Scris de C.

Pentru ca vad ca e un subiect în voga, doresc sa împărtășesc impresiile mele despre emigrare în contextul întâlnit de mine.

Sper ca articolul meu sa deschidă o serie de articole utile celor ce vor sa emigreze scrise de cei care deja au emigrat. Exemplele mele sunt pur orientative iar preturile sunt aproximative. Your mileage may vary.

Daca mai sunt subiecte de interes pe care nu le-am parcurs, voi încerca sa răspund în comentarii

Va rog sa înțelegeți ca am adăugat deja destule date intime/personale și nu doresc sa menționez mai mult de atât despre mine.

Povestea mea, pe scurt:

Din anul 2 de Poli m-am angajat și am ajuns ca în anul 4 sa depășesc pragul psihologic de o mie de euro pe luna net. IT, infrastructura, București.

Cu toate astea, gândul de a emigra era plantat încă de pe la finalul liceului (fără o destinație clar stabilita) iar la câteva zile după susținerea licenței (August 2015) aveam zborul București – Amsterdam.

Prietena mea era deja aici gratie unui master, internship si apoi job. A. , daca citesti asta, te pup. Iti sunt veșnic recunoscător.

Am ajuns cu o valiza mare de haine, 2000 de euro strânși, iar la final de septembrie eram angajat. FinTech, plătiți constant cu cardul la terminalele lor, aproape 3000 de euro net.

Un an mai târziu am schimbat job-ul si compania. Infrastructura IT, salariu mai mare, mașină.

Concluzii personale:

In 2 ani de cad am ajuns aici am fost în concedii pe care nu credeam ca mi le voi permite vreodată: Bali, Sri Lanka, Guadeloupe, pe lângă UK, Franța sau Grecia. 35 de zile de concediu pe an, mai adaugi overtime-ul care se plătește, de regula, “time for time” și te trezești în decembrie forțat sa-ți iei liber.

Pe lângă avantajele materiale directe / cuantificabile, deși vremea în Olanda e constant mohorâta, sunt mult mai fericit decât am fost vreodată în Romania. Oamenii mai optimiști, lipsa birocrației, siguranța ca indiferent ce nasoala ți se întâmpla, ești pe mâini bune (sănătate, asistenta sociala etc)

Din păcate olandezii sunt relativ reci. Dupa mai bine de 2 ani aici, nu am niciun prieten olandez. Câțiva amici, însa niciunul mai apropiat. In general, olandezii sunt foarte organizați (câți dintre voi folosiți calendarul de pe telefon ca sa va marcați întâlnirile, party-urile sau cinele la care trebuie sa mergeți? ) iar dacă vrei sa ii inviți undeva trebuie sa ii anunți cu minim 2 săptămâni înainte.

Concret, sfaturi. Vorbesc doar din experiența mea, având deja pe altcineva aici când am venit.

In primul rând (pe lângă limba engleza care e de la sine înțeles ca o stăpânești) ai nevoie de niște bani. Ai mei 2000 de euro au fost mai mult decât suficienți pentru ca aveam deja unde sa stau și nu a trebuit sa plătesc depozit pentru chirie, taxa de agenție, etc.

In al doilea rând, trebuie sa prospectezi piața dinainte de a veni aici. Desi sunt mici șansele sa primești un job (sau măcar un al doilea interviu) când ești încă în Romania, măcar fa-ți o idee despre companiile la care ai vrea sa lucrezi, joburi disponibile acolo, ia-ți trial-ul de Linkedin Premium, , fa-ți CV-ul ușor de citit etc.

Când ajungi, în maxim o săptămâna: BSN (echivalentul Social Security Number) la primărie, cont bancar și număr de telefon olandez. Modifica CV-ul cu noul număr de telefon și apoi urmează partea grea, căutatul de job-uri. Nu pot sa te ajut cu un sfat concret aici, depinde de la caz la caz. Contul bancar te costa undeva la 20 de Euro pe an și primești un card Maestro cu care nu poți face cumpărături online (în loc de număr de card are IBAN-ul imprimat pe el) însă poți plăti la orice magazin sau chiar la piață. De cand sunt in Olanda cred ca am “rulat” maxim 200 de euro cash. Abonamentul la telefon e (pentru mine) 22 de euro pe luna: 120 de minute naționale si către UE + 6GB. 4G+ cam peste tot, T-mobile

Tine cont ca la orice interviu salariul pe care il negociezi este salariul brut. Daca vrei sa-ti faci o idee despre diferența brut/net: thetax.nl

Dupa ce ai un contract de munca, imediat, interesează-te de “30% ruling”. E un avantaj creat special pentru expati în care 30% din salariul brut ti se livrează direct în cont (neimpozitat) și plătești taxe doar pe restul de 70%. Practic, Petru același salariu brut primești mai mult net. Vezi diferenta pe thetax.nl. Exista însa niște condiții de eligibilitate, dintre care cea mai importanta este salariul: ~52k/an pentru persoane cu licența (Bachelor’s) si ~28k/an pentru persoane cu master.

Nu te apuca sa aplici singur pentru asta, deși teoretic e posibil. Am colegi care au aplicat singuri si au fost refuzați pe motiv ca au depus formularele incomplete (sunt, bineînțeles, in olandeza). O data ce esti refuzat nu mai poti aplica a doua oara. Foloseste o agentie specializata. Te va costa undeva intre 400 si 500 de euro pentru aplicație insa banii aia ii recuperezi lejer intr-o luna din diferența cu/fara acest “30% ruling”. Eu am folosit GrantThornton.

In plus, 30% ruling se aplica retroactiv pe anul curent. Adica dacă te-ai angajat în martie si ai obtinut 30% ruling in septembrie, pe salariul din octombrie vei primi diferența pe toate lunile din urma.

Chiria: In Amsterdam, mai la margine, dar încă in interiorul centurii (A10), un apartament cu un dormitor si living (40 – 60 mp), cam 1300 – 1600 de euro lunar, mobilat si cu toate facturile incluse (apa, curent, gaz, gunoi, internet, cablu). De la marginea Amsterdamului pana in centru sunt cam 20 de minute pe bicicleta. www.funda.nl/huur/

Transport: In interiorul orașului bicicleta e mijlocul de transport universal (vezi mai jos). Pentru restul, exista OV-chipkaart. Un card de transport care are un portofel electronic. Pui niste bani si călătorești cu el pe toate mijloacele de transport: tren, metrou, tramvai, autobuz. Poate conține si abonamente pe anumite linii sau situații mai complexe. Tine minte ca trebuie sa validezi cardul atat la intrare (check-in) cat si la ieșire (check-out). Suma dedusa se calculează in funcție de distanta călătorită. Validatoarele pentru tramvai / autobuz sunt in mașină (se intra doar pe la șofer), dar la tren si la metrou sunt in stație, cu bariere. Ca referință, o călătorie cu tram/bus de la marginea orașului (in cercul dat de A10) catre centru e cam 2 – 3 Euro)

Mâncarea: In Olanda nu exista hypermarket, cum nu exista nici non-stop-uri la colt de strada. AlbertHeijn (AH) sau Jumbo sunt supermarketuri oarecum premium (deci mai scumpe) insa Lidl, Vomar sau Dirk au preturi cam ca in Romania. La toate exista o casa speciala (PinKassa) la care se plătește doar cu cardul, si doar cu cardul olandez (Maestro, vezi mai sus). Sunt deschise pana la maxim 22:00 (depinde de magazin, verifica pe Google maps). In general dupa ora 22:00 nu prea mai gasesti niciun magazin deschis. Pentru noi (2 persoane) : uitându-ma in aplicația de banking la ultimele 3-4 luni, vad cam 200-250 de euro pe luna cheltuiți către supermarketuri pe mâncare in condițiile in care cumpăram mâncare relativ buna: Somon, smoothie, pâine si oua bio dar și legume congelate sau margarina si dulceața

Haine / Igiena: H&M, Zara, C&A sau Pull&Bear au aceleași preturi ca in Romania. Daca vrei mai ieftin, Primark are haine super-ieftine dar si calitatea e pe masura (un tricou de 2 euro il porti de 10 ori si se lăbărțează). Action are produse de igiena / deodorant / detergent mai ieftine. Din păcate toate magazinele astea sunt deschise, de regula, pana la 6 seara. Unele dintre ele au in anumite zile ale săptămânii deschis pana la 7 sau chiar pana la 9. Programul e pe Google maps

Bicicleta: Nu ești Amsterdamer dacă nu ai bicicleta. Găsești pe diverse grupuri de facebook anunturi de vânzări biciclete, majoritatea din surse “shady”. Ce-i sub 50 de euro e, de regula, praf. Cam intre 60-120 de euro găsești una ok. Daca are schimbător de viteze e mai scumpa, daca are frâna de mana (si nu frâna la pedala, “automat”) iarăși e mai scumpa. Ai mare grija sa o încui bine. Încuietoare la roata din spate + lanț legat de roata din fata si prins de un stâlp.

Asigurarea de sănătate: Este privata, obligatorie de la mutarea in țara si costa cam 100 de euro pe luna, pachetul de baza. Include și un “own risk”, adică in caz de asistenta medicala, pacientul plătește primii 350 de euro, restul e plătit de asigurator. Acești 350 de euro sunt pe an, deci nu la fiecare intervenție. Pachetul de baza nu include dentist. Pentru dentist este un “extra” la acest pachet, costa cam 15 euro si oferă un buget de 1000-1500 de euro. Ce depășește acest buget este plătit de pacient. Din păcate nu cunosc preturile dentistiolor pentru ca nu le-am folosit serviciile.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.