SCRIS DE IULIA

1. Plecarea:

Mentionez de la inceput ca motivul plecarii mele nu a fost nici de natura financiara, pentru ca aveam un job bunicel in Romania , nici de natura emotionala : nu m-am dus dupa vreun nemtalau cu barbia patrata si ochi albastri, si nici de natura “penala”, adica n-am suferit de sindromul Mazare.
Am plecat pentru ca pur si simplu ma saturasem de Romania. De scarba cu care te trateaza functionarii publici. De jegul din spitale. De atitudinea oamenilor fata de reguli, legi, bun simt, alti oameni. De delasare, nepasare, de “sa se faca”. Si nu regret o clipa ca am plecat.
Am plecat cu 2000 de euro in buzunar si cu locuinta platita de angajator pana la obtinerea permisului de munca.(1 ½ luni). Nu cunosteam pe nimeni dar vorbeam limba binisor, asa ca inceputul nu a fost extrem de greu.

2. Job-ul:

Mi s-a oferit intern , de catre compania la care lucram deja in Romania. A trebuit sa astept cam 1 ½ luni pana cand mi-a venit permisul de munca, insa se obtine fara probleme daca esti cetatean EU. Eu l-am cerut prin angajator, insa orice JobCenter din zona poate face o cerere pentru permis de munca. De asemenea, daca sunteti in cautarea unui job, ar fi util sa va adunati toate actele intr-un dosar si sa aveti si un CV la voi cand va duceti la JobCenter.
Exista cateva site-uri pe care va puteti inscrie atunci cand cautati un job: monster.de, stepstone.de, linkedin sau xing.
De asemenea sunt foarte appreciate asa numitele “Initiativbewerbungen”. Chiar daca o companie nu are un job afisat pentru ceea ce cautati, puteti sa sa aplicati oricum si sa va asigurati ca , atunci cand vor cauta oameni pentru postul dorit, au deja CV-ul vostru in baza de date.
Daca nu vorbiti limba, exista pagini de Facebook care posteaza job-uri pentru vorbitori de limba engleza. Majoritatea nu sunt pe termen lung, dar suficient cat sa va asigure un venit pana cand invatati limba.

3. Chiria&co

Cateva pagini bune pentru a gasi locuinte: Immobilienscout24.de, immowelt.de.

Cand m-am mutat eu in Germania, nu cunosteam pe nimeni, asa ca a trebuit sa apelez la o agentie imobiliara care sa ma ajute sa imi gasesc chirie. Atunci inca se platea comisionul de catre chirias, asa ca a trebuit sa platesc 850 de euro. Acum , din cate am inteles, proprietarul locuintei plateste comisionul catre agentie.

Pentru a obtine un contract de chirie aveti nevoie de SCHUFA Auskunft (un fel de istoric al comportamentului de plata) , o dovada a veniturilor pe ultimele 3 luni (unii proprietari cer pana la 12 luni) , dovada unui contract de munca pe termen nedeterminat si plata unei garantii care echivaleaza cu 2.5 chirii.

Chiria este “la rece” , adica doar chiria pentru spatiu, sau “la cald” , unde contine si cheltuielile pentru apa, caldura, gaz, gunoi, curatenie. Curentul , telefonul si internetul se platesc intotdeauna separat.   Pentru un apartament de 2 camre, curentul costa intre 30-50 de euro, iar un abonament de telefon+internet+televiziune consta in medie 39 E. (internetul e mult mai slab decat in ro )

Chiria difera foarte mult in functie de localitate. In orasul in care locuiesc (22000 locuitori) o chirie medie pentru un apartament de 2 camere de aprox 65-70 MP este 600 E. In orasul invecinat, tot 22000 locuitori, este de la 700E in sus. In München si orasele cu legatura la transportul intern (Sbahn) ajunge cam la 1400-1500E. Stiu, exista anumiti norocosi care platesc 800-900e chirie in Munchen. Well, de cand au venit azilantii, cam toate locuintele affordable au disparut iar specula cu locuinte der inchiriat a atins cote record. Dar asta e alta discutie.

La chirie se adauga o taxa radio-tv in valoare de 17 euro lunar, care se plateste  o data la 3 luni.

4. Acte si asigurari:

a. Inscrierea la primarie ( se face pe baza contractului de chirie sau a unui act de luare in spatiu, formular care se gaseste la primarie, departamentul de evidenta populatiei) . E nevoie de un buletin si, dupa caz, certificat de casatorie.
b. Numar de identificare fiscala: Se obtine la inscrierea la primarie,sau, ulterior, de la Finante. Este foarte important sa nu il pierdeti, pentru ca ramane acelasi pentru restul vietii (sau , ma rog, restul sederii in Germania)
c. Cardul bancar: Se deschide doar cu dovada inscrierii la primarie si numarul de identificare fiscala, plus buletin. Daca nu vorbiti limba, trebuie sa va faceti programare din timp pentru a primi un traducator sau un vorbitor de limba engleza care sa va ajute sa cititi contractul. Indiferent cat insistati, nimeni nu va face un card bancar fara sa intelegeti ce scrie in contractul pe care il semnati.
d. Asigurare: Obligatorie este Haftpflichtversicherung ( asigurarea de raspundere civila) care acopera majoritatea pagubelor pe care le-ati putea produce altora . Chiriasilor li se recomanda si Hausratversicherung , care acopera pagubele produse de apa/foc. Nu ma exprim in legatura cu asigurarile auto pentru ca nu am carnet si masina, deci nu ma pricep.

5. Integrarea:

Avand in vedere ca vorbeam limba ok-ish, nu am avut probleme in a comunica cu nemtii,desi cand am ajuns in Bavaria, la “tara” , in primele 2 luni am dat din cap si am zambit in cea mai perfecta bavareza posibila, pentru ca nu intelegeam mai nimic. Nu am avut probleme in a-mi face prieteni atat in cercurile de nemti cat si in cele de romani/turci/albanezi. Mi-am amintit permanent de ce am plecat din tara si am incercat sa evit sa fac aceleasi greseli aici. Am beneficiat mereu de intelegere si ajutor din partea colegilor/cunoscutilor, indifferent de natie, si am fost mereu privita ca un egal. Stiu ca exista oameni mai putin norocosi decat mine pentru ca si nemtii au loazele lor, dar mai stiu si ca multi din cei care nu s-au integrat au ajuns in situatia respectiva din nevoia de a se enclaviza cu romanii din Germania, de a pastra traditia smenului si a agresivitatii fata de alte natii si de a incerca sa fenteze regulile cu orice pret.
Nemtii apreciaza sinceritatea si corectitudinea, apreciaza vointa de a le respecta tara si traditiile, apreciaza voluntariatul si dorinta de a “da ceva inapoi” societatii. Au mult mai multa incredere neconditionata in straini decat ati crede , tot ce trebuie sa faceti este sa nu le inselati asteptarile.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

