de lei dupa >6 ani de experienta(a se citi sclavageala) in aceeasi companie.
    Referitor la articol, parintii mei nu au stiut niciodata cat castig; mi-a zis mama la un moment dat ca tata se lauda la prieteni ca sunt mare bastan in Bucuresti, am salariu de 2000 de lei(probabil pentru ca era si ea curioasa daca e adevarat).
    Avand in vedere ca atunci cand am plecat de la parinti, acum 6 ani jumate, traiam 4 persoane cu 900 de lei pe luna, nu cred ca ai mei ar concepe ca e posibil sa “sparga” cineva atatia bani intr-o luna si sa nu aiba casa, masina si lux.

  40. #115

    In 2004 pe cartea de munca 47 de meleoane plus 3 pe zi diurna,cei din urma neimpozitati si complectam si din banii de combustibil.

  41. #116

    Astept comentariul doamnei Esca!

  42. #118

    2700 + bonuri de masa, inginer in constructii, bucuresti, fara chirie si rate.
    in cele mai multe luni aplic si regula 3 a lui mircea.

    decenta, in conditiile mele, ar fi undeva intre 4000 si 5000. daca as vrea si chestii mai de fite, de genul casa, masina noua, etc, ar trebui dublata suma de mai sus.

    • #119

      1) proiectare/executie/management?
      2) varsta?

      Intreb ca suntem colegi de breasla, sa stiu la ce sa ma astept de la meseria asta.

    • #120

      executie, topo. 34 de ani. salariu la limita de jos a spectrului pentru domeniu, dar creste incet incet. firma romaneasca, 3 ani la ei, inca vreo 4, 5 prin alte parti.

    • #121

      Timisoara, 26 ani, proiectare in constructii, 1600 lei + “bonusuri” si ceva castiguri mici din freelancing

    • #122

      arhi, reply-ul l-am scris cu pseudonimul obisnuit. poti sa-l modifici te rog? nu ma intereseaza ca cei de aici ar sti despre cine e vorba, de altfel este destul de evident, dar am niste nebuni care mai cauta pe google… si de aia ma cam feresc.

  43. #123

    Eu 1700 si ea 1200. Lei. Ne ajung in conditii normale, dar acum organizam nunta si mai ar trebui. 25 ani amandoi, nu platim chirie, oras Pitesti

    • #124

      Pitesti sau provincie 3000 lei / luna per cuplu, fara chirie, e un venit decent.
      Cu 1-2 copii minori adaugati in ecuatie, 4000-4500 lei e ok (inclusiv 2 saptamani de vacanta / an).
      Pentru Bucuresti ar fi nevoie de 30% mai mult.
      Orice sub, e strict vorba de supravietuire (am experimentat si asa ceva vreme de cativa ani – super experienta de viata).

    • #125

      zise el, scriind de la masa pubului londonez preferat:))

    • #126

      @arhi: sunt acasa. scriu din varfu’ patului.

  44. #127

    castig 1000 de ron….deh moldova 🙂 decent nu stiu in jur de 2000-3000 de ron

  45. #128

    Azi m-am trezit brusc la 6, am visat ca mi-au clonat cardul si l-au si folosit.
    Adresa de acasa ti-am dat-o, la ce banca tinem banii ti-am zis, azi ne-ntrebi de salarii.
    Vreai sa ne spui ceva?

  46. #129

    5300 de lei eu (team leader la o echipa de programatori, 4 ani experienta in total, 1 an jumate pe postul asta) + 2700 ea (ceva entry level in industria farma)

    Decentul e foarte relativ la multe aspecte: persoana, oras, experienta, cheltuieli lunare etc. Ai mei ne-au crescut pe mine si pe sor-mea cu 2000-3000 de lei pe luna (sau echivalentul lor, când existau milioanele de lei:) ) si lor li se pare super mare venitul meu…
    Decentul, din perspectiva mea, pentru București, e de 3000 de lei pe lua pe om. Cu banii astia iti permiti o chirie la garsoniera (apartamanet daca sunteti 2) si iti rămân, dupa restul cheltuielilor, 1500 de lei de spart pe mâncare si investit in tine ca sa poti castiga mai mult in scurt timp.

  47. #130

    Tare… un Consilier Juridic castiga la o institutie publica 670Lei pe luna, net.
    Si tu zici ca 900 Lei e putin? E beton pe langa asta.
    Apropo, asta e cu 4 ani de studii si master. Femeia de serviciu are 800 Lei si are cateva clase…

    • #131

      Pai hai sa dam afara juma de bugetari si sa le dublam salariile ălora care chiar muncesc 🙂

    • Ca fin cunoscator al fenomenului “munca in administratie” iti comunic, usor indignat, ca daca ai da afara jumatea care trebuie si-ar ramine aia care muncesc, salariile alora care muncesc s-ar tripla, nu s-ar dubla. 🙂

    • #133

      @Costin: te invit sa explici productivitatea unui jurist bugetar care, dupa ce-i injumatatesti ca breasla, va lua acelasi salariu si probabil va trebui sa presteze in vreo 5 locatii/localitati diferite. .. Coruptia este in primul rand rezultatul salariilor mici si al fricii pierderii locului de munca. Ulterior urmeaza interesele “alesilor”…

    • #134

      nu am zis sa injumatatim bresle, ci sa injumatatim toti bugetarii.

    • #135

      Bugetarii s-au tot redus, partea tare e ca au scapat de reducere o parte buna din aia care trebuiau”redusi”

  48. #136

    10.000 net, Bucuresti.

  49. #137

    Eu 4200 ron plus bonuri, in Brasov. Sotia castiga 2800 ron pana vineri,
    cand a fost concediata.

  50. #138

    10 000 USD.
    Uneori si mai mult, depinde cat de des joc Monopoly.

  51. #139

    Cred ca singurul comentariu la articolul asta ar fi trebuit sa fie semnat de Esca.

  52. #141

    2200 lei net. Salariu decent in Bucuresti daca ai casa

  53. #142

    undeva la 25000 lei / luna. Bucuresti.

    Decent este, obiectiv vorbind, macar 4500 lei / luna. Sub e subzistenta, zic eu.

  54. #144

    4000 ron/luna, Bucuresti, 33 ani. Impreuna cu prietenul, 8000-9000 ron/luna. Fara credite, dar si fara casa.

  55. Deci ar merge reclame la chestii mai scumpe pe aici, a? Numa zic. 🙂

  56. #146

    cine naiba pune chimen in carnati in ardeal ?
    nici ungurii care mananaca chimen pe paine nu i-am vazut sa bage.

    pentru mine e mai important lipsa stresului la munca si placerea de a lucra nu neaparat salariul in sine.
    salariu (bv) 2600 lei + mai scot pe langa si ceva de pe online + o chirie.

  57. #148

    Cam 3600 lei pe luna. Net. Pun si banii sotiei alaturi si cei 42 lei alocatie ai copilului… ne descurcam.

  58. #149

    7.000 lei net in Bucuresti inainte de a pleca din Romania.

  59. #150

    7000 – de 1,5 ani IT evident. Sper sa sjung la 8000 pana in vara.
    Sotia 7000 – de vreo 7 ani dar ticmai s-a terminat proiectul pe care lucra. O sa vedem in continuare.
    Partea buna e ca am platit apartamentul in 1 an ( cu ce bani mai aveam stransi)
    Bucuresti.
    Opel corsa si citroen c3 Vechi din 2005 nu x5 ca masini 🙂

  60. acum am 2500 de lei net. la 25 de ani, sa stai cu parintii si sa primesti salariu
    asta mi se pare ok, chiar si pt bucuresti.
    dar pana sa ajung aici, vreo 3 ani am stat prin call centr, unde nu luam mai mult de 700 de lei.

  61. #154

    8000 lei plus vreo 10-15% prime adunate in an. Decent pentru un membru de familie fara credite, in mod normal salariul meu trebuie sa fie pe la 10000 dar am acceptat de inceput, sunt in primele luni de contract asa ca probabil prin primavara o sa ajung la banii aia. De produs, produc vreo 10K euro pe luna pentru angajator asa ca mi se pare win-win.

    • #155

      O regula in business zice ca la 10000 produsi, angajatul trebuie sa ia net maximum 2000. Altfel firma nu ar fi profitabilă. La stat mai ajung vreo 1600, mai sunt si alti angajati care nu produc (suport, contabil etc.), cheltuieli cu chirie, echipamente ș.a., profitul firmei…. Intre astea s-ar imparti ceilalti 8000 🙂 ideal ar fi sa produci mai mult

    • Sincer mi se pare ca produci puțin pt cat câștigi…

    • #157

      exact asta am spus si eu la 10-12k euro produsi e ok sa am 2,1k euro salariu adica 10000 roni.
      si in cazul meu stiu ca produc 10k si ca nu mai trebuie platit nimeni din astia 10k.

    • #158

      Nu stiu de regula asta din bussines, seful meu socoteste salariul net x 3,5. Adica 1 mie, 1 la stat, 1 lui si 0,5 materialele. Acuma, e foarte mica diferenta intre 30% si 20%, mai sunt clienti care nu platesc, mai sunt si contracte foarte avantajoase, mai intervin si materialele. 20% mi se pare de bun simt, in conditiile in care nu ai practic nici un risc si nici o bataie de cap si salariul vine la timp. Avem in obicei sa facem un bilant la 3-4 luni si sa vedem unde mai putem ajusta (niciodata la salariu).

  62. #159

    Arhi, astia in piata vorbeau de suma aia in RON, chiar erau plini de bani.

  63. #160

    Impreuna cu sotia castig 3100 de lei in Bucuresti. Nu imi ajung sa dea boala in capul lor de bani. Nu raman cu nimic. 🙁

  64. #161

    3.800 lei plus bonuri de masa, fara vreun credit in banca. Si tot imi rup de la gura ca sa-mi fac un concediu pe an… Decent ar fi undeva pe la 7.000 de lei, ca sa poti trai normal, fara cine stie ce extravagante, daca mai ai si o rata la casa, de exemplu.

    • #162

      haideti dom’ presedinte, ce s-a intamplat cu “sarac si cinstit”?

  65. #163

    2900 lei in IT experienta 3 ani. decent: peste 1000 de euro pe luna.

  66. #165

    25,000 de lei brut. Ca sa traiesti decent iti ajung 4,000 net de cuplu fara copii daca aveti casa voastra.

    • #166

      Aceasta este si suma pe care urma eu sa o precizez: 4000/cuplu, daca e fara chirie (altfel se adauga la suma asta). Asta si cu masina, fara masina se mai scad 300 lei cred.

  67. Scriu cu nume prescurtat desi comentez de multa vreme pe aici, Arhi poate vedea pe adresa de e-mail.
    Eu câștig salariu net de 2.600 lei, la care se adaugă bonusuri din vânzări o data la 3 luni, bonusuri destul de consistente (cred ca cel mai mare a fost vreo 5.000 de lei, dar suma e nelimitata si ajung cu relativa ușurință 2.000 lei), plus bonuri de masa, mașină de serviciu fara limita de benzina si km in interes personal si sa nu uitam de al 13-lea salariu ca bonus de sarbatori si de diurne. Nu trec laptopul si telefonul ca alea-s in interesul firmei, desi nici acolo nu-s limitat in vreun fel.
    Nu e un salariu exorbitant de mare, dar pentru zona de provincie din care provin e un salariu mediu spre mare, care ma ajuta sa îmi permit ceea ce alții poate doar visează, ceea ce la varsta de 28 de ani nu-i chiar rău. La asta adăugam venitul aproape de mediul tarii al sotiei.
    Nu stiu ce salarii au toți comentatorii, dar cel puțin jumătate din cei pe care i-am citit fie mint, fie au dat salarii din strainatate fara nici un fel de relevanta pt ro.

  68. #168

    O medie de 2000 de euro net lunar plus sotia 1500 si mai vreo 1500 din chirii(din care mai dau la stat si utilitati). Chiria, mancarea, telefonul, internetul si alte arogante ma costa cam 700-800 de euro lunar. E mult mai mult decat avem nevoie, avand in vedere ca dupa socul vietii din Romania, belim amandoi ochii la preturi cand cumparam ceva. Adica haine la reduceri, mancare cat mai ieftina, avem o singura masina. Cred ca si daca am fi milionari, tot asa am trai.

    Sunt zugrav.

  69. #169

    Cate zero-uri aici !!! Si cu greu s-au gasit 2-3 sa ajute cu 50-100 lei oamenii cu probleme.

    • #170

      buna constatare:))

    • #171

      Ia d’aici inca o constatare: aia din privat cu greu sunt sub 3000 in schimb aia de la stat nu ajung nici la 2000 chiar daca lucreaza in Bucuresti. Pana mea, nu am auzit de particular care sa calculeze taxele pe banii astia, sa stinga focul pe banii astia sau sa educe pe cineva pe banii astia. La o adica tot in aia de la stat se da cu pietre. Viata…

    • #172

      poate pt ca sunt bani munciti? iar constatari din astea, bazate pe nimic, nu isi au rostul.

    • #173

      Mda, sa sari in foc pentru unul pe care nu il cunosti sau sa ii inveti pe unii sa scrie si sa citeasca nu merita nici macar un scuipat. Ai dreptate!

    • #174

      Suntem stat socialist sau fiecare e cu a ma-sii ? Pe ideea sa mi se dea sa mi se faca, de ce?

  70. #175

    1400 de lei pe luna, pentru ca muncesc angajata prin asociatia comunelor. daca as fi functionara angajata direct la primarie (cum planuiesc aia), as avea salariu de 670 de lei (asta cu facultate si master in domeniu), din care cel putin 300 de lei se duc obligatoriu pe transport. feriti-va de munca la stat! noroc cu barbata-miu, care e inginer navalist. un salariu decent ar fi de cel putin 3500 de lei. de persoana! pentru ca masina, locuinta si pretentii de copii din partea rudelor. nu va pierdeti copiii la matematica, fizica si chimie. daca nu au profesori buni, sa ii mutati fara remuscare.

