Cumva, ne e foarte ușor să înjurăm hotelurile și restaurantele. În primul rând pentru că ne e la îndemână, fiecare și-o fură, cât poate de des, de la ceva de genul acesta, așa că e cel mai ușor să empatizezi cu cineva care strigă Huo HORECA! Adică, de exemplu, eu, de când a început carantina în București, am fost de 2 ori la restaurante, de 2 ori chelnerițele mi-au zis că mă cred că am certificat verde. Zici că voiam să le arăt talonul de pensie, nu altceva. Dar divaghez.

M-am gândit că poate ați putea citi și punctul de vedere al bucătarilor din restaurante și cum ne privesc ei, când aberăm prin săli de mese.
Primul este articolul scris de Adi Hădean, articol pe care probabil l-ați citit mai mulți, pentru că l-a furat toată presa din românia și a făcut știre din el. Pe Adi îl știu de când îmi făcea pâine unsă cu jumări pisate, presărată cu peștișori de ceapă, într-un local din Cluj, am uitat cum se numea. Omul ăsta muncește enorm. Nu știu pe nimeni care să muncească ÎN HALUL ĂSTA, cum o face el. Îi place ce face și a muncit ca un demon să ajungă aici.

Celălalt e scris de către Ileana Braniște, pe care o știu de mai puțin timp și doar din online. Dar e o părere interesantă și sunt destul de sigur că nu a prea fost răspândită.

Citiți și discutați, că e o discuție interesantă pe tema asta.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

66 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Music Pub, pe soseaua catre gara. Painea unsa facuta de catre Adi era vestita si acum 20 de ani, cand eram student la Cluj.

  2. OOOOO Senor, ce metoda , cata subtilitate dar ce amor…Poza e dementiala! Hai te pupa ardealul moldovenilor!

  3. #4

    In Irish Pup, fostul Muzic Pub din CJ facea Hadean papa bun. Eu tin minte senviciurile alea bune facute de el, O’bama, O’ceapa si O’felie si O’Tona.

  4. #6

    Parerea doamnei era interesanta pana la faza cu curierul si ploaia. Acolo nu mai pot fi de acord.

    • #7

      Care Horeca? Saorma si Kfc sunt de câteva ori mai gustoase decât “mâncărurile alese” de 4 ori mai scumpe. Când o sa angajeze bucătari nu numai chelneri de sezon mai vorbim.
      Cred ca si eu is un fel de pui de master sef, ca îmi iese aceiași mizerie ca in restaurantele de duzina.

    • #8

      Curierii/livratorii sunt, in marea lor majoritate, colaboratori. Asta inseamna ca aleg cand sa iasa la livrat si cand nu.
      De aceea, pe ploaie torentiala sau pe viscol majoritatea vor alege sa nu iasa la livrat, ca sa nu riste sa stea apoi 2-3 zile la pat si sa nu inaseze nimic.
      Si atunci intrebarea doamnei are sens: cine sa livreze pe ploaie torentiala?

    • #9

      Bun, curierii sunt in marea lor majoritate colaboratori si aleg cand sa iasa la livrat si cand nu.
      Pai atunci nu puteau sa ii spuna aluia la telefon “bai nene, colaboratorii nostri aleg cand sa iasa la livrat si cand sa nu, si acuma ploua cu clabuci asa ca ei aleg sa nu iasa, asa ca nu fa nici matale clabuci acolo asteptand mancarea, ca nu vine”? Nu puteau sa refuze comanda si gata? “Nu livram pe motiv de conditii meteorologice nefavorabile, etc etc etc”. Da nu, tu “executi sarguincios comanda” si dupa aceea clientul asteapta DOUA ORE inainte sa sune, si cand te suna esti surprins ca te-a sunat. Pai daca i-ai zis ca ii faci livrarea…normal c-a asteptat sa faci ceea ce ai spus, nu? Zi in plm ca nu vii si ca sa nu te astepte, te-o injura el in gand, da e mai bine decat sa-i zici ca vii, s-o gatesti si s-o lasi acolo, si cand te suna ala dupa doua ore, ti se pare nelalocul lui gestul.

  5. #10

    Românul primește din partea horeca ceea ce cere iar horeca oferă ceea ce se caută.

