iulia

1. Pregatirea:

Nu se face dush/baie. Toata lumea stie ca strainezele se omoara dupa mirosul proaspat de feromoni amestecat cu mancare si transpiratie.

• Imbraca-te in hainele de duminica. Tu, trening, adidasi, geaca de piele. Ea, cizme leopard, rochie cu sclipici si geaca de piele. Geaca de piele e o declaratie a statutului tau in societate. Sa vada strainii ca ai.

• Bonus: poarta haine de plastic si nu iti da geaca jos desi sunt 25 de grade in sala de asteptare. Daca ti-o fura alt român?

2. Intrarea: Toata lumea trebuie sa stie ca ai venit. Daca se poate, intra in sala de asteptare vorbind la telefon foarte tare, saluta pe toata lumea cu un „oooo…in sfarsit de-ai nostri“ si, eventual, deranjeaza cativa oameni pana iti pui toate bagajele pe scaune si te asezi.

3. Prezenta: Aici, posibilitatile sunt nelimitate. Poti, de exemplu, sa asculti muzica tare, la telefon. Poti sa iti suni toti prietenii si sa le povestesti ca tocmai te intorci cu sila inapoi la “jegul ala de tara”( din care fac parte majoritatea persoanelor care asteapta imbarcarea) sau, alternativ, sa le povestesti cum strainezii habar nu au sa faca mancare ca Maricica ta, si ca te bucuri ca ai scapat. Sau poti sa te scarpini cu zgomot si grohaituri de placere pe spate, la oute, dupa urechi, in nas. La ultima varianta poti chiar sa explorezi putin, apoi sa te stergi de scaun. Joaca-te Bubble Saga cu sonor, bate cu piciorul de scaun , bea cola si ragaie etc.
Bonus: daca esti cu familia, lasa-ti copiii sa zburde liber prin aeroport, urland de mama focului, impiedicandu-se de bagajele oamenilor si plangand apoi in urletele tale catre posesorii bagajelor “ In mortii ma-tii, era sa se schilodeasca copilu’”

4. Duty-Free: Intra in magazin cu nevasta, mergi tanc la raftul cu parfumuri de firma( Versace sau Dolce Gabbana , neaparat) si da-te din cap pana la papuci cu parfum, apoi da-o si pe nevasta-ta cu parfum bine-bine, apoi plecati fara sa cumparati nimic. Imbuibatii aia sunt plini de bani, isi permit niste testere. De asemenea, parfumul se potriveste de minune cu mirosul de transpiratie(Vezi pct.1). Asta te va face si mai invidiat in ochii celorlalti calatori.

5. Imbarcarea: Fii sigur ca esti primul la poarta. Se poate ca ultimii de la coada sa nu mai prinda locuri. De asemenea , fii primul in autobuzul care te transporta la avion. Nu conteaza ca apoi transpiri 15 minute pana vine toata lumea. Tu ai fost PRIMUL. Ai un loc. Nu pleaca fara tine.

6. Bagajul: Scrie ca ai voie doar un singur bagaj de mana, care trebuie sa se incadreze in anumite dimensiuni? Povesti pentru amatori. Ia-ti o geanta de voiaj imensa si 3 sacose de rafie. Refuza sa le lasi la bagajele de cala , langa avion: daca iti fura cineva ce ai cumparat din Duty-Free? Stai, nu ai cumparat nimic. Dar totusi, sa fim siguri. Urca cu bagajele , incearca sa fii primul in avion, si opreste-te pe culoar. Incearca sa inghesui toate bagajele in compartimentele de deasupra scaunului , desi stewardesa te roaga sa le pui la picioare. Si desi e evident ca nu incap. Bonus: ai blocat culoarul de trecere, coada e pana pe scarile avionului. Nu te grabi, fraierilor le e doar ciuda ca ai bani si iti permiti 4 bagaje. Huo, sarantocilor.

7. Comportament: Incearca sa convingi oamenii sa schimbe locul cu tine in avion. Spune-le ca ti se face rau daca nu stai la geam, desi afara e noapte. Cearta-te cu stewardesa daca te roaga sa iti inchizi telefonul. Toata lumea stie ca astea cu undele sunt basme. Mars fa de aici! Cand se serveste mancarea, cere 2-3 portii in plus si baga-le in bagaj. Bea vin pana te imbeti. Mai cere.

8. La coborare: Repeta punctul 5. Fugi sa fii primul la pasapoarte. Si la bagaje. Ce conteaza ca bagajele vin peste 15 minute? Esti primul!

9. La bagaje: Flancheaza impreuna cu toata familia banda rulanta pe care urmeaza sa vina bagajele. Fii chiar langa ea. Orice miscare stanga-dreapta e un risc. Oamenii din spate ale caror bagaje sunt déjà pe banda trebuie sa lupte si sa dea din coate pentru dreptul lor de a-si recupera bagajul.

10. Revenirea pe teritoriul tarii: Cand ti-ai recuperat in sfarsit bagajul, in urarile “de bine” ale celor care au fost nevoiti sa calatoreasca cu tine, saluta-i sonor pe cei care te asteapta la aeroport si fii sigur ca stie toata lumea din ce tara ai aterizat. Bonus: Daca aeroportul e plin, opreste-te intre oameni si desfa-ti bagajul, sa vada toata lumea ce prosoape si ce slapi ai furat din hoteluri, respectiv ce suveniruri le-ai adus cu tine cunoscutilor. Imparte darurile acolo unde e aglomeratia mai mare. Faceti poze.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

149 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Nu uita “fasaita” si intrebarea perfect justificata: “Care te-ai bashit ba?”

    • #2

      eu dacă știu că nu se aude (îmi dau seama tot timpul) și nu poate fi legată fără dubiu de mine, o dau fără să mă mai gândesc. în aeroport, în avion, la cârciumă, în magazine. peste tot.

      e periculos să o ții. poți să mori.

    • #3

      @mihai: sau se urca la cap si-ti vin idei de cacat

    • #4

      … idei basite vrei sa spui…

    • #5

      propria bășină nu te deranjează niciodată.

  2. #6

    Zbor Barcelona Bucuresti coleg de scaun un nene beat, nespalat de cateva zile bune si peste toate sughea la o masea cariata, companie de linie, avion full, uitat casti.

  3. #9

    nu te supara dar m-am saturat de romani care critica niste persoane nesimtite si care numai intimplarea ii face sa fie romani, cu aerul ca asa sunt toti romanii. nesimtiti si cocalari au si ei nu numai noi.

    • #10

      Nu apare, niciunde, în text, cuvântul: român. Cumva, cumva trebuie să fi dedus asta, nu-mi dau seama cum :))

    • #11

      @ta: Am scris eu undeva “alt roman” , probabil de acolo.
      @aiurea: Tocmai de aceea am specificat ca e ghidul “marlanului” nu ghidul oricarui roman de oriunde. Si nici nu am specificat ca toti sunt la fel. Sau ca altii nu au cocalarii lor. Lasand asta la o parte,e dreptul meu sa ma amuz pe seama unor/ sa critic niste persoane care, asa cum bine subliniezi, sunt nesimtite. Sau sa-i mangaiem tolerant pe cap si sa ne bucuram ca ne reprezinta peste tot?

    • #12

      In avioanele de romania sunt mai multi cocalari decat in celelalte, asta e realitatea, deal with it.

    • #13

      Ma io astora de se fastacesc pe-aici le-as dori sa nu dea cu nasu’ prin niste zboruri “locale” de sudestu’ asiei. INDI-go, Spice Jet, la alegere…

      V-ati lipi ca marca de scrisoare de primu’ treningar din asta de barcelona, mangaindu-i gales firele rebele de pe ceafa si murmurand “ce pufooos”.

    • #14

      Link Iulia, te rugaaaaAaaAAAAAAAAAaaaaAAAAAAAAAAAAAAAAaaam.. plzZzZZZzzz

    • #15

      Buna seara!
      Din fericire am avut ocazia sa zbor mult in lumea asta.
      Vreau sa va spun ca am avut experienta unor marlani de inalta clasa si, surpriza nu erau romani marea majoritate dintre ei.
      Cei mai groaznici mi s-au parut chinezii. Dumnezeule mare, nu aveai loc sa respiri de ei… Sa ii vedeti ce babornite cara si cum se cearta cu echipajele… Sa nu spun de cat sunt de obositori prin galagia si zumzetul pe care il auzi continuu in cabina unui avion cu pasageri chinezi. Sa nu mai spunem ca au si o mica problema cu cozile… Unde e coada mai mare, acolo sunt ei toti, aliniati. Si ce daca sunt 2 ghisee de pasapoarte si ala din capat urla sa mergi si la al 2-lea? Tu trebuie sa stai acolo, acolo e toata lumea.
      Sa vedeti cum miros unele natii… Si sa vedeti ce inseamna vara sa calatoresti cu un pasager d’asta pe langa tine intr-un tub de metal la 10000 de metri… Sa vezi ca mai are si niste prieteni in spatele tau si se intinde peste tine… Pofta mare! Nu dam exemple pentru ca o sa ma faceti rasist, dar sunt mai multe, nu numai una. Si credeti-ma ca transpiratia romaneasca cu mancare si parfum de dutyfree sunt nimic.
      Hainele. Sincer, sunt culturi cu “arta” chitchului in sange. Fiecare cu gusturile lui. Acum sincer, da, si mie mi se pare ca uneori te poti imbraca intr-un fel si alterori nu, DAR, nu mai bine suntem toti relaxati si ne imbracam fiecare asa cum se simte bine si comod vazandu-ne de treaba, fara sa ii comentam pe cei din jur? In primul rand ne-am relaxa noi!
      De betivani m-a ferit dumnezeu pe avion, sau nu i-am observat, deci nu pot comenta.
      Acum ca veni vorba, dragii mei compatrioti comentatori nemultumiti pe forumuri, ia spuneti-mi mie… Ati folosit vreodata toaleta din avion? Daca da, presupun ca ati folosit si chiuveta. Ati citit vreodata textul mic pe oglinda, despura lavoarului? Cel cu “As a courtesy to the next passenger, please whipe out the washbasin after use.” Cati dintre voi ati facut asta vreodata? Am calatorit cu avioane pline de americani, francezi, englezi. Ce am gasit in toalete dupa oamenii aia ma ingrozea. Ce sters de lavoar? La unele avioane trebuie sa apesi o chestie sa-l golesti. Am intrat intr-o baie de 747 la british si statea apa sa curga din bazin… Apropo, stiti ca sunt oameni in lumea asta care calatoresc cu avionul dar nu au vazut o toaleta in viata lor, da?
      Hai ca macar noi, comentatorii acestor forumuri sa invatam ceva din ele. Eu, personal nu am mers niciodata cu avionul in pantaloni scurti sau treninguri :))), ci cel putin in blugi (asa mi s-a parut mie ok si oricum in avioane de regula este destul de frig), nu m-am apucat sa ma urc cu picoarele pe scaune sa ajung la bagaje (vezi China, din nou), nu am lasat haos in toalete, ba mai mult am lasat toaletele luna dupa mine (nu exagerat, dar pur si simplu ordine si cat am putut eu de curat), nu am facut niciodata figuri prea mari echipajelor, m-am spalat tot timpul inainte :))).
      Sa nu uit! Cica ar fi de recomandat sa nu mergi niciodata descaltat prin avion sau toaleta (doamne fereste), sa ai intotdeauna un spray dezinfectant pentru maini la tine pe care sa il si folosesti si preferabil sa te abtii de la baut ceai, cafea, sau orice facut cu apa incalzita in boilerele avioanelor.
      Mentionez ca nu lucrez in domeniul aviatiei, profesez meseria de economist, imi place tara noastra si oamenii din ea, desi unii mai au nevoie de putina educatie! Mi s-a dovedit ca parerile nasoale referitoare la unii din compatriotii nostri nu ne generalizeaza ca natie in fata strainilor, nu ne vad ca fiind ultimii si cei mai de jos, au si ei plebea lor si sunt constienti de asta!
      Puneti mana in loc sa enumeratii prostii facute de unii pe forumuri si schimbati parerile strainilor cu fapte, nu vorbe!
      Succes!

    • #16

      habarnam am ras cu lacrimi :))))))))))

  4. Referitor la treaba cu “undele”, dupa cate stiu eu este la latitudinea companiei aeriene daca permit sau nu aparatele electronice pornite in timpul aterizarii/decolarii.

    Daca sunt pe aici persoane mai calificate, va rog sa ma lamuriti dar din punctul meu de vedere EM-ul este mult prea pic ca sa afecteze restul electronicelor din bord.

    Daca ma insel, va rog sa ma corectati, cu argumente. en.wikipedia.org/wiki/Mobile_phones_on_aircraft

    • #18

      Pot sa-ti zic cu argumente ca avionele moderne nu sunt afectate de telefoanele mobile, ca daca ar fi nu le-ar primi in cabina, ar fi bagate toate intr-o lada ecranata in cala. Dar REGULILE care iti sunt prezentate cand te sui in avion iti interzic sa le folosesti, deci le respecti, nu e treaba ta sa le contesti, nu conteaza ca stii tu mai bine, obligatia ta e sa le respecti.

    • #19

      1. Un aparat electronic care este capabil sa emita, este virtual cababil sa bruieze sistemul de comunicatii al avionului. Interferenta poate sa nu fie cea acceptata constructiv ci una datorata unei defectiuni. Altfel spus un telefon sau un laptop poate fi defect in sensul ca interfereaza cu sistemul de comunicatii al avionului, desi isi indeplineste (macar partial) functia de telefon sau laptop. Asta este de fapt motivul pentru care este solicitata (inca) oprirea aparateleor electronice in momentele in care sistemul de comunicatii este esential (la decolare si aterizare).
      Tehnologia evolueaza iar riscul de a avea un astfel de defect in electronica de azi este din ce in ce mai mic…

      2. Folosirea telefoniei GSM la bordul avioanelor in zbor are efectul de a deranja mult mai mult comunicatiile GSM de la sol decat cele din avion: Telefonia GSM este una celulara: Frecveta folosita in interiorul unei celule este refolosita de celule situate la o oaracre distanta de celula in cauza. Presupunand ca telefonul din avion va reusi sa comunice cu una din celule, va avea “vizibilitate” directa cu multe alte celule in zona pe care le va bruia diminuand semnificativ calitatea semnalului pe o raza foarte mare. O analogie: Un router wireless cu putere mare bruieaza un canal pentru cativa vecini, daca ar fi suficient de puternic (cum e semnalul GSM) si plasat intr-u avion ar bruia un intreg oras.

    • #20

      Cati dintre voi va mai amintiti stirea aia de acum cativa ani cand pilotii nu stiu carei curse auzeau in casti manele de la un post pirat in loc sa auda turnul de control. Mi se pare ca nea ala cu radioul era de prin Balotesti si l-au cam anchetat o vreme.

    • #21

      @tudor Excelent, dar mult prea tehnic pentru cocalarii care se perinda pe aici….

    • @tudor hai sa o luam altfel.

      Comunicare intre telefon – tower este bidirectionala iar tower-ul emite tot timpul, comunicand cu restul echipamentelor conectate la el pe cand telefonul comunica doar la initierea conexiunii (apoi la x secunde pentru keepalive) si normal , in momentul in care este un apel.

      Gandind logic, celulele emit nonstop iar emisiile lor ajung in interiorul avionului prin geamuri sau prin fuzelaj daca avionul este destul de aproape de sol.

      Aici discutam in mod normal de frecventele reglementate si de echipamente care functioneaza corect.

    • #23

      1. campul emis de un telefon mobil este cu mult (zeci de mii de ori) mai intens decat radiatia de la o statie de baza, in interiorul avionului.
      2. statia de la sol are o anumita inaltime, ceea ce inseamna o acoperire limitata geografic
      3. un telefon mobil aflat la inaltime de mii de metri poate accesa mai multe celule dar va lucra doar in una (daca va reusi….), bruind canalele corespunzatoare ale celulelor invecinate.
      4. trebuie luat in considerare si faptul ca invelisul avionului ecraneaza f bine si undele din exterior greu ajung inauntru….

  5. #24

    daca eu in calatoriile mele nu am vazut specimenul descris, inseamna ca e vb de mine? 🙂
    Intre noi fie vb, trebuie sa fii tare fraier sa urci primul in autobuz cand e clar ca aia de la usi o sa ajunga primii la pasapoarte si bagaje.
    Treaba cu iesitul primul are rost cand au rahaturi d-alea de iesi direct in aeroport, fara autobuz si cand aeroportul e mare, deci pana ajungi tu, bagajele se invart deja.
    La Hithrow (sau cum s-o scrie), am avut un soc cand am vazut indicatoare catre anumite porti unde estimau un timp de mers pe jos de cca 20 de min, sa nu stai ca fraieru la prima cafenea.

    • #25

      Heathrow. Heath + Row, caldura + rand, tine minte, sa nu stii cum se scrie numele celui mai tranzitat aeroport din Europa e ignoranta demna de bunicul. Heathrow poate sa-ti dea un soc cand vei constata ca escala de 2 ore nu-ti permite nici sa te pishi.

    • #26

      Caldura se scrie heat. Heath e un tip de vegetatie care se intalneste , printre altele, si in Marea Britanie.

    • #27

      Radu..vazi ca a trecut o fata pe-aici si ti-a lipit niste ciunga’n par…nu stiu cum o cheama da’ nu e de la noi din bloc…

  6. #28

    Ai uitat descaltatul in avion (in conditiile pct.1) – cursa cu ceva indieni, pakistanezi, mirobolant.
    Apoi la pct. 4 – nu trebuie neaparat sa treci prin duty-free. Spalatul cu apa de colonie e practicat de oaresce francezi in etate, killer …

    • #29

      Cateodata e un lucru bun asta cu descaltatul in avion. Mai ales pt zboruri de 9-10 ore. Dar nu in conditiile pct. 1. 🙂

    • #30

      Ce spalat cu apa de colonie…..babele alea care isi arunca pliculetele de vanilie la subrat…deci am jurat ca nu ma mai ating de vanilie in viata mea dupa ce am plecat din Franta

  7. #31

    La zborul Ro-vestul europei…totul bine si frumos. La intoarcere….mai ales dupa ce ai stat in vest vre-o 2-3 saptamani, multe lucruri din cele enumerate sunt valabile.
    Ce-ti doresc, e sa faci un drum cu avionul spre India (daca inca nu l-ai facut) de vre-o 12 ore…..sa vezi indianu de cum s-a suit ,cum se descalta de pantofi!

    • #32

      de ce i-ai dori cuiva asta?

    • #33

      exact, e mai ok din auzite :))

    • #34

      indienii , de felul lor, stau mai mult desculti. Prin urmare – cred ca pantofii ii jeneaza tare 🙂

    • #35

      dar vaaai, ce se-ntimpla, s-a descaltat indianu’ 🙂 eu unul cind zbor spre vreo destinatie exotica n-am nici o jena s-o fac in slapi. legat de descaltat: voi ce faceti cu ciorapii pe care vi-i dau in avion in asa zisele amenity kit-uri? ii trageti peste incaltari? ii puneti in cap pe post de cagule?

  8. #36

    Niciunul din cei enumerati de tine in articol nu citeste acest blog, sper. Ramane sa le spunem acolo unde se intampla unul din punctele enumerate mai sus, daca nu sunt cat Morosanu’ de mari.

  9. #37

    Să nu uităm cel mai important punct, să aplaudăm și să strigăm BRAVOOOO când aterizează avionul. În plus trebuie neapărat să ne ridicăm de pe scaun și să ne îngrămădim pe culoar imediat după ce avionul ajunge la poarta de debarcare.

  10. #38

    Obligatoriu : aplauze la aterizare!

    • #39

      am uitat asta :))

    • n-am patit niciodata asta. cred ca e un mit urban

    • #41

      Nu e mit deloc, bre. Cel putin pe Luton, unde aterizeaza 90% din companiile low-cost, se aplauda la greu. Chiuituri, tot tacamul. Iulia, esti geniala!

    • #42

      la wizzair mereu aplaudau. la tarom au aplaudat toti (me included) dupa un zbor prin furtuna de zapada de credeam ca e ultimul zbor la cum facea avionu’. Atunci am invatat ca daca stewardesele se plimba inca pe culoar, e nimica toata, chiar daca tie ti se pare ca o sa crape avionu’

    • #43

      Zece aterizari la Luton niciodata nu a aplaudat nimeni . Cred si eu ca este un mit .

    • #44

      Aplauzele sunt incluse in meniu doar la wizz si blu.

    • #45

      Se aplauda indiferent de companie preponderent la intoarcerea in romania sau daca procentul de adn mioritic din avion se regaseste in 50 +1% din ocupantii aparatului de zbor. Si se aplauda asa…grav…de parca a murit iliescu sau a castigat steaua liga campionilor.
      Alt obicei este cel de a trola fatucile alea care pe langa mancare iti aduc si cataloage cu cacaturi pe care le poti cumpara…si sa vezi proba de ceasuri si parfumuri si „coliere“ pe KLM…:))

    • ba nene, voi sunteti invidiosi ca n-am prins aplauze pe avion?

    • #47

      se aplauda in multe din zborurile low-cost la aterizare, indiferent de nationalitate… nu numai in zborurile unde majoritar sunt romanii, dar si olandezii si americanii, etc… se comport absolut la fel. La fel cu toate punctele din lista ta, marlanii exista in toate tarile indiferent de nationalitate… nici macar la chestia asta romanii nu sunt atat de unici si speciali! :))

    • #48

      Cursa Roma-Bergamo cu Rynair , aplauze la aterizare si majoritatea erau italieni..

  11. #49

    Si cand te asezi, primul lucru pe care trebuie sa il faci e sa iti lasi scaunul pe spate la maxim.
    Nu conteaza daca drumul e ziua, dureaza 2 ore si n-ai nici o intentie sa dormi. Trebuie sa simta si ala din spatele tau cine e seful.
    Bineinteles, daca te roaga sa iti dai scaunul mai in fata ca nu mai are loc sa se miste, fa scandal sa auda tot avionul – ca doar e dreptul tau sa stai cu scaunul la orizontala.

    • #50

      Ahh … daaa! Cu copil de 3 luni in brate, grasanul din fata s-a gandit sa isi lase scaunul pe spate. Cat poate el de mult!! L-am rugat frumos sa nu faca asta, “vai! ma scuzati!”, dupa 15 minute copilul era cu nasul in scaunul lui. Grasunul nu avea loc, ce conta bebelul din spate!

  12. #51

    la aterizare, nu uita sa aplauzi pilotul.

  13. #52

    bah, toate ca toate, dar sa nu te iei de trening. Asa. Si cand am zburat la business, daca zbor mai mult de 5 ore, am avut treningul pe mine. Vreau sa fiu comod tot timpul ala.

  14. #56

    Si sa nunuita de cocalarul de Ferentari care printre “come si dice” mai scapa un “fa in pla mea ce nu-ntelegi”?

  15. #58

    Si nu uita, musai sa transporti in bagajul de mâna cat mai multi cârnati, slana, toate afumate zdravan. Sa se simta in tot avionul ca ai fost acasa la mami a ta.

    • #59

      stiu un doctor respectabil, plecat la Londra ca il dadeau banii afara din casa in .ro care i-a dus sotiei insarcinate 2 shaorme cu de toate de la Dristor in bagajul de cala. Impachetate in multe pungi, multe folii de aluminiu, etc. Baiatul s-a nascut sanatos si frumos. Eu pun sama ca shaorma a facut treaba treaba.

    • #60

      Si cu usturoi. Sa dovedim ca nu suntem vampiri.

    • #61

      Ce zic eu si ce zici tu! Una e bagajul de cala, ca nu sta pulea spataru in cala pe durata zborului ca sa simta mirosul si alta e bagajul de mâna care impute tot avionul.

    • #62

      Blu, in bagajul de mana nu cred ca te lasa cu produse de genul asta. In schimb am foat martor la o faza super comica la primul luggage scan pe un aeroport. Un compatriot de-al nostru, petrolist de meserie, se opintea sa puna bagajul de mana pe banda rulanta pentru scanare. Personalul l-a luat la ochi si dupa scan l-au pua sa deschida bagajul. Omul se cam coia ca sa vedeti, ca o fi ca o pati, dar pana la urma l-a deschis. Nu a apucat sa deschida nici macar jumatate din fermuar, ca din bagaj a sarit o frumusete de covor persan de 2 pe 2. Saracul om a trebuit sa il trimita cu bagajul de cala platind o avere. Am auzit la imbarcare o discutie intre el si niscaiva compatrioti. Omul se chinuise cu o presa mecanica sa il faca mic pentru magajul ala o zi intreaga inainte.

    • #63

      Exvpa, crede-ma, am patit-o de cel putin 5 ori treaba asta cu slana si carnatii. Cred ca mai inchid ochii si astia de la companiile astea mai mici. Isi dau si ei seama ca de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere.

    • #64

      In bagajul de mana sunt interzise doar recipientele cu mai mult de 100 ml. De lochid.In rest pot sa o bag si pe soacra-mea transata,cu conditia sa nu curga.

    • #65

      @carerra, mie la penultimul zbor mi-au confiscat penseta. Au o gramada de chestii cu care nu ai voie. Asta cu lichidele e doar varful iceberg-ului.

    • #66

      @iuliaE de la sine inteles ca armele albe si cele de foc intra la bagajul de cala. 🙂
      La Munchen am trecut cu o bricheta zippo in bagajul de mana doar pentru ca era noua,fara combustibil.

    • #67

      Tub de gaz se pune? Acum vreo 4 ani, am avut un zbor Dublin – Kerkyra si habar nu aveam ce am voie si ce nu in bagajul de mana, asa ca le-am pus care cum s-au nimerit. La poarta la scanare, tubul a trecut fara probleme, abia la aterizare am realizat ca puteam sa facem “poc” 😀
      PS: de atunci nu am mai zburat cu avionul

    • #68

      In Budapesta mi-au confiscat lantul de la portofel – putea fi folosit pe post de arma alba. Amuzant a fost ca, in avion, tacamurile pe care ni le-au dat erau… din metal.

  16. #69

    ai fost plecat?

  17. #72

    Din propriile amintiri, in avioanele in care s-a aplaudat la aterizare a ramas relativ curat dupa coborirea pasagerilor… Cred ca cei obisnuiti sa aplaude la un spectacol sint cu o treapta mai sus educati decit cei care fluiera cu destele in gura… Si tot ca o observatie personala, pina sa apara cursele low cost se cam aplauda peste tot la aterizare. Ca era Tarom, Aeroflot, Swiss, KLM, Malev sau LOT.

    • #73

      E ca si cum ai aplauda soferul de pe 305 ca te-a dus din 13 sept la unirii si dupa un drum de 2 ore la ora de varf va dati jos din autobuz intregi.

    • #74

      @catalin, cand ai circulat ultima oara cu ratb-ul? la cum circula unii, de zici ca duc cartofi, nu oameni, zau ca-ti vine sa-l aplauzi p-ala care circula ok si nu te pune in pericol sa arati celorlalti calatori ce-ai mancat aseara.

  18. #75

    aia cu “Daca ti-o fura alt roman” e geniala, bonusurile la fel :))
    as avea de adaugat aplauzele de la aterizare dar alea-s deja mici retusuri

  19. #76

    Bre, aia cu a fi primul la coada are rostul ei. La multe lowcosturi doar primele 90 de bagaje de mana intra in avion, restul sunt aruncate in cala, claie peste gramada.

    Si daca iti cari cu tine 3 obiective si 2 body-uri pentru care ai renuntat si la tigari ca sa ti le cumperi parca nu ai vrea sa le lasi din mana.

    Nu neaparat primul dar macar printre primii. 🙂

    • #77

      pai aparatul foto sau laptopul te lasa sa il iei suplimentar la bagaj de mana, ca se feresc de pagube. In barcelona m-au pus sa montez fiecare obiectiv pe aparat ca sa vada ca se poate uita prin el si nu am ascuns nimic. In Londra m-au oprit si au dat cu niste betisoare d-alea de urechi pe rucsac, body, obiective si flash apoi au pus intr-o eprubeta sa urmareasca reactii la explozibil sau droguri.

    • #78

      Ai si tu dreptatea ta, dar ceea ce am vazut eu a fost majoritar la Austrian/Lufthansa/Tarom. Cu ei circul frecvent.

    • #79

      @luci un aparat foto da, sigur, dar geanta unui fotograf nu este un simplu obiect, este o lume in sine. A mea sub 12kg nu-mi iese, noroc ca nu mi-au cantarit-o niciodata. 🙂

      Pe asta cu betisoarele de urechi nu o stiam.

  20. #80

    Toate astea se rezolva simplu :

    1. Nu mai fiti saraci .
    2. Cumparati-va avion personal .

    Plebilor .

    • #81

      sa-ti fie rusine, Dinu Patriciu!

    • #82

      Al meu e la poleit cu aur . Si inlocuiesc mocheta aia de 50.000 de euro cu covoare cu rapirea din serai.

  21. #83

    Nu stiu ce zboruri ati efectuat cand spuneti ca aplaudatul e un mit, eu am zburat Lisabona-New York si s-a aplaudat la final.

    • #84

      Transatlanticele nu-s low cost…

    • #85

      Pe toate cursele transatlantice se aplauda la aterizare, fara exceptie.

    • #86

      Apreciaza lumea stresul aluia de la hatzuri. Ca una e sa duci 300 de oameni timp de 8-10 ore si alta sa duci cocalari pe cerul europei 2 ore.

    • #87

      Nu se aplauda chiar la toate.

  22. #88

    tl;dr

  23. #89

    “Refuza sa le lasi la bagajele de cala , langa avion” ?
    Dar de unde tre’ sa vii ca sa faci treaba asta, din Ulan Bator, Managua, Basseterre?

    • #90

      Mai exista o tura de bagaje care se predau langa avion, si care se pun intr-un compartiment separat,dar tot in “burta” avioului, asa ca le primesti imediat cand cobori din avion. De regula sunt trollere mici, caruciorul copilului, diverse chestii care risca sa nu incapa in compartimentul de deasupra scaunului. Si da, sunt dispusi sa inchida ochii la regula cu 1 bagaj de maxim 8 kg si sa te lase cu 3 plasoaie, dar te abordeaza cand urci in avion sa lasi tot ce ar putea fi incomod.

    • #91

      Depinde cat de vigilenti sunt la check-in si cat de tarziu ajungi. Daca nu ai lasat bagajul la check-in, dar nici nu se califica pentru cabina, trebuie sa il predai inainte de urcarea in avion, dar iti va fi inapoiat la iesirea din avion, pentru ca nu are eticheta cu cod de bare (ca sa fie sortat pe banda), ci doar un numar. Avantajul e ca nu mai astepti dupa bagaj. Calatorii frecventi exploateaza cu succes schema asta.

    • #92

      Oke, inca o data, foarte interesant. N-am facut treaba asta niciodata, cu nici o companie, low-cost sau linie, dinspre nici o destinatie europeana spre nici o destinatie europeana. 😐

  24. #93

    io-s curios ce companii aeriene iti servesc mancare gratis si in plus te mai si lasa sa ceri 2-3 portii in plus? ca io am mers cu blue si cu wizz si nici vorba de mancare gratis, nici macar o apa plata nu mi-au dat, porcii dreq…

    • #94

      Swiss Air, British Airways, Virgin sunt doar cateva dintre cele care servesc mancare gratis in avion, inclusiv sucuri. Alcoolul se plateste.

    • #95

      Lufthansa, Austrian, Tarom. Ultima data cand am venit acasa cu Lufthansa, un neamt a baut o sticla intreaga de vin alb. Venea stewardesa si intreba frecvent daca mai vrem ceva.

    • #96

      Lufthansa sigur, am fost eu in toamna si cel putin la bautura puteai cere cat vrea muschiul tau chiar si alcool (pe gratisl, in schimb 0 aplauze si la dus, si la intors (dar era duminica, respectiv vinerea la intors si erau multi oameni de business:)) ). Cred ca am avut noroc.

  25. #97

    Pe aici prin NA nu prea vad lume in geaca de piele. Cum e cineva care poarta asa ceva e fie din Europa de est fie din orientul mijlociu.

  26. #100

    Nu uita de aplauzele de la aterizare

  27. Ia sa prinzi cateva turbulente care arunca mancarea si bautura prin tot avionul, sa vezi apoi cum iti scoti si bateria de la ceasul de mana atunci cand iti cere stewardesa sa opresti telefonul. Nu mai simti nici miros, nici pe cocalarul de langa tine, nici nimic 🙂

  28. Eu urasc boracii in avion. Sa iti urle unul in cap 8 ore…innebunesti.

    • #103

      Ok. O sa-i lasam acasa. Legati in beci/pod.

    • #104

      Ba, Ady, daca iti iei copilul cu tine undeva si ala face ca toti dracii, iar tu nu-i atragi atentia si le spui celor din jur “stiti, asa-s copiii”, atunci esti un parinte vai de pula ta.

  29. #105

    Sunt curios de cate ori autoarea articolului a atras cuiva atentia cu ceva. Pentru ca daca stai doar si iti razi in barba si scrii compuneri despre cat de needucati sunt altii atunci nu esti mai breaza decat aia care dau like-uri umanitare pe facebook. Articolul asta ar fi fost mai interesant daca ne relatai care era si rezultatul acelor observatii. Daca nu faci nimic concret si doar stai cu degetul in nas si critic,i atunci nu vad mare chestie in asta.
    In privinta gecii de piele peste trening, cred ca e treaba fiecaruia cum se imbraca. Unii poate nu isi permit altfel, altii poate habar nu au cum. Nu toti stau acasa intretinuti de sot/sotie si au timp sa se educe vestimentar cascand gura pe internet. Unii chiar muncesc zi lumina si nu le mai arde atat de tare de cum se imbraca, au familii de intretinut si hainele poate sunt ultima lor grija. Unii au avut ghinionul unor parinti muncitori pe camp sau in uzina, care si daca aveau timpul necesar nu aveau ce sa le transmita copiilor, altii au avut norocul unor parinti educati.
    Poti desconsidera un om pentru ca nu stie cum sa se poarte sau se imbrace? Poate nu a avut de unde sa invete/sa afle. Merita desconsiderat cineva care desi afla, continua sa o faca. Un om nu poate fi numit “prost” doar pentru ca nu stie ceva, mai ales daca nu a avut sansa sa afle.
    Haideti sa nu mai fim atat de “incisivi’ si sa ne f*** grija atat de altii, mai ales daca nu suntem dispusi sa le oferim o mana de ajutor. Pana la urma nu asta este unul dintre lucrurile care inseamna libertate in vest si america de nord – libertatea de a te imbraca cum vrei fara ca sa le pese celor din jur? Vrem sa fim liberi si libertini, dar doar atunci cand vine vorba de noi, cand vine vorba de altii devenim brusc critici de moda. Pot sa desconsider pe cineva pentru ca nu se pricepe la instalatii sanitare sau sa schimbe un injector? Este cineva care se pricepe la toate?
    Poate omul ala in geaca de piele si trening sudeaza impecabil, dar nu se pricepe la vestimentatie. Altii se pricep cu tigaia si cratita si la nimic altceva folositor, dar se pricep la vestimentatie si criticat. Intotdeauna exista cineva care se pricepe mai bine decat tine la ceva si intotdeauna tu te vei pricepe mai bine decat altii. Asta nu e motiv sa desconsideri oameni.
    Facand apologia celor spuse mai sus eu nu as putea decreta ca machiajul celei din poza este de prost-gust? Ca asa zic eu, pareristul in machiaj. Dar nu o fac. Pentru ca nu imi pasa de machiajul ei, asa cum nu imi pasa cum se imbraca cei din jurul meu – ca au geci de piele sau cizme leopard.
    Hai sa nu mai fim atat de autosuficienti si sa ne vedem mai mult de treaba noastra si daca ne deranjeaza ceva in mod direct (nu doar vizual) sa atragem atentia, nu doar sa stam si sa inghitim si apoi sa ne plangem pe la colturi. Asta nu se numeste educatie si civilizatie, ci lipsa de spirit civic. Hai sa fim putin mai open-minded si sa acordam oamenilor din jur prima sansa considerand ca nu stiu, nu ca stiu, dar nu vor si se incapataneaza sa fie nesimtiti.
    Unii am avut norocul unor parinti asa cum trebuiei care ne-au trimis la scoli si s-au ocupat de noi. Altii nu. Asta nu inseamna ca aia sunt mai putin oameni si trebuie sa radem de ei ca de niste maimute.

    PS: Astept sa apara prima relatare in care cineva povesteste cum i-a atras atentia vecinului de scaun sa nu mai bata cu piciorul in scaun si ala a inteles. Pentru ca pun pariu ca 70-80% din romanii care fac asta o fac pentru ca nu stiu ca nu e bine, nu pentru ca vor sa ii deranjeze pe ceilalti.

    • #106

      Tu nu prea ai voie sa deschizi gura acasa, asa-i?
      In alta ordine de idei, e dreptul meu de a avea o parere si de a fi ironica, sarcastica sau chiar lipsita de umor la adresa unora. La fel cum e dreptul tau de a-ti exprima parerea aici , la articolul asta, cum ca sunt o aroganta autosuficienta si prost machiata. ( am prins si aluzia cu cratita, dar dat fiind ca nu e prima data cand esti misogin, o sa consider ca e un reflex) Si e ok, ma bucur ca oamenii au pareri si ca si le exprima. Iar scopul articolului nu este acela de a educa, este unul pur umoristic. Si nu, n-o sa ma apuc sa educ adulti, pentru ca adultii au acces la informatie, la exemple pozitive din societate, la asa da/asa nu. Nu-i treaba mea sa le atrag atentia , asa cum nu e treaba mea sa ii critic. Dar pot sa ma amuz si sa am o parere. Si chiar sa fac un hobby din asta.

    • #107

      Asta e primul si ultimul reply pe care ti-l adresez in mod direct, pentru a nu creea un flame prostesc si inutil intr-un loc ce nu ne apartine.
      Da, nu am voie sa deschid gura acasa, exact asta rezulta din “inainte sa razi de altii ar fi bine, uneori, sa te gandesti daca motivul pentru care razi tine nestiinta, necesitati sau incapatanare in prostie”.
      Hai sa-ti explic cum e cu “geaca de piele peste trening” in aeroport, lucru din a carui bascalie tu iti faci un hobby:
      Geaca de piele peste trenning: om care munceste de isi rupe spatele in strainatate pentru a-si intretine familia. Este de piele pentru ca pielea este impermeabila si te tine “o viata” daca o intretii. Este peste trenning pentru ca atunci cand muncesti “pe afara” vrei sa strangi “ban pe ban” si nu ai chef sa dai bani pe haine asortate. Asa ca atunci cand muncesti ,nu ca programator sau inginer sau sotie, si trebuie sa iti cumperi o geaca o cumperi de piele ca sa fie buna pentru orice vreme. Este trening pentru ca este comod oamenilor care au ca activitate principala in viata munca “de jos”. Era costum sau blugi si tricou daca era programator. Este trening pentru ca atunci cand muncesti afara vrei sa ai inca un rand de haine pe sub salopeta. Posibil ca alea sa fie cam singurele si celelalt “rand” de haine sa fie in bagaj.
      Asa ca inainte sa razi de un “taran” in trening si geaca de piele intr-un aeroport, venind spre Romania, ar trebui sa te gandesti ca omul ala nu vine de la furat si nici nu accepta galeti electorale. Asta e in majoritatea cazurilor. Evident exista si exceptii, dar te asigur ca in majoritatea cazurilor, “outfitul” de care tu razi ca un hobby = munca pe bune, nu intors dintr-un city break. Acelasi “outfit” prin Romania, purtat casual, inseamna mai mult lipsa gustului vestimentar, dar venind din strainatate te asigur ca inseamna munca, economii, intretinut familie.
      Nu toti adultii au acces la informatie. Tie ti se pare normal, ca doar ce mari activitati ai tu in decursul unei zile, dar altii chiar muncesc zi lumina si sa stea sa “acceseze” informatii despre vestimentatie e ultima lor grija. Nu stiu daca ai habar, dar majoritatea romanilor prin strainatate muncesc “cu carca” si nu fac dintr-o casatorie cu un strain realizarea vietii lor.
      E dreptul tau sa ai cate pareri vrei, sa critici si sa razi. Dar, uneori nu ti-ar strica sa te gandesti daca razi de un taran din Romania care se imbraca ca un toparlan ca asa vede el la bloc sau despre un om care munceste pentru familia lui si nici nu isi permite mai mult si nici timp sa afle cum nu are.
      Si ca o incheiere, nici nu ma astept sa intelegi ceva din ce ti-am scris aici, din moment ce principalul lucru pe care tii sa-l transmiti cat mai des este “locuiesc in x tara”. Fiecare cat poate si cat il duce capul.
      O zi buna.

      1
    • #108

      Multi dau like la clipuri cu biciclisti/motociclisti luand un gunoi aruncat de cineva dintr-o masina si ducandu-l posesorului. Sa atragi cuiva atentia ca ii deranjeaza pe ceilalti facand un anumit lucru nu intra in aceeasi categorie de civism?

    • mi-a plans nitel pula la gandul sarmanului in trening si geaca de piele.
      Daca mai pute si a ceapa, pentru ca nu a avut bani de 3stele Bridgestone, eventual e baut pentru il doare lipsa familiei.
      Mai vorbeste si nitel tare, pentru ca munca pe santier nu e chiar cea mai prietenoasa. Si vorbeste si obscen pentru ca in fond tot un taran coclit e.

      si liviu troll

    • #110

      Nu, ceea ce ai descris tu e o exceptie. Stiu sa fac diferenta intre un om sarman si un cocalar. Majoritatea chiar sunt tarani cu aifon ultima generatie, putind a transpiratie si imbracati in treninguri de firma, care abia asteapta sa se aseze in sala de asteptare, sa sune din roaming prietenii si sa inceapa cu “fratica, ma dor toate, da sa vezi ce chef am tras azi noapte in x club!!!”. Da , sunt si oameni care muncesc din greu, dar sunt discreti, se aseaza pe locul lor, nu deranjeaza pe nimeni, nu se comporta ca ciobanii. Da, sunt si studenti, si familii frumoase cu copii educati . Si aia sunt tot romani, dar eu am scris clar ca vorbesc exclusiv despre MARLANI. Nu despre romani ca natie. Dar ti-ai facut tu un film si te-ai decis ca esti un sufletel sensibil si implicat social . Si, cu riscul de a ma repeta, nu e treaba mea sa ii educ pe altii. Ca sa nu iti mai explic ca nu m-am casatorit cu nimeni, cu atat mai putin un strain, si ca am plecat de acasa cu un troller de haine si atat. Dar esti exemplul perfect de mentalitate tipic romaneasca : a plecat in alta tara, s-a casatorit cu un strain , e nevasta si sta toata ziua pe net si se uita la toale de firma, si critica aiurea. De unde stie ea ce e munca si viata grea?Pentru ca sunt femeie, nu? Si se stie ca femeile nu muncesc zi-lumina pentru bani si n-au parinti acasa care traiesc din pensii de nimic. Cocalarul e cocalar si marlanul ramane marlan. Si faptul ca avem multi si ies in evidenta e o chestie pe care, mai devreme sau mai tarziu, ar trebui sa o acceptam si sa incetam sa ne cautam scuze si sa aratam cu degetul spre oamenii normali care dezaproba asta.

    • #111

      @iulia: stii tu cite exceptii din astea de oameni cinstiti si faini la caracter dar imbracati in trening cu geaca de piele si pantofi pe autocaarele Atlassib si mai apoi pe Carpatair sau Wizz am intilnit eu in anii in care am lucrat ca sef de santier prin Europa? De citeva ori mai multi decit cite curve bine imbracate sau tigani “bazati”!
      Babanule, ai un mare plus de la mine.

    • #112

      Mircea, asta spuneam si eu. Si cred ca am repetat-o suficient incat sa nu mai fie nevoie , dar fie: nu am spus ca toti sunt asa. Nu m-am legat de cei amarati, cinstiti, faini, disceeti chiar daca nu au maniere demne de ceai la regina. Nu am alergie la trening. Stii ce inseamna marlan? Na, incearca sa te concentrezi pe termen, si sa constientizezi ca nu am treaba cu toti purtatorii de trening cu geaca de piele sau cu toti romanii. Doar cu marlanii. Si cred ca stim cu totii exact la ce categorie ma refer, dar preferam sa ne ascundem dupa political corectness.

  30. #113

    – Cum iti dai seama intr-un aeroport strain unde e biroul la check-in pentru o cursa pentru Romania?
    – Simplu, e acolo unde coada e tip ciorchine si nu sir indian ca la restul birourilor.

    Si e interesant cum nimeni nu vorbeste romana in aeroport, iar in avion si in tara toti devin cei mai buni vorbitori.

    Pentru un zbor de peste 8-9 ore este indicat sa iti scoti picioarele din papuci si sa faci ceva miscare, pentru ca obiceiul sa se umfle.

  31. #114

    Respectele mele domnule Liviu Babanu’, ai punctat foarte bine problema.
    Noi românii suntem buni doar la a critica pe altii nu si sa luam atitudine pentru a rezolva probleme.

  32. #115

    Cât snobism pe-aici! Câtă elevare la povestitoare, cât spirit critic la comentatorii lu’ peşte, câte preţiozităţi aiuritoare! Din când în când, mai apare câte un Liviu Babanu’ şi vă mai spune, franc, ce crede despre voi, cu speranţa că veţi inţelege. Neştiind că, pur şi simplu, îşi pierde vremea…

    1
    • #116

      ti-ai luat geaca de piele de curand, asa-i?

    • #117

      mi-am luat eu de curand. ai vreo problema cu ce se imbraca oamenii?

    • #118

      Sta Grivei pe ganduri dus

      Singur cuc bastardu’

      Isi ridica cracu’n sus

      Si stropeste gardu’.

      Doi cocosi se iau la sfada

      Pentru o gaina;

      Iar magarul, tot magar

      Trage o beshina

      A iesit un bobocel

      Roshu la culoare

      Ca o putza de catzel

      Care-a stat la soare!

      Un berbec cu curu-n sus

      Scuipa o cacareaza.

      I-a intrat un vierme-n cur

      Si-l cam enerveaza.

    • #119

      Semeketh atata vreme cat nu duhnesc in acelasi spatiu inchis in care sunt nevoita sa calatoresc, nu. Dar vad ca toti aveti problema DOAR cu imbracatul. Unde se simte romanul cel mai atacat.

    • #120

      @iulia: sper ca iti dai seama ca e o mirlanie comentariul tau, nu?

  33. #121

    Mă priveşte ce haine port! Nu haina îl face pe om, cam aşa sună un proverb. Dacă am intervenit, am făcut-o pentru că îmi repugnă clişeele şi îi detest pe consumatorii de clişee. Ca atare, pentru că oleacă de talent narativ păreţi a avea, vă recomand să renunţaţi la stilul şablonard şi la sarcasmul de pretinsă exponentă a clasei superioare. High life – ul are, nu doar canoanele, ci şi rigorile lui!

    • #122

      Ma bucur sa vad ca toata lumea se leaga de comentariul cu imbracamintea. Restul comportamentului , care ar trebui sa fie o ingrijorare permanenta, nu e important.

    • #123

      traiesc in Olanda de 15 ani, indeajuns de mult cat sa spun ca aici nu sunt reguli vestimentare, fiecare o poate face in functie de cultura, educatie, gusturi, situatie economica, etc… dar atentie, exista o singura regula care este fff importanta si care toti o respecta cu sfintenie: trebuie sa fii curat, spalat, sa mirosi a proaspat….
      Mai sunt si dintre cei care se mai abat de la regula asta si din cauza asta atrag multe priviri uracioase sau chiar cuvinte de ocara: unii est europeni, arabi, asiatici…Iar din vestul europei, as putea zice ca numai francezii mai put a jeg intr-un numar mai mare, mai ales parizienii…

  34. #124

    Conditia nr. 1: Sa vorbesti tare si stricat romaneste. Foloseste cele 5 cuvinte pe care le cunosti din tara de unde ai fost cu chinuita ta limba materna.

  35. sunt singuru care mor cand vad moralistii pulii?

    • imi repugnati ma.
      ca o geaca de piele peste treling!

    • #127

      Data viitoare cind ti se infunda buda, sa nu-i deschizi usa instalatorului cu geaca de piele peste treling, ca-ti repugna. Baga tu mina in cacat si desfunda teava, ca esti domn, ce pula ta!

    • #128

      Mircea, instalatorii care mi-au calcat mie pragul erau in general imbracati in salopeta. Alti muncitori, la fel. S-ar putea sa te sochez, dar toti aveau o punga sau un rucsac cu haine de schimb la ei. Nu cred ca s-ar fi dus unul in avion cu hainele pe care le purta la lucru, pentru ca avionul nu e un closet de desfundat.

      Nu stie toata lumea cum ar trebui sa se imbrace in diverse situatii, altora nu le pasa, altora le pasa suficient de mult incat sa comenteze ce vad. Avem toti loc.

    • Mircea…eu cred ca esti blocat in haine.
      eu cand fut fut dezbracat. Asta inseamna ca daca una considera deplasat sa merg in pula goala pe afara, scuza mea e ca fut dezbracat? si ii urez sa nu se mai futa cu tipi dezbracati?

      in plus, cred ca ai inteles gresit mesajul. Nu e vorba de imbracaminte ci de marlanie. NU toti in trening si geaca de piele sunt marlani. E doar o conditie amuzanta nu musai necesara, dar clar nesuficienta

  36. #130

    Am zburat in ultimii 5 ani destul de des intre tari Europene inclusiv Romania atat cu curse low cost cat si cu curse de linie si chiar nu tin minte sa ma fi lovit foarte des de asemenea personaje. Am avut un singur incident major cu niste indieni (sau pakistanezi, whatever), care in doua minute au imputit tot avionul cu transpiratia lor dar au livrat stewardesele rapid aroma de cafea si s-a rezolvat problema. Cre’ ca Iulia vrea sa ne arate ca calatoreste.

    • #131

      Total de acord…zbor de cel putin 2-3 ori pe luna in Europa si ”evenimentele”descrise de Iulia sunt destul de rare …si sunt convinsa ca tin de individ si nu nationalitate .In plus unele dintre ele cred ca sunt si justificate .
      Pentru un zbor lung si eu mi-as pune treningul pe mine daca as putea 🙂 Geaca de piele – este hot anul acesta !
      Cat despre bagaje …sa fim seriosi …daca treci cu un sandwich si o sticla de apa in bagajul de mana ai noroc . Carnati si altele de genul asta nu exista …chiar si low cost ..pana la urma tine de controlul aeroportului nu de compania aeriana Pe cursele low cost masa se plateste …deci daca vrei 3 sticle de vin si 6 sandwich-uri , your business. Pe celelalte , exista masa si free drinks …nu am auzit ,niciodata , dar niciodata pe cineva sa ceara 2 mese ! 🙂 Ca vreau o chifla si un pahar cu vin in plus e dreptul meu …e inclus in pretul acela al biletului.
      In cea ce priveste coada si graba la autobuz …daca e low cost se justifica trebuie sa prinzi loc …tineti cont ca de multe ori ( fiind low cost ) avioanele sunt pline deci sunt 2 autobuze …primul are prioritate ! Pentru restul de cele mai multe ori avioanele sunt la poarta deci no bus ….aici tine de fiecare…vrei sa ajungi in avion sa iti pui castile si relax …sau vrei sa fii ultimul…tine de claustrofobie ( eu aici ma situez) .
      Hai, sa fim seriosi …sunt studii de caz despre gestionarea cozilor in aeroporturi …unde nu ai cordoane , indiferent de nationalitate este imbulzeala…d’aia sunt cordoane !
      Ca ma ridic printre primii la aterizare …da, cand am doar bagaj de mana si trebuie sa ies repede din aeroport sau trebuie sa prind o conexiune …de ce ? pentru ca altfel, ar trebui sa astept sa coboare toate randurile din fata care nu s-au ridicat o data cu mine 🙂 Iulia, draga nu cred ca i-ai verificat pe cei care s-au ridicat daca au asteptat la bagaje. Stau ”gramada”la linia de bagaje ? dar cum ai vrea sa stea ? La coada ? Si daca al meu e pe banda …ma ”bag in fata ”politicos ?
      Scuze , dar nu am vazut in nici un aeroport sa stea ”civilizat”la coada sa vina bagajul..doar daca ti l-au pierdut si ti-l livreaza prin curier .

      Nu spun ca nu exista oameni care deranjeaza …oameni care ies in evidenta …dar sa nu uitam ..vrb de un aeroport …lumea se grabeste , unii vin din vacanta si tu vii din delegatia de 3 zile in care ai dormit 4 h /noapte ; e normal sa exagerezi …

      Plus ca , intodeauna exista business /first class, priority check in and boarding, business lounge daca esti foarte sensibil ( a ) ! Si iti permiti ! I

    • #132

      Eu cred că don’şoara Iulia vrea să ne convingă că face parte din high-life. Din pătura aceea de sus, ianccesibilă muritorilor de rând. Că e specială, muuuult mai specială decât 99,99 % dintre pământeni. Şi mai cred că e narcisistă. Adică, are o părere foarte bună despre dumneaei şi foarte proastă despre restul omenirii. Eu zic să o lăsăm să se alinte în continuare cu ideea că e nemaipomenit de cultă, de civilizată, de frumoasă, de deşteaptă şi de manierată. Cu speranţa că, odată şi odată, viaţa o va învăţa că a fi modestă nu înseamnă nici pe departe a te înjosi. Că îngăduinţa nu-i ştirbeşte din statusul social, iar bunul-simţ nu atentează la augusta-i persoană.

      1
    • #133

      Vichentie, o cursa dus -intors cu Lufthansa costa, daca e rezervata din timp, mai putin decat una cu blue air. Nu stiu care e definitia ta despre “high-life”, dar imi pare rau de lumea in care traiesti daca tu consideri ca un dush si un pic de bun simt la adresa celorlalti calatori e dovada de superioritate. Pe langa faptul ca ai capacitatea de intelegere a unui copil de clasa I si trebuie sa iti traduc un text destul de clar, MARLANII nu sunt 99.99% si nici restul omenirii. Iar pentru ca nu sunt datoare sa ma justific si mi-am pierdut suficienta vreme explicand o chestie care ar fi trebuit inteleasa din titlu, e ultimul raspuns pe care ti-l adresez. Asta pentru ca sunt o snoaba aroganta care calatoreste si traieste viata high-life a curselor de 100 de euro cu Lufthansa , si pentru ca pot.

    • #134

      Dani, sa iti explic punctual:
      1. Te ridici degeaba primul. Pana cand nu se deschide usa avionului, nu iesi. Ci doar stai pe culoar , impiedicand alti oameni sa miste, sa isi imbrace haina, sa etc.
      2. La linia de bagaje lasi 1 metru ca sa poata intra cei care au bagajul pe banda. Nu stai lipit de banda facand un zid, ca ceilalti nici macar sa nu poata vedea daca le vine bagajul. cand iti vezi bagajul, te duci la banda, il ridici, pleci. Come on, cat de greu poate sa fie sa avem putina logica.
      3. Vad ca nimeni nu se prinde ca articolul are scop umoristic, nu ca as fi eu sensibila la ceilalti calatori si as vrea sa zbor la first class. N-am zis ewwww, pur si simplu observ si ma amuz. cred ca e garantat prin constitutie, daca nu ma insel. Merci.

  37. #135

    si eu ma intreb. macar sa ne fi pus o poza cu una frumoasa.

  38. #136

    Cui nu-i convine sa zboare cu avionul, pentru ca sunt prea necivilizati ceilalti pasageri, le recomand sa mearga cu autocarul, unde vor gasi doar nobilime.
    P.S. Iulia, de ce ti-ai photoshopat tenul in poza?

    • #137

      Mi-am ceeeeeee?!?! :)))) Pai stai sa iti explic: intai l-am Coreldrawuit x4, apoi l-am Photoshopat, apoi l-am smartdrawuit . Si dupa aceea am descarcat 5 filtre de instagram, 3 programe de prelucrare photo etc.
      *
      PS1: atat ai inteles?ca nu imi place sa calatoresc cu avionul? ba exact pentru asta savurez fiecare calatorie.
      PS2: de fapt nu, nu ma obosesc. E amuzant sa te las asa, in nestiinta ta..Traiasca Photoshop!!

    • #138

      Bine, boss.

  39. orice om care a circulat cu avionu prin europa stie ca romanii sunt speciali. Asta, evident, daca nu face parte din aia speciali.

    *nici macar nu tre sa fie mai mult de 3-4. In conditiile in care lumea in avion e destul de taciturna, fiecare cu pizda ma-sii, un grup de zgomotosi strica tot fengshuiu

  40. #140

    Si ce frumos se aseaza treningul pe un corp atletic de 120 de kg+, burta si ceafa lata…

  41. #141

    Incercati wizzair spre/dinspre Paris Beauvais : toate sansele sa intalniti majoritatea elementelor din articol. Trebuie sa recunosc ca prima data am fost uimit sa vad indivizi care se cearta cu stewardesele, dar se pare ca e ceva comun pe ruta asta… Restul elementelor se mai intalnesc si pe alte zboruri, si chiar unele si mai neplacute. Totusi exista o anumita combinatie de elemente prezentate in articol care distinge zborurile low-cost spre romania de altele 🙂 (e.g. sacii de rafie, faptul ca lumea se inghesuie, cantitatea de bagaje la bord)

  42. #142

    Fratica, la 10.000 m nu e pic de semnal GSM venit de la releele de la sol ! A vazut careva BTS-uri cu antenele orientate in sus ??

  43. #143

    ati uitat sa scrieti de aia care intra in aeroport cu ochelarii de soare pe mufa si apoi intreaba unde treb sa mearga,ca nicaieri nu arata :)) . Apreciez faptul ca sunt cativa de au comentat care calatoresc frecvent si care stiu ce inseamna sa respecti anumite reguli,inclusiv cele anterioare check-in’ului,controlului de securitate,imbarcarii,etc. Zilele trecute,pe o cursa IS-FCO unu insista ca ciocanu de batut snitele nu e articol interzis…si ceilalti asteptam cuminti la rand…si ne rugam sa ii dea Dumnezeu aluia un pumn in ochi. zboruri sigure sa aveti!!!

  44. #144

    bravo Iulia, bine punctat !

  45. #145

    M am distrat copios citind articolul si comentariile.Mi am amintit ca si eu,la o plecare spre Iasi din Torino ,cu agitatia pe care o port mereu dupa mine cand e vorba de plecare,am ajuns in aeroport si mi s a udat spatele vazand ca la ghiseul unde de obicei pleaca Tarom ul coada era deja formata.Ma uit la ceas,ajunsesem cu doua ore inainte de alea doua ore dinaintea decolarii.Oamenii stateau deja la rand ,cu copiii in brate,cu gentile pe umar.Atunci mi am dat seama de faptul ca sunt oarecum normala pentru ca m am dus sa mi iau gustarea ,am mai facut vreo doua ture,am baut si o cafea si n tot timpul asta ,oamenii aia stateau la coada.Dar amuzant a fost ca la urcare ,bineinteles apar situatiile de genul:putem sa schimbam locurile ca vreau sa stau cu Gigi alaturi.De data asta Gigi era un italian iar doamna s a exprimat cam asa:
    -imi datzi voii sa shad aishisha ccc aista i omu nieu sh ash vrie sa shii langg mini:))))))

  46. #146

    Pe scurt..cea mai nasoala faza cu Tarom pe cursa de Madrid…Mi-a lasat unu’ o fasaita lacrimogena cand venea de la buda…cred ca ii ramasese pe tzeava. Aplaudaci am intalnit cel mai recent pe Emirates , cursa Dubai-Budapesta si eram 2 romani in tot avionul. Descaltzatul mi-a fost chiar recomandat de o stewardeza pe o cursa Quatar Doha-Hong Kong de vreo 6-7 ore.Am primit bineinteles kitul care continea si sosete…De departe cei mai retarzi/de 2bani utilizatori de avion sunt chinezii….aia natie de nespalati..

  47. #147

    Haha. Ati omis treaba cu gasitul ghiseului unde se fac imbarcarile. Dak vezi un ro in aeroport il intrebi unde merge. Dak coincide cu zborul tau te pui langa el si astepti. Nu!. Total gresit. Te duci de unul singur la informatii si intrebi. Ei iti spun 100% ce trebuie sa faci. Io asta fac mereu. Odata am venit printre ultimii la aeroport. La informatii mi sa spus sa stau la ghiseul 20, in ciuda faptului ca toti ro stateau la 19. Si asa am ajuns primul in avion. Dupa deschiderea ghiseului au anuntat ca toata lumea sa se prrezinte la 20. Si au inceput da dea navala peste mine k ei asteptau de ore acolo. Çe?! Idiotii. Un nene mai rasarit putin zice: asta e , dak ne punem la ghiseu ca vacile intreband primul prost din fata. Cam asta e tot.

  48. Mda, un alt articol care-mi confirma ca suntem cel mai urat (la propriu si la figurat) neam de pe planeta asta. Ne asteptam sa nu ne urasca altii, dar cred ca cel mai mult ne uram intre noi. Absolut toate canalele de mass-media ne bombardeaza cu aceleasi idei: romanii sunt marlani, needucati, daca esti capabil si ai ramas in c**atul asta de tara, trebuie sa ai in gat senzatia de lehamite, de resemnare, de sictir total. Si atentie! Asta-i un blog scris de persoane care se vor a fi decente, cu o mare influenta asupra unui grup mai cizelat de oameni. Restul… se uita la “Asta-i Romania” pe Kanal D. Unde inghit cam acelasi tip de mesaje.

  49. #149

    Niste prieteni de familie au zburat acum vreo 2 ani si ceva pana in Turcia, la Istanbul, cu turkish airlines. Se pare ca nici prestigiul companiei si nici pretul biletelor nu iti pot garanta o calatorie fara peripetii.
    Totul a inceput la aeroport in Bucuresti cand si-a facut aparitia Giovani Becali, insotit de un aghiotant care ii cara geanta diplomat. In ce hal putea sa se comporte cu acel om, greu va puteti imagina. Il injura, il scuipa, l-a pus sa-i stearga pantofii (probabil toate astea faceau parte din fisa postului).
    A urmat scandalul de la ghiseu, foarte contrariat ca angajatul respectiv a avut tupeul sa-i ceara pasaportul, ca tu stii cine sunt eu si alte si alte injurii. Intr-un final se potoleste conflictul iar pasagerii se imbarca.
    In avion alt circ. Vorbea tare, sa-l auda toata lumea, gesticula, se dadea la stewardese, le ciupea de fund. Cand s-a terminat cursa, din ce mi-a fost povestit, atat pasagerii cat si insotitoarele de zbor au rasuflat usurati.
    Oricum pentru mine acest personaj reprezenta marlania suprema dar dupa aceste istorisiri si-a capatat acest statut pe veci!