Scris de C.

Pentru ca vad ca e un subiect în voga, doresc sa împărtășesc impresiile mele despre emigrare în contextul întâlnit de mine.

Sper ca articolul meu sa deschidă o serie de articole utile celor ce vor sa emigreze scrise de cei care deja au emigrat. Exemplele mele sunt pur orientative iar preturile sunt aproximative. Your mileage may vary.

Daca mai sunt subiecte de interes pe care nu le-am parcurs, voi încerca sa răspund în comentarii

Va rog sa înțelegeți ca am adăugat deja destule date intime/personale și nu doresc sa menționez mai mult de atât despre mine.

Povestea mea, pe scurt:

Din anul 2 de Poli m-am angajat și am ajuns ca în anul 4 sa depășesc pragul psihologic de o mie de euro pe luna net. IT, infrastructura, București.

Cu toate astea, gândul de a emigra era plantat încă de pe la finalul liceului (fără o destinație clar stabilita) iar la câteva zile după susținerea licenței (August 2015) aveam zborul București – Amsterdam.

Prietena mea era deja aici gratie unui master, internship si apoi job. A. , daca citesti asta, te pup. Iti sunt veșnic recunoscător.

Am ajuns cu o valiza mare de haine, 2000 de euro strânși, iar la final de septembrie eram angajat. FinTech, plătiți constant cu cardul la terminalele lor, aproape 3000 de euro net.

Un an mai târziu am schimbat job-ul si compania. Infrastructura IT, salariu mai mare, mașină.

Concluzii personale:

In 2 ani de cad am ajuns aici am fost în concedii pe care nu credeam ca mi le voi permite vreodată: Bali, Sri Lanka, Guadeloupe, pe lângă UK, Franța sau Grecia. 35 de zile de concediu pe an, mai adaugi overtime-ul care se plătește, de regula, “time for time” și te trezești în decembrie forțat sa-ți iei liber.

Pe lângă avantajele materiale directe / cuantificabile, deși vremea în Olanda e constant mohorâta, sunt mult mai fericit decât am fost vreodată în Romania. Oamenii mai optimiști, lipsa birocrației, siguranța ca indiferent ce nasoala ți se întâmpla, ești pe mâini bune (sănătate, asistenta sociala etc)

Din păcate olandezii sunt relativ reci. Dupa mai bine de 2 ani aici, nu am niciun prieten olandez. Câțiva amici, însa niciunul mai apropiat. In general, olandezii sunt foarte organizați (câți dintre voi folosiți calendarul de pe telefon ca sa va marcați întâlnirile, party-urile sau cinele la care trebuie sa mergeți? ) iar dacă vrei sa ii inviți undeva trebuie sa ii anunți cu minim 2 săptămâni înainte.

Concret, sfaturi. Vorbesc doar din experiența mea, având deja pe altcineva aici când am venit.

In primul rând (pe lângă limba engleza care e de la sine înțeles ca o stăpânești) ai nevoie de niște bani. Ai mei 2000 de euro au fost mai mult decât suficienți pentru ca aveam deja unde sa stau și nu a trebuit sa plătesc depozit pentru chirie, taxa de agenție, etc.

In al doilea rând, trebuie sa prospectezi piața dinainte de a veni aici. Desi sunt mici șansele sa primești un job (sau măcar un al doilea interviu) când ești încă în Romania, măcar fa-ți o idee despre companiile la care ai vrea sa lucrezi, joburi disponibile acolo, ia-ți trial-ul de Linkedin Premium, , fa-ți CV-ul ușor de citit etc.

Când ajungi, în maxim o săptămâna: BSN (echivalentul Social Security Number) la primărie, cont bancar și număr de telefon olandez. Modifica CV-ul cu noul număr de telefon și apoi urmează partea grea, căutatul de job-uri. Nu pot sa te ajut cu un sfat concret aici, depinde de la caz la caz. Contul bancar te costa undeva la 20 de Euro pe an și primești un card Maestro cu care nu poți face cumpărături online (în loc de număr de card are IBAN-ul imprimat pe el) însă poți plăti la orice magazin sau chiar la piață. De cand sunt in Olanda cred ca am “rulat” maxim 200 de euro cash. Abonamentul la telefon e (pentru mine) 22 de euro pe luna: 120 de minute naționale si către UE + 6GB. 4G+ cam peste tot, T-mobile

Tine cont ca la orice interviu salariul pe care il negociezi este salariul brut. Daca vrei sa-ti faci o idee despre diferența brut/net: thetax.nl

Dupa ce ai un contract de munca, imediat, interesează-te de “30% ruling”. E un avantaj creat special pentru expati în care 30% din salariul brut ti se livrează direct în cont (neimpozitat) și plătești taxe doar pe restul de 70%. Practic, Petru același salariu brut primești mai mult net. Vezi diferenta pe thetax.nl. Exista însa niște condiții de eligibilitate, dintre care cea mai importanta este salariul: ~52k/an pentru persoane cu licența (Bachelor’s) si ~28k/an pentru persoane cu master.

Nu te apuca sa aplici singur pentru asta, deși teoretic e posibil. Am colegi care au aplicat singuri si au fost refuzați pe motiv ca au depus formularele incomplete (sunt, bineînțeles, in olandeza). O data ce esti refuzat nu mai poti aplica a doua oara. Foloseste o agentie specializata. Te va costa undeva intre 400 si 500 de euro pentru aplicație insa banii aia ii recuperezi lejer intr-o luna din diferența cu/fara acest “30% ruling”. Eu am folosit GrantThornton.

In plus, 30% ruling se aplica retroactiv pe anul curent. Adica dacă te-ai angajat în martie si ai obtinut 30% ruling in septembrie, pe salariul din octombrie vei primi diferența pe toate lunile din urma.

Chiria: In Amsterdam, mai la margine, dar încă in interiorul centurii (A10), un apartament cu un dormitor si living (40 – 60 mp), cam 1300 – 1600 de euro lunar, mobilat si cu toate facturile incluse (apa, curent, gaz, gunoi, internet, cablu). De la marginea Amsterdamului pana in centru sunt cam 20 de minute pe bicicleta. www.funda.nl/huur/

Transport: In interiorul orașului bicicleta e mijlocul de transport universal (vezi mai jos). Pentru restul, exista OV-chipkaart. Un card de transport care are un portofel electronic. Pui niste bani si călătorești cu el pe toate mijloacele de transport: tren, metrou, tramvai, autobuz. Poate conține si abonamente pe anumite linii sau situații mai complexe. Tine minte ca trebuie sa validezi cardul atat la intrare (check-in) cat si la ieșire (check-out). Suma dedusa se calculează in funcție de distanta călătorită. Validatoarele pentru tramvai / autobuz sunt in mașină (se intra doar pe la șofer), dar la tren si la metrou sunt in stație, cu bariere. Ca referință, o călătorie cu tram/bus de la marginea orașului (in cercul dat de A10) catre centru e cam 2 – 3 Euro)

Mâncarea: In Olanda nu exista hypermarket, cum nu exista nici non-stop-uri la colt de strada. AlbertHeijn (AH) sau Jumbo sunt supermarketuri oarecum premium (deci mai scumpe) insa Lidl, Vomar sau Dirk au preturi cam ca in Romania. La toate exista o casa speciala (PinKassa) la care se plătește doar cu cardul, si doar cu cardul olandez (Maestro, vezi mai sus). Sunt deschise pana la maxim 22:00 (depinde de magazin, verifica pe Google maps). In general dupa ora 22:00 nu prea mai gasesti niciun magazin deschis. Pentru noi (2 persoane) : uitându-ma in aplicația de banking la ultimele 3-4 luni, vad cam 200-250 de euro pe luna cheltuiți către supermarketuri pe mâncare in condițiile in care cumpăram mâncare relativ buna: Somon, smoothie, pâine si oua bio dar și legume congelate sau margarina si dulceața

Haine / Igiena: H&M, Zara, C&A sau Pull&Bear au aceleași preturi ca in Romania. Daca vrei mai ieftin, Primark are haine super-ieftine dar si calitatea e pe masura (un tricou de 2 euro il porti de 10 ori si se lăbărțează). Action are produse de igiena / deodorant / detergent mai ieftine. Din păcate toate magazinele astea sunt deschise, de regula, pana la 6 seara. Unele dintre ele au in anumite zile ale săptămânii deschis pana la 7 sau chiar pana la 9. Programul e pe Google maps

Bicicleta: Nu ești Amsterdamer dacă nu ai bicicleta. Găsești pe diverse grupuri de facebook anunturi de vânzări biciclete, majoritatea din surse “shady”. Ce-i sub 50 de euro e, de regula, praf. Cam intre 60-120 de euro găsești una ok. Daca are schimbător de viteze e mai scumpa, daca are frâna de mana (si nu frâna la pedala, “automat”) iarăși e mai scumpa. Ai mare grija sa o încui bine. Încuietoare la roata din spate + lanț legat de roata din fata si prins de un stâlp.

Asigurarea de sănătate: Este privata, obligatorie de la mutarea in țara si costa cam 100 de euro pe luna, pachetul de baza. Include și un “own risk”, adică in caz de asistenta medicala, pacientul plătește primii 350 de euro, restul e plătit de asigurator. Acești 350 de euro sunt pe an, deci nu la fiecare intervenție. Pachetul de baza nu include dentist. Pentru dentist este un “extra” la acest pachet, costa cam 15 euro si oferă un buget de 1000-1500 de euro. Ce depășește acest buget este plătit de pacient. Din păcate nu cunosc preturile dentistiolor pentru ca nu le-am folosit serviciile.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

140 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Cu IT-ul e usurel boss, toata lumea stie ca daca esti priceput la ceea ce faci in domeniul asta si ai si macar putina experienta, asta e epoca in care poti sa pleci in vest si sa iti faci un viitor frumos. Toate cele bune si tie si celorlalti ce aleg sa plece, n-am nimic cu voi, dar trebuie sa va ganditi ca IT-ul este o piata foarte mica si ca sunt foarte putine specialitati in Romania care iti permit sa pleci in afara si cu adevarat sa iti fie mai bine, sa poti sa traiesti ca un om, sa nu traiesti cu alti 5 romani intr-o camera in vreun cartier plin de imigranti care trateaza lumea din jur asa cum te trateaza si aici un cartier de tigani atunci cand esti normal.

    Pe cand si un articol mai putin panicard, cu oameni care nu vad totul in negru, si care sunt increzatori ca nici mustaciosul nici restul PSD-ului nu o sa ne faca pe toti sa plecam din tara ? Sunt foarte tanar pe langa media oamenilor de aici, n-am trecut prin ce ati trecut, dar chiar si in timpul vietii mele, sfarsitul anilor 90 cu taranistii, toata guvernarea PSD din 2004 cand nu aveai voie sa deranjezi pe nimeni din cine nu trebuie cu cine stie ce acuzatii, ca sa nu te trezesti calcat in picioare pe vreo alee sau prin vreo scara de bloc, astea au fost vremuri de 10 ori mai rele decat ce e acum.

    Voi chiar sunteti toti atat de panicati, sau sunteti intr-o stare relativ normala, si articolele de gen va face sa va speriati si mai rau ? Ca din cate stiu, atitudinea asta de vai ce dezastru nu e intalnita intre majoritatea romanilor, in realitate. Ce-i cu blogurile ?

    • #2

      Ca din cate stiu, atitudinea asta de vai ce dezastru nu e intalnita intre majoritatea romanilor, in realitate. Ce-i cu blogurile ?
      Good comment.

    • #3

      Probabil din cauza nebuniei cu legile justitiei e cam greu sa vezi de fapt directia clara in care ne indreptam.
      Iti fac eu un rezumat (care s-a mai intamplat in anii 2007-2008): imobiliare preturi mai mari pe suprafete mai mici, companiile dau bonusuri, arunca cu masini de servici si beneficii, salariile in IT s-au dus in sus, credite full speed: de la banci/ifn/parlamentari nu conteaza, robor up, cursul up, investiti zero anul curent, deja anuntatul buget de anul viitor (unele amendamente deja publicate in monitorul oficial) anunta investitii zero. Spitalele, scolile sunt in aceleasi conditii de ani de zile si nu exista nici o urma de imbunatatire. S-a mai varuit pe ici pe colo, s-a ma reparat un spital ars (vezi Giulesti), dar in rest…

      Sa ne panicam sau mai asteptam? Partea trista este ca majoritatea celor care vedem aceste lucruri intr-un fel sau altul avem back-up plan si cel mai probabil o sa scapam si de data asta… probaibl restul care stau cu stresul ratelor, cursului… traiului de pe o zi pe alta nu mai pot sa duca si problemele alea, nu mai au puterea sa isi bata capul si cu el, nu au capacitatea sa le analizeze si sa le inteleaga sau macar sa asculte…

    • #4

      niște smiorcăiți
      cum dau de greu cum se dau cu curu de pamant și bocesc

    • #5

      Sunt chiar multe meserii, dar cel mai important e omul. Mai mult, meseriile non-IT au mai mari sanse sa-ti aduca un nivel de trai mai bun afara, ca salariile in IT sunt deja foarte mari in Romania.
      Cred ca s-a atins un critical mass, tipping point sau ceva, plecarile sunt mai masive decat imi aduc aminte sa fi fost vreodata. Cred ca nu exista om in Ro care sa nu aibe rude in strainatate plecate in ultimii 5-10 ani.

    • #6

      Ce e cu blogurile si cu negativismul? Fix acelasi comentariu il are astazi si un tip din Congo sau din Somalia or Coreea de nord “ce aveti fratilor, ce nu e bine aici, ce va trebuie mai mult sau altfel?”.
      E o bula, doar niste oameni spun ca e de rahat, majoritatea merg inainte cu capul aplecat, poate cei ce spun ca merge totul in mai rau au dreptate sau sunt mai educati ori doar li s-a urat cu binele, nu?

    • #7

      fix fostii colegi din romania!
      “hai dom’le ca nu e asa rau in bucuresti, congestie in trafic e peste tot, uita-te ce e in paris si londra”
      sau
      “ce atata strofocare cu legile astea? am vazut noi altele si mai rele”
      sau
      “eh lasa, ca noi ne-am descurcat mereu, nu ne lasa ue sa ne ducem la fund, asa a fost mereu”
      sau
      “atitudinea negativa nu e buna, n-o sa fie chiar asa, tu esti pesimist” (asta cand le spuneam pe 13 decembrie ca psd va masacra justitia)
      sau
      “trebuie sa crezi in romania ca sa se schimbe ceva”
      sau
      “romanii-s fatalisti, n-o fi dracu’ asa negru”.

      deci fiti optimisti, in fond si strabunicii i-au asteptat pe americani 60 de ani in foame, mizerie si frig dar au venit, nu? :)))))))))))))))))))

      cat despre articol, un inceput bun, poate sar si eu cu ceva despre franta/paris

    • @Ventor: “Sunt foarte tanar pe langa media oamenilor de aici” – Eu am 26
      @Costica Mecanicu’ – Ar fi frumos un articol despre Franta / Paris. As fi direct interesat

    • #9

      Fara vreo urma de teribilism de internet sau alte din astea. Bucurestiul e mai naspa fata de cum il stiam. Traficul e mai ingrozitor decat mi-l imaginam. Pe vremea mea era greu sa gasesti un loc de parcare, dar acum pe theodor pallady si 1 decembrie se parcheaza pe orice petec de asfalt.
      Aerul e irespirabil, ma ustura gatul de cand m-am dat jos din avion. Poate e de la altceva, dar nu cred ca am facut cancer asa din senin.
      Si ce m-a ingrozit si mai tare, stateam la o cafenea si aveam telefoanele puse undeva pe o chestie. Ce imi e dat sa vad cand dau sa intind mana spre el. Un gandac tocmai mi-a traversat ecranul iphone-ului x de la un capat la altul. Fix cum am zis mai demult: te crezi smecher, dar respiri aceeasi cacati de caine. Eu nu am mai vazut gandaci de bucatarie in bucuresti de nu mai stiu cand.
      Deci e totul bine. As mai da unele detalii, dar imi este lene.
      Am interactionat in schimb si in mod placut, am parcat pe locul unuia cu un crossover de la infiniti si fix cand sa plec a strigat la mine ca e locul meu. Mi-am cerut scuze si i-am zis ca as vrea sa parchez si eu pe undeva. A fost de treaba si mi-a aratat unde sa parchez. Cred in schimb ca n-a comentat din cauza la ce masina am, daca aveam logan cred ca imi luam vreun sut in cur.
      Daca aveti vreo sansa sa plecati, parerea mea este sa o incercati. Poate nu o sa ajungeti mari smecheri, toate povestile cu smecheri au o parte pe care nu o spune nimeni si fara ea nu faci nimic. Viata de om normal prin alte parti merita sacrificiul. Este greu la inceput, dar daca te duce putin capul o scoti la capat. Daca nu merge oricum nu pierzi mare lucru in tara, te intorci si aia e.

    • #10

      Ma che cazzo!? Commo se poate aici la Romania sa urce gandacii pe noul meu iPhone X, care va sta in masina mea non Logan!?

    • #11

      Cu cat functionarea societatii se apropie de normalitate, cu atat derapajele par mai grave in mentalul colectiv. Ma rog, sa specificam ca e vorba de mentalul colectiv al oamenilor care percep normalitatea la nivel absolut, nu relativ. In orice moment al istoriei lucrurile ajung la “normal relativ” dupa ceva timp. Dupa grosul epurarii in anii ’50 a elitei intelectuale, era absolut normal sa nu prea mai existe decat cazuri izolate de trimisi la canal prin anii ’60, ba chiar deloc prin ’70. Ce se intampla acum cu legile justitiei s-a mai intamplat, chiar un pic mai grav in valoare absoluta, remember USL 2012, doar ca acum noi vedem acest derapaj ca pe un dezastru, pentru ca 2017 nu il putem percepe ca pe 2012. Deja ne dorim sa nu existe nepotism si abuz in serviciu, banii publici sa fie cheltuiti intr-o ordine a prioritatilor care sa asigure un maxim de eficienta. In timpul asta politicienii isi trag imunitate totala, iar primarii cheltuie bani pe care nu-i au, alde Firea infiinteaza netransparent 22 de companii in care angajeaza neamurile apropriate si sparge bugetul fara limita, fara rusine. Da, e grav, de vina suntem noi ca vrem un ritm al schimbarilor mai mare decat ritmul schimbarii de mentalitate a neo-bolsevicilor.

      Surpriza, neo-bolsevicii nu se schimba in bine, se intorc la originile doctrinei din 1917: striveste clasele sociale intr-una singura, a proletarului dependent de stat, tine-l sub control total prin teroare, aplica justitia numai lui, nu elitei.
      Nu se poate rezolva dilema pasnic. Doar prin foc si glont se poate curata cancerul societatii.

    • #12

      Exemplu scurt, nu ai rude mai în vârstă care au avut / au nevoie de tratament/ îngrijire medicală? De cate ori erau sa moara / au murit din cauza sistemului căcăcios? E f greu să găsești medicamente, chiar uzuale, chiar și în București, transpune situația asta intr;un oraș sat românesc, unde sunt 3 farmacii.

  2. #13

    ” (câți dintre voi folosiți calendarul de pe telefon ca sa va marcați întâlnirile, party-urile sau cinele la care trebuie sa mergeți? )”
    I do!

  3. #21

    Felicitari si bafta in continuare!

  4. #22

    Nu inteleg partea cu cardul. La ce sa iti faci card cu care nu poti plati online? Si daca tot iti faci card fa-ti unul care sa te despagubeasca la tranzactiile online indiferent ca folosesti si carduri virtuale sau nu.

    • #23

      pentru ca nu citesticu atentie, de aia nu ntelegi

    • #24

      Poți să plătești online, dar în general doar la magazinele olandeze, sau la puținele magazine străine (gen Zalando) care sunt bine integrate cu sistemul de plată online al olandezilor (numit iDeal).

      Dacă vrei să faci plăți online pe alte site-uri trebuie să-ți faci card de credit.

    • #25

      N-am ce citi mai cu atentie. E prea putin explicat sa imi fac o idee clara. Da e bun nu zic nu dar ma asteptam la mai multa cugetare de la un it-ist.

    • #26

      Probabil in Olanda debit cardurile functioneaza pe alt sistem decat in Romania. Platile online se fac cu card de credit catre magazine care nu au implementata o interfata corespunzatoare pentru plati si cu cel de debit pentru putinele magazine care au implementat-o. De ex. in Austria se pot cumpara bilete de avion de la Austrian Airlines cu cardul de debit, dar carti din UK numai cu cel de credit.

    • #27

      Pe pagina cu plata de la magazin îți selectezi modalitatea de plată: iDeal (card de debit), PayPal, card de credit (rareori).

      Dacă selectezi iDeal trebuie să selectezi și banca la care ai cont (de exemplu ING). La pasul următor ești redirectat către site-ul băncii tale unde îți bagi numărul de cont, te autentifici prin metoda specifică băncii (de obicei un challenge-response folosind un aparat ce ți-a fost dat de bancă în momentul când ți-ai făcut cont) și confirmi destinatarul și suma de plată. După care ești redirectat înapoi pe site-ul magazinului. The end.

      Dacă vrei să faci plăți către magazine străine care nu au implementat iDeal (de exemplu Amazon US) trebuie să-ți faci card de credit. Cardurile de credit sunt asemănătoare cu cele din România: au embosat numărul ăla de 16 cifre, au CVV etc. Cardurile de credit nu sunt deloc populare în Olanda. Puțină lume are așa ceva și de obicei nu sunt acceptate în magazine.

    • @Verdell: iti pot explica, dar s-ar putea sa intru in unele tehnicalitati relativ greu de inteles, cel putin pentru persoanele non-tehnice.
      Teoria:
      se poate plati pe net cu cardul de debit (ala doar cu IBAN-ul pe el) folosind iDeal. Acest iDeal este un sistem extrem de popular in Olanda iar platile sunt de tip “push”, nu “pull” cum sunt platile cu cardul de credit.
      Un sistem de plata “push” este, defapt, un fel de transfer bancar instantaneu, deghizat frumos. Practic tu trimiti banii catre contul lor. Platile cu cardul, clasice, de tip “pull” sunt cele in care firma destinatara trage banii, avand la dispozitie numarul de card, cvv-ul, data expirarii si numele detinatorului. Practic ei trag banii de la Visa/Maestro si acestia la randul lor trag banii de la banca.
      Cum functioneaza practic: Comanzi ceva pe un site, alegi ca metoda de plata iDeal, iti apare un QR code pe care il scanezi cu aplicatia de banking de pe telefon, pui amprenta sau codul ca sa confirmi tranzactia (iti apare suma si destinatia) si apoi plata e facuta. E foarte simplu, dar functioneaza doar la magazinele online din olada si la Aliexpress.

    • #29

      @C De o luna functioneaza Ideal si la Amazon DE (de cand au introdus Prime si pentru NL).

      Legat de articolul initial, prieteni olandezi iti faci in general usor prin copii. Am avut si vacante impreuna cu ei iar in weekend ne organizam frecvent ( e drept cu programare in calendar, dar te obisnuiesti).

      Olandezii nu sunt obisnuiti sa cumpere pe credit, cred ca 1 din 10 are credit card. Prefera sa stranga bani cand vor sa cumpere ceva – o atitudine sanatoasa.

  5. #30

    foarte bun articolul

  6. #31

    Damn…

  7. #32

    Salar 3000 chirie 1600 wtf man ?

    • #33

      de ce, in romania ti se pare procentul mai mic?

    • #34

      Amsterdamul e scump pentru că cererea e mare. Dar poți liniștit să locuiești în alt oraș și să lucrezi în Amsterdam. Companiile de obicei suportă cheltuielile cu transportul.

