Am un prieten care a plecat in Belgia, sa isi deschida o afacere. Nu mai mentionez faptul ca fi-sa a primit automat, din momentul inscrierii la liceu, alocatie, care alocatie est 120 E.

Tipul, ca sa deschida firma, are nevoie de recunoasterea studiilor facute in rromania. Ei, ghiciti de ce problema s-a lovit. Belgienii nu prea vor sa recunoasca diplomele rromanesti, eliberate de facultati particulare. Motivatia? Nu sunt serioase.

Si cum sa nu le dai dreptate. Eu stiu cel mai bine. Am terminat anul 1 la facultatea pe care o urmez fara sa am decat o restanta, si aia din cauza ca mi-a fost lene sa scriu. Nu am invatat nici macar o data. Nu am fost la nici un curs in afara de examene. Nu sunt un geniu, iar elev eminent nu am fost in viata mea.

Nu, nu mi-am platit examenele. Nu am bani pentru asa ceva. Dar cunostintele generale mi-au fost suficiente pentru a promova examenele din facultate. Deci, nivelul de examinare nu este ridicat de nici un fel.

Cata baza poate pune un angajator pe diploma obtinuta de mine? NICIUNA. Singura problema este ca eu fac facultatea just for fun, nu pentru a obtine beneficii datorita ei.
Dar am colegi care ma intreaba care e iconita de Excel de pe destop(nu e o greseala cum e scris). Am colegi care nu au auzit in viata lor de mouse, RAM sau alte de-alea.

Oamenii astia, la terminarea facultatii, vor fi manageri in firmele unde lucreaza. Valoarea lor, din punct de vedere intelectual, este zero. Dar au diploma.

Si-atunci, au dreptate belgienii?

PS: Astazi la ora 16:00 a venit Astralu` si mi-a pus net. Viteza maxima de dld, 150 KB. Care zicea ca da de baut nustiucat daca vine UPC saptamana asta??

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

20 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    apreciez foarte mult sinceritatea de care dai dovada.

  2. cand vine vorba de facultate cred ca foarte mult conteaza si de determinarea si motivatia studentului , aia care vor sa invete ceva invata , restul.. si pentru ca trebuie sa castige si universitatea respectiva un banut cinstit sunt acceptati ,tolerati si trecuti si cei din categoria restul 🙂 , acum nu prea stiu care e treaba prin Belgia si de ce trebuie sa aiba studii superioare absolvite pentru a-si deschide o firma ..

  3. @Follenvie: Eu cred ca, oricat de motivat ar fi studentul, se pierde intre cei care nu vor sa invete si care il iau la misto…

  4. mane depinde la ce faculta termini cum ai spus si tu la alea particulare ii un fel de rai pentru mine ,tine si şcolerii emininke ca noi …din pacate sau din fericirire nu sunt la facultate particulara dar am multi prieteni care sunt asa ca stiu despre ce vorbesc… ei merg asa la faculta :1 data pe luna sa adune cursurile sa le xeroxeze sa aiba de unde sa copieze la examene ,dupa aia la inceput de an merg mai des sa vada ce femei noi mai sunt adica boboci in rest doar in sesiune sau in restante ca spun ei sa nu bata la ochi ca ia din prima examenul si el ii copac
    dar stai linistit ca nici la alea de stat nu ii chiar mare diferenta doar ca la mine mai merg la laboratoare ca alea se platesc si atunci cam de 2 ori pe saptamana cam 4 ore max in total

  5. Scuze de off-topic, nu inteleg o chestie.
    De ce ai renuntat la diacritice? Credeam ca iti iubesti tara…:P

  6. #6

    scriu de pe alt laptop, care nu are diacritice instalate. NU IMI IUBESC VREMELNICA TARA

  7. De ce ar fi recunoscute daca unii termina facultati de comunicare si habar nu au sa comunice? Am avut prilejul sa intalnesc foarte multi oameni care nu au invatat nici teorie si nici practica in facultate si care, mai mult, isi doresc sa lucreze in domeniile pentru care ar trebui sa fie pregatiti. Facultatile sunt un mare fasss…(cele mai multe, dar nu toate)

  8. #8

    depinde si de studenti:)

  9. da, depinde si de studenti. unii chiar isi merita diploma… insa cei care si-o merita reprezinta maxim 5%. si situatia nu e mai roz nici la facultatile de stat.

  10. #10

    Ce facultate faci? Si ce facultate a facut colegul?

  11. Arhi, inteleg ca prietenul vrea sa-si deschida un fel de PFA. Il sfatuiesc sa faca una din societatile la care capitalul social poate fi oricat (si 1 EUR). Aici ai o descriere succinta fiecareia dintre societati.
    is.gd/22Nu

    E adevarat, nu e ca la PFA, trebuie sa tina o contabilitate minima, dar macar scapa de problemele cu diplomele…

    Plus ca, la adresa aia (www.wallonie.be) poate gasi si “ajutoare nerambursabile” pentru diferite domenii de activitate.

  12. #12

    multumesc, o sa ii transmit

  13. Bine, degeaba face omu facultate la stat daca tot prost e si habar n-are de nimic. Nici facultatea la stat nu e o garantie ca omu o fi bun de ceva.

  14. Facultatea e foarte importantă fiindcă te ajută să te formezi şi să-ţi găseşti idealul, de aceea trebuie să o alegi cu cap. Am evitat şi mă amuză când văd ofertele facultăţilor particulare care nu mai ştiu ce metode să aleagă ca să mai atragă câţiva fraieri…

    Arhi tu să înţeleg că scoţi bine din blogging dacă nu pui mare preţ pe facultate….

  15. 150 kilo..cam putin; la fiberlink am abon cel mai mic si am 320 kilo.. cum vine asta?

  16. foarte tare şi foarte corect! nu candidezi pentru presedintie? sigur vei avea voturi! 🙂
    apropo de net: am văzut ca nu-ţi merge prea bine. nu mai bine bagi Romtelecom? eu de acolo am, şi stau într-o localitate. Am viteza maximă de 600 kB/sec şi pică foarte rar. Nu fac reclamă, sunt (surprinzător?) un client mulţumit! preţul: 12, 5euro +abonament la fix.
    dar dacă îmi amintesc eu bine, parcă ai boală pe romtelecom şi pe telefoanele fixe.
    aşa că mai bine bagă-ţi ERDEESH . 🙂

  17. #17

    Pai inseamna ca aia de care zici is prosti cu diploma. La propriu.

  18. scuza-ma omule, dar sunt foarte multi care merg la faculta just for fun. sau ca experiment.

    insa am avut cateva situatii absolut jenibile cand am incercat sa intreb un prof cate ceva pe langa materie, si juma’ de sala a belit ochii speriata : “shit, daca ce intreaba asta intra in examen? taci dracu! ”

    deci, mersi, dar depinde si de oameni. si de profesori. valorile sunt inca acolo, asteapta. ele nu se modifica. doar standardele noastre, in jos.

  19. #19

    Stai calm; eu am facut facultatea la stat, dar nici astea nu sunt bine privite. Iti spun asta din sursa sigura si explicatia ar fi simpla: in afara nu prea au nevoie de forta de munca atat calificata, cat si bine platita. Daca s-ar putea doar calificata, ar fi ideal. Si poti sa-i condamni??? Doar noi mergem pe capul lor.
    PS: Felicitari pt Astral! 😀

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam