Dacă mă deranjează ceva la societatea internaută în care trăim, este nivelul absurd de așa zisă corectitudine, bazată pe gura lumii, cu cât mai mulți, cu atât mai multă dreptate ai.
Săptămâna trecută bârfeam pe fb cu o prietenă despre bucătăriile românești și am ajuns amândoi la concluzia că bucătăria ardelenească este nasoală, ușor zis. Adică nu știu să gătească, știu doar multă smântână, boia, totul să fie dulce, grăsimos și grețos.
Vai ce s-au activat niște doamne. Dar cum, tocmai dumneavoastră să spuneți așa ceva, nu m-aș fi așteptat niciodată, mai bine ștergeți. Prietena a fost fraieră și a șters, de aia nici nu îi dau link, drept pedeapsă, eu blocam jumătate de facebook și nu ștergeam nimic.
Altă fază, tot de acolo, niște tipi comentau despre declarația lui Țiriac, căruia nu prea îi ies pariurile cât timp este Serena în competiție, și a decis că Serena trebuie să se retragă din tenis, dacă mai are decență.
Și în toată discuția asta apare un tip ultragiat că ne permitem să vorbim astfel despre Țiriac. Pentru că, dacă el nu are dreptul de a vorbi de Serena, nici noi nu avem dreptul de a vorbi despre el, trebuie să îi tratăm pe toți cu decență.
Se coc vreo două generații profund cretine, constituite pe valori absurde, cățărate pe umerii oamenilor simpli. Învățați-vă copiii cum să tragă cu arma și cum să bată mulțimi de papagali cu piepți dezgoliți, le va fi foarte util.
NOU
Ca și ardelean cu instruire practică în bucătărie obținută de la o bunică ce avea stagiu de pension unguresc, menționez că ai omis ceapa călită fără de care axa pământului ar scârțâi în mișcarea de rotație.
Pe de altă parte, dacă nu degresezi ciorba care are grăsime, nu ești ardelean complet. Asta n a mai ajuns în manualele bucătăreselor din Ardeal, într-adevăr.
Da’ cu smântâna ce ai?
NOU
Ciorba de gulii pe care mi-ai recomandat-o tu a devenit preferata tuturor. Nu ti-am zis mersi inca.
NOU
Si mai ales cu boiaua ;-;
Mancarea slinoasa nici mie nu-mi place, de orice fel.
NOU
DeeDee: trick ul la boia e că se pune cu rost. Dacă de exemplu pui boia într o ciorbă, aceasta dă un aspect “cheap” pe ciorbă din cauza stelutelor de grăsime colorată de boia. Dacă ciorba are și un rântaș, face pielita pe deasupra când se răcește. Moartea pasiunii.
Boiaua nu se pune pentru gust decât in papricaș, aia e altă șmecherie, sosul chiar dacă face pielita măcar nu prezintă steluțe colorate in suspensie. In rest, e truc de bucătar de cantină.
Maddame: să te mai învăț niște prostii de gen? 😀
NOU
Asta e machism forte. Doar Maddame ? Da’ noi ce avem ? De ce nu iegzista rubrica ‘RAIDER gateste’ ca ‘tati gateste’ asta pune numa chestii grele la bila si cu cosnum de rowachol sau palinca
Si e si anti-sorici. Duamneee …..:)
NOU
Eu am una mai tare: „bucătăria românească” nu există.
NOU
am o prietena din bulgaria, tot ce e considerat mancare traditionala
romaneasca, au si ei :))
NOU
bine, totul incepand cu o salata
NOU
Cică singurele lucruri originale sunt mujdeiul de usturoi și modul cum preparăm borșul, din tărâțe sau așa ceva. În rest, cel puțin pentru zona de sud, otomanii au fost sursă maximă de inspirație, noi doar am adăugat carnea de porc.
NOU
La fel că și capacitatea ta de a înțelege despre ce e vorba în subiect!
Cetin nu te supăra dar nici generația noastra nu e de mare angajament!
NOU
Ai dreptate Boros.
Exista un motiv pt care Andrew Zimmern de la Mancaruri Bizare nu a fost sa filmeze in Romania. Pentru cs bucataria romaneasca nu exista de fapt
NOU
@Boros: iata un exemplu de zero intelegere a termenilor.
a fost facuta o cercetare antropologica si a reiesit ca mancarea nationala a romanilor este ciorba. ciorba in general, nu o reteta specifica.
tot un exemplu pt a intelege nitel chestia asta cu bucataria nationala. in suedia sarmalele sunt considerate mancare traditionala. uite si un link la intamplare:
foodemperor.com/classic-swedish-kaldolmar/
NOU
Buna asta cu borsul traditional romanesc. Ca sii micii (Serbia) sau kebabce in Bulgaria modul de preparare o fi diferit dar de inventat noi…
@Arhi – Au tarator aka tzatziki – probabil ca si bulgarii il considera traditional desi e o reteta greceasca.
Chiar e amuzant cum tuturor popoarelor le place sa creada ca au inventat miezul din dodoasca, care miez cine stie din ce neguri ale istoriei a provenit. Asta e ca aia cu Dacii care mancau mamaliga. Da, dar nu de porumb, doar ca o inventasera sub alta forma de fapt romanii. Care romani erau un popor format din mai multe popoare, si uite-asa…
NOU
@Ender la linkul tău scrie în primul paragraf: „About 300 years ago, Swedish King Carl XII went into war. You see, in those times, head of states were the master and commander and as such they stood in the front lines with weapons in hand. He conquered some, lost more, but no matter how well he did in war, he was tired of Swedish food. Basically guts boiled in blood and wheat cream. As he fought in Turkey, he came across something marvelous.”
Restul e istorie. Tot turcești sunt.
NOU
@anukoi, chestia cu carnea de porc in haleala otomana a fost o forma de protest impotriva regimului.
NOU
Ce ciorba frate. Chiar cuvantul čorba/chorba e turcesc/arabesc.
Eu cred ca doar ce mancau dacii se poate considera mancare traditionala. Zimb la protap cu vin din belsug. Nu se manca paine deoarece chifla nu se inventase.
NOU
@Dan 2 Chiar as vrea sa stiu din ce popoare este format poporul roman! Nu stiu cum se face ca tara se cheama Romania, majoritatea isi spun romani dar cu toate astea, unii declara ca nu exista nici una nici alta!
Se pare ca in tara asta exista romi!? ce de fapt sunt indieni, ca exista unguri ( venetici), ca exista sasi ( singurii care au avut bunul simt sa se duca acasa la ei si nu sa stea aici, in coltul asta de lume ce se pare ca pute multora din toate punctele de vedere), numai romani nu exista!
Tu ce esti?
NOU
si zi asa, sasii s-au dus acasa la ei
NOU
Nu mai raspund, Arhi, ca o sa ma dai afara. Poate ai sa o faci oricum!
Te asigur ca nu am intentionat sa ofensez pe nimeni. Mi-s dragi toti care locuiesc la noi, eu nu fac nici o diferenta, tiganii sunt egalii mei, ungurii la fel, in familia mea nu au existat sentimente negative fata de cineva. Cele mai frumoase love story-uri din familia mea au fost cele cu ungurii, da!! Si cele mai sangeroase!
Nu am nimic cu nimeni dar ma revolta, la intervale, aceasta bataie de joc la adresa romanilor pentru ca romani au fost Parintii mei!
NOU
eu doar iti atrageam atentia ca nu stii istorie si ca sasii sunt bine mersi in romania.
NOU
@Arhi Pfiu! Am crezut ca o sa ma zgaltai serios. Ma facusem mica-mica si incepusem sa-mi caut alta ocupatie decat cea de a izbucni coleric in casele (blogurile!) oamenilor! 🙂
Multumesc.
NOU
imi este lene sa va enumar, asa ca pt aia care tot o tin langa cu “sarmaua e turceasca”, “ciorba e din lilliput” etc. nu are frate nici-o importanta. pur si simplu nu conteaza asta, daca acea chestie este integrata in cultura culinara a tarii cu pricina e fix pix de unde a venit, face parte din cultura tarii respective. nu inteleg de unde cretinitatea asta cu cine a inventat ce. e penibil, e ca aia cu ungurii au fost primii. poate ca turcii au luat ideea de la niste baieti din africa si tot asa. e relevant cine s-a gandit primul sa inveleasca niste carne in niste chestii?
NOU
@Ender, ai perfecta dreptate.
Oricum peste 80-90% din preparatele culinare se gasesc in mai multe zone ale lumii intr-o forma sau alta.
NOU
depinde cine iti gateste, maestre
eu din cand in cand ma uit la ce prepara nenea hadean, si pot sa zic ca omu’ se pricepe
dar na, chestie de gust
NOU
hadean nu gateste mancare ardeleneasca. si nu despre asta e ideea
NOU
Metrî, Hădean interpretează și rețete tradiționale din Ardeal și Maramureș. Chestiile gătite de bunica lui, adaptate în context sănătos.
NOU
am o amica a carei sot (american) lucreaza in silicon valley. si intr-o zi, sotul si colegii si-au trimis niste meme-uri pe slack, sa mai treaca timpul. unul din meme e celebrul ‘retards everywhere’ cu acel tip de culoare, cu parul lung. ei bine, 20 de min mai tarziu, sef’su (indian, asta e foarte important in context), il ia deoparte pe teams si il roaga frumos sa nu mai trimita meme-uri sau orice mesaje subliminale la adresa minoritatilor. americanu’ il intreaba daca o sa fie concediat, la care indianu’ ii raspunde sec: nu, pentru ca esti american, si ma astept sa fii un exemplu pentru ceilalti. badumtss…
NOU
Incep sa iubesc Romania din ce in ce mai tare.
Nu de alta, dar injuraturile in engleza sunt plictisitoare.
In schimb, daca dai de vreun ofensat din asta pe la noi, pai e nu e dulce graiul romanesc cand ii iei toata familia de la A la Z, la rand, amintindu-i ca acum 30 de ani nu puteai nici sa sufli o basina, fara sa te ia securitatea si sa te intrebe daca izul e impotriva tovarasului sau nu.
NOU
Subiectul imi aminteste de emisiunea “Bucataria lui Radu”. Da, stiu, batran!
NOU
Singura emisiune culinara decenta dupa ’89.
NOU
Asta mi-a adus aminte ca de citeva luni bune nu am mai facut gulyas… Unde naiba am vazut boia ungureasca nu de mult?
NOU
Nimic nu e mai romanesc decat faptul ca ne-am oprit la bucatarie si acolo am ramas, subiectul fiind cu totul altul.
NOU
E liber la spus??? Nuuu, nu cred, sigur e o capcana! :))))))
Dar sa incerc, totusi! Mancarea ardeleneasca este strugurele la care nu ajunge vulpea (adica sudistii)! :))))
NOU
Depinde de gusturi, mie imi place bucataria ardeleneasca.
NOU
@Cetin, ai auzit-o pe-aia cu “rugăciunea trebuie să se termine cu amen and awoman”?
NOU
am vazut ieri, dar credeam ca e trolling
NOU
Mie imi place de imbecilii care nu mai vor sa existe identitate de gen nici in lucruri, pentru ca sunt atat de prosti si au impresia ca numai engleza rasuflam toti pe cur si in buletine.
Ii invit in Romania, sa incerce sa schimbe cuvintele de gen feminin/ masculin in ceva neutru :))).
NOU
Când eram în liceu ne-a zis o profă că singura “mâncare” inventată de români este coliva.
NOU
Toti am avut profi idioti in liceu
Sarumana doamna de chimie organica, da am ajuns un ratat ca n-am invatat decat la romana si info xoxo
NOU
Confunzi cu kurtos kalacs – singurul fel de mancat cu adevarat unic inventat pe teritoriul Romaniei, doar ca de sasi sau secui – cred ca inca se disputa acest lucru. In rest, “bucataria romaneasca” e doar versiunea mai fara condimente si mai saracacioasa a bucatariei balcanice.