  71. #176

    Bă, voi cu sumele astea declarate sunteți în stare să-l băgați în depresie și pe ExageratDeFericitul Daniel. 😀

    • #177

      Stai linistit ca nu ma sperii, mai degraba ma bucur. Inteleg ca e timpul sa cresc preturile la acatiste si lumanari.
      Are lumea bani vad.

    • #178

      Nu vreau să vă dezamăgesc luminăția ta însă cei de pe aici nu prea sunt în “targetul” tău.
      Dacă vrei sã scumpești acatistele ar trebui să faci lobby pentru majorarea ajutorului social, a salariului minim și a pensiilor.

  72. #179

    9638 lei net, pe fluturasul de salariu. sotia castiga fix acelasi salar. bugetari, min public

  73. “In order to despise money one must have plenty of it.” (Cesare Pavese) 🙂

  74. Daca facem media salariilor de aici s-ar putea sa constatam ca sunt pentru Belgia sau UK.
    In mod evident, persoanele cu salarii sub 1000 ron nu citesc bloguri. Nu cred ca aceasta este realitatea din Romania. Ar fi extraordinar, dar nu este asa.

    • #185

      Castig sub 1000 de ron. Your point?

    • #186

      @Daniela, rivo nu cred ca se referea la absolut toate persoanele cu salarii sub 1000 ron.

    • NU stiu daca am postat asa ca mai scriu inca o data.

      @Daniela. Tot ce am vrut sa spun este ca salariile mentioante aici sunt mult peste media din Romania. Asta nu e rau. In nici un caz nu am vrut sa jignesc pe nimeni.

      In Romania inca mai sunt localitati care trebuie conectate la curent electric.
      Spre exemplu, la bunica mea in sat daca spui cuiva ca ai 5000-7000 lei probabil vei fi considerat bogat. Si nu exagerez pentru ca singurii care au loc de munca sunt popa, primarul si politistul. Restul isi doresc sa munceasca insa nu au unde. Sunt convins ca nici bloguri nu citesc.

    • #188

      Eh, am vrut doar sa spun ca ma gasesc in situatia mentionata si anume cu salariul dar citesc bloguri pe langa multe altele si nu vedeam relevanta. Sunt o gramada de oameni care stau pe astfel de sume, cel putin la inceput. Fiecare porneste de undeva.

  75. #189

    4.000 lei net + bonus din vanzari > director de magazin
    Impreuna cu sotia media e de 7.000 lei / luna ,dar , avem 1 copil , rata la apartament , rata la masina , gradinita , etc … Nu ma plang , dar nici nu ma laud 🙂

  76. #190

    cam 3000 ron lunar in medie, a mea face vreo 1300 dar nu punem banii la comun, decent in Ro cred ca e cam 3000 de persoana, fara rate si chirii, sa nu mai zic ca daca stai intr-un orasel mai mic e mai ieftin, iar intr-unul mare e mai scumpa viata. 2000 de euro in Germania sau UK pentru mine nu ar fi decent. Aia-s batrani Arhi, la ei trai decent e sa aiba doar mancare, sa umble in zdrente cu 2 perechi de trening iarna in casa, cu dusuri saptamanale, traiul lor decent pentru mine e supravietuire.

  77. #191

    Cineva constata ca doar oamenii cu venituri mari il citesc pe Arhi, probabil c nu e chiar asa, dar eu care il am in RSS si mai intru si de pe tel sau FB ce sa zic.
    De asemenea la mine la munca cand au fost sondaje nu am putut vota ca s-a mai votat de la ip-ul nostru 🙂 Deci…

  78. #192

    3200 euro net pe luna .
    Domeniu IT ; Xp 12 ani

  79. #193

    Ma cearta mircea daca dau numele ca are dreptate cu confidentiialitatea-poate e sefu!
    Salariul: undeva putin peste 1600 ca doar lucrez la stat
    Venitul: cat ma poate duce capul si fortele dupa ce termin munca de la stat, doar trebuie sa mai si traiesc.

  80. #194

    Eu dupa 8 ani de it am ajuns la 5200 lei + bonuri si domnisoara 3000 lei plus comisioane de cateva sute de euro la 3-4 luni. Ca sa traiesti decent in CJ as zice ca e nevoie de 4000 lei pe luna pe cuplu fara copii. Am donat de craciun mancare si bani de cateva siute de lei si lunar am buget de donatii de vreo 100 lei. Amandoi ne ajutam des parintii, fratii si cunostintele pentru ca nu toti sunt asa norocosi.

  81. #195

    7000 eu, 5000 sotul, cheltuieli medii lunare de 4000 (cu care ne facem toate poftele in limita decentei). fara credite si chirii. de restul sa inalta incet incet o casuta.

  82. #196

    Salariu decent e atunci cand nu mai cheltui cu 10 milioane mai mult decat castigi.

    Pe de alta parte, eu nu traiesc decent cu 7000 lei + 3000 lei consoarta. We simply can’t…

    • #197

      cam acolo suntem si noi… in jur de 10000 pe luna si …. tot timpul se iveste ceva ce ne dorim/neprevazut.

    • #198

      Doi parveniti iresponsabili si trufasi se intalnira pe un blog:
      – Ba, tie iti ajung 10.000 lei?
      – Nu, ba, Suntem la limita supravietuirii. Dar tie?
      – Si noi la fel, ba. Tot timpul dam banii pe lucruri importante si neprevazute – palariute, fularase, iphoane. In mod sigur o sa castigam asa tooooata viata. Mai avem pana la 50 ani cand o sa ne punem problema responsabilitatii. Sac!

    • #199

      Să-mi fie cu iertare, dar viața decentă de care vorbesc presupune să ieși din casă. Că mergi în concediu, la film sau că ieși cu consoarta la un restaurant care nu se află pe Lipscani sau se cheamă Mc/KFC…

      Viață decentă e să nu mănânci la prânz de la Mega Image și să fie ceva mai consistent decât un sandwich.

      Viață decentă înseamnă să mergi acasă la părinți cu o sticlă de vin și-un buchet de flori. Nu să pleci cu portbagaju’ mașinii plin.

      Așa e, sunt din ăla cu ifon6+. Păcat că n-am avut niciun produs Apple.

      Sunt din ăla cu Audi cu motor de 5l. Păcat că e Citroen și are motor de 1.6l. Bașca că e din 2006.

      Înțelegi ce zic?

      Articolul este despre viață decentă. Nu despre ‘hai să ne plângem de milă că suntem săraci’. Am muncit pentru ceea ce primesc și o să trag să fie mai bine de atât.

      Mă doare la bașcheții mei Converse (ahem!) de minusuri, dar nu accept să mă facă cineva parvenit.

    • #200

      O sa fii surprins cat de usor se poate schimba definitia decentei daca o sa castigi 2000 RON/luna.
      Eu zic ca traiesti decent atunci cand inveti sa nu iti mai cresti cheltuielile atunci cand iti creste salariul, doar pentru ca iti permiti, si dintr-o data nu iti mai place sandwich-ul cu 10 lei ci vrei sa mananci la restaurant in pauza de masa cu 100 de lei.

  83. 9500 combinat cm+pfa. Soția 7000, cm. Amândoi it.

    Credit pe 30 + ajutam financiar părinții.

    Decent ar fi ca de banii ăștia sa beneficiem de servicii ok în aparatul de stat.

    • #202

      Scuze ca ma bag asa dar la 16500/luna creditul pe 30 de ani l-ai luat ca era la moda sau era pt Ferrari?

    • E vechea discuție intre credit vs chirie + strâns bani. Noi am vrut sa ne mutam undeva acum.

      Ca tu nu poți înțelege acest aspect asta este altceva.

    • #204

      In aparatul de stat ar fi decent ca toata lumea sa beneficieze de servicii ok.

    • #205

      Corect B, dar la banii aia platesti 10000 pe luna anticipat si de restul de 6500 te distrezi si si mai platesti creditul in 2-3 ani? Depimde cat ai dat pe ciment.
      Sau faci altceva cu banii aia, banuiesc ca nu manaci in fiecare zi la restaurant sau bagi motorina de 5000 de ton pe luna…
      Zic si eu, ca haterul 🙂

    • #206

      Pai o casa gata făcută chiar in buza Bucureștiului este cam 60.000 EUR. Presupun ca dacă nu ai mai vrut chirie si ai vrut sa ti-o construiești tu, te poate duce pe la 50.000 EUR. Am presupus si eu ca dacă dai 3.000 pt casa, pe luna, intr-un an si jumătate ai casa. Dar na, io’ mai mai sărac de duh si punga nu am de unde sa știu cât mănâncă omu’ si oricum, cel mai enervant lucru mi se pare si mie sa facă altul calcule pe banii mei (iar dacă mai are si dreptate iau foc instant). Hai ca mai glumim si noi, nu te supăra acum de sarbatori

  84. Fix 2500 + comisioane, undeva la 4000 ron anul asta, urmeaza sa mai cresc.
    Sotia 3500 ron.
    E ok insa daca ajungem amandoi la 5000 cred ca pot zice ca e decent

  85. #208

    1800 + 200 bani de echipament = 2000 lei lunar. Subofiter MAI de 7 ani, nu in capitala.

    Nu imi ajung banii, cheltui peste, dar nu pentru ca as vrea eu. Nu beau, nu prea fumez, nu ma duc la disco, nu imi cumpar chestii and shit. In afara de rata si mancare cheltui intre 50-200 de lei pe luna pe prostii, gen carti, cafele, jucarii.

    Nu stiu care e pragul decentei, pentru ca nu am trait-o vreodata. Incerc foarte mult sa imi schimb serviciul, am planuri de plecare in strainatate.

  86. #213

    Aprox 3300 Eur + bonusuri. Impreuna cu sotia ~5000 Eur. IT, amandoi cu functie de conducere. Bucuresti

  87. #214

    $10k+ brut din afiliere 🙂

  88. #216

    Student master anul I , momentan intern . Fac 2500-3000 ron pe luna dintr-un mini business de cumparat / vandut monede virtuale in jocuri online . Imi place la nebunie sa vand chestii , strang bani sa am magazinul meu online intr-o buna zi dupa ce o sa am experienta destula .

    Momentan incerc sa prind un post la un magazin online mare , ideal ar fi un magazin ca Emag nu m-ar interesa salariul de start ci experienta dobandita .

  89. #217

    Piata farma. 11000 net + bonus. Colindat prin toata tara. Imi vad copiii o data la 2 saptamani. E mult?

    • #218

      nu. cred ca te ucide faptul ca nu iti vezi copiii

    • #219

      Noroc cu tehnologia si cu zborurile low-cost.
      Sunt aprox in aceeasi situatie (tot farma) da’ bat o suprafata usor mai mare.
      Ultimele luni: skype/facetime zilnic si venit acasa saptamanal (context favorabil).

    • #220

      @zoran: e mult prea putin avand in vedere ca iti vezi copiii o data la 2 saptamani. Mai ales daca situatia tine pentru mult timp. Pentru toate celelalte exista Mastercard

    • #221

      Farma e un domeniu foarte vast…. Poate sa insemne vanzari, sau munca in R&D.

    • #222

      @dufu – vanzari

    • #223

      @dufu: arata-mi R&D in SEE si ma apuc de voluntariat.
      M&A la subsemnatul.

  90. #224

    $10k brut, contract extern. Programator, networking, VoIP si ce mai gasesc de facut prin firma si imi place, cu accentul pe imi place, nu pe suma.

  91. Aproape de 1200Eur impreuna, si traim decent o familie cu 2 copii. ( aproape de 16000Eur/an) Se poate si mai bine insa.

  92. 1200 Euro si uneori ma plang ca nu-mi ajung banii. Imi revin cand imi aduc aminte de salariul minim si de marea majoritate. Ma strange in spate cand stiu ca impozitul pe salariul meu este cat 3 salarii minime.

  93. #227

    Arhi, imparte si tu articolul asta in doua (coloane macar) ca mie (citind comentariile de mai sus) imi e rusine cu cat castig

    • #228

      Fii linistit, am lucrat si pe 750 de lei pe luna si nu mi-a fost rusine. Trebuie sa-ti fie rusine sa furi, nu sa muncesti.

    • #229

      Corect!

    • #230

      am plecat de la 800E la 1600 de ron si am tras de mine sa invat chestii noi. Acuma castig mai mult de 800…

    • #231

      Cand am schimbat locul de munca in bucurești câștigăm 800 de lei pe luna si făceam naveta in pitești. La sfarsit de luna ieșeam pe minus. 10 ani mai târziu nu regret nimic.

  94. #232

    2000 ron luna+ aprox 400 eur din diurne , process consultant pe SAP (lb germana), exp 1 an

    • #233

      No worries. In max 2 ani vei schimba ron cu euro daca iti vezi de treaba.

  95. #234

    cam 4000-4500 de lei (salariu + alte proiecte) dupa 5 ani experienta in IT, din care 3 ani de experienta legala (cu contract si alea-alea). In general, sunt cam pe 0 la sfarsitul lunii, dar nu pot sa zic ca-mi lipseste ceva, atat ca nu prea apuc sa fac economii. Nu ies in cluburi, beau rar, dar fumez si uneori imi ia ochii cate un gadget sau cine stie ce prostioara.

  96. #235

    1500-2000 €. Și soția cam la fel. Stomatologi în oraș de provincie.

  97. #236

    chiar ca toti bilzerienii te citesc :))

  98. #237

    lasand cacaturile astea la o parte, apropo, eu iau 900 de lei pe luna, tu-ti dai seama ca ai in blogroll pe unu care promoveaza cel.ro? si ma refer aici la nwradu:)

    • #238

      da, ca sa vezi, nu pot fi prieten cu un om pentru ca promoveaza un magazin online. pe zoso ar trebui sa il execut pentru ca e basist?

