monica-macovei

Deși a fost iepurașul lui Băsescu în campanie, mă bucur că nu se lasă pe tânjală și își pune în practică ideile, chiar și după ce a trecut campania electorală.

Europarlamentarul Monica Macovei i-a trimis, miercuri, președintelui ales Klaus Iohannis o scrisoare cu rugămintea să solicite Parlamentului adoptarea, până la sfârșitul lunii decembrie, a proiectului de lege privind liberalizarea vieții politice, care permite înființarea partidelor politice cu minimum trei membri.

Știți că noi suntem una din puținele țări europene unde, ca să faci un partid politic, ai nevoie de 25 000 de semnături, cumva reglate cantitativ, pe județe și pondere a populației. Vi se pare o chestie bună, nu? Adică voința populației etc.

Ete că nu e. Pentru că ai nevoie de bani ca să strângi 25 000 de semnături reale, din toată țara. Nu e ca și cum tu, om simplu, ai o idee și vrei să o prezinți țării, faci un partid și te faci cunoscut, pe căile legale.

Nu, trebuie întâi să cooptezi un potentat al zilei, că altfel de unde bani? Sau trebuie să fii un potentat al zilei. În speță, mafioți cu bani, care au nevoie să mișculeze finanțe.

Iar ideile oamenilor simpli, care poate ar fi bune, care poate ar prinde, care poate ar trimite în parlament și alți oameni, rămân la gunoi, acoperite de declarațiile sforăitoare ale ponților și băsiștilor.

Bine, un pas normal, ulterior, ar fi ca la alegeri să poată candida și independenți, nu în condițiile de față, când independenții, ca să intre în parlament, trebuie să aibă mai multe voturi decât un partid politic.

Vedem.