Din cauza atâtor emisiuni cu bucătari, s-a dezvoltat în rândul cititorilor ușor mai low IQ o pasiune către condamnarea mâncatului nesănătos. Practic, a devenit o datorie de serviciu intratul pe internet și comentatul la poze cu mâncare.
Ușor, ușor, o să înceapă să ne fie frică să mai punem o poză cu o ceafă la grătar, dacă nu e însoțită neapărat de niște brocolli stropit cu lime și mențiunea că ceafa e de la un porc argentinian, crescut bio, doar cu porumb fără modificări genetice.
Oare de ce dracu ne-o fi atât de greu să trăim și să lăsăm și pe celalți să trăiască? Dacă eu vreau sămănânc slănină, care e problema ta? O să crapi tu în locul meu?
Foto Copolovici
NOU
Slanina e bio.
NOU
Dar nu-i lași și pe ceilalți să trăiască! Din cauza ta, care mănânci nesănătos, când o să-ți fie rău și o să chemi ambulanța, poate altcineva, care a mâncat sănătos, o să aibă nevoie de ambulanță, care nu o să ajungă la el, că ai chemat-o tu! Și din cauza ta, care ai mâncat nesănătos, altcineva, care a mâncat sănătos, o să moară nevinovat!
Justificări se pot găsi pentru orice cretinătate.
NOU
Dacă celălalt a mâncat sănătos, de ce are nevoie de ambulanță ?
NOU
A dat peste el cu mașina unul care mânca nesănătos. Mâncatul sănătos ar trebui să fie condiție obligatorie pentru permisul de conducere!
NOU
Nu mai simplu punem impozit pe grasime ?
NOU
@Gupi: ala care a mancat sanatos, a si baut sanatos!
NOU
Ei bine, acelasi lucru s-ar putea spune si despre cei care pun poze cu mancare! Pana la urma ce-mi pasa mie ce mananca Popescu?
NOU
ce te tine sa il urmaresti?
NOU
Pentru ca nu am o problema cu slanina ci doar cu mesajele trunchiate, in numele bunului gust si al Sfintilor Cuviosi Piftie si Slanina intreb: CU CEAPA SAU CU MUSTAR?
NOU
cu ceapa. utilizatorii de mustar la altceva decat mici ar trebui arsi perug si defaimati in piata publica
NOU
Utilizatorii de ceapa la altceva decat tocanita sa fie plimbati cu metroul pe magistrala Pipera-Imgb la ora 9 dimineata. Si sa stea in picioare.
NOU
@Arhi, nici la ouale fierte de Paste nu e voie mustar?
@Jollyca, poate vrei sa zici la 8.30. La 9 tot corporatistu e la birou cu prima cana de cafea a zilei sub nas.
NOU
nu stiu, eu sunt ateu:)))
NOU
cu ceapa fara discutie, dar nu aceea rosie, de apa.
aceasta e obligatorie la ciorba de fasole cu afumaturi!
NOU
Slana cu ceapa si tuica rece.
Iar fasolea batuta/facaluita cu zeama de varza in care s-a tocat fin ceapa.
Ciorba de fasole cu ceapa rosie iarna si verde primavara.
Ciorba de vaca cu ardei iute; fara smantana.
NOU
Din traditionalul english breakfast sausages & bacon sunt o constanta in alimentatia fiecarui britanic (in jur de 80% dintre ei declara ca ingurgiteaza asa ceva zilnic).
Adaugand fish & chips + bere te-ai astepta ca procentul de populatie obeza in UK sa fie mare dar este de “doar” 24% vs RO (tara plina de sportivi nativi) unde ponderea este de 30%.
NOU
sunt exagerat demulte legende legate de colesterolul mare din acest tip de alimente, legende bazate fix pe nimic,doar o decizie a nustiucarei comisii americane de acum 30 de ani.
NOU
Paule, am lucrat eu in Londra, la revista “Nursing Standard”. Revezi procentele cu obezii. 🙂 Baietii sunt DISPERATI de cazurile de diabet, intr-un articol plangeau ca unele orase sunt mai balene decat in State, care e un etalon de “asa nu”.
Daca vrea cineva, am sa incerc sa gasesc articolul in arhiva.
NOU
@Cristi: vorbeam din ultimele statistici OMS si NHS. Vezi ca DZ e usor diferit de obezitate, iar obezitatea nu e tocmai acelasi lucru cu supraponderalitatea.
NOU
Nu vreau sa fiu de porc si sa stric postul dar, din tot ce posteaza online andreescu ala, vedem fix 4 cuvinte. Poate omul a zis la misto ce a zis, in genul “Betivule” cand pune unul o poza cu un raddler sau “Curvarule” cand pune un virgin o poza cu el si ma-sa la biserica, duminica dimineata. Adica de la 4 cuvinte alea mi se pare cam deplasat sa ii facem proces de intentie cum ca ar fi vegan turbat.
NOU
stai, ca aia e doar exemplificativa:) poate ala a zis la misto, asta nu face invalida afirmatia mea. de cate ori am pus eu aici ceva cu mancare si am avut 100 de comentarii care imi explicau cum ca sunt gras si o sa mor ca un porc ce sunt si merit pentru ca sunt porc de porc,porcule care esti tu porc?
NOU
nivelul colesterolului din sânge nu are nicio legătură cu nivelul de colesterol / grăsimi din alimente. nu la homo sapiens sapiens. poate la găini și iepuri. acumularea colesterolului are doar cauze genetice si psihice (stress, gen).
fripturi, grăsimi, legume, prăjeli… nu există mâncare nesănătoasă, ci doar oameni care manâncă greșit. adică prea mult (mai mult decât au nevoie), prea lacom, la ore ciudate etc.
NOU
Există totuși și mâncare nesănătoasă: salata de biof cu salmonella. E drept, aia nu îngrașă.
NOU
Nu poți să spui chiar nicio legătură. Are o legătură mică, mai mică decât se crede în general, dar nu este 0.
NOU
Ba exista mincare nesanatoasa: Corporatiile (din pacate) au reusit sa convinga FDA sa accepte tot felul de aditivi care nu au ce cauta in mincare pentru a creste profitul ( durata de viata mai lunga pe raft, culori mai apetizante, etc).
Un exemplu nevinovat: ciocolata facuta in USA contine ulei vegetal in loc de unt de cacao. Desigur ca are gust de cacat….dar cind asta este ce mininci o viata intreaga ti se pare chiar bun.
NOU
Adică, Ioane, vrei sa zici ca dacă consumi doar alimente ce nu conțin colesterol sau precursori care se metabolizează în colesterol, tot poți sa acumulezi și sa îți crești nivelul de la stress și ore ciudate?
Suna un pic ca cliseul cu aia care se îngrașă “din nimic”, ca se știe, aerul și apa sunt pline de metale grele.
NOU
@balaurul: eu încă nu am auzit de vreun studiu clinic serios care sa demonstreze asta. dar cum nu sunt medic nici cercetător nu îmi permit să dezvolt vreo polemica.
@mihai007: mă înclin, așa este. doar că pentru mine aia nu e mâncare, este doar triumful chimiei asupra alimentelor 😀
@incubus: da, cam așa zic. remarcă, nu am zis nimic despre îngrășat, doar despre nivelul colesterolului.
colesterolul este una dintre cele mai strălucitoare sperietori inventate de industria farma.
cifre:
-nivelul ”periculos” al colesterolului a scăzut masiv in ultimii 20-30 de ani. adică, dacă in tinerețea mea un nivel de 300+ era acceptabil, astăzi la peste 250 ești pe moarte;
-piața mondială de statine (latest shit ca medicament de reducere a nivelului colesterolului) este de peste 30 de miliarde de euro. insist: piața statinelor, nu a medicamentelor anti-colesterol.
fapte:
-aproape orice pacient cu hipertensiune, usor supraponderal sau cu tulburări gastro-intestinale va primi si o rețetă de medicament anti-colesterol;
-oameni care manâncă untura pe pâine, unt cu lingurița, camembert, kaiser sau ”grăsimuță” (piept de porc) și au colesterol sub 200; oameni care mănâncă pește, vita sau chiar lacto-vegetarian si se mențin pe la 300 doar cu medicamente.
NOU
E un meniu nesanatos dupa standarde de acum 30 de ani. Dupa standardele de azi e un mic-dejun foarte corect.. High fat, low carb.
NOU
proteine + grasimi + legume verzi. low carb 😉
NOU
Se pare că fiecare avem în noi gena bunului samaritean. Că la unii e dominantă, asta e…
NOU
Cum stii ca cineva e vegan sau vegetarian ? Stai linistit, iti va spune dupa 5 minute .
NOU
Ce vegan crezi c-are atata rabdare??? “Sunt vegan si ma numesc X” e mai degraba ordinea.
NOU
daca te lauda toti atunci nu e bine, e ok atata timp cat oamenii au pareri diferite. Cand pui o poza tu defapt ce faci? inca nu ai mancat mancarea si astepti sugestii pana se raceste? in functie de comentarii te simti bine sau rau?
NOU
mda, tocmai ce am mancat o nesanatoasa ciorba de burta
NOU
pot sa spun ca aseara am bagat un hamburger si o portie de cartofi wedges si o bere neagra DUPA ORA 19:00 ?!?!?!?!? si am ajuns acasa si am mai luat 2 beri cu putin porumb boabe prajit si sarat !??!!? sa faca icter toti dieteticienii netului !!!
NOU
Oficial, pot sa-ti spun ca e belita coana..
NOU
te-ai ingalbenit nitel, este ?
NOU
Io tocmai terminai de mâncat o ceafă lată de porc, nu de bulgăroi. Vegan sunt, vegan mă numesc.
NOU
Eu sunt de 4 zile la mama acasa. In Moldova. Chiar la Vaslui. 🙂
S-a dus dracului toata dieta. Eu am lucrat mult la (lipsa de) burta asta, dar batrana imi da de ma juleste.
Poale in brau, bors de cocos, ardei umpluti, dulceata de casa, harbuz, papusoi fiert… Ce dieta, Vasile, ej’ nebun?
As vrea sa vad un vegan cum rezista la niste parjoale moldovenesti… 🙂
NOU
Vasluienii isi mentin silueta batand nevasta.
NOU
Si te mai cheama Vladimir…
Asta cu batutul nevestei e posibil sa aiba legatura directa si cu cat de buna e mancarea. Eu nu am intalnit pe nimeni care sa-si bata nevasta, in acelasi timp, pe unde am fost in zona, femeile faceau o mancare dumnezeiasca. Daca ajung si pe la unii care isi bat nevasta, am sa cer o gustare. Lol.
Pana una alta, se stie cs moldovencele fac cele mai reusite parastase. 🙂
—
Plec, ca ma cheama mama. A gatit ostropel de vita si salata de vinete. :p Pentru maine cica baga o zacusca de vara si/sau un ghiveci calugaresc.
NOU
Şi mie îmi place să mănănc slănină cu ceapă şi mă doare-n cot că fastfudistul şi nutriţionistul spun că nu e bine. E bine, îţi spun eu, că altfel nu trăia bunica 90 de ani şi mama 85.
NOU
asta e un mit cu traitul bunicilor care nu au lucrat la patron, tu nu vei trai atata indiferent ce mananci.
NOU
Mai vorbim peste vreo 30 de ani.
NOU
Noi. Singuri 🙂
NOU
Nu stiu de ce dar parca veganistii/vegetarienii sunt cei mai razvratiti, frustrati, agresivi…..si sa nu mai punem altele ca e de prisos. Personal am vazut carnivori care pregatesc si ceva vegetarian la petreceri pentru ca sunt constienti ca nu toata lumea poate manca carne (din motive de sanatate, religioase…etc). Sa-mi spuneti voi un vegan care pregateste o petrecere, comanda si ceva cu carne pentru amicii carora le place carnea. Nu, el va obliga carnivorul care vine la petrecere sa-i inghita ultima chifteluta facuta din soia “nemodificata”, salata cu alge si alune de papua noua guinee si sare de himalaya si sa-l covinga prin toate mijloacele cat de buna e mancarea aia cu gust de burete de baie amestecat cu furaje.
Iar daca mergi la o petrecere si tocmai stai in fata cu o bucata de friptura si incerci sa ataci partea cea mai gustoasa vine veganistul cu o fata galben pamantie si ochii dusi in fundul capului sa-ti explice cati carbohidrati, azotati, fosfati si nefibrati bagi in tine.
NOU
en.wikipedia.org/wiki/Full_breakfast
Breakfastul englezesc/irlandez este cea mai dumnezeiasca chestie care exista pe pamantul asta. Nu e sanatos? Nu stiu, sa se intereseze cine vrea sa moara sanatos!
NOU
Prin 2007 era un ardelean în fața Cășii Scânteii, vindea caș sărat, caș afumat, o nebunie, mânca până plesneai.
Și cum stăteam eu bacolo să cumpăr niște brânză de la om, trece un corporatist în costum pe lângă noi, strâmbând din nas:
– Vai, dar brânza asta nu e ecologică deloc!
M-am uitat ca tâmpitul la el, nu știam ce dracvului e aia brânză ecologică. Brânzarul n-a schițat niciun gest, pentru el haterul ăla nu exista.
NOU
Parintii si bunicii nostri prajeau la oua si la slanina si la cartofi de ii lua naiba. Si inca o mai fac, si aia care au murit, au murit la 80-90 de ani si aia care inca mai traiesc au peste 70, sau o sa ajunga la peste 70.
Pericolul nu e in a praji corect ceva acasa, pericolul e in a manca ceva prajit intr-un ulei unde au mai fost prajite 1000 de portii in ulei la o temperatura foarte ridicata (deep fry – gen McDonald’s & KFC si restul).
La momentul de fata, niste oua prajite cu slanina si cu o branza si o rosie langa mi se pare cel mai sanatos mic dejun pe care l-as putea manca vreodata.
Asta daca incerci sa ai un rationament corect fata de o alimentatie corecta, astia care ii dau inainte cu legumele si bio-rahaturile au pierdut din start: nu exista medic pe lumea asta care sa iti spuna ca o dieta vegana/vegetariana (care dracu o fi diferenta) e sanatoasa.
NOU
Sa-i lasam pe puletii aia care comenteaza cu ce mancare nesanatoasa si cauta validare si nu stiu sa dea un exemplu a ce considera ei ca fiind sanatos si hai sa ne gandim la urmatorul lucru. de cand te-ai nascut, sau de cand te-ai mutat cu sotia, de cand au aparut pe lume copii, in viata asta, inca de la nastere nu traiesti chiar singur cuc (m-am cam exprimat aiurea dar sper sa intelegi ce am vrut sa zic). Mai exact nu poti zice “ma doare-n pula, e viata mea, crap eu”. Cu tine in casa mai traiesc persoane care direct sau indirect, voit sau nu trebuie sa adopte din stilul tau de viata, si tu din al lor. Pe scurt, daca fumezi, daca mananci de-ampulea (si sa nu se inteleaga gresit, prin mancare sanatoasa nu ma refer la salata, trifoi si rucola), atunci si copii tai vor fi nevoiti sa traiasca in acest mediu, sa manance ce mananci si tu. Ca tu sa-i zici copilului tau “bah nu e bine sa fumezi” in primul rand trebuie casa in care traiti sa fie cumva de nefumatori, ca tu sa fii exemplu pentru el. Pentru ca daca el te intreaba “pai tu de ce-mi zici mie sa nu fumez daca tu fumezi?” iar tu daca-i raspunzi “ca eu sunt bou” atunci el o sa zica “lasa-ma sa fiu si eu bou in viata pe care o traiesc. Ca sa sumarizez, nu esti singur de capul tau. Prin exemplul tau esti responsabil a ce transmiti mai departe familiei. (eu nu sunt un bun exemplu, nu mananc sanatos, dar ma stradui, repet prin mancare sanatoasa consider chiar si slanina decat cacaturile fara gust)
O alta problema la mancarea nesanatoasa (si aici vorbesc de cea cu toate cacaturile in ea, de fructele pline cu nitriti) e cand apare un copil, si incepi sa introduci solidele, piureul de mere, de avocado, de banane sau ce-i mai faci acolo. E foarte important ce mancare ii dai. Sa nu fiu inteles gresit, nu ma refer la gaini care au mancat doar porumb nu stiu de care, ci daca ai posibilitatea sa iei niste fructe mai organice, daca iti permiti, fa-o. Daca organismul nostru suporta mai mult sau mai putin toate cacaturile, atunci cand ai un copil de 6 luni conteaza ce-i dai sa manance.
In rest eu am o problema cu aia care semnaleaza o problema (gen ce mancare nesanatoasa) dar nu ofera si detalii, exemple, solutii de rezolvare.
NOU
Terminați cu mizeriile astea cu bunicii îngropați la 100 de ani.
Diferența dintre bunicatu și tine este ca el rupea sapa în doua toată ziua. Tu stai în cur la calculator toată ziua.