    • #239

      da. E fix acelasi lucru;))))

  99. #240

    Eu am salariu de 9 mil, la aranjat marfă. Nu e vina mea că m-am născut într-o garsonieră, că părinții mei au 8 clase și au salarii minime, abia se descurcă la scris. Asta e realitatea, știți că românii sunt cam ca părinții mei în general. Tatăl alcoolic, mama comunistă. Știu că sună a teatru ieftin, clișeu despre români, da chiar așa este.

    • situatie asemanatoare, doar ca am stat la 2 camere cu inca 2 frati. parinti cu 8 clase.
      tatal a disparut din peisaj la un moment dat(deh alcoolu`)
      salar 6200 lei in IT+ceva bonusuri (nu in bucuresti)

      depinde si de tine ce drum alegi.
      pe mine situatia de acasa m-a motivat.

    • #242

      Dar tu câte clase ai?
      Si realizezi ca invatamantul e gratuit, da?

    • #243

      Vina ta e ca ai ramas pe loc, tot acolo unde te-au lasat ai tai. Dar tu continua sa te minti ca nu e vina ta

    • #244

      La mine parintii castiga decent, cat sa ma ajute si pe mine. Fiindca ei sunt cu gandirea comunista ca facultatea si invatamantul sunt lucruri sfinte nu m-au lasat sa fac fotbal de performanta desi si antrenorul a incecat sa ii convinga ca am potential. Nu eram vreun Messi, dar eram dedicat si ma daruiam fotbalului, dar ei au considerat la 14 ani ca e mai importanta scoala si nu m-au mai lasat sa fac asta. Asta e, acu cand le zic stramba din nas si cred ca am ales drumul cel bun. Nu mereu iti poti alege drumul in viata. 🙂

    • #245

      După felul în care şi-a scris “of-ul”, pare-se că are pe puțin 12 clase. Poate că este şi la început de drum, fiind tânăr. Tipule, părinții, fie ei buni sau răi, nu îi alegi niciodată, dar destinul ai posibilitatea de cele mai multe ori de a-l alege. Aşa că nu te da bătut! 😉

  100. #246

    Eo și-a mea câștigăm suficient cât să ne simțim liberi. Însă povestea e lungă. Eu aș face altfel. Iei orașul în care locuiești, cât costă pâinea, câte pâini câștigi pe lună și câte pâini dai “obligatoriu” pe lună (chirie, curent, telefon, gaze, cablu, etc)

  101. #248

    Avand in vedere numarul mare de cititori cu salarii mari mai ales in IT , ar fi interesant daca ar scrie un articol cu drumul lor spre acel salariu cu tot cu sfaturi , Zicea cineva ca e in tot 5% ca salariu in Bucuresti si la asta a contribuit o anume specializare , asta ar fi un sfat interesant mai ales cand esti tanar si poti sa tragi sa inveti lucruri noi ,

    De exemplu ma iau pe mine , eu sunt pasionat de comert am absolvit o facultate de economie cu specializare in informatica . Pot sa scriu cod , sa fac un site sau sa lucrez cu o baza de date dar nu o sa fiu niciodata un programator bun pentru ca nu-mi place sa stau si sa scriu cod . Cu toate astea as vrea sa lucrez in industria IT si sa cresc in timp la un nivel mare ( project manager pe partea de vanzari , implementare strategii in magazinul online etc ) . Ce drum ar fi ideal sa incep ca un junior front end developer , sau pe un post pic de consultant de vanzari ?

    Raspunsuri la intrebari de genul asta mi se par extrem de valoroase pentru oricine e la inceput .

    • #249

      Păi dacă iţi plac vânzările bagă-te pe vâzări, nu e logic?

    • Specializarea absolvita de tine e Informatica economica ?

    • #251

      Da

    • #252

      Drumul este foarte simplu pentru IT, mai ales acum. In urma cu 20 de ani nu era chiar asa, ca nu prea era IT 🙂
      Bagi ca porcul joburi de 2 lei, cat sa castigi un minim de bani, un sandwich, o chirie, o “cola”, dar unde poti pune sunca pe tine.
      Asta o faci inca din scoala, ca se pisa toti pe tine daca realizarea ta maxima este diploma de licenta.
      Important e sa iti placa ceea ce faci, nu ca ai auzit tu ca programatorii au salarii mari si te-ai gandit sa faci asta.
      Cauta sa iti dezvolti aptituini in zone mai de nisa (cautate, dar nu cu piata plina de oferte – vezi “programatorii” in PHP).
      Dupa ceva timp, banii te cauta ei, de-asta am zis in alt comment ca accentul este pe “place”, nu pe suma.

      Exemplul pe care il cunosc cel mai bine:
      – parinti muncitori, aproape 12 clase (fiecare! 🙂 )
      – first contact cu “IT” la liceu, sectia informatica. Vazut calculator (primul, HC-85), placut, luat de nevasta. Petrecut de la 8 dimineata la 10-11 seara in laborator. De-asta am zis ca e mai usor acum, calculatorul (si INTERNET-UL!) sunt infinit mai accesibile.
      – primul job la 18 ani, ajutor de contabil; scris soft de contabilitate (basic) in FoxPro – avantaj: acces la un calculator relativ la discretie
      – al doilea job (in paralel cu primul) – tiparnita de devize estimative pt o firma de constructii – acelasi avantaj ca mai sus, doar ca un calculator mai bun si un fel de Internet (PC-NET free)
      – al treilea job – admin Internet cafe. Avantaj – acces la Internet, retea de calculatoare
      – al patrulea job – admin wireless ISP (nu, nu aparuse 802.11). Avantaj – networking serios. Calculator exista si acasa la acest moment
      – al 5-lea job – 4 trepte ierarhice in telecom, divizia de Software Development. Avantajul aici este evident. Soft serios, platforme serioase, acces la o gramada de jucarii.
      – jobul curent – ultimul trepadus din firma, programator. Bani buni, program foarte flexibil, remote, o gramada de jucarii misto. Avantaj – stau toata ziua cu nevasta si copilul acasa, nu sunt plecat juma’ de zi la munca. 🙂

      In tot drumul asta, accentul a fost pe “imi place” si “am ce sa invat”. Am strans sunca pe mine primii 5 ani, iar apoi banii au inceput sa-si creasca singuri fluxul.

      In toata “cariera” mea, o singura data am pus problema maririi de salariu, in rest au venit inainte sa apuc sa deschid gura.

      Tl;DR; fa-o cu pasiune, nu pentru ca ti-a zis cineva ca e bine platit IT-ul! Cred ca e valabil cam pentru orice domeniu.

    • #253

      @ Altnumeschimbat Multumesc pentru sfaturi , cum ziceam imi place It-ul inteleg ce inseamna sa scrii cod si mai ales sa scrii cod bun . Cu toate acestea sa fiu programator nu e de mine , prefer “mercantilismul” fie ca vand produse / servicii , iubesc sa gasesc metode de a sporii marja de profit sau de a marii numarul comenzilor .

      La inceput nu am pretentia de salariu mare ci mai mult pe experienta dobandita . Cum ziceam Mark Cuban la primul job trebuie sa te gandesti ca ei te platesc sa inveti . Scopul postului era sa-mi fac o idee cum pot sa urc putin spre ce as vrea eu , sa ma chinui putin pe partea de IT unde as fi putin mai bine platit sau sa incep de exemplu ca un consultant vanzari la Emag .

    • #254

      Un sfat, dat cu bune intentii: incepe prin a nu mai scrie “sporii” si “marii”. Asta are mai putina legatura cu job-ul decat cu respectul de sine.

    • #255

      Stai linistit ca nu ai ce sa inveti prea multe din povestile celor din IT. E o simpla intamplare ca in vremurile astea se da o importanta exagerat de mare si deloc meritata povestilor astora cu IT-ul. Nu sunt nici mai destepti si nici mai scoliti…sunt doar beneficiarii unor circumstante. Nici ei nu stiu de ce angajatorul le da zeci de milioane…dar prosti ar fi sa nu le ia. Totul e relativ in lumea asta si ce azi e miezu…maine e egal cu zero. Bine ar fi ca IT-istii nostri sa realizeze toate astea si sa nu se creada mai presus…cum am vazut la unii.

    • #256

      vasilica, IT-ul, scrierea de programe in special, presupune o gandire analitica destul de bine dezvoltata. Este firesc faptul ca exista oameni “mai presus”, cum este fireasca si inversa, dar nu poti nega ca IT-istul este peste medie dpdv al inteligentei.

      Nu stiu exact daca esti de la coada vacii (desi module de a privi situatia pare de acolo), dar trebuie sa aprofundezi urmatoarele doua idei:
      – valoarea ta este definita de altii, este irelevant ce crezi tu despre tine.
      – a presupune ca IT-ul se va duce in cap intr-un orizont de timp rezonabil, in conditiile in care computerul intra si mai mult in viata noastra cu fiecare zi ce trece, arata un nivel de gandire submediocru.

    • #257

      O sa le zic ăstora de la mine ca de fapt it-ul e o bulă. In alta ordine de idei isprava mea de anul asta e ca am scăzut costurile de licențiere cu vreo 3 mil de usd pentru ca românul se plictisea la locul de munca si a virtualizat/consolidat.

    • #258

      Da, Alex. Doar scrisu de linii de cod presupune gandire analitica si nu mai stiu ce. Restul job-urilor din lumea asta nu presupun nimic si pot fi facute de oricine, nu? Hai sa fim seriosi. Beneficiati de o conjunctura. Si cei care scriu/concep efectiv programe sunt foarte putini. Majoritatea celor care isi spun “softisti” stau si mesteca in coduri gata scrise. Dar asta este…cum spuneam…astea sunt vremurile. Nu aveti, oricum, nici un merit. E ca si cum de maine ciobanii ar fi platiti cu 10k euro pe luna si ar incepe toti sa ne explice cat de complexa e activitatea lor.

    • #259

      Eu iti spun ca adevarul e gri, iar tu insisti sa imi spui ca e alb (sau negru). Noi cei de-aici, in marea majoritate, suntem “clasa de mijloc”.

      In aceasta clasa de mijloc, IT-ul are un loc aparte, non-exclusiv, dovada fiind banii care sunt directionati spre asta (valoarea ti-o dau ceilalti, remember).

      Nu a existat nici macar un singur comentariu jignitor inceput de un IT-ist aici. Dar nu ai cum sa te abtii de la a raspunde arogant si, poate, jignitor atunci cand vine un terchea-berchea frustrat si da lectii.

      Hai sa-ti spun o mica istorioara: iarna lui ’89 m-a prins la 14 ani, sarac lipit (sambata aveam zi de sarbatoare, mancam cartofi prajiti, cam asta era nivelul). In ’90, dupa “revolutie” stii ce ma facea fericit? Ca acum “totul de va schimba” si toti aia “cu bani” pe care ii uram si invidiam vor fi in locul meu, iar noi vom fi in locul lor. Din pacate, in ’90 s-au scos uniformele la scoala si eram unul din putinii care venea in trening tocit, deoarece aia era alternativa in “garderoba” personala. Atunci am inceput sa am primele licariri de inteligenta si sa inteleg ca sunt un bou.
      Varsta frageda, frustrarea saracului si lipsa accesului la informatii au fost motivele mele. Tu, azi, in 2015, ce motive ai ca sa gandesti la fel?

    • #260

      Te rog, cu permisiunea ta, mai fac o remarca: “mestecat” in softul altuia este, de obicei, mult mai greu decat a construi “pe curat”. Sunt chestii pe care le cunosti atunci cand esti “in meserie”, nu cand judeci de-afara emitand pareri care te descalifica.

  102. #261

    Eu castig vreo 1000euro, sotia este in maternitate si primeste acei 1400lei de la stat. Nu avem rate sau chirie de platit, cu toate astea abia ne ajung banii de la o luna la alta si mi-e tare ciuda cu nu mai reusim de cand a aparut cel mic sa punem nimic deoparte. Dar in acelasi timp recunosc ca nu ma uit la hypermarket cat costa branza, iaurtul,laptele sau altele din astea. Desi cred totusi ca nu neaparat la hypermarket si pe scutece se scurg toti banii.
    Sper sa reusim cat mai curand sa reincepem sa punem si acei 25% deoparte in fiecare luna.

    • #262

      Este o vorba romaneasca ceva cu daca nu belesti ochii, se scufunda planeta. Eu zic sa tot cumperi fara sa te uiti.

  103. #263

    1600 Euro net in Romania in 2013, sys admin. In UK, 3300 lire net, acelasi job. Problema aici e chiria de 1000/luna, asa ca in afara de plusul de experienta profesional, nu pot sa spun ca am facut un mare salt financiar.

    • Daca tot stai in UK, fa-ti ceva experienta acolo dupa aia muta-te contractor. La 4-600 pd o sa fii bine spre excelent 😉

  104. decent…plm, nu cred ca e important salariu, cat cheltuielile. Anul asta de se terminat, motto-ul a fost “nu am bani”.

    in noiembrie am primit oferta de munca acasa, pe care am luat putin, dar nici de munca separata nu am rupt norii. 150E. La fix mai ales ca mi s-a stricat aparatu foto si am luat un dslr cu 700lei, deci nitel mai mult decat aia 150.

  105. #266

    ajunsesem la 1200 EUR pe luna. job lejer, experienta multi culturala. Or vandut aia banca, m-am dus la 2000 de lei pe luna, lucru de acasa, sefii prieteni, al 3-lea om in firma.
    Am incercat cu “aceeea” banca…1000 EUR/ luna. Renuntat dupa o luna si intors la job-ul cu lucrul de acasa, lejer. Am ajuns la concluzia ca indiferent cat am ii cheltui pe toti, doar CA COrporatia iti cam mananca viata, iar in Romanania din pacate nu e viata de corporatie de afara. La noi doar in slogan auzi de viata personala, ca in rest la 3 noaptea primesti mailuri de la cei care castiga 3-4k / luna si se pare ca pentru asta si-au vandut 25h/zi din viata

  106. #267

    Salariu bun de obicei e ala care iti acopera cheltuielile. Am avut perioade in care 1500 nu erau de ajuns, acum sunt intr-un moment al vietii in care 1500 de lei acopera costurile pentru 2, ce intra in casa si trece peste sunt bani de rasfatat/pus deoparte. Si momentan avem ceva pus deoparte :))

  107. #268

    mi-a disparut comentariul 🙂

  108. #269

    fratilor, nu stiu de unde aveti salariile astea in Ro. si recunosc ca o zic cu invidie.
    eu castigam aprox 2000 (net), sotia aprox 800 net. nu zic ca nu ne ajungeau (inclusiv platit chirie) , dar e departe de un venit care sa asigure un trai decent. pt un trai decent ar fi necesar cam dublu. una peste alta, ca sa-mi permit un copil a trebuit sa plec din tara.

    • #270

      am uitat sa zic. venituri care sunt pentru joburi care necesita studii superiare (eu lucram in mediul privat, sotia in mediul public)

  109. #271

    Da, minunate comentarile: “suficient cat sa traiesc ok”, ” …, Ah, si am uitat sa precizez ca nu in tara.”. Daca se dorea abstractizare sau un sondaj despre castigurile romanilor de afara, cred ca ar fi scris in articol (nu ca nu ar fi interesante si astea dar focusul era altul).

    E nasol sa simti nevoia doar sa vorbesti, de ascultat ioc.

  110. #272

    in jur de 4500E net, rezident anul 3 in Germania. De munca.. 55-70 de ore pe sapt.

    • #273

      uau, ai timp chiar si sa dormi, câteodată…

    • #274

      Nici nu indraznesc sa rad de alegerea de a trai pentru a munci a unui medic, din contra, respect pentru vietile pe care le salvati dar nu pot sa nu ma intreb: voi chiar nu simiti deloc nevoia de a trai si a gusta din viata ?

      Oricum eu pentru asta ti-as da minim 10k / luna, macar un an sa lucri, un an sa gusti putin din viata.

    • #275

      George, de ce crezi ca a “gusta din viata” exclude salvarea vietilor celorlalti? Ai scris fix ca tontii aia de la TV, de-i intrebau pe olimpicii la fizica acum ceva ani: “dar voi nu simtiti nevoia sa va distrati?”. Raspuns: “pai…. noi asa ne distram, rezolvand probleme”.

      Dar na, daca nu bagi clisee gen “trebuie sa calatoresti”, inseamna ca nu stii sa traiesti.

    • #276

      Pentru ca sunt unul din aia care a muncit peste 12 ore pe zi intr-o meserie pe care o iubesc, fara prea multe vacante si mi-am dat seama ca viata e mai mult decat a face ce-ti place. Ai sub 30 ani ?

    • #277

      Sa ma cauti pe la vo 40 50 ani sa-mi daca a descoperi locuri noi e un cliseu cand vine vorba de calitatea vietii.

    • #278

      Eu sunt unul din aia care a bagat ca Berila, am -8 sub 30, nevasta de 8, copil de 2 si inca bag tare, pentru ca imi place. Si as face-o inca o data, daca ar fi sa ma intorc in timp.

    • #279

      In orele alea presimt ca e si o garda de 24 de ore inclusa

    • #280

      Eu ma simt cel mai bine acasa (ca de-asta am bagat un purcoi de bani in ea), ma simt FOARTE stingher in locuri noi.
      “Calitatea vietii” are o evaluare subiectiva dar eu, tot subiectiv, nu as include vazutul de locuri noi aici.
      Mutarea cu catel si purcel intr-un loc nou da, deoarece sunt afectat suficient de mediul inconjurator din Romania (desi imi place in casa, sunt obligat sa o parasesc pentru varii nevoi), dar asta nu intra la “vazut”.

    • #281

      @Duda: mdicii in general fac garzi de 24 de ore.

  111. #282

    Eu castig 1000 lei, sotia 800 lei (600 indemnizatie + 200 alocatie copil) + 450 lei venit comun din chirie – oras destul de mare din provincie. Un venit decent ar fi de minim 1500 – 2000 de lei pe membru de familie.

  112. #283

    1400 lei net salariu + 710 lei sub diferite denumiri, gen diurnă. Salariu de început, aștept mărirea anuală. Post: inginer la o companie producătoare de autovehicule, mă ocup de calibrarea motoarelor.

    Văzând atâtea salarii mari, mă întreb cum au calculat fetele de la RU, salariul mediu în București de 2500 lei.

  113. #284

    Eu sunt “singal” si castig intre 2000 – 2300 lire/4 saptamani, depinde de sezon. Daca ar fi sa ma intorc in Romania,m-as intoarce doar daca as avea un salar de 35-40 de milioane,altfel nu.

  114. #289

    Acum 5 ani faceam 4500-5000 banu ad labam, cu tot cu consoarta. Nu inteleg cum de peste jumate din raspunsuri sunt undeva pe la 7-10 mii de lei, e totusi mult prea mult ca numar, parerea mea.
    Salariu bun nu poate fi spus pur si simplu, depinde de natura jobului, de efort, timp, etc.
    Venit bun? Eu cred ca la 1500 de lei/membru de familie e un venit decent daca ai casa ta, daca nu 2 mii.

  115. Venitul decent îl asociezi și orașului în care locuiești, că este o diferență între 4000 de ron lunar în București și 4000 de ron lunar în, Slobozia de exemplu.

    • Banu avutu: asa e, se stie ca si Carefour si Kaufland au preturi mai mici in provincie decat in Bucuresti… O bucsa, diferenta intre Bucuresti si restul e semnificativa doar pentru bucuresteni, care au impresia ca ceilalti se lafaie in micile lor orase din Provincie…

  116. #292

    medie de 1700 în bucătăria unui restaurant
    am 23 de ani, doi ani jumate experienta, orașul e Constanța
    La asta se mai adaugă chestii ce nu pot fi cuantificate gen excursii la munte cu toată compania, bani de buzunar, bani de jucat la cazino, mese plătite în oraș
    nu sunt de ajuns dar pot sa fac ceea ce îmi place
    pentru mine singur mulțumitor ar fi peste 1 mie euro la noi în tara

  117. #293

    Cei care lucreaza in IT platesc sau nu impozit pe salarii?

    • #294

      Nu raspunde nimeni la intrebare?

    • #295

      Glumesti nu?

    • programatorii angajati la anumite firme nu platesc impozit pe salariu

      pfaul pentru programare are taxe mici.

    • #297

      Are din părți PFA-ul „pentru programare” taxe mici. Nu mai e la normă de venit, deci nu mai e cazul. Iar impozitul ăla pe salariu nu e zero, dar e într-adevăr mai mic dacă firma îndeplinește anumite condiții.

    • #298

      Firma – micro intreprindere, platesti 3% pe ce facturezi iar ca sa nu platesti impozit pe diviente (16%) bagi tot ce se paote baga ca si cheltuieli, all arround iesi bine…

    • #299

      lucrez in IT si am deducere de impozit, dar asta din cate stiu depinde de facultatea pe care ai terminat-o. Daca ai terminat istorie si lucrezi in IT platesti impozit

    • #300

      @mihai007, te vad foarte inversunat, asa ca incerc sa-ti explic cum sta treaba si cu impozitul pe venit si cu pfa-ul in it

      1. Impozitul pe venit
      Eu lucrez in IT, la o firma destul de mica, si platesc acei 16%. Asta pentru ca, desi eu indeplinesc conditiile (am studiile necesare), firma nu indeplineste conditiile necesare (nu factureaza suficient pe cap de angajat scutit de impozit). Initial, cand a aparut legea asta, era ceva mai “aspra” si includea mai multe criterii, printre care numarul minim de xx angajati scutiti de plata impozitului pe venit. Pentru ca se incadrau doar companiile foarte mari, iar cele mici plateau la negru, au mai renuntat la criterii. Acum sunt doar 2: firma sa factureze de 10000 de dolari pe luna x numarul de angajati scutiti de plata impozitului si sa aiba domeniu de activitate o lista scurta de vreo 5 coduri caen (sper sa nu gresesc). Pe langa asta, si angajatul trebuie sa aiba studii superioare finalizate in domeniul IT.
      Incerc sa-ti explic de ce e buna practica asta, chiar daca eu nu beneficiez de ea. In industria IT e o paine mare de mancat de catre Romania, paine care mai exista doar in agricultura. Poate sunt subiectiv, dar eu cred ca sunt singurele doua domenii datorita carora nu suntem de tot in cacat. Fara cei 16% pe care programatorii nu ii platesc si si-i negociaza la salariu, am avea urmatoarele variante:
      a) plata la negru => impozite 0
      b) companiile straine sa-si mute activitatea in alta tara cu fiscalitate redusa => mai putine taxe colectate
      c) angajatii din IT sa nu accepte salariul la negru si sa plece sa lucreze in alte tari => mai putina oferta aici => ramanem doar cu agricultura + veniturile realizate nu vor fi cheltuite in tara, deci adio TVA colectat

      2. PFA cu norma de venit
      Exista 2 tipuri de PFA: cu sistem real de impozitare sau cu norma de venit. Cu sistem real de impozitare banuiesc ca stii la ce se refera (taxe pe tot ce facturezi). PFA-ul cu norma de venit se aplica la activitati greu de “urmarit” (gasesti aici bit.ly/13qST9l lista lor). Printre ele sunt si “Activitati de consultanta in tehnologia informatiei” (pe care majoritatea celor din IT au PFA-ul infiintat) si “Activitati de management (gestiune si exploatare) al mijloacelor de calcul”. Trimestrial, se platesc niste taxe “anticipate” pe veniturile reallizate. In ultimele 2 trimeste am platit aproximativ 350 lei x 2. E foarte putin, dar e mai bine decat nimic. Si aici avem 2 situatii in care e foarte util acest PFA cu norma de venit:
      a) lucrez ca freelancer si primesc niste bani pentru diverse proiecte; e mai bine sa dau factura si sa-mi fie urmarite veniturile, chiar daca platesc foarte putin la stat, sau sa nu dau factura, sa primesc niste bani si sa ramana totul intre mine si client?
      b) e o practica foarte des intalnita ca un angajat sa aiba contract pe o suma modica cu o firma, iar restul de bani sa ii incaseze pe PFA emitand facturi catre o alta firma (nu ai voie sa fii angajat si sa emiti facturi la aceeasi firma); treaba asta functioneaza foarte bine la acele firme care nu se incadreaza la punctul 1.

      Sunt sigur ca vei spune in continuare ca trebuie sa avem toti aceleasi “drepturi”, dar intreaba-te, te rog, ce se va intampla daca vor pleca firme ca IXIA, Oracle, IBM, Microsoft, Intel etc. din tara. Si gandeste-te mai ales la consum.

  118. #301

    In tara ajunsesem în 4500 (martie 2013), multitasking pentru un casino online. cam toate weekendurile lucrate, iar in timpul săptămânii. cam 45 de ore. În UK, pentru aceeași companie, am redus orele la 40 pe săptămână și câștig intre £1250-£1400.
    Cel mai mult am luat £1600. E mai bine decât acasă, dar sunt genul ala de om – când am, ii cheltui 😀

    • #302

      @adina: musai sa ne cunoastem. Help senior al internetului. Mi-e dor de o tura de casino.

  119. #303

    7000 Ron / 12-15 ore de munca pe zi , provincie, am o mica firma de curatenie.
    800 Ron + bonuri sotia, este masterand in psihopedagogie speciala .

    • Ovidiu, cum merge firma de curatenie?Am avut pe cineva care a dat chix dar cred ca din cauza lipsei de chef de munca 🙂 ( Iasi)

  120. Vand pe 4 site-ui de grafica ca freelancer si castig intre 2000 si 8000 de dolari / luna depinde de luna si de cate sarbatori au americanii in luna respectiva. Timp alocat / lucru efectiv pe luna aproximativ 2 saptamani. Si mai sunt angajat profesor de desen la o scoala gimnaziala pentru mirifica suma de 600 lei asta doar ca sa apar fiscal in Romania si pentru vechime.

  121. #306

    Pana azi il citeam pe Arhi&co si ma simteam “printre ai mei”. Pana azi!

  122. #308

    Am lucrat 5 ani bugetar, salariul era 755 lei/luna (studii superioare).
    De 10 luni lucrez in IT, salariul este 3200 lei/luna si vreo 5000 lei bonusuri pana acum (fara studii superioare 😛 )

  123. #309

    Eu 5800 lei pe luna + 2000-2500 din afiliere Profitshare
    Ea: 700 lei (lucrător comercial)
    Cheltuieli : rata de 180 euro + 1 copil. Rata nu e la copil 😉 ci la masina.
    Pui 300 lei Telekom amândoi, 500 lei benzina, 100 lei tv internet, 500 lei întreținere.

    Acum e ok ca iau banii de la Profitshare pe 5 si ma mai descurc pana pe 15 cand iau salariul, dar înainte luam pe 5 toți banii si cu o săptămana înainte de salariu căutam monezi prin casa

  124. #310

    Ca idee, 2000 $ in București inseama +3000$ în Hunedoara

  125. #311

    aproximativ 4500 euro brut , si 2500 euro net, cheltuieli lunare cca 1500 euro. #notRomania…

    • #312

      pentru acelasi job , in Romania , salariul e cca 1000 euro.

  126. #313

    2000 lei + bonuri, contabil neautorizat, dupa autorizare 3, poate chiar 4 mii

  127. #314

    6000ron, funcție conducere intr-o banca.Colegii mei, cititori de blog,intre 1.200 ron casierul si 3.000 ron consilierul imm.Probabil le este rușine sa comenteze la articolul asta…

    • #315

      La 6000 ron intr-o banca NU ai functie de conducere, te-au pacalit.

    • ohoo, functie de conducere intr-o banca e si director de sucursala. crezi ca un director de sucursala din caracal, dej sau barlad nu se uita cu jind la banii astia? pai daca are sub 30 de ani s-ar putea sa primeasca si pana in 4000 lei.