124 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Doar o curiozitate, în ce an ai emigrat?, informațiile îmi par – vezi permisul de muncă – puțin depășite dar se poate să mă înșel, de asta întreb…
    Sincer tresărisem, am crezut că ne împărtășește Cetin din experiența lui…

    • #2

      2013

      1
    • #3

      pai tu ce treaba ai, ca ai emigrat cand Iulia se juca cu papusi?:)

    • #4

      Ziceam doar de chestia cu permisul de muncă, din cite știu nicăieri în Uniune nu se mai cere așa ceva, unii dintre cei care au tras cel mai mult, au lungit-o, au fost belgienii…
      În rest precum era replica Dragăi-Matei dintr-un BD, întreb de-o curiozitate…
      Sînt curios de pildă cum e cu “socialul” în Germania, alocațiile pentru copii, bursele școlare, locuințele siciale

    • #5

      din 2013 s or mai fi schimbat. nu cunosc, nu imi caut

    • #6

      @Arbait, daca esti inscris la Jobcenter “in cautare de munca” ai dreptul la ajutor social dupa 3 luni, in valoare de 416 e si de 374 pentru partenerul major. Copiii inscrisi la scoala/gradinita primesc alocatie din primul moment , 194 de euro pentru primul si al doilea copil, 200 de euro pentru al treilea. Bursele scolare sunt mult prea multe ca sa le enumar aici, dar BaFög e cea mai raspandita. Lucuintele sociale sunt inexistente de cand au venit azilantii. Tot ce a fost locuibil si a tinut de stat sau de Sozialamt e ocupat de azilanti . Ba i-au scos afara si pe cei care locuiau deja in ele.

    • #7

      Bavarezii cereau in 2013 permis de munca inca. Nu stiu cum mai e acum. Tot in 2013 am plecat, in nordul DE si nu am avut nevoie de nici un permis. O prietena a asteptat dupa el, tot in 2013. Difera lucrurile de la land la land in multe domenii, inclusiv educatie.

    • #8

      De la 1 ianuarie 2014 nu se mai cere permis de munca.

    • #9

      Comentariul precedent scris cu picioarele: o prietena, emigranta din 2013 langa Munchen, a avut nevoie de permis de munca. Noi, in nordul DE, nu am avut nevoie.

    • #10

      Mie nu mi-au cerut niciodata permis de munca. Era problema angajatorului sa depuna hartii.

    • #11

      In 2013 in Bavaria cereau permis de munca.

      1
    • #12

      Eu m-am mutat in 2012 in Bayern si nu am avut nevoie de permis de munca, de aceea mi se pare ciudat ca cineva in 2013 a avut.

    • #13

      Daniel, eu am avut. N-am avut probleme in a-l obtine, mai ales ca aveam job, dar stiu sigur ca n-am putut incheia si semna contractul fara permis, desi eu lucram deja in Bavaria.

    • #14

      Ah, cica daca aveai o facultate in domeniu IT/inginerie sau ceva similar, nu mai aveai nevoie de la 1 ianuarie 2012, restul le-au scos din 1 ianuarie 2014.

    • #15

      @Daniel, exact așa și în Belgia o perioadă, fără permis profesiile “deficitare”.
      Mda, mai aglomerată pare Germania…

  2. #16

    Initial credeam ca a scris #sefu.
    Acum sa astept haterii sa comenteze
    In alta ordine de idei, vreau sa plec, gandul ma bate de foarte mult timp , dar sincer mi-e frica, curajul de a incepe , de a pleca intr-un loc in care voi fi singur ma inspaimanta

    • #17

      Noi asta care inca #rezistam cred ca ar trebui sa ne inspaiminte mai mult ce urmeaza la noi, decit ce ne-ar putea astepta in alte parti. Nu de alta, dar nu cred ca emigram in Siria sau Venezuela…

    • pai stii tu ceva. Partea de sustinere psiho e mai obligatorie decat pare. Pleaca cu nevasta, sau cu un grup.

  3. #19

    Ai dreptate cam in tot ce ai scris. Hapft-ul nu e obligatoriu. Eu nu am si sunt aici de 9 ani. la auto e cam nasol, la inceput pleci de la o rata de risc mare: poti ajunge sa platesti la inceput si 100 si va scade dupa fiecare an daca nu ai pagube. Vorba ta, cauta locuinta la periferie sau in sate adiacente, e mult mai eftin.

    • #20

      * ieftin

    • #21

      Ai dreptate, Haft-ul nu e obligatoriu prin lege, doar ca fara Hapftplicht sau Hausrat nu iti da nimeni locuinta in chirie. Bine, piata imobiliara s-a si schimbat mult, cererea e tot mai mare, iar proprietarii isi permit tot mai multe pretentii. Una din ele este sa fii asigurat in caz ca busesi ceva prin casa , sau in caz ca uiti apa deschisa sau aragazul aprins (Hausrat).

    • #22

      tu ai dreptate ca e normal sa ai hapft. Totul depinde de proprietar sau cat de diliu si neatent esti sa dai foc la casa sau sa distrugi pe acolo. Pe mine nu m-a obligat nimeni. Vedem ce o mai fi.

    • #23

      Cel mai important e sa ai un contabil bun, daca vrei sa iti iei impozitele la sfarsit de an. Mare grija si cu clasa de impozitare. De obicei 4-4 sau 5-3 la casatoriti. Daca aveti bani luati-va si un expert financiar (eu i-am dat o singura data 85 si se ocupa de toate cheltuielile si contracte care le ai).

    • #24

      Misule ai putea sa detaliezi un pic partea cu expertul financiar si contabilul? Eventual printr-un mail la sefu’ ala mare? Ti-as fi recunoscator.

    • #25

      Bebuto nu stiu la ce te referi. Spune ce vrei si iti explic. PS Eu nu am sefi si nu stiu care e seful ala mare :))

    • #26

      Cum se numeste consultantul financiar in germana? Pentru ca ei au Buchhalter care e contabil si Steuerberater care iti face Steuererklärung anual, adica iti calculeaza impozitele. In Romania, contabilul e un fel de om bun la toate, se ocupa inclusiv de actele de angajare, ceea ce nu ar fi chiar sarcina lui. Daca te referi la astia doi, am inteles, dar daca te referi la altfel de consultant financiar, spune-mi te rog denumirea lui in germana. Multumesc

    • #27

      Eventual si cu ce face mai exact fiecare si cum e platit(pausal, la ora, procent, etc).

  4. “Indiferent cat insistati, nimeni nu va face un card bancar fara sa intelegeti ce scrie in contractul pe care il semnati.”

    DB, 2008. aveau contract in engleză, l-am citit și semnat în engleză, și exemplarul meu, și exemplarul lor.

    1
    • #29

      well, la bavarezi nu e

    • #30

      Ca o gluma: cine naiba citeste , in ro, engl, germ, ce scriu aia cu litere mici. Il faci ca iti trebuie. Fara card nici nu poti inchiria o locuinta.

    • #31

      Nu toti au contracte in engleza( Raiffeisen , 2018, spre exemplu), si ramane valabil ceea ce am spus: “nimeni nu va face card fara sa intelegeti ce scrie”. Nu e mai bine sa sune omul din timp si sa anunte ca nu stie limba, ca sa ii pregateasca fie contract in engleza, fie un traducator autorizat?

    • #32

      Sparkasse a avut contract in engleza.

    • #33

      Idem, Heidelberg, tot DB in 2006 ctr in engleza.

    • #34

      well, la bavarezi nu e

      bine, răducioiu, cum zici tu.

    • #35

      Da, de ce sa pregatesti oamenii pentru scenariul eventual in care banca nu are contract in engleza (ceea ce s-a intamplat la Raiffeisen si la Commerzbank in Bavaria) cand poti sa te bazezi pe faptul ca UNELE banci au contract in engleza. Just FYI , fiecare banca are alte reguli si alte proceduri nu doar in fiecare Land ci chiar si in fiecare Kreis. Dar stim cu totii ce usor e sa te descurci fara sa vorbesti limba in Germania, nu?

    • #36

      eu mi-am facut ieri card si, la final, am fost fara translatorul personal. a fost unul din cele mai chinuitoare momente posibile, nimeni nu intelegea ce e ala CNP. deci nu, nu exista contracte in engleza, cel putin la bancile la care am fost. si nu, nu vorbeste nici dracu engleza, mai mult s-au chinuit cu cateva cuvinte in romana.

    • #37

      Trebuia sa asculti niste baieti de aici care ti-au recomandat n26. Nici acum nu e prea tarziu, in 10 min dupa istalarea aplicatiei ai contul si vei primi cardul in cateva zile. Totul in engleza. Vei face un videochat in EN controlat din aplicatie. Tot in aplicatie iti poti face orice fel de asigurare usor fara bataie de cap. Eu zoc sa incerci chiar daca ai cont la DB sau Sparkasse

    • #38

      am card la N26 inainte de a-mi recomanda “baietii specialisti” de aici. nu l-am recomandat pentru ca e de germania. eu am nevoie de un card german real, la o banca reala, cu istoric bancar real si verificabil, nu am venit aici sa dau smenuri sau sa hackeresc. nu am nevoie de sfaturile voastre, daca le voiam, le ceream. sunt mult mai bine pregatit decat voi, sfatuitorii de meserie din bucuresti.

    • #39

      What ? Stii ca n26 e din Frankfurt? Smen ? Dude tu te-ai tampit la cap in ultima vreme.

    • #40

      ba, NASA, am zis ca e din germania si de aia nu l-am recomandat. si ca am nevoie de O BANCA, nu de un sistem side dish, ca sa pot sa imi creez istoric bancar, pentru ca eu aici vreau sa ma stabilesc.

    • #41

      Intrebare: daca e ceva ce nu-ti convine pe contract, daca tot iti explica, ce faci? Renegociezi contractul pe placul tau ca client sau pleci?

    • #42

      Poti cere indepartarea unor clauze abuzive, conform legii. Daca insa clauzele nu sunt abuzive si nu iti plac, pleci. E un serviciu ca oricare altul, ei iti ofera niste conditii, tu le accepti sau nu.

    • #43

      @George, imi pare rau ca ti-o spun, dar vorbesti prostii: in primul rand N26 e din Berlin si nu din Frankfurt, in al 2-lea rand Arhi are nevoie de ceea ce in DE se cheama “EC card”, card de debit, sunt niste carduri care nu functioneaza pe sistemul VISA/Marstercard – nu poti sa platesti pe net cu el de ex. Nu toate locurile accepta plata cu N26 si cer EC card.
      Cat despre contracte, chiar daca sunt in engleza, varianta legala este versiunea in germana, asa ca daca au fost greseli la traducere este problema ta.

  5. #44

    La sparkasse e un contract standard pentru contul de salariu.alegi tu daca platesti la fiecare tranzactie sau dai o suma lunar si treaba ta de cate ori scoti bani. Treaba asta difera de la oras la oras din ce am observat. Noi nu vorbim limba perfect dar am citit contractul si am intrebat ce era neclar.
    Taxa radio tv o poti plati si lunar, anual nu te obliga nimeni sa alegi 3 luni.
    Proprietarul ne-a recomandat sa ne facem asigurarea pentru casa. Restul am facut pentru ca am considerat ca merita 43 euro pe an.
    Legat de asigurarea la masina aici scade anual daca nu ai evenimente. Plus daca ai garaj sau loc de parcare al tau.

    • #45

      Tot la SK am si eu. Suma lunara fixa, poti face ce vrei, dar cand scoti de la alta sucursala (alt oras sau cine stie ce sat) te bifeaza. GEZ (tv radio) le dau trimestrial sau cand se satura ei de trimis plicuri. Nu am facut pana acum prostia sa dau voie sa isi ia bani automat din cont (SEPA). Asigurare pt casa nu exista. Doar daca esti proprietar. Exista asigurarea privata pt daune. La asigurarea auto ai dreptate, dar depinde si cati km faci anual, daca ai mintit si s-a intamplat ceva ai puso.

    • #46

      Legat de asigurarea auto depinde pana si ce marca de masina ai, ca un ex bmw si golf intra intr-o clasa ridicata de risc. Incidente, nr de km anual, parcare, vechimea masinii.
      De retinut e ca daca nu ai incidente iti scade de la an la an, in caz contrar te ard bajetii.

  6. #47

    nemții, ca toți occidentalii și rușii de altfel, au o trăsătură foarte urîtă: SUNT FOARTE LACOMI
    LACOMI PÂNĂ LA ALAH
    ți’ar lua și chiloții (curați) dacă ar putea
    articolul de față nu reprezintă realitatea crudă: peste 90% dintre rromîni lucrează ca muncitori necalificați la muncile cele mai de jos și grele
    occidentul vinde iluzii

    1
    • #48

      bosulean, tu habar nu ai despre ce vorbesti

    • #49

      Asa-i! Si pe toti ne-a vandut Soros! Aia care pot, scapa prin tunelurile dacice!

