ebola

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a reafirmat luni opoziția față de restricțiile de călătorie spre țările din Africa de Vest afectate de epidemia de Ebola

Deci, ca să fim înțeleși, experții OMS vor ca lumea să poată circula relaxată prin țările unde bântuie ebola, pentru că, nu-i așa, altfel țările respective sunt afectate economic.

Ebola fiind o boală gravă, care se transmite foarte ușor și e mortală în majoritatea cazurilor. Dar poate că nu înețelegeți de ce. Să vă expliciteze taica Arhi.

The World Health Organization is pleading for a global investment of nearly $1 billion to fight the spread of Ebola, warning that the amount is merely the minimum needed to keep infections of the deadly virus “within the tens of thousands.”

Pentru cei cu cunoștințe de engleză de nivelul lui Băsescu, aceeași organizație mondială a sănătății cere 1 miliard de dolari ca să țină ebola cât de cât în frâu.

Ei, câte miliarde s-ar pompa la domnii de la OMS, dacă ar fi o epidemie mondială? Eh? Nu-i așa că v-ați gândit că de fapt acolo nu e teren de încercare pentru noile tulpini de viruși, ci niște oameni cu ghinion…

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

34 comentarii Adaugă comentariu

  1. ce mi-ar placea sa aud din sacul ala de nylon un “hau-hau-hau” basescian stins. Eventual o gluma cu MTO-ul, cu “Ebola nu-i ca gripa”, ceva…

    • #2

      Pontist obosit.

    • @Nelu bine, fie ca tine, sa se auda din sac si vocea lui Ponta

    • #4

      Bai cum pizda ma-sii si la un articol despre ebola tot de bolile noastre autohtone vorbiti?

    • @DVV Daca nu bagi la articolul despre Ebola si ceva cu Muie Steaua/Dinamo/Rapid/etc. e degeaba postul asta.

  2. #6

    teoretic vorbind, se poate supravietui unei infectii cu ebola, daca bolnavul are la dispozitie perfuzii si ingrijire medicala adecvata – la nivelul unui spital de tara civilizata. am ascultat un interviu cu un medic voluntar in africa, si care avusese ebola. dar fiind pus pe perfuzii a scapat, dar timp de 3 saptamani s-a chinuit ca dracu’…

    in cazul unei epidemii, ma indoiesc chiar si in cazul tarilor dezvoltate ca ar putea pune la dispozitie o ingrijire adecvata catorva mii de bolnavi simultan.

    • #7

      dude, romania, tara membra UE , are un singur centru la 20 mil de oameni pentru analizarea si tratarea acestei boli . Welcome to Africa.

  3. #8

    Ce treaba are cacatul din politica romaneasca cu ebola? Poate le vine vreo idee si se muta toti in Africa.

  4. #9

    E, asta e un pic mai putin mortala decat cele din anii trecuti. Ebola Zaire ajunge si la 90% mortalitate; la asta de-a facut pana acum ‘fro 2.800 de morti oficial, rata mortalitatii e inspre 50%. Imbucurator, dar si inspaimantator in acelasi timp. La izbucnirile cu mortalitate mare virusul se “ardea” rapid, adica isi omora atat de repede gazdele/victimele, incat nu se putea raspandi… in timp util. Era si izolat, evenimentele petrecandu-se in general prin sate uitate de lume. Acum e alta situatie, s-a raspandit in orase mari, e mai putin mortal dar/si mai contagios.

    Pe langa bani, ce mai cer cu disperare OMS si guvernele afectate sunt: personal medical si constructii. Doar in Monrovia se estima ca ar fi fost nevoie de 1.000 de paturi. Prin “paturi” intelegandu-se nu mobilierul, ci spitale/clinici (cu personal si dotari) care sa totalizeze 1.000 de locuri de “cazare”.

    Medici Fara Frontiere estimeaza ca numarul real al imbolnavirilor si al deceselor este de cel putin 5 ori mai mari decat cel oficial. Oficialii OMS au declarat in multe randuri ca numerele prezentate sunt extrem de subestimate.

    Doua intrebari pentru cei care stiu mai multe:

    1 – Ce se mai aude de romanul care era suspect de Ebola? Da, stiu, n-avea ebola, ci malarie. Insa nu stiu cum s-a stabilit clar ca n-are Ebola daca nu s-au trimis probe de sange la laboratorul din Hamburg.

    2 – De unde banuim ca va veni vaccinul “salvator”? GSK, Tekmira, altii?

    • #10

      Pentru oameni ca tine citesc comentariile. Mersi

    • #11

      1. nu se mai aude nimic, au trimis analize, au venit negative, daca nu moare nu prezinta interes pentru presa , ai uitat?
      2. Urmareste bursa din America , vezi cum evolueaza companiile de farma acolo, daca esti un analist bun iti dai seama care va da lovitura 🙂

    • #12

      As vrea sa stiu care pizda ma-sii i-a dat minus acestui comentariu foarte elocvent…

    • #13

      un talambete, cel mai probabil

    • #14

      @maniak Niet, nu s-a trimis mostra de sange nicaieri. Pur si simplu a declarat cercelu’ ca nu e Ebola si ca nu are rost sa trimita probe la Hamburg.

      @dragos Multumesc de apreciere.

  5. #15

    Cate-un miliard pe cap de continent…

  6. #16

    Sa mor daca mai exista subiect de discutie in romania asta care sa nu duca cumva la Basescu vs. ponta. ” Am ” devenit obsedati, si e trist .

  7. #17

    In tarile africane sunt zeci de boli care se transmit usor de zeci de ani. De malarie ai auzit? Sansele sa faci malarie sunt foarte mari, dar oamenii isi iau masuri de precautie. O masura care te salveaza de Ebola e sa stai la 5 stele si sa eviti contactul cu puletii din casele de chirpici. Sa faci afaceri nu trebuie sa mananci cu mana din farfuria lui Ng’wane.

  8. #18

    Linistiti-va, nu e chiar asa de alarmata situatia pe cum o exagereaza presa, ca de obicei. Lumea s-a uitat prea mult la filmele cu zombie si crede ca asta e realitatea.

    ZEBOV (tulpina de Ebola care acum este problema) are o rata a mortalitatii mai mica decat tulpina de gripa aviara de acum 4 sau 5 ani, iar transmire nu este un lucru chiar asa usor. De fapt se transmite destul de greu daca nu stai bot in bot cu o persoana infectata si ai conditii minime de igiena, exact lucrurile care lipsesc in zona respectiva din Africa.

    Asa ca, linistiti-va Ebola nu are caracteristicile necesare unui virus care sa poata provoca o pandemie mondiala, cum este gripa, sau enterovirusul D68 (care isi face de cap zilele astea in America de Nord).

    Sursa: bun simt + facultatea de medicina.

    • #19

      Nu-ti contest in vreun fel facultatea sau bunul simt 🙂 Am insa contraargumente:

      OMS – “This week marks 6 months since WHO was notified of an outbreak of Ebola virus disease in Guinea. This outbreak has since evolved into the largest, most severe and most complex outbreak in the history of the disease. The 3 most-affected countries – Guinea, Liberia and Sierra Leone – face enormous challenges in stopping transmission and providing care for all patients. This series of essays reflects on the evolution of this unprecedented outbreak”. Sublinierea imi apartine.

      “22 SEPTEMBER 2014 ¦ GENEVA – Unless Ebola control measures in west Africa are enhanced quickly, experts from the WHO and Imperial College, London, predict numbers will continue to climb exponentially, and more than 20 000 people will have been infected by early November, according to a new article in the New England Journal of Medicine” –
      Sursa: who.int/mediacentre/news/releases/2014/ebola-study/en/

      Spicuim acum din discursul sefei OMS, dr. Margaret Chan, in sesiunea de urgenta a Consiliului de Securitate ONU, sesiune dedicata Ebola, 18.09.2014 New York:

      “This virus, this deadly and dreaded Ebola virus, got ahead of us in a fast-moving outbreak as described by Dr Nabarro, that keeps delivering one surprise after another. Now we must catch up, in the most urgent and pragmatic way possible.

