Tot timpul citesc pe net și facebook povești despre curieri. Cât de nasolisunt, cum sunt neînțelegători, cum sunt de rahat etc. Cea mai mare parte de nemulțumiri umane sunt curierii, după care vin medicii și politicienii.

Să vă spun care este secretul să ai toți curierii la timp și de calitate.
Secretul este TIPS-ul.

Ce nu înțeleg mulți dintre voi este că joburile lor sunt niște munci EXTREM de grele, ce necesită atenție extremă 100% din timp, trafic, pachete, bani, iar acești oameni sunt plătiți execrabil. La orice firmă de asta de coletărie, exceptând TNT, salariile sunt de ordinul mizeriei, orele sunt nelimitate, ppleci la 7 din curte și te întorci la 11, nu există suplimentare, nu există beneficii, nu nimic. Ca niște corporații corecte, firmele de curierat îi consideră sclavi și îi tratează ca atare.

Știu, veți zice că dacă nu le convine, să plece. Sigur, chiar așa funcționează piața muncii, în exact acest moment se găsesc joburi peste tot, cu salarii bune, beneficii decente, asigurări de sănătate și ce mai e nevoie.Doar că nu.

Iar oamenii aceștia, indirect, lucrează pentru voi. Vă sunt angajați, deși nu realizați asta. Vă bazați pe ei să vă aducă la timp laptele praf pentru copii, vă bazați să vă aducă laptopul întreg, frigiderul netrântit și zgâriat, aveți speranța și încrederea că va face toate astea pentru voi.

Desigur, e în fișa postului, doar că, atunci când ești sclav și ai de împărțit 1000 de colete în doar 14 ore de muncă, e cam greu să faci totul la perfecție, pentru că ești prost plătit, mănânci prost, obosești, îți scade atenția.

Și atunci intervine TIPS-ul. Vrei să te diferențiezi de ceilalți clienți la care ajunge curierul tău care, în general, e același? Vrei să fii sigur că îți aduce comanda la timp și întreagă, că te sună, că o lasă la un vecin dacă nu ești acasă și alte fițe de astea?

Lasă-i omului un tips decent, pentru că copiii nu se hrănesc cu mulțumescuri. Chiar fără să vrea, vei fi prioritizat în fața celorlalți, multor ceilalți, va veni la tine rapid, pentru că va ști că primește ceva pentru efortul său.

A, desigur, dacă ești genul cum citeam pe net că Eu nu dau tips nici la restaurant, ăla e jobul lor, să și-l facă, e în regulă, fii sigur că viața așa funcționează.

Cum să faci să vină întotdeauna curierul la tine

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

69 comentarii Adaugă comentariu

  1. 50 lei de crăciun fac minuni tot anul.

    1
    • #2

      Poate la Brasov, la Bucuresti vad probabil zeci de curieri diferiti pe an in aceeasi zona. Hell, a reusit emagul sa imi livreze o comanda sparta in doua cu doi tipi diferiti in aceeasi zi.
      Ca sa nu mai vorbim ca 50 ron pe an, daca ai 50-60 de comenzi pe an e minune mai mult pt tine. Cinci lei pe livrare, bacsis standard. Dar mult mai mult decat atat, raspuns la telefon din prima, fara negocieri de genul ma gasiti intre 13 si 13:10. Fara plata cash sau “stati ca n-am marunt”. Asteptat cu usa deschisa dupa ce a sunat la interfon, nu plecat la baie intretimp. SMSul cu pinul deschis. Etc.

    • #3

      Sărăcie în Brașov.

    • #4

      Corect :-))

    • #5

      Si daca vine altul si tot altul ? La easybox cum facem ? 🙂

    • #6

      Da si tu 50 de lei la 2 ani ca strici piata in Brasov!

  2. #7

    total de acord.

  3. Pana la tips as adauga ” Multumesc” si ” Cobor eu”

    • #9

      Mai ales daca n-ai lift sau nu functioneaza si stai mai incolo de etajul 2.

      1
  4. #10

    De fiecare data le dau (in functie de valoarea comenzii). Absolut toti, indiferent de companie, ma suna cand ajung la poarta.

    1
    • #11

      eu stau pe la Adunatii Copaceni. de cand cu pandemia, am tot comandat cu livrare acasa.
      in 99% din cazuri le dau bacsis (s-a intamplat sa vina cand nu eram acasa, dar au lasat coletul in curte). deja au inceput sa stie la care poarta sa se opreasca 🙂

      1
  5. Mai am eu două tips (pe lângă cel despre tips în sine): plasat comanda la adresa unde te afli în zilele de lucru, în timpul orelor lucrătoare, și răspuns la telefon, for crying out loud. Că am observat că cele mai multe probleme la livrări sunt:
    1. La oamenii care comandă la adresa de acasă și cer curierilor să vină seara sau în weekend, că atunci sunt ei acasă. Unii inclusiv dau instrucțiuni să vină curierul la 9 seara – WTF? Curierul e și el la muncă în timpul orelor de muncă. (Nu includ aici livrările speciale/rapide, aia e specie diferită).
    2. La oamenii care nu răspund niciodată la telefon / numere necunoscute, că “au anxietate socială”, dar stau non-stop cu ecranul în nas. Și pe urmă îi sună curierul, nu răspund, tot ei se supără că n-a ajuns coletul.
    p.s. mi se pare super bună strategia de care zice Vali mai sus, cu dat un bacșiș mare, la final de an, will try it.