  128. #317

    10% per extragere. Acum depinde cati pianisti ai si cat de muncitori sunt. In Valcea lucram si cu 10 pianisti. Dar erau alte vremuri. Extrageri de sute k intr-o luna… Traim vremuri grele acum, saracie mare. Risca lumea si merge singura la bancomat, nu mai au nevoie de mine.

  129. #318

    wow, intr-adevar salarii bunicele printre comentatorii de pe aici 🙂 inginer instalatii de 3 ani in Iasi – 1400 net + bonuri de masa, mi se pare foarte putin..mai ales fata de Bucuresti. ar fi interesant sa vedem si o diferenta pe regiuni ale Romaniei, inteleg ca in Moldova e destul de nasol

    • #319

      @fur: cu 3 ani vechime in instalatii deja te poti autoriza iscir pe vtp. Fa-ti afacerea ta. 5000 euro de start, daca stii sa-ti gasesti clientii intr-un un an ii scoti.

  130. #320

    Castig peste 5000 de lei, ca inginer.

    • #321

      o vecina castiga cam atat pe zi, ca dama de lux 😐

    • #322

      Pai de ce nu-ti pui si tu fundul la bataie daca tot e asa de simplu ? Sa te fac si pe tine lumea curva, sa dea un scuipat pe tine si cam toate privilegile meseriei.

  131. #323

    Salutare. Sunt din Gorj si venitul meu este de 1300 lei pe luna. Lucrez de 12 ani in aceeasi societate…ptr ca alte alternative nu sunt… din pacate.

    • #324

      La ce parlamentari votati in GJ …

    • #325

      Pai, SUCCESS-uri! V-a facut Sarcina la SUCCSES-uri si v-a furat judetul in asa hal incat atunci cand o sa moara si mineritul o sa va stinga PSD-ul lumina, ca tot ii votati de vreo 25 de ani incoace.

  132. O parte din salariul meu.
    i.imgur.com/5KzKyky.jpg

    Castig decent e cand nu mai ai unde pune lucerna, graul, vinul si porumbul. :mrgreen:

    • #327

      te pregatesti de doua apocalipse?

    • #328

      Fa un vin rosu de calitate si iti cumpar eu surplusul… Zacusca face mama…

    • #329

      N-ai si tu o conopida cu varza rosie in borcanele alea. ntz ntz

    • @KAZAN: Morom3tzii sunt un neam numeros.

      @mircea: o sa fac. am in plan sa cumpar butoaie de aluminiu pentru asa ceva. Mi-a trecut la un moment dat prin cap sa moi busuioc in el ca sa ii dau o aroma, ca mie imi place busuioaca si ma gandeam ca poate asa iese ceva asemanator. Mi-a mai trecut prin cap sa si fierb o parte din must, sa ii conserv, ca e tare fain.. Mi-au trecut multe prin cap insa ramas batut in cuie ca se va numi “Lacrima lui Morom3t3”.

      @Alex: Avem si de-alea insa fotugrafia e facuta la facutu bulionului iar varza se pune mai incoa.

    • #331

      Bun-bun-bun. As crantani non-stop la alea. Am ras deja 2 borcane de 10 kile in ultima luna, facute de mama 🙂

    • #332

      @Moromete: Busuioc in vin? Butoaie de aluminiu? Fa vin curat, nu agheazma!

    • E, asa ziceam eu ca s-or obtine bauturile alea pe care vreau sa le obtin ca vie cu struguri tamaiosi nu am.

      In butoaiele de aluminiu am observat ca zaibarul iese fix ca “Lacrima lui Ovidiu”, dar fara aroma aia puternica de stejar. N-am spatiu pentru butoaie mici. Trebuie sa mai sap un beci ca n-am spatiu pentru butoaie mici – trebuie sa intre in ele 3000 de lire.

    • #334

      Moromete i envy u….

    • @Mircea : daca vrei vin rosu 100 % strugure de calitate spune-mi si iti aduc 2 L de proba, poti sa vii sa vezi si ” crama” 🙂 . Nu fac un business din asta dar socra`miu face tone de vin si ramane cu el asa ca m-a rugat sa ii gasesc cativa clienti seriosi .

    • Mirceo, eu zic ca socru-sau vrea sa-l bage la racoare pe asta. :mrgreen:

  133. #337

    Acuma ca a raspuns cineva la intrebarea mea am o alta intrebare:

    In conditiile in care venitul celor din IT este destul de mare fata de medie , vi se pare normal ca amaritul care lucreaza pe citeva sute de lei sa plateasca impozit din care cei din IT profita?

    • #338

      Ai inteles cam prost. Scutirea de impozit in IT se realizeaza numai daca se indeplinesc anumite conditii. Una dintre conditii este ca programatorul ala sa aduca un venit de cel putin 10000 dolari. Adica se face si pe baza unor criterii de performanta care incurajeaza aceasta industrie.
      Acum te intreb eu pe tine:
      1. Ti se pare normal ca unul care aduce peste 10.000 dolari sa aduca acei bani din care sa profita toata lumea?
      2. Si cu acea scutire la impozit un programator IT tot aduce mai multi bani la buget decat “amaratul care lucreaza pe cateva sute de lei”. Aplicand teoria ta: ti se pare ca amaratul profita de banii platiti de IT-ist la buget?

    • #339

      Adica 16%? si la ala si la alalat?
      Ca nu inteleg? Ne intoarcel la socialism? sa luam de la aia care castiga sa dam la ceilalti? Desi impozitul la 10000 de ron e de doua ori cel putin cat tot salariul celuilalt?? sau cum?

    • #340

      dar e corect ca eu, care platesc asigurari de sanatate de 10 ori mai mari decat ala cu 700 de lei salariu, sa primesc aceleasi servicii?

    • #341

      Aduce peste 1000 dolari pe an, luna zi? Ce criteriul de performanta este asta?

      Daca tot exista acest “criteriu de performanta” de ce nu se aplica si la alte industrii? Si acolo sint destui care aduc peste 10000$.

    • #342

      @msrp: la venituri echivalente nu mi se pare ok ca eu sa platesc impozite intregi si eventual sa fiu hingherit de ANAF iar un IT-ist sa beneficieze de scutiri.

      @arhi: traiasca statul social. Exista solutii (asigurari private cu acoperire internationala; iti povestesc mai mult pe mail zilele astea)

    • #343

      stiu ca sunt, dar cu ce ma ajuta daca eu oricum platesc, vreau-nu vreau, cel putin 800 de euro lunar statului roman?

    • #344

      Te ajuta ca vei avea parte de un serviciu medical de calitate asa cum iti doresti tu si iti permiti.

    • #345

      Pina la urma nu doar sanatatea e platita din impozitele strinse de la populatie. Sint multe alte elemente de care cel ce e scutit de impozit profita.

    • #346

      pana la urma, strict pentru sanatate, platesc de 10 ori mai mult. prin urmare, e corect ca ala sa beneficieze de banii mei?

    • #347

      N-ai auzit ca defapt tu beneficiezi de banii lui ?

    • #348

      As plati fara sa clipesc mai mult impozit decat cei mai amarati, pentru un simplu multumesc, cu conditia sa accepte sa munceasca pe salariile de pe piata. In schimb toti acesti amarati vin si-ti arunca in fata ca traiesti pe banii lor, ca ai suficienti bani, ca nu ai nevoie de mai mult decat au ei, ca is saraci si cinstiti, desi ei nu zic niciodata “nu, multumesc” daca ar fi sa le oferi gratuit mai mult.

      Adica eu sunt de acord sa sharuiesc cu tine un servicu pe care tu platesti mai putin pentru ca asta e, nu ai, si tot tu esti nesimtit. Pai daca tot sunt porc si nesimtiti cand sharuiesc, atunci nu mai bine imi bag picioarele si incerc pe cat se poate sa nu mai sharuiesc nimic cu tine ?

    • #349

      “As plati fara sa clipesc mai mult impozit decat cei mai amarati, pentru un simplu multumesc, cu conditia sa accepte sa munceasca pe salariile de pe piata. In schimb toti acesti amarati vin si-ti arunca in fata ca traiesti pe banii lor, ca ai suficienti bani, ca nu ai nevoie de mai mult decat au ei, ca is saraci si cinstiti, desi ei nu zic niciodata “nu, multumesc” daca ar fi sa le oferi gratuit mai mult.”

      Tu spui nu multumesc daca seful iti ofera mai multi bani ?

      “Adica eu sunt de acord sa sharuiesc cu tine un servicu pe care tu platesti mai putin pentru ca asta e, nu ai, si tot tu esti nesimtit. Pai daca tot sunt porc si nesimtiti cand sharuiesc, atunci nu mai bine imi bag picioarele si incerc pe cat se poate sa nu mai sharuiesc nimic cu tine ?”

      Cu mine nu imparti nimic. Eu mi-am socotelile cu statul roman cu multi ani in urma.

    • #350

      mihai007: vezi ca exista niste legi si exista google. Decat sa pui intrebari pe aici si sa astepti raspuns ai putea sa citesti tu singur pe internet. Asta ca sa nu discutam doar de dragul discutiei. Tu nici macar nu cunosti elementul de baza: IT-istul care nu plateste impozit este scutit doar de 16%. Restul este platit – inclusiv sanatatea.
      Iar in ceea ce priveste “alte industrii”: sunt multe industrii in care angajatorul este scutit de niste taxe sau primesc subventii (fermieri, marii investitori care vin in tara, etc.). Prin scutirea de taxe si angajatii aia au niste avantaje (de exemplu chiar un loc de munca). De ce sa profite si aia atunci?

      @Paul: IT-istul si-a negociat venitul pe baza scutirii. Daca nu ar avea scutirea ar fi cerut un venit mai mare. Scutirea de impozit vine mai mult pentru firmele de IT – se doreste incurajarea acestui domeniu in vederea tinerii acestora in tara. Daca la noi in tara s-ar fi dorit si ar fi fost o paine de mancat din vanzarea de muste s-ar fi incurajat ingrijitorii de muste.

    • #351

      @msrp: ce-i drept ingrijitori de muste ca subsemnatul sunt ceva mai putini comparativ cu tinerii IT-isti. Fata cu usturoiu’ avea o dilema acu’ cateva luni ref la motivele pentru care astia putini cati suntem ne-am cam schimbat domiciliile fiscale in ultimii ani iar statul rroman a inceput sa incaseze prafu’ de pe toba de pe urma noastra. Nu zic sa va taie scutirile da’ parca o relaxare fiscala in raport cu toti cei care produc (si aduc bani in tara) ar suna ceva mai bine.

    • #352

      Dom’le ce iritati sunt IT-istii astia, zici ca-s ultima speranta a omenirii. Se plang ca nu le mai ajung meleoanele, oare de ce nu sunt scutiti medicii de impozite si taxe ca sa ramana in tara? Cica el plateste TVA mai mare de nu stiu cate ori ca impozitul aluia. Pai si ala plateste TVA daca nu stiai. Parerea mea e ca sunt alte categorii care ar trebui scutite de taxe si impozite. As zice sa mai plecati capul si data viitoare cand mergeti la medic sa va ganditi ca ala va salveaza viata si mai plateste si taxe.

      Tu contribui la un fond comun de sanatate, pentru eventualitatea in care te imbolnavesti sa beneficiezi de servicii medicale. Iti garantez eu ca daca ai suferi o boala grava care necesita operatii si tratamente dupa nu ai avea bani sa platesti totul. Pur si simplu cred ca fiecare individ care contribuie intr-o societate e important. Ala care strange gunoiul castiga mai putin, beneficiaza de aceleai servicii ca si tine, dar tu ai putea sa ii faci munca lui? Puneti-va in locul lor si vedeti daca ati fi in stare sa faceti munca pe care o fac ei. Ganditi la nivel de societate si nu la nivel de individ!

    • #353

      @mihai007: Cred ca se referea la “tu” la modul generic. Asa cum si tu te refereai la “IT-ist” tot la modul generic; fara sa stii ca marea majoritate a oamenilor din IT nu beneficiaza de scutirea de impozit. Nu ti-ai incheiat de tot socotelile cu Romania atata timp cat o mai arzi pe aici si mereu ne aduci aminte ca tu esti plecat. Apropo, in tara aia in care ai emigrat ai avut niste avantaje la emigrare? Scutiri de taxe, ajutor din partea statului, etc?

      @Paul: Sunt de acord cu relaxarea fiscala in scopul de a incerca aducerea a cat mai multi bani in tara – indiferent de domeniu. Da, mi se pare ca scutirea de impozit pentru programatori nu ar trebui sa fie, DAR poate nu stii dar subventii se acorda in muuuuulte alte domenii.

      @Nelu de la 3: unde ai vazut tu iritare? Am incercat sa port o discutie cu niste argumente. Iritat a fost cel ce a deschis subiectul. Pana atunci lumea raspundea strict la articol… A zis cineva ca medicul castiga o suma corecta? Aminteste-mi tu te rog ca poate am uitat. Nu incerca sa arunci in derizoriu discutia si sa pretinzi ca cineva a acuzat aici ca medicii ar castiga prea mult. Deviezi de la subiect.
      “Cica el plateste TVA mai mare de nu stiu cate ori ca impozitul aluia. Pai si ala plateste TVA daca nu stiai. ” – uita-te cine a inceput discutia despre cine cat plateste la stat. Adica ala care castiga mai putin vrea egalitate doar la beneficii.

      Sunt de acord ca fiecare individ care contribuie in sanatate e important. Insa pe de alta parte fiecare trebuie recompensat dupa munca depusa. Ce propui tu sunt salarii egale, ceea ce este o utopie.

    • #354

      Nu propun salarii egale, dar cineva mai jos era iritat ca plateste TVA mai mult decat un amarat care plateste impozit.

    • #355

      Nelu, cineva era iritat, insa replica acelui cineva a venit pe fondul faptului ca altii erau iritati ca de ce nu au drepturi egale.

  134. #356

    On-topic: o spun din toata inima, nu castig suficient cat sa pot ajuta cat imi doresc insa castig indecent de mult pentru Romania. Cand spun asta, am in vedere indicatorii macro-economici ai tarii asteia: somaj, venitul mediu net, numar de angajati, numar de asistati social, puterea de cumparare, inflatia, etc.

