Mă uitam aseară la mizeria asta care are, citez, vană freestanding și care costă 2 milioane de euro, în Cluj, un oraș păduchios dintr-un colț de românie.
După care mă uitai la amărâții ăștia, care și-au cumpărat o abație în Franța. Cu 468 000 de euro. O fucking abație, exact ce v-ați aștepta, văzând în filme.
Sigur, sunt diferențe, desigur, abația nu are vană freestanding și are nevoie de renovare. Hai, probabil încă 468k, dacă e să calculezi și ore muncă, materiale și ce drac mai e nevoie.
Dar rămâne ideea. Faptul că românii sunt analfabeți, neumblați, incapabili de a procesa singuri informație, face posibil acest gen de prețuri aberante, inclusiv la locuințe.
Comparativ, uitați ce cumperi cu 2 milioane de euro în Malaga. Vană freestanding, da?
1, 2, 3
Vorbim de Malaga, da? Unul din cele mai cunoscute orașe din lume, milioane de turiști, destinație exclusivistă de petreceri and shit. Sau, dacă nu ați auzit de Malaga, ați auzit sigur de Marbella, că na, sunteți fani tenis și acolo are casa Novak Djokovici.1, 2, 3
Acum comparați cu gunoiul ăsta din Cluj, cu crăpăturile din pereți acoperite cu chit și spuneți-mi că nu e adevărat, că de fapt valoarea o dă altceva și în Cluj, se știe, e altceva.
NOU
Faina abatia. Va recomand sa accesati link-ul!
NOU
Așa se spală banii prin imobile.
A fost în trecut cu schimbul de terenuri, acum e cu imobile.
De ce nu se înființează un minister al spălării de bani, ca toate piețele să nu mai fie împotmolite în noroiul amstecat cu căcat, nu știu…
NOU
Nu ai dat click pe link.. 🙁
NOU
L am accesat, nu era pt mine, era cadou pt băieți. Sa îi dau și soțului.
NOU
Vorba aia, abatia e buna pt femei daca e vizionata de barbati!
NOU
Într-o abație ca aia m-aș abate și eu de câteva ori…oare tot juma’ de milion de euro o costa?
NOU
Observ ca si abatia are crapaturi, doar ca nu se vad.
NOU
crapaturile sunt de la metrou, de aia e scump in cluj.
NOU
iar peisajul ala cu palmieri si munti pe fundal vizibil din gradina la marbella e de rahat pentru cineva obisnuit cu peisajul de bidonville oferit cu generozitate de fereastra nobilei mansarde clujene.
NOU
Casa de cocalari cu apucături de tigani.
NOU
Auriul ăla face toți banii… 😉
NOU
e foarte frumos la cluj, oamenii sunt mai buni, vorbesc cu tine altfel. eu m-as muta la cluj
NOU
varianta 3: cum il ajuti pe un castigator la loterie sa cumpere cu doua milioane un ciuruc pe care nu-l va putea revinde cu mai mult de cinci sute de mii.
NOU
iti mai lipsesc cele doua milioane, taxa de intrare!
NOU
Mă termină comparația asta cu zone turistice de prin lume, unde ai “petreceri and shit” când noi in România avem 4 orașe in care se poate trăi decent, așadar normal că sunt scumpe și maghernitele. Mi-am căutat si eu in București (asta e dacă vreau sa stau la mine in țară, așa-mi trebuie) si e jale ce am găsit, într-un buget nu de juma de milion de euro, dar aproape de un sfert. Da, la banii ăia îmi făceam vila cu turnulețe in orice sat sau oraș mic din țară, poate si din străinătate, dar pentru București (si celelalte 3 orașe mari) cererea e enormă așadar e nasol.
NOU
Lia, ideea e ca daca ai bani pentru gunoiul ala din Cluj, inseamna ca poti locui in Marbella fara sa te doara capul, nu sa iesi din casa si sa vezi tigani si ardeleni de la prima ora
NOU
vezi ca ti-a scapat un typo, corect e “tigani de ardeleni”
NOU
Arhi, nu ai înțeles ce am vrut să zic, poate n-am fost destul de clară. Ideea era că, daca din motive personale (familie aici, serviciu bun pe care nu vrei sa il lași, nu vorbești altă limbă, prieteni, in general viața) vrei să trăiești in România (nu in Spania, Hawaii sau unde or mai fi prețuri de astea mari) ai ca opțiuni doar 4 orașe, restul sunt cam moarte. Si 4 orașe in care ar vrea să se înghesuie cam toată populația unei țări bineînțeles că duce la o cerere foarte mare pt locuințele din orașele alea, de aici prețurile alea. Atâta timp cât se cumpără însemnă că prețurile sunt adaptate la cerere.
NOU
Ioane, iartă-mi impertinența dar nu ești tu ăla care, cu telefonul în buzunar căuta valută să plătească la pompă în UE?
Te și întrebi unde își găsește șoșo și simi adepți. E plin arhiblogu’ de auriști.
NOU
” poti locui in Marbella” – de fapt, daca ai banii aia sa iti iei in cluj inseamna ca faci banii aia in cluj, deci te doare in pula de marabella.
casa e misto. Auriu ala de la mobila nu e misto. Pretu e cam sus, unde cam e un eufemism pentru “datenplm bah”
NOU
@Lia
Eu cred ca problema e ca multi nu isi cunosc pozitia, si nu traiesc conform pozitiei lor in societate, asa ca nu sunt bine conturate clasele si infrastructura pentru ele e amestecata si greu de navigat prin ea.
