Şi-a pus cineva problema de ce e aşa un mare scandal cu intrarea în Schengen?
Pentru că pe mine, umil cetăţean de rând al ţării, nu mă afectează deloc chestia cu Schengenul. Nu sunt deloc deranjat să îi arăt buletinul tipului de la graniţă, am exact aceleaşi facilităţi, doar că întârzii 10 secunde, cât scot buletinul şi îl primesc înapoi.

Doar că miza e mult mai mare, imens mai mare. Ce înseamnă lipsa unui control la graniţa cu vestul? Tirurile cu ţigări din Moldova nu vor mai fi controlate de nimeni. Nigerienii în căutare de muncă, aduşi cu vaporul la Constanţa vor trece în ungaria per pedes, culegând floricele de băşina porcului. Traficul de carne vie nu se va mai numi trafic de carne vie, ci excursii la Viena, Paris, Milano. Şi tot aşa.

Aici este peştele cel mare. De aia tinerii din Cosa Nostra de la conducere sunt aşa de supăratţi. Pentru că planificaseră o creştere a afacerilor, care momentan nu va mai fi, pentru că s-au săturat şi nemţii de noi. Iar francezii încă nu au primit dreptul de construcţie a celorlalte turbine de la centrala nucleară de la Cernavodă, aşa că vor mai presa puţin pe noi, până o să se semneze ce trebuie.

Desigur, noi vrem Schengen, dar luam taxa auto, in pofida legilor UE. Dar asta e alta treaba, nu?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.