A scris Hădean despre cum e debusolat că nu găsește oameni cu care să muncească. Dulcele de el, în infinita sa bunătate, chiar mai speră și încă are încredere în oameni.
Știți de ce nu găsește Adi Hădean oameni cu care să muncească? Citiți comentariile de la articol.
Primul comentariu, ora 8 dimineața.
Înțelegeți de ce nu există oameni? Pentru că oamenii preferă să stea acasă, unde primesc ajutoare sociale. Știu că vă gândiți la șomaj, dar nu. Săracii, cei ce se declară fără niciun venit, primesc de la statul român, în fiecare lună, bani și alimente. 1000 de lei? e puțin, MAI BINE STAU ACASĂ, că oricum am ce mânca. Dar…dacă nu ai mai avea ce mânca?
Dacă nu ar mai primi ajutorul ăla, să vedeți cum cei 1000 de lei presupuși de Gică li s-ar părea bineveniți. Cum văzusem zilele trecute pe Digi cum domnii din Brașov refuzau joburi cu 1300 de lei salariu, cazare și masă, pentru că sunt bani puțini, așa, stau acasă, mai muncesc prin sat, mai cu ajutorul, e bine.
Dap, asta face ajutorul social. Stimulează jegul și lenea.
NOU
Pai nu sintem tara lui ‘sa se dea’? Ar trebui sa puna asta pe stema, si-asa se gindesc s-o schimbe.
NOU
That “î”
NOU
N-are dreptate! Mai ales că, bănuiesc, el caută bucătari sau ajutori de. Ştiu problema de la prima mână; bărbatu-meu lucrează cvasi-non-stop, de mi s-a pus pe suflet pentru că: NU SE GĂSESC BUCĂTARI BUNI. Şi sunt bine plătiți (dacă eşti foarte bun ajungi la oho…), cel puțin în restaurantele mai acătării şi cel puțin în Timişoara. Nu există bucătari buni să stea pe ajutoare sociale.
Dar nu există bucătari. Cei care mai sunt lucrează deja, pe salarii mari. Tinerii au avioane în minte, hârtii cartonate cu timbre seci care-i fac licențiați. Vina e a părinților şi a sistemului. Nu mai există mândria unei meserii, nimeni nu mai vrea meserii, toți vor să fie licențiați.
Ăsta e punctul în care toți antreprenorii din alimentație publică ar trebui să se unească şi să facă un plan de bătaie întru şcolirea unor bucătari, ospătari etc buni. Iar începutul e prin campanii media serioase care să atragă atenția părinților (ptr că ei ghidează copiii) că din unele meserii (bucătari, ospătari, electricieni, instalatori) se poate trăi mai bine decât dacã ai un carton cu timbru sec pe care scrie licențiat.
NOU
Scuze, el are dreptate pentru că ştie cu ce se confruntă, dar problema reală nu sunt ajutoarele sociale.
NOU
banuiesti tu ca cauta bucatari. si daca nu cauta bucatari? si nu el nu are dreptate, ci eventual eu, pentru ca EU spun ca e din cauza ajutoarelor sociale.
NOU
Dacă nu caută bucătari, asta e, mi-am spus şi eu oful. Oricum Hădean a făcut un prim-pas uriaş cu şcoala de bucătari pe care a creat-o. Însă e micuț deocamdată, pentru că puțini iau asta ca primă opțiune.
Cu dreptatea … de aia m-am şi corectat. Şi nu voiam să te contrazic 😉 deşi nu-s de acord cu tine.
NOU
Bucataria ii grea + trebuie sa ai dexteritate in mod natural.
NOU
Salariul minim e 925 de lei, bani pentru care trebuie sa te trezesti si sa mergi la munca. Pai nu mai bine stai in pat si iei 1000 din ajutoare sociale?
NOU
Cum sa pui ajutorul social mai mare decat salarul minim? Astia au minte?
NOU
Nu ia nimeni 1000 din ajutoare sociale. Sunt mult mai mici.
NOU
Acei 1000 de lei vin cu niste costuri: mancare, imbracaminte, transport, tot felul de nimicuri etc.Acum nu stiu daca s-a facut un calcul serios dar cred ca din punct de vedere economic este mai rentabil sa primesti ajutor decat sa lucrezi pe 1000 de lei.Pentru cei de la tara 100% este mai rentabil sa priemsti ajutor decat sa muncesti, pentru ca stiti povestea mai cresti una alta pe langa casa si te descurci.
Pentru cei de la oras 1000 de lei este nimic.Nu ai cum sa traiesti cu asa ceva.
NOU
Pare incredibil dar la oras gasesti mai usor oameni dispusi sa lucreze pe 1000 de lei. E un calcul simplu, ajutorul statului nu-ti acopera cheltuielile de la oras. La tara e alta situatia, cheltuieli mai mici, poti sa-ti asiguri ceva de mancare cu ce cresti pe langa casa si in plus aia 400 ajutor plus zilier cateva zile iti asigura un nivel de trai poate mai bun decat la oras cu 1000. In plus foarte multi pleaca vara 2-3 luni la castraveti in germania/italia ceea ce face ca pe total s-o duca mai bine ca aia de la oras cu 1000. Daca angajatorii “isteti” se duc la tara sa caute mana de munca ieftina gresesc.
NOU
Sunt de acord cu big0ne. 1000 RON pentru orice munca facuta serios este putin. Un om gospodar la tara produce 500-600 RON muncind cateva zile fara bataie de cap, chiar dand cu sapa da. Daca cineva vrea sa angajeze un taran cu 1000 RON si sa faca si treaba atunci este credul. Se duc tot leprele sperand ca-l pacalesc cateva luni, iar uneori reusesc. Cei 200 RON sau cat este ajutorul fac ca un salariul de 1200 sa fie la fel de nerentabil.
As da exemplu meseria de ciobani. Toti “antreprenorii” cauta ciobani sa le dea 1200 RON/luna (adica ala sa aiba grija de cel putin 100 de oi 20 de ore/zi) + chipurile mancare. Pai orice cioban cu un gram de inteligenta are singur 20 de oi si ramane cu aceeasi bani la sfarsitul zilei. In plus nu mai e batjocorit de “tanarul” antreprenor.
NOU
Băi frate, nu-i frumos să bați apropouri d-astea, frate :)))))))))))
NOU
No, acum imaginati-va asta la o scara de 10 ori mai mare, si imaginati-va acest gen de ajutoare sociale chiar si la cei ce au servicii stabile.
De-aia este acum Venezuela asa cum e :))) .
NOU
Am o suspiciune că Venezuela e acum aşa cum e pentru că li s-a băgat nişte democraţie americană pe gât cu forţa, din motive de mult petrol…
NOU
am o suspiciune ca traian e prost. diferenta intre suspiciunea mea si cea a lui traian este a a mea se bazeaza pe fapte
NOU
Bine, că io nu iau ajutor social, iau pensia. Pensia lu mamaie :))
NOU
Salariul nu se calculează in funcție de necesitati. Trebui sa aiba legătura cu performanța. Antreprenorul nu tre să-ți dea din banul lui sa trăiești tu bine. El trebuie să-ți dea cât ti se cuvine in funcție de cât produci, de cât valorează munca ta.
Nu e nimeni obligat sa aibă grija nivelului tău de trai. Esti singurul responsabil cu asta.
NOU
Salariul minim ar trebui sa acopere nevoile unei familii, chirie și mâncare în primul rand. 1000 de lei în România nu acoperă aceste nevoi. Nu mai vorbiți de oameni care stau pe ajutoare atâta timp cât sunt patroni care stau pe munți de bani și cauta soluții la limita legii sa plătească angajații cat mai puțin. Vedeți hypermarketurile care raportează sute de milioane de euro profit și la proști le dau minimul.
NOU
de ce ar trebui salariul sa acopere obligatoriu nevoile cuiva?
NOU
Ca daca salariul minim nu acopera cheltuielile minime, de baza, ale unei persoane, ne trezim cu oameni care ne dau pe cap in strada pt 10 lei. Ca sa subliniez numai aspectul practic al problemei, nu discutii din alea profunde si filozofice, cum ar fi dreptul unei persoane care munceste 8 ore pe zi (indiferent ce face) sa nu moara de foame sau de frig.
NOU
s-avem pardon, dar munca si salarizarea sunt 2 chestii ce tin de valoarea fiecaruia. primesti salariu fix cat de mult valorezi pentru cel ce muncesti. daca munca ta poate fi facuta si de o maimuta dresata, de ce ai primi salariu mai mare, pentru ca ai nevoie? si eu am nevoie de mai multi bani, ca nu imi pot cumpara subaru de la zoso. asta nu inseamna ca ii si primesc. munca calificata e platita bine. cat timp tu esti angajat sa cari lazi sau caramizi, nu ai cum sa pretinzi sa iti fie asigurate cheltuielile. daca doar atata poti, iti mai iei un job, daca nu iti ajung banii. dar cat timp primesti ajutor de la stat, nu faci nimic, e mai ok. de asta un arhitect e bine platit, pentru ca sunt putini si pentru ca e capabil sa iti faca planul casei pana la ultimul surub si sa iti si zica de unde cumperi fiecare material in parte. in schimb, caratori de saci gasesc si acum, daca ies in fata blocului. bine, in cazul in care nu iau ajutor social, atunci nu o sa gasesc niciunul, toti sunt la birt
NOU
Pai ti-o si zis. Vezi doamne te ameninta ca daca nu le dai cat cer iti dau in cap. Stai ca vin si aia care iti vor spune ca tre sa le dai bani ca sa-ti cumpere produsele ca altfel nu-ti vinzi produsele.
NOU
@Arhi Ce este munca calificata? Cu doctorat sau fara, ca nu inteleg.
NOU
Mai terminati, libertarienilor. Daca statul nu are grija sa poti trai din salariul minim, de ce dracu s-ar mai supune respectivii statului? Iar antreprenorii, daca nu pot da salariul respectiv, sa se lase. Ei se plang de ajutoarele sociale (pt ca nu pot avea destui sclavi din cauza lor) dar daca ele dispar ca sa-si gaseasca ei mai usor angajati ieftini, asta nu e tot o masura de ajutor social, dar pt antreprenori? Care ii stimuleaza sa fie mai lacomi? Ia sa faca profit mai mult din ce produc, nu ca dau salarii mici. Atunci sa-i vedem.
Slava domnului ca exista libera circulatie si oamenii se pot duce sa munceasca unde sunt rasplatiti mai bine. Antreprenorii cred ca daca n-ar fi ajutoare ar ajunge oamenii pe mana lor…nu, o parte buna ar pleca in afara, decat sa munceasca ca fraierii pe 1000 de lei.
NOU
Asta cu productivitatea e o prostie. Procentul cu salarizarea in vest e mai mare ca in Romania. E undeva la 70% vs 40%. Nu cred ca exista in vest “patron” care sa aiba masina mai scumpa decat a celor 20-30 de angajati impreuna.
Cu alte cuvinte, salariul nu e dat nici de productivitate, nici de necesitatile angajatului. E dat de piata muncii. Atat timp cat angajatorul are de unde alege oameni care sa munceasca pentru 1000 de lei asta-i salariul corect. Un vanzator la Kaufland in Romania e mai productiv decat unul din Italia si are salariul de 6-7 ori mai mic.
In alta ordine de idei, daca acum salariul minim era 600 de lei am fi avut salariul asta pentru cateva sute de mii de oameni si azi. De asta e bine sa mai vina statul din cand in cand sa mai ajusteze salariul minim pentru a nu ajunge in situatii absurde unde oamenii prefera ajutoare in loc de salariu.
Imi aduc aminte de firma aia din botosani care nu gasea croitorese cu 1000 de lei pe luna chiar daca majoritatea din sat traia din ajutoare. Pai, bai producator de chiloti, daca nu gasesti oameni cu 1000/luna incearca 1500/luna si atunci probabil vei gasi. Inseamna ca pretul muncii in zona e altul tocmai din cauza ajutoarelor, adica de la 400 ajutor la 1000 e numai 600 castigul. Daca afacerea ta devine neviabila la salarii mai mari du-te in india sau renunta. Nu poti sa-ti cumper x6 si vila pe exploatare salbatica. Multumeste-te cu x3 si garsoniera.
NOU
Nu. Nu e asa. Salariul minim pe economie e o modalitate absolut normala si fireasca de a proteja angajatii, cetatenii, de excesele patronatului. Ca un angajat si un angajator sunt, de cele mai multe ori, pe pozitii de putere complet disroportionate. Daca tu, ca patron, angajezi pe X, care e un puturos, nu stie sa faca nimic, nu vrea nici sa invete sa faca nimic, il dai pur si simplu afara. Nu iei un om, il tii 8 ore pe zi, 20+ zile pe luna sa munceasca, da’ sustii ca totusi omu’ ala nu-i prea eficient si in consecinta il platesti cu 3 lei. Deci, daca un om cara caramizi 8 ore pe zi, ii dai salariul ala minim pe economie prevazut prin lege (sau, daca ai multe caramizi de carat si nu sunt oameni, ii dai mai mult). Salariul minim pe economie e un mecanism folosit practic in aproape toate tarile de pe lumea asta ca sa protejeze angajatii, sa regleze piata muncii si sa stimuleze economia. N-am auzit inca de vreo firma care sa se inchida ca nu a putut patronul plati aia 1200 cat e salariul minim.
NOU
@Gigi, @Glumetzu, @deea:
Pe aceeasi idee putem sa sugeram statului sa impuna si un salar maxim, sa zicem de 1200 lei, pentru ca nu ai nevoie de mai mult, nu? Hai sa reintroducem si ratiile lunare de hrana, maxim 50g unt, 500ml ulei, fara carne, doar soia. Suna mai bine?
NOU
În aceeași măsură nu e nimeni obligat să îți lucreze pe un salariu de nimic. Și uite-așa se reglează balanța.
NOU
da, nu e oblugat, pentru ca primeste ajutoare.
NOU
nu kendo. hai sa lasam oamenii sa castige 5mil sa poata sa isi ia patronu mai repede masina aia
NOU
Ce legatura are impunerea unui salariu minim cu salariul maxim? Salariul minim e o modalitate de a proteja angajatii si economia. Piata muncii are nevoie de reglementare tocmai pt ca oamenii nu-s perfecti si cinstiti tot timpul. Daca n-ar exista salariul minim, pun pariu ca toate firmele care platesc acum minimul de 1200 ar explica cu un milion de argumente cum ca nicicum nupot plati mai mult de 600 de lei. Si ar lovi fix in cele mai vulnerabile zone ale societatii, in oamenii cei mai saraci. Si beneficiul care ar fi? Ca corporatia X sau Y a facut profit nu $2 miliarde, ca $3?
Cetin: nu gasesti oameni care sa munceasca in Romania pt ca vreo 3 milioane de concetateni sunt pe alte meleaguri, tocmai pt ca salariile pe care le primeau aici nu le-au permis sa traiasca decent. Fapt care are consecinte directe si grave asupra noastra, a tuturor, si asupra capacitatii tarii de a creste economic. Nu stiu ce ajutoare sociale de 1000 de lei pe luna visati voi, ca in Romania, in afara de venitul minim garantat (400 de lei pe luna) la care ai dreptul maxim un an, alocatia copiilor si ceva ajutoare alimentare de la UE (minime, ceva faina, zahar, ulei, macaroane) de vreo 4 ori pe an nu ai dreptul la altceva.
