cezariana

Având în vedere că azi naște soția unui drag prieten moldovean, am zis să pun pe hârtie câteva sfaturi pentru viitoarele mămici care trec prin operația lui cezar.

În primul rând, dacă aveți opțiunea, nu faceți cezariană. Recuperarea după cezariană este foarte grea și durează luni de zile și veți rămâne, cu siguranță, cu niște traume fizice. Nu vă fie frică de durere, epidurala e ceva banal și nu simțiți mai nimic. Iar recuperarea după o naștere normală durează câteva ore. Singurul disconfort, după, va fi efectuarea de kegeluri (pentru cunoscători), ca să fie totul bine și frumos.

După cezariană, la reanimare, NU MIȘCAȚI CAPUL. Nu am cuvinte despre cât de important este să nu mișcați capul. Pentru că, dacă o faceți, veți avea 3 zile de dureri CRÂNCENE de cap și, guess what, nu o să puteți lua nimic în afară de un paracetamol, rar, dacă vreți să vă alăptați copilul.

Țineți pe burtă chestia aia cu greutatea care vi se va da. Dacă nu o să o țineți, CU SIGURANȚĂ veți rămâne burtoase și absolut nimic nu vă va ajuta să scadă burta, pentru că aceea va fi conformația anatomică a corpului. Eventual operație de chirurgie plastică să vă mai ajute.

Chiar dacă la început vi se va părea că nu aveți lapte și că e mai simplu să îi dați lapte praf copilului, NU ABANDONAȚI. E un sacrificiu mic pe care îl faceți, e un efort, devine dureros chiar, dacă ajungeți să folosiți un aparat electric de muls (da, știu că e o surpriză, dar și femeile se mulg, ca orice mamifer, iar laptele e chiar bunuț și răcoros) , dar să știți că, ÎN PRIMUL RÂND, un copil alăptat la sân va avea o imunitate mult mai bună, INCOMPARABIL mai bună decât dacă nu ar fi fost alăptat. Primul meu copil nu a fost alăptat, imunitate zero, răcește și dacă trece o vrabie în zbor pe lângă ea, al doilea a fost, nu răcește nici dacă stă în picioarele goale pe gheață.

A, și încă ceva. Știu că vi se pare că EL e de vină pentru toate traumele prin care treceți și știu că locul acela devine indisponibil pentru o perioadă destul de mare de timp. Dar să știți că și EL are nevoi și are nevoie să se simtă iubit. Mai aveți niște orificii disponibile, utilizați-le fără teamă…

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

58 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Nasterea naturala are risc mai mare sa te lase cu niste incontinente.. cu sau fara kegel…

    • de fapt, riscul de incontinente este foarte mic

    • Riscurile sunt mai mari la cezariana, Romania fiind printre putinele tari civilizate in care cezariana se face la cerere, fara indicatie medicala. Nu stiu cum a ajuns inacceptabil sa nasti natural, adica cum este proiectat corpul uman sa functioneze corect in 99% dintre cazuri, si e mai ok sa nasti printr-o taietura in burta.

    • #4

      da, asa se explica milioanele de femei care pana la aparitia cezarianei se pisau pe ele mereu dupa o nastere, seems legit.

  2. #5

    Acum inteleg de ce barbatii dupa o varsta fac burta..

  3. #10

    Am nascut prin cezariana, rahianestezie dupa 9 ore de travaliu: am avut rupere utero-placentara, copilul asezat in jos, risc fetal, risca sa se inece cu sange si asa ca au decis sa faca cezariana. In timp ce evident in timpul operatiei nu am avut voie sa ridic capul, dupa cateva ore de la operatie am avut voie sa fac asta. Nu am ramas cu dureri de cap. M-am recuperat extrem de bine, contrar asteptarilor mele. Desi a doua zi ma miscam in lung si in lat prin spital si eram apta sa ma ocup de copil, a treia zi m-am externat.

    In rest sunt de acord sa caute ajutorul unui consultant in alaptare daca in spital nu primesc ajutorul de care au nevoie in a alapta (multe moase si asistente sar rapid cu laptele praf, ca deh, de ce sa ajutam mamele sa alapteze). Nu recomand golirea sanilor cu pompa decat pentru a-i detensiona ca sa poata suge bebelusul, pentru ca cu cat pompezi mai mult cu atat corpul primeste semnal sa produca mai mult lapte si la inceput, in ceea ce priveste nevoile sugarului, ei nu pot manca foarte mult.

    Le recomand mamicilor sa isi ceara copilul cat mai repede la san si sa beneficieze cat mai repede de ora magica daca este posibil, sa intrebe despre pozitiile cele mai confortabile si despre atasarea la san.

    In prezent alaptez de un an, exclusiv. Copilul meu a primit doar primele ore lapte praf si apoi exclusiv lapte matern. Majoritatea asistentelor m-au incurajat si nu mi-a zis nimeni ca nu am lapte, ca nu voi putea alapta si asa mai departe.

    Daca vor sa alapteze nu le recomand sa aiba acasa biberon, lapte praf si suzete. Tot ce conteaza este sa puna bebelusul la san, daca au dureri sa verifice atasarea si bineinteles sa verifice cate scutece uda in 24 de ore pentru a vedea daca transferul de lapte este bun

  4. #11

    Sintetizez ce spune ăsta mai sus:
    “Daca-l iubesti cu adevarat lasa-l sa te futa-n cur”

  5. #14

    Articolul asta mi-a confirmat ca inca sunt tanar. E ca la vegetarieni, afli de unde vine carnea si nu iti mai trebuie. Sa bage copii la supermarket si iau eu unul cand am nevoie.

  6. #15

    Ultima frază mi-a captat atenția. Mai avem o soluție şi îl citez pe maestrul Gică: trebuie să intelectualizăm erotizarea.

  7. #16

    ma gandesc ca sfaturi despre astfel de subiecte sunt cel mai bine auzite de la doctorul fiecaruia in functie bineinteles de situatia fiziologica si medicala a fiecaruia. experientele personale, izolate nu sunt repere pentru toata lumea. In 2016, nasterea naturala, in general nu e de sfatuit…mortalitatea e foarte mare in comparatie cu cezariana, complicatiile si asfixierile temporare ale fatului la fel…Sa nu mai zicem ca de foarte multe ori, pentru facilitatea nasterii se taie cu bisturiul acel loc intre vagin si anus…si se recoase dupa…..nu te mai reface nici mama kegel…( nu stiu care e mai traumatizanta, ramane fiecare sa decida pentru el )…

    • #17

      du-te bai de aici cu tampeniile tale. singura tara din lume unde cezariene se fac pe banda rulanta e romania, nicaieri nu faci cezariana daca nu e pusa viata copilului in pericol.

    • …sau viata mamei.

    • #19

      sau a mamei

    • #20

      Evident,e minim 150 E cezariana + anestezist etc pe cand daca naste natural mai vede o pizda ginecologu’ .Si nici pe aia, ca de obicei nasc natural cu asistentele,nu-si misca fesele pentru o nastere.Normal ca le recomanda tuturor mamicilor o cezariana, plus se stie ca nu stam prea bine la media dimensiunilor ,daca mai naste si natural…

    • #21

      150? :)))))) 300 si asta daca gasesti ieftinache, la oferta

    • Cum nu e de sfătuit nașterea naturală? Problema mai mare e că femeile aleg cezariana din prima chiar dacă din punct de vedere medical pot naște natural. Aleg de frică după ce au auzit povești precum cele spuse de tine. Doar dacă travaliul depășește 8-9 ore putem vorbi de suferință fetală și atunci da, se trece la cezariană și totul decurge normal fără asfixieri și alți balauri. Și în ceea ce privește tăietura aia (epiziotomie) se face des dacă medicul și moașele se grăbesc și nu au răbdare să aștepte după copil până la expulzie. După ce iese capul copilului trebuie așteptat puțin până la următoarea împingere, în timpul ăla puțin copilul se rotește să încapă și cu umerii și astfel va ieși fără epiziotomie sau doar cu o tăietură foarte mică care nu provoacă nicio incontinență etc. Doar în cazuri excepționale, când copilul este prea mare și bazinul femeii mic se poate ajunge la chestii urâte, dar se presupune că medicul anticipează asta și recomandă cezariană dinainte. Nu sunt medic să știu eu mai bine, sunt doar o femeie care a trecut printr-o naștere naturală și care a cooperat în permanență cu medicul pe timpul nașterii pentru că eram sub efectul epiduralei, nu mai eram inebunită de dureri încât să mă grăbesc și să nu ascult ce spune medicul.
      Femeilor care citiți pe aici, aveți încredere și nașteți natural dacă se poate, sunt mult mai multe beneficii decât balauri cu care vă sperie lumea precum: incontinență urinară, hemoroizi, tăietură să nu puteți sta jos 2 săptămâni, lipsa sexului juma de an etc.

  8. “Scris de ARHI”. Ba, da-o dreq, Vali cu sfaturi pentru femei trecute de 30 de ani, tu cu sfaturi pentru nastere – pregatiti un concurent pentru Unica?

    • #24

      Da, dar Arhi o face cu empatie. La Zoso te răzbate așa, o tristețe mocnită de guvernantă nemțoaică.

  9. #25

    Durerea de cap de dupa anestezie, in caz de te misti, trece cu cofeina. Nu stiu daca este indicata in cazul lehuzelor, dar trece sigur.

    • #26

      cofeina trece in laptele matern, dde aia nu ai voie sa iei nimic pentru dureri

    • #27

      Cofeina sau alcool, boss, sa nu uitam alcoolul.

    • #28

      Nu stiu cat de adevarata e informatia asta, cu durerea de cap. Am trecut prin doua cezariene, una in tara si una in Uk. La prima copilul era bresa, operatie la 38 sapt si 5 zile, rece, urat, cu greutatea aia pe burta. Fara medicamente pentru durerile de dupa. Fara miscare cca 20 de ore, cat am stat singura la TI. La a doua, cezariana dupa 3 zile de inducere a nasterii, esuata, operatie la 42+2. Fara greutate pe burta, cu paracetamol, ibuprofen si injectii clexane minim o saptamana, dat jos din pat si alaptat copilul la nici doua ore dupa. Ei, nu am ramas cu burta dupa, abdomenul meu e mai plat si ferm decat il aveam la 20 de ani. Desi la fiecare sarcina am luat peste 35 kg, nu stiu cum, caci au fost toxice. Si da, pacat ca in tara inca se pun banii mai presus de orice morala. Sunt extrem de recunoascatoare ca am avut ocaziansa nasc si in alta tara, spre a vedea cum e sa fii tratat uman. Si in fiecare zi am baut cafea, servita in cadrul mesei, mancarea de spital consta in orice, de fapt prima masa dupa a fost varza de Brouxelles, printre altele. Imi doresc ca la prima nastere sa dii stiut ca se poate si altfel, si sa nu fi stat ca un soricel speriat in asteptarea vreunui acces de suparare din partea medicului..

  10. Nu stiu boss, ca eu n-am nascut (doar am facut poteca pe hol), dar stiu asa:
    – nevasta a nascut prin cezariana din cauza unor probleme de sanatate.
    – nevasta a miscat capul dupa anestezie, in timpul operatiei si dupa – fara migrene dupa aia. Asta cu “recuperarea e mai rapida” este foarte relativa (experientele care mi s-au povestit sunt impartite fix 50-50).
    – a tinut punga cu gheata pe burta, dar sincer chestia asta tine de fiecare organism in parte – intr-un fel se trage pielea de 21 de ani, in alt fel cea de 35.
    – a avut lapte din prima zi, dar fi-miu a fost un lenes asa ca a primit alimentatie mixta (nu ne-a invatat nimeni ca trebuie practic sa dormi cu copilul la san ca sa-l inveti, asa ca am facut dupa ureche) – intr-un an de zile fi-miu a racit de doua ori, in rest n-are nici pe dreq.

    • #30

      Deci tu combati cu o experienta personala, niste idei probate statistic. Nice. Nici nu e de mirare ca Ster are atati fani pentru ca oamenii stiu ei mai bine de la un priten care …

    • #31

      @jollyca: anestezia de care a fost maica?

    • #32

      deci ba George – simt nevoie sa iti zic ba, nu stiu de ce- omul incepe fraza cu “Nu stiu…” dar tu ai impresia ca omul combate o idee?
      Combat si eu:
      – sotia a nascut prin cezariana din cauza unor complicatii; cezariana a fost ULTIMA optiunea, pana la ea s-a incercat tot posibilul pentru nastere naturala
      – epidurala, durere de cap doar 3 ore dupa operatie, dupa aia nici pe dracu.
      – la 12 ore dupa cezariana se ducea pe picioare la copil, sa il vada
      – nu a tinut nimic pe burta, ca nu i-au dat voie
      – a avut lapte din prima zi, dar nu are voie sa alapteze natural
      – copilul baga lapte praf si nu stramba din nas, e prea mic acum ca sa aiba un istoric al racelilor, dar o cunostinta are copil hranit cu lapte praf: mandru si drept ca bradul.

    • #33

      si mai exact ce combati?

    • #35

      nu stiu sefu, eu doar aicisea, imi place sa imi vad poza in comentarii

    • “Deci tu combati cu o experienta personala, niste idei probate statistic.” – pot sa pun chestia asta pe un tricou?

  11. #37

    Plm am citit la Zoso ca a trecut prin trei nasteri si e in cursa cu încă doua sarcini si tot suplu este.Doar trece in .xls cu cat s-au mărit tatele si de cate noi sutiene are nevoie.Nu s-a oprit nici din cs go,nici din pus pavele si scrie si la fel de bine,ca sa vezi ce înseamnă sa fii bărbat eroin.

  12. #38

    Un articol atat de lung care poate fi sintetizat in ‘Femeilor, dupa ce nasteti nu uitati sa futeti’. Sigur, e mai elegant cum o dai tu, asa, cu siguranta ei 🙂

  13. #40

    Depinde de femeie. Eu am nascut natural si pentru ca in Romania se fac epiziotomii pe banda, m-am refacut destul de greu. Nu durerea/lipsa ei ar trebui sa fie argumentul pentru nasterea naturala. Ci altele. Transferul de bacterii benefice, riscurile mai putine. Si faptul ca copilul iese cand e pregatit, nu scos cu forta din intunericul ala unde dormea el linistit. In fine. E trist ca femeile in ziua de azi iau deciziile astea doar dupa criteriul durerii. Mai ales ca ar trebui sa fie un non-subiect acum, cand se pot face epidurale.
    La fel, depinde de copil pana la urma cu imunitatea. Dar nu asta e singurul argument pentru laptele matern. Asimilat de un milion de ori mai bine, beneficiile psihologice, risc mai mic de alergii, formarea unei flore intestinale beton etc etc.
    Oricum, mi-a placut ce am citit in articol. Mai ales ultima parte :)))

  14. Alăptatul chiar ajută la imunitate. Nevastă-mea a născut doi copii, ambii în mod natural, ambii măricei: 3,800kg/52cm fie-mea şi 4,600kg/58cm fi-miu. Fie-mea, primul copil, n-a vrut să sugă în ruptul capului (va recupera în anii următori cu alt tip de lapte), iar fi-miu nu mai voia să se oprească (bărbat, îi plac ţîţele şi ar sta cu botu-n ele mai rău ca mine). La fel ca la Arhi, fie-mea a fost din boală în boală: gripă, vărsat de vînt, scarlatină, două penumonii, amigdalită în absolut fiecare sezon şi o infecţie cu e-Coli din cauza unei vizite la Marea Neagră în 2011. Fi-miu? Vărsat de vînt şi cîteva răceli.

    După epidurală nu e interzis să mişti capul, ci să nu-l ridici mai sus decît nivelul la care e restul corpului. Nu cîteva ore, ci pînă încep revin complet simţurile în zona inferioară. Ştiu asta de cînd am avut apendicită şi am ridicat capul de două ori în operaţie ca să văd ce fac ăia pe acolo. Am regretat vreo două săptămîni, cu toată tona de cafea băută.

    Perinetomia (tăierea şniţelului) se face fiindcă există riscul ca ţesuturile alea să se rupă necontrolat din cauza fătului şi să producă sîngerări masive. Deşi e tot o rană deschisă, e cu mult mai neinvazivă decît o cezariană, iar recuperarea e mai rapidă.

  15. #46

    Daca copilul este pozitionat gresit pe conductul pelvin atunci povestea asta cu nasterea naturala in timp ce canta viorile si tatal filmeaza HD cade. Creste riscul atat pentru mama cat si pentru fat , asa ca nu intodeauna operatia de cezariana este un moft. Daca nasti totusi natural nu te scuteste nimeni de ruptura de perineu cu toata distractia de rigoare. Nu exista regula generala de recuperare dupa cezariana. Unele femei se recupereaza in 3 zile , altele in 3 saptamani sau mai mult. Taietura/cusatura de pe burtica se curata cu apa oxigenata, betadina apoi se aplica triderm si carpicon, dupa care se pun comprese sterile deasupra. Posibil ginecoloaga sa prescrie un antibiotic plus ketonal si cam asta este. Vorbesc din experienta prorie , nu de pe net !

    • #47

      da, doar ca trebuie sa fii idiot sa nu faci eco, ca sa stii cum e copilul si restul.

    • #48

      Plus ca : antibiotic si ketonal cand alaptezi??!!

    • #49

      Cand ajungi la camera de garda pentru obstretica/ginecologie pentru ca ti s-a declansat nasterea , atunci iti face ecografie ca sa stie ATUNCI cum este pozitionat fatul.Degeaba vi tu cu ecografie de
      fitze facuta intr-o zi anterioara nasterii.
      Iulia stii tu ceva dar tot pe langa esti. Cand viata mamei este pusa in pericol se intrerupe alaptarea naturala si se instituie antibioterapie si antiinflamatoare. Sau poate preferi sa mori de la vreo septicemie in timp ce alaptezi natural . S-a inventat laptele praf care chiar daca este un surogat de lapte matern isi face totusi treaba pe perioade LIMITATE de timp.

    • #50

      @Iulia: da, se poate da un antibiotic special! Eu am facut infectie la operatie la o saptamana dupa ce am nascut si mi-au dat antibiotic ca ajusesem la 40 temperatura. Nu afecteaza cantitativ laptele ci doar calitativ. A cam marait al meu copil vreo zi jumatate dar dupa aia de foame a inceput sa baloteze…
      Copilul a venit invers, a fost mare (4.200) si am fost nevoita sa fac cezariana. Am povestea aici www.mixy.ro/2015/09/18/cand-se-rupe-apa/#post-7432

    • #51

      Era o intrebare, haita de barbari ce sunteti. Gizas. Incepe sa mi se ia de comentat

    • #52

      Dar nu am sarit Iulia….am spus doar ca se poate!

    • #53

      Iulia, se poate alapta si daca iei antibiotic. Nu este nevoie intreruperea alaptarii.
      Mai mult, substanta activa din fiecare medicament se poate vedea pe e-lactancia.org daca este un medicament cu riscuri mari sau mici in alaptare.

    • #54

      multumesc, Daniela

    • #56

      1. Ciobanasul cred ca are 13-14 ani dar “presa” din Romania nu se mai oboseste la detalii de genul asta.
      2. Orice barbat care vede poza si crede ca aia este o erectie cred ca o are de 2 cm, putza 🙂 SENZATIONAL SOCANT EXCLUSIV. ROMANII SUNT CUTREMURATI DE ACEASTA STIRE: Unui barbat in pantaloni scurti i se vede o umflatura in pantaloni daca are putza mai mare de 2 cm. A nu se confunda cu o erectie. A nu se citi stiri idioate scrise de barbati cu putza de 1 cm sau de femei care se bucura cand ceva se vede in pantalonii unui barbat si automat cred ca tipul are o erectie pentru ca sunt ele nemaipomenit de frumoase. Cred ca daca este o tanti cea care a scris articolul este tipul de femeie din RATB de 150 de kg, cu pantaloni mulati prin care se vad chilotii si celulita si care incepe sa urle cand cineva o atinge. Saracele, inca cred ca cineva le atinge din motive de dorinte sexuale, nu pentru ca nu au loc de cele 150 de kg si celulita lor.

  16. #57

    Ne-am pizdificat de tot daca am ajuns sa vorbim d-astea intre barbati… Dar ca idee.. Sotia mea si-a dorit imens sa nasca natural, dar nu s-a putut. Asa ca.. cezariana. Recuperarea cateva zile, cicatrice aproape zero, trebuie sa te uiti de foarte aproape :))). In schimb mi s-a povestit de cineva care a nascut natural ca nu a putut sta in fund 2 luni din cauza epiziotomiei. Asa ca.. fiecare om e diferit, fiecare situatie e diferita… e greu sa dai o reteta universal valabila.

  17. #58

    cel mai bine e sa nasti natural acasa in apa cu o doula langa tine. aceste doula sunt un fel de olivii shtir multiplicate. retardele si cu potential de secta

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.