Scris de Adela Râpeanu

Ca de obicei, pierdem din vedere esențialul. Dincolo de mishteauri și înjurături pe deplin meritate de iresponsabilii – și ăsta e un alint – care au generat situația asta să se joace ei de-a politicienii strategi, rămân următoarele:

1. Nu știm multe despre Covid-19, e pandemie, sistemul sanitar din Ro e așa cum e, istoricul altor țări puternic afectate este clar, parcursul măsurilor este clar, dar cei aflați în funcții publice, aleși sau numiți să muncească pe bani publici pentru cetățeni nu își asumă nici parcursul, nici măsurile.

2. Companiile care pot trimite angajații să muncească de-acasă nu o fac decât în foarte puține cazuri – de ce ar face-o, că nu-i obligă nimeni, iar instituțiile publice nu dau niciun exemplu în acest sens, ba mai mult, ministra muncii – mare isteață, acum în izolare grație istețimii proprii și a șefilor ei – amenință pe cei care iau măsuri de închidere a instituțiilor și-i demite. Sigur, trebuie să se asigure o permanență unde ea se impune, să existe variante, online & co, dar d-aia e ministra plătită, să le găsească și să le dea mai departe. Inclusiv rectori de universități – despre care se știe că n-au afiliere politică, nunu – au postat public că nu închid universitățile până la primul caz – atât îi duce pe ei capul, asta cred ei că e ok să facă să-i mângâie șefuțul pe căpuț. Ce facem cu ăștia?

3. De luni la Parlament, Senat au fost trimiși acasă angajații Comisiei de învățământ – soțul unei angajate este coleg cu o femeie infectată. Ei, angajații ăia trimiși acasă au mers zile bune cu lifturile, au mâncat la cantină, au mers prin alte birouri cu hârtii și alte cele. Bașca, miercurea trecută au avut audieri de miniștri în comisie reunită cu cea de la Camera Deputaților – cu deputați, angajați, presă. Plus, membrii ai Comisiilor respective pot fi membri și ai altor comisii sau au înlocuit colegi la audierile altor miniștri, au mers la ședințele de grup parlamentar, merg în plen, merg cu liftul, merg la masă, au șoferi, consilieri, pleacă în circumscripții cu avionul sau trenul etc. Ce măsuri se impuneau încă de când s-a aflat în Parlament asta? Exact.

4. Parlamentarii au avut de la bun început risc crescut pentru că merg săptămânal în circumscripții cu avionul sau trenul; mulți sunt și medici sau profesori universitari. Nicio tresăltare, nicio masură. Acum se testează repejor, că unul de-ai lor le-a dat-o clar, să vedem cui. Dar cei care-au intrat în contact cu ăștia, ei ce fac? Așteaptă simptomele, nu? Că nu testăm așa, pe orișicine! Chiar dac-avem de toate, cum ne asigură și acum tot Arafat, nemișcatul indiferent de numărul morților care se adună de la Apuseni și până la #colectiv

5. Guvernul, la fel, cu cazuri confirmate și contacți direcți, nicio tresăltare timp de o săptămână. Azi anunță în conferință de presă, stând unul lângă altul, nu la distanță și chemând jurnaliști pe care să-i expună cu bună-știință – că se autoizolează la vile de protocol. Așa, și angajații lor? Liftierele-alea mult-hulite, șoferii, consilierii, toți funcționarii publici care le-au dat hârtii la semnat zilele astea. Arafat &co, de-au avut ei ședințe peste ședințe, inclusiv cu directori de spitale? Ei ce fac? Umblă liberi ca și până acum, se văd cu alte persoane?

6. Presa acreditată la Parlament, Guvern, Cotroceni – ei ce fac? După ce-au umblat înapoi în redacții de-o săptămână-ncoace? Au mers la familiile lor, și-or fi luat și ei din supermarket un zahăr, un ulei, un pliculeț pentru pisică? Or fi mers și ei cu liftul prin bloc? Ei și rudele, colegii, vecinii lor ce fac?

Mi-e așa o scârbă și-s așa de furioasă, cu atât mai furioasă cât știu că leprele care se joacă zilnic cu viețile noastre au și vor avea cea mai bună îngrijire, dacă va fi cazul și nu vor plăti deloc, nu vor înfunda pușcăria cum ar merita pentru haosul ăsta, pentru imbecilitatea cu care ne-au pus și ne pun în pericol.

Apropo, procurorii și judecătorii ce mai fac, bine-sănătoși? Bagă și ei niște acuzații sau nu vor nici ei să supere șefuții?

A, și poate toate categoriile puse în pericol se gândesc la niște class-actions împotriva tâmpiților ăstora. Că de plătit daune au de unde, cinstiții de ei!

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.