A făcut ieri un prieten un calcul scurt legat de cât a economisit lunar, de când nu mai merge la birou.
600 de lei combustibil, mergea cu masina la care se adaugă anual costul reviziilor si al consumabilelor, vreo 2000 de lei
15-20 de lei mancarea plus in jur de 10 lei prostioare gen cafelute sau pungute cu crantanele, 650 de lei.
100 de lei spalatul si calcatul haine/camasi
200 de lei minim pentru macar ceva nou de imbracat pentru birou
cel putin 50 de lei lunar cadouri stranse de alea de la HR pentru ca e ziua cuiva sau ziua reintregirii transsexualilor sau alte tampenii.

Una peste alta, un om de conditie medie, nu luptător vegan biciclist, a economisit minim 1500 de lei lunar stand acasa si facand acelasi job, dar mult mai bine, fara sa fie mutut la cap de sedinte idiotice si interminabile, intalniri la dozatorul de apa, iesit la spatiul de fumat ca nu ai voie la birou si altele. Vreo 18 000 pe an.

Toti oamenii pe care ii stiu și sunt bazați pe munca lor sunt ferm hotărâți să își dea demisia dacă compania decide că gata cu munca de acasă, cineva trebuie să ocupe și cubiculele alea plătite extrem de scump și să vă mai și supraveghem când munciți, că privirea stăpânului îngrașă vita.

Bine, am un prieten care vrea să fugă de acasă ca să nu mai stea cu nevastă-sa 24/24, dar aici fiecare trebuie să lucreze în propria familie, eu m-aș simți rupt pe interior dacă nu aș sta cu Luna non stop și, din ce zice ea, și ea la fel.

Dar sunt pași mici, care se vor rezolva, în timp. Important este că a venit shiftingul de paradigmă, oamenii au văzut că se poate și altfel și nu cred că vor renunța la asta. A, bine, se va termina cu mizerii de alea cu Aderăm la valorile companiei, suntem o mare familiei fericită, muncim cu drag și spor până la 1 noaptea, ca să venim înapoi la 7, să ne vadă șeful, se va termina cu pupincuriștii care erau ocupați să lingă la șefi, pentru că acum contează doar ce rezultate trimiți.

Life.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

82 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    sau adopti un sistem hibrid. la noi recomandare e sa venim 2 zile/saptamana. si prefer sedintele face to face decat sa plimb 123134314 de mailuri pe un cacat de subiect care se poate rezolva la o tigara in fata cladirii. dar da, full time la birou? no fachin uei

    • #2

      evident, conform nevoilor

    • #3

      Sistem hibrid se doreste si la noi, 2, maxim 3 zile la birou pe saptamana, mai ales pentru sedintele care merg mult mai bine face-2-face.Sa vedem ce iese.

    • #4

      sincer, si sunt asta cu sedintele tete-a-tete in locul callurilor sau 70 de mailuri
      dar ma uit… ba baieti, asta cu munca de acasa mi se pare ca deschide o maaare usa. ai chef sa vizitezi vietnamul. iti iei laptopul, stai pe plaja in vietnam si lucrezi de acolo 2-3 luni. te plictisesti, te muti in angola, mexic, groenlanda. poti sa vezi lumea muncind, fiind angajat full time, nu free lancer

    • #5

      @Cristi legislatia muncii de prin Romania nu prea iti permite sa lucrezi in afara tarii mai mult de 6 luni, chestii cu asigurari si altele…

    • #6

      @cristi
      nu prea cred, dpdv legal nu cred ca esti acoperit daca te duci sa lucrezi in vietnam cu CIM din ROM. la actualul angajator lucrez full remote, eu fiind locata in alta oras decat biroul din RO, si mi-au specificat asta. poate e doar la mine asa, cine stie!

      la fostul angajator, sa o ft cainii dingo pe doamna VP care murea ca se lucra de acasa vinerea si lunea inainte de pandemie. ajunsese baragladina sa ne interzica fara un motiv clar si logic.

    • #7

      @cineva, @corco Din 2018 a apărut legea care reglementează telemunca (chiar ăsta e termenul). Trebuie modificat contractul, evident, dar poți lucra de oriunde. Partea cu asigurările se rezolvă, cel puțin pentru Europa (nu numai UE), România având acorduri bilaterale în acest sens.

    • #8

      Nu, asa e. Sunt mai multe constrangeri:
      * asigurarile nu te acopera decat daca esti in ro (nu mi-e clar daca doar la domițil sau chiar si in Pestera Muierii);
      * tara gazda o sa vrea sa le dai si lor niste taxe, ceva. Nu toti au o deschidere lejera fata de nomazii digitali. Bine, Grecia a inceput oleaca … si e adevarat, nu trebuie neaparat declarat.

  2. #9

    Mie imi place la birou si de cand am putut m-am reintors. Echipele mele vin doar daca vor. pot lucra 100% remote, rar trece careva pe la birou, dar mai vin baietii acasa la mine la poker (betie de fapt)
    Masina am dat-o ca ruginea in parcare, la birou merg pe jos (cca 3.5 km).
    Am mai economisit, nu zic nu, dar mi s-a luat de stat in casa.
    Asa fac plimbarica zilnic, la birou oricum e pustiu. Ma gandesc sa ma opresc si la sala in drum spre casa (dar asta de luni 🙂 ).
    Pana una alta oprire la Sabatini 🙂

    • #10

      Mișto. Da’ adevărul este că o parte vin, fac pe relaxații și băieți de gașcă ca să nu vorbești de ei ca despre “ciudatu'” care nu se relaxează.

    • #11

      cat timp ei initiaza “sedintele” de poker., eu punand la dispozitie casa, treaba lor ce ii impinge sa vina la ceva voluntar. Sigur nu primesc puncte in plus ca vin sau in minus ca nu vin. lucram in vanzari, e usor de evaluat cine cat produce, nu merge cu impresii.
      Cred ca mai repede ii motiveaza sticlele de rom/gin si faptul ca pot sa imi ia banii si mie si sefului meu, care poker stim mai putin decat bautura.

  3. #12

    Eu am cunoscut o tipă care avea (poate încă are) funcția de manager responabil cu nivelul de bine și buna dispoziție a angajatilor. Fără glumă, asta era funcția ei acolo și vorbim despre o corporație huge. Rolul ei era să inventeze chestiile alea stupide la care toată lumea vine din obligație, știi tu, concursuri între team-uri, activări drăguțe cu toată pulimea din companie și altele la fel de incitante.
    De când muncim de acasă, mă mai gândesc din când în când la ea și mă întreb oare cum mai procedează să le ridice nivelul de bine angajatiților, le mai trimite bancuri pe whatsapp din când în când?

    • #13

      D-aia exista livejasmine and co.

    • #14

      Lucrez in mediul corporatist de ani de zile, e raul necesar, pentru moment. Detest crancen joculetele de echipa, socializarea fortata, zambetele de protocol, HR-itele care “inventeaza” diverse imbecilitati ca sa ne ridice moralul, sa lucram in stil pompieristic, sa facem si sa dregem. Exista un iad pentru voi si sper sa ramaneti rupti in fund.

    • #15

      Eeee, dar cînd organizează o ”schimbare de sînge” la Casa Boierească din Peștera parcă altfel stă treaba…

    • #16

      unele ar fi bune sa organizeze si schimbare de alte fluide

    • La noi HR-ița era venezueleancă și insista pe miscegenation.

    • #18

      mersi nea Ilie. De la o discutie de gangbang cu HR-iste am ajuns in dictionar. Vineri placuta si tie

  4. #19

    Totuși, va fi dificil de acceptat lucrul de acasă când localurile sunt pline iar numărul de cazuri e în scădere.

    • #20

      Depinde cat de stapan esti pe tine si cat de bine iti faci treaba.
      Au inceput discutiile la noi pentru reintors la birou. Eu cu inca 2 manageri nu vrem sa ne intoarcem, ei tot au insistat. Am venit cu oferta din alta parte. Acum tac si isi vad de treaba. In plus, au trebuit sa imi mareasca si salariul 🙂 (dincolo oferta era mai buna)

  5. #21

    La noi e în discuții un sistem hibrid, dar la cum evoluează lucrurile parcă văd că o să ajungă la o decizie de căcat care nu o să fie benefică nimănui.

  6. #22

    Nu vad eliminarea totala a lucrului la birou chiar daca poti face chestiile linistit acasa deoare sunt situatii cand depinzi de 2-3-4 oameni si este mult mai simplu face to face sa rezolvi problema decat prin telefon, mail etc.Dar nici 5 zile pe saptamana nu isi au rostul si aici ma refer in primul rand la timpul pierdut pe drum.Hibrid, 1-2 zile birou si restul de acasa.Cu ocazia asta sper sa mai dispara sefi de departamente, sefi si in general inutili care daca stai sa ii intrebi ce fac nici ei nu stiu.Ma rog sunt team leaderi adica nimic.

    • #23

      Vorba aia… speri mata ….dar speri degeaba.
      Sefii inutili nu vor disparea niciodata… fie ca vb de online sau office working.
      Un amic avea o vorba: ce faci atunci cand in echipa atunci cand ai unu’ care nu e in stare sa faca nimic si mai mult incurca? Il faci sef!

    • #24

      asta e o strategie de HR. il ridici in grad pana devine incompetent si isi da demisia

  7. #25

    Da si nu:gandeste-te la toate hienele si sacalii care nu aveau viata proprie,care chiar se identificau cu viata corporatiei,care din arivism lingeau cururi non stop la birou,care stateau dupa ora 5 sa fie bine vazuri,care deja aveau un gest reglex,efectuat cu gratie,sa isi intinda badge-ul prins la brau sa deschida usa,care abia asteptau iesire cu gasca de munca,care isi cautau perechea obligatoriu in companie si isi uneau fortele sa sape impreuna colegii,directorasii care se naseau unii pe altii si faceau si vacantele impreuna,care isi aliniau octaviile de munca spre grecia,aia/alea de curvasareau la munca cu abnegatie…..ce faci cu ei?si-au pierdut rostul existentei.
    Eu inainte de pandemie aveam o zi pe saptamana acasa,din toamna voi avea doua…ce sa zic,la mai mare ca imi creste inima de bucurie cand zace masina in fata casei.

  8. #26

    Va fi greu… mai ales cand nu vei mai avea la ce birou sa te intorci. Am auzit ca prin Pipera, unii mari au inceput sa renunte la birouri…. si sa isi lase angajatii sa munceasca full de acasa. E bine si pt angajator, ca deh… scapa de chirii, intretinere…. mai mult profit pt el. Angajatul isi plateste singur consumul electric, apa, incalzirea.
    Cum zice si cineva mai sus, cred ca se va continua pe un sistem hibrid: part time office, part time wfh. Si cred ca pe partea de birouri, se vor inputina, si vor deveni “flotante” cum se mai practica pe afara: vii la serviciu …. gasesti un birou liber (toate echipate identic) te asezi si in ziua aia lucrezi de la el. (Merge in special sau doar pt multinationale ). Eventual iti planifici si faci rezervarea online din timp.
    Nu sunt adeptul lucrului de acasa toata saptamana, pentru ca nu sunt sef sa stau in discutii/sedinte toata ziua si sa scot la sfarsitul saptamanii un xlsx cu 2 amarate de tabele.

    Iar pentru cei care isi fac griji ca lingaii nu vor mai avea ocazia sa pupe ce trebuie…..nu uitati ca si unii sefuti vor sa fie pupati.

    • #27

      Nu stiu, dar metroul spre Pipera a inceput sa fie aproape la fel de plin ca inainte de pandemie. Si ma indoiesc ca e plin de oameni care lucreaza la covirgarii, shawormarii si ce alte afaceri mai sunt prin zona in afara de corporatii.

  9. #28

    Si mie imi convine mult mai bine de acasa (din noiembrie WFH si va dura cel putin pana in august, dupa cum se intrevede) si sper sa gasim un compromis hibrid, insa a-ti da demisia exclusiv pe motiv ca firma nu te mai lasa sa lucrezi de acasa inseamna ca ori esti extrem de bun in patratica ta si head hunterii se incoloneaza la usa in fiecare dimineata in speranta ca te vor recruta, ori esti iremediabil batut in cap.
    Demisiile nu se dau tzaca-paca, nici chiar in Romania. Sau n-ar trebui, ma rog.

    • #29

      Ba chiar asa se dau. Demisia e unilaterala, anunti HR ul in scris (taca-paca cum ai zis), ai preaviz, ura si la gara. Nu exista “mi-am dat demisia dar nu ma lasa astia sa plec” sau “vreau sa imi dau demisia si imi face firma probleme”. Astea-s avioane spuse de aia cu prea multe aere in cap si care vor sa para interesanti.

    • #30

      Probabil nu m-am exprimat corect. Stiu CUM se dau demisiile. Ma gandeam doar ca unii oameni se mai gandesc o data inainte sa-si ia lopatica si galetusa si sa plece pentru ca sefu’ le-a dat cu nisip in ochi.
      Gen sa caute altceva mai intai (si poate dura pana gasesti un job comparabil cu precedentul) inainte sa demisioneze samd.
      Da’ ce stiu eu. O fi plin in Romania de specialisti care azi demisioneaza si saptamana viitoare incep la noul post.

  10. #31

    Nus’ ce sa zic … vizavi de pupincuristi.
    Teoria mea e ca e pe principiul cerere vs oferta. Adica, daca SEFULUI ii place sa fie pupat in cur se va gasi imediat cineva sa-i faca pe plac.
    Oamenii de calitate au inteles asta si prefera, probabil, sa munceasca de acasa. Dar ce ce te faci cu sefii – dupa atata tip fara pupincuristi – probabil ca sunt acum ca drogatii dupa doza si o sa profite de cea mai mica oportunitate sa-si cheme camarila la birou.
    Si nu, nu e o chestie pur romaneasca. La sotie la munca (multinationala uriasa, no. 1 in industria lor la nivel global) s-a schimbat CEO-ul pe Europa.
    Ala dinainte, un baiat relaxat, pe pandemie a inteles ca lumea e oricum stresata, asa ca primul lui aunt in martie 2020 a fost ca nu-si faca nimeni probleme ca NU SE FAC restructurari (si s-a tinut de cuvant, nu a fost NIMENI restructurat in Europa din marte 2020 pana acum) doar ca vor ingheta angajarile. Dupa care le-a platit bonusurile pe 2019 si le-a marit salariile dupa KPI companiei si a eliberat fonduri sa le cumpere tot felul de chestii pe caare angajatii le-au luat acasa ca sa le fie mai usor. Cand a vazut ca oamenii sunt ok, treaba merge si cu WFH, a promis ca dupa pandemie vor ramane cu minim 2 zile de WFH. Oricum 1 zi/sapt era standard in companie si inainte de pandemie dar omul a grantat ca vor fi mininm 2 iar in departamentele unde este posbil mai mult WFH, ramane la latitudinea managerilor cat e WFH.
    Asta noua (ca e femeie, SIC), ceva nemtoaica/olandeza o vita cu cabina, a venit de 2-3 luni pe post si primul anunt “… ea nu e de acord cu WFH si analizeaza cum trebuie facut sa vina lumea la birou fizic cat mai rapid si cat mai mult …”. Primii pe lista sa se intoarca OBLIGATORIU si URGENT la birou, ghici cine … aia vaccinati. Pai sa nu-i iei mortii pe cardan – treaba asta s-a intamplat in perioada aia feb-martie cand gaseai destul de greu loc la vaccinare – si oamenii au zis, pe bune dreptate, ce suntem pedepsiti pentru ca am reusit sa ne vaccinam iar aia care nu stau bine-merci acasa? Toti GM-ii din Europa i-au umplut frigiderul de carnita, angajatii s-au umplut de nervi, s-a dus pe plua atmosfera doar pentru o vorba proasta aruncata aiurea.

  11. #32

    Scade din economiile prietenului curentul electric și apa de la wc

    • #33

      e ok, ca are si familie care tin luminile aprinse si se caca

    • #34

      + costurile masinii (revizii, intretinere)
      care sunt doar pentru serviciu, in rest nu are nevoie de masina?

      insa se castiga in primul rand la timp. eu ma trezesc la 9 fara zece.. La pranz mananc linistit si in tihna, iar la ora 6 ies pe usa afara sau ma uit pe Netflix, nu mai pierd vremea in trafic.

    • #35

      eu am buget lunar de wfh pt utilitati.
      intr-adevar, la 19 inchid si ies pe usa cu copil de mana sa ne haladuim prin parcuri.

    • #36

      @Petro V: si mai adauga economiile cu ustensile de barbierit, ca eu cel putin nu ma mai rad decat la ocazii. Se compenseaza.

  12. #37

    Prietenul tau a uitat sa adauge si costurile in plus de acasa (utilitati, mobilier + monitor etc). Si el mergea cu masina, ok, dar cei mai multi mergeau cu metroul.
    Partea de hrana ok, 20 de lei pe zi, dar acasa nu mai mananca? Nu e acelasi cost sa prepari mancarea, dar da-mi voie sa ma indoiesc ca avea mereu mancare gatitia, fara sa comande deloc. In plus, cel putin in cazul meu, am tendinta sa mananc mai mult cand sunt acasa.

    Si eu zic ca un sistem hibrid 2/3 cu 3/2 o sa fie cel mai intalnit.
    Nu cred ca ii vor obliga sa vina la birou, probabil vor veni cu beneficii pentru cei care vor reveni. In plus, in cazul in care li s-a dat infrastructura IT acasa, cred ca vor trebui s-o returneze.

    • #38

      avea mobilier dinainte. un laptop consuma 15W. o cacare in plus acasa inseamna 8 litri de apa. inteleg ca ai impresia ca ai argumente, dar nu ai

    • #39

      Pe mine ma rupe cafeaua de cand stau acasa! Incredibil cat poate sa coste.
      Pe de alta parte, caratul bidoanelor cu apa mai des m-a facut sa-mi montez filtru si sa scap de asta.

    • #40

      Banii ca banii, dar timpul ? Asta-i cel mai important, dpmdv.

    • bai nene. monitoru de acasa se “fute” in 3 ani. In 3 ani economisesti numa din transport de vreo 3-4 bucati.
      la mine cheltuielile cred ca se egaleaza cu prostiile cumparate. Gen: cat manc si beau acasa = cat mancam si cheltuiam pe prostii in oras.
      Dar economisesc ~2h si cei 90e pe transport

  13. #42

    Pune la socoteală și TIMPUL. Nu că ăla e neprețuit ori greu de cuantificat, dar să-l irosești pe drum cînd poți să faci altceva mai bun, chiar și simpla odihnă… Mulți nu realizează acum, dar mai spre bătrînețe își vor da seama c-au pierdut ani mulți degeaba, cu naveta.

    • #43

      Da, asta este marele beneficiu al WFH. Dar depinde cum il folosesti. Daca il foloseste ca sa dormi mai mult, mi se pare timp irosit. Bine, aici nu ma refer ca, in loc de 4 ore cat dormeai inainte, acum dormi 6, nu cred ca e cazul. Dar daca dormi de obicei 8 ore si, datorita wfh, dormi 10, mi se pare timp irosit rau de tot :))

    • #44

      Si daca ai dormi 10 ore in loc de 8, nu mi se pare deloc timp irosit. Timp irosit mi s-ar parea sa le pierzi facand naveta.

  14. Cât timp vor fi cururi murdare de șefi, pupincuristi vor exista mereu.

    In rest, da, nu ma trage ața sa ma întorc in cutie prea curând, nici pe mine. Îmi lipsesc enorm ședințele sau situațiile urgente, apărute cu jumătate de ora înainte de închiderea programului :)))

  15. #46

    pai chestia asta o sa duca la o scadere dramatica a regularii in cadrul companiilor. poate schema aia hibrida cu doo zile la birou sa mai dea o sansa intalnirii intre doritori.

  16. #47

    Singurul lucru urat la lucratul de acasa e ca devenim si mai sedentari. O sa fie efecte pe termen lung asupra sanatatii. Ne inchidem un cutiutele noastre fericiti in bula noastra. O sa devenim antisociali.
    Stiu, nu toti, dar multi. Mersul la birou ii scoate din zona de comfort pe multi obligandu-i sa isi exerseze masca sociala. O sa fie foarte haios in 5-10 ani cand unii din astia care nefortati sa mai mearga la birou o sa fie ca niste babuini. E cumva si un rau necesar acest mers la birou

    • #48

      Da si nu, depinde de fiecare. Eu sunt obisnuit cu statul acasa, imi place, dar mi-am luat bicla in pandemie si am tot iesit cu ea. Imi permite programul cu munca de acasa sa ies repede dimineata o ora sa fac miscare. Ar fi mai dificil daca ar trebui sa bat si drumul pana in Pipera.
      Nu-s asa social dar mereu m-am descurcat, plus ca noi ne-am mai vazut odata pe luna de cand a fost mai safe sa iesim, desi nu au venit toti evident.

    • #49

      Cand mergeam la lucru si nu aveam treaba cu gradinita, mai ieseam la o plimbare prin oras, vreo 40 de minute de mers era ok zilnic.

      Acasa, cam slaba partea asta. Asa ca la 5 inchid calculatorul si ma duc sa lucrez prin curte. Nu vreti sa stiti ce antrenamente faci cand ai de facut beton, pus pavaj (doar sa descarci sau sa muti paletii de pavaj te rupe) si dus nisip si pietris cu roaba. Dormi ca un bebelus dupa aia.

  17. #50

    Cu mici pauze, lucrez de acasa de la sfarsitul lui 2019 – am tot avut treaba pe la spital si am stat pe acasa sa lucrez mai ales iarna si dupa CM.
    Intre timp am schimbat 2 proiecte, la cel de la inceput de 2020 eram raspanditi prin toata Europa asa ca, voiam sau nu voiam, tot remote se functiona.
    Particip la sedinte online de cate ori e nevoie (sunt zile in care am 2-3). Nu simt lipsa celor face2face. Daca e sa-ti faci treaba, ti-o faci oricum, si de pe Luna si de la bunica din sura. La fel si de tras chiulul, toti avem cate un coleg care da mailuri ca disperatul la 11 noaptea si tot nu livreaza la timp, dar pare cel mai ocupat.

    Nu am cuantificat cati bani s-au economisit/cheltuit in plus. Sunt costuri care au crescut acasa (electricitate, gaze- incalzit casa de la 18 grade cat era pe timpul zilei cat nu eram acasa la 22 constant, iarna; AC mers vara toata ziua, nu doar in weekend), sunt costuri care s-au redus overall (transport, alte prostii cumparate de pe drum sau in timpii morti).

    Nu-mi lipsesc atmosfera de la birou, zgomotul de fond din open space, socializarea fortata ai-n-ai chef. Nu mi-au placut niciodata team buildingurile, mai ales facute pe timpul liber pe care ar trebui sa-l petrec cu cine vreau, nu cu cine a decis compania.

    • #51

      Oricum duceam copiii la gradinita si inapoi zilnic, doar ca parcam la lucru si nu mai veneam acasa. Asa nu mai platesc parcarea, nu mai vopsesc anual masina ca nu stie lumea sa parcheze, mananc acasa mai sanatos (mi-au iesit analizele mult mai bune ca nu am mai mancat tot felul de placinte si shaorme din oras), nu mai am treaba cu toate discutiile din birou care nu ma intereseaza, nu mai aud colegii aia care nu stiu sa isi puna telefonul pe silent cand sunt la lucru.

      Diversele intalniri se fac in timpul de lucru, de obicei cand era un meeting cu toata lumea dupa ora de program veneau 5 persoane, incet-incet s-au prins si le faceau inainte sa plecam acasa.

      Da, iarna se simte ceva ca sunt acasa, dar nu asa mult (copiii sunt la program scurt la gradinita, asa ca 4 ore in plus nu e asa mare diferenta), si primim banii aia de telemunca, ceea ce e destul de bine. Vara e si mai bine, biroul e mai racoros din constructie, deschid geamul sa mai intre caldura cand e grav.

  18. #52

    Cum zicea si cineva mai sus, timpul + starea generala de spirit sunt cele mai mari castiguri. Nu mai ajung la birou nervos ca altii nu stiu sa conduca sau ca se fac lucrari dis de dimineata pe bulevarde, nu mai stau sa caut loc de parcare, sa par dragut in zile de kkt, sa luam pauza de masa intre anumite ore, sa stam o ora sa isi aleaga colegul ceva de mancare, sa stau sa ascult povestile inutile despre ce a mai facut pisica colegului sau ce si-a mai cumparat colega sau n motive pentru care va schimba jobul in curand. 500 lei pe combustibil sunt minciuna pe langa astea.

  19. #53

    Eu vin când am chef la birou, de obicei mă sincronizez cu colegii de echipă. Asta înseamnă 1-2 zile pe săptămână sau 1 zi la 2 sapt. câteodată. Iar din colegi, cine are liniște și spațiu acasă preferă de acasă, cine nu, vrea la birou.
    Ca și timp de lucru, lucrez mai mult de acasă, dar mă simt mai liber și mai bine. De frecat, o mai frec și acasă cam tot atât cât era și cafeluța, tigara, masa de prânz etc. , dar nu mai pierd 2 ore/zi cu drum și pregătit pentru drum. Dar frecatul acasă înseamnă rezolvat treburi casnice.

  20. #54

    Economisesc aproape 2 ore pe zi cand lucrez de acasa. Timp de iesit in parc sau mers cu bicicleta.
    Singura regula e acum ca bere nu beau decat dupa ora 12. Rar dupa micul dejun…

    • #55

      Si extrem de rar inainte de micul dejun?

    • #56

      “Economisesc aproape 2 ore pe zi…..Timp de iesit in parc sau mers cu bicicleta.”
      Si iesi?

    • #57

      ai ferrari??

  21. #58

    Eu cred ca cel mai tare legat de munca de acasa sufera homosexualii si negrii. Cum se mai pot plange ei ca sunt marginalizati, ca nu e inclusive firma, ca nu e diverse enough, ca nu pot merge la toaleta cealalta, cand ei stau la ei in casa.

    • #59

      da, la fel si rasiștii

    • #60

      nu le da idei ca poate ne trimit cate unu d-asta obligatoriu sa WFH de la noi de acasa.

  22. #61

    Ba care dintre voi a vazut filmul surrogates?
    Si eu care am crezut dupa atata zile de carantina lumea o sa faca tot posibilul sa iasa din casa dar se pare ca ma insel.

  23. #65

    Cred ca e mai scump. 🙂 Am fost miercuri la birou. Am plecat pe fuga si uite costurile: 20 lei un redbull cu un corn cu sana. Acolo la 10 la cafea, 25 de lei aprox am dat pe 2 cafele la starbucks(WTF?!?!?, doar asta e langa birou aprope) ca era randul meu sa cumpar la cineva ce luase alta data. 25 de lei am dat pe o portie de taieti cu cateva strelice de carne la food court la 12 cand am iesit sa mancam. 70 de lei pe nimic… Daca mai luam si tigari(rar dar mai fumez) si plateam si parcarea daca ajungeam mai tarziu(ca e cu plata in zona) hop 100 de lei vizita la birou. 😀

    • #66

      daca mergi pe barosaneala cu Starbucks.
      Eu azi:
      – mers la birou si intors acasa gratis pe jos
      – 3 lei unpepsi twist
      – 21 lei pranz: ciorba fasole, cotlet in sos de afine, salata
      – 3 lei apa minerala
      – cafea fara cofeina cu lapte – nesspreso de la munca

      Daca comandam de acasa ceva sau imi luam sa gatesc ceva ieseam mai scump. E drept ca eu nu imi gatesc pentru mai multe zile ca nu iimi place sa mananc acelasi lucru mai multe zile la rand

    • #67

      Asta e asa gen… e scump tare la birou… eu am fost azi si pe drum am intrat in zara si mi-am luat haine de 500 lei. la pranz am mancat de 200 lei, iar seara la intoarcere spre casa am mai cumparat un rolex de 3k euro. faceti voi calculele! nu stiu cum unii pot trai cu 2000 lei!!

    • #68

      Fasole, sos de afine, pepsi, să vezi ce pagubă faci acasă cu hârtia igienică și apa 🙂

    • #69

      Și de la redbull cu sana și corn?

    • #70

      ioane ce iti mai place sa te uiti in curu la altu…dar stai linistit, stau bine cu stomacul. Nu ma omoara o ciorba de fasole. Si daca nu stiii sa combini dulce cu acru, ai trait degeaba. Probabil dupa snitzele de ;ui tu faci cacutz numai bun de analize 🙂

  24. #71

    Sunt puțini ăștia de care vorbesti… Sunt aia care chiar munceau. Dintre ăștia putini și viteji, mare parte își vor da seama ca e frumos sa muncești acasă, dar nu pe cont propriu. Nu e nici cu freelancing ul asa ușor cum crede lumea. Ce vreau sa zic.. A nu se confunda lucratul de acasă pentru o companie cu freelancingul.

  25. #72

    La mine e asa:
    zic cam 20E pe saptamana motorina (faceam peste 40km pe zi)
    6-8E pe zi mancarea la munca (2 mese) – probabil ca mancatul acasa ma costa tot atat, dar mananc mai prost. De exemplu nu-mi face nimeni salad bar in caz ca am chef azi de salata…
    Aveam cafea fructe si sucuri gratis la munca – acasa am gratis apa.

    Cheltuieli in plus, gen monitoare birou scaun a suportat firma.

    Cu toate astea vreau la birou. Am pierdut o saptamana pentru ca cineva a mutat niste cabluri si n-am voie sa intru sa verific decat cu aprobare, asa ca m-am bazat pe IT support.
    Am vrut sa vorbesc cu cineva care statea langa mine, am aflat ca nu mai lucreaza la noi.
    Imi lipsesc discutiile ad hoc de la masa/cafea/tigara, cu oameni cu care normal nu interactionez. In cei 20 de ani de cand prestez software multe chestii am aflat asa, multe idei, multe probleme s-au rezolvat asa.

  26. #73

    Eu stiu oameni care abia asteapta sa se intoarce la birou ca ei acasa nu aveau birou ptr calculator cu monitor (oare) si se inghesuiau cum laptopul pe masuta de cafea. Si nu si-au amenajat nimic, ca nu aveau loc de 2 birouri si doar cu unul era cearta.

  27. #74

    Cata discutie inutila! Ghita vrea la birou, ca acasa are copii mici si nevasta cicalitoare. Maricica vrea acasa, ca ea economiseste timp si bani si oricum nu suporta colegii. Nelutu vrea 2 zile la birou si 3 acasa, ca nu-i place traficul, dar parca prea se plictiseste singur. Etc. etc.
    SOLUTIA e cat se poate de simpla: fiecare sa faca ce vrea. Vrei la birou, du-te la birou! Nu vrei? Stai acasa.
    Singura problema e cu sefii dobitoci care vor la birou, dar ii vor si pe ceilalti la birou, sa aiba cine sa-i distreze.

  28. #75

    Trăiască Virtualul!!!

    Zeii mi-au citit gândurile și ăia de la slujbă, mai precis noul înființat soviet, aka Consiliul pentru Incluziune, ne aduce un guest speaker la o conferință virtuală: a Two Spirited Person.
    Poate ar trebui să-mi invit toți amicii la freak show, contra unei taxe modice percepută tot în beri.

    Mă duc să-mi fac provizii de floricele, căci berea ocupă permanent un raft întreg în frigider.

  29. #76

    cel mai rau e ca la WFH nu mai vezi si tu o colega disponibila, nu mai combini o subalterna. Fetele alea carieriste s-au umplut de bube ca fara sedinte nu mai pot baga in seama pe unii altii

  30. Vreau sa revin la munca fizica. Sunt satul de calculator ca porcul mistreț de ghinda.
    Nu mai suport să stau în fața monitorului. Mi-a ieșit microsoft teams pe toate găurile posibile. Îmi vine să vomit doar când văd iconița aia cretina.

  31. #79

    Nu contrazic pe nimeni. La urma urmei, fiecare are nevoi diferite. Doar zic ca mai e un aspect: sentimentul de camaraderie si incredere. Am muncit 5 ani remote, si e o diferenta in sentiment fata de cei cu care am interactionat si fizic versus ceilalti pe care nu i-am vazut niciodata. Ar trebui sa imi pese? Probabil ca nu, daca n-as da doi bani pe ce las in urma mea. Dar daca mi-as face propria pravalie acum, stiu pe cine as lua cu mine.

  32. #80

    Eu nu pot sa lucrez de acasa ca asa e jobul si imi place asa. Mai mult, sper ca toata lumea care poate sa lucreze de acasa sa pot sa circul si eu linistit prin oras. Insa, se pare ca nu e asa pt ca orasul e plin ochi. Ori cei care muncesc de acasa o freaca pe strazi si prin masina ori marea majoritate s-au intors la muca.

  33. #81

    Lucrez de acasa din 15 martie 2020. Daca ar fi dupa mine nu m-ar mai vedea aia la birou pana la pensie. Economisesc minim doua ore pe zi cu naveta (dar mai degraba 3) si fac si miscare. Scot cainele de patru ori pe zi si merg mai mult decat mergeam inainte de pandemie. Pentru mine lucrul de acasa perfect. N-am nici un regret pentru sedintele in care se spala varza pe acelasi subiect cate doua ore, cand orice om intreg la cap putea sa rezolve problema in maxim 10 minute. Dar exista esfi care trebuie si ei sa isi justifice salariul. Unii numai din asta traiau. Toata ziua erau la sedinte.
    Concluzia: WFH forever daca se poate.

  34. Lumea deja s-a invatat asa, acuma nu mai ai cum sa-i dezveti decat foarte greu mai mult fortat :))