in urma cu un cincinal, stăteam într-un apartament din cartierul fraților mei de la BUG Mafia, Pantelimoun. Apartamentul frumos, mare, doar cu 2 probleme. Unu, nu avea deloc lumină, având în față un mare copac și doi, era mobilat, așa cum spune tradiția, clasic. Adică recamiere și vitrine de pe vremea lui Barbarossa plus niște covoare antice, supranumite arta, pe care nu aveam voie să le schimbăm.

Un lucru era bun acolo. Gazele și căldura se plăteau paușal, adică la comun, iar întreținerea ieșeaa chiar decent, fiind bloc de bătrâni strângători, care nu dădeau drumul la căldură decât pe la mijlocul lui noiembrie. În rest, mai purtau o cojoacă. Sincer să fiu, am impresia că unii chiar își făceau nevoile la ghena din spatele blocului, ca să nu tragă apa la baie. Dar asta e deja altă discuție.

Pe la sfârșitul lui noiembrie, s-a făcut mare adunare de bloc, să ne pună ELSACO repartitoare de căldură, ca să ieșim mai ieftin cu întreținerea. Bineînțeles, suflarea de babe și moși a dat pe spate de fericire, hell yeah, cum să nu, punem repartitoare. Și s-au pus repartitoare, a costat o gălăgie de bani, chiar și achiziționate în rate. Toată lumea ejaculator de fericită, gata, problemele noastre s-au terminat.

Ca punct de reper, întreținerea mea, la 2 camere, 60 și de metri pătrați, era maxim 300-350 lei pe timpul iernii. Și a venit prima întreținere cu repartitor. 700 de lei. Scurt, din încheietură. Mi-a căzut părul de nervi, hai peste administrator, nu se poate, hoție curată. Ăla săracul, ne-a arătat consumul și hârtiile oficiale de la ELSACO, atât era, era totul corect.

A doua lună, am făcut și noi ca moșulicii din bloc. Lăsată căldura deschisă doar în dormitor, în rest închis și deschis doar la nevoie, mai un aragaz aprins, mai o haină pe noi, deh, să facem economii. După care a venit întreținerea. 550 de lei. Asta după ce făcusem economii și tremurasem de frig ca eroii, iar fără repartitoare era cald și bine, umblând numai la deshabillie-ul gol

Din fericire, nu am mai apucat acolo și următoarea iarnă, i-am lăsat pe pantelimonezi să se scalde în binefacerile repartitoarelor de căldură. În continuare a rămas pentru mine un mit neexplicat, cum se poate ca fără repartitoare să plătim puțin, iar cu repartitoare să se dubleze costurile.

Mi-am adus aminte de pantelimon, citind cum își scot acum alții repartitoarele, din aceleași motive.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.