De Radu Popescu

Sector 122, rand 23, loc 1 si 2. Astea au fost biletele noastre la meciul Romania – Ungaria. Stiam de la inceput ca o sa stam la 3 sectoare distanta de galeria maghiara, si am aflat dupa ce am luat biletele ca vom sta impreuna cu cei de Dinamo (sud) U Cluj si Craiova.

I-am comunicat Bogdanei toate aceste lucruri, i-am spus cateva din lucrurile ce se pot intampla in peluze (unele le stia deja, le-a mai vazut la alte meciuri) si am decis sa mergem la meci.

Mi s-a parut extrem de suspect de la bun inceput faptul ca cei de la U Cluj si cei de la Dinamo Sud au primit bilete la 2-3 sectoare distanta de maghiari.

Mi s-a parut suspect faptul ca i-am vazut pe cei de la BGS cu spray-uri agitate la curele si cu manusi pe maini stiut fiind faptul ca acest lucru este interzis prin lege. Experienta mea in peluza m-a facut sa-mi pun niste semne de intrebare dar in acelasi timp sis a stau oarecum linistit cand am vazut ca in
jurul nostru marea majoritate a spectatorilor erau oameni obisnuiti, femei destul de multe si chiar
copii si oameni in varsta.

La intrare nu am fost lasta sa intru cu steagul Romaniei pe care era scris numele meu (porecla primita
de la copii) – UBI. Cu acel steag am fost la toate meciurile Romaniei din ultimi ani si la ultimul campionat European la care a fost Romania prezenta. I-am explicat sefului de dispozitiv BGS de la poarta G ce scrie pe steag, am incercat sa-I explic ca nu e nimic obscene sau provocator dar nu am
fost lasat sa intru cu el. Ulterior, la 30 minute dupa ce am intrat, l-a abordat din nou intrebadu-l cum de au fost lasati cei de la Cluj sa intre cu steaguri si bannere pe care erau scrise diverse sloganuri despre Ardeal si Tinutul Secuiesc? Raspunsul a fost unul pe care initial nu l-am inteles: “stai linistit ia-o pe sotia ta si ai grija de ea la pauza pentru ca baietii aia o sa aiba probleme”.

La intonarea imnurilor a inceput nebunia. Ungurii au fost primii care au aruncat cu petarde si apoi cu scaune. Apoi am aflat ca au si intrat peste cei de la tribuna 1. Cei de la Dinamo care stateau deasupra noastra la inelul 2 au ripostat cu scaune si au aruncat petardele primite de la unguri inapoi. La noi in sector in afara de scaunele ce zburau pe deasupra noastra era inca liniste.

Linistea s-a pastrat pana au aparut cei de la BGS. Jandarmii erau deja acolo da ei nu au facut altceva decat sa pastreze cordonul dintre noi si maghiari. Haosul a pornit dupa cum puteti in fimul de mai jos incepand cu minutul 14 brusc si intr-un fel neanuntat.

Cei de la BGS s-au napustit pur si simplu peste cei de la U Cluj lovind in stanga si dreapta tot ce prindeau. Lumea a inceput sa se ingramadeasca, sa fuga spre alte sectoare, cei de sus de la Dinamo au intensificat tirul cu scaune iar tocmai din cealalata peluza au venit cel putin 20 de baieti sa-I ajute pe cei de la Cluj (ulterior am aflat ca erau de la Steaua si de la Petrolul). Noi ne-am retras initial mai sus spre ultimul rand si apoi am sarit gardul spre tribuna a 2-a sub privirile indulgente ale unui agent BGS.

Concluzii? Suporterii, mai ales ultrasii nu sunt si nu vor fi niciodata “usa de biserica”. O spun ca unul care si-a petrecut mai bine de 10 ani din viata in peluza. Ultrasii vor pune pasiune mereu in tot ceea ce fac mai ales la meciurile importante ale echipelor pe care le sustin. Un meci Romania – Ungaria pentru anumiti oameni poate fi mai mult decat un Dinamo – Steaua din anumite puncte de vedere.

Incidente in peluze au existat si vor exista mereu. Rolul fortelor de ordine si a stewardzi-lor este acela de a preveni si de a calma. ATAT si nimic mai mult. Cred ca totul a fost premeditate la acest meci. U Cluj a primit bilete langa maghiari premeditat, controlul maghiarilor si chiar si al celor de la Dinamo, Craiova si Cluj a fost facut sumar, BGS a stiut clar ce trebuie sa faca, cand si mai ales unde. Inteleg acum ca au reziliat contractual cu FRF urmare a incidentelor….sunt extrem de sigur ca si-au luat toti banii necesari pentru a executa ordine, ordine ce au spus ca meciul cu Irlanda de Nord e bine sa se joace fara spectatori pentru ca va avea loc cu 2 zile inainte de alegeri.

Sper din tot sufletul ca macar acum presa sa-si faca treaba si sa scoat adevarul la suprafata.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.