  6. #13

    Am trimis saptamana trecuta un colet din Severin in Timisoara, doua volume “Patrimoniul Mondial Unesco” si “Istoria lumii, harta cu harta”. Vreo 5 kg. Eram panicat tot cand m-a sunat, ca e in fata blocului, abia am gasit o cutie de la un router mai vechi. Ii explic omului frumos ca imi pare rau, nu m-am organizat cu ambalarea si ca mai dureaza cateva minute, daca nu poate astepta e mai mult decat ok, vina mea si mi-o asum. A zis ca mai are de facut niste livrari in cartier si se intoarce la mine, sa nu imi fac griji. A fost ok, am ambalat, m-a sunat, am coborat. A zis ca ar fi ok sa mai dea cu “o tura” de scotch ca sa asiguram ambalajul, si chiar i-am multumit, nu era neaparat obligat sa faca asta. Cert e ca expedierea am platit-o eu, m-a costat 36 RON, si i-am dat 50 lei si i-am lasat tot restul. Si da, s-a vazut pe fata lui ca a fost fericit si ar fi vrut sa stranga mana, dar deh, pandemie… nu o sa ma mai vad cu el, dar daca vreodata o sa aiba ai mei colete de primit, sau de trimis, sunt sigur ca o sa fie aici repede. Din fericire si ai mei sunt darnici si cu mana larga.

    1
    • #14

      Radule, și ai tăi tot așa de darnici și cu mână largă sunt la fel ca tine? Tot 14 lei lasă curierului după ce ăla vine și tu nu te-ai pregătit și-l faci să mai vină o dată?

    • #15

      citisem pe fuga si intelesessm ca i a lasat 50, ceea ce era decent. but 14 ffs?:)))

    • pai nu e decent la un cost de 36 lei un ciubuc de 40%? adica e cineva care ar fi platit 36 lei cost de livrare si 50 lei tips? intreb sa stiu daca trebuie sa imi recalculez bugetul

    • #17

      Detaliul care face diferenta: din Severin. Am fost in weekend pe acolo si am mancat covrigi cu 70 de bani bucata. 14 lei bacsis e chiar foarte bine pentru provincie.

      1
    • #18

      Rautaciosilor :))
      Glumesc.
      Da, atat am putut sa ii las. Nu prea vine curierul pe la ai mei des, acum s-a nimerit sa fiu si eu de sarbatori cu ei, si daca o sa mai primeasca vreun colet e bine. E un inceput. Cand stateam in Timisoara acolo da, cam lunar primeam cate 1-2 colete si bacsisul era generos. Chiar ma imprietenisem cu curierul si deja imi stia numarul cand il sunam pentru vreo expediere, raspundea mereu “Da domnu Radu, ajung in x minute”. Si chiar ajungea in alea x minute. Acum la Bucuresti o sa am grija cand o sa vina, sa il cinstesc. Pacat ca la multe comenzi pe emag le pun in easybox, care e la doua blocuri de mine, si astfel ma obliga sa ies sa fac si putina miscare, stand toata ziua inchis.
      Cat despre ai mei, s-ar putea sa fii surprins, dar astia si la magazinul de la colt lasa cate un bacsis. Deh, e treaba lor.

      1
    • #19

      @nd

      Nu văd legătura între valoarea coletului și bacșiș. Dar asta e altă discuție. Eu mă refeream la faptul că Domnul Radu, cum îi place să i se spună, i-a oferit curierului 14 lei când ăla a venit degeaba că nu era pregătit, l-a trimis la plimbare și a trebuit să mai vină o dată. Iar pentru asta, sus numitul era mândru, că i-a oferit ăluia 14 lei pentru tot deranjul ăsta. Mă rog, deja e penibil că trebuie să explic asta.

    • #20

      Domnule Giumbix,

      Nu e vorba de a fi mandru, a fost o greseala din partea mea si o sa am grija sa nu se mai repete, dar omul a fost intelegator si chiar mi-am cerut scuze. Conteaza foarte mult cand nu esti arogant si vorbesti frumos, si poate si omul intelege ca poate si el a fost la randul lui in situatia respectiva.
      Hai sa ramanem pe ideea principala, una foarte buna, aceea de a cinsti omul corect care nu e arogant si face pe desteptul.

      1
    • #21

      Moama da’ carcotasi mai sunteti….Macar Radu a lasat ceva…aia e!

      1
  7. #22

    Las tips tuturor curierilor care imi aduc pachete. Am dat, in functie de marimea coletelor, de la 10 lei la 100 lei si ei tot ca niste mizerii se comporta. Solutia e la firmele de curierat, nu la clienti.

  8. #23

    Vrei sa zici ca o sa fiu adaugat pe whitelist-ul curierului care ma suna sa cobor in fata blocului, daca ii las tips?

    • #24

      da

    • #25

      Sunt si curieri care nu stiu sa deschida portita spre bacsis. Aceeasi zona, curieri diferiti. Prima comanda din pandemie a fost cu: am ajuns, pai urcati, nu se poate, ok….am coborat, nici macar nu era la bloc, era undeva pe o strada perpendiculara. Am zis ok, aia e, nu am lasat bacsis. A doua comanda, ceva de la fashion days. A sunat curierul: sunteti acasa? Da! A venit, a sunat la interfon, a urcat, i-am lasat bacsis. De ce? Pentru ca am avut o experienta de doi lei cu unu si el a facut tot ce mi-as fi dorit sa fi facut primul. Plus de asta, am tot dat comenezi fashion, emag sau about you si e acest curier si omul e mereu super de ajutor. O data sunasem firma de curierat sa trimita coletul in alta zi, pentru ca nu suntem acasa. DIn pacate, curierul nu fusese anuntat. Ne-a sunat curierul, a zis ca el are coletul daca suntem acasa, am zis ca nu, ca am anuntat la firma. A zis: sigur, nicio problema, il pastrezi eu pana luni si prima livrare o fac la dvs. Am multumit, am lasat si bacsis, pentru ca a fost omul de ajutor fara sa fie nevoie. Un 10 lei, indiferent de comanda, lasati din cand in cand, oamenilor de acest gen, chiar ajuta, DACA SI EI IL MERITA!

    • #26

      Nu las nimic niciodata celor care ma cheama in fata blocului. Ma duc, dar nu las nimic, consider ca am facut eu o parte din treaba lui, deci deja i-am dat ceva.
      Daca vad ca e acelasi si face asta de mai multe ori, am grija sa il “dresez” sa urce. Nu e greu, ii zic prima data ca nu pot sa cobor ca sunt in sedinta, si ii dau bacsis cand ajunge la usa. Majoritatea tin minte din prima, a doua oara e suficient sa le zic ca ii astept sus.

    • #27

      Macar va suna sa va spuna ca va asteapta in fata blocului…astia in Canada asa de obisnuiti sa le lase la usa caselor, astfel incat in ultima vreme le lasa si in fata blocurilor…fara sa mai sune! Faza dura cu vecinul meu ungur: Se trezeste pe contul de la Amazon cu o poza ca a venit curierul si ar fi pus pachetul la usa (poza cu usa, covorasul si pachetul). Numai ca surpriza, pachetul era ala care trebuia numai ca usa su presuletul din poza nu erau ale lui…ca el fusese acasa, numai ca acel curier nu a sunat nici la telefonul care trebuie, nici la usa care trebuie…a cautat vecinul genul ala de pardoseala cu placi din poza pe la toate cladirile din zona….oha! Le-a scris la Amazon cu poza cum arata usa lui si presuletul de la usa…a venit in 2 zile curier sa-i aduca alt produs. Asa ca mai bine coborati in fata blocului ca nu va costa nimic…poate omuletul ala e asa de zombie , ca va lasa si alt pachet

  9. #28

    Pana la implementarea si civilizarea comertului legat de plata cu cardul, eu le lasam rotund restul, uneori era 1 leu alte ori erau 8 lei. Oamenii ma stiau de comitet – mereu pregatit si fara fasoane de genul “veniti dupa ora nustiucare”. De cand cu cardul, si cu pandemia s-au stricat si pt ei o parte din lucruri. Eu am ajuns sa le dau din cand in cand si random cate 5 – 10 lei.
    Contruisem o relatie de respect si deservire prompta cu cei doi mari livratori Cargus si Fan, dar ala de la Cargus a plecat. Deci si faza aia cu 50 lei de Craciun e cu dus si intors, s-ar putea sa nu-l mai vezi pe curierul ala. Dar in general nu am probleme si imi livreaza fara stres; am numarul lor, daca ma grabesc ii sun si merg eu pe unde se afla la ora respectiva si imi preiau coletul, daca au trecut pe la mine de asemenea ii sun si merg dupa ei pe traseu (ma ajuta ca stau in zona de case si uneori e pe strada de langa mine, ajung lejer intr-o plimbare usoara).
    La un moment dat primeam ceva colete cu echipamente ce trebuiau montate in cursul diminetii – convenisem cu curierii sa vine la mine prima data si apoi sa plece pe traseu – primisem si fond de premiere pentru asta de la beneficiar, asa ca ii premiam pe curieri generos. Ei veneau si livrau din mers practic – deschideau doar geamul si imi plasau coletul. Si chestia asta ajuta la organizarea zilei, sa sti ca nu ai de asteptat dupa un client de loc, stii ca ala e cu masina in parcare si sta cu mana intinsa sa-i livrezi coletul sa poata si el pleca la treaba lui… povesti sunt multe, dar da, TIPS-ul si vorbitul cu ei ca si cu omul nu ca si cu un sclav care iti este vandut pe viata conteaza mult.

  10. #29

    Unde locuiesc nu cred ca am vazut acelasi curier de 2 ori.
    Si in cazul ultimelor cateva livrari, nici nu apucat sa deschid bine usa ca m-am trezit cu pachetul in brate si curierul deja disparut. Am ramas efectiv cu mana in buzunar pregatit sa „marchez” dar nu mai aveam cui…

    • #30

      Unde locuiesc eu (complex rezidential) vad fix acelasi curier. Si e o fata sub 30. Amabila si competenta. Smart move din partea firmei.

      Cand nu lucram de acasa vedeam fix acelsi curier. (Cladire mare de birouri).

      Locurile bune, dar de unde poti sa-ti atragi rapid si suturi in cur pe SM, se atribuie oamenilor competenti (si non-ghiolbani).

  11. #31

    Pleci la 7 te intorci la 11 ilegal. Ma rog, e legal in anumite conditii, dar nu se aplica la curieri.

    Oricum, chiar si de la 7 la 19 ar trebui sa beneficieze de 24h libere dupa tura. Altfel iar e ilegal.

    Deci hai sa nu mai acceptam ilegalitati ( daca se intampla). Nu traim in anii 90, cand chiar nu gaseai nimic de munca…

  12. #32

    Medicii vin dupa curieri pt ca si acolo poti si trebuie sa dai tips pt a fi prioritizat…

  13. #33

    Eu le las macar 5 lei de fiecare data. Nevasta nu le lasa nimic niciodata (norocul lor ca de obicei eu fac comenzile si primesc coletele). Si nu mi-e niciodata lene sa cobor ca sa nu mai piarda el timpul. Nu am avut probleme cu ei. cel putin la birou, unde venea acelasi curier mereu, ajunsese baiatul ala sa ma cunoasca si sa ma sune sa-mi spuna ca a venit mancarea cainelui. Mereu ne-am inteles perfect pentru ca ii las mereu ceva (niciodata mai putin de 5 lei), mereu raspund la telefon imediat ce suna si nu ii privesc de sus. Sunt si ei oameni ca si mine si fac un job care e solicitant.

  14. #34

    Teoretic, intr-o lume ideala, ar trebui sa fie platiti decent si sa nu aiba nevoie de bacsisuri, chiar sa le refuze ei. Dar, cum lumea noastra e departe de asta, nu-i inteleg pe cei care nu dau. Cel mult doar daca sunt ei insisi ultra-saraci si chiar n-au la propriu 1-2 lei sau ceva, macar ca gest (daca as fi in situatia asta, nu m-as duce sa mananc la restaurant, dar cine-s eu sa zic).

    Mi-a placut in mod special unul recent, care mi-a urcat bicicleta stationara 5 etaje pe jos (a cate doua randuri de scari fiecare); normal ca i-am lasat mult peste cat las de obicei, mai ales ca nu ma asteptam sa se ofere singur si ma antrenasem in prealabil cu ganterele partniorului de o greutate totala asemanatoare (ganterele, nu el).

  15. #35

    Iar eu inca imi astept romul comandat de la FineStore de pe data de 27.11.2020 🙁

    • #36

      update: am vorbit cu cei de la FineStore dupa ce am vazut ca imi aparea “retur colet” pe awb status la Fan Courier si am aflat si de ce: au spart una din sticle si au facut retur la colet in numele meu ca cica am facut eu retur la colet (baieti descurcareti)..cei de la FineStore, draguti ca intotdeauna, imi trimit inca odata comanda! Sper ca au stipulat pe undeva prin contractul cu FanCourier imputarea acestor pierderi pt ca nu e ok ca FineStore sa suporte de fiecare data pe cheltuiala lor manipularea defectuasa si “je m’en fiche”-ul celor de la Fan!

    • #37

      Au “spart” … ihi …

      Si eu mai “sparg” cate-o sticla cu prietenii, dar mai rar acum, ca e pandemie.

    • #38

      Ce pierderi sa suporte ei, fan curier sunt in stare sa o dea pe aia cu ambalaj necorespunzator si la cutie de lemn, iti spun ca nu e esenta de lemn care trebuia.

    • #39

      @Gogu mai ales ca au fost si badarani la faza cu returul..cica eu l-as fi facut catre FineStore ca am constatat ca e sparta sticla, desi eu nu am vazut coletul la fata nici in ziua de azi de la data comenzii lansate! Din discutia cu domnisoara/doamna de la FineStore, pareau obisnuiti/resemnati de relatia cu FanCourier si recurenta acestor “accidente”

  16. #40

    Mare parte din an am stat la tara la ai mei. Pe langa coletele mai mici de la emag pe care le ridicam de la oficiul postal din zona au mai fost si unele mari, aragaz, scule pentru gradina, piese pentru masina etc.
    Cand a venit aragazul de exemplu, desi am pus adresa la primarie ca n-aveam nume de strazi ci doar numere la casa l-am rugat sa vina mai aproape de mine pe ulita. Omul a venit si am bagat aragazul in curte, a primit tipsul de rigoare si uite asa la toate comenzile deja stia “vin acolo la nuc da?” unde tre’ sa dea cu spatele pe o ulita stramta si nu e cel mai fain cu duba. Cand a fost in concediu cateva zile a fost inlocuit de un dude care n-avea chef de lucru. Pe AWB aveam ca nu m-a gasit acasa desi eu nu ieseam nicaieri ca eram in stare de urgenta. Dupa ce am sunat la relatii clienti si am facut scandal, cand a venit din concediu si-a cerut scuze in locul colegului lenes ca nu mi-au venit coletele la timp. Deci da, un tips la timpul lui face minuni.

  17. #41

    Tips și vorbit frumos. De multe ori s-a întâmplat să vina comanda și eu să fiu la munca trei străzi mai încolo, l-am rugat sa îmi dea următoarea adresă, m-am dus eu după el, i-am lăsat 15 lei. Când vine acasă, cate 5 RON. M-a prins de vreo 2 ori gravidă, singură acasă, primind comanda de la FineStore – care include mereu vreo 3-4 cutii babane. Când m-a văzut fără burta a întrebat dacă a ieșit bine copilul :)). Asta e curierul de la SameDay, deja mă știe după mașină, cât l-am tot urmărit prin trafic sa preiau comenzile. E foarte prompt, când îi dau ocupat îmi dă SMS sa întrebe dacă sunt la adresa, deci da, poți avea și relație civilizata daca nu ai bat înfipt în fund că vezi doamne ei sunt sclavi și tu patronul care vrea comanda livrata la ușă și eventual așezată frumos in dulap.

  18. Offtopic. Cred ca ai o problema cu fonturile din articol, apar ingrosate: imgur.com/A04Q5J2

  19. #43

    In Tulcea, oras cu 5 semafoare imi vin aceeasi curieri , si da, exact cum spune Cetin, iti sunt ca angajati. Ma suna, ma intreaba unde ma gasesc acasa/munca si de fiecare data le las suma rotunda indiferent de comanda. Sau mai sunt cazuri cand imi vine la primele ore, gen ora 8-9.00 si omul nu are rest asa cum mi s-a intamplat ultima data si chiar nu ma deranjeaza sa ii las 10-15 lei in plus.

    • #44

      doar 5 sunt? acum inteleg de ce unii tulceni conduc “asa de bine” prin Constanta! 🙂 😛

  20. #45

    Din punctul meu de vedere, bacsisul se lasa daca acel om a facut ceva special. Si da, probabil ca acum nu e un moment bun sa fii razvratit ( ca angajat ) ca nu-ti convin conditiile de la job si sa vrei sa pleci, dar perioada asta e de anul asta, conditiile de munca sunt dintotdeauna ( inclusiv la restaurante ).

    Eu las bacsis, daca omul ala chiar il merita. Daca eu platesc serviciul de livrare, cu livrare la usa, si el ma suna sa cobor sa iau eu pachetul sau ma suna ca el nu gaseste blocul, desi ii explic si desi pe maps ii apare corect, si sa ies eu in strada, nu o sa las bacsis. Am un curier pe zona, care aduce mereu livrarile fashion, emag si cred ca si about you, ne stim deja, las bacsis pentru ca omul mereu a fost de ajutor, inainte de a lasa vreodata ceva.

    La fel si la restaurant, daca acel ospatar stie sa iti faca o recomandare, stie sa fie jovial, stie sa vorbeasca, stie sa faca si o gluma de bun gust, stie cum sa se poarte, o sa las mereu bacsis, mai mult decat s-ar astepta. Apropo de asta, stiti ca in US, dintr-un post asemanator de pe Reddit, se pare ca la restaurant se asteapta, daca totul a fost ok, un bacsis intre 10-20%. Daca nu lasi bacsis, in secunda doi vine seful de sala si te intreaba ce nu a fost ok la mancare si/sau servire pentru a putea imbunatati si pentru a se putea revansa. In cate locatii, de la noi, ati intalnit acest aspect?

    Per total mi se pare mizerabil, sincer, ca serviciile de acest gen sunt platite atat de prost, FIX pentru ca se asteapta ca, majoritar, lumea sa lase bacsis si, din motivul asta, se pot genera conflicte. Daca ai avut 5 comenzi azi si la niciuna nu ai primit bacsis, la a 6-a probabil te vei purta execrabil, de inteles, DAR al 6-lea client nu o sa mai simta ca ar trebui sa lase bacsis ba, mai mult, va fi inversunat in a nu lasa bacsis niciodata.

  21. #46

    Pai mai plateste cineva ramburs acum? Nu toata lumea plateste la comanda direct cu dl card?
    Nu am mai scos din bancomat dinainte de pandemie, asa inca mai am bani “curati”.
    Lasati restul oamenilor, nu stiti de la cine i-a primit si ce asimtomatic era, daca mai puneti mana pe banii fizici.

  22. #48

    Poate ar fi bine sa precizezi ca TIPS-ul ar fi bine sa il anunti inainte de livrare, ca tot primesti telefonul mobil al curierului altfel nu mai are logica si farmec.Daca nu imi aduce coletul , asta in conditiile in care sunt acasa, daca nu ma suna si nici nu raspunde la mobil si pe urma raporteaza ca nu a fost gasit destinatarul la domiciliu, daca aduce coletul lovit evident..atunci ideea cu TIPS-ul nu mai este asa de misto.
    In general dau bani in plus la curier , nu sunt zgarcit, dar am avut si probleme ca cele enumerate mai sus.Asa ca mi-am facut un obicei bizar din a anunta pe sms ca ii dau TIPS si precizez chiar si suma si brusc totul merge ca uns.
    Curierii sunt oameni simpli care muncesc si merita un ban in plus mai ales ca sunt frecati si platiti prost si au si ei de a face cu tot felul de clienti nesimtiti dar un procent dintre curieri sunt genul ala de neam prost care si daca ar fi platiti regeste tot neam prost ar fi.
    Fac o comparatie cu vanzatoarele de la supermarketuri.Unele sunt extrem de amabile iar altele te-ar manca din priviri si ambele categorii sunt prost platite si muncite, nu cred ca alea amabile si zambitoare sunt milionare in euro care vin sa experimenteze viata magica de vanzator prost platit.

  23. #49

    Si la doctor tot asa trebuie sa dam tips?:-))

  24. #51

    E asa si nu prea. Curierii castiga destul de bine (ajung si la 4-5000 pe luna) in zile de munca normale spre high volume asa ca nu le plang de mila.

    Las TIPS destul de rar peste tot pentru ca sunt unul dintre aia care a refuzat TIPS in trecut (puteam primi de la ficare client si intre 5-20 Euro asa lejer…iar la un salariu de 870 de lei s-ar fi simtit). Las TIPS doar daca serviciul a fost peste medie sau daca omul ala chiar a facut ceva in plus.

    Curierilor care imi vin la firma le mai dau o cafea, o apa etc. dar foarte rar TIPS (mbine, as da din buzunarul meu daca ar fi)

  25. #52

    O sa fiu avocatul diavolului si o sa va contrazic exact cu cateva din argumentele aduse de autor:
    – tine de fisa postului ce trebuie sa faca si ce nu curierul dupa cum tine si de bunul simt si datorie a clientului sa stie ce intra in atributiile curierului si ce nu. Dar cand platesc pentru mobila de la IKEA sa vina door to door delivery, iar door-ul meu este la etajul 9 intr-un bloc de ex. pai pe acolo ma astept sa intre si ei cu cutiile alea cu mobila cand livreaza, nu cu maneaua:” sunt pe avarii jos boss hai ca incurc circulatia, nu e treaba mea sa ti le duc sus.” La din astia sa lasi bacsis ? tre sa fii foarte simp ca sa o faci.
    -livratul cu sunat gen: ‘am ajuns acuma coborati/iesiti va rog?’ cand tu ca si client nu ai primit nici macar amaratul ala de SMS dimineata ca in ziua x in intervalul 9-17 se va livra coletul cu nr xxxxx, si esti plecat evident de acasa/sau de la lucru ca nu ai cum sa fii Nostradamus sa le ghicesti lor planurile de livrare.. Mi s-a intamplat nu 1 data, de mai multe ori. Bine nu e regula e exceptie treaba asta, dar exista si e frustranta. Deci pentru ce bacsis si aici ?
    Ori cand dai o data bacsis la acelasi om ca de obicei acelasi om vine la livrat de la o firma, exceptia tinde sa devina regula si sa te ia si la 11m in viitor cand nu o faci(si pentru motivele invocate de mine mai sus ca exemplu) ca deja mental s-a obisnuit cu banii aia, cu suma aia primita de fiecare data de la tine, sunt banii lui cum ar veni desi nu face nimic in plus pentru ei.

    Nu e problema mea ca si client ca ei lucreaza peste program, e alegerea lor/cedeaza la presiunile sefilor cand nu ar trebui sa o faca si sa livreze omeneste si in limita programului normal de lucru, pentru ca daca sunt angajati legal cu contract de munca patronachele nu are ce sa le faca, nu ii poate da afara. Si reciproca se aplica , adica daca programul de livrare e 9-17 pai tu ca si client intre 9-17 sa te astepti sa primesti coletul nu sa vii cu manele/arogante ca vino dupa 9 seara ca doar atunci ajung acasa cum mai zice cineva pe aici ca exemplu. Este legal sa ceri ore suplimentare angajatilor, dupa cum este la fel de legal ca si angajatii la care le ceri aceste ore sa refuze sa le faca( motive pentru cerut- refuzat trebuie sa fie clare si legale, nu ca asa are chef muschiu meu) iar firma nu are ce sa le faca.
    Problema lor si a tuturor de pe aici e ca sunt romani in general iar cu calitatea asta , la pachet mai vine si cea de individualisti (mie sa imi fie bine, ma doare-n plua de restul), ca urmare nu stiu sa fie uniti in decizii, si sa refuze aberatiile impuse de sefi IN GRUP (uniti) si se sapa imediat ce prind ocazia unii pe altii ( pentru bani mai multi, pentru lingusit seful-tot pentru bani , ca atata stim noi ca natie de oameni cu capul aplecat tot timpul, pupa ghiului stapanului ca doar asa o sa primesti de mancare). Pentru ca daca ala chiar vrea sa ii dea afara daca nu fac suplimentare, stie foarte bine ca e una sa dai afara o persoana (mai usor) si alta e sa dai afara 20 de persoane care fac acelasi lucru. De unde iei altii peste noapte, si daca aia fac la fel, de unde altii 20 ca nu sunt nelimitati curierii astia ca numar. Si nici legal nu poti face magarii din astea, vine ITM-ul peste tine instant cand afla de manevre de genul. Si business-ul tau moare pentru faptul ca ai vrut sa fii lacom si patron de sclavi in loc sa le respecti drepturile. Stiu,stiu teoria e una da in viata reala ne bate practica care contrazice teoria, dar de undeva trebuie sa incepem daca se vrea o schimbare in mai bine, altfel ramanem cu lamentatul pe net si intre prieteni ca nimic nu se face, eu am vrut uite, am sustinut, am semnat o petitie online mi-am facut datoria, altii sa puna mana efectiv sa faca. E exact genul de protest aruncatul cu privirea incruntata spre cladirea goala a Guvernului, neacompaniat de niste molotoave macar daca altceva nu este. Eu doar sa beneficiez, altii sa puna mana sa faca.

    TL:DR nu dau bacsis by default asa oricui si oricand, doar daca consider punctual ca persoana respectiva il merita, pentru serviciul pe care mi l-a facut sau daca a depus efort mai mare si interes mai mult in acel serviciu prestat catre mine, lucru care mi-a produs satisfactie suplimentara fata de cea standard , si anume ca coletul a fost livrat intact si in termenul de livrare de care s-a angajat firma, si pentru care am platit pretul cerut pe acel serviciu.

  26. #53

    Expediez zilnic colete cu min. 2 firme de curierat, de doua ori pe saptamana cu 3 (Sameday, DPD, Fan). Foarte rar primesc colete pentru mine, si mai rar cu ramburs ca sa pot rotunji suma sa ii las ceva, de obicei doar imi lasa retururi din coletele trimise de mine. Ma inteleg bine si foarte bine cu absolut toti curierii, fara sa fi vazut vreodata vreun ban de la mine.
    In schimb, primesc de 1-2 ori pe saptamana colete printr-un al 4-lea curier, mereu am de platit transport si rotunjesc de la 10 lei in sus, a primit si 20 cateodata. L-am rugat de 100 de ori sa vina mai devreme sa imi lase coletele pentru ca si eu am clienti la care trimit din ce imi aduce el. Pot sa numar pe degete cand mi-a adus coletele la o ora rezonabila adica 13:00-13:30 care e tot tarzie pentru mine ca ceilalti vin max. 16:00 sa ridice, in rest vine dupa 17-18 ca el sta prin zona si nu se mai complica sa faca de 2 ori drumul.
    Mna, concluzia mea e ca daca curierul e muist, muist ramane indiferent ce tips ii dai tu.

  27. #55

    pana la ceva ‘ciubuc’, sunt care nici macar ‘Multumesc” nu le-ar iesi pe gura aia spoleita.
    Cat e tip-ul de obicei? 15%?
    25-10%? -‘I-as fi dat, da’ nah…’
    sau simplu:% din cat vreau eu

  28. #56

    Pe langa tips, cand stii ca ai comandat ceva mai voluminos, sau mai multe chestii, e frumos sa-l si intrebi daca are nevoie de ajutor sa le aduca. Uneori refuza politicos (chiar daca fac mai multe drumuri), alteori se bucura ca nu si-a rupt spatele.

  29. Inlocuim curierul cu medicul, politistul, tehnicianul de internet sau cablu, gunoierul, electricianul si usor-usor construim un stat paralel.

    • #58

      La mine, primul considerent pentru care dau bacsis e daca se castiga bine din ce face ala.
      Al doilea sunt conditiile, adica daca ploua cu galeata sau sunt proteste si/ sau trafic greoi, blocat, etc. ii las ceva peste “normal”, pentru ca m-a scutit pe mine sa fac un drum pe care nu vrea nimeni sa-l faca, facandu-l el.
      Al treilea e ca uneori discriminez, dand putin mai mult celor mai in varsta si femeilor/ fetelor (categoriile astea-s tare rare pe scara mea). Am pregatita suma standard, dar cand ii vad la moaca hotarasc sa le dau mai mult. La fel si daca-i recunosc, dar, spre deosebire de multe alte comentarii, nu prea vad acelasi curier de doua ori pe an.
      Independent de primele trei puncte, nu dau deloc in cazurile rare cand chiar se poarta oribil. Dar de obicei, daca e ceva cu comanda, e de la furnizor, nu de la ei, deci cu furnizorul ma caciulesc ulterior. L-am sunat o data pe unul, ca-mi uitase jvepsu’.

      Cu gunoierul n-am avut de-a face personal (sper sa n-am nici cu politia), ii mai aud dimineata si seara cand ridica tomberoanele de pe strada mea, iar la medici am doua variante: aia publici sau privati pe care ii acopera asigurarea (fie si partial) si aia privati care au “pretul afisat”. Aia de la stat cu care am avut de-a face pana acum au sireturile mai scumpe decat telefonul meu (dar sunt si foarte buni), iar aia privati isi pun ei ce pret vor, stabilit dinainte, deci eu am posibilitatea sa apelez la ei (aia care se pricep isi merita banii) sau sa-mi incerc norocul cu altii mai ieftini.

    • #59

      Touché

    • #60

      de acord cu tine
      adică așa începe România să fie cum o vedem azi

      îmi aduc aminte de plicurile de când era bunu în spital – cu chirurgul și anestezistul a mers ușor – două persoane o singură dată
      distracția majoră era cu turele de asistente, de infirmiere
      dar să nu uităm să dăm și la brancardier …

    • #61

      elena, 2 puncte :
      C. sta in Olanda, e usor sa dai lectii de civism din alta parte.
      2. după ce ajungi la o anumita varsta, realizezi ca luota cu establishmentul doar te distruge psihic si nu duce nicaieri

    • “C. sta in Olanda, e usor sa dai lectii de civism din alta parte.”
      Recunosc, e posibil sa fiu usor deconectat de realitatea din Romania. In Olanda nu se lasa tips, maxim daca nota de plata la restaurant e >95 euro, ii lasi 100 si chelnerul e foarte fericit. Salariul de chelner, in schimb, e suficient pentru o viata normala.

      Eu mai las tips 50 de centi sau 1 Euro cand comand mancare si ploua afara. Livratorii chiar sunt surprinsi si bucurosi.

      @Arhi: Citeste aici cum cultura bacsisului a luat-o la vale periculos in New York:
      www.nytimes.com/2015/02/01/business/dollar3-tip-on-a-dollar4-cup-of-coffee-gratuities-grow-automatically.html

      Se lasa tips minim 25% la cafea la pachet “to go”, sau la cumparat gift certificates. wtf?

      Poate ar trebui sa mai scriu un update la articolul cu emigrarea in Amsterdam . Au trecut 3 ani si (mi) s-au schimbat multe

    • #63

      insereaza masiv

  30. #64

    am trimis in orasul Galati cu fancurier un cort pt rulota, valoare ramburs 1800 lei plus transport platit in avans de mine. Beneficiarii doi pensionari, au venit curierii cu cele doua colete voluminoase si le-au cerut 2000 de lei, cica 1800 rambursul plus 200 lei transportul. Oamenii le-au zis ca transportul e platit deja, curierii au replicat ca da, era gratuit insa s-au ratacit coletele si au ajuns tocmai la Sighetul Marmatiei apoi iar la bucuresti si din nou la Galati (SF de Hollywood). Pensionarii au platit cei 2000 lei plus inca 50 lei TIPS ca au carat saracii, greutate mare. Evident nu le-au dat chitanta pt cei 2000 de lei. Dupa multe mailuri si telefoane atat in centrala la Buc cat si la Galati au adus intr-un final cei 200 lei insa TIPS-ul l-au pastrat:) Sa imi explice si mie cineva cum a ajutat acel TIPS in cazul unei inselatorii evidente

  31. Cota de tips uri lunară la mine înseamnă cam 100 de lei la 10 livrări acasă (bani alocați lunar pentru livrari de orice, de la TV și robot de bucatarie luna trecută până la un plic de 100 de grame) Pentru ce iau de la sediu, cota de tips înseamnă să afli când e ziua de nastere a fetei de la birou, o ciocolată sau niște bombo fițoase sau o cutie de măști. Ultima dată am rupt gura lumii cu măști de la Printcenter btw care trimite cu Cargus. M a sunat fata că am plic…i am zis ca s ale ei.
    Pentru 50 de lei pe an… merită să ți iei coletul la orice oră și băieții din depozit sa umble după curu tău cu “aveti colet? Il căutăm acuma”. Nu știu la alții cum e dar în oraș mic…chestii de astea ajută.

  32. Se face simplu pentru a avea un serviciu de calitate.
    Proverbele romanesti -cica romanesti- …ce frumoasa-i limba rusa, stimati ianiznaiu,
    Dai un ban, stai in fata, c-asa meriti, si te judeca doar mintea ta ..romaneasca, cu regretele alea.
    Corect,
    nici daca-ti spala careva hainili nu …mai treci strada cu el.
    Ce articol era, ia, inainte? si inainte de asta?
    Dan Spataru …daaaan spaaa-taaaaruu

  33. Nu vreau sa fiu răutăcios dar nu e corect sa procedam la fel și la fisc? La primărie când vrem sa solicităm un aviz de construcție? Cu 5% din valoarea construcției suntem in wishlist la funcționari!

    Sau dacă lăsăm bacșiș la poștaș care este funcționar al statului se numește șpagă și poți fi acuzat de dare și luare de mită?

    Cred că trebuie să judecăm cu aceeași măsură toate locurile de muncă. Poate greșesc, mulți îmi vor sări în cap, dar sunt sătul de dubla măsură în domenii apropiate.

    Las bacșiș dar nu-mi face plăcere, asta e clar! Nu am primit niciodată la muncă sau in alte activități beneficii de la client fiindcă asa este politica companiei. Deși compania a primit bonus cu notă expresa pentru răsplătirea unor servicii pe care le-am gestionat cu sacrificiu personal intr-o situație deosebită…poate că sunt frustrat de acel eveniment, dar asta este contextul!

  34. #69

    Pe langa faptul ca nici nu urca pana sus cu vreun colet, stau toti si asteapta la masina (in zona) oricate tips-uri le-ai dat anterior, afla ca un curier face in zilele proaste tips de minim 100 de lei, o suma medie este 150-200, ajung ei undeva pe la 5500 lei in mana (informatii de la sursa sigura – curieri Fan) Eu ca inginer cu experienta in domeniul instalatiilor am 4000 in mana, in satul Iasi, deci de unde pana unde plangerea asta de mila pentru ei?

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam