Stăteam azinoapte, în timpul miniinsominiei de ora 12.30, prima oară când se trezește fii-mea și urlă din varii motive, noi credem că atunci își ia updateurile zilnice de la Lucifer, șeful ei direct și mă gândeam la o chestie.

La noi, prin zeama asta, apar, în fiecare an, aceleași discuții ce frizează demența. Valentines day, ce e aia, noi avem dragobete, nu sărbătorim, dar avem, ar trebui să sărbătorim, nu, eu nu sărbătoresc, dar să sărbătorească alții, noi suntem creștini. Ce e aia Halloween, de ce umblă copiii mascați, ce e mizeria asta, ne îndepărtăm de sfântul duh românesc de pe vremea lui Zalmoxes. De ce bllack friday e pe 12 și nu e cum e la amazon. De ce permitem catolicilor să aibă crăciun? Homosexualii trebuie dați afară din românia, la fel și celelalte religii care nu sunt ortodoxe. De ce apar produse de crăciun din octombrie, ce e bătaia asta de joc? (ca idee, când am ajuns prima oară în Liverpool, în Ikea oamenii se salutau cu Merry Christmas între ei. Nu mai știu ce dată era exact, era fix în ziua aia când se sărbătoresc ceva eroi, cu o floare la butonieră)

Și tot așa, toată ciorba asta de analfabetism feroce cu puternic background religios. Dar parcă nu îmi vine să cred că doar la noi se întâmplă așa, suntem noi poporul ales pentru haznaua istoriei, dar parcă îmi vine greu să cred că doar noi suntem proști. Așa că sunt foarte curios, au și alții demențele lor? Sunt discuții stupide și în alte locuri, unde oamenii au apă caldă ca un drept natural, nu un hatâr pe care li-l fac guvernanții?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

45 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    neg vehement orice implicare. Eu de pe la 10:30 dorm dus de la hamei

    • #2

      @Lucifer: Dimpotriva, as putea zice, legatura e mai mult decat evidenta: n-auzi ca urla mai ceva decat o soprana nervoasa?

    • #3

      nush cu soprane. pe mine m-am pus eu (hihi) sa ma incurc cu mezzosoprana de coloratura. Si cateva pianiste. Si o flautista…te-ai astepta la altceva, dar nu…

    • #4

      @Lucifer: pai flautista e satula de suflat toata ziua… nu mai vrea si in timpul liber

    • #5

      @Blackangel: cine i-a cerut sa sufle?

  2. Uită-te la creșterea naționalismului în Europa și cred că îți vei răspunde întrebării.

  3. Salut.
    Confirm cele de mai sus.
    Eu fac mkt la un cinematograf.
    In fiecare an facem Valentines si Dragobete. La Valentines e plin la Dragobete sufla vantul (e plin doar la comentarii pe FB)
    La fel si cu Halloween si Noaptea Sanzienelor. Le-am facut pe ambele de multiple ori. Ghici care castiga lejer.

    • #8

      Multi nici nu stiau cand este Dragobetele pana nu au aparut reactii adverse la Valentine’s Day si s-a trezit nationalismul in ei.

    • #9

      Probabil de Dragobete și de Sânziene poporul juca oină ca să se refacă după VD și Halloween.

  4. #10

    Eu trăiesc în cel mai sărac land din Germania. Un fel de Vaslui. Cu toate acestea mi se pare ca oamenii sunt mult mai deschiși decât în România. De Halloween a fost multă lume pe strada,multe costume mișto. Și eu stau într-un oraș de 6000 de locuitori. Deja peste tot găsesc decorați de Crăciun,dar nimeni nu se lamentează. Fiică-mea e la o școală finanțată de biserică.(așa sa nimerit) dar nu am auzit să aibă ceva împotriva Halloween sau altele, dimpotrivă, tot ce e pentru distracția copiilor e încurajat. Deci în cazul meu răspunsul e nu. Nu comentez în legătură cu alte zone din Germania

    • #11

      Ăsta a fost decorul nostru:

    • #12

      Daca bostanul nu e de dabuleni, degeaba.

    • #13

      Ai scos scheletul din dulap…

    • #14

      Nu e vreo surpriza ca sărbătoresc Halloween și Valentine’s Day (ca sunt catolici și protestanți majoritar). Întrebarea e daca ar avea ceva impotriva sa sărbătorească Sf. Andrei și Dragobetele. Sau Ramadanul 🙂

    • #15

      Nu poți să compari Germania cu România, păi Sodom erau mineri, la noi minerii ascultă manele

    • #16

      @Rumbu. Bună întrebare. Mie mi se pare că ei caută motive să facă ceva distractiv. Deci dacă ar venii cu ceva mișto acea sărbătoare nu cred că s-ar împotrivi. Până la urmă sărbătorile astea au ceva pozitiv în ele. O poveste. De exemplu există și aici o sărbătoare cu costumat. Un fel de Halloween,se numește Fasching in nord si Karneval prin sud si coincide cu începutul postului. Cred ca halloween.nu e atât de nemțească, dar nu i-am auzit zicând ca noi nu ne costumăm decât de aia a noastră. Până la urmă asta era întrebarea seniorului

  5. Si in alte parti se intampla discutii tampite, dar sunt un pic mai putin tampite, ca alea tampite rau s-au intamplat in anii 70.

    Totusi, in coltul meu de lume trebuie musai discutat in fiecare an Zwarte Piet, un fel de personaj secundar care il acompaniaza pe Mos Nicolae si care este (sau nu este, ca asta e discutia) un exemplu de blackface grosolan, cu buze rosii imense, etc. E o discutie destul de tampita, dar toate societatile au tampiti, indiferent cat de avansate sunt.

  6. #20

    Nu sunt romanii speciali, nici macar la asta.

  7. #21

    Eu mi-am trait adolescenta inainte de sf valentin. Cred ca prima oara am auzit de valentin asta in Saved by the bell, un serial la care mai toti adolescentii se uitau in vremea aia. Apoi a intrat usor-usor in campanii publicitare – cred ca prima oara la ciocolata Poiana – si pentru ca a prins la generatia de 14-16 ani s-a extins repede.
    Ce vroiam sa zic: deci in timpul liceului noi nu stiam nici de sf valentin, dar nici de drabogete. Nada, zero, nu existau. Pentru noi erau doar 1 si 8 martie. Si atat.
    De aceea ma amuz cand oameni de varsta mea sau un pic peste imi explica cult cum pentru ei doar dragobetele exista si asa a fost dintotdeauna si nu pun ei botul la manipulari din astea importate din vest. Boss, acu 30 de ani dragobetele nu exista, cel putin nu in Romania urbana.

    • #22

      Nu exista Dragobete nici in Romania rurala, pot sa bag mana in foc. Vreun special o fi sapat prin culegeri de folclor ca sa gaseasca ceva asemanator cu Valentine’s day, sa demonstreze ca romanii au inventat de fapt gaura la macaroana

    • #23

      Dragobetele exista doar pe facebook.

    • #24

      Just. Eu am auzit de sf Valentin prin 90, sărbătoreau gagicile în liceu, era mare petrecere. Dragobetele cred că l-a inventat careva prin 2006, hurr durr tradiție

  8. #25

    Am fost we-ul trecut in Berlin si m-am oprit la o cafenea cu localnicii nemti. Avea un spatiu acoperit, pe fiecare masa semn cu “fumatul interzis”. N-aveau nicio greata localnicii nemti sa fumeze acolo desi erau mese si afara, la frig. Ies eu sa fumez, mai era o singura scrumiera afara, in rest le trasesera inauntru. Si ma indreptam cu pachetul de tigari spre scrumiera de afara, era evidenta intentia, previzibil ce urmeaza sa fac. Cand sa deschid pachetul, apare o nemtoaica blonda, cap de cal, pe la vreo 50 ani, zice “Geșuncăn truncănbuncăn” și haț! îmi șparlește scrumiera din față și o duce la masa ei înauntru. Burnița puțin ce-i drept, dar așa ceva…

  9. #26

    Halloween-ul romanesc se sarbatoreste pe 31 noiembrie si se numeste Androbete.

  10. #27

    Ciorba de care zici pentru mine cel putin nu are nici o legatura cu religia, eu fiind agnostic
    Atat Sf. Valentin cat si Dragobetele sunt niste cretinitati, nu ai nevoie de o sarbatoare ca sa-i spui persoanei de langa tine ca o iubesti. Ai minimum 364 de alte ocazii la dispozitie.

    Halloween, o mizerie sinistra copiata de toti papagalii care doresc sa parvina, avand impresia ca esti si ei sunt la fel ca americanii. Nu prieteni, nu sunteti si nu veti fi niciodata.

    Black Friday, un concept misto pe care unii au reusit sa-l manelizeze. Avem BF de ianuarie, primavara, vara… mai ramane sa avem chiar de BF si suntem “pe felie”!

    Tin sa mentionez ca n-am nici o problema cu catolicii, homosexualii si alte minoritati de orice fel cata vreme nu comit crime si alte fapte penale. Nu ma afecteaza in nici un fel existenta lor. Ma enerveaza in schimb paradele, orice fel de parade (militare, gay, anti-gay etc) prin simplul fapt ca se paralizeaza orasul.

    Ce vreau sa spun cu toate astea este ca e nevoie de putina logica si un dram de decenta. De originalitate nu mai poate fi vorba. Astept cu “interes” cand vom sarbatori St. Patrick, Thanksgiving , Martin Luther King Day si alte lucruri cu care noi ca natie nu avem nici cea mai mica legatura. Dar ne place sa copiem si sa manelizam. Ba chiar ne mandrim cu asta si-i luam peste picior pe cei care au ramas “traditionali” – acesti neadaptati la vremurile moderne.

    • #28

      Sa stii ca un fel de Halloween a existat dintotdeauna in Romania, cred ca de Sf. Dumitru, deci chiar inainte de ziua mortilor, se practica diverse ritualuri care implica masti/deghizare, aprindere de focuri (pt purificare), ba chiar si felinare de dovleci faceam in copilarie (acum 40 de ani, nu stia nimeni de Halloween de pe internet pe atunci). E o sarbatoare raspandita probabil in toata Europa, legata de finalul toamnei, scurtarea zilelor, i don;t know, a fost oricum crestinata in ziua mortilor and shit.

    • #29

      De ce e ziua morților tocmai de sf Dumitru, credeam că toți sfinții sunt morți

    • #30

      Pai nu cred ca Sf dumitru e chiar de ziua mortilor, e cu cateva zile inainte, dar era un cantec cu Dumitru care a murit cu gura cascata, pe o scandura lata, cantec pe care il cantam cu mult entuziasm in anticipatia Halloweenului romanesc. Dar, oricum, in perioada aia aveam noi copiii activitati specifice pe care le asteptam cu mare nerabdare. Pt mine era mai tare decat Craciunul, aveam voie sa ne jucam cu focul, la propriu, faceam niste focuri mari pe unde apucam, chiar ma mir ca nu s-a lasat niciodata cu vreun dezastru important, stateam pe strada pana noaptea tarziu si ne speriam reciproc, si mai faceam si masti si lanterne din dovleci, cu lumanare inauntru, pe care le puneam pe garduri. Good old days….

    • #31

      @deea ce ne spui tu acolo este FOCUL LUI SANMEDRU, sarbatoare comuna tutror romanilor, apropo, si care era/este de fapt un rit pagan de purificare, in sensul ca se ard resturile agricole din gradini/campuri si se aprind lumanari in dovleci scobiti si se canta/recita – oratii se numesc etnografic – niste chestii de alungare a spiritelor rele, pentru ca sezonul de iarna si in special perioada Craciun anul Nou coincide cu o chestie numita popular”deschiderea cerurilor”, si de sus si de jos, apropo, de aceea sunt acele traditii cu colindat, pitaraii, calutsi, calusari samd, toate rituri de protectie si de alungare a spritielor rele si de calcare a diavolilor…apropo de calcarea dracilor, in multe parti barbatii incingeau iarna jocuri de sarit, in special in Oas si Maramures…se calca locul sa nu iasa dracii.
      Dragobetele este o veche traditie romaneasca, ca si multe altele, dar ele sunt in curs de a disparea, din lipsa atat de practicanti/pastratori, cat si datorita invaziei americano-kitchoase.
      Si, ca majoritatea traditiilor de la noi, care sunt acum acceptate de biserica, este de fapt un rit pagan; ptr a face crestinismul palatabil, primii crestini au acceptat practicarea de rituri pagane, ba chiar au incurajat acest lucruri, asa ca in multe tari una spune Biblia, alta spune traditia…de exp, toate bazaconiile de pe la nastere, botez, nunta, inmormantare sunt rituri dacice sau celtice ori imprumutate de la populatiile migratoare asimilate de dacoromani.
      Evident ca orasenii nu isi aduc aminte de diverse rituri, netraind la tara, iar comunismul a incercat din rasputeri sa distruga pe romani si tot ce este romanesc, de aceea multe traditii au supravietuit pana azi doar la comuntatile departate de orase…dar acum cu migrarea accelerata spre orase si strainatate, ergo depopulare masiva a ruralului, o sa fiti scutiti de povara de a va simti romani…