      In the hardest hit countries, an exponentially rising caseload threatens to push governments to the brink of state failure.

      WHO has successfully managed many big outbreaks in recent years.

      But this Ebola event is different. Very different.

      This is likely the greatest peacetime challenge that the United Nations and its agencies have ever faced.

      None of us experienced in containing outbreaks has ever seen, in our lifetimes, an emergency on this scale, with this degree of suffering, and with this magnitude of cascading consequences.

      This is not just an outbreak. This is not just a public health crisis. This is a social crisis, a humanitarian crisis, an economic crisis, and a threat to national security well beyond the outbreak zones.”

      “Everything now is “unprecedented”. Everything now is happening faster than ever before. The needs are immense, and we know it.

      Distinguished members of the Security Council,

      Reports show that more than 5500 people have been infected. Well over 2500 have died. And these shocking figures are vast underestimates. Health, medical, and clinical issues must remain the heart and soul and the spirit of this response.”

      “We face a situation of unprecedented population movements criss-crossing west Africa’s porous borders. Other countries will have to deal, in the same aggressive way, with imported cases, especially in this era of unprecedented international air travel.

      As support for the UN-coordinated response continues to pour in, I am confident we can do so.”

      Intrucat nu mai am timp acum, va las cu niste grafice de care sunt in egala masura fascinat si inspaimantat: files.abovetopsecret.com/files/img/pv54210f2c.jpg (se maresc cu click daca se vad mici). Plus, asteptam in cateva zile articol cu estimarile oficiale ale CDC. Zvonul e ca se estimeaza peste 500.000 de cazuri in maxim 2 luni, cu 20% sanse ca Ebola sa ajunga si in SUA.
      Sa nu uitam si ca Ebola este la un zbor distanta de principalele capitale ale lumii.

      Ma indoiesc si in ceea ce priveste modalitatea de transmitere. Prea multi medici si asistente morti (peste 180). Plus ca, fiind virus tip ARN, la fiecare gazda noua poate suferi mutatii. Dar despre asta poate mai tarziu.

    • #20

      sa curga minusurile!

    • #21

      Eugen, cauta raporturile OMS despre gripa aviara de acum ceva ani (parca H5N1 era tulpina) si o sa vezi acelasi ton si limbaj.

      Problema in Africa este igiena deficitara si mentalitatea celor care traiesc in zona respectiva, lucruri care fac masurile de prevenire si controlare EXTREM de dificile. Medicii si asistentele respective s-au inbolnavit pentru ca dintr-un pacient infectat cu Ebola curge virusul in toate directiile (ca sa am o exprimare plastica) fiind necesare masuri de protectie si de igiena mult mai riguroase decat, de exemplu, in cazul bolilor care se transmit pe calea aerului.

      Daca virusul o sa ajunga in tarile civilizate o sa faca un deranj minor, nu v-a gasi conditiile prielnice (igiena, educatie) pentru a ajunge la nivel pandemic.

      Crede-ma, gripa este mult mai periculoasa, dar lumea nu ii da prea mare importanta pentru ca moartea nu este asa de spectaculoasa ca cea cauzata de Ebola. Nu dau minus pentru pareri in cadrul discutiilor serioase, dar in cazul asta iti spun ca presa exagereaza un pic.

      Daca vrei sa vorbim despre lucruri la limita posibilului, putem sa vorbim despre turbare, care daca face saltul (ajutat sau natural) la transmiterea pe calea aerului… we’re fucked. Ala o sa fie cu adevarat virusul zombie.

    • #22

      O singura precizare deocamdata: nici unul din citatele date de mine mai sus nu era preluat din presa. Ca presa exagereaza, da ok. Insa sincer eu nu am vazut pana acum atatia specialisti declarandu-se foarte ingrijorati de vreun virus.

    • #23

      PS Nu, imi pare rau, n-am timp sa caut printre sute de articole pe siteul WHO. Ai poate link direct cu rapoarte/situatii/discursuri in fata Consiliului de Securitate al ONU, in care sa fie folosit acelasi ton, in care sa se vorbeasca despre H1N1 in aceiasi termeni in care se vorbeste acum despre Ebola?

  9. #24

    ce pretentii sa ai daca director adjunct e un ghanez?

  10. #25

    Ebola + autotune = bit.ly/1p1C8Iy

  11. #26

    Sa stii ca cu ajutorul OMS acum ceva ani in Romania asistentii medicali din spitalele de TBC-isti au avut ocazia sa invete cate ceva despre boala pacientilor care ii supravegheau de ani buni.
    Este absolut incredibil cum o mare parte din acei asistenti/asistente habar nu aveau cu ce se mananca TBC-ul…

    • #27

      ce treaba au oamenii cu sefii lor? sunt convins ca si angajatii din companiile farma sunt de cea mai bun credinta.

  12. #28

    conspiracy much? testing grounds pentru virusi? americanii sunt de vina? come on… 🙂
    africanii se imbolnavesc pur si simplu pentru ca nu au un sistem sanitar civilizat si pentru ca nu au norme minime de igiena. ebola se ia prin contactul cu fecale sau fluide ale celui infectat. daca il stergi pe frunte sau la cur cu o carpa si pe urma halesti orezul cu mana din troaca, faci ebola si mori. e simplu. si ebola nu e un virus artificial, se gaseste in rezervoare naturale. africanii chiar sunt oameni cu ghinion, pentru ca s-au nascut in saracie si mizerie. unde e saracie si mizerie, apare si boala, asta se poate vedea statistic. si, cu toate ca resident evil a fost un film foarte misto, daca vrei sa testezi un virus nou nu o faci aruncandu-l in mijlocul satului, sa vezi cati crapa. poti testa mortalitatea si viteza de transmitere in laborator, pe cobai sau, daca esti mai sadic, pe ceva fraieri pe care i-ai rapit si i-ai inchis in subteranele tale uber-secrete si mega-diabolice. nu e nimeni atat de tampit incat sa testeze un virus in libertate. in libertate poti sa il lasi, eventual, dupa ce stii exact ce face si cum se manifesta, ca sa atingi un scop precis. gen sa moara toti din africa, sa poti sa vii tu pe urma sa iti faci acolo hotel de 5 stele.

    • #29

      Adica tie nu ti s-a parut deloc dubios ca imediat dupa depistarea promelor cazuri de ebola a aparut o firma care dadea declaratii ca are un tratament (sau vaccin, nu mai stiu sigur) in teste, dar care nu fusese testat pe oameni?
      Mie mi se pare a dracului coincidenta!

  13. #30

    the network…curat…chiar esti convins de chestiile astea?

  14. #31

    Ai scris basescu cu B mare !!! 😀

  15. #33

    As dori sa adaug ca daca luam de bune ultimele estimari*, intr-o saptamana se ajunge la 10.000 cazuri oficial raportate (probabil 40-50.000 real). La inceputul lui decembrie putem vorbi de zeci de mii de cazuri, iar in mai 2015 ajungem la suta de milioane de cazuri; DACA nu se schimba ceva. Reamintim publicului ca in clipa de fata nu exista tratament pentru Ebola, ci doar ceva vaccinuri experimentale pentru care s-au inceput testele, si care sunt in cantitati mici spre foarte mici.

    *Am mai dat link spre un grafic facut de aceeasi persoana. El e conservator si lucreaza cu cifrele oficiale oferite de OMS. Tinand insa cont ca exact OMS a declarat ca acest cifre sunt “vast subestimate”, realitatea e mult mai sumbra.

    Vazut-ati ca pana si incompetentii nostri deblocheaza fonduri pentru a se pregati? Citisem de vreo 4-5 milioane euro. E un inceput, cu conditia sa fie folositi pentru camere de tratament, ambulante specializate, training personal, etc, nu sa-i vedem dati pe galeti, ulei si faina.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.