    • #50

      Imi cer scuze pt animal. Dar tu esti mai prost ca puiul de magar.

    • well…nemtii nu ca sunt lacomi, dar zgarciti is pana la dracu. Si, atentie la TOATE detaliile cand inchiriati. Va treziti ca platiti 2000e ca a gasit praf sub canapea.

    • #52

      In principiu trebuie sa citesti orice contract pe care il semnezi, in detaliu. Dar clauza asta cu praful sub canapea (stiu ca era o exagerare)nu exista. Esti obligat sa lasi locuinta in starea in care ai gasit-o. Daca era proaspat zugravita, o zugravesti si tu, daca n-avea gauri si ai dat tu, le astupi, daca ai stricat ceva ce nu tine de uzura normala, platesti sau inlocuiesti. Si mi se pare normal, ca si eu daca intru la tine in casa si iti sparg o vitrina, o voi inlocui sau o voi plati. Iar daca nu esti in stare sa faci o curatenie generala cand pleci , fie chemi o femeie de serviciu care iti ia intre 30 si 45 de euro, fie lasi asa si ti se retrage din cautiune vreo 50 de euro cat ii costa pe ei sa faca curatenie dupa tine. Si primesti factura pentru asta. Dar in rest, se face un proces verbal la predare, si nu iti imputa nimeni nimic din ceea ce n-ai facut. Terminati cu panica asta cu “nemtii sunt asa si pe dincolo”. Stiu neamt care si-a inchiriat apartamentul prin intermediar unei romance pe care nu o vazuse niciodata si care nu vorbea limba DELOC, cu un contract standard , fara nici un fel de probleme. Am un prieten care ii uda plantele proprietarului, la casa personala, cand ala e in concediu, deci are cheile de la casa lui. Eu ma inteleg cu proprietarii casei in care locuiesc de parca ar fi parintii mei. Nu stiu peste ce tepari ati dat voi de veniti cu sfaturile astea, dar eu nu stiu pe NIMENI , dintre zeci de prieteni si cunoscuti pe care ii am in toata Germania, care sa se fi plans de asa ceva.

    • #53

      Iulia te agiti degeaba. daca omul nu a iesit din curte nu stie altceva. Sa ii dau un exemplu: Boul, nesimtitul si cum mai vrea el de neamtz, eu cand dispar mai mult timp de acasa are cheile de la mine si imi hraneste pisicile si are grija de flori. Si invers, eu am cheile lui. Ce sa le mai explici?

    • #54

      mie’mi place cel mai mult de occidentali de frica pe care o au față de:
      – escrocii de africani, mergând până la a se scăpa pe ei
      – teroriștii islamiști fundamentaliști, care’i omoară la întâmplare
      au adus populații din culturi foarte diferite din cauza LĂCOMIEI și acum le este frică să iasă din case
      și bineînțeles să nu uutăm că te’mbie cu curvele lor pline de boli venerice ca să’ți mănânce banii munciți din greu

      1
    • eu nu am zis-o ca idee de “temeti-va” ci de “atentie mare, is bulangii maxim”. Eu aveam discutie cu ei ca o vina curatenie dupa ce plec si mi-au luat bani pe inca doua saptamani ca nu au putut inchiria apartamentu ca trebuia varuit. Si ca “nu se poate, era praf sub canapea”. I shit u not.

      Asta in conditiile in care una dintre camere a fost stricata de catre muncitorii care au reparat blocul si care, intamplator sau nu, dura 2 saptamani sa o refaca. Si, care, evident a fost platita si de noi si de bloc.

      Bine, daca era sa dau banii de la mine din buzunar il futeam pana azi.

    • Si am mai auzit povesti. Sunt foarte zgarciti si nu vor sa dea nici un E in plus. Cum ar veni biznis 100% sigur.
      Ca atare, de exemplu, daca te plangi de igrasie raspunsul invariabil este “nu ai aerisit”. Dupa care se cauta si problema.

      Cat timp stii asta si ai grija sa te umpli de foi si de atentie la detalii cand semnezi ce semnezi e ok.

  7. #57

    Clickbait pe toata linia. Cand am vazut titlul am apasat febril pe el, sperand sa aflu cum convingi un neamt sa iti inchirieze apartament in Munchen, unde se calca aia pe cap sa locuiasca, tu neavand un contract de munca pe termen nelimitat la o firma de care neamtul sa fi si auzit.
    Cand colo, transfer intern, locuinta initiala asigurata, germana vorbita decent. Asta e ca sfaturile alea de cumparare de masini nemtesti SH: ” te duci cu un prieten mecanic foarte bun care iti spune ce defecte are masina ca sa nu alegi prost.” Scheisse!

    1
    • #58

      e ok daca mergi cu adeverinta de venituri pe ultimul an, tradusa. daca dovedesti ca tu si sotia ati avut un minim de vreo 2000E de fiecare, portile ti se deschid relaxate. daca nu ai de asta, iei de la posta o adeverinta de aia pentru schufa. vei fi pe zero, deci bine.

    • #59

      Daca te duci ca un “Scheisse”, “Scheisse” ai sa primesti. Arhi, eu nu am avut nevoie de nimic, si munceam in Belgia si am inchiriat in Germania.

    • #60

      Ah , sa inteleg ca sfaturile de emigrare in alta tara sunt relevante doar daca ai muncit intai 2 ani “la negru”si ai suferit un pic? P.s. Daca stii ca nu ai job si nu stii limba, ce puii mei ai cauta in Munchen , unul dintre cele mai scumpe orase din Germania? Motiv sa iti plangi de mila?

    • #61

      Misu, nu iti inchiriaza nimeni fara Schufa. Nimeni.

    • #62

      Arhi, din 2008 tot bantui pe aici. Ce Schufa? Nu le-am dat nicio hartie. Aaa recunosc ca anul trecut cand am cump casa m-au cautat ei pe la Schufa dar in rest nu am dat explicatii ce datorii am.

    • #63

      Se pare ca eu am fost norocos… am gasit sa inchiriez fara SCHUFA in 7 zile de cand am venit aici. Am adus, ce-i drept, adeverinta de venit, adeverinta de angajare, cazier etc.

    • #64

      adica ai repetat ce a zis cetin?

    • #65

      am zis mai sus ca e ok daca iti aduci adeverinta de venit, cum am facut noi

    • #66

      Stati putin ca eu nu ca inteleg. Am inchiriat in 3 landuri, sediul de birou dar nimeni nu m-a pus sa vin cu Schufa de acasa, te pun sa semnezi o declaratie ca esti de acord sa le dai lor access sa te verifice in Schufa nu sa vii tu cu adeverinta, da pot sa-mi verific online schufa ca mi-am facut cont si pot sa-mi scot adeverinte pentru aia care nu au 40 eur sa-si faca cont sa te verifice dar sa-mi ceara cineva adeverinta nu mi s-a intamplat niciodata. Nu inteleg de ce ai face asta, ba sa mai mergi si la posta cand oricum o poti scoate online si printa. Ce nu inteleg ?

    • #67

      @George, cand inchiriezi ca persoana privata , trebuie sa iti faci o asa numita “Bewerbungsmappe” in care sa pui toate documentele care ti se cer. Unul dintr documentele care trebuie pus, fizic, in mapa aia, e o adeverinta de la Schufa. aia simpla, nu aia extinsa 😉 . Pentru o persoana fizica, fie el si proprietar de casa/apartament, e foarte complicat sa obtina datele tale, chiar si cu foaia aia semnata de catre tine. De asta isi simplifica munca si te pun sa o aduci pe tine. Da , sunt agentii imobiliare care se ocupa de toate astea, acolo e mai usor, dar ca regula, ti se cere adeverinta aia fizic.

    • #68

      George, ai dreptate. Chestia aia cu Schufa o fac ei, eu nu sunt obligat. Daca au bani si vor sa ma verifice sa fie sanatosi. Se intampla doar cand iei credit, la inchiriere eu nu am intalnit pana acum.

    • #69

      Iulia, aici nu ai dreptate. nu am facut niciodata vreo mapa sau alte prostii. L-am sunat pe proprietar, ne-am intalnit, am vazut casa si am semnat contractul. Adevarul e ca si conteaza cum te duci.

    • #70

      pentru ca citesti in diagonala. mapa nu o faci tu, ci proprietarul. faptul ca proprietarii tai au ales sa verifice ei schufa nu o face decat o optiune, dar ea exista si se cere. ai dreptate, noi ne-am dus ca niste saraci rupti in cur, noroc ca am dovedit cu veniturile ca nu suntem. nu i se pare nimanui caraghios sa ma contrazica, cand eu nu am nici o luna de cand am facut chestiile astea?

    • #71

      Doar ca se schimba lucrurile de la oras la oras, an in care ai emigrat, firma la care lucrezi, daca ai agentie /compania are agentie care se ocupa de asta. Plus ca depinde de proprietarul de la care doresti sa inchiriezi cat timp are liber si ce pasiuni:))

    • #72

      bineinteles. dar schufa sau adeverinta de venit care sa ateste ca poti plati chiria se cere oriunde, NIMENI nu iti da doar pentru ca pari simpatic.

    • #73

      @arhi: nu spun ca nu e posibil, am doar indoieli ca e asa de simplu in Munchen.
      @iulia: neamt get beget, 32 ani cu nevasta si fara copiii, salariat de 3 ani si un pic la aceeasi firma, 4500 euro plus net (salariul e secret dar l-am dibuit ca e mai mare de atat), firma e de auto dar Tier 3 (cred ca asa se cheama) adica furnizori ai unor furnizori ai firmelor de automobile.
      Nevasta e asistenta medicala, momentan sta acasa si are grija de taica-su bolnav.
      Omul cauta apartament in Munchen aproape de job (fetis nemtesc, vrea sa bicicleze pana la lucru). Proprietarul ii spune: ” N-am auzit de firma asta, sotia ta nu lucreaza, deci daca esti tu concediat ramaneti in pom, nu cred ca iti permiti apartamentul asta. Spazier den Baer mein Freund! Mai am 2 ingineri la BMW interesati de locuinta.” Omul e in a 6a luna de cautare. Nu cred ca se incadreaza in ce ai spus tu cu munca la negru.
      @Misu: Frau Merkel are fata de gospodina dar nu a omogenizat Germania cu mixerul. Cand vb de imobiliare precizam zona, confortul, etc. Ca sunt sigur ca la Gesammelt Baumen te roaga ala sa vii in chirie la el.

    • #74

      @Alex, intr-un oras precum e Munchen poti cel mult sa iti alegi zona in care locuiesti, nu criterii gen “vreau sa ma duc cu bicicleta la munca”. E ca si cum as zice ca e greu sa gasesc chirie dar eu vreau apartament de 3 camere in Munchen cu 550 de euro, ce ticalosi. Atata vreme cat exista cerere, proprietarii isi permit sa emita tot felul de pretentii daca detin o locuinta dezirabila din punctul acela de vedere. Si da, e dreptul lor sa aleaga un inginer de la BMW, pentru ca BMW e mai sigur. Si tu ai face la fel daca ai fi in locul lui. Dar daca amicul tau si-a adapta un pic prtenetiile si ar lua o locuinta intr-o zona buna dar mai departe de munca lui, sau chiar undeva in Markt Schwaben/Freising/Poing/heimerstetten de unde are Sbahn direct pana in Munchen, ar gasi cate vrea si ar plati simtitor mai putin.

    • #75

      Si mai exista o chestie, chiria nu are voie sa depaseasca 1/3 din venitul net/familie. Avand in vedere ca un apartament cu 2 camere in Munchen ajunge pana la 2500E in functie de zona , se poate sa fi fost si asta un criteriu, la cei 4500net din care trebuie sa plateasca chiria si sa traiasca 2 oameni.

    • icisha la muedia, ca sa imi gasesc chirie a trebuit sa scriu scrisoare de intentie. Frumoasa, eleganta, cine sunt, ce fac, cum ma cheama pe mine, cum il cheama pe pisic, unde lucrez. Dupa ce am batut palma cu oamenii, la modul ca “imi place, il vreau” ei au cerut telefon de la angajator.
      Si, a doua zi au sunat la agentie.

    • #77

      @iulia: omul nu avea pretentii la pretul chiriei, nu a incercat sa negocieze nimic, doar ca profilul lui nu ii placea proprietarului. Si isi permitea sa dea vreo 1500 sau cat era chiria.
      Stiu cazuri in care familii cu ambii soti angajati si vorbitori de germana (greci la origine) au aplicat de 70 (sapte zeci nu e typo) de ori pana sa primeasca primul raspuns. Care nu era pozitiv. De aia is sceptic la povesti de astea de succes in care vine auslanderul cu mainile in buzunare si isi ia in primire apartamentul in orase unde 100 aplicanti pe apartament nu e ceva nemaiauzit.

    • #78

      @alex ai ratat complet partea aia cu “cauta in alta zona”? Terminati cu chestiile astea cu “profilul lui nu ii placea proprietarului” . Daca tu ai inchiria un apartament la care ai 100 de oferte , normal ca o iei pe cea mai rentabila pentru tine. In cazul ala, inginerii de la BMW erau mai siguri/mai rentabili pentru proprietar. Auslanderul ala cu poveste de succes poate a fost mai realist si a cautat in alte zone in care cererea e mai mica, oamenii sunt mai realisti cu pretentiile. Doar pentru ca amicul tau s-a dat cu curul de pamant ca vrea locuinta langa job nu inseamna ca toti au aceleasi nevoi/pretentii. Unii invata sa se adapteze, altii se muta in alte orase. Si nu pot repeta destul, cand alegi Munchen-ul trebuie sa stii in ce te bagi: fie accepti ca exista si locatii langa Munchen de unde ajungi cu Sbahn in 20 de minute in centru, fie te izbesti de refuzuri o vreme pana cand gasesti fix ceea ce vrei, fie iti gasesti job de 10000 de euro pe luna la BMW. Nu poti avea pretentia ca piata imobiliara sa se muleze pe nevoile tale la fel cum nu poti sustine ca , daca vrei, nu gasesti un apartament decentel in Munchen chiar si ca auslander.

    • #79

      @iulia: eu inteleg perfect de ce nu a gasit apartament omul de care zic. Ce nu inteleg e cum au gasit imediat cei care au zis mai sus. Sa zicem ca nu ai 100 de aplicanti. Nu ai nici 50, ai 20. Hai 10, treaca de la mine. Desi un apt “decentel” are mai multi. Care e imboldul sa il chemi la vizitare fix pe romanul venit in Germania ieri seara si nu pe cei 3 nemti cu job in oras care au aplicat si ei? Ca schufa si adeverinta de venit le duci dupa aia.

    • #80

      poate romanul prezintă garantii si are bani, mai stii?

    • #81

      Ok, nu insist, ideea e ca ai un mic secret. Pentru ca in Deutschland, dupa cum spunea Bismarck, “Der Fliegende Spaghetti Monster wuerfelt nicht.” Toate se intampla dintr-o cauza bine definita.
      Dar pe aia care au gasit in 7 zile fara niciun act tot ii provoc sa spuna macar regiunea unde stau.

    • alex: ai auzit de cuvantul “noroc”?

      1
    • #83

      eu am stat in Hanau, apartament de 3 camere, chirie 1200euro pe luna (absolut totul inclus in banii astia) gasit prin homelike in 3 zile de cand ajunsesem in Germania. nu m-a intrebat unde muncesc, nu mi-a cerut nici un act nimic.

      dupa o luna am cautat ceva mai ieftin, la 50km de Frankfurt, m-am dus la neamt la usa si l-am intrebat daca are un apartament de inchiriat (un etaj din vila, vila o gasisem pe net la intamplare) au batut patroanele palma intre ele si asta a fost, nu acte, nu contract nada …si asta se intampla acum 3 luni

      ps. nu vorbeste nimeni din familie o boaba de germana si nici nu este planificat in perioada imediat urmatoare

    • #84

      Lucrurile sunt relativ simple si in mare toata lumea are ceva dreptate. Dar din punctul meu de vedere lucrurile stau cam asa:

      1. Esti strain si nu vorbesti limba, cauti un apartament, aia e, ghinion. O sa poti cauta mult si bine, pentru ca nu o sa primesti nici macar raspunsuri.
      2. Esti strain, nu vorbesti limba, ai bani, nu vrei stres, apelezi la un agent si te-ai rezolvat.
      3. Esti strain, vorbesti limba si nu ai un salariu ok si ai familie (sotie/copil), esti singurul cu venit, nu te ia nimeni.
      4. Orice ai fi, te recomanda cineva/un prieten care pleaca dintr-un apartament, l-ai prins pe Dumnezeu de picior si ai sanse mari sa primesti apartamentul.

      Eu in 6 ani am stat in 2 apartamente. Ca tot e vorba de Munchen, unul la Sendlinger Tor, unde am avut noroc de cladire modernizata ce tocmai a fost scoasa pe piata si avea cateva zeci de apartamente libere, am rezolvat intr-o saptamana. In al doilea, la Theresienwiese, m-a recomandat o colega ce se muta din oras si aia a fost. In primul caz au cerut fluturasul de salariu si firma la care lucrez. In al doilea. la recomandare, m-au rugat sa le duc o copie de la inregsitrarea de la primarie, si aia a fost tot, nici vorba de SCHUFA, de mape sau lte lucruri, sau cel putin nu m-au pus pe mine sa o fac (SCHUFA).

    • #85

      @ Arhi. Nu citesc in diagonla. Mi s-a intamplat o singura data sa imi ceara “mapa” cu o gamada de hartii personale, inainte de vizionare. Normal ca le-am dat flit.
      @ Alex. Privind 7 zile fara hartii. Eu. Kelheim de 3 ori. Eu. Straubing. Eu Wiesenfelden… unde am si ramas ca am cumparat casa. Cum zicea cineva mai sus: sa ai si noroc.

    • #86

      @Misu: tu vorbesti ca un om care lucreaza in Regensburg dar nu a gasit un apartament acolo in 7 zile si fara hartii, ca l-ar fi luat.

    • #87

      nu are sens, vorbesc aiurea.

    • #88

      Chiar daca destul de des nu am aceasi parere cu Iulia, ea are dreptate. Or fi cazuri in care-ti iei locuinta fara schufa, dar de obicei te controleaza si-n cur. Si sa compari “Golan Höhe” die Palestina aks Hanau cu München…mda. ai puta sa compari si Kassel cu Hamburg. Ce am observat eu in ultimi 3p de ani este ca pentru germani totul este o afacere: ce riscuri si ce ii ofera mai mult dpdv financiar daca si-ar asuma un risc in plus? Eu as prefera mereu un inginer intr-o bransa solida (sa zicem bmw) in loc de un it-ist la un start up. Iulia are dreptate nu este vb. (in maj. cazurilor) de origine si pipapo ci de bani si siguranta.

      By the way cunosc o copila a unori moguli ucrainieni care acum cativa ani a inchiriat un apartament la berlin cu chiria platita cash pe trei ani…in un asemenea caz poti sa fi ce vrei de meserie sa vi de unde vrei conta unui asemenea contra candidat nu ai nicio sansa…zero, niente, null… este doar un business

  8. #89

    Inca 3 saptamani. Abia astept.

  9. #90

    Si, ti-a placut Münchenul ? Am stat vreo doi ani acolo, la nici 150 m de Theresienhöhe (pentru cine nu stie acolo se desfasoara Oktoberfestul) si nu pot spune ca m-a incantat peste masura. E ok, dar nu la inaltimea renumelui (Monaco di Bavaaariaaa). Cu limba a fost asa si asa, pentru ca oricat Hochdeutsch ai fi stiut dinainte, din bavareza nu intelegi nimic (inchipuiti-va ceva de cateva ori mai stalcit decat moldoveneasca), e mai dificila si decat austriaca. Marienplatzul in intersezon e misto, cu tot felul de menestrei care te incanta – de la cantatul pe pahare de cristal pana la nu’s ce instrumente asiatice – o cultura a strazii care la noi lipseste cu desavarsire, in schimb in sezon, cand dau navala toti turistii, totul devine obositor. Cel mai mult mi-a placut insa salariul, pe atunci inca in DM, a fost cel mai bun la viata mea. 🙂

    • #91

      e okeish, nu sunt genul care se incanta la orase.

    • #92

      Nu foarte departe de München e Ulmul, un fel de Timisoara pe langa Bucuresti, ca sa dau o comparatie. Acolo mi-a placut. Mult mai linistit, mult mai cochet si mult mai putin cosmopolitism. Bine, nu stiu cum mai e acum. Ma simt ceva mai atasat de locul ala, pentru ca acolo am trait prima data sentimentul de libertate (nu vazusem pana atunci oameni pe atat de relaxati, plimbandu-se desculti in piata Domului, lecturand in cur care pe unde apuca etc.), de civism (populatia era chemata la referendum daca vrea tramvai in oras), de politete, de buna cuviinta, de … armonie sociala ! Vorbim totusi de ani ’90.

    • #93

      da, dar pentru ei era normalitatea… la romani, dupa 30 de ani, gluma preferata pe strazi este urlatul la biciclisti Ai gresit anotimpul, baiatul meu!

    • #94

      Romania iese prost din orice comparatie respectiv nu poate fi parte a niciuneia, intrucat la noi totul se supune haoticului, nu vreunei actiuni voite si prin urmare nu ne putem compara cu altii decat in delasare. Iritant mi se pare ca multi gasesc in asta un motiv de fala, unde mai faci chestiile pe care le faci la noi, nu? Stii, de parca asta n-ar echivala cu “unde mai poti sa ti-o bagi in toti ceilalti fara sa-ti pese ?” …

    • plm, in anii 90 cred ca te cacai pe tine si daca intrai intr-o buda de restaurant in germania 🙂

    • #96

      @ Animaloo

      Prima mea iesire in Germania a survenit relativ tarziu, parca prin ’92-’93. Deja hoardelor de romani li se dadusera de ceva timp liber asupra umanitatii si-mi amintesc ca rugandu-l pe soferul neamt al autocarului sa ne puna un film pe monitorul din fata, acesta m-a bruscat nervos, ca nu mai e loc de pleziruri dintr-astea din ce moment ce noi (n. m. romanii) ii furaseram video-ul. Nu-mi mai amintesc multe, da’ fata lui, rusinea mea si inghitul meu in sec, mi le amintesc de parca ar fi fost ieri. Eram un tinerel naiv, foarte deschis comunicarii cu altii de prin alte parti, nici nu-mi imaginam ca eram tocmai in perioada de varf a expeditiilor de furat ale romanilor prin Germania respectiv prin occident. Asa ca ne meritam pe deplin atitudinea ostila fata de noi si sa nu-mi spuna careva altfel, ca astea nu-s decat incercari de a-i trage si pe ei dupa noi in noroi, de a le gasi in fel si chip si lor ceva cumva compensatoriu la nemerniciile noastre. Si astazi se mai lauda unii ca niste dschingisi-khani cu bravele lor expeditii de praduire din care si-au luat apartamente. In fine, periplul meu vestic n-a avut cel mai bun augur. Destinatia mea era Elmshorn bei Hamburg, un orasel foarte mic si plictisitor, o fabrica de covoare era singura chestie mai de renume prin el, si desi foarte nordic n-a nins macar o singura data iarna-ntreaga cat am stat eu pe acolo. M-a impresionat intr-adevar ordinea, curatenia, nemtii ca oameni (asta desi crescusem printre ei) si faptul ca era atat de urbanizat pentru o mica localitate, dar buda unui restaurant … aiasta nu ! 🙂 Era un mare decalaj evolutiv, nu neg, dar pe atunci nu mi se parea deloc de nerecuperat. Hai sa nu exageram !

    • Poate erai increzator in România, poate erai mai putin impresionabil.
      Reclamele din italia erau pt mine sfuri. Tot.
      92 România e un 89 cu putina deschidere

      Am auzit si eu povesti de acolo. De la luat bicle ca erau nelegate, la cum dadeau telefon acasa cu monede ingreunate cu var. Plus “nu fura de la arabi/turci ca aia te taie”

  10. #98

    @Toni Ceva-Basinel: 90% din romani sunt la munca “de jos”? Serios? Ce surse ai, flacau? Pune aici sursa acestor date, altfel mananci bors.
    In Germania de 11 ani, serviciu bun, cetatenie. As putea povesti pana maine despre ce inseamna, cu adevarat, sa te integrezi in Germania si cata dreptate are Iulia in ceea ce spune referitor la atitudinea nemtilor fata de straini. Nu mai credeti tot ce cititi pe site-uri gen Expunere si Comisarul.

    • #99

      scriu din proprie experiență
      nu se uită nici pulea la tine indiferent câte hârtii, diplome, adeverinte le aduci cu istoricul tău
      îi interesează 2 lucruri: banii pe care’i ai și cât poți munci pe o niminca toată
      TOT OCCIDENTUL E UN CÂCAT FRUMOS AMBALAT

      PS: ȘPAGA TOT 60% ESTE SAU A CRESCUT IAR?

      1
    • #100

      serios, traiesti intr o lume bolnava si sinistra.

    • #101

      cetin, sunt bolnav de schizofrenie
      în timpul liber le spun și altora ce am pățit ca să nu li se’ntâmple și lor
      ȘI PROPOVĂDUIESC CUVÂNTUL LUI ALAH ȘI CONVERTIREA LA ADEVĂRATA CREDINȚĂ

    • #102

      aaaaaaaaa, pai asa zi. e ok, ai dreotate, no problem

    • #103

      am dreptate pentru că sufăr de schizofrenie? SAU CĂ PROPOVĂDUIESC CUVÂNTUL LUI ALAH ȘI CONVERTIREA LA ADEVĂRATA CREDINȚĂ? CARE DIN ELE?

    • #104

      ai uitat de klaus si de kodrutsa :))

  11. #105

    ”apreciaza vointa de a le respecta tara si traditiile, ”

    Asta-mi ridica niste ingrijorari, mai ales ca ai folosit cuvantul vointa.

  12. #109

    Tîlîdîrî. Noroc cu Bășinel, a mai împrospătat un pic atmosfera:)

    • #110

      mă scuzi, Bășinel Labagiu’!

    • #111

      Pardon

    • stii cum era: nici o pisare fara o basina, dar la toni e nici o basina fara o laba

    • #113

      animaloo – bine punctat, laba face toți banii!

  13. #114

    *fetele se integreaza mult mai usor, colegii sunt atenti cu ele si binevoitori, au rabdare cu ele cand vorbesc stricat limba caci nu se stie, poate se fut si multi vestici ar da la estice, mai ales daca au tzatze mari 🙂

    daca esti barbat, asta cu integrarea si prietenii ia-o mai usor, nu e chiar asa daca nu vorbesti bine limba. chiar si asa, daca nu cumva te invarti prin cercuri elitiste, tot vor avea o atitudine asa, mai defetista pana se conving ca esti competent si ok ca om.
    pana atunci insa, te mananca exasperarea…

    1
    • #115

      + faza cu job-ul (partea a 2-a) care rezolva TOT si e si specific/diferit de la o persoana la alta.

      Mai interesant ar fi un ghid de la ZERO, ca astea unde ai niste chestii pre-aranjate nu prea sant “ghid”, sant mai degraba experiente personale.

      Baieti care-au plecat ilegal/cu containerul, ar fi misto sa se-apuce de scris. Probabil ar iesi ceva material bun de un scenariu de blockbuster Hollywood. Si-asa treaba cu emigrantii si zidul e hot topic.

    • #116

      @DanC , ai mare dreptate dar povestirile acelea se spun la un pahar.
      În rest existe multe, multe chestii pe care nu ți le spune nimeni iar românii, vorbesc doar din experienta personală, nu te vor ajuta vreodată.
      Ai mei cumpăraseră cîndva o casă pe o stradă liniștită la periferia orașului moldav unde ajunsese tata bucureștean cu serviciul. Pînă la moartea tatei și plecarea mamei de acolo, peste 20 de ani, vecinii, moldovenii le ziceau alor mei “venetici”… Ei, acum nemții sînt evoluați și sînt sigur ne rasiști. Flamanzii mei nu sînt.

  14. #117

    Parcă a fost mai simplu în BW. Tot în 2013.
    Oricum, mi s-a făcut dor de zona aia.

  15. #118

    Pentru cei cu copii mici si f mici – care e situatia creselor si gradinitelor in zona Munchen? Gasesc unde sa duc copil de 1 an? Cat ma costa, exista cozi de asteptare? Pot sa inscriu copilul pe lista de asteptare inainte sa fiu rezident/chirias acolo?

  16. #119

    Ar fi interesant de impartasit experienta si din perspectiva unei familii cu 1-2 copii, cum a decurs integrarea, sistemul de invatamant (scoala / gradinita), invatarea limbii, etc.

    Sunt convins ca orice persoana civilizata, cu un background bun si care poate presta un job decent, se va descurca rezonabil si se poate integra atata vreme cat e dispus sa urmeze regulile…lucrurile pot sta insa diferit atunci cand trebuie sa dai copiii la scoala, after school, sa gasesti bona, sa-i ajuti sa invete limba si sa se integreze intr-un mediu nou unde pot fi persecutati de colegi datorita statului de imigrant, samd.

    • #120

      @Alin:
      1. Copiii invata limba mai repede decat adultii. E de ajuns sa ii inscrii la scoala, sunt ca niste buretei.
      2.In decembrie a venit o familie cu 2 copii( 4 si 7) li s-a gasit imediat loc la scoala/gradinita, au primit alocatia pentru copii fara prea multa bataie de cap. Despre persecutare nici nu poate fi vorba, pentru ca orice clasa din Germania are minim 3-4 turci/rusi/romani/sirieni . Mai degraba te poti astepta de la adulti, copiii cresc deja in mediul respectiv si sunt obisnuiti cu diversitatea etnica.
      3.Exista si o posibilitate de afterschool care se numeste Schulhort, si care se plateste in functie de venit. Daca doresti si o masa calda , in zona in care stau eu ajunge cam la 150e/luna.copil. (e o medie) . Nu te pot ajuta cu informatii legate de bona, pentru ca mama copiilor lucreaza doar part time si nu a fost nevoie.
      4.Singura problema reala este gasitul de chirie. V-as recomanda orase mai mici, in care cererea nu e prea mare, pentru ca proprietarii prefera persoanale singure/cuplurile fara copii. Nu e o rautate, doar ca atunci cand o familie are copii si nu plateste chiria la timp sau devasteaza casa, e aproape imposibil sa ii dai afara din apartament pentru ca legea spune ca un copil are dreptul la adapost si un anumit nivel de trai, asa ca nu il poti da afara . De aceea, daca au de ales, vor alege mereu persoanele fara copii. In orasele mici oamenii sunt mai deschisi la ideea de familie si nu sunt chiar atat de pretentiosi.

    • #121

      Problema cu orasele mai mici este ca si joburi sunt mai putine, si deci sanse mai mici pentru partener sa gaseasca repede de lucru tot acolo.

    • #122

      @Iulia, mersi de info.
      Nu-mi fac probleme apropo de limba, sunt convins ca se invata repede, nu stiu insa cat de primitori sunt copiii. Ai mei au 8 si 9 ani, in principiu sper ca ar asimila usor.
      Nu vreau sa sune elitist, dar financiar nu imi fac probleme f. mari, range-ul meu de salariu este in jur de 100k pe an(before taxes) asa ca sotia poate sta cateva luni pe acasa pana sa isi gaseasca si ea un job. In conditiile astea cred ne-ar asigura un trai decent pentru inceput (Hamburg este destinatia).

      Repet, singurul aspect pe care il tot cantaresc inainte de a face pasul decisiv este daca familiei ii va fi relativ usor sa se integreze….

    • #123

      Avand in vedere ca am stat o vreme in Hamburg, iti recomand Oststeinbek-ul. Stiu, teoretic e in Schleswig-Holstein, dar practic e lipit de Hamburg, ajungi foarte repede in oras(masina sau transport in comun) cu avantajul vietii intr-o suburbie foarte linistita. Singuru dezavantaj ar fi daca lucrezi pe cealalta parte a Elbei, in Finkenwerder, pentru ca atunci chiar ai o gramada de drum pana la munca.

  17. #124

    Puneti mana pe carte si plecati ca profesori la universitate. Nu trebuie sa stii limba, gasesti apartament super si ai si bani fumosi. Limba si vremea sunt foarte urate in schimb. Nu te vei simti niciodata acasa in Germania.