NOU
Salariul minim nu face altceva decât să producă un dezechilibru economic. E o tâmpenie. Consider că statul nu ar trebui să impună firmelor pe care doar le impozitează şi nu le conduce, nu ar trebui să le impună cum să îşi plătească angajaţii, asta e relaţie între angajat şi angajator, dacă nu ştii să faci nimic, dacă eşti prost, dacă nu încerci să înveţi ceva util şi să avansezi, de ce ar trebui să te plătească cineva să faco munca doar de mântuială? astea sunt generalizări că firmele nu vreau să plătească oamenii utili, nu nene, firmele chiar au nevoie şi păstrează de cele mai multe ori astfel de oameni, că 5 leneşi aduşi într-un an pe un post sigur o să fie la fel de eficienţi ca unul care deja s-a acomodat şi ştie ce face.
NOU
@Andrei – in Germania e 8,5 euro pe ora. Si economia merge bine mersi. E pentru a evita situatiile in care firmele care angajeaza cetateni care ar lucra si pe un bol de orez fac dumping impingandu-i pe cei onesti, platitori de taxe si care nu-si trateaza angajatii ca pe sclavi, catre faliment. Caz concret, firma cu 4 angajati, totul legal. Angajatii au 2000 lunar la 10 ore lucrate zilnic, seful face in medie 3500-4000, la 14-16 ore lucrate din care 10 ore munca fizica. Astia tin economia in spate si astia trebuie protejati. In Romania e rusine ca seful sa dea la lopata, e sub demnitatea lui.
NOU
Ajutorul social fix asta face, ciobeste putin din piata fortei de munca, insa doar putin, in categoria de necalificati si puturosi, care si daca s-ar angaja nu ar putea primi un salariu mai mare decat ala minim, gen vanzatoare la butic, casiere, salahori, etc.
Daca la 30-40 de ani esti casiera la Metro atunci e clar cat intelegi din viata si ce asteptari ai de la ea, ca iei ajutor social sau salariu minim nu e nici o dif, oricine ar sta acasa pe 60-80% din venit si sa stie ca isi poate gasi oricand o slujba la acelasi nivel 🙂
NOU
prima jumatate de an dupa ce m-am angajat “mi-am pierdut timpul” cu 850 lei bani in mana, din care jumatate ma costau naveta.parerea mea de om care s-a vandut pe bani putini este ca ar trebui pulifricii cu pretentii sa cuantifice cumva si experienta pe care o prinzi in domeniu ,si posibilitatea ca plm…poate putina responsabilitate nu o sa iti prinda neaparat rau…
NOU
Nu inteleg cum sta treaba cu ajutoarele astea sociale, adica statul iti da bani si alimente si tu stai si freci duda? Nu ar fi mai bine sa primeasca numai cei care au serviciu dar nu e indeajuns pentru a trai decent?
NOU
Domnii din Vaslui ii refuzau pe cei din Brasov…
NOU
aceiasi moldoveni
NOU
Asa arata depresia economica. Oameni care nu-si mai gasesc motivatia din multe cauze nu doar din cauza pomangelii de la stat. Nu mai stiu de unde sa culeaga endorfine si in final vor gasi un vinovat pt nefericirea lor, patroni, evrei, sirieni, gasesc ei. Cand o sa se darame totul in jurul lor vor invata sa aprecieze ce au pierdut.
NOU
scontent.fotp3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/13151597_1002735303137479_7437187260084579297_n.jpg?oh=60db9e8d76dca93460cf5e4f6d2d4d67&oe=581E3E8A
NOU
Eu unul am refuzat job intre 5000 si 6000 de ron plus bonusuri in functie de proiect. Mi se par bani putini pentru cat vor sa fac. Aici iau mult mai mult si fac de 10 ori mai putine lucruri, fara stres si fara romani care sa ma concureze prosteste ca vor ei sa dovedeasca chestii.
NOU
Pai tu vorbesti de altceva, vorbesti de situatia de acum cand ai de unde alege, poate cand esti pe o nisa putin mai sus ca majoritatea, poate cand ai tras tare cand erai tanar sa pui niste aptitudini (engleza, comunicarea, vanzari, IT, o scoala desi nu conteaza la job) cand ai un portofoliu si experienta asigurata, cand jobul e stabil si cand ai backup si nu-ti ghioraie matele de foame, poate cand nu te plangi ca n-ai ce pune pe masa sau tre sa iei de pe caiet.
Ia sa vezi ce se intampla daca pierzi jobul si stai 6 luni pe tusa, ai sa revii la 6000 de roni pana te pui pe picioare.
NOU
Nu e deloc alt principiu. De ce sa muncesc 40 de ore pe saptamana cel putin, cand pot sta degeaba 3 saptamani si sa muncesc una in care iau aceeasi bani. Marea lor majoritate nu sunt oameni cu leasinguri la masini si alte mofturi, asa ca nu au aspiratii cand vine vorba de cariera, sunt oameni care mai sus de muncitor necalificat nu au a ajunge.
La fel si la mine, zilele astea se discuta daca sunt inclus sau nu in restructurare. Si nu prea ma gandesc asa tare sa vin la jobul din romania, cu greu mai scot capu pe urma de acolo.
NOU
Exista mai multe variabile in joc care-ti permit sa iei decizii
1. Experienta si portofoliul – daca tu ai deja fundatia creata, ai o gramada de relatii la care ai lasat o portita deschisa normal ca atunci cand te roade stomacul dai un telefon si e o chestiune de cateva zile sa rezolvi problema. Daca esti in curul gol, cam complicat
2. Nisa pe care esti pozitionat si concurenta – daca esti pozitionat pe o nisa unde cererea de specialisti e mai mare decat oferta, atunci ok iti permiti sa fii mai relaxat
3. Unde esti pozitionat pe nisa aia, (are legatura cu 1 si 2) daca esti in top la fel esti relaxat
4. Cat de bine e platita o pozitie pe nisa ta – in general daca cererea e mai mare ca oferta, salariul e bun ca nu sunt specialisti
5. Cum esti vazut in compania aia, daca ai un cuvant de zis -poti fi pe pozitie mica si totusi sa poti sa influentezi decizii indirect daca compania e mica
6. Apoi vin discutiile despre situatia personala, esti singur, ai familie ai copii, ai gradinite, rate, credite, scoli de platit, ai de ingrijit familia ai de trimis bani la parinti?
Toate astea determina decizia ta. Si crede-ma, de la zi la zi variabilele se schimba si maine poti avea alta decizie decat azi
NOU
Nu mai stiu cum este in Ro dar ma intreb daca un angajator ar oferi pe langa un salariu minim pe economie si alte beneficii familiare- sa zicem medicale (cleaning dentar de 2 ori pe ani, interventii dentare, acoperire pentru interventii chirurgicale) sau financiare (la fiecare leu depus pentru pensie societatea angajatoare mai adauga unul) oare lumea nu ar fi stimulata sa se angajeze in loc sa stea acasa pe ajutor social( numai cu asigurare medicala minima cat sa nu mori). Personal nu as acorda card medical asistatilor social (mai ales celor care refuza locurile oferite) decat daca ar dovedi ca nu si-au gasit loc de munca, ca au peste 5 copii de care trebuie sa aiba grija sau au un copil cu dizabilitati.
Poate atunci macar pentru sanatatea familie si tot ar pleca la munca.
Nu dati cu parul….explicati cum devine treaba!
NOU
Cleaning dentar nu prea merge la sateni dar o cantina pt angajati da foarte bine.
NOU
Ma rog eu am dat niste exemple dar n-ai de unde sa stii daca nu vor si satenii sa faca niste tratamente profilactice. Poate sa existe masa de pranz sa fie oferita de job, pot exista multe alte idei care sa faca diferenta intre salariul mediu si asistatul social.
NOU
Ia mergi in Bucuresti la alea/aia care cersesc la parcare sa-ti dea voie sa parchezi masina si sa-i lasi ceva. Zi-i ca ai nevoie de ajutorul unuia dintre ei si ca ii dai 50-100 de roni sa-ti dea zapada afara din curte si-mi zici daca ai avut succes. Citisem despre chestia asta intr-un articol acum ceva ani.
NOU
Scurt, că-ncepe meciul.
Sunt trei lucruri de bază la care te gândești când accepți o ofertă. Drumul, casa și mâncarea.
La modul rapid, din nou:
1. Drum – 50 lei abonament RATB toate liniile, asta dacă nu ai cumva nevoie de metrou sau și de metrou.
2. Casa – Presupunem că o ai cumva pe a ta. 150-200 lei întreținere G/2 camere, asta vara. Iarna se schimbă treaba.
3. Mâncare – Trebuie să mănânci în alea 8 ore. Punem 10 lei pe zi, deși de suma aia te hrănești la modul aproximativ. La 20/22 zile de muncă ne dă un 200-220 lei. Desigur, poți mânca un covrig de 1 leu pe zi, asta ne dă 20/22 lei pe lună, dar și un drum la spital în maximum 3 luni.
Cheltuieli obligatorii, la modul aproximativ, 400-470 lei. Nu iau în calcul că ai putea avea soție și copil. Nimic din astea. Mai departe de cheltuielile astea obligatorii, nu te poți duce zilnic la job cu aceeași pantofi, aceleași haine. Nu te poți duce neigienizat. Mai trebuie să mai mănâci și acasă. Acasă mai ai nevoie și de altele.
Acum, pot să flegmez cu boltă pe salariul ăluia, oricine ar fi el? Și pot să întreb de ce un blogger A-list învață românii să fie umili, săraci și sclavi nenorociți în condițiile în care modul lui personal de viață este departe de a fi ăsta?
Cam atât.
Felicitări petru articol, p*** mea.
NOU
bogdan, poti flegma cu bolta. e in regula ca un tip de pe net sau ce esti tu incurajeaza in schimb traiul pe ajutoare sociale. pentru ca asta e solutia cu care vii tu
NOU
“Și pot să întreb de ce un blogger A-list învață românii să fie umili, săraci și sclavi nenorociți în condițiile în care modul lui personal de viață este departe de a fi ăsta?”
Fara sa sune ca iau apararea cuiva fie el blogger sau de orice profesie.
Ai idee cum ajunge cineva in top pe nisa lui? Care e procesul? Cat dureaza? Cand a inceput si care a fost povestea de cand a inceput pana a ajuns aici? Ce sacrificii/responsabilitati/munca presupune? Cat timp dureaza toata treaba asta pana ajunge expert intr-un domeniu, sa-si permita un trai foarte bun?
Nu vorbesc aici de relatii cu tata sau contracte cu statul.
NOU
are, are, e doar pus pe scandal, ne stim de un deceniu, cred
NOU
pentru ca nu e ok sa platesti pe unul care munceste mai prost decat pe unul care sta acasa.
NOU
Bogdan, am sa spun povestea mea , desi nu intereseaza pe nimeni insa am sa dau un sumar rapid, n-am mai facut-o pana acum, e mai persoanala dar as vrea sa explic niste lucruri.
De la 18 ani a trebuit sa ma apuc sa mucnesc (mai munceam si la tara cu ziua prin sat pe pui, produse, cand eram mai mic) insa parintii nu au avut conditii sa ma ajute si nici nu m-au mai tinut acasa. De la 18 ani am bagat weekenduri continuu ani de zile cand lumea mergea la mare, aveam de la 8 AM la 7 PM Sambata si duminica inclusiv vara/iarna/ploaie torentiala, munca 10 roni pe 2 ore, clienti cate 2 ore aveam programul full nu stiam cum sa-i mut. In cursul saptamanii bagam si facultate si job in paralel, si munca asta suplimentara cand se putea (cam 2 ore pe zi 7-9 AM). Timp de cativa ani, 3-4, nici nu mai stiu. Targetul nu era banul la munca aia suplimentara (faceam meditatii la matematica) ci sa duc copiii sa intre la buget unde-si propuneau, pentru ca taxa era scumpa si pretuiam banii parintilor dati (am avut de la clasele 4 la 12). Unul a trebuit sa intre la facultatea de calculatoare la buget foarte complicat cand doar 40 de pe orasul ala sau alte orase care veneau acolo erau acceptati la buget, pe multi trebuia sa-i scot din corijenta aveau 3 pe primul semestru media si imi trebuia 7 pe al doilea. Luam cel mai mic tarif de pe piata, 10 roni pe sedinta. Fara sa sune a lauda, n-am avut nici un fail, toti au ajuns la facultate, liceu, unde si-au dorit, repet nu taxa, domeniul dorit. Pe unul (cel cu media 3 pe primul, mai rebel de felul lui nu asculta de nimeni) a trebuit sa vin cu solutia sa-l platesc eu ca nu ma asculta, ii dadeam 50 de bani pentru fiecare exercitiu rezolvat de el fara sa-i spun eu nimic, daca cerea ajutorul meu pierdea banii pe exercitiul ala. Se ambitiona sa nu ma intrebe nimic. La finalul sedintei ajungeam sa-i dau cam jumate din ce imi dadea mama lui. I-am dat 50 de roni la nota 8 in teza si parca inca vreo 100 la media 7 pe al doilea. E in UK acum. A fost cea mai frumoasa perioada din viata mea (si de atunci am calatorit mult dar daca judec la nivel de emotii aia a fost cea mai frumoasa perioada din cariera), cu toti am relatii in continuare, cu multi vorbeam si pe langa socala, unii ma sunau pe telefon de pe cosmote, 1 cent pe minut si faceam meditatii neplatite eu de la tel ei de acasa fara sa le cer nimic, apreciam initiativa lor.
Facultatea si masterele le-am facut ca gasca prin apa (finantate de mine, 2 la buget si 2 la taxa), am copiat, platit profi, rugat colegi sa-mi de proiectele din pacate n-am ramas nimic din scoala. Scoala mi-ar fi placut sa o fac cum trebuie dar nu mai puteam munci, nu poti sa fi cu curul in doua luntrii.
M-am angajat la un job pe vanzari m-au dat afara dupa prima luna, un sef m-a vazut si m-a chemat la noua lui firma in IT, am muncit pe minim pe economie + bonuri, 3 ani (300 roni), pana sa fac experienta ca sa pot sa ma misc si s ridic pretentii (cum ziceam pe langa job mai bagam munca suplimentara), inca am relatii cu firma aia inca de atati ani (peste 10). Targetul meu era sa pot sa am experienta pana termin facultatea ca sa nu ma ia firmele cand am terinat facultatea cu placa “cautam pe cineva cu experienta”. Am plecat de acolo la alta firma. Am bagat mai multi clienti in paralel pentru bani suplimentar si pentru a dezvolta skill-uri aditionale. Am acceptat responsabilitati cand nimeni nu s-ar fi bagat, m-am dus la clienti in tarile lor, unii clienti in zone destul de riscante, ma trimiteai in nu stiu ce loc al lumii, conflict minor sau atentate razlete, ma duceam si iti rezolvam ce mi-ai cerut sa fac, erau tari unde erai cu paza dupa tine pana la birou, weekenduri nedormite, nopti muncind pe baricade, cum faceam era treaba mea, eu trebuia sa ma asigur ca ti-am adus ce mi-ai cerut, apoi veneam si eu cu cerinte (nu santaj, nu exagerate) si se crea relatie reciproca. S-au adunat bani, bonusuri in timp, mi-am permis sa fac un trai mai ok. Am locuit cu gazda sau la subsol multi ani pana sa-mi permit o garsoniera sa inchiriez.
Lumea vede acum pozele din vacante sau unde esti acum si zice “bah ce noroc pe capul astuia, a avut noroc” sau “ok pai asta a inceput in anul ala, cand nu era asa mare concurenta, de asta isi si permite, acum nu mai merge dar el vine si ne tine teoria chibritului, la teorie ma pricep si eu”, nimeni nu stie povestea omului din spate.
Nu vreau sa ma intelegeti gresit (desi e problema fiecaruia ce intelegete). Ce am zis nu e sa ma laud sau sa caut sa impresionez pe cineva, ma doare fix in pix ce crede fiecare si fiecare are propria lui parere si i-o respect si chiar nu conteaza atat de mult pentru mine dar cu toate astea i-o respect. Insa ce vreau sa subliniez e ca fiecare are o poveste de zis, a mea e nesemnificativa comparand cu a altora dintre noi, insa e importanta pentru mine (cum pentru fiecare e importanta povestea lui), si daca maine ma duc in cap si trebuie sa o iau de la zero, o sa incep iar cu joburile de junior pe domeniul meu, macar gaura sa nu fie prea mare. Dar ca sa inteleaga lumea, fiecare dintre noi care am muncit fara pile, am fost la randul nostru la fel de parliti ca cei cu 1000 de roni (sau poate mai rau) cand am inceput. Sunt multe povesti mult mai importante, cu campioni care au plecat de cand traiau pe strazi, cu fotbalisti, cu familii cu probleme. Oricine are o poveste, insa ce vreau sa subliniez e ca cineva ca sa-si permita prin propria munca un trai mai bun are nevoie de multi ani, multe sacrificii si transpiratie, si nu poti sa vii sa zici acum “cacat, tu bah Ronaldo joci fotbal pe zeci de milioane de euro si tu vii si dai lectii ca oamenii sa fie umili sa accepte un trai de 1000 de Roni” fara sa stii de unde a plecat ala.
NOU
Fabuloasă comunitate, nene Cetin! Şi când n-am comentat o vreme (pentru că m-am supărat pe matale) citeam şi mă minunam.
Vine câte unul cum e Cristi ăsta şi-ți înseninează ziua şi-ți restore faith în humanity. (Aici bine că n-ai rating la comentarii că mi-o luam rapid pentru engleză).
#MindblownAzi
NOU
respect cristi.
NOU
@mac Gregor
Problema e ca salariile sunt mici, nu existenta sau marimea salariului.
Mi se pare civilizat ca statul sa ajute pe absolut oricine, indiferent daca respectivul vrea sau nu sa munceasca. Adapost si hrana ar trebui sa aiba toata lumea, indiferent de orice. Chestia aia cu nanny state, folosita peiorativ, o iau foarte literal. Toti cetatenii romani trebuie sa aiba un minim necesar, indiferent de absolut orice. Asta e parerea mea.
NOU
@m, atunci de ce mai săriţi ca arşi când vedeţi familii de ţigani care ridică ajutoare cu merţanu, sau străzi pline de cerşetori?
Tocmai, pentru mulţi minimul asigurat e suficient, deci de ce să se zbată?
dar minimul ăla de unde vine? Dacă să zicem că ipotetic am da de o ţară în care, aşa cum ai zis tu, statul asigură obligatoriu nişte chestii, şi să zicem că ar fi un stat incredibil de mic, iar din statul ăla ABSOLUT nimeni nu ar munci, cum ar trebui să funcţioneze statul ăla? Din ce vin ajutoarele, că eu nu înţeleg?
eu ştiu că de fiecare dată când dai de undeva trebuie să iei de undeva
NOU
Problema ajutoarelor e că se dau egal şi la oraşele mari şi la cel mai neevoluat sat. Dacă la sate ar primi doar 50% din cât primesc orăşenii, s-ar muta unde e necesară forța de muncă. Ăia de la sat iau cele mai multe ajutoare, tocmai din zonele care produc cei mai putini bani din taxe şi impozite. Ar trebui reduse.
NOU
Nu am spus o clipă asta. Doamne ferește. Ălora care au refuzat jobul le-aș retrage imediat ajutoarele. Ceea ce spun este că din nefericire acei 1000 lei sunt nimic și că luând în seamă drumul și faptul că la job nu te poți duce îmbrăcat sute de zile la fel… sunt ineficienți. Aici e o mare problemă. Patronul crede că dacă dă cuiva 1000 lei îi face un serviciu. Doar că niciodată nu se întreabă dacă se va descurca vreun om din ei, că e clar că nu oameni pregătiți și bogați vor accepta salariul acela. La final, treaba se termină la fel: angajatul dă chix, angajatorul a pierdut aiurea banii pe care i-a plătit pe perioada în care a angajat un om care era disperat, dar nu-l ajuta nici măcar suma asta 🙂
NOU
sunt nimic, adevarat. oricum, suma e o tampenie, nimeni nu da 1000 de lei salariu, salariul mediue e undeva la 1200-1300 de lei. ideea e alta. ca neexistand ajutoarele vietii, ala ar fi obligat sa se duca la munca. ducandu-se la munca, ar castiga experienta si intr-un an, ar castiga mai mult, eventual mutandu-se la alt job sau avansand la locul de munca. stand acasa, rezolva fix pla si nu face nimic, e prins in cercul vicios al ajutoarelor.
NOU
1K e putin daca il privesti ca pe un loc de munca stabil pe o perioada indelungata, daca il privesti ca un training e chiar ok, evident statul are o vina ca da bani degeaba, inteleg sa te ajute 1data restul sa vina prin legi legate de angajator dar pomana pe degeaba la nesfarsit distruge economia, si mai e si mentalitatea romanului sau a oamenilor in general de a oferi cat mai putin si de a tepui daca se poate, atat a angajatorilor cat si a angajatilor. solutia e simpla, ignori prostii care nu pot face nimic si nici nu dai salarii de mizerie, mai bine sa nu faci bine saracilor si prostilor decat sa incerci sa faci si sa ai efecte adverse.
ps. saracii ar trebui sterilizati daca puiesc fara a avea bani de crescut copii.
NOU
NOU
Fir-ar ea de treaba, nu mi-a zis nimeni acum 10 ani ca sunt fraiera ca ma duc la munca in Bucuresti pe 650 lei, full time. Cu inca 400 de lei de la parinti, iata venit de student pe o luna. Ca aveam mofturi de cand am vazut un gandac pe periuta de dinti si nu mai voiam sa stau in camin (bine, nu stiam atunci ca chiria e scumpa, nu si curata , dar divaghez). Un job de 1000 lei la 23 de ani e o investitie mai oameni buni, inveti, te maturizezi si cauti mai bine. Iti creezi cele necesare sa ai pretentii de mai bine. Iar daca munca pe care poti tu sa o faci se plateste cu 600 de lei, te gandesti la cum poti sa-ti platesti costurile locuintei si daca nu merge, te muti, end of story. Nu exista ca tu ai luat decizii nefericite financiar in viata si cineva tb sa ti le plateasca (for f* sake). Si da, a mers, castig de 10 ori mai mult. Si inca nu am credit
NOU
acum 10 ani lucram pe 270 de lei salariu la tony’s trade, in constanta. munceam 12 ore pe zi, inclusiv weekenduri. ajungeam acasa rupt in doua de spate. dar e dragut cand ii aud pe antreprenorii astia cum explica cum de fapt trebuie salariu mai mare, ca oamenii au nevoi
NOU
Cetine, respect, eu lucram 8 ore pe zi de luni pana vineri. Faceam overtime cu scoala, ca voiam sa si invat cate ceva, nu sa raman la jobul ala “de bani de chirie” forever. Si mai am pata pe unii: aia care au baut in regie pe banii parintilor cand eu mergeam la munca si acum imi spun ca ce stiu eu, eu am un salariu ok, sa ma gandesc la altii. Pai ma gandesc mah, ca faceati misto de mine ca nu ieseam ca eram obosita dupa munca, ca imi “dorm tineretea”. Acu’ vreti sa va intretin, mama voastra.
PS: pfu ce m-am racorit 🙂
NOU
E scarbos sa te lauzi cu cat muncesti doar cu scopul de a critica pe aia mai lenesi. Cu exceptia cazului in care fac mai putin decat tine, dar castiga mai mult. La acelasi loc de munca. De aia chestia cu confidentialitatea salariului mi se pare o mizerie care sa dea un avantaj angajatorului fata de angajat.
Dar sa vii si dai lectii cuiva despre cat ar trebui sa munceasca si pe cati bani mi se pare o nesimtire. Munca e o chestie foarte serioasa, iar daca pretinzi cuiva sa munceasca din greu inseamna ori ca nu ai muncit destul, ori ca esti sadic. Eu am muncit de multe ori 12 ore pe zi (si intensiv, adica munca, nu doar petrecut timpul la lucru) mi-a si placut, dar mi s-ar parea o nesimtire crasa sa am pretentia ca oricine altcineva sa faca la fel (cat timp nemunca lui nu e cauza muncii mele suplimentare – desi uneori am trecut si peste asta pe moment, doar ca sa am ce reprosa altadata)
NOU
Acum vreo 20 de ani lucram de noapte, pe 280.000 de lei salariu lunar. Cum ar fi în banii de acum, 28 de lei.
NOU
280000 / 3000 = 93$
NOU
Nu mai știu cât era dolarul, nu mă interesa prea tare aspectul ăsta atunci, dar ca putere de cumpărare cred că ar corespunde la aproximativ 1000-1200 de lei acum.
NOU
Voi puneti povestile voastre, de oameni cu potential in carca multora din amaratii aia care au de ales intre a sta pe ajutor + 7 zile de sapa = 10 mil si sclavi la o croitorie/ munca cu carca unde se alege cu o hernie samd. Aia care avea potential au plecat mai departe si s-au dezvoltat indiferent de primul/primele joburi. Astia despre care se vorbeste acum sunt oricum fara viitor si au de ales raul cel mai bun.
NOU
La romani exista acum conceptul de “munca afara, pe 40 de milioane pe luna”. Trag aia la jug 6 luni si se intorc faraoni de-ti este jena sa pronunti “10 milioane” in fata lor. :))
De la 20 de milioane in sus incep astia sa te bage in seama.
NOU
Of, cat de multe ar fi de zis…ca sa va aduc in lumea reala. Da Cetin, in teorie ai perfecta dreptate, ajutoarele sociale UNEORI incurajeaza nemunca. Domnilor, salariul minim in Romania este de 1250 lei. La salariile alea de Bucuresti cu care va mandriti toti, de mii de lei … 3/4 din tara nici nu viseaza. Radeti si considerati prosti, analfabeti etc vanzatorii de la chiosc, din piata sau etc. Ce sa-i faci, nu toti pot fi IT-sti, PR-isti sau alte alea. Problema majora este alta. Intinse zone din tara asta considera 1500 lei pe luna ca fiind un salariu bun. In aceleasi zone se ofera 800 lei, transport si bonuri de masa dar nu vrea nimeni. Pentru ca jobul este in confectii, intr-o hala la 45-50 de grade, cate 8 ore legal si 12-14 ore real. Da, sunt multi care asa reusesc sa traiasca. Nu mai scuipati pe oamenii saraci. Pur si simplu unii n-au avut noroc in viata, iar daca refuza sa fie sclavi, asta nu inseamna ca sunt lenesi.
Exista, e drept, si cealalta parte, a celor care sunt cu adevarat lenesi. Dar sa nu generalizam. Si, cel mai important…invatati cum traiesc oamenii din tara asta. Sunt orase cu 50-70 de mii de locuitori care traiesc din nimic, care spera, viseaza la un job de supraveghetor la Dedeman,Carrefour etc. cate 12 ore pe zi. Stiati ca in imensa majoritate a judetelor tarii, Statul este cel mai mare angajator ? De obicei, Spitalul local si Directia de Asistenta Sociala? Adica, camine de copii si batrani? Si nu dragilor, oamenii aia,indiferent de pregatirea profesionala, nu pot pleca in alta parte decat ca sclavi la straini. Cat o mai merge si asta.
Eu zic sa va bucurati de salariile de mii de lei pe care le aveti pentru moment, cei care sunteti in tara. Nu va dura.
NOU
nu scuipa nimeni pe niciun om sarac. scuipa pe aia care refuza sa munceasca pentru ca traiesc bine din ajutoare sociale. ala de la digi care angaja vasluieni cauta muncitori la banda pentru ceva scule. practic iei surubul, il bagi pe filet, merge mai departe, la urmatorul. munca repetitiva pe care o poate face oricine. asigura cazare, masa si bonuri de masa. nu a vrut niciun moldovean sa mearga, pentru ca nu era convenabil. mai bine stau acasa, mai muncesc cu ziua, mai un ajutor. da, PE ASTIA scuip eu si astora le doresc sa li se ia ajutoarele, adica EXACT ce am scris. cazurile alea lacrimogene lasa-le acolo unde sunt, ca nu despre asta vorbeam
NOU
Nu stiu cazul de care zici, dar pot sa banuiesc… cazarea la gramada, intr-o camera mica si paturi etajate, masa- un bors lung cu de toate, bonurile de masa le poti valorifica doar ”la oras” sau la tara undeva la 70% din valoarea lor. Orele de munca nu sunt niciodata cate anunta patronul, ca si ala vrea sa traiasca. Teoria e una, practica e alta. Mai putin de 10 ore la o munca necalificata nu te tine nimeni. Sincer, tu te-ai duce?
Sunt moldovean 🙂 daca avea cineva vreo indoiala.
NOU
Care este diferenta intre asta de infileteaza 2 suruburi si unu de da cu sapa. Are perspectiva mai buna ala de infileteaza 2 suruburi daca el tot nu stie sa lege 2 cuvinte? Nu mai bine ramane la sapa lui ca are experienta?
NOU
scontent.fotp3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/13880321_637543039735212_4484035225862820978_n.jpg?oh=aae77307dfcad12b03fd93380695d90c&oe=5825E4BD
NOU
arhi, ce pare ca nu intelegi e ca poti sa tai ajutoarele alea sociale (pentru sateni), si tot nu o sa mearga omul la munca pentru 1000 lei. are ce manca pe langa casa, si scoate suficienti bani ca zilier.
pe oraseni o sa ii usture fundul daca dispar, asa ca poti lasa satul in pace. e un animal aparte.
NOU
ok, atunci sa le taie acele ajutoare sociale. eu nu mai doresc ca din banii mei sa fie sponsorizata labareala lor. daca se descurca, foarte bine, sa se descurce. cer prea mult? si terminati cu 1000, ca nu ala e salariul minim in romania.
NOU
… ca idee pe la noi se plateste ~10 lei ora. si oamenii care lucreaza incep la 5 niata si termina la 18+ seara in sezonul de tras. (sapa, plivit, turnat betoane samd).
NOU
10 lei pe ora e bine. Eu stiam de 50 de lei pe zi, un pachet de tigari si-o jumate de rachiu. De la 6-7 dimineata pana se intuneca.
NOU
Ajutoarele banesti ar trebui interzise prin constitutie. Nu vrei sa muncesti, foarte bine. Fiind un stat modern ::)) nu putem sa te lasam sa mori de foame, iti dam doua mese pe zi si lemne iarna sa nu mori de frig si pa. Bani de satelit sa te uiti la gadea si capatos pula, bani de telefon si internet pula, bani de tigari si bautura pula.
Legat de firmele care se plang ca nu-si gasesc muncitori pentru 1000 pe luna si eu le urez faliment rapid si usor.
NOU
Eu îl respect pe primarul din orașul meu. Nu erau locuri de munca a adus o firma de cablaje în oraș salar 1350~net și cine lucra în weekend-uri 250 lei deci într-o luna mai scoți vreo 1000 lei dacă și tragi și aia cu 8 clase. Le-a taiat celor care nu au vrut sa lucre ajutoarele sociale. Și asta într-un oraș cu vreo 15000 locuitori. Desigur tineretul tot pleacă din oraș când Clujul e la 60km.
NOU
de unde ati scos-o pe asta cu 1000 lei ajutor social?!
NOU
Draga Cetin, te înseli.