Iti spun eu de ce nu gasesti si ce cauti. Tu esti o taranca din cel mult prima sau a doua generatie de muncitori industriali. Proaspat intrata in clasa de mijloc si ai preconceptii despre cine esti si cum trebuie sa traiesti.
La 200 mii euro. Esti clasa de mijloc, ca acum se calculeaza global.
cu banii aia, daca vrei sa traiesti la nivelul clasei reale din care faci parte, ai 3 optiuni bune de locuit, fara sa stai in ghetou sau sat, nici sa pretinzi ca vrei vila in cartier privat si sa cumperi o darapanatura, si nici sa stai la apartament in camp ca apoi sa dormi la coada in bolid de lux.
1. Apartament cu 2 sau 3 camere, in zone bune, in cladiri moderne si bine construite, noi construite. cel mult 100mp.
2. Casa pe pamant.
Da aici nu stiu daca gasesti de cumparat, ca inca nu stim cine suntem si pretindem ca ne trebuie curte de o mie de metrii patrati cu vile, la clasa de mijloc, din postura de clasa muncitoare.
Cel mult poti sa construiesti. Cauti teren in zone bune si dai si 50 mii euro pe teren, cat sa fie loc de fundatie si plantat cativa arbusti in fata casei. fara trotuar pe langa si loc de gradina. Asa e peste tot in lume, daca vrei sa stai in centru, langa utilitati publice.
Asa e peste tot, aia cu vile cu gradina, in cartiere centrale sunt doctori-cercetatori, politicieni, capitalisti.
Care nu sunt asa, sunt persoane in tranzitie si stau in darapanaturi vechi si prost construite pe care nu si le permit nici sa le intretina sau repare.
3. Daca vrei si poti sa te descurci fara societate, esti elitista sau nu suporti oamenii si vrei mult spatiu.
O constructie in pustietate, da cu teren mult pe langa. Gen cum au Rusii Dacha, sau Americanii Ranch.
1 sau mai multe hectare, preferabil impadurite. in apropiere de un drum national.
Alte optiuni bune nu ai in Romania, si nici in afara.
NOU
@Claudiu pe lângă ca te exprimi cam agresiv cred ca nu știi prețurile reale din București. Eu nu ii iau apărarea Liei, numa’ ca exista oameni care nu pot sa facă bani de pe o zi pe alta in altă țară și atunci trebuie sa trăiască aici. Și vor cu 200k sa locuiasca decent în orașele mari.
Cu banii ăștia nu îți iei 100 de metri pătrați in “clădiri moderne bine construite” și mai ales in zone bune! Chiar nu îți iei. Dacă zone bune la tine înseamnă cartierele de la marginea Piperei cu ifose de “centru” mai nou, ori poate cartiere de pe la capăt Titan de faci o pâine coaptă frumoasă până în adevaratul centru al capitalei, da.
Altfel, dacă vrei putinele zone bune ale Bucureștiului, ÎN BLOCURI NOI ai să vezi ca în range-ul de 200 k ajungi să cumperi maxim un 80mp cu un loc de parcare subteran (doar pe loc dai 20k) și mai vrei să și utilezi și mobilezi casa. Pun un 400 euro/mp pentru mobilare si utilare casa și hop mai trebuie 30k euro ca să și poți locui în casa.
Și atunci afli adevărul, și anume ca dacă ai toți banii 200k euro, de fapt tu trebuie să cauți apartamente care costă maxim 150k. Și aici, nenică, e de fapt oferta mare. Apartamente vechi cu faianță albastră din anul 2000, gândaci și tâmplărie tot de 20 de ani, cu instalații de schimbat și renovări serioase de făcut. Loc de parcare dacă ai bulan. Vana freestanding cu hidromasaj, desigur, tot moda anilor 2000. Si in alea bagi 30k dacă găsești mana de lucru ieftină și n-ai figuri prea mari. Te costă o grămadă doar sa scoți mizeriile fostului proprietar din casa.
Deci da, e scump și mizerabil să cauți proprietăți OK în București și e greu sa realizezi ca tu cu 200k in mana sau de la bancă de fapt nu îți permiți o casă de 200k.
Alternativă e să vrei ceva mai mic, gata de locuit, să faci compromisuri de zona și apoi să stai în mașină cu orele până la muncă. Sau să te muți din țară dacă ai cojones sau luxul de a putea face banii de oriunde.
NOU
@claudiu, zici ca exista cladiri noi, construite sau neconstruite?
NOU
“taranca din cel mult prima sau a doua generatie de muncitori industriali. Proaspat intrata in clasa de mijloc si ai preconceptii despre cine esti si cum trebuie sa traiesti.”
:))) Ți-au zis foarte multi sa le mananci anumite parti anatomice, pana ai ajuns sa te crezi Hannibal Lecter.
Teren “in zone bune”, cum este peste tot in lume daca vrei “in centru” la cat, ma? La 50 de mii? :)) Iar ultima data cand ai iesit din casa erau la moda Cielo si Tico.
Macar tipologia proprietarilor ai nimerit-o la fix. Toate vilele din centrul Bucurestiului si Clujului sunt pline numa’ de doctori-cercetatori :)))
Doamne ferește!!
NOU
50mii euro pentru 40mp teren
In Occident, doar elita are vila cu curte in oras.
NOU
A, am inteles, deci tu pe 40 mp iti construiesti casa, iar in fata pui “cativa arbusti”. Casa asta va avea 6 etaje presupun: 3 camere, fiecare un etaj, 2 bai, fiecare un etaj, si o debara la mansarda :))
NOU
Faci mofturi la 40mp?
uite aici pe 18 mp
www.akiyajapan.com/demo/view/53616c7465645f5f2a6990057d98c0717932d2ba361847b62f3929ff77a335e9
NOU
Clujul este fix ca o groapa de gunoi.
NOU
Robiți, totul ți se pare mare atunci când ești mic!
NOU
De ceva timp tot observ că RobertD are păreri puternice despre majoritatea locurilor din România.
Mă, voi vă dați seama, dacă era RobertD profesor de geografie, ce învățau copiii ăia?
NOU
varianta 3: cum il ajuti pe un castigator la loterie sa cumpere cu doua milioane un ciuruc pe care nu-l va putea revinde cu mai mult de cinci sute de mii.
NOU
Pai in Cluj se vorbeste romana, avantaj mare pt ca non pabla espaneol!
NOU
Io stiu ce sa zic cu limba romana la Cluj…
NOU
Beszélsz Magyarul?
NOU
“I-am spus la David să ne întâlnim la doi jumate”. Română pură, nu așa.
NOU
Dar nu ii inteleg pe aia cu abatia, cica si-au riscat viata, adica au luat credit de la Nutu Camataru sau ce?
NOU
Se traduce: ne-am riscat economiile de-o viață…
NOU
Economiile de o viata ar fi o traducere mai corecta .
NOU
Nu va mai chinuiti cu rautatzuri, casa s-a dat deja. Am prins un post entry-level de QA tester la un unicorn din Cluj si, din banii de avans primiti de la prima leafa, am cumparat-o eu.
NOU
2 milioane de euro, dar cine o sa aiba balustrade kitsch si paturi cu margini (h)aurite? Sarakiilor!
NOU
si vana freestanding, nu uita de vana freestanding
NOU
cred ca la gara de nord au toalete freestanding pt doar cativa lei si primesti si 20 cm de hartie
NOU
scuzati-mi nestiinta dar ce e aia vana freestanding?
NOU
vana freestanding este cand ai o vana…care e freestanding.
Pay fucking attention!
NOU
din ce vad, e o copaie ardeleneasca din acril.
NOU
Maud, vana freestanding este vana aia care in cativa ani devine freelancing, isi gaseste singura job si te lasa balta 😛
NOU
poate aia din abatie au descoperit si un zacamant de bere si isi recupereaza mai repede investitia
NOU
Cum e prin spania cu taxe impozite and shit? Dincolo de pretu initial al locuintei, cat te-ar duce anual toate costurile. Cum e cu intretinerea?
Se irita careva daca tin un apartament mai mult gol pe timpu anului?
Cum e treaba daca nu-s cetatean spaniol si vreau sa cumpar?
Ca ma bate gandu sa iau ceva mic, un ap de 2 camere gen, ptr sufletu meu, unde sa ma trag in concedii.
NOU
taxe si impozite platesti la achizitie, scumpicel, vreo 7%, plus alte daravere. intretinerea o hotaraste asociatia, probabil in jur de 50E lunar. Nu se irita nimeni. Nu conteaza, esti cetatean UE.
NOU
La achizitie cum zice senioru’, platesti cca 7-7.5% depinde de valoarea tranzactiei (sunt taxe fixe si o taxa de 6.5%) daca e imobil SH. Daca cumperi nou taxele sunt cam 8-8.5% (taxele fixe plus un 7.5%). La achizitie de nou, “la plan”, poti sa iei tzeapa in sensul ca multi dezv incep dar tot multi dau coltul inainte de termen. Ca si in RO, mergi la dezv mari, renumiti, cotati la bursa, unde insa nu prea e ieftin. Altfel ai sansa sa cumperi apt bun de la banca finantatoare care a ramas cu blocul cu un 10-20% fata de pretul “la plan” al dezv mort.
Daca vrei avocat care sa verifice antecontractul si contractul inainte de semnare, adica un job scurt de 3-4 ore si 2 intrevederi, costul e 2000-4000€ (1-1.5% din tranzactie).
IBI (impozit pe proprietate) difera de la o primarie la alta dar in general pt o prop decenta la un 200-400,000€ merge intre 220 si 550€/an.
Curent, apa (gaze nu stiu, pe la mine nu s-au inventat) cca 90-125€/luna (depunde de furnizor, marima casei, nr consumatori).
Comunidad (costurile de intretinere si management imobil sau rezidential) intre 40€ si 275€/luna (depinde daca ai gradina, piscina, terenuri de sport, garaje interioare sau exterioare comune, etc).
TV/net/linie fixa (telefonie mobila separat) 1Gb cca 40-45€/luna.
Security (fenomenul ocupas face ravagii si vrei surveillance 24/7) cca 42-55€/luna.
Asigurare casa (all incl). Cca 275-550€/an. In general suma asigurata este max 45-65% din valoarea de piata a imobilului (sau cea la care l-ai cumparat) plus o suma ce acopera bunurile din casa. Motivul e ca valoarea asigurata pt casa reprezinta doar bugetul cu care tu ti-ai ridica o casa similara pe acelasi teren daca cea asigurata ar fi distrusa 100%; deci nu are treaba cu valoarea de piata a imobilului existent cu terenul de sub el cu tot.
Orice strain poate cumpara dupa ce isi scoate cnp de nerezident spaniol (NIE “alb”).
Achizitia se face exclusiv prin banca (iti trebuie un cont spaniol iar transferul din RO in ES trebuie documentat cu declaratii anuale de venit ANAF pt sumele pe care vrei sa le transferi in scopul achizitiei altfel banca ES iti va bloca contul).