    On topic, pe larg: am 20 de ani de experienta, am inceput sa muncesc de mic 🙂 Am adunat peste 12 ani de corporatie, antreprenoriat in nume propriu, am lucrat alaturi de antreprenori neaosi, pe scurt am vazut si trait multe. Stiu cum arata viata in rafturile cele mai de jos ale magazinelor si cum e sa pandesti orice chilipir, ca altfel nu o scoti la capat. Ce nu inteleg realmente este cum naiba inca se descurca oamenii care au venituri de 700 – 900 ron/luna?!

    Eu cred sincer ca ar merita ca acesti oameni sa scrie cateva randuri despre cum fac. Nu de alta dar cunosc si eu destui si jur ca zambesc mult mai mult decat altii care castigau salariile astea acum multa-multa vreme.

    • #357

      Tot 20 de ani de experienta in munca . Tot de mic muncesc . Am lucrat cu multi oameni seriosi si multe javre . Cum ma descurc ? Greu .
      Am sa iti explic : pe domeniul meu am experienta de 11 ani . Toti patronii pentru care am lucrat au spus ca sunt bun . Ca si venituri , am avut perioade destul de bune ( 2400-3500 lei /luna ) . Din 2010 insa , jobul meu nu se mai cauta . Mai mult de 1100 lei/luna nu se ofera . Zambesti tu , insa si eu am zambit la primele 5 interviuri . Dupa aceea , intrebam unde trebuie sa semnez . Cand ai de platit mancarea si intretinerea lunar , nu poti sa ii zambesti stomacului sau administratorului . Cand sa am timp sa ma calific pentru altceva ? Crede-ma ,am cautat alte sectoare cu calificare la locul de munca . Sunt foarte putine oferte pe piata . De scoala , nu se poate pune problema . Am incercat sa ma lipesc de diversi meseriasi in putinul timp ramas in weekend ( promisiuni multe , nimic concret ) . Supravietuiesc , asta este tot ce pot sa fac . Daca ai alte sugestii , spune ceva . Deschide-mi ochii , ilumineaza-ma .

  135. #358

    Bluehead, ca sa nu fie socialism luam de la aia care au putin si dam la cei care au mai mult.

    • #359

      Mihai, cu mentalitatea asta o sa ajungi departe …

      1. Te asigur ca stiu mesearisi care castiga mult mai serios decat ITstu care a juns la fel de blamat ca avocatul si notarul (in genereal oricine face bani mai multi cu capul e un mic jegos fara inima, in sufletul “clasei muncitoare”). Doar isi doresc sa munceasca si isi misca fundul directia asta. Cu cat esti mai sarac cu atat te faci mai negru la suflet, in ciuda credintei populare cum ca omul sarac e mai bun. E mai bun la suflet cu unul ca el sau mai sarac decat el, in schimb i-ar lua beregata instant unuia ce castiga mai mult.

      2. Serios ? Cum mai exact se intampla ca un ITst sa primeasca ceva din banii unuia cu salariu mai mic cand chiar si cu scutirea aia de impozit el platest orice mai mult decat unul mai sarac. Sa stii ca dincolo de scutirea aia de impozit, plateste TVA mai mult decat tine, pentru ca si consuma mai mult de cat tine.

      Urati la suflet mai sunteti cand ganditi asa. Sunt batut de soarta si nu reusesc sa ma descurc mai bine, pai hai sa-i aducem pe toti la nivelul nostru de saracie, sa fim egali. Da de ce nu vrei tu sa fii egal cu unul mai sarac decat tine ?

    • #360

      Am ajuns deja departe 🙂

    • #361

      George, eu nu consider ca e normal sa faci discriminari la impozitul pe munca!!!
      E o nesimtire a statului roman si nu e vina ta ca esti IT si stiu ca daca nu era acea reducere tu iti cautai un job mai bine platit afara. Nu vad insa un motiv pentru care sa incerci sa ne convingi ca e ok ca unuia care munceste in Romania si are acelasi venit ca si tine sa i se impoziteze munca iar tie sa nu ti se impoziteze.
      Cel cu 700 roni nu e relevant in discutie pentru ca el uita ca primii 500 sunt neimpozitati asa ca daca tu beneficiezi de 100% reducere la impozit pe venit, in mod particular si el la 700 ai lui beneficiaza de 70% reducere ca sa zic asa.

    • #362

      @radu: Daca te citesti inca o data o sa te apropii de ratiunea pentru scutiea (! partiala) pentru impozitul in IT: “daca nu era acea reducere tu iti cautai un job mai bine platit afara”
      Statul roman are de ales intre a a castiga mai putin sau … deloc de pe urma celor care produc ceva in industra asta.
      Din aceeasi categorie satul acorde diverse scutiri celor care investesc in Romania. Iau la intamplare firma Nokia. Erau pe undeva articole in care se spunea ca de fapt statul n-a castigat nimic de pe umra investitie de la Cjuj, ca impozitul luat abia acopera facilitatile primite. Chiar in coditiile astea cateva mii de oamnei au avut un loc de munca o perioada de timp si era greu (sau imposibil) sa lucreze in alta parte,,

    • #363

      Cu tot respectful da sa mor daca vreuncoleg de-al meu e angajat can it-st.
      Toti suntvcu firme so pfa-uri.
      Vrei sa stii sumele platite all arround la stat la salariile De la mine…?
      Banuiesc can nubte intereseaza…

  136. #364

    1300 net+bonuri+bonusuri de minim 300 de lei lunar.La care se adauga 1500 de lei din alte activitati, desfasurate inafara programului, caracter nepermanent.Romania, Moldova, Iasi.
    Offtopic: Mosu, mai scoti o carte? 😀

  137. 3/4mii impreuna cu sotia si 2 copii si este ok

  138. #366

    Nu stiu voi dar la noi in familie veniturile sunt undeva la 11.000 ron / luna. Da’ scade scoala kinderului, scade utilitatile (blocatar) si o sa vedeti ca nu-i atat de mult.
    Practic nu exista salariu bun in romania

  139. #370

    Credeam ca rup gura targului cu 6500 Ron net. Dar zac intr-un colt umil la ce sume mi-au vazut ochii. Nevasta mai ia 1000, copil mic, 2100 ron credite, imi trebuie vreo 3000 euro sa incep o afacere. Recunoscator pentru ce am. Laudarosilor! 🙂

    • #371

      Trimite business plan via @arhi si poate te-alegi cu o finantare.

  140. #372

    8k EUR lunar – in medie

  141. #373

    Sunt studenta si nu lucrez, banii mei pe o luna sunt in jur de 900 de lei, dintre care 400 chirie + utilitati.

    • #374

      Bucuresti sau provincie?

    • #375

      Si cauti un piept cald si o viata mai buna?

    • #376

      Corbane, baiete, ai cam pus-o. Brigada gospodinelor o sa te josnicaleasca.

    • #377

      @Paul, sunt din Calarasi, fac facultatea in Constanta

    • #378

      Pentru B facusem o analiza (niste burse pentru studentii dintr-un program de internship) si am iesit la aprox 1200lei/luna.

  142. #379

    Daca mai citesc mult despre ce salarii vorbiti, ma deprim… sau sa cer tips & tricks?
    Castig destul cat sa stau in chirie singura in Bucuresti, castig decent, dar nu destul cat sa imi fac vreodata planuri mai marete si nu se intrevad sanse de a creste salariul in domeniul in care lucrez. Neaparat trebuie sa ma reorientez catre IT?

    • #380

      Nu e musai sa te reorientezi catre IT, te poti reorienta catre cabina mea (daca ai minim 25 max 35). Mai mult spatiu decat in garsoniera ta, nu-ti iau chirie, pana de revelion suntem inapoi. Hai, nu mai sta singurica, vino sa stam impreuna. =))

    • #381

      nu. cred ca trebuie sa te orientezi spre ceva care-ti place. Stiu ca suna aiurea dar toate sfaturile pe care le vezi aici in diverse forme cu ” fa cu placere si banii vin singuri ” sunt adevarate. Daca iti place asitenta sociala si lucrul cu copii nefavorizati nu inseamna ca te vei imbogatii financiar dar in orice program posdru managerul de proiect e bugetat pe la 1200 euro minim si astea sunt sume care se accepta la plata deci ai sanse chiar si in domenii neproductive.

    • #382

      Sunt din ce in ce mai convins ca exista o brigada a gospodinelor nocturne, care sanctioneaza orice gluma la adresa altei femei. Nu imi pot explica cum de un tembel mai sus imparte p*** si m*** in toate partile si are mai putine minusuri decat mine, iar eu care am intrebat o femeie daca are chef de o plimbare de cateva zile pana in germania si inapoi sunt la un pas de a deveni josnicalos :).
      Fac un apel pe aceasta cale catre toti cei care mictioneaza din picioare sa ma salveze de furia bucatareselor. Multumesc frumos. Noapte buna.

    • #383

      Liviu, din astia ca tine sunt la tot pasul. Am zis ca vreau sa muncesc, nu sa fiu curva cuiva.

      Radu, culmea e ca nu gasesc ceva care sa ma pasioneze extraordinar (sau poate sunt descurajata în unele domenii). Pot invata cam orice si am inceput eu ceva, dar e greu lucrand in alta parte si avand inca scoli de terminat.
      Nu mai zic ca trebuie sa mă angajez în paralel daca vreau sa fac ceva si din cauza faptului ca lucrez full-time, nici macar ca voluntar sau pt internship nu m-au cautat pe unde am aplicat :))

    • #384

      el te lua ca sa te iubeasca si sa te respecte, nu ca sa fii curva…

    • #385

      Sa ma iubeasca si sa ma respecte cateva zile :)))

    • #386

      Cateva zile sunt magice, ca apoi apar faze gen intrarea accidentala in baie cand se caca, basinile de sub plapuma etc.

    • #387

      Era sa zic sa-ti schimbi meniul zilnic ref la lecturat dar pe arhiblog (si mai ales la colegul lui de pat/camera 😉 a.k.a. zoso.ro) gasesti destule tips&tricks.
      Domeniile cu oaresce stabilitate in perioada asta cacacioasa au fost IT si inca cateva.
      Investitii private/ straine in RO in conditiile unui climat fiscal instabil … mai incolo.
      Asa ca daca vrei in RO … IT sau cele cateva.
      In afara RO … UK, Singapore, MENA, Brazilia, etc.

  143. #388

    Sincer, si daca as castiga peste 1000 de euro, mi-ar fi jena sa o spun in public (da, blogul este un loc public), din respect pentru cei care isi tocesc coatele pe mult mai putin.

    • #389

      Adica?

    • bai mishu, in viata conteaza sa faci bani, nu sa-ti tocesti coatele
      eu vad abilitatea de a face bani ca cea de a fi cel mai bun vanator, pescar etc. pe vremea cand nu (prea) erau bani
      eu am un respect imens pt meserii gen gunoier, maturator, sofer de autobuz(pe intern, ca la ceilalti nu le plang de mila pe partea de bani), sa nu mai zic de aia din agricultura sau cine stie ce industrie mai usoara sau mai grea…dar ma bucur ca in loc sa fac ceva doar nobil, am ales si am reusit sa fac ceva si mai bine platit. e doar inspre 3500 lei, da acu’ cateva luni mi s-au mai promis inca 500 incepand din ianuarie si, daca se aliniaza planetele cum trebuie, ii fortez sa-mi dea 1000.

    • sau, mai bine zis, sa conteze si pt altii ca-ti tocesti coatele

  144. #392

    5000 lei lunar administrator de firma (proprie) , angajatii (20) intre 1200 si 6500 net (da, mai mult decat mine) supravietuim, mai mult e imposibil in acest moment. Au fost vremuri si mai bune

    • #393

      +1 pentru faptul ca un “sef” recunoaste faptul ca altii au contributie mai mare si ii resplateste pe masura. Evident la stat asta nu se va intampla niciodata

  145. #394

    parca intrebarea era pt aceia ce traiesc in ro, dar vazand ca sunt o gramada care traiesc “afara” si simt nevoia sa “dea din casa”, hai sa ma bag si eu.
    nu intru la sume caci este irelevant, fiindca totul depinde de nevoi… eu am aplicat o regula simpla – cred ca si zoso vb de ceva similar intr-un articol trecut – care pleaca de la cheltuielile lunare cu traiul: casa, masa si transport.

    daca astea sunt sub 30% din salariul tau lunar, ai un salariu decent. de la 25% in jos, ai salariu bun si foarte bun. repet insa: totul e raportat la nevoile imediate.

  146. #395

    eu intre 5000 – 7000 lei pe luna din pariuri sportive ( e drept ca sunt 2-3 luni pe an in care ies doar cu 1500-2000 ) iar prietena aprox. 15000 lei/luna (dansatoare club de noapte + video chat in particular)

  147. #397

    Voi aveți bani,eu am timp și nu fac schimb! 🙂

  148. #398

    336 de comentarii,formidabil !
    “Bogatia nu inseamna indeplinirea tuturor dorintelor ci limitarea necesitatilor”-parca Ioan Paul al II-lea.

    • La asta ma gândeam … că putem să comentăm pe subiect până la chenzina următoare.
      Oricum, mă bucur nespus că ne-a întrebat acum, la 40 de ani, de salarii.
      Peste 25 de ani, clar, ne întreabă de pensii.

    • #400

      Recomandari de prosoape, chestii de-astea 🙂

  149. #401

    10.112 EUR lunar dar nu simt ca este o suma decenta. Sunt IT-ist cu vechime de 5 ani si simt ca pot mai mult decat atata. Ca sa traiesc decent (adica sa pun si de-o parte, nu sa cheltuiesc tot salariul in fiecare luna) cred ca mi-ar ajunge cam 15.000 EUR. Stiu, parintii mei castiga 1012 RON si zic ca se descurca dar eu cred ca au ceva bani la saltea

    • #402

      Daca tie nu iti ajung 10k euro pe luna, te mira ca nu ti-au zis parintii cati bani au la saltea? :))

    • #403

      troll.

