Îmi amintesc ca ieri că din clasa a 5-a începând îmi puneam adesea întrebarea: “la ce naiba îmi foloseşte să ştiu asta?” Pe vremea mea (sună pur şi simplu delicios :D) chiar se făcea şcoală. Ţin minte că în clasa a 7-a ne-a pus profesorul de geografie să învăţăm capitalele Africii. Şi le-am învăţat. Toată clasa ştia toate capitalele Africii. Noaptea în somn dacă mă trezeai ştiam care e capitala Nigerului. Şi a continuat tot aşa: capitalele Asiei, ale Europei etc. Apoi în clasa a 8-a judeţele ţării cu toate reşedinţele. Şi era meticulos, trebuia să ştii să i le arăţi şi pe hartă, nu te jucai doar să reciţi. Ştiu că din clasa a 6-a începând aveam toţi Atlas şcolar şi nu exista oră de geografie fără ca profesorul să vină cu harta după el. Fără să  ştii la hartă nu treceai clasa.

Tot aşa a fost şi la biologie. Zău, nu pricepeam de ce trebuie să ştiu de cromozomi şi tot felul de alte chestii (care se vede bine că nu mi le-am însuşit prea bine de nu mi le amintesc), dar le învăţam. La fizică planul înclinat şi legea lui Arhimede erau nişte prăpăstii. Chimie. Zău aşa, musai să ştiu ce e NaCl? Şi eprubeta? Şi tabelul lui Mendeleev? Apoi când am ajuns în clasa a 9-a cel mai mare chin au fost schemele logice la informatică şi programul Pascal. Dar schemele logice, domnule la ce îmi foloseau secvenţele “if… do” şi “do…until”? Eh, uite că de multe ori în viaţă mi-au servit.

No, să vă spun acuma, la 32 de ani am înţeles de ce: pentru cultură generală. Pentru că de exemplu în meseria mea – de traducător – dacă n-aş fi avut cultură generală greu mi-ar fi fost să traduc cum trebuie. Pentru că nu e de ajuns un dicţionar. Trebuie să ştii şi ce termen să pui într-un anumit domeniu… Altfel îţi va ieşi o traducere de genul “bateţi proteina până se face zăpadă” în loc de “bateţi ouăle spumă” (în germană era: “Das Eiweiss zu Schnee schlagen”) sau “Alegeţi călăreţul general” în loc de Selectaţi tab-ul “General” (în germană: “Das “Allgemeines Reiter auswaehlen”). Şi nu glumesc, un coleg a corectat cândva aşa o traducere.

Iar capitalele lumii îţi servesc, să zicem dacă lucrezi la un proiect mare, cu baze de date şi ai doar oraşe şi coduri de ţări. Şi dacă ai şi normă de x pe oră nu prea ai vrea să pierzi vremea căutând pe google. Însă dacă ai învăţat la vremea respectivă capitala Nepalului atunci când vezi Kathmandu şi NP nu mai pierzi vremea să vezi ce ţară e NP, ştii că e Nepal şi mergi mai departe.

Problema mare pe care o văd eu e că la ora actuală nu se mai face geografie nici ca să ştii diverse oraşe din judeţul tău, dar mai capitalele lumii. Să nu mai vorbim de faptul că unii profesori nu ştiu ei să arate pe hartă unde e Nepalul…

O săptămână minunată să aveţi!

(ps: şi gata că azi s-a dus naiba norma câştigată ştiind capitala Nepalului 🙂

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.