Mai platesti niste comisioane bancare pt ca banca unde ti-ai adus banii sa iti elibereze cec-ul in baza caruia se va face tranzactia in fata notarului (nu se fac tranzactii directe intre vanzator si cumparator).
Renovari: trebuie obtinuta licencia de obras menor de la primarie care costa 100-150€ taxa fixa plus 3-6% din valoarea devizului in baza caruia se obtine “licenta”. Si apoi informata administratia imobilului incl cu durata exacta a lucrarilor.
Tranzactia dureaza min 1 – max 3 luni by law, actele ulterior inca 2-4 luni, birocratia e mare si stufoasa si aici dar ceva mai organizata ca in RO. Platesti o gestoria 2-300€ sa transfere impozitul, gunoiul, apa si curentul pe numele tau.
Value for money in real estate aici (oricat de inflationat ar fi si in ES si acum este pe varf!) este incomensurabil mai bun.
Imi pare rau ca nu am cumparat acum 5-6 ani, cu banii de acum cumparam (aproape) doua case identice.
NOU
Tom = Love ❤️
As mai avea o întrebare: pot sa-mi renovez un “Rustico” in interior cum am chef sau necesit un plan făcut de un arhitect și de aviz de renovare de la un oraș?
Eu doream să-mi cumpăr un teren prin Fuerte (vezi mai jos) însă m-am uitat și la un rustico derăpănat prin Lanzarote din care ar putea ieși ceva mișto.
——
Acum două săptămâni am avut o programare la notar, că vroiam să-mi cumpăr un teren intravilan prin Canare. Cu 5 ore înainte de programare mi-a dat telefon fostul agent al vânzătorului că proprietarul nu va semna dacă nu-i dau cu vreo 40% mai mult. Avansul era deja in contul notarului…
——
Unor prieteni care doreau să-și cumpere ceva tot prin Malaga au pățit de câteva ori ca mine. Până la urmă au plătit mai mult și au cumpărat printr-o agenție serioasă, de la o firmă serioasă.
——
NOU
@AlexF
Sa nu-ti inchipui ca-s vreun specialist in domeniu. Doar un roman care a invatat ca dincolo de a alege specialisti credibili pt un proiect e bine sa investesti timp si bani in a te documenta personal pe spetele care tin de proiectul respectiv, mai ales intr-o tara noua.
Asadar, e bine sa ai un plan pt orice fel de renovare.
Ajuta cu alegerea si negocierea constructorului, intocmirea devizului si implicit a PEM (presupuesto de ejecucion material) care se depune la primarie pt obtinerea licencia de obra (avizul de la oras cum zici tu), pt eventuala discutie cu managementul rezidentialului in care renovezi si de unde de asemenea tb obtinut acord (comunidad de proprietarios).
Asta pentru licensia de obra menor adica renovari care au ca obiect strict interiorul fara afectarea structurii de rezistenta, sau a usilor, ferestrelor exterioare, sau a oricaror spatii exterioare – mai putin montare de unitati exterioare de A/C sau instalare de pergole acoperite din materiale nepermanente.
In caz ca vrei sa darami pereti interiori sau sa lucrezi la exterior orice altceva decat am mentionat mai sus plus o mana noua de vopsea (cu acelasi cod Pantone, of course!), te incadrezi la licencia de obra mayor.
Asta se obtine in baza unui dosar mai amplu din care piesa de rezistenta e un proiect tehnic intocmit si/sau avizat de un arhitect. Deci in cazul asta trebuie sa apelezi la un specialist local, de regula un birou de arhitectura sau vezi care e obiceiul locului (si furnizorii consacrati).
Exista furnizori pt orice pare dificil sau complex.
Nu tre’ sa iti bati tu capul, gasesti rapid pe cei care fac asta, platesti si astepti ca dureaza.
Si bineinteles, avizul de la comunidad de proprietarios (daca esti parte dintr-o comunidad).
Altfel, industria preparatului de dosare si obtinerii de avize/aprobari/certificate/etc de la varii autoritati este una dintre cele mai de succes industrii din Spania (gestorii, asesorii, agentii de tot felul, ingineri, arhitecti, avocati, traductori jurados, depinde ce-ti trebe).
Ai nevoie de ceva banutzi, timp la discretie (a lor!) si olecutza de “serenitynow” pt ca in final se rezolva, dar dureaza si se greseste mult necesitand intoarceri repetate pt corecturi (verificarea de 2x cu propriii ochi a oricarui document ce ti se livreaza este esentiala).
Ref agenti. Agentii sunt intotdeauna ai vanzatorului. El le plateste 100% comisionul (by law) care e cca 6%-10%, dar pt cumparator nu face vreo diferenta, pretul afisat include by default aceste comisioane. In general vanzatorii seriosi nu merg cu agenti mici, obscuri.
Bafta!
NOU
bah, nu vreau sa va mint, da ma doare preturile din spania. Sincer.
NOU
Mulțumesc ptr răspuns.
NOU
Despre aia care iti intra in casa si nu-i mai dai afara nu îi spui? Ca zice ca va sta mai mult goală locuinta din Spania…
NOU
@L Popescu
Pai citind atent ai fi vazut ca am mentionat solutia la aceasta problema:
“Security (fenomenul ocupas face ravagii si vrei surveillance 24/7) cca 42-55€/luna.”
NOU
ce e aia ocupas?
NOU
@Arhi
Ocupas e fenomenul larg raspandit in ES unde o familie care nu are locuinta si nici venituri peste minimul national ocupa o locuinta permanent sau temporar nelocuita (intrarea in imobil poate fi inclusiv prin efractie).