    • #404

      Ma indoiesc de veridicitatea comentariului tau. Si de salariu si ca il poți cheltui in fiecare luna complet.

    • #405

      Nu vrei sa fim prieteni?

  150. Stau si ma intreb : cum scriu astia ca iau 5-10 k € pe luna si nu le ajung/nu pun deoparte?
    Eu imi faceam planuri de intoarcere in tara,deschis firma de confectii metalice si cu 4-5000 lei in 2 ne-am descurca,dar cand ii vad pe astia ce zic, ma trec caldurile.
    Eu imi rup cocoasa ca sa pot pune deoparte 2,300 € pe luna(asta in lunile cand nu am taxele de dat ls stat ) si aia nu strang cand au salarii de 10k.
    PLM…

  151. #408

    Cel mai cocalaresc articol scris vreodata pe un blog cu pretentii.

  152. #409

    Un salariu decent ar fi 1000 EUR. M-am descurcat si cu 1400 RON/luna, am castigat si am spart si 4500$/luna, dar tot sclav in multinationala am ajuns.

  153. #410

    1000 lei plus bonuri de masa…

  154. #411

    22 ani, absolvent de liceu profil cu profil economic, n-am fost bun la mate asa ca n-am reusit da iau bacul si sa devin profesor asa cum mi-am dorit intotdeauna, nu sa am un job pentru multi bani, ci pentru placerea de a face un lucru pe care te pasioeaza, am incercat de nenumarate ori dar nimic, am dat la bacul romana/mate si geografie la romana 8.75 la geografie 9 si la mate niciodata necesarul 5,…si totusi am fost un “Nerd”
    Acumde mai bine de un an de zile “mi-am luat zborul singurel” catre Danemarca si castig aproximativ 2000 de euro in fiecare luna. Cel mai mult ma ajuta enleza mea care este aproape perfecta, istetimea si singuratea.
    Lucrez in web deign

  155. #412

    Iubi, olandez – 44 ani/ 4500/Euro brut euro de la PWC + multe bonusuri si multe beneficii, inclusiv masina scumpa si carburant gratis de ars prin Europa
    eu, 23 romanas istet, dar fara bac – 2000 – 2500 euro/ luna prostititie gay si masaje terapeutice – doar pentru ca nu vreau sa creada ca stau cu el numai pt banii si bogatia lui… e totusi si cam zgarcit cam tine la bani, deh cu studille de master in economie si chestii de genul….totusi e ok ca imi accepta “meseria”, doar asta pot face pe aici prin Olanda.
    Suntem un cuplu gay, in Olanda, dar ne doare-n cur, nu avem copii, nu avem de platit chirie, rate si alte chestii. Tot ce castigam investim si cheltuim.
    Eu unul imi place sa-mi cheltuiesc banii pe produse biologice, vitamine si suplimente alimentare, pastile anti-aging si altele de genul (iau cu pumnii de vreo 2-3 ori pe zi) le comand de pe Vitacost sau Iherb, din USA. – asta pentru ca tin foarte mult la tot ceea ce ne inconjoara, nu vreau sa am o viata obisnuita si bazata pe un marketing agresiv gen: Mcdonald, cola, fanta, tigari, burgeri, salam si alte chestii din astea

    • #413

      asa e natia de roman, intotdeuna nesimtit si mincionos, mint unii pe aici pe site de rup,
      dar sunt muritori de foame

    • #414

      “Suntem un cuplu gay, dar ne doare-n cur”.

      Muahahahahahaha!!!

    • #415

      da, m-a izbit si pe mine asta:))))

    • #416

      Doare-n cur pentru ca “Alifie” nu era ce credeati voi ca e.

  156. #417

    O fi ramas vreun roman din diaspora sau vreun corporatist bucurestean care sa nu isi prezinte salariul la articolul asta? 🙂

    Nu inteleg ce anume te poate determina sa iti scrii venitul lunar intr-un comentariu pe un blog, dar fiecare cu fetisurile lui. Probabil e o satisfactie mare sa mai vedeti cate unul cu 1000 de lei printre comentarii. V-a facut ziua mai buna, gata. Drept dovada gramada de like-uri pe care le-au primit toti cei cu venituri mici. “Bravo, oaie, esti erou! Iar eu, un SMECHER. Ia dicisa un like, eroule. Ti-l da un smecher autentic, tine bine de el.”

    A, iar faptul ca exista destui care afirma ca in Romania poti trai decent doar daca ai macar 1000 de euro pe luna…tare. Probabil si parintii vostri tot cate un K (limbaj corporatist) de fiecare castigau lunar. Altfel cum ar fi putut creste asa copii de succes?
    Asta e fie aroganta cat cuprinde, fie proasta intelegere a limbii romane. Nu cunoasteti sintagma “trai decent”.

    • #418

      Aplauze!! Credeam ca doar mie mi se pare anormal ce se petrece aici…

    • #419

      Nici tu nu cunosti, se pare, diferenta dintre trai decent si supravietuire. In conditiile in care preturile pentru mâncare sunt sensibil apropiate intre Romania si alte tari din vest, unde salariul mediu e cu 80% mai mare, iar in Romania gasesti preturi la benzina/motorina mai mari decât in aceste state, cu 1000 EUR traiesti decent in Romania sau supravietuiesti dincolo.
      Sa nu mai zic de dobânzi, duble la noi, in conditiile in care salariile nici nu-ti permit in Romania accesul prea usor la vreun credit ipotecar, iar o chirie de 100 E la un salariu de 2-300 E e ceva foarte “normal”.

    • #420

      Daca te uiti doar la kilul de benzina, de cartofi si de pulpe de pui, da. Avem aceleasi preturi ca “vesticii”. Dar daca faci un calcul mai amplu sau ai fost de cateva ori in vizita pe la ei, realizezi ca diferentele sunt enorme. In Romania iti permiti mai multe dintr-un salariu de 1000 de euro decat ti-ai permite in Austria, Germania, Olana, UK dintr-un salariu de 2500.

      Sunt tari ca Polonia, Ungaria, Cehia, Portugalia in care salariul mediu este sub 1000 de euro. Asta inseamna ca in tarile respective mai mult de jumatate dintre cetateni castiga sub 1000/luna. In Cehia si Polonia nu sunt preturile mai mici decat la noi, iar salariul mediu este undeva la 7-8 sute de euro lunar. Sunt niste sarantoci cetatenii lor. De-abi supravietuiesc…

      Cum ar zice un celebru lingvist: Hai sa nu ne cacam pe noi. Au venit niste multinationale de curand in Romania, am vazut si noi cum arata mia de euro si gata, am luat-o razna? Nu ne ma stim lungul nasului?

    • #421

      pai spune-ne te rog ce inseamna “trai decent”? si ce suma ar trebui pt asta?

    • #422

      “In Romania iti permiti mai multe dintr-un salariu de 1000 de euro decat ti-ai permite in Austria, Germania, Olana, UK dintr-un salariu de 2500. ”

      Romania: Chirie 200 -250 E pentru un apartament cu doua camere, si nu in centru. Utilitati (curent, apa, incalzire, gunoi) inca vreo 90-100 E. Internet 10 E, telefon 5 E. Sa zicem un plin de combustibil pe luna: 70 E. Mancarea: vreo 50 – 70 E. Total: 505 E. Mai ramai cu 495 E din 1000 E, daca nu te intinzi la alte chestii.

      Austria: Chirie 500 E pentru un apartament cu o camera (1 bedroom, adica 2 camere) si nu in centru. Utilitati, ca mai sus: 180 E. Internet: 20 E, telefon 20 E. Sa zicem un plin de combustibil pe luna: tot 70 E. Mancarea: sa zicem 100 E. Total: 890 E. Salariul mediu in Austria e de 1900 E, deci iti raman 1000 E. Daca castigi 2500 iti raman 1600 E, la fel, daca nu te intinzi la alte chestii.

      Deci sa nu ne cacam pe noi, cum ziceai. Tocmai ca stiu cum e sa o iei de la 400 de lei si stat in camin, trecand pe la 1400 lei si stat cu prietena in chirie, pana la 4500$ + company car, si inapoi la sub 1000 E plus overtime plus bonusuri (daca e cazul, adica daca sunt proiecte).

      Ca tot intreba cineva aici ce inseamna “trai decent”, uite definitia unui trai decent, dpmdv: sa poti sa dai banii linistit pe chirie/mancare/transport/utilitati, fara sa-ti fie teama ca ramai dupa aia pe zero, sa-ti permiti sa inlocuiesti un electrocasnic decedat subit (macar in rate), sa-ti permiti un concediu pe an la mare sau la munte (nu la sapat gradina), sa-ti permiti sa iesi la o bere cu baietii fara sa te scobesti in buzunare, sa-ti permiti un dentist bun si macar o masa pe luna la restaurant cu prietena. Asta inseamna un trai decent. Restul e supravietuire.

    • #423

      Dac-am apasat prea repede pe reply, ultima fraza se vroia asa: Restul e supravietuire, la sub 1000E.

    • #424

      Am scris eu undeva despre veniturile mele?:)
      Unul din primele lucruri ce le inveti pe aici este sa nu intrebi lumea despre venituri.

    • #425

      Dani, m-ai facut foarte curios. Imi poti da exemple de citeva lucruri “mai multe” pe care ti le poti permite in Romania dintr-un salariu de 1000 de euro dar nu in Austria, Germania sau Olanda dintr-unul de 2500?

    • #426

      eu sunt roman din diaspora si nu mi-am scris salariul de capsunar 🙂

    • #427

      stim toti ca esti vai mama ta si ai salariul minim pe economie in finlanda…

    • #428

      “sa poti sa dai banii linistit pe chirie/mancare/transport/utilitati, fara sa-ti fie teama ca ramai dupa aia pe zero, sa-ti permiti sa inlocuiesti un electrocasnic decedat subit (macar in rate), sa-ti permiti un concediu pe an la mare sau la munte (nu la sapat gradina), sa-ti permiti sa iesi la o bere cu baietii fara sa te scobesti in buzunare, sa-ti permiti un dentist bun si macar o masa pe luna la restaurant cu prietena. Asta inseamna un trai decent.”

      De acord, asta inseamna trai decent, Si nu are absolut nici o legatura cu 1000 de euro intr-o luna. Faci lejer ce ai scris mai sus si cu 700 de euro. Iti poti scoate prietena in oras chiar de mai multe ori pe luna :))

      SI lasa-ma cu povesti despre cum dai tu in Austria 100 de euro lunar pe mancare. Poate daca nu ai alta treaba si iti gatesti de fiecare data singur cele mai ieftine produse. Daca esti ocupat si manaci la restaurant, nici 3 zile nu iti ajung banii aia.

    • #429

      Dufu, cu 1000 de euro/luna in Bucuresti iti platesti toate cheltuielile (inclusiv chirie), iesi de cate ori ai chef in oras (la bere, club, restaurant, film, teatru, etc), iti mai raman si bani pentru vacante.
      Incearca in Amsterdam sa faci la fel cu 2500.

    • #430

      PS: Dufu, in Amsterdam pana si femeile sunt de vreo 4 ori mai scumpe 🙂

    • #431

      “SI lasa-ma cu povesti despre cum dai tu in Austria 100 de euro lunar pe mancare. Poate daca nu ai alta treaba si iti gatesti de fiecare data singur cele mai ieftine produse. Daca esti ocupat si manaci la restaurant, nici 3 zile nu iti ajung banii aia.”

      N-am zis ca iesi in oras de banii aia. Cumperi ce-ai nevoie si iti gatesti, duci mancarea-n sufertas sau iei ceva kebab la 5 E. In Romania daca ar fi sa mananc zilnic la pranz in oras as cheltui intre 200 si 400 de lei pe langa ce mai cumpar ca sa gatesc pe weekend si sa mananc dimineata/seara.

    • … Mancarea: sa zicem 100 E…
      @alter_ego
      da un link ceva spre magazine sa-mi comand online din austria, ca in italia cheltuim in 2 minim 300€ pe has lunar. Si asta la penny and shit.

  157. #433

    2700 + bonuri de masa + bonusuri intre 20-60% din fix in functie de targete realizate + telefon + masina (toate costurile incluse, o pot folosi si personal pentru mici drumuri prin oras).

  158. bag seamă că toată lumea se descurcă. de-aia în ajun de sărbători comercianţii de la noi scumpesc totul. că de … se cumpără. asta îmi aduce aminte de un tip, un om ce câştiga peste 10000 de lei pe lună şi nu avea credite, avea casa lui iar copii erau mari pe picioarele lor. acest om se duce în piaţă cu câteva zile înainte de Paşte, vrea să cumpere ceapă verde, cinci legături, dă 5 lei şi aştepta restul. tarabagiul îl întreabă dacă mai vrea ceva. zice că nu, că aşteaptă restul. ce rest? erA un leu legătura. omul nostru scoate ceapa din traistă şi o pune la loc cerându-şi banii. dacă îmi place stufatul pot să-l mănânc şi după Paşte că îmi place şi atunci îmi vei da ceapa verde cu 3 legături la un leu. şi n-a luat. din principiu nu că ar fi contat pentru el ăia 5 lei. câţi dintre noi am face aşa? mai ales din cei care câştigă sume de-astea de se vehiculează pe aici. eu pot, eu sunt deştept, care nu poate e prost. cam asta ne defineşte.

    • #435

      Se numeste cerere si oferta iar ce a facut omul ala e jalnic. Daca vroia un pret mai bun trebuia sa intrebe politicos daca poate lua 5 legaturi cu 4 lei, cu 3 sau cu un 1 leu, cu pretul dorit de el, nu sa le bage in traista si apoi sa ceara un pret mai bun.
      Pe acelasi considerent il pot anunta ca pe 30 decembrie brazii sunt mult mai ieftini decat de craciun si ar putea astepta cateva zile pentru pretul mai bun, nu? La fel, poate plati un pret f mic pentru o vacanta la mare in octombrie, ca vb aia, daca ii place marea sigur o apreciaza si toamna, nu?
      Sa fii cumpatat este un lucru foarte bun, sa ceri un pret mai mic doar ca esti tu special.. e patetic.