  6. #12

    Am vazut si eu ca multi l-au m*it pe Hadean si nu am inteles de ce. Poate s-or fi regasit in vreuna dintre categoriile enuntate de el.
    Acuma ce sa zic: cand ai restaurant pe litoralul romanesc ar cam trebui sa stii la ce fel de clienti sa te astepti.
    Altfel, lucruri de bun simt in ambele articole.

    La si eu aici o faza vazuta vara asta pe o terasa in Grecia:
    un grup mare de romani, cred ca vreo 14 vine la terasa. Cei de acolo le explica ca trebuie sa stea la 2 mese (reguli de pandemie), se dau peste cap sa aseze mesele si scaunele cat de cat grupat, sa fie bine. Astia incep sa se uite prin meniuri, sa se sfatuiasca, sa se gandeasca si evident sa tipe: fa, tu ce iti iei?. Terasa plina, toti ospatarii se agitau de colo-colo, asa ca pe astia din grupul asta i-au lasat in pace, mai ales ca inca frunzareau meniul.
    Ba si la un moment dat, dupa vreo 5-7 minute asa, unul ce parea un fel de influencer al clanului zice: hai sa mergem! Si s-au ridicat si au plecat toti, fara sa zica nimic, lasand scaunele imprastiate prin jumatate de terasa.

    • #13

      Asta e chiar de cacat, mai ales ca in 90% din cazuri in Grecia, ai meniu la intrare si stii din start daca merita sa intri sau nu.

    • #14

      Acum 2 ani, la Paltinis, pe o terasa aflata in alta dimensiune temporala descinde un grup de melteni de Romania. Vorbeau tare de parca erau numai ei in tot satul, erau grabiti de ziceai ca ii asteapta pacientul pe masa de operatie si aveau pretentii de casa regala sau ceva rock star mai special. La melteni ritualul de furajare in grup e acelasi indiferent de altitudine, latitudine sau longitudine: unesc doua mese de incapea lejer cate un mort de talie mare pe fiecare, strang scaunele de pe la mesele libere sau ocupate din jur si incep sa intrebe ce se poate manca (probabil nu aveau ochelariii de citit la ei). Ospatarul nu procesa el rapid nici dialectul local daramite corul de rumani. Au reusit aia sa enerveze in 10 minute pe toate lumea din stabiliment, clienti si personal fara discriminare.
      Tocmai conduceam un mic spre mustarul pereche cand a cuvantat vitica alfa a grupului: bai, daca ne scuipa astia in mancare?!
      In 20 de secunde si-au strans boarfele si au disparut. Radeam toti pe la mese.

  7. #15

    1. Lui Hadean ii recomand sa poarte o protectie pentru barba cand gateste pentru clienti. 2.
    Zice ca mai vrea sa continue activitatea si la anul, inseamna ca a iesit pe profit. 3. Personal, mi-este antipatic de cand a aparut la ProTV in emisiunea MasterChef. Si a continuat sa apara pe ecran cu acelasi caracter flegmatic. O fi muncind ffff. mult, nu zic nu, dar asta nu ma face sa fug repede la restaurantul unde poate sau nu poate sa fie in ziua aia. Ca poate e la filmari pt. Digi, unde invitatii nu prea mananca ce gateste.

    Poza e cu Bistro de l’Arte, localul ala inchis de Protectia consumatorului cu circ si scandal din partea patroanei…Exemplu clasic de pe afara e vopsit zidul, inauntru e covidul. N-am gasit alta rima.

    • Cami, manci cacat…la fel ca Susanu de la Protectia consumatorului. Bistro functioneaza bine mersi, Oana Coanta a mai castigat un premiu. Preturile sunt in continuare peste media pietei, in continuare e bistro si copii sunt tolerati. Da unii oameni si pravaliile lor nu sunt pt toti. Deal with it!

    • #17

      arhiblog.ro/bistro-arte-brasov-vindea-carne-stricata/ De kkt, intr-adevar. Si nu pentru ca o spunea Susanu, ci o spun turisti straini cu care intru in contact. Nu toti, doar aia ghinionisti, mai sensibili la stomac.