Daca proprietarul are mai mult de o proprietate in posesie iar cea ocupata ilegal nu este rezidenta sa permanenta/principala are sanse minime sa-si recapete dreptul de folosinta al acelei proprietati prin evacuarea legala a ocupantilor.
Mai mult, ocupantii, mai ales daca au copii pot obtine cu lejeritate ordin de restrictie impotriva proprietarului sau reprezentantilor sai in cazul in care se declara harrased la politie.
Multe inchirieri perfect legale se pot transforma la un moment dat in ocupas daca chiriasul nu mai doreste sa paraseasca locuinta si demonstreaza ca si-a pierdut jobul, a pierdut la loto, etc, etc iar proprietarul nu are rezidenta permanenta acolo. La finalul unui contract de inchiriere niciun proprietar nu stie cand poate incheia un nou contract pentru ca nu stie exact cand decide chiriasul curent sa vacanteze proprietatea. Termenele din contract sunt teorie. Indiferent de termenii contractului, decizia chiriasului prevaleaza. De aceea, in calitate de proprietar, inchirierea este mereu o loterie pt ca legea protejeaza 100% chiriasul (platitor sau nu).
Tot aflu ca se coiesc sa amendeze legea inchirierii ca sa protejeze putin si proprietarul dar tot ce le iese este o noua limitare, cum e cea recenta prin care taxele pt cei cu mai mult de x proprietati scoase la inchiriere cresc mult.
La fel, se coiesc sa amelioreze legea ca sa permita proprietarului o evictie mai rapida (de cativa ani cum e acum) a ocupantilor ilegali. Inca nu am auzit nimic concret.
Sunt multe detalii pe care nu le cunosc dar esenta asta e.
NOU
adica aia imi fura casa si statul zice ca au dreptate?
NOU
Aaa, nu, nu fura dreptul de proprietate. Ala ramane al tau si ca urmare cheltuielile asociate asociate acestui drept (taxe, impozite) tot din contul tau se trag.
Doar dreptul de folosinta.
Din ce inteleg, simplificat, fara a da neaparat dreptate ocupantilor, statul protejeaza dreptul unui cetatean lipsit de casa si de posibilitati materiale de a-si pune un acoperis deasupra capului in cazul in care acel acoperis fie nu apartine nimanui, fie apartinatorului ii prisoseste (prin nelocuire caci are deja resedinta intr-o alta o casa care ii apartine).
Statul spaniol este extrem de socialist rezolvand problemele sociale ale unora care n-au prin taxarea sub diverse forme, unele foarte agresive si injuste, a celor care au. “A avea” inseamna tot ce depaseste brutul mediu, adica 1800-2000€/luna.
NOU
@Arhi
Aaa, nu, nu fura dreptul de proprietate. Ala ramane al tau si ca urmare cheltuielile asociate asociate acestui drept (taxe, impozite) tot din contul tau se trag.
Doar dreptul de folosinta.
Din ce inteleg, simplificat, fara a da neaparat dreptate ocupantilor, statul protejeaza dreptul unui cetatean lipsit de casa si de posibilitati materiale de a-si pune un acoperis deasupra capului in cazul in care acel acoperis fie nu apartine nimanui, fie apartinatorului ii prisoseste (prin nelocuire caci are deja resedinta intr-o alta o casa care ii apartine).
Statul spaniol este extrem de socialist rezolvand problemele sociale ale unora care n-au prin taxarea sub diverse forme, unele foarte agresive si injuste, a celor care au. “A avea” inseamna tot ce depaseste brutul mediu, adica 1800-2000€/luna.
NOU
Se practica si în Franța.
Toate casele din zona Malaga au gratii pana la etajul 3! Poarta, gratii la usa de la intrare, gratii la balcoane etc.
NOU
am auzit si eu ca sunt multi romani in zona
NOU
@Arhi sau alti doritori, ca tot chiar m-am uitat de asa ceva, sunt si anunturi de case de vazare in care se mentioneaza ca sunt ocupate ilegal. Sunt strazi intregi care au ramas nevandute la criza imobiliara din 2008 si care sunt locuite ilegal. Primaria e obligata sa le ofere utilitati, proprietarii sa plateasca impozitele. Ocupantii trebuie sa plateasca chirie doar daca isi permit. Intre timp primesc si ajutor social. Altfel e plin de romani/bucuresteni care profita de asta. Sunt cazuri cand proprietarii au ales sa isi demoleze casa pentru ca e mai usor decat sa ii evacueze.
NOU
deci efectiv furt
NOU
La fel in Franta: n-ai casa, daca gasesti o casa din asta de zic colegii mai sus, care e nelocuita din varii motive, poti sa intri si, daca nu vine proprietaru’ sa te scoata in 24h (sau 48), aia e. Comanzi o pizza la livrare, pastrezi bonu’ de comanda cu data si adresa pentru a demonstra ca locuiesti acolo de mai mult de doua zile si gata. Poti ramane acolo fara sa platesti un 2-3-4 ani, lejer, pana se pronunta definitiv justitia. Asta facand abstractie ca nicio evacuare nu se poate face intre 1 noiembrie si 31 martie, nici macar cu sentinta definitiva de expulzare a ocupantilor ilegali, pentru ca e pauza de iarna. ps: daca s-a schimbat legislatia in ultimii doi ani, de cand am devenit taran de Romanika, imi cer scuze anticipat.
NOU
Apropos de cum protejeaza legea spaniola echilibrul relatiei chirias-proprietar, las aici asta, de trista actualitate:
“The new housing law is making it even more difficult for landlords, and this predicament is illustrated by a case that has hit the local press this week, of a property owner in Las Chafiras, in the south of Tenerife, called Luis Javier.
He rented his property to a woman before the pandemic, who has failed to pay the monthly rent of 430 euros including bills, for over three years, accumulating a total debt of nearly 16,000 euros, unable to evict her.
Faced with this dire situation, Luis took legal action and the court ruled in his favour, granting him the right to proceed with the eviction of his non-paying tenant. However, in a surprising turn of events, the tenant, facing the risk of homelessness, sought refuge at San Miguel Town Hall, claiming she was pregnant, putting a halt to the eviction process.
He is in danger of losing his property if not resolved
The legal battle has taken a toll on Luis, and has so far cost him an additional 6,000 euros in legal fees. Unfortunately, the proceedings have not yet provided a resolution to his predicament, and amidst his personal expenses and the burden of the tenant’s non-payment, he risks losing his home unless a solution is found soon.
In a statement to COPE radio, he shared the challenging circumstances he is grappling with and expressed the urgency of resolving the situation before the risk of homelessness becomes a reality for him.
When there are crazy situations like this, is it any wonder that landlords are demanding so much paperwork before renting properties on a long-term basis, or deciding to rent them out for holiday lets via online booking platforms.”
NOU
pe de alta parte, Tenerife nu are legislatie comuna cu spania, regiunile sunt autonome, ce se intampla in una nu e neaparat valabil si in alta
NOU
Fenomenul ocupas e generalizat in ES si tratamentul legal e similar in toate provinciile fiind o prevedere cu caracter de protectie sociala a unor defavorizati (I know, sounds strange).
Altfel da, sunt diferente de legislatie intre provincii dar nu altereaza egalitatea in drepturi a cetatenilor bazat pe provincia de rezidenta.
Un ocupas e protejat prin lege indiferent in ce provincie locuieste. Sad.
Altfel, stii tu ceva dar e putin altceva: canarias, ceuta, mellia, balearele au regimul fiscal usor diferit de peninsula si diferit intre ele, atat.
Legile nu difera fundamental intre provincii.
NOU
nțeles. tks
NOU
Deci, abatia aia s-a dat dupa ce a stat abandonata 15 ani cu 468 000 euro.
Sunt curios, cu cat va scadea pretul minunatiei din Cluj dupa 12 luni de asteptat un fra… un cumparator …
NOU
Plm, am baia de 6.5 mp și vană freestanding model jumătate de ou din fontă emailată, nu căcat de ăla de fibră.
NOU
io nu am jacuzzi si sauna, dar nu is freestanding, deci nu se pune
NOU
ahaha, Casa Gaudi din Cluuuj, am vazut-o de vreo 2-3 ori si la Faiar, aia se vinde de ani de zile, la un moment dat era si de inchiriat, dar nu mai stiu cate era chiria, vreo 1400 euro parca
NOU
rectific, e la 4000 pe luna chiria, link mai jos
NOU
Ah, si iata raspunsul la intrebarea mea de ai sus…
Si atunci, daca acum se da cu 2 milioane, de la cat a pornit? tot de la 2?
NOU
in Iesi orasul foamei uite ce poti cunpara cu 2 mil euro: www.bzi.ro/nimeni-nu-vrea-sa-cumpere-vila-lui-mihail-vlasov-pretul-impunatoarei-locuinte-din-copou-a-scazut-cu-un-milion-de-euro-se-poate-ajunge-la-un-pret-mai-mic-4626879
daca vrei totusi ceva mai deosebit si stilat si pe bani putini, exista: www.bzi.ro/un-om-de-afaceri-celebru-din-iasi-isi-vinde-palatul-cu-13-camere-vasile-macovei-vreau-sa-ma-distrez-si-sa-mi-caut-fetita-tanara-4408008?utm_source=website&utm_medium=deschideri care momentan e doar vreo 600k
PS: BZI e o mizerie de site cu o gramada de reclame, dar altundeva n-am gasit articolele
NOU
ublock origin
NOU
Sau Brave.
NOU
Cetin, eu cand ii spuneam unuia tot asa de case si apartamente la viena la pret de case si apartament la brasov, m-a luat ala cu verzi si uscate, bani marunti, ca nu e 350 ca la brasov, e 380. ba ma lasi?
ce pisici sa vorbim? Asta e nivelul, atat s-a putut. Si tuturor li se pare normala treaba asta, li se pare firesc sa cumpere freestanding cu 2 milioane in plm! la cotetzul ala de cluj!
eu ma duc sa bag 5-6 beri acuma, ca din betie ma trezesc pana maine, dar pampalaii astia in veci amin nu!
NOU
Da, boss, e fucking normal sa fie o casa 250k în anumite zone din România, pt că, precum vorbea un antevorbitor, bătaia e doar pe zonele alea, oferta e mica și cererea e mare. Și eu as vrea, mâine, să cumpăr o casa în Sibiu, asta dacă ar fi undeva maxim 120k, ca mine mai sunt câteva mii, dar, ghinion, vba unui mare gânditor de la mine din sat, ele se vând pe la 250000 euro în sus. Ce spui tu e valabil, chiar și pt tine, doar până când ai avea ceva de vânzare în zonele alea, toată teoria ta se duce pe pl când ești tu vânzătorul pt că sunt sigur ca nu ai vinde la jumătate din preț:)).
NOU
e afacere! la doar 2 milioane, daca o inchiriezi cu 12 mii euro/luna, in 20 de ani ti-ai scos banii.
NOU
comentam mai sus ca era la chriei cu 1400, de fapt e 4000 euro pe luna la www.vdi.ro/casa-vila-5-camere-de-inchiriat-andrei-muresanu-cluj-napoca-754784.html
deci iti scoti banii in 60 de ani (de fapt in vreo 42 dupa calculele mele, dar asta in conditiile in care nu mai cheltui un ban in plus)
NOU
nu ai calculat taxele de tot felul.
NOU
ok malaga dar eu nu stiu cu budele alea suspendate
www.idealista.com/inmueble/98774688/foto/3/
daca ma pun dimineata cu curu pe ea si se rupe?
nu mai bine la kolosvar unde buda sta freestanding pe dusumea?
NOU
n-ai fost tu atent, e plin de ele si in ro, inclusiv in budele de la gara de nord
NOU
Eu nu pot intelege geamul ala. Pai ori fac dus, ori ma feresc sa nu sparg geamuri…?
NOU
Budele alea ma sparie si pa mine si ma kak cu frica cand dau de cate una d-asta, ptr ca kg multe. De trup nu de kkt.. Da’ tovarasu meu Fante (de la elefante) care are 145 de kile cand da de modelu asta de kakastoare, prin concedii, se kk fie pe marginea cazii, daca are cada, fie in dus si apoi da cu apa. D-aia la hoteluri io nu fac dus decat cu papucii in picioare.
NOU
nu stiu daca trolli sau textele astea arata “romanii fata in fata cu modernitatea, o poveste in 3 comentarii si 4 acte”
NOU
La abatia laudata sa nu te duci cu sacul testicular gol!
NOU
Nu imi iau casa la Marbella, sunt fan Nadal!
NOU
In Cluj au explodat preturile de ani de zile din cauza fraierilor care dau bani pe asa ceva. Chiriile la fel. Daca in 2008 stateam cu chirie in Cluj (sora-mea statea pe atunci cu prietenul in apartament luat cu 60.000 euro care acuma ar valora peste 150.000) si plateam 400 de euro la 5 persoane, acuma nu vreau sa stiu cat este o chirie in Cluj. Mie imi place Clujul, nu-l consider cotet/whatever you wanna call it dar prețurile sunt complet aberante. Nu se justifică absolut deloc.
NOU
Da. Nu se justifică dacă nu îți permiți tu. Unii nu înțelegeți că cererea e mult mai mare față de acum 10-20 de ani. Sunt orașe sub nivelul vostru financiar. Ce mare brânză?
NOU
Unu la mana: nu ai de unde sa stii tu ce imi permit si ce nu. Absolut deloc, pentru ca nu ma cunosti. Doi la mana: una e sa ai banii si alta e sa nu vrei sa platesti pretul exagerat, umflat de toti dezvoltatorii doar pentru ca e un oras universitar si vai, creme de la creme pentru industria IT. In fiecare an se face misto de Cluj cu apartamentele minuscule unde nu ai loc sa scapi o besina la preturi exagerate dar vai cererea. Cererea e data de prostii care dau banii astia, atata tot. Tot asa se intampla si in alte orase supraevaluate. Asa ca aruncati cu minusuri cat vreti ca nu puteti sa inchideti ochii si sa va faceti ca ploua. Apartamentul ala mentionat de mine mai sus avea 2 locuri de parcari, beci, balcon si peste 75 de metri patrati. Unde mai gasesti in Cluj la asemenea pret? Niciunde. Si pulimea plateste ca de ce nu?
NOU
Îmi place casa cu vană free standing, lol. Scumpă pentru bugetul meu de 250 de mii de euro, dar aia e. Scumpe casele în Cluj, nu îmi permit nici măcar un duplex in oraș, trebuie să mă uit în Florești. Așa îmi trebuie dacă am amânat achiziția 10 ani.
Dar aia e, ori plătesc în continuare 1200 pe chirie și mai crește, ori Florești cu plebea.
NOU
Schimb vană freestanding cu piscină în Malaga, accept și plata diferenței în rate
NOU
Eh, un mizilic. La 2 milioane de euro iti cumperi conac in Franta si-l si mentii minim 10 ani in banii aia.
NOU
Eu ma intreb unde naiba au gasit mobila aia chicioasa si decorurile alea de Harry Potter, ca nu cred ca le gasesti pe toate drumurile. Eu nu am vazut nicaieri la vanzare oribilitati d-alea. Poate nu ma plimb pe unde trebuie.
In alta ordine de idei, pornind de la tweetul Corinei, de la Travel to Romania, m-am uitat sa vad unde naiba e Romanija si am dat de cotetul lui Bobby, pe care ma bate gandul sa-l inchiriez, in perioada urmatoare.
NOU
Interesanta labația…asta…abația. Merita bagat in ea cat mai mult ca sa iasa ceva frumos.
NOU
Are potential sa iasa de o berarie, daca gaseste prin arhivele satului niste retete vechi, ale calugarilor de acolo. Tese o poveste in jurul lor si da drumul la o berarie.
NOU
La noi faceai un studio din asta de video chat, in 6 luni iti scoteai banii pe abatie!
NOU
În general este vb de gust. Casa din Cluj este renovată și mobilată de oameni simpli și îngâmfați cu gust prost.
NOU
tot prost gustul din ardeal e acolo:))
NOU
Abatia este bantuita mai mult ca sigur. Casa aia din Clujul european multicultural gandeste-te ca nu are colturi.
NOU
Eu știam că oltenii își fac casă rotundă, să nu bîrfească babele pe la colțuri, dar nah, cu globalismul ăsta…
NOU
Ba, dar ce de kkt, ceri 2 bulioane, dar nu arati balconul pt ca e inchis. Chiar voiam sa bag mana in buzunar sa scot casul dar asa… mue!
NOU
Dacă treceți de IP ban, click aici
NOU
bine, pe de alta parte astea s case din scandurele si rigips, o basina mai puternica o pune la pamant
NOU
Alea sunt McMansion, conace construite industrial, adica ieftin. Alea artizanale, veritabile, cred ca depasesc 10 milioane unul.
La 2 milioane cumperi, in zone bune, case cu arhitecture georgiana sau coloniala, din caramida sau lemn, din alea cu sindrila din piatra ce tine 250 ani.
NOU
Am luat câteva la întâmplare:
www.zillow.com/homedetails/4744-Holly-Tree-Dr-Dallas-TX-75287/26645692_zpid/
Construcție de cărămidă.
www.zillow.com/homedetails/2801-Vista-View-Ln-Prosper-TX-75078/65373816_zpid/
Piatră.
www.zillow.com/homedetails/416-S-Esperanza-St-Progreso-TX-78579/2054562224_zpid/
Cărămidă.
Noi am stat în McAllen vreo 6 luni, dacă n-ar fi fost de cărămidă mureai de cald, oricât ai răci barăcile alea de lemn nu rețin temperatura.
NOU
Au acoperis din panza de zmoala, din aia cu care acoperi buda la tara.
Mai nou se fac fatadele din caramida si piatra, ca rezista mai bine in timp si estetic da impresia ca e constructie solida. da ele pot sa fie timber frame sau prefabricate din beton.
NOU
In NA nu se mai construieste rezidential cu piatra sau caramida de sute de ani. Nu va luati dupa finisajele aparente.
Casele alea de 300,000$ sau 30,000,000$ sunt toate pe structura de lemn sau traverse metalice pe care fie vin camerele intregi prefabricate si montate pe structura fie structura se inchide si compartimenteaza la fata locului cu pereti exteriori tip sandvich. Sandvichul e ceva smart din diverse straturi: izotermic, hidrofug, ignifug, antiinsecte, antirozatoare, etc pe structura de lemn si placaj. Si asta poate fi din gama ieftin, mediu, premium sau superlux. Apoi se finiseaza la exterior cu orice aparente, de la caramida, piatra de rau, bineinteles lemn, la panouri cu design modern. Iar la interior cu rigips (dupa ce s-au tras toate cablurile si tevile cu putinta). Apoi in golurile pretaiate se monteaza ferestrele si gata.
Casa se ridica in 2-3 zile daca e ceva mic de 100-200mp fara etaj si in 10-15 zile daca e un mansion cu 800-1000mp pe 2-3 niveluri.
Finisajele aparente abunda in stiluri si materiale iar metoda de constructie e ca la masini, built to order dupa ce clientul a bifat tot maldarul de optionale care face obiectul unui dosarel cu zeci de pagini.
NOU
Adevarata perla a arhitecturii si amenajarii eficiente e barul de la mansarda, pentru ca este ideal sa-ti chemi gasca de prieteni care sa tropaie prin toata casa, pana sus. Eventual sa caute toaleta din dormitorul matrimonial si, cine stie, sa dea peste stapana casei facand baie in cada freestanding.
NOU
Nu era mai simplu sa zica “vand palat tiganesc, 2 mil de coco mancat‐as”?
NOU
Lipsesc turnulețele…
NOU
Asta e renumita casa in stilul Gaudi din CLuj. Ne hahalim si radem ca romanii nu umbla pe afara si ca vai ce tiganeasca e casa.
Pretul e aberant, dar casa nu pare urata deloc.
NOU
Nu ca e urata, e de un prost gust monumental!
NOU
Nu stiu cum e la exterior dar la interior e mega urat decorata, kitchoasa din cale afara.
NOU
din afara le-a fost frica sa puna poze.
NOU
Casa la dimensiunile si pretul ala iti cumperi in orice oras bun din lume.
Aia e compartimentata ca o cabana. Proiectata de unu ce o urmat strictul necesar din codurile de constructie. Estetic arata ca o masina ieftina, tunata de un sudamerican.
Sunt cativa care fac bani doar aici, altudeva in lume nu pot, si nici nu pot emigra. asa ca isi cresc preturile intre ei.
NOU
www.zillow.com/homedetails/518-Newton-St-Brookline-MA-02467/56573331_zpid/?
www.zillow.com/homedetails/5125-52nd-St-NW-Washington-DC-20016/437431_zpid/?
NOU
Bai, poate sa coaste si 100000! Dar cand vad scara aia ingusta parca m.ar strange cineva de gat…nici cu o valiza n.as putea sa trec pe acolo fara sa o dau de pereti! De mobila nu mai zic, ar trebui urcata pe geam cu macaraua…
NOU
Atât casa din Cluj-Napoca, cât și abația din Franța sunt niște jeguri. Nu merită nici să te caci la poarta lor. Doar niște cretini pot cumpăra ceva.
NOU
Mult mai tare ca malaga si marbella e Sardinia sau sardegna. Iti ajung 2 milioane sa te muti acolo. Nu iti ajung porto cervo dar de ceva pe langa porto cervo iti ajung
NOU
italieni. bleah
NOU
Îți mai trebuie un milion pentru taxe de protecție.
NOU
Observ ca si abatia are crapaturi, doar ca nu se vad.