    • #436

      Nu, se numeste ‘Hagi Tudose’, caz clinic.

    • #437

      Se numeste poveste inventata de Iliana :))

  159. #438

    cred ca o pensie decenta ar fi 2000lei/ luna. si implicit un salariu decent ar fi de 4 ori mai mare. deci 10000lei/ luna net. adica minim. decent ar fi ca in banii astia sa nu ai rate, sa ai deja casa si masina. casa decenta inseamna minim 2 camare daca esti singur si minim 3 daca ai un copil, 4 camere la 2 copii. masina decenta nu e frantuzeasca. e nemteasca.
    decent e sa ai loc de parcare daca ai masina. decent e sa n-ai voie sa ai masina daca n-ai parcare. etc.
    cat castig? 4500lei 35 ani, fara parcare.

  160. #439

    Castig echivalent la 500 eur si am cheltuieli (creditul pt apartament, facturi si asigurari, fara cosul zilnic) aproape 300 eur. In traducere directa, niciodata nu raman bani pt mine….

  161. #441

    380 de comentarii pana acum, sa zicem ca vreo 180 sunt reply-uri, deci raman 200. Arhi, acum scade din totalul unicilor zilnici 200 si o sa ai si numarul persoanelor care castiga intre 800 si 2500 de lei.

  162. Salariu bun in Romania este ala mai mare cu vreo 20% de cat am eu. Si asta poate sa zica oricine :)))

    No, rly, eu is multumit de banii mei, dar is nemultumit de deciziile proaste pe care le-am luat in viata si m-au lasat cu datorii la banci. 2000 + bonuri. Euro.

  163. #443

    ar trebui sa urmareasca cineva ziarele … sa vedem rata sinuciderilor … 🙂

  164. Variabil, 7.000 – 8.000 lei, si uneori mai mult (job full time + freelancing + afiliere)
    Decent cred ca undeva la minim 5.000 lei, dar e discutabil. Un astfel de castig poate fi considerat decent doar in anumite conditii si doar la un anumit moment. In timp ce astazi 5.000 lei este un castig decent, maine situatia poate fi cu totul alta.

  165. #445

    Salariul curent + ore normale pe proiect + 32 h suplimentare = 5180 RON.

  166. #446

    Un salariiu decent e ala cu care te duci la banca (orice banca) si ti se aproba instantaneu un imprumut de 50k coco pentru un apartament de 3 camere, nou-nout, intr-o zona pizdoasa… dupa care te muti in maxim o luna de la finalizarea amenajarilor… ca si dezvoltatorul e sensibil la salariul ala… s.a.m.d.
    P.S. Nu spun cat e, ca nu vreau sa-mi fac dusmani in mod inutil… 🙂

  167. #447

    Lucrez intr-o corporatie, sclav senior cu 10 ani de experienta in spart pietre de ocna (marketing). salariu: 3600 ron + 200 ron bonuri de masa, fara casa (stau cu chirie), fara niciun ajutor de la parinti, rata de vreo 500 de lei pe luna la masina.
    Nu reusesc sa pun bani deoparte deloc si uneori intru si in descoperire…..

    eu cred ca decent per persoana in Bucuresti ar fi 5-6000 ron…..dar…..daca nu lucrezi in IT, sanse sa prinzi un astfel de salariu sunt minime….

  168. #448

    Doua mii juma’ de euro pe luna. In Romania.
    Decent = Orice-i mai mult de-atat.
    Banii astia n-ajung de la luna la luna pentru curve , droguri si tigari :(.
    Trebuie sau sa merg la curve mai ieftine, sau coca party doar odata pe saptamana si cu marfa mai mainstream asa. Macar imi permit sa fumez tigari bune, ca-s toate, la bani , cam la fel.

    Nici nu-mi vine sa-mi iau concediu , ca-ntr-un an nu reusesc sa pun macar 3000 de EUR ban pe ban , sa fac o Ibiza , o Tenerifa , sau macar un Cipru cu de toate .

    Dar nu degeaba se spune , ” I am a programmer , I have no life” .

  169. sunt sărăntoc în comparaţie cu jumătate din oamenii de p-aici. da’ nu ştiu cum dreacu’ se face că tot pun lunar deoparte mai bine de o treime din venit 🙂

  170. Eu as scrie salariul dar nu vreau sa o bag pe Laura la idei …

    • #451

      Mi-a pocnit o venă citind comentariile :)). Și femeile se plâng că toți bărbații-s niște coate goale întreținuți. Ce site de matrimoniale, arhiblog, tată. :))

    • #452

      @Laura majoritatea-s indisponibili …
      Da’ sa stii ca ai dreptate la faza cu “coate goale …”; uneori si nevasta din dotare zice la fel despre subsemnatul.

  171. #453

    1300 de lei lunar in conditiile in care nu am experienta, m-am angajat acum doua luni si lucrez in doua locuri (part-time la amandoua). Posibil sa fie 1600 din Ianuarie dar e cu semnul intrebarii. Prietenul fara job dar nu servim casa/chirie/copii etc.

  172. #454

    urmeaza si o concluzie/ parere proprie dupa acest sondaj de opinie?

  173. #455

    aici e cumva ca la cate femei a futut fiecare, ca trebuie impartit la 3 ca sa dam de numerele reale?

  174. Poza cu bulioanele mele.
    Mi-a zis varu-meu ca n-am valoare daca nu pun poza cu ele.

    i.imgur.com/4jlw6pk.jpg

    • #457

      musculitele moarte in aburul ala vin drept condiment?

    • #458

      Face direct sos ragu.
      Moro, da’ câți sunteți în familie bre, de faci asemenea cantități industriale?

  175. @Arhi: la temperaturile alea se face musca scrum pana junge pe marginea caldarii.

    @Silviu:
    8. la care se adauga muncitorii si ai care vin la pomenile lu’ bunica – cam jumatate de sat. La olteni se fac pomeni timp de 7 ani dupe moartea omului si pomeni de voie buna (nedeie). Zilele trecute imi spusa bunica ca s-a maritat vecina si sa cumpar o dormeza ca sa i-o dea la nunta, ca mereu i-a facut cumparaturi de la Cooperativa.

  176. Salariu bun în românia e salariul care-ți permite să-ți plătețti toate dările la stat, toate facturile, apoi să-ți mai ajungă de o masă la restaurant, un plin de benzină lunar, o mașinuță și-o ciocolată copilului, un mixer nevestii și-un upgrade minim de RAM la PC.
    Pentru unii o fi de ajuns 1500, pentru alții 3000.

  177. #461

    Nu muncesc in IT dar unii erau revoltati ca nu platesc la fel taxe. IT-ul se poate face din orice colt de lume , statul roman castiga indirect de pe cei care muncesc in IT. Sa presupunem 3000 de euro , apoi aceea persoana , locuieste intr-un apartament, casa, plateste taxe , apoi are utilitati iar taxe pe utilitati, apoi o masina, taxe pe benzina, omul isi permite o vacanta la sfarsit de saptamana, iesit la un restaurant , toate acestea au TVA .
    Apoi daca compania considera ca are prea mult de platit muta angajatul in alta tara cu taxe mai mici .

    • #462

      Cred ca nu s-a inteles. Nu e ceva cu reducerea aplicata, e ceva cu reducerea aplicata doar lor. Pe termen mediu lung eu nu sunt convins ca cei 100 000 de it-isti pastrati in tara vor compensa 2.5 milioane de romani plecati afara poate si pentru ca in domeniile lor veniturile erau mai mici fiind impozitate mai mult. Aia 2.5 mil isi vor lua si familiile acolo iar cei 100 k vor pleca si ei imediat ce reducerea nu va mai fi sustenabila si statul va avea nevoie de banii lor pentru pensii, asigurari de santate etc.
      Nu inteleg de ce nu se pot aplica stimulente firmelor pe modelul Nokia si s-a ales cea mai proasta varianta: favorizarea discriminatorie pe facultate absolvita. Cel din it cu 4 ani la ase nu cred ca a invatat mai mult decat un medic cu rezidentiatul facut in tara, deci de ce e ala mai bun pentru Romania si e ok sa ramana si medicul nu si va pleca singur/sigur in Anglia.

  178. #463

    Doi români:
    – Auzi, tu cât ai salariul?
    – 3000 de euro fără ceva.
    – Fără cât?
    – Fără… 1500.

  179. #464

    Echivalentul a 1900 euro. Insa 1000 se duc pe rate si facturi, apoi din restul traiesc pana luna urmatoare dar mai si cumpar una-alta pentru casa (m-am mutat recent)

  180. #465

    Numai Faraoni pe aicisa,de zici ca imediat HR-ul din multionationala aproba sumele alea.
    Off-topic,orice salariu din IT este decent daca incepe cu 5xxx RON atata timp cat nu ai credite ipotecare/chirii.In 2012 ma multumeam cu 3000ron net plus on call plus 2 prime si al 13-lea salariu si aveam aceeasi mentalitate ca si cu respectiva suma poti sa traiesti fara rate.Pentru ala cu 11.000 ron(cu deducere cred) in romania,iti dau CV-ul sa am si eu norocul asta,sau tu esti din clasa alora care binele se cuvine numai lor?

  181. #466

    @Rambo
    “7000 – de 1,5 ani IT evident. Sper sa sjung la 8000 pana in vara.”
    Dupa un an in IT??
    Tester,programator sau project manager?

  182. #467

    Lucram in IT, pe o nisa. De o saptamana m-au concediat astia, asa ca stau acasa si frec site-urile de joburi.
    Luam 1400 euro. Sunt bani buni, dar ne inglodam in datorii cand apar urgente. Pentru ca niciodata nu apare doar una, ci apar 3-4 deodata.
    2 copii mici la gradinita particulara +rata banca+ bani parintilor si socrilor+ce urgente mai sunt (analize, dinti, boala unei rude f. apropiate, o masina de lemne, electrocasnice care se strica).
    Stiu, am putea renunta la gradinita particulara, cel putin ptr un copil. Insa unul e chiar mic si statul nu-l primeste, n-am ce face cu ei in vacante. In plus, cand am vazut ca sunt 35 de copii inscrisi pe liste si educatoarea ii tot dadea inainte la sedinta cu “toti copiii trebuie sa fie la fel”, am zis “io de ce pana mea muncesc?” si-am mers la privat. Apropo, e a 2-a gradinita particulara, prima cu care am incercat (cand copilul inca avea 2 ani si statul oricum nu primea) era la fel de rea ca una de stat.

  183. #468

    Am pornit de la 400 RON (student, part-time) si am urcat pana la 3800, in 2013. Am schimbat limbajul de programare si am inceput sa fac ce-mi place, am ajuns la 6000 RON si acum la 2300 E, in alta tara. Saltul nu e fenomenal, dar preturile sunt tot pe acolo.

  184. In Romania salariul bin e ala care vine la timp.

    In Romania salariul bun e ala care este tot pe cartea de munca.

    In Romania salariul bun e ala pentru care nu muncesti si in Concediu de odihna, uneori chiar concediu fara plata.

    In Romania orice este posibil. Pacat… e jenant sa bălim la traiul din alte tari.

    Nu?

    Sarbatori fericite tuturor! Sa ne auzim sanatosi!

  185. #470

    ….-r-ati ai dreacu de boieri

  186. #471

    Ca sa punem totul in perspectiva, am ceva de povestit:

    Am fost azi la spalatorie auto, am dat glodul jos de pe si din masina. M-am uitat la oamenii aia in ce conditii lucreaza: afara aproape de 0 grade, ei cu apa, cu carpe, cu aspiratoare, vai mama lor. La urma intreb cat ma costa. 20 de lei, vine raspunsul. I-am dat 30, am multumit si am plecat. Inainte sa apuc sa intru in masina, aud din standul alaturat (unde intrase “spalatorul” meu) exclamatia “Asa de mult?!”. Da, pentru unii si un 5-10 lei e mult. De fapt m-as hazarda sa spun ca pentru o parte importanta din concetatenii nostri suma de 10 lei inseamna mancare pentru o zi.

  187. #472

    cofetar, 900 lei net, iau 730 in mana. 8h/zi. galati
    kidney for sale

  188. #475

    1200 lei.
    salariul decent depinde mult in functie de varsta, de numarul membriilor familiei, de unde locuiesti etc. eu, la 24 de ani, locuind singura, dar fara chirie, un salariu de 20 mil mi s-ar parea foarte decent. (decens as in sa platesc intretinere, lumina, internet, cablu, mancare, mancare la pisica, alte cheltuieli personale, cu o scurta vacanta la mare/munte de 2 ori pe an)

  189. #476

    2400 lei.
    Salariu decent e salariul care iti permite sa ai si alte griji inafara de cele asociate cu banii.
    As spune undeva pe la 6000 lei. Dar cum spune si majoritatea,salariile de genul sunt pe domenii de genul IT,Telecomunicatii sau in high management. Cum nu ne-am nascut toti programatori si nici nu am avut chemare spre astfel de lucruri,facem ce putem si tindem mereu spre UPGRADE-uri. Eu unul am pornit de la 1100 si am ajuns la 2400 in 12 luni. Manager pe o firma cu francize.

  190. #477

    Am sa ma bag si eu in discutia asta, am vazut cateva reply-uri interesante si merita sa contribui.
    Arhi, poate faci un grafic, o statistica, ceva.
    Cred ca un salariu decent in RO ar fi pe la 3000 lei de persoana – in majoritatea oraselor mari. Repet, decent, asa cum il definesc eu. Faptul ca noua, romanilor, nu ne convine salariul, oricat de mare ar fi el, e alta treaba.

    Cat despre mine, student, anul 5, stau intr-un apartament (cu fratele meu) al carui utilitati le platesc parintii. Castig intre 1100-1600 RON pe luna din freelancing (copywriting).