      De exemplu din Almere faci 20-30 de minute cu trenul (în funcție de tipul trenului) și sunt vreo 10 trenuri directe pe direcție/pe oră. Costurile sunt mult mai mici acolo.

    • #35

      asa, asa, spuneti, ca eu notez:)

    • #36

      Hm, si se spune ca nordul e mai generos, pai merci, stau la capsuni , cu.. sa zicem peste 3000 da’ cu chirire de 600.

    • #37

      În Amsterdam, totul este exagerat de scump, nu doar chiria. Trebuie să ai un salariu foarte gras (obez?) ca să ieși în oraș măcar la 2 zile, cum obișnuiesc românii. Tot ce costă la restaurantele noastre X lei, în Amsterdam costă X euro. Mă refer la restaurante medii, pentru plebe. Nici nu găsești beri la 0,5. Nici mici, nici ceafă… Până și femeile: 150 de lei București – 150 de euro Amsterdam. Aceleași femei.
      Fără salariu gras, ieși o dată la 2 săptămâni, nu la 2 zile, mănânci din supermarket, nu la restaurant, mai intri pe pornhub și pui bănuțul de-o parte. Iar când vine vacanța, ești rege mai oriunde în Europa cu ăia câteva mii de euro economisiți.

    • Chiria mea e mai putin de 1600, dar e cu totul inclus, iar pe langa asta, eu si A. locuim impreuna, deci se imparte la 2

    • #39

      50% e cam mult. Inseamna ca la mine, cu 20%, e parfum.

    • #40

      eu si A. locuim impreuna, deci se imparte la 2

      Plm, la chiriile alea ar merge mai bine un ménage à trois, ca atunci s-ar imparti chiria la trei.

  8. #41

    Niste completari:
    Se cauta mult pe domeniul tehnic si muncitori calificati. Bine, si necalificati, dar platiti ca atare. Daca esti ceva inginer, ai cativa ani de experienta si te descurci cu engleza, cred ca iti gasesti in maxim 3 luni.
    Cu regula de 30% e ceva mai complicat, din pacate. O regula de baza e sa fii recrutat din AFARA Olandei. Deci daca mai intai iti gasesti job si apoi te muti, o iei sigur. Daca mai intai te muti, iti iei BSN, si apoi te angajezi, s-ar putea sa o iei in brate, ca mine, si sa platesti impozitul full, ca aborigenii. Pe de alta parte, asta inseamna pensie mai mare (daca apuci).

    E vital sa iti poti pune in CV un tel si o adresa de Olanda. Altfel, slabe sperante sa fii chemat la un interviu. Doar sa fii vr-un unicorn din IT.

    Daca pleci ca mine, cu cazare la hotel pt inceput, fara sa cunosti nimic si pe nimeni, ar fi bine sa ai bani. Destul de multi. 10-20.000E.

    Gasesti f greu de inchiriat ceva (legal) fara sa ai job. Chiar daca ai bani in banca, tot e greu. Eu a trebuit, de exemplu, sa platesc chiria 6 luni in avans, plus depozitul.
    Daca stai prost cu banii, poti sa incerci ceva hostel, pana iti gasesti de lucru. Desi nici un hostel nu-i chiar gratis, dar macar poti pune o adresa olandeza in cv, ai unde sa te speli si sa dormi.

    • #42

      20.000 euro…hai ma?

    • #43

      Chiria pe 6 luni avans + depozitul – 11.000E.
      Scoala fii-mii (privata) pe un an – 8.000E.
      Hotel pe 3 saptamani, pana am gasit apt – 2.500E
      Asta doar cheltuielile majore, fara mancare, transport.

    • #44

      Foarte bine punctata partea cu 30%.
      Dar chiar si asa recomand utilizarea unei companii specializate.

    • @Dracu: Te contrazic cu 30% ruling: E foarte usor sa o iei daca indeplinesti conditiile. Eu am primit-o la cateva luni dupa ce m-am angajat si m-am angajat cam la o luna dupa ce am venit. Am fost sfatuit, insa, sa nu aplic singur ci sa folosesc o agentie specializata. Poate asta a contat.

    • #46

      lol, Intai spui ca ai nevoie de 20 de mii daca nu cunosti pe nimeni si dupa ne explici ca 40 % s-au dus pe o scoala privata.

    • #47

      @C
      Eu am vorbit cu tipa de la noi din firma care se ocupa de asta pentru toti angajatii. Si sunt ceva straini in firma, nu-s eu singurul. Raspunsul ei a fost destul de clar: am fost angajat din Olanda, asa ca nu ma calific.

    • nota bene: aproape toate scolile in NL sunt private, mai ales cu cat e mai in varsta copilul si trebuie calificat profesional.
      utilajele si scuelele costa bani + tuition fee.

  9. autorul minte cu neruşinare. cum adică a făcut Poli şi avea prietenă?

    • #50

      Mno, amu nu toti polistii is dupa chipul si asemanarea ta…

    • #51

      :))))) Boemu’ = Dumnezeul zilei. Musai trebuie sa forwardez commentu’ asta catre nepotu’, ii dau nucleara.

    • #52

      @ mircea: Coane, io n-am făcut Poli. Dar se pare că tu da, că prea te-ai atacat… s-au vindecat bătăturile din palmă? 🙂

    • #53

      @boemul: pe vremea mea aia cu bataturi in palma erau cei de la Marina sau de la Mine si Petrol…

    • #54

      ce bataturi, rani deschise…

  10. #55

    @C: Bo$$, da, interesant, da’ lasa astea. Ia zi, cum stau treburile in cartierul ala al felinarului rosu? Care mai sunt preturile? Pe mine asta ma intereseaza, nu….

    • #56

      nenea, nu ți-e frica de vreo scranteala linguala?:)

    • #57

      @Cetin: Bo$$, acolo in afara de limba cocosului de munte se vorbeste si foarte multa engleza, si, nu in cele din urma, mult prea multa romana.
      Un prieten (…) a fost in ceea ce olandezii numesc “sauna club), si a fost ramas cam paf: in afara de o olandeza, toate, dar absolut TOATE fetele de acolo veneau din Romania. Fusese si in urma cu cateva luni, prin ianuarie si mai erau acolo, si o negresa, si ceva cehoaice, si o unguroaica… dar baza tot romancele noastre verzi erau.
      Sau te refereai la altceva? Nu de alta, dar sunt mai schizoid decat Tim, in sensul bun, daca poate exista asa ceva. Trec de la un personaj la altul cu o usurinta… ingrijoratoare.

    • #58

      la altceva, ca ai o varsta:)))))

    • #59

      si sa zica si de iarba.

    • “si sa zica si de iarba”

      Am incercat de cateva ori, nu imi place in mod special.
      Pe langa asta, foarte putini olandezi fumeaza iarba si niciunul pe strada, ci mai degraba acasa, la un pahar cu prietenii.

    • #61

      @Cetin: Bo$$, “instalatia” inca merge, nu ma plang… Si stii vorba aia, cand nu mai pot ma ajut si cu bastonu’…

    • #62

      @Genghis Han: ce bine s-a potrivit, tipul asta e un fel de Marco Polo, care a trait la curtea lui Kublai in China si n-a pomenit nici de zidul chinezesc nici de mancatul cu betele. Nici olandezul nostru n-a zis nimic de iarba sau de bagaboante. Experienta lui e cam suspecta.

  11. #63

    Boss da nu ai zis nimic de combinatii…cum e la olandezi?

    • #64

      pai nu vezi? afara de curve nu au nimic, sunt saraci si socialisti, impart un biscuit si merg cu bicicleta, niste drogatz

  12. #65

    Auziti, dar de ce sa emigram noi si sa nu emigreze Draknea?
    Poate are treaba si noi il retinem. 🙂
    Am auzit ca un nenea vrea sa duca lume in spatiu. Am auzit ca Marte este minunata in aceasta perioada a anului. OK, si daca nu vrea sa se duca pe Marte, poate sