Scris de Dora
Cartierul Cosmopolis nu mai are decat partial internet de pe 2 noiembrie.
Suntem prinsi intr-o combinatie care implica dezvoltatorul complexului si diversi operatori telecom.
Pana acum exista o firma numita REVA ACTIV care furniza in cartier servicii RCS RDS / DIGI, fara sa existe posibilitatea de a incheia contract direct cu provider-ul. Explicatia data era REVA detine infrastructura trasa in complex si are un contract de reseller cu RCS RDS in exclusivitate.
Pe 2 noiembrie RCS RDS a suspendat contractual cu REVA, pentru neplata unei datorii pe care REVA sustine ca o avea datorita faptului ca incasa de la clienti cu aproximativ 15 zile intarziere fata de termenul efectiv de plata, situatie acceptata de RCS RDS.
REVA sustine ca era in negocieri cu RCS RDS care era nemultumit ca dezvoltatorul a cerut tuturor operatorilor telecom o suma de bani (se vehiculeaza 100 de euro de contract semnat) pentru a mai permite conectarea in cartier. Nemultumirea si cearta cu dezvoltatorul a dus de fapt la suspendarea contractului.
In urma acestor evenimente, ne-am trezit cu Vodafone bagat frumusel pe gat printr-unmail de la dezvoltator – prin echipa de marketing, cu promisiunea ca suntem liberi sa facem ce vrem.
Intre timp BGS nu permitea accesul echipelor Telekom sau DIGI in complex, iar echipe de la administratia complexului se deplasau sa taie fibra de la Telekom sau DIGI in zonele unde nu existau deja contracte cu acei operatori facute inainte de a incepe acest circ.
Ne-am intalnit cu Daniel Gidiuta, reprezentantul roman din echipa dezvoltatorului in fata administratiei vineri, pe noiembrie. Deja disperati si exasperate dupa 2 zile fara internet si televiziune, am cautat solutii si explicatii.
Am fost in schimb luati la misto. Ni s-a explicat ca nu cableaza nimeni fara sa plateasca infrastructura (adica tevile prin care se trage fibra si gurile de vizitare), ca nu vom mai avea DIGI pentru ca e suparat dl. Gidiuta pe ei, ca Telekom n-a cerut voie sa semneze contracte la blocul Q9 asa ca el personal a taiat fibra acolo, dar ca putem sa tacem ca ne dau voie sa semnam cu Vodafone care ne va da un modem gratis cu care sa muncim si sa facem scoala online pana trag ei fibra in complex. De asemenea ni s-a explicat ca el poate sa puna bariere in mijlocul drumului si sa perceapa taxa ca drumurile sunt ale lui si ca trebuie sa cerem permisiunea cand vrem servicii.
In fiecare zi circul e la fel. Vodafone a instalat antene mobile ca sa suplimenteze semnalul pentru acele routere care mai mult nu merg decat sa mearga, BGS goneste echipele DIGI si Telekom, iar Digi ridica din umeri si ne spune ca nu ii da voie dezvoltatorul.
Evident ca am facut plangeri la ANCOM, ANPC si Consiliul concurentei.
Pot sa iti arat si mailurile primite de la administratie care contrazic ce ni s-a spus verbal…
Suntem niste prosti, stiu. Macar potentialii clienti sa stie cum e de fapt Cosmopolis.
NOU
Pai modelul de gated community american, acolo turcii aia sunt dumnezeu. ei controleaza scoli, magazine, tot. Pot nici sa nu mai lase livratorii in complex. Ce e? Puscarie pe bani putini, pentru fraierii care au crezut ca pot cumpara pe nimic ceva utopie de voluntari.
NOU
Mai sunt și la mama naibii în porumb. Dar uite ce verde frumos au acoperișurile.
NOU
SorinD, asa e, dar aia e oarecum asumata, adica banuiesc ca si cei care cumpara acolo vad ca e la porumb. Probabil pe unii nu ii deranjeaza, mai ales din perspectiva cu WFH. Problema e ca nu stiu la ce se baga pe termen lung, ala e practic oras/sat turcesc. Acolo, daca maine dezvoltatorul decide ca in piscinele alea “publice” femeile nu mai intra decat cu burka pe ele, nu prea ai ce face.
NOU
de fapt e efectul de oameni cu pl mica sau fara coaie, isi merita soarta aia de stau acolo
NOU
nu prea ai ce face – decat sa ii futi
NOU
Pai cu pl mică n o sa i doară așa cum trebuie
NOU
frumos cartier aveți, doamnă, ca-n serialul cu neveste disperate.
NOU
In serial strada se numea Wisteria Lane, cred că aici e vorba de Isteria Lane.
NOU
Priveste si partea buna a lucrurilor nu aveti tigani in cartier.
NOU
De ce, tiganii se aduna numai in zone cu internet de mare viteza?
NOU
Nu au mai avut loc de moldoveni.
NOU
Asta sa o crezi tu! Sunt tigani, sunt proxeneti, sunt multe studio-uri de videochat, sunt prostituate, e plin de “bombardieri“, de manelisti si o foarte mare lipsa de bun simt. Atitudinea administratiei/dezvoltatorului este execrabila. Strazile sunt pline de gropi, gunoiul este ridicat f tarziu si la fiecare colt de strada sunt gramezi imputite, iar sobolanii se plimba linistiti.
NOU
Asta cu tiganii a fost data atat de fin…
NOU
Pai Tiganu e dezvoltatorul, prin comportamentul lui, nu vezi ? Practic, s-au mutat in curte la tigan, pe bani grei nu gluma 🙂 🙂
NOU
Sunt aproape sigur că există (în special la blocuri) ceva ce în termeni legali se numește “părți comune” și sunt incluse casa scării, ghenele de gunoi, spațiile de utilități (pod/pivniță). Se alocă de regulă în funcție de metri pătrați de apartament și de aia apartamentul 12 (cu 2 camere) are mai puțin de plată la izolatie sau curățat pod (if) decât apartamentul 13 (cu 3 camere). Asta n am inventat o eu.
Concluzie: liber la tras cablu pe scara blocului că e proprietatea VOASTRĂ. Și traseele tehnice sunt da’ e funny că nu vă dați seama.
La ansamblu rezidential treaba i mai simplă. Să nu mi zici că au casă și drumul de servitute nu i al lor că nu te cred. Aka nu poate trece providerul pe acolo? Cu 2-3 stâlpi?
Diverse considerații pe subiect:
există blocuri unde locurile de parcare sunt pe dezvoltator care le vinde separat. Regimul de traversare aerian însă e la liber dacă înălțimea e peste 4.4 metri.
Cota parte din suprafețele comune trebuie specificată clar (nu are legătura cu subiectul dar fie vorba între noi, sigur măcar unul din complexul rezidențial e jurist/avocat/nu a câștigat apartamentul în pungă de pufuleți).
Concluzie generală: nu că nu puteți. Nu vreți.
NOU
La ultimele apartamente vândute se pare ca nu aveau in contracte, trecute spațiile comune
NOU
Sigur ca exista, doar ca alea se aplica pe bloc si spatul din jurul blocului, cand dezvoltatorul si-a pastrat o banda de 2m in jurul intregului teren si a oferit doar servitutea minima legala (adica o intrare de 4m latime sau cat o fi poarta aia), cum crezi ca intra fibra acolo (sau orice furnizor neargeat acolo). In plus de asta, tot ce e intern acolo este proprietatea turcilor. Ca tu nu cumperi cota parte din complex, ci din bloc.
NOU
Nu știu în ce univers paralel ți se dă apartament fără acces la spații comune. Mno, poate nu știu eu cum îi cu evoluția și ăștia cu acoperiș verde intră în casă pe geam, levitând. Am văzut un film cu de ăștia care parcau în casă, era cu Bruce Willis, ăla parca taxiul la etajul 34 în casă.
Dacă există totuși un univers de ăsta, e populat cu cumpărători care nu înțeleg termenul de proprietate sau au câștigat casa la promoția de pufuleti și nu le pasă.
Servitutea….
Tocmai m am uitat pe ce am cumpărat eu relativ recent, ca să fiu sigur că nu vorbesc prostii.
Am x la suta cotă parte pe un CF care i servitute si 100% cotă parte pe alt CF care i terenul. Cota parte e stabilită ca sa stie primăria ce sa mi impoziteze. X la sută inseamna 100%/4 fiindcă pe servitutea aia sunt 4 parcele.
Am obligatia sa permit acces cu auto sau cu pasul vecinilor pe drumul de servitute si să permit lucrări de infrastructură care nu mi stanjenesc accesul pe proprietate si care sunt desfășurate de comun acord.
Ăăă … îs eu mai special? Nici măndelu care mi a vândut terenul nu i mai special fiindcă în acte la el scrie același lucru.
Lățimea drumului. Ok, am 6.5-8 metri lățime la servitute în functie de configurație și voi mai lăsa un metru de la mine ca să pun păpădii pe lângă gard. Sau gulii. Sau ce vrea pla mea. Sau să fac trotuar pe banii mei. Ideea de bază e că stâlp poți monta dacă ai cotă parte. Și dacă nu, ai posibilitate la limita de proprietate.
P.S. comun acordul ăla se face în acord. Daca nu mi dau acordul, mă poate da în judecată pentru tot felul de chestii care i împiedică accesul la utilități. Doh, rea voință/rea intenție.
NOU
Nu stiu cat e de relevant, dar vreau sa punctez o lamurire legata de cota-parte din drumul de servitute, pentru ca 90% din cunoscuti au impresia ca sunt proprietari pe partea de drum din fata casei, “ca asa scrie in CF”, prin urmare “fac ce vreau pe patratica aia de drum, ca e a mea”.
Fals.
Esti co-proprietar impreuna cu restul vecinilor pe drumul respectiv, dar NU pe segmentul din fata proprietatii, ci in general, pe X% corespunzatori tie.
Cota aia parte nu este specificata fizic in teren, nu i se aloca niste coordonate carteziene pentru delimitare, e doar procentuala si ti-o poti inchipui doar ca un numar de metri patrati, importanti exclusiv la vanzare sau cumparare.
E ca si cu numarul de actiuni intr-o firma, ai de exemplu a sasea parte dintr-o companie, dar actiunile respective nu sunt unele anume, e doar un concept intangibil.
Practic esti proprietar in devalmasie impreuna cu restul vecinilor, cu toate drepturile dar mai ales cu toate obligatiile pe care le confera spatiile comune.
NOU
La mine e cu coordonate, CF și toată povestea. Dar ideea aia e, cum a expus o Angela. Nu fac eu ce vrea pla mea … dar nici proprietarul care a vândut. Dacă ăla face ce vrea … îi bai.
NOU
@RAIDER – Caz concret, 4 proprietati, a mea ultima (fata de strada).
UN SINGUR traseu de cablu aerian, la >10m inaltime, cu 4 cabluri care mergeau la cele 4 case. Evident ca firul meu traversa proprietatile 1/2/3, ala de la 3, doar 1/2 si tot asa. DAR, de pe stalpul din strada placa UN SINGUR traseu (snop) prin spatele caselor (ca acolo era stalpul, daca aveam varianta trageam direct prin fata, deaspura drumului de servitute, dar nu s-a putut ca nu era stalp acolo) si toate cablurile erau de la telekom. Chestie agreata verbal cu toti cei 4 proprietari. Cablul meu fiind “ancorat” doar de casa mea, nu de casa altcuiva, la fel la toata lumea. Fiind aerian, la 10 m, nici nu incalcam vreo lege sau proprietate, nu incurca pe nimeni, practic, totul OK.
La casa 1 (prima de la strada) vine alt proprietar, care se “aliniaza” initial la intelegere si totul e OK timp de 10 ani. La un moment dat, asta de la casa 1 isi trage fibra, separat, pe alt traseu, treaba lui.
Dupa care se intinde de pe acoperisul lui, agata snopul de cabluri pentru casele 2/3/4 si le TAIE cu foarfeca, pentru ca asa a vrut pwla lui sa faca niste sicane.
Chem Politia + TELEKOM. Rezultat: ABSOLUT zero, nimic. Le arat filmari cu idiotul cum a taiat, cum s-a catarat pe stalpii de la strada si a dat jos toate cioturile de cabluri (ale noastre) ca sa zica dupa aia ca nu au fost cabluri pe deasupra curtii lui, el nu stie, nu a vazut nimic. Si Politia si Telekom au “dat din umeri”, nu au ce sa-i faca, sa-l dau in judecata in civil daca vreau. Le zic sa faca un dosar penal pentru distrugere pe baza pozelor si plangerii mele, ca sa-l agat si in civil dupa, nimic.
Sau, ca sa trag alt cablu pe acelasi traseu, am nevoie de acordul dobitocului, ca sa intre oamenii de la TELEKOM (si) prin curtea lui ca sa intinda, din nou, cablul taiat de acelasi dobitoc. TLELKOM a zis ca daca dau eu alta solutie tehnica, ei trag cablul. Le-am raspuns ca eu sunt client sub contract cu ei si ei trebuie sa vina cu solutia si ca de-asta i-am chemat, au dat din umeri din nou au zis ca nu au ce sa faca si au plecat. Am facut recalamatie la TELEKOM, au zis ca nu au solutie si au continuat sa imi emita facturi pentru servicii, servicii pe care nu le primeam iar ei stiau de asta pentru ca facusem reclamatie … jur ca nu inventez si nici nu exagerez. Am cerut telefonic sa imi dea pe mail PV-urile incheiate de echipa tehnica cand a venit si politia … nu mi le pot da, ca GDPR, sa fac o cerere sa vedem daca se aproba. Am facut, a trecut >1 an, niciun raspuns.
Problema nu e unde e dreptatea – daca legea zice ca un cablu terce prin locul X in conditiil alea-alea, asa facem, problema urgenta e ca ramai fara serviciile respective pentru o perioada nedeterminata si, in conditii de WFH, e cam belita. Iar pentru ala care pune mana si taie un cablu care nu e al lui, NU EXISTA SANCTIUNE si nici vreo metoda sa-l obligi sa aduca lucrurile la starea initiala decat prin instanta. Deci, un idiot poate sa taie un cablu ca asa vrea pwla lui, fara sa ceara in instanta “dreptul” sa faca asa ceva iar pagubitul trebuie sa dea in judecata, sa dovedeasca ca ala era cablul lui, etc, chestie care dureaza 2-3 ani minim, costa bani si nici nu e sigur ca o sa castigi.
Politia nu are nicio treaba, TELEKOM sau oricare alt furnizor nu are obligatii, notarii care au incheiat actele nu au responsabilitate.
Politia/instanta sunt niste glume proaste. La fel orice ghiseu ANAF sau de primarie sau de ce mai vrei tu. Romania e de kkt pentru ca oamenii din ea sunt de kkt si nu stiu decat de frica. Si daca-l mai bagam pe Dragnea de inca 10 ori la puscarie, tot nu se rezolva nimic.
De-asta sunt bune apartamentele “vechi”, acolo treaba e asezata, actele mai clare si nu prea exista discutii de genul asta. Sau, daca exista, mai putin relevant, ca strada e a primariei nu blocheaza nimeni accesul iar daca un vecin iti taie cablu de pe casa scarii isi face socoteala ca isi poate lua un par in cap pe intuneric asa ca nu risca.
NOU
Hai să te lamuresc cum stai:
1: Cablul ala nu e proprietatea ta. E al Telekom. Nu esti client strategic încât să meriți să faca scandal.
2: măndelu care ridică din umeri e subcontractor Telekom în 99% din cazuri la instalare. La intervenții vine un salariat Telekom care n o sã vrea să facă instalare nouă fiindcă e prea mult de lucru.
3: în baza CF ului de care ziceam mai sus si a contractului de VC pe care l ai, ai sau nu menționate lucrări de instalare a utilităților pe servitute? Traversarea aeriană a proprietății în cauză nu intră sub incidența proprietații mentionate de mine mai sus fiindca ăla n are loc de parcare trecut în CF 😀 poate E loc de parcare da’ n CF la destinație sigur nu apare așa ceva. Deci fără acord, no chance.
Soluție tehnică? Depinde ce ai acolo. Dar: daca e servitute și ai dreptul sa faci lucrări, spor la săpat. Îți tragi o linie de alimentare cu apă până la poartă de la stalpul providerului. Prin linie, tragi fibra providerului impreuna cu un fir de nylon ca să ai rezerva pentru data viitoare cand schimbi providerul. Aleluia.
Costuri? Habar n am cât e ml/săpătura dar nu i un capăt de lume. Standarde de genul 1.5m cu fibra ingropabila și pat de nisip…să fim serioși, nu ești cazul. Săpătura de 35/50. E servitute n pla mea, nu trece TIR ul pe acolo.
Faci lucrarea pe banii tăi, pe servitutea unde ai drepturi si obligatii. Faza funny e că e legal. Poate e drum privat?
N am de unde ști ce ai cumpărat și ce distanțe ai dar soluții există.
Am fost șef de NOC la firmă specializată în furnizare cu garantare de bandă internet în zone greu accesibile.
Acuma: contractul nostru era cu UPC și dădeam la locații gen benzinării Oscar. Prin Podu Iloaiei, pe la balastiere, prin munte, prin pla cu satelitu. Luat din Tlk, vărsat în Microtik, scos în antenă, transportat, dus la altă antenă, dus la alt Mikrotik, dus la MC, de la MC la alt MC, ieșit în cupru, băgat în calculator client. Toata soluția asta cu curent de la spiriduși.
Cu VPN, nu că povești. 99.8% garantat prin contract.
Ce mui luam dacă nu mergea ceva…
Ăsta e doar un exemplu. Un cablu tăiat era la ordinea zilei, basculante plecand cu bena sus, accidente s.a.m.d. Legislația e ultima problemă, prioritatea e să ții clientul sus. În cazul tău fără să vad topologia și locul, nu zic decât “spor la săpat”.
Sfat: schimbă providerul.
NOU
Raider, nu are nici o treaba accesul la porprietate cu subiectul access la internet de la providerul pe care il vreau eu.
Asa cum nebunul ala de la timisoara s-a dus si a taiat toate cablurile de pe stalpii primariei, chiar daca erau clienti de net care le foloseau, asa si astia au dreptul sa scoata toata cablaria de pe proprietatile lor (guri de acces, infrastructura subterana, etc.)
Scrie clar si in articol:
“Pana acum exista o firma numita REVA ACTIV care furniza in cartier servicii RCS RDS / DIGI, fara sa existe posibilitatea de a incheia contract direct cu provider-ul. Explicatia data era REVA detine infrastructura trasa in complex si are un contract de reseller cu RCS RDS in exclusivitate.”
Sigur, daca clientul doreste sa plateasca ca RDS sa isi aduca reteaua de la 5 km distanta si sa isi faca
singuri toata infrastructura, teoretic are dreptul, doar ca practic nu o sa ii faca nimeni asta.
La fel cum daca se supara turcul si pune chirie 1 milion de euro pe fiecare spatiu comercial detinut acolo, aia mor de foame ca sobolanii, ca nu au nimic pe o raza de 3 km in jur.
Modelul de business acolo e bine gandit, vindem case ieftine si apoi sugem bani pe orice alta cale, pentru ca practic locatarii sunt puscariasi in mijlocul campului.
Iar pe partea cealalta (a furnizorilor) este doar business, le-a placut cand au folosit infrastructura turcului ca sa isi asigure 10.000 de clienti captivi, acu’ ca le cere turcul mai multi bani incearca sa ii puna clientii in cap.
Cum o sa se rezolve, furnizorii o sa plateasca X RON pe cap de vita furajera, si apoi vor reflecta costurile in pretul platit de vite.
NOU
Tot e bine ca nu aveti foisoare si garduri de sarma ghimpata.
Acum intr-o nota serioasa, poate o plangere din partea Telekom pentru distrugere ajuta la ceva. Oare poti sa tai tu fibra asa de nebun, in ciuda faptului ca este instalata in baza unui contract?
Pare putin retard acest Gadiuta la faza cu barierele pe drum…este obligat sa iti lase loc sa ajungi pe proprietatea ta si sa pleci de acolo, daca face totusi asta sunat la 112 si depus reclamatie pentru sechestrare.
NOU
Pai tu ajungi la propritatea ta, dar ce te face sa crezi ca e obligat sa lase si fibra sa ajunga la proprietatea ta cata vreme tot ce e in jur e proprietatea lui.
NOU
Multumesc ca ai citit comentariul meu ca sa intelegi nimic.
“De asemenea ni s-a explicat ca el poate sa puna bariere in mijlocul drumului si sa perceapa taxa ca drumurile sunt ale lui “. Nu scrie nimic de fibra, scrie strict de acces pe drumuri…adica de circulatie pe ele…adica de dreptul meu de a ma deplasa spre si dinspre propietatea mea.
NOU
are garduri de sarma ghimpata de la DNCB pana la intrarea in complex, dat fiind ca este fix pe langa “Fortul Stefanesti” care e ceva UM (cred)
NOU
“De asemenea ni s-a explicat ca el poate sa puna bariere in mijlocul drumului si sa perceapa taxa ca drumurile sunt ale lui si ca trebuie sa cerem permisiunea cand vrem servicii.”
wtf, aşa am ajuns?
NOU
doar ca nu poate face asa ceva lol, indiferent ca i-a dat voie primaria practic printr-o ilegalitate daca a facut asta
NOU
Cosmopolis = pușcărie, cumva?
NOU
E un U lipsă in Cosmopoulis-ul asta. Bai nene, cum mă să dai o benă de camion plină cu bani pe o proprietate și apoi să te fută căcănarul ăla de “dezvoltator” cu faze din astea? Cît de fazani in bătaia farurilor pot fi unii oameni? Chestia asta cu parc rezidential închis, in care dezvoltatorul (șmenarul) își păstrează cuiul lui Pepelea in fiecare casă e o hoție ce ține de psihiatrie. Ăla vrea sa ciupă niste bani de la fiecare client, sau de la provideri, pentru serviciile de internet și tv, că a făcut el infrastructură, a îngropat niste copex de 50mm in pămînt. Oamenii aia trebuie să-l dea in bloc în judecată că nu le-a vindut odată cu proprietatea și infrastructura de servicii tv+internet, iar acum efectiv îi șantajează.
Acu câțiva ani era vorba de casele vindute de astmaticul ăla nefutut de Țințăreanu, care cerea taxă de gunoi+canalizare 100 euro pe lună, plus că nu permitea nimănui să modifice în vreun fel “landscape-ul”, să nu pună vreun copac în curte ca să nu arate altfel. Era vorba de minim 140 mii euro casa, achiziționate pe vremea crizei din 2008.
NOU
pai Tintareanu zice ca vine lumea si ii da spaga (da da, spaga), ca sa prinda o casa la el in cartier. radea la tv de cat de prosti pot fi aia.
NOU
Poate s-au gandit ca daca locuiesc in complex miron cozma,si o seama de prostituate,e momentul sa arate cine e seful pe acolo,pe model erdogan….ce atata democratie.
NOU
Apropos de neînțelegeri din astea.
Cînd m-am mutat la casă există fibra trasă de un provider de cartier, singurul de acolo. Era trasă pe garduri, așa, cam la vedere (mă rog, pe sub tabla de protectie din capul gardului). Și vine Digi după vreo doi ani și cumpără firma de cartier. Tot frumos și înfloritor. Un vecin, om de treabă, plasat in coltul pe unde venea fibra Digi, avea și el o neînțelegere cu Digi. Cumpărase un tv in rate de la Digi și primise produsul cu trei luni întîrziere, că nu era pe stoc. Plătise abonament cît scria în contract cele 12 luni, plus valoarea tv-ului completa (adica încă trei rate), apoi reziliase contractul. Digi susținea că trebuie să mai plătească încă 3 luni de contract, 300 lei, din rațiuni de gîgă ce nu înțelege regula de trei simplă, că de fapt contractul începuse atunci cînd primise tv-ul. Noaptea minții, un Gigel găsise el cum să încaseze de la un fiat client încă trei abonamente fortat. Și omul a exploatat acum situația. A făcut sesizare la Digi că fibra pentru serviciile vecinilor trece pe la el pe proprietate, pe gard, așa că pina la rezolvarea disputei cu contractul nu permite instalarea fibrei Digi. Adică taie fibra aia instalată de vechiul provider și preluată de Digi, dar le dă timp de gindire vreo două luni, pina se face trecerea efectivă a serviciilor între vechiul provider și digi. După vreo două luni de pauză și tăcere, omul ne-a rugat să-l ajutăm: să facem și noi sesizare că am fost informați de vecin despre posibilitatea încetării serviciilor de la Digi din cauza disputei acestuia cu Digi. Am făcut trei oameni sesizare și luna următoare Digi i-a transmis că e rezolvată, nu are datorie la ei.
Pe urmă a încheiat și el contract la Digi.
NOU
In Popesti Leordeni nu sunt trotuare, copaci, scoli, benzinarii sau canalizari. Nici pompe de apa. Nici iarba nu creste. Interlopii dezvoltatori au construit doar blocuri, nu au mai lasat un petic liber de pamant. Dar tot este mai bine in Popesti decat in Militari residence. Toate aceste “residence-uri” construite in jurul Bucurestiului sunt de fapt niste cotete pentru saraci. Intri in cotet, dormi, mergi la munca, iar la cotet si tot asa – viata de sarac. Cand zic sarac ma refer si la mine, nu este nimic peiorativ. De ce credeti ca un apartament la cotet este de 2-3 ori mai ieftin decat unul intr-o zona (cat de cat) decenta a Bucurestiului? Pentru ca am identificat noi oportunitati imobiliare? :)) Costa atat pentru ca nu respecta conditiile vietii de om. Si pentru ca exista saraci ca noi care se mint cu “peste 10 ani o sa…”. Peste zeci ani o sa fie tot cotet, dar mai vechi.
NOU
Și la Mandaloo se mănâncă surprinzător de decent, trebuie menționat acest aspect 🙂
NOU
@Dani: Popesti Leordeni??? Mă, tu ori esti “ala micu’ “, ăl de-i plimbă cățeii colegei Maithun?
NOU
Hai, sarac accept, dar “ala micu”?? Poate in palma unei gorile. Si nici atunci…
NOU
Io m-am mutat pentru Ciotoianu. Nu regret nimic 🙂
NOU
E modelul indian, nu american. La americani dezvoltatorul dezvolta si vinde, nu administreaza, proprietarii sunt aia care administreaza si platesc paza si intretinere si etc.
LE trebuia sa fie reply la primul post.
NOU
Pe când un articol și despre cartierul din Pantelimon ?
NOU
despre cartierul din pantelimon sau despre cartierul pantelimon?
NOU
@daddy Aceste vorbe ne doare:)))
NOU
Maithun poate să-ți confirme că în Popești e decent. In Militari Residence e mult mai rău, acolo pare să se nască un ditamai ghetoul. Ce spui tu e doar parțial adevărat.
NOU
Ce este partial fals?
Dorm si eu in Popesti, nu trebuie sa imi confirme Maithun 🙂
NOU
De fapt sunt vecini, Maithun mai vine câteodată să împrumute de ls Corban nițică făină și dacă tot vine vrea și făcălețul de carne.
NOU
Cosmopolis este o sectă !?
Lasand gluma la o parte, cand am cautat sa imi cumpar apartament m-am interesat si de locatia asta. Dupa ce am citit pe forum problemele expuse de cei care si-au luat acolo locuinta si regretau am zis NU.
Da, stiu, parerile negative erau false si scrise de concurență si doar parerile pozitive erau reale, da, ok.
NOU
La fiecare articol d-ăsta mă felicit călduros și mă pup în oglindă că mi-am luat apartament în bloc vechi. La bulevard cu asfalt, trotuare, lângă metrou, școală, grădiniță. Nu știu cum stau lucrurile acum, că nu mai locuiesc acolo, dar astă iarnă aveam căldură și apă caldă când o treime din București nu avea.
S-ar putea să-mi pară rău la vreun cutremur mai țeapăn, sau s-ar putea să nu-mi mai pese. 🙂
Dar momentan mă felicit.
NOU
O miorlaiala generala de la oameni care nu inteleg cum functioneaza lumea. Pentru a trage fibra intre proprietati oriunde in lume se plateste o taxa de catre furnizor pentru chirie stalpi sau canal subteran. Dar oamenii nu stiu asta pentru ca nu le pasa.
Aveau internet de la un furnizor la care plateau abonament RDS la suprapret (cel putin dublu decat in oras), furnizor care, dupa ce ca lua bani mai multi nu s-a sinchisit sa aiba alternativa upstream ba chiar se zvoneste ca nu a platit banii la RDS (de aia s-au dat in judecata si RDS a taiat internetul).
RDS nu vrea sa plateasca “taxa de stalp”, fie nu e interesat, fie asta e politica lor agresiva. Vodafone vrea sa plateasca si sa castige contractele. Pana trag fibra au pus si antene suplimentare 4G si a dat modemuri gratis.
Dar oamenilor le place sa se planga…
NOU
Cristina: Ai dreptate. M-a inflamat modul Angelei de a-și exprima punctul ei de vedere. Ai punctat corect!
NOU
” furnizor care, dupa ce ca lua bani mai multi nu s-a sinchisit sa aiba alternativa upstream ba chiar se zvoneste ca nu a platit banii la RDS (de aia s-au dat in judecata si RDS a taiat internetul). ”
Ai dreptate, ii place sa se planga degeaba . Asa functioneaza lumea.
NOU
Prima greseala: sa stai la bloc
A doua greseala: sa stai la bloc in Pizdeea, unde nu sunt drumuri si canalizare, la 2 metri de un lac plin de cacat si tantari, fara copaci
A treia greseala: sa faci primele 2 greseli fara sa citesti contractul si actele de proprietate
Fool me once, shame on you, fool me twice, shame on me, a treia oara iti rup capul si ma cac in gatul tau de tigan.
Ca sigur e o cioara borata, dupa nume, Gidiuta ala.
NOU
Știi că George W Bush a zis bancul ăsta odată, pe cînd era președinte și a uitat bancul. A zis “fool me once, shame on me, fool me twice … I mean, you cannot fool me twice, you know?”.
Acuma nu putem acuza oamenii de neștiință, au crezut că au făcut afacerea vieții, au fost acceptați într-un club select de oameni cu case faine, vopsite verde la acooeriș, frumos aranjate, cu spatii verzi, etc. Doar că împrejurimile.nu erau ale lor, dar asta nu era important. Cuiul lui Pepelea, pentru cine nu a citit lectura obligatorie in școală. Așa sunt toate aceste dezvoltări imobiliare închise cu gard, “gated comunity”. E o închiriere pe termen lung, dar nu faci ce vrei tu. Gen o terasa/pergolă de vară lipita de casă, că nu cadrează cu cartierul. O debara de scule/lopeți in spate. Nope. Nu stricam ambientul. Pentru că valoarea proprietăților scade prin aceste accente/tușe personale. Ideea e că nimeni nu preia vreo astfel de proprietate dacă primii proprietari vor să plece, după toate aceste probleme.
NOU
sa ne spui la primavera cat te-a ajuns incalzirea iarna asta.
NOU
Pai probabil aproximativ la fel de mult ca anul trecut, plus 10-20%, ca peste tot.
De ce, in Cosmopolis nu se plateste incalzirea ? Gidiuta le ofera rasuflarea lui fierbinte, in ceafa ?
Sau vorbesti de bloc in Bucuresti ?
Ca daca da, lol din atatea motive…
NOU
da, bloc in Bucuresti. cu centrala de apartament. stiu…mind blowing.
10-20% in plus zici. i-ai furat panourile lui Buhnici?
NOU
Anda, astia care stam pe la case platim cat consumam, nu pierderile de pe retea. Cu pierderile de pe retea, pentru un apartmanet de 3 camere, si cei de la bloc vor ajunge sa platesca cam tot atat cat noi la iarna. Vad ca Vaccishor n-a zis inca nimic de pretul giga caloriei…
NOU
Stai acolo ca papagalul in colivie, mai ales in caz de lock-down, sa iti faci motive sa iesi cu gunoiul sau sa plimbi cainele in parculet.
Sa inghiti zilnic tone de praf, sa stai sa ii asculti pe toti agaricii cum se fut sau se iau la omor, cu plozi care urla, cu parcare pe trotuar si slalom printre masini.
Sa nu ai tu un pic de iarba, de liniste, de aer curat, de libertate !
Din punctul meu de vedere, statul la bloc e semnul saraciei, al prostiei si al ratarii.
Daca asta inseamna o economie de cateva sute de lei in plus la incalzire, pentru ca eu stau la 180 de mp plus 1000mp de curte, nu la 60mp ca in puscaria aia de apartament – ei bine, ii platesc cu drag, ca e pentru confortul meu psihic si pentru un plus mare de tot in orice inseamna calitate a vietii.
Bloc auzi :))))) nici in cele mai groaznice cosmaruri
Si stai, ca va mai paste si cutremurul, caz in care va orez ok.
NOU
@Angela, eu imi dau seama ca tu faci parte din cei 1% norocosi. Tu iti dai seama? Nu stam la bloc ca vrem, stam la bloc ca atat ne permitem. Tu pari genul care poarta tricouri cu “Stop being poor”…
NOU
Angela, daca intradevar esti femeie, probabil esti genul Marioara Zavoranu, cel putin asa reiese din ce scrii. unii stau la bloc ca atat pot, altii ca asa vor. eu de exemplu stau langa un parc, deci curtea ta(reala sau fictiva, nici nu conteaza) e un tarc de oi in comparatie cu spatiul meu verde de relaxare. nu mai pun la socoteala iesirile mele in natura, pe munte, trebuie sa fii mult prea sarac sa te pretezi la asa ceva.
NOU
Bati campii cu gratie. Nu stiu ce experiente traumatizante ai avut tu la bloc, si pare ca ai suferit crunt, dar sper ca esti constienta ca nu e peste tot asa. Mie personal mi se pare de porc sa stai la casa in Pizdeea cu toti mp din lume in jurul tau, dar fiecare cu placerile lui salbatice.
NOU
@Zarax, eu imi dau seama, dar nu e tocmai asa, in sensul in care diferenta in bani intre un apartament in Bucuresti si o casa oriunde langa Bucuresti nu e asa de mare, de fapt existand scenarii prin care sa iesi chiar mai ieftin (cumparat teren si construit in regie proprie, timp in care stai in chirie).
Anda, draga mea, tu ai inceput cu intepaturile legate de incalzire, practic un non-issue.
Stai tu “la parc” pana te-oi chema eu inapoi “la 4”.
“Tarcul meu de oi” e plin de verdeata, copaci, flori si nu ma ciocnesc zilnic de toti ceilalti sarantoci care atat si-au permis.
Iar iesirile tale sunt practic ale tuturor, nu depinzi de apartament sau de casa ca sa le faci.
Oricum ai da-o, apartamentul e o prostie.
NOU
Angelo, ai imputit blogu cu besinile tale.
NOU
De ce anume simtim noi nevoia sa ne validam alegerile invalidandu-le pe ale altora nu o sa inteleg niciodata…probabil vine din nesigurante personale si temeri si frustrari…eu nu inteleg batzosenia asta cu care scuipam pe alegerile altora de parca asta ar face-o pe a noastra mai valoroasa…
Eu stau la bloc pentru ca nu imi permit o casa in Bucuresti iar momentul anume la care sunt in viata este unul in care am nevoie sa fiu in Bucuresti nu la porumb si aer liber si caprite, cu tot regretul pentru partea cu capritele. Nu imi permit sa tarasc doi copii cu orele in trafic, nu imi permit sa fac eu si sotul ore in trafic. So, for now, bloc langa scoli ok, metrou pentru cand or fi la liceu. Astea sunt optiunile care mi se arata in acest moment.
Acu, daca aveam 60 de ani si copiii mari la casa lor, tot timpul din univers de frecat in trafic sau vreo pensioara bugetara sanatoasa, da fratica, porumb , gradina, flori, caprite and shit. Mai naspa cu urgentele medicale dar mno…we all die one day.
Acu..fiecare isi face un calcul, ce isi poate permite conform cu nevoile pe care le are in acest moment. Eu nu imi permit sa pierd timp so I made my choice. Mno acu ca zice oamenii pe net ca sunt saraka…o sa merg sa plang in debara…stiti voi…spatiile alea de depozitare, utile ca sa nu stai cu aspiratorul sub scara sau mopul pe balcon…oh wait…poate nu stiti. Hahahaha, vedeti ma, e usor sa fim de porc, nu mai bine sa fim chilleanu ?
NOU
Dupa cat de “constipata” pare angela luxoasa, as zice ca nu e foarte multumita de alegerea facuta. Cand esti sigur pe tine de propriile alegeri nu simti nevoia sa ii scuipi pe altii. Nu iti pasa.
As pune pariu ca luxoasa si-a dublat din vorbe suprafata casei, de vreo 15 ori pe cea a gradinii, plus ca plateste o rata de ii iese pe nas pentru casa ei din “complex rezidential”.
NOU
Angelo: Ce ești așa pornită și vulgară? Pari foarte masculinizată. Calm down! Casa la porumb zici?!….Nu mersi…prefer duplex de 180 mpu + terasa și parc langa….Mă consider mai avantajat decât unu sau una cu o casa în Pizdeea. Basca că mai trăiești și în Tzaranoaia! Pa-pa!
NOU
@AdrianT, :))) incerc sa imi dau seama cum anume poti reusi sa ai si o nuanta de misoginie si una de sexism in acelasi discurs :))) Indiferent de faptul ca suntem sau nu de acord cu comentariul Angelei, daca o femeie e mai agresiva in discurs asta inseamna ca e masculinizata? Why? Nici agresivitatea discusului nici vulgaritatea (desi eu nu am perceput partea de vulgaritate) nu sunt specifice unui sex sau altuia…Daca un barbat este foarte calm si politicos sau impaciutor este feminizat? Nu mi se pare deloc fair fata de nici unul dintre sexe…
NOU
am venit prea tarziu sa ii zic angelei ca sa suga pula de la un ratat sarac?
vai, semnul bogatiei, sa stai la casa. Pfff, e pline satele de bogati, isi tarasc basinile pana la buda din curte, dar macar nu stau la bloc.
NOU
Vedeti ca va da Musk internet din cer daca vreti, bani sa fie!
NOU
Da’ oamenii aia n-au auzit de notiunea de avocat? Se aduna cativa, isi angajeaza frumos un cabinet de avocatura si dau dezvoltatoru’ in judecata ca le blocheaza accesu’ la un serviciu esential. Or fi cativa care fac un zece-cin’spe mii pe luna, daca fiecare isi cere banii pierduti, plus niste daune morale, sa zicem de zece ori mai mult, cee ce nu e chiar de-ici-de colo, sa vezi cum le permit furnizorilor accesu’ dupa aia.
NOU
Te-ai uitat prea mult la filme holiwoodiene.
NOU
sunt curios care e statutul juridic al cosmopolis. ca practic e o adunatura de case/blocuri dar trebuie sa fie alocat unei unitati adiministrative, nu e stat in stat. si se aplica fix legile care sunt general valabile pe teritoriul romaniei. asa ca nu inteleg cum dracu poate un pulica de dezvoltator sa “taie” un cablu sau sa ingradeasca accesul unor proprietari de imobile, sau sa blocheze accesul la utilitati sau orice altceva. ce dracu, nu aveti telefon sa sunati la politie ceva, cum dracu sa faca bgs legea acolo?
NOU
sat Stefanesti
NOU
Statutul “juridic” este stat “ca la bloc”, dar pe orizontala. La.cat spatiu pare sa existe intre imobile, e aceeasi panda a vecinilor, iar bgs-ul si alte servicii cred ca duc costurile mai sus decat la bloc. In complexele rezidentiale de langa Bucuresti este aceeasi inghesuiala si sufocare ca in oras, dar pe mai multi bani.
Am locuit in uk in stilul ala de casa (lipita de cea a vecinilor) si e fix ca la bloc. Te auzi prin pereti noaptea, nu poti face cat zgomot vrei cand vrei, la 5 metri, de la peretele casei, in curte, te vede vecinul de alaturi de la etaj. Petrecere vara in curte cu stingerea la 21 ca “deranjeaza, draga, deranjeaza”. Vii acasa, trantesti portiera mai tare – se misca cel putin o perdea la o casa de vis-a-vis.
“Libertate” e casa inconjurata de curte si la 15-20m de vecini. Am locuit intr-una, intr-un sat, si nu simteam ca am vecini. Nu avea cine sa ma vada in curte, era si imensa, si a costat cat un apartament in Bucuresti. Cu inconvenientele pe care multi uita sa le “mentioneze”: pui mana pe lopata daca vrei sa arate bine curtea, cheltuielile de intretinere/reparatii sunt mai mari decat la bloc, la fel si incalzirea, dura o ora cu masina pana la prima statie de metrou, te preocupi de securitatea ta etc.
Astia care tot dau ochii peste cap ca locuiesc “la vila” in complex rezidential sunt doar niste parveniti care au fugit de la ei din sat cu trenul personal si cred ca l-au prins pe d-zeu de picior ca vor plati dublu ceva ce costa in realitate doar jumatate.
NOU
stii ca exista si tari cu standarde de constructii mai bune decat Uk, nu?
Am stat o saptamana la amicii mei care au o casa d-asta la rand. deh, aproape 200mp de casa, dar foarte putina curte
Nu auzeai vecinii, nu te deranjau. bine, daca vrei sa iesi afara in pula goala, da, nu e libertate
Evident ca vila e mai buna. (vila = casa aia separata). Dar costa mai mult. Si ai belit pula cand ai vreo problema.
o sa iti zic in vreo 3 ani 😀
NOU
O fi vreun cartier construit pe persoană fizică, cum a făcut și Neacoiță și unde legile nu prea ajung din cauză de șpagă.
NOU
Ce este uimitor e cum oamenii semneaza “ca primarii” contracte de peste 150k si nu le citesc de 5 ori. Sau nu dau 200 euro unui avocat ca sa le explice “pe intelesul” lor ce semneaza.
Cum iti poti cumpara o casa acolo, fara sa citesti contractul, ca mai apoi sa te ofuschezi ca nu ai stiut ce ai semnat?!
Daca oamenii astia ar avea toti banii, intr-o sacosa, cred ca le-ar pasa mai mult de clauzele contractuale.
Am mai vazut pe yt destule clipuri cu “rezidentiale” noi cu instalatii electrice subdimensionate sau spatiu insuficient intre imobile. Cum naiba alegi sa iti bati joc de banii tai, apoi sa te plangi pe net ca ai semnat ca ai ce net vrea gigel “dezvoltatorul”?!
Doar daca banii castigati nu sunt proportionali cu inteligenta, adica bani nemeritati.
NOU
s-a mai discutat de de. pentru ca nu au avut in viata lor 5 mii d euro pe masa, nici nu stiu cum arata si nici nu realizeza ce inseamna sa platesti o caruta de bani dintr-un salariu de cateva sute de euro lunar, timp de 30 de ani. abia dupa un timp incep sa realizeze ce tampenie au facut.
NOU
Eu nu prea înțeleg. Oamenii ăia nu sunt proprietari acolo? Nu și-au constituit entitate juridică și-anume asociație de proprietari?
NOU
Mai mult ca sigur au grup de whasapp, asa sunt ăștia de la rezidențiale, ei nu se organizează legal, ei vorbesc pe grup.
Lăsând gluma, e o mare problemă la romani cu organizarea, aud tot felul de situații absurde care s-ar rezolva mult mai repede și mai ușor dacă ar vorbi asociația de proprietari prin reprezentanți (legea este ok, serios vorbind).
Una e să facă gât Costel de la 2, alta e să vină o asociație cu o mie de membrii și să dea cu pumnul în masă.
NOU
hue hue hue i.imgur.com/UdIBkiQ.png
NOU
Starlink is targeting coverage in your area in 2022
NOU
Cosmopolis este un cartier UNIC în România. Este cel mai frumosloc și nu doar pentru ca este acasă la mine. Am avut prieteni care de fiecare data când veneau la mine criticau ceva deoarece mureau de invidie de fapt. Am aflat asta după ani de zile când s-au si mutat în cartier :)))) Asta cu netul a fost o problema pt o mica parte din locuitori. Eu nu am fost afectata deoarece am Telekom. Depinde de ce provider ai. Eu după 6 ani aici nici nu concep sa ma mut altundeva. Problema aici e ca totul ni se cuvine și uitam cum era sa locuim în București printre gunoaie, câini și boschetari. Nu exista termen de comparație asa deci: câinii latră ursul merge…
NOU
a, deci invidia e…
NOU
Simona, problema e că mulți vecini au rămas fără internet fără o notificare în prealabil, iar reacția administrației a fost de tot căcatul. Zic că li se cuvine să nu li se întâmple mizerii de-astea.
NOU
” el poate sa puna bariere in mijlocul drumului si sa perceapa taxa ca drumurile sunt ale lui si ca trebuie sa cerem permisiunea cand vrem servicii.”- exact – asa este in cam toate cartierele rezidentiale din si de pe langa bucuresti.cele ami rele sunt : militari residence, popesti leordeni/dimitrie leonida, felicity, greenfield, confort city si restul ale lui negoita, cel mai mare mafiot/interlop din bucuresti, care impreuna cu frate-su au furat tot ce se putea din sectorul 3, cel mai murdar si ma capusat sector.asa se face- complex – administrarea ramane la “dezvoltator” si te “umfla” cu facturi de 250-300 de lei la intretinere pt o garsoniera, plus ilumiant la suprapret, plus apa la suprapret, angajati cu duiumul pt orice om care si-a adus familia – 5 paznici intr-o ghereta, 7 oameni la o parcare paznici, oameni care stau si se uita la tv non-stop. drumurile raman ale lor, lifturile la fel, practic totul si esti sclav pe viata in complex pt 30 de ani cat ai rata. daca comentezi ceva apar brusc zecile de angjati – si familiile lor care lauda compelxul si dezvoltatorul asa ca orice demers pierde tractiune ( ca in cazul de fata probabil cu “Simona”) orice e demontat – apare o nevasta a paznicului sau a agentului de vanzari (care face si el o manarie mica rezervandu-si pe numele lui 2-3 apartamente cu 100 euro si pe urma cere 4000 de euro ca sa cedeze rezervarea etc.)care zice “ce ti se apre mult 150 ron pt 5 mc de apa ? da ce vrei pe gratis?” si asa mai departe.
NOU
Si eu care ziceam sa cumpar un cotet aici. Mi-a pierit cheful, dupa ce am citit stirea. In linii mari, privind obiectiv, daca nu iti cad banii din “cer” sau nu sunt produsi de alti “sclavi”, locuitul aici e ca “fata morgana”. Ai ce nu ai. Cred ca este adevarat, totusi, treaba cu drumurile fiindca am avut norocul sa imi deschisa ochisorii de fata la 20 de ani, un avocat. Mi-a zis ca e “incurcat” si m-a pus pe ganduri. Asa ca nu-mi ramane decat sa fac o alegere mult mai buna, nu pe un camp, sa ma bata si vantul si ploaia. Probabil departe de Romanica, fiindca Romanica e tara celor cu 8 clase, alesi primari sau a unor straini, oportunisti, intr-o tara de saraci fara initiativa. Daca eram in locul vostru, la ai mei 20 -cu ceva experienta de viata- faceam o plangere comuna, amenintam si cu protectia consumatorului – ca exista si trb asta, desi nu suntem Canada si mai faceam si marketing real, pe retelele de socializare, manjite de niste dobitoci.