      Acum cativa ani, Bistro vindea la usa legume de La Borcan, bio. La preturi astronomice. Ferma are sere si intr-un sat din jud. Bv cu panza de apa freatica infecta, testata in laborator. Ghici cu ce apa stropea fermierul?

    • #18

      CAmi – și din cîte am văzut la pozele puse de dumnealui pe pagina dumnealui de FB și cu părul de pe mîini prin mîncare…

    • #19

      Pe cât de penală era mizeria de la bucătăria de la Bistro del Arte, pe atât de mare era tupeul la vaca aia care făcea gura mare că ea are asociația cârciumarilor, un fel de dan bitman al bombelor.Dar românii au memorie scurtă, iar cultura culinară, cât și mersul la restaurant este făcut cu eleganta țăranului prima oara venit la oraș, la primul salariu.

    • #20

      Bistro ca Bistro, dar cu producătorii bio ce ai? De la calculator e ușor de făcut agricultură. Dacă ai avea o grădină și ai cultiva legume, ai înțelege de ce sunt prețurile astronomice. Cât despre apă, situația cu pânza freatică e similară în multe alte zone rurale, dar producătorii bio cărora le pasă ce pun pe masă au puțuri la adâncimi mai mari. Fără informații inside, nu ar trebui să te grăbești să arunci cu pietre în Borcan.

  8. #21

    Irish Music & Pub in Cluj. Very good times…

  9. #23

    Am fost la Meatic a lui Hădean.
    Comandat rață pe varză. USCATĂ ȘI ULTRASĂRATĂ.
    Altă dată am comandat coaste la grill. Sub orice critică.
    O dată poate era în concediu, poate era bolnav, poate…
    Dar de 2 ori ….
    Mie nu mi se pare mare lucru.
    ps.
    Invitație pt. toți adulatorii lui : Acuma dați cu parul pt. că există cineva care nu vă pupă-n coor idolul.

    • Am mâncat și pită unsă și O’ceapă și O’bama. Bune, nimic de comentat aici. Am fost apoi la trei evenimente unde gătea Hădean, nu oamenii lui, fix el. Legume arse, legume gătite incomplet. Am trecut peste, că tot ce-am gătit după rețetele de pe blogul lui a ieșit minunat. Deci e hit&miss omu’, cum ți-a fi norocul in ziua aia. Aș mai merge, dar nu pe banii mei.

    • #25

      Concluzia: hadean e bun la uns pita cu untura

  10. #26

    Parca tot Hadean postase odata ca, daca vine un client in restaurantul lui si cere un steak well done, il da afara. Deci, sa ne mai lase cu aroganta lui ca pare ca i se intoarce.
    Nu zic ca poate nu are dreptate pe alocuri, dar sa se mai uite si la atitudinea lui.

    • pai aici rezolvi simplu: daca vrei un steak well done u te mai duci la Hadean.

    • #28

      @dny: tu ai dreptate, dar nu asta e problema. Problema e ca atunci cand lucrezi in horeca si clientul are o anumita cerinta, nu poti sa te caci chiar asa in gustul omului.

  11. #29

    Care Horeca? Saorma si Kfc sunt de câteva ori mai gustoase decât “mâncărurile alese” de 4 ori mai scumpe. Când o sa angajeze bucătari nu numai chelneri de sezon mai vorbim.
    Cred ca si eu is un fel de pui de master sef, ca îmi iese aceiași mizerie ca in restaurantele de duzina.

  12. #30

    O fi hadean bucatar bun cum unge painea cu untura si ii sta foarte bine in bucatarie… mai putin in rolul de influencer si prezentator tv.

  13. #31

    HORECA = servicii/produse/angajati(prost platiti) de slaba calitate in proportie de 90%
    CLIENTII ROMANI = neamuri proaste in proportie de 90%
    Cum iesim din cercul asta vicios ?
    Ca sa faci vanzari trebuie sa vinzi la aia 90% clienti melteni si evident nu poti sa le dai perle la porci. Totul pleaca si se termina la educatia populatiei care la noi in Romania este in evident picaj.

  14. #32

    Nu ma pronunt in privinta lui Hadean, ca nu i-am gustat bucatele, iar ce scrie despre romanii ajunsi (sau scapati din grajd) la restaurant mi se pare foarte plauzibil, c-am vazut destui de genul asta.

