suhoi

Înțeleg că, de la anul, nevoile de securitate ale româniei sunt acoperite, alocându-se 2% din PIB pentru apărare. Mă simt practic, foarte ușurat, deși aș fi preferat să fie 6% pentru învățământ, dar fie, dacă apărarea o cere…

Doar că mă întreb, la ce folosește bugetul ăsta, atâta timp cât noi nu avem o industrie de apărare competitivă? La ce ne folosește că luăm avioane refurbished de la portughezi, avioane care nici măcar nu se pot compara cu, să zicem Suhoiurile rusești? La ce ne folosesc avioanele de transport Spartan, când noi luptăm cu kalashnikovuri?

Întrebarea mea e foarte serioasă, pentru că, indiferent de bugetul alocat, el este absolut mizer față de ce alocă țările care ne sunt tradițional inamice. Și da, Ucraina nu ne este prietenă, să știți. Și nu pot să nu mă întreb dacă de fapt acest buget de apărare supradimensionat nu reprezintă de fapt încă o mită uriașă pentru țările ce compun NATO Uite, noi vă dăm moka banii ăștia, pe rebuturile pe care voi nu le mai folosiți din anii 90, dar voi ne apărați în caz de ceva.

Nu spun că nu e o strategie ok, pentru că e clar că, în afară de unguri, în caz de ceva, noi nu batem pe nimeni, dacă suntem lăsați singuri. Dar poate ar trebui alte metode de a camufla mite de această magnitudine. Cum ar fi angajarea de companii din state NATO să ne facă vreo câteva autostrăzi.

Zic și eu…

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.