  11. #32

    Eu cand ma deprima prea mult mocirla prostiei noastre nationale mai caut stiri de la briti si mai uit cateva momente ca suntem primii dintre cei mai tampi… Zilele trecute ma distram cu Brexit, aia care regreta si aia care nu regreta si sunt fericiti dar nu inteleg de ce nu dispar aia cu brown faces ca doar ei au votat leave…apoi sunt oarecum descumpaniti cand le zici ca aia cu brown faces nu erau europeni. :))) Mai erau unii intr-un orasel din ala de al lor cu trei oi si un pub in care toti votara cu entuziasm Leave dar ei lucrau tot neamul in singura fabrica din zona, una care facea auto parts pt Germania si care acu se cara :)))))

    • #33

      Adevaraaaat

    • #34

      Eu am o prietena foarte buna, rusoaica, a facut scoli inalte in St Petersburg, a trait in Danemarca, Franta si Canada. Zice ca romanii sunt foarte politicosi si serviabili in comparatie cu rusii. De asemenea, ca au foarte multa rabdare la volan si conduc bine in raport cu Rassia. Basca infrastructura dintr-un sat situat intr-un judet “Top 5 cele mai sarace din Romania” este mult peste “la țară” la ei.

  12. #35

    Rahat! Si al meu plangea noaptea de la 12.30 la 1.30. Eu am presupus ca erau probleme de soft prost ca se exprima in ceva foarte apropiat de chineza, dar imi dai peste cap toata teoria cand zici de Lucifer.

    Oricum, de atunci ma uit la el ca la un spion cu ochii oblici. Mai ales acum cand vine zilnic sa ne zica duios: Mami, tati, va iubesc mult de tot. Stiti asta, da? Instinctiv ma uit in firewall sa vad daca au fost ceva transmisiuni catre ip-uri dubioase

    • #36

      bai da mai terminati. eu nu am alte lucruri mai rele de facut decat sa zgandar copiii mici?
      E nenorocitul ala de Baubau care face sa par eu. Dar eu am treaba cu altele si ma tineti din treaba cu acuzatii si fake news

  13. #37

    Fac așa o statistică după ureche. Nouăzeci la sută dintre cei care ocupă fără drept locurile de parcare pentru handicap au la oglindă atârnate cruciulițe și icoane. Încercați și voi.

  14. #38

    asa cum la aia e cu woke si isi reneaga istoria si diverse figuri alte istoriei care nu sunt conforme cu noile valori la noi pt ca istoria e prea scurta si cu figuri marete cam rare spre deloc nu prea avem ce sa interzicem. e frustrant si la partea cu sclavii pt ca biserica era cea care detinea monopolul asa ca nu dai in sufletul poporului roman verde ortodox dac. asa ca raman doar cacaturile astea cu diverse “sarbatori” tematice care ar mai putea sa fie atacate, dar sunt chestii prea penibile ca sa conteze cu adevarat.
    in romania nu exista un exercitiu de sinceritate real, ce dracu, peste 90% sunt declarati bisericosi.

  15. #39

    Confirm ca si in Malta sunt discutii tampite, de alt gen, dar au si ei specialii lor.
    Nu noi am inventat tampenia.

  16. P-aici e discuție ca tre sa taie copacii de pe marginea drumurilor ca din cauza lor mor berbecii care intră cu masina in pom…asa ceva…

    • #41

      Pe aici, pe unde? Că multe drumuri din Romania, pline altădată de nuci bătrîni, sînt de vreo 7-8 ani cheale.

  17. #42

    aici nu prea am auzit discuții de genul ăsta
    daaaar avem un fel sărbători de moaște și sunt destul de mulți cei care merg în pelerinaj
    iar pe lângă sărbătoarea în sine se mai întâmplă și câte un pocinog sinistru
    bunăoară, vreo câteva zeci de morți pentru că s-au călcat în picioare unii pe alții la muntele Merom
    așa că genul ăsta de religiozitate aduce fel și fel de victime

  18. #43

    Nu e ceva nou: “Domnitorul Alexandru cel Bun, sfătuit de mitropolitul său, ar fi poruncit arderea cărților și textelor scrise până atunci cu litere latine, introducând, în loc, alfabetul chirilic și limba slavă, pentru a împiedica răspândirea catolicismului în țară.”

  19. #44

    Mie-mi place la japonezi, au luat toate sărbătorile. De Valentines fetele duc ciocolată băieților, de Crăciun cuplurile mănâncă o cină romantică la KFC. Când o să am ceva bani de buzunar, mă duc în Japonia să-mi deschid un fast-food de mici și sarmale. Și toată campania publicitară o să fie cu Dragobete. De Dragobete ia-i pe cei dragi la un mic cu muștar pe malul râului (cu artificii cu tot, că lor le plac artificiile).

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam