cezariana

Având în vedere că azi naște soția unui drag prieten moldovean, am zis să pun pe hârtie câteva sfaturi pentru viitoarele mămici care trec prin operația lui cezar.

În primul rând, dacă aveți opțiunea, nu faceți cezariană. Recuperarea după cezariană este foarte grea și durează luni de zile și veți rămâne, cu siguranță, cu niște traume fizice. Nu vă fie frică de durere, epidurala e ceva banal și nu simțiți mai nimic. Iar recuperarea după o naștere normală durează câteva ore. Singurul disconfort, după, va fi efectuarea de kegeluri (pentru cunoscători), ca să fie totul bine și frumos.

După cezariană, la reanimare, NU MIȘCAȚI CAPUL. Nu am cuvinte despre cât de important este să nu mișcați capul. Pentru că, dacă o faceți, veți avea 3 zile de dureri CRÂNCENE de cap și, guess what, nu o să puteți lua nimic în afară de un paracetamol, rar, dacă vreți să vă alăptați copilul.

Țineți pe burtă chestia aia cu greutatea care vi se va da. Dacă nu o să o țineți, CU SIGURANȚĂ veți rămâne burtoase și absolut nimic nu vă va ajuta să scadă burta, pentru că aceea va fi conformația anatomică a corpului. Eventual operație de chirurgie plastică să vă mai ajute.

Chiar dacă la început vi se va părea că nu aveți lapte și că e mai simplu să îi dați lapte praf copilului, NU ABANDONAȚI. E un sacrificiu mic pe care îl faceți, e un efort, devine dureros chiar, dacă ajungeți să folosiți un aparat electric de muls (da, știu că e o surpriză, dar și femeile se mulg, ca orice mamifer, iar laptele e chiar bunuț și răcoros) , dar să știți că, ÎN PRIMUL RÂND, un copil alăptat la sân va avea o imunitate mult mai bună, INCOMPARABIL mai bună decât dacă nu ar fi fost alăptat. Primul meu copil nu a fost alăptat, imunitate zero, răcește și dacă trece o vrabie în zbor pe lângă ea, al doilea a fost, nu răcește nici dacă stă în picioarele goale pe gheață.

A, și încă ceva. Știu că vi se pare că EL e de vină pentru toate traumele prin care treceți și știu că locul acela devine indisponibil pentru o perioadă destul de mare de timp. Dar să știți că și EL are nevoi și are nevoie să se simtă iubit. Mai aveți niște orificii disponibile, utilizați-le fără teamă…

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.