    Dar doamna Braniste e chiar simpatica :D, asa cum considera ea ca e normal ca un curier sa nu livreze mancare daca ploua, cand s-ar putea deplasa clientul, da-l in ma-sa cu pretentiile lui cu tot. Uite, la doamna asta nu as comanda si nici nu as merge la restaurantul dansei.

  15. Boala presei si comentatorilor este generalizarea. Combinata cu viziunea exclusiv in doua tonuri, alb si negru, duce la o vesnica jelanie, total contraproductiva in economia reala. In fond, lucrurile sint mereu nuantate, mereu intr-un balans fragil. Trecand sambata prin Cluj, am zis sa incerc un restaurant relativ nou (fostul Palat Mikes). Vreme buna, soare, aleg terasa, mi se cere certificat de vaccinare, arat, intreb daca e nevoie de ID, chelnerita raspnde “nu ne intereseaza, nu e treaba mea”. Inteleg, nu e in masura sa ma legitimeze, in schimb atitudinea… Mancare buna, servire excelenta, loc superb, investitii majore vizibile in renovarea palatului, la exterior si interior (toaleta ar putea participa cu succes la un concurs de design interior). Dar acest miserupism al omului care nu intelege ca e vorba de locul lui de munca, sursa lui de venit, e absolut dezarmant.

    • Zic ca, in cazul asta, persoana respectiva nu a gresit asa mult. Probabil inainte de tine, unii mai speciali, or fi facut scandal ca de ce certificat verde, de ce vaccinare, huo, huo, huo. Probabil e acceptabil raspunsul ei, sigur poate trebuia un pic mai cizelat, dar e ok

    • Asa este, dar ar trebui sa invete ca daca lucrezi direct cu clientii, in industria OSPITALITATII, nu e bine sa-ti versi micile frustrari pe primul venit. La fel, zambetul pe buze e obligatoriu, chiar daca te doare maseaua si tocmai ti-a murit pisica.

  16. #36

    Rezumat la articole:
    -Avem o meserie și e grea.
    -Lucram cu oamenii și oamenii sunt nesimțiți și e nașpa
    -Gatim într-un mod în care consideram că e bun și clienții nu sunt de părere cu noi
    -Livram numai când sunt 22 de grade cer senin și o ușoară briză..
    -Dam buleli că suntem deprimați că nu putem vede dejamagirea clientului pe viu cum făceam când dădeam buleli in restaurant
    – clienți români sunt necivilizați și încrezuții
    -bucatarii români sunt necivilizați și încrezuții
    -ospatarii români sunt necivilizați și încrezuții
    -focul arde și degajă căldura
    Concluzie:
    Când așteptările noastre se lovesc de așteptările altora într-o mare de nesimțite nu va fi amuzant…

  17. #37

    Am tot fost la diverse restaurante din Romania. Din diverse categorii de pret.
    Peste tot, a fost o combinatie de una sau mai multe din urmatoarele.
    – chelneri sictiriti
    – chelneri care uita sa mai treca pe la tine si cand ridici mana se fac ca nu te vad
    – chelneri care nu stiu ce au pe meniu
    – ceri o bere si uita sa o aduca
    – intarize mancarea extraordinar de mult fara un motiv aparent (restarant pe jumatate gol, de exemplu)
    – mancare gatita prost
    – mese murdare
    – vesela curatata insuficient
    – muzica prea tare pentru a putea avea o conversatie (e restaurant, nu club)
    – preturi apropiate de occident
    Mai sunt dar atat imi aduc aminte acum. Si paradoxal, cu cat restaurantul e mai “de fite” cu atat mai multe probleme, mai ales pe partea de chelneri. Cei din localurile mai amarate parca se straduiesc mai mult…

    Am fost de curand in Amsterdam. Intr-o seara am mancat la un restaurant local, intr-o suburbie. Cei mai buni burgeri mancati de mine pana acum.
    Vine ospatarita, care stia engleza (repet, restaurant local, nimic turistic), ne ia comanda. Cerem 2 burgeri cu 2 portii de cartofi. Ne sfatuieste sa luam doar una, pentru ca portiile au foarte multi cartofi. In Romania nu mi s-a intamplat.
    Apoi din cand in cand, fara sa o chemam noi, vine si ne intreaba daca e totul ok, daca mai avem nevoie de ceva. Tot timpul cu zambetul pe buze si foarte amabila. Partea cea mai tare? Pretul! 60 de lei un burger cu branza (si nu felie de branza topita), bacon, ou, 2 felii de carne, sos, salata, tot ce vrei. Si nu era spelunca, chiar era ceva destul de elegant. Vivo in Bucuresti vindea burger-ul cu 50 de lei la ultima verificare.

    Acum sa nu exagerez, am avut si in afara experiente de localuri scumpe cu servire mai putin grozava, mai ales in zone ultra-centrale/turistice. Dar media e mult peste Romania. Iar diferenta de preturi nu e asa mare cum crede lumea.

    • #38

      Apropo de Amsterdam și de bucătarul de articol: sunt restaurate in ghidul Michelin in Amsterdam cu prețuri mai mici ca in Mamaia…

    • #39

      @Radu M. Nu am cautat restaurent cu stele michelin, nu vreau sa-mi traumatizez portofelul :))

  18. #40

    Am intrat pe YT sa vad si eu ce atitudine zeflemista are dl Hadean cum s-a explicat mai sus, si am dat pe un clip cum se face un burger. Era sa crap acolo de foame am inceput sa salivez.. si culmea ca tocmai ce imbucasem ceva… grele subiecte pentru dimineata asta

  19. #41

    Mersul la restaurant este una din pasiunile mele și ale soției, ieșim săptămânal de regulăam mâncat în piață la Marakesh cu 20 euro 4 persoane, am lăsat 600 euro pe o cina la 2 stele Michelin, am frecventat multe restaurante, în diverse tari. Din păcate, la capitolul restaurante, România stă prost, cred și datorită nivelului, cerințelor și obiceiurilor clientului român:

    – nu prea există meniuri locale, nu există meniuri de sezon, în general mâncarea e proasta/mult și prost; nu regăsesc multe ingrediente de calitate
    -pentru cineva care nu trăiește în Romania, văd de fiecare data prețurile crescând, ok-crește calitatatea vieții, costul de trai, dar calitatea mâncării de multe ori scade; la capitolul vin e și mai grav, pe lângă faptul că de la patron până la ultimul chelner nu au nici o minimă noțiune de somelier, ajungi să plătești în Romania 25 euro pe o sticla de vin local acceptabil doar, preț la care bei o sticla de vin bun în Franța (nu în zone turistice, o cârciumă locală)
    -chelnerii sunt prost pregătiți, văd multe chelnerițe cu parul nearanjat, văd multe mâini/unghii neîngrijite
    -nu mai văd restaurante cu garderobă,nu văd multe restaurante să fii condus la masă…..intră cine vrea, se aseaza, se muta, gălăgie, nu e un orar de ieșit la masă, multe restaurante sunt cantine cu program non stop, vezi lume ieșită la cina îmbrăcată că pentru mers la piață, greu cu rezervarile
    -nu există scoli de profil, pt bucătari, chelneri, etc…..stiu eu un restaurant unde bucătar e un fost electrician reconvertit, asta în oraș turistic, local frecventat; am rămas perplex, mi-a zis, stai liniștit, iau piept de pui de la metro, îl dau prin albus, tăvălit prin fulgi de porumb…….i-am dat pe spate

    Mai sunt și excepții, dar horeca în România e la același nivel cu sistemul sanitar, de învățământ, justiție, politică, cam astă e nivelul societății românești.

    • #42

      Sa traiti domnu’ Becali!

    • #43

      eu am fost anul trecut in toamna in concediu prin Oltenia, a fost chiar fain, alta discutie. Dar mancarea… jale. am fost cazati la o pensiune care-si zicea traditionala. Mic dejun – 10 feluri de salamuri de la Lidl, 5 feluri de branza, 2 oua. Puse pe o farfurie. Din care nu mi-a trebuit mai nimic, am zis ca in loc de mic dejunul ala (inclus in cazare) sa-mi dea 2 linguri de zacusca (aveau facuta de ei) si o felie de paine. Nu s-a putut inlocui, de ce, nu stiu, am zis ca OK, atunci platesc mic dejunul ca sa-mi pot alege de pe meniu, ca nu aveam chef de salamuri & shit. Mi-am comandat zacusca si niste dulceata, super bune, dar oamenii, caposi, mi-au adus si farfuria cu mormanul de salam, oricum, desi am zis ca nu o vreau.

      Mancare traditionala in Oltenia, pe meniu: tochitura moldoveneasca, ciorba radauteana. OK… ce sa mai si zic. Probabil trebuie sa mergi in Bucovina pt un ghiveci oltenesc, si nu m-am prins eu.

      Dar asa o lipsa de viziune – pune dom’le cinci chestii locale si traditionale si cu adevarat bune in meniu, ca de-aia vine lumea la pensiune rustica. Nu toate minunile (paste carbonara) pe care nu stie tanti de la bucatarie sa le faca. Ca e o tanti de la tara, las-o sa faca mancarea din zona, jesus, ca sigur iese de 1000 de ori mai gustoasa.

    • #44

      Pai Bistro del Arte are meniuri locale si vad ca ii injura toata lumea.

      (nu le iau apararea, merg la ei odata de doua ori pe an cand am chef de burger si supa de ceapa)

    • #45

      @Costi….pentru mizeria din bucatarie si atitudinea de necioplita frustrata a patroanei, locul ala l-am sters de pe lista, si ii sfatuiesc si pe cei care ma intreaba de locatii sa il ocoleasca.

  20. #46

    Bai, nu ca ma c.c pe mine, dar sa faci paine cu jumari si ceapa chiar e asa ceva de mare angajament? Nu am mancat, d’aia intreb!

    • #47

      nu dude, e vorba de idee. ca lumea manca untura cu paine. el a luat jumari bune bune si le-a pisat la nivelul texturii unturii. sunt dumnezeu

    • #48

      Gata, am inteles!

    • #49

      De fapt jumarile care se prajesc in untura lasa si ceva bucati f mici de carne, practic untura aia care ramanea la final in tigaie era cea mai buna, oarecum similar cu ce face domnu! Noi cand eram mici prajeam o felie groasa de paine de casa pe plita, o ungeam cu usturoi apoi puneam niste untura d’asta, era de vis, colesterolul putea sa mai astepte, lol

    • #50

      Cetin, daca ai pe cinva care trece prin Brasov, spune-i sa-ti aduca pasta de jumari Petry, se gaseste in magazinele Paprika sau cele unguresti. Si paine adevarata, nu cornuletul ala de 1 leu.

      shop.petry.ro/produs/pasta-jumari-400g

      Hai ca balesc aici, ma duc in piata si imi iau un borcan de pasta de jumari.

  21. #51

    super hadean!
    imi place maxim cum se plange de clientii speciali de pe litoralul romanesc. ca sa zic asa, restaurant de fite si clienti pe alese. ce se astepta, sa ii vina fini cunoscatori de gourmet si educati in ale respectului? omul e si de cacat pentru modul in care pune problema, nu realizeaza ca asta e rezultatul nenumaratilor ani in care toti horecistii astia s-au comportat ca meltenii cu clientii lor, si-au batut joc de ei si de sanatatea lor cu mizeriile pe care le serveau si acum vine hadean si zice ca sunt unii fitosi si badarani. ca sa zic asa e dupa chipul si asemanarea serviciilor. imi pare rau pentru el dar poate e mai simplu sa incerci sa educi decat sa dai cu bata.

  22. Hădean face educație. Nu i la nivelul lui chef nu stiu care pe care l am văzut aruncând cu oale după clienți sau ucenici și e greu de digerat (inclusiv la propriu) pentru o anumită categorie de client sau cititor. Sau spectator.
    Hădean lezează prin sinceritate, omul n ar fi un politician extraordinar dar ce face, face cu pasiune.
    Aia cu părul în mâncare n o cred, am mâncat și eu de la Hădean și probabil era epilat recent că n am văzut nici un fir de păr acolo.
    Legume arse sau crude? Rateuri, n am văzut la el și dacă poate rata un dovleac la grătar, sunt de acord. Nu va rata însă chestia care dă rostul farfuriei, că e pită cu untură sau un steak. Pentru dovleac crud ca garnitură mi aș permite să chem chef ul la masă. Pentru steak, niciodată. Pentru un steak ratat plătesc nota și mă car de acolo fără să mă întorc.
    N a fost niciodată cazul la Hădean.

    Pita cu untură face oricare dintre noi. Problema e că Hădean a știut s-o scoată primul la înaintare, să l facă pe Arhi să și aducă aminte de asta (și nu numai pe el din câte remarc) și să continue pe o linie relativ simplă, adaptând bucătăria bunică-sii în farfuria modernă a românului. Că a luat o pe argentiniene ulterior, Tefaluri și roboți …să fie sănătos. Recunosc faptul că optigrill și robotul meu sunt chestii văzute la Hădean. Repet ce am zis mai sus: omul educă. Nu place tuturor …dar ziceți ce vreți, educația pe care o face Hădean e pe practici sănătoase.

    Probabil profa mea de mate era foarte convinsă că a ști mate e miezul. Nu mi a plăcut educația ei.

    • #53

      Acum asa o parare dezinteresata, ca asta e cea mai de folos daca ma intelegi, face optigrilul ala steak ca lumea sau nu?

    • #54

      face o laie, l-am impachetat si l-am dus in boxa

    • #55

      Mersi, o sa zic pas, am deja vreo 3 grilluri, asta mai imi trebuia sa se umple de praf!

    • Dacă respecti câteva reguli, iese mulțumitor.
      Carnea scoasă din frigider cu minim 1 oră inainte, un puf de ulei pe plăcile aparatului și teste pe programul de steak. Poate nu s eu pretențios dar pe steak de selgros, merge perfect.

  23. #57

    Hai sa zicem ca unele lucruri, din perspectiva lui or fi asa, dar aia cu meniul diversificat și faptul ca noi putem comanda orice și ei săracii bucătari fac de toate e de ras rau, zău am ras. De parca le fac eu meniul. Mi-am luat multe tepe de cand cu pandemia la comenzile de mâncare și tot ce pot sa fac, și va încurajez și pe voi, e sa va cheltuiți banii în alta parte.

    • #58

      Regula e destul de simpla… nu comanzi chestii complicate pana la mnez-o cand dai comanda pentru acasa.

      E clar ca nu o sa-ti faca “Soufflé au chocolat” decorat in mare fel in timp ce omu are de facut alte 20 de comenzi… chiar daca patronii sunt idioti de multe ori si forteaza tot felul de meniuri…

      M-am uitat la fel si chip de emisiuni despre restaurante esuate… toate aveau ceva in comun, mancaruri prea complicate si prea diversificate. Nu poti sa ai meniu mancaruri care necesita 20 de feluri de carne si 50 de feluri de legume si fructe…

      E clar ca nu face click, chiar daca suna bine risti sa nu faci nimic ok sau sa auzi chelnerii de fiecare data, “Asta nu avem…”, “Stai sa intreb la bucatarie” si alte minuni.

      PS: Habar n-am cum este mai bine… mai ales ca nu-s cine stie ce gurmand, dar sunt convins ca daca comand 2 portii de noodles la fel, sigur e mai bine decat sa comand 2 feluri total diferite, sunt convins ca in primul caz bucatarul zambeste, in al doilea imi iau niste mnezei… chiar daca nu-i aud.

      Stiu stiu, pe banii tai esti sef… dupa care iti pierzi 2 ore sa te certi la telefoane ca ti-au uitat un suc, un desert si alte alea.

  24. Daca n-ar fi Hadean si ar fi “articol Mega Image Romania” sau “SC Face-Suruburi SRL”, l-ar injura lumea cu 7 guri. Mai ales ca nu e prima data cand se plange de clienti si ii face cum ii vine la gura (” mofturoși, melteni și răzgâiați”, “fraieri” etc).

    Da’ daca e Hadean, il iertam, ca l-am vazut la TV.

    • #60

      Sa zicem ca Arhi e consecvent, pe ideea ca isi sustine prietenii pana in panzele albe, dar comentatorii sunt jalnici, este exact cum spui tu. Daca era vorba de altcineva, sau tonul articolului era altul, sa vezi jihad ce ar fi fost aici.

  25. #61

    Si eu sunt chef, in prima mea zi de lucru la un restaurant, nu conteaza care, vine unu si cere un steak well done. M-am dus la el i-am dat vreo 3, 4 pumni in cap si un sut in cur si l-am dat si afara din sala! M-am enervat rau, tipul venise cu prietena mea cu care eram eu pe atunci, nu stiau ca lucrez acolo!

  26. #65

    … fix pix, hai sa ne plangem in clasicul stil romanesc. O tara care e ultima la consumat pasta de dint, ultima la consumat sapun si multe alte chestii de bun simt… cu siguranta o sa fie pe primul loc la maniere in restaurant. Sa fim seriosi, numai o natiune de idioti poate sa mearga intr-o statiune care zici ca e de acum 30 de ani, in care nu s-a investit nimic… sa platesca ca la 4-5 stele all inclusiv dupa care sa se mai si laude ca a fost pe acolo.

    99% din marii bucatari din Romania nu i-ai vazut la TV, pentru ca ei au alta treaba, ei gatesc din placere … ce vezi la TV sunt tot felul de trepadusi, unii mai ok decat altii, dar care au vazut ca se pot face bani frumosi astfel.

    Ganditi-va ca marele Florin si nu mai stiu cum, cel de apare prin reclamele de la Lidl… e inmultit cu zero de orice bucatar de bun simt, practic ala e printre cei mai bine vazuti bucatari de catre populatie, iar bucatarii rad de el ce ineptii debiteaza. Asa ca sa fim seriosi, doar pentru ca e X sau Y de pe la TV, nu se justifica aproape nimic din meniuri si preturi in toate “carciumile” reinventate, in care-ti face un Burger de 5 lei din Lidl la minim 50 de lei pentru ca de ce nu?… ar cand dai o comanda de 10-20 de persoane, aproape niciodata nu iti primesti comanda ok, pentru ca se stie… calitate tata.

    N-am treaba cu Adi Hadean, pare chiar ok omul… dar cand ii vad pe “master chefii” natiunii ma doare mintea.

  27. #66

    Care-ati fost la el la restaurant in mamaia? Am fost in vara 3 zile la Constanța, cu doua rezervări prealabile la restaurant. 1. Golful pescarilor – locul in care mancam preparate de peste pe litoralul ro, placandu-ne si locatia2. Apus de soare by Hadean- cunoscând cateva din proiectele lui Hadean si sperând la o experienta culinara mai wow decat un banal restaurant scump. Ei bine GP a confirmat ca e scump dar ok, cu o atitudine decenta a ospatarilor, sugerându-ne sa alegem si jumătăți de porții daca dorim doua feluri. La Apus de soare…sper ca citești Hadene, muie bai! Era joi seara, nu aveau meniu de degustare de weekend, ceea ce pot înțelege. Hadean la datorie. Din meniul cu 2-3 sortimente din fiecare fel, cam jumătate nu erau disponibile. Dupa doua solicitări eșuate din precizatul motiv, o intreb pe d-soara ce recomanda, îmi aduce mie o coasta de juma de m pătrat la grill , ok ca si gust, cu niște cartofi prăjiți și fără nimic altceva. Nu tu aperitiv, nu tu avertismen de cantitate, nu tu posibilitate de alegere. Deși bune costitele, atmosfera generala si situația mai mult sau mai puțin particulara au făcut ca experienta sa fie seaca si total nesatisfăcătoare. A fost o mare minciuna, ceva ce nu ma asteptam, nu neapărat ca era vorba de hadean, cât de paginile de fb si instagram ale localului. Porniseram pe ideea si speranta sa degustam niște preparate wow si am ieșit scârbiți si dezamăgiți. Am convingerea ca hadean nu gatea pt clienții localului. Dacă a facut-o, a facut-o pt puțini sau pt cunoscuți. Altfel nu-mi explic cum preparate de pe grill nu se regăseau in meniu. Sau nu-mi explic cum nu am avut aperitivele din partea casei cu care se lauda in postare. Ce-i drept, nici personalul nu a compensat meniul. Overall, o experienta neplăcută de neuitat. Pt asta, sa creștem cantitatea, muie Hadean!