Dacă (virgula) ca si angajator nu gasesti oameni , trebuie sa oferi salariu mai mare. Simplu ca buna ziua. Altfel ești afacerist (in sensul folosit de Ilici), vataf sau cauti un soi de sclavi.
Nu importa motivele pentru care oamenii sunt mai confortabili stand acasă: fie ca iau welfare, fie muncesc la negru sau ii tine ma-sa cu bani. Whatever, cert e ca omul ăla are tot interesul sa ii fie bine, si nu cred ca ne fute grija ce face ca sa ii fie bine, cât timp nu ne da in cap.
Evident ca welfare-ul distorsioneaza etica muncii, dar asta e deja un truism: cam asta e jocul in toată lumea, si welfare state nu va muri, cred eu, in următorii 20-30 de ani.
Plus ca in articolul citat de tine nu welfare e problema, ci faptul ca toți Profesioniștii buni din toate domeniile sunt plecați in Vest. (Unde mai bine rămâneam si eu.)
Semnat: George Coman, creator de 5 joburi directe si ceva contribuții pe orizontala.
NOU
importa cat timp welfare ala e platit din banii mei. eu muncesc si imi platesc taxele pentru ca 2 milioane de moldoveni sa o arda artisticp-hipiot la sat. deci da, importa. semnat, eu
NOU
Scurta demonstratie:deci multinationala OMV-Petrom:toate posturile de director din absolut toate departamentele sunt dublate.Treaba vine asa:director de executie este roman cu leafa de 2500-3000E,iar director de decizie-austriac,neamt,danez,rus cu leafa de 10.000E.Cine face toata treaba?Cine plateste cand se-ntampla o nefacuta?Evident bastinasii(ca asa suntem considerati de antreprenorii pwulii).
Iar romanii care lucreaza acolo chiar se pricep!
Asa ca,nu-i mai bine sa pleci prin Canada sau Norvegia,unde un inginer in petrol chiar e platit pe bune??
NOU
pai si ce Arhi, fii solidar, altruist
oricum dai banii aia la stat intr-un fel sau altul
ca idee, costul muncii a scazut in mod real si in loc sa evoluam ca societate intr-o zona unde munca sa fie doar pasiune noi involuam spre un fel de sclavagism modern corporatist. ganditi-va ca in epoci nu demult trecute capul familiei asigura venitul pt. nevasta si plozi si casa si masina, astazi cate casnice mai exista? daca luam ca deziderat sa ne integram toti ca robotei si sa nu cracnim de conditii (salariale sau nu) se va ajunge la dictatura corporatiilor. eu unul nu vad un viitor bun in asta, cu cat se distribuie bogatia mai inegal (0,1% ff bogati, 90% fff saraci) cu atat se va forma o falie care va starni o tensiune care va exploda.
NOU
Dacă (virgula) ca si angajator
cum sa futi limba romana in 5 cuvinte. Bravo Coman.
NOU
@Sociopat
Scuze, dar știind salariile din domeniu, trebuie să fii de-a dreptul idiot să lucrezi în o&g la noi.
NOU
Ce vorbiți mă voi aici, 1000 lei, 1200 lei, 1300 lei, ajutoare sociale :))) Ce naiba mă. Mie acu pe un alt blog mi-a oferit patronu blogului 1000 de euro ca să mă deconspir pe acel blog total :)) Păi alții cât ciment toarnă de banii ăștia? :))) Bineînțeles oferta e mult prea mică pt valoarea mea, negociem. Să vedem, cine mă transferă vara asta. Oricum, mă voi lansa, aveam de gând oricum să mă lansez în online vara asta, sa-mi fac blog, si mă voi lansa, voi rupe onlineul.
NOU
Cam putin 1000 de euro. Dupa aia ce mai vinzi? Ce au in comun KISS, Stig, Carla’s Dreams, Dark Wader, etc.? Exact!
NOU
Frate…cred că ai dreptate. Chiar dacă voi demara o treaba așa cum am de gând trebuie să păstrez un aer de mister în jurul meu…ca Zorro!!! Zorro frate!
Apropo, aveam pe unu pe secția 5 când am fost arestat preventiv, aveam pe un țigan Zorro. Chiar așa îl chema Zorro :)))))))))))) Eu am crezut că e poreclă, dar nu era, i-am văzut buletinul și așa l-a strigat și când am fost la instanță ;))))))))))) Să vezi pișare de râs când judecătoarea sau altcineva din sala de judecată trebuiau să îi spună numele Zorro :))))))))))))
Și-acum țin minte seara când l-a adus, l-a adus târziu , cum l-a prins…e, e o poveste lungă.
Dar cel mai panaramă nume pe care l-am auzit cât am fost băgat în treaba asta cu tribunale, judecată, pârnăi a fost Van Bastern :))))))))) NU glumesc. Era unu, tot țigan la instanță care așa avea numele van Bastern :)))))))))) Să vezi râs în sală când îi pronunțau numele judecatoru, avocatii procuroru:)))))))))))))
NOU
Urmaresc blogul de multa vreme, dar pana acum nu am avut ceva “inteligent” de spus.
Am o mica firma in sectorul 3, zona strazii Nicolae Rosu. Nu am sa va plictisesc cum am facut facultatea fiind angajat si noaptea descarcam televizoare, dupa care le si ansamblam.
Dar…..in acea zona, nu gasesc sa angajez pe 1300, munca necalificata, cu toate ca nici macar ajutoare sociale nu au indivizii. Pur si simplu mucesc cu ziua…oaresce, dupa care 3 zile nu-i mai gasesti, fiind “ranga” pe undeva. Pur si simplu nu mai inteleg nimic din societatea in care traiesc.
Stima.
NOU
Probabil genul asta de afaceri cu rulaj mic sau si/sau care cer forta de munca necalificata sunt pe cale de disparitie sau poate problema trebuie abordata altfel, vorba comentatorului #73.
NOU
migabi – te rog defineste afacere cu rulaj mic – nu sunt chiosc = munca pentru care caut, nu este grea si nici sustinuta ( zile in care muncesti, zile in care “somezi”). 1300 , 6 ore pe zi, fara sambete si duminici, de la ora 9 la 15, chiar daca sunt raportate 8 ore. Am cautat in zona, oameni peste 40 de ani. Distanta fata de casa intre 50 si 1000 metri, Somajul in zona….cred ca este 80%. Mi-au ceut 1500 si “berea de rigoare”. Nu sunt nici taverna. DEci, daca de principiu sunt de acord sa sprijin “accidentele” ( fata tanara care a nascut; oameni cu dizabilitati reale; persoane in varsta; etc.), cu siguranta nu sunt de acord sa sprijin lipsa de interes si nici a facut 6 copii” si sa-i dam ajutor social. Si eu am copii, dar doar doi.
Nu doresc sa dispara afacerile mici si nu mai am din ce unghi sa abordez problema. Din 2013 o tot abordez in zona. Stima
NOU
Salut Dan,
Poți să îmi dai mai multe informații despre job? Întâmplător, socrul meu își caută de lucru și stă în Zonă. Are 50 de ani și muncește acum ca manipulant la un depozit în Afumați, în ture de câte 8-10 ore și ar căuta ceva mai aproape de casă.
Mulțumesc!
NOU
Boss, îți scriu mail în seara asta sau mâine sigur. Gata, i-am dat drumu la treaba. Vreau să mă lansez în online și poate mă ajuți și pe mine, mânca-ți-aș. Gata îi dau drumu la treaba, mânca-ți-aș. Tre să muncesc și eu să fac bani, că prea o frec stau degeaba
NOU
De cele mai multe ori cele 8 ore se transforma in 10-12 si cateodata si weekend-urile pe aceeasi bani. Ca si angajat statul iti protejeaza locul dar daca eti platit pe cartea de munca minim si restul cash, ore suplimentare neplatite, statul nu mai intervine. Ca si angajator daca ai angajat pe unul si freaca menta nu poti sa il dai afara prea usor. Anagjatul freaca menta ca el crede ca munceste prea mult pentru banii pe care ii primeste si angajatorul crede ca el cheltuie prea mult cu angajatul pentru ca toata ziua freama menta.
Apoi munca omului nu e respectata, e un parlit de electrician, sudor, zugrav……..femeie de servici.
Interventia statului in favoarea ambelor parti ar fi benefica.
NOU
E manarile la mijloc, iti spun eu.
Nivelul salarial pentru o munca oarecare este puternic influentat de piata. Defapt munca ta e un produs pe care tu vrei sa il vinzi, deci te supui mecanismului pietei. Daca e oferta mai mare decat cererea, atunci pretul scade. Daca cererea e mare si oferta e mica, atunci pretul creste.
Ei bine, ce fac acum muncitorii necalificati este o scadere artificiala a ofertei, o contractare a pietei in scopul cresterii cererii si implicit al cresterii pretului.
Acest proces este sustinut in primul rand de ajutoarele sociale si in al doilea rand (deloc neglijabil) de munca la negru, eventual platita in bunuri
Glumesc, nu fac ei asta. Adica nu fac intentionat, sau nu realizeaza ca fac asta. Din pacate muncitorii necalificati din Romania nu vad mai departe de fundul paharului.
NOU
Trocul nu stiu daca se considera munca la negru.
NOU
Bagi 2 lucruri diferite în aceeași oală:
1) Patronii nu iși adaptează firmele la piața de muncă, și în loc să crească salariile mai bine scriu articole pline de patetism în speranța că guvernul o să rezolve problema. Sau o să iasă oamenii la lucru, fiind impresionați de ambiția patronului? Hai să fim serioși. Dacă nu iți găsești angajați atunci pur și simplu oferta ta e slabă. Așa e în capitalism.
2) Guvernul dă ajutoare sociale, și paraziții ăia nu merită. Ok bun, de acord. Și dacă tai ajutoru social oamenii aia automat devin muncitori cinstiți? Și nu se duc la furat/cerșit? Hai să nu supraestimăm capacitatea de muncă a asistaților social.
Taierea ajutoarelor e o solutie simplistă, și nu rezolvă problema de fond (lipsă de educație/cultură a muncii). Variante ce merită discutate ar fi: direcționarea ajutorului la angajator, încat să îi poată plăti mai mult pe cei care vin din șomaj; ajutor social cu uz limitat (doar mancare/haine, nu băuturi și bilete la discotecă); obligarea la (mai multă) muncă comunitară dacă ești asistat social; obligarea la angajare dacă primești ofertă (dacă refuzi neîntemeiat atunci pierzi ajutorul) etc etc
NOU
Pentru a va face o idee cati bani primeste o familie cu 4 minori: 564 lei ajutor social pentru 6 persoane (presteaza tatăl sau mama 73 de ore(sau in termenii lor 10 zile), formula de calcul este suma * 160 de ore (norma de ore lucrare in romania)/ salariu minim pe economie brut), alocatie de sustinerea familiei 328, tichete de gradinita 50 lei/membru care merge la gradinita, alocatia de stat a copilului 84*4 în final ajungem la suma de 1228 lei/lună (va rog sa nu rezumati calculul la 1228=72 ore lucrate deoarece alocatia de sustinere o poti primi daca lucrezi si ai venit pana in 530 pe membru)
NOU
aşa şi? e problema mea că ăla nu şi-a pus căciulă? din cauza unora fără educaţie restul să le întreţinem familiile numeroase?
NOU
Da, mai Andrei, fix pe aia se bazeaza o societate, pe solidaritate. Oferi ajutor alora mai amarati, care au nevoie, si incerci, pe cat posibil, sa-i ajuti sa iasa din rahat (sau macar sa-si trimita copiii la scoala regulat, ca sa nu mai ramana si aia in rahatul parintilor). De solidaritatea asta sociala beneficiezi si tu, daca e cazul. Sa presupunem ca patesti ceva si nu mai poti munci, de ex., o sa primesti o pensie si o sa-ti plateasca statul un insotitor, de ex.
NOU
Solidaritatea are un scop nu e pentru leneşi, pentru putori, pentru oameni care înoată în rahat şi le place. Ia nu mai deturna tu discuţia că aici nu e vorba de incapacitate de muncă, majoritatea asistaţilor sunt profitori, nu bolnavi, bolnavul care poate să muncească ar lucra în măsura în care l-ar angaja cineva.
NOU
O parte din asistatii sociali, daca nu au un handicap fizic au unul educational. In principiu ei sunt orice ar fi o cauza pierduta. Noi ca societate trebuie sa luptam pt ca situatia sa nu continue si macar copiilor lor sa aiba o sansa. Iar asta sa tot continue pana cand Firea n-o sa mai fie primar in capitala.
NOU
e simplu: salariul nu e mai mic decat ajutoele si e mai mic decat Ajutoarele + munca la negru. In exemplul tau concurenta nu e intre un angajator si stat ci intre un angajator care plateste taxe si unul care nu. Iar statul il subventioneaza involuntar pe al doilea.
End of rant.
NOU
am vrut sa angajez pe cineva la un magazin micut in zona rurala. activitate super lejera. la un salariu de 1200 net, anul trecut. o doamna mi-a spus direct ca la banii astia prefera sa stea degeaba acasa.
NOU
chiar nu ma deranjeaza ca doar din taxele lui Cetin se dau “ajutoare” la lenesi, neputinciosi sau extra-futaciosi…
NOU
Nu e chiar așa. Ca și la o tranzacție de vânzare cumpărare de bunuri, și la vânzarea serviciilor angajatului e la fel: se merită sau nu? Raportul efort/efect. Da, patronii vor să profite de situația strâmtorată în care poate se află un potențial angajat, dar piața muncii teoretic reglează cererea și oferta, ca orice altă piață.
În funcție de ce i se cere ăluia să facă, 1000 de lei poate fi ok, sau poate fi bătaie de joc. Salariu bun sigur nu e.
NOU
La voinesti Iasi vin tziganii cu bmwul sa isi ridice ajutoarele. Pun de un gratar.Muzica la maxim…Chiolhan in fata primariei…apoi pleca sfidatori…eu imi rup curul si schinarea in 3 ture..cine ma puse sa fac scoala
NOU
La Voinesti Iasi poate trebuie schimbat primarul?
NOU
Gizas… salariul e dat de piață. Cunosc oameni care nu muncesc fara 1500 EUR / lună. Și mai cunosc unii care nu muncesc vinerea și au asta pe contract. Ghici ce? Cu cât apar mai mulți pe piață cu pretențiile astea, cu atât salariile vor crește. Mă bucur maxim că nu sunt oameni dispuși să muncească pe 1000 de lei. Ce căcat să faci cu 1000 de lei. La hămălit cărămizi se plătește 100 de lei pe zi. Do the math. Pe de altă parte, eu am lucrat un an pe minim pe economie când eram biban. Deci cumva acțiunile mele de atunci sunt în contradicție cu ce zic acum…
NOU
Nu numai de piata.Sunt mai multi factori care influenteaza salariile.Statul are
NOU
rolul sau important.Sindicatele la fel.Din pacate,in Romania nu mai gasesti sindicate in mediul privat.Au fost aneantizate.
Chiar si in USA exista niste diferentieri clare in domeniul salarizarii.Adica nu poti angaja -tu ca antreprenor sau patron-pe salariul minim un inginer sau it-ist cu argumentul ca ai 10 indieni la usa care ar munci pe acel salar.Exista reguli clare si salarii minime clare pe fiecare domeniu in parte.Pe salariul minim muncesc doar culegatorii de portocale (mexicani fara scoala) si sortatorii de peste din Alaska (tot fara de scoala).Atat.
La noi,jumatate din salariati muncesc pe acest salariu de mizerie-932 lei net!
Sa mai spun ca-n USA milioane de cetateni traiesc din ajutoarele sociale,fara o zi de munca lucrata vreodata,fara sa faca munca in folosul comunitatii,fara de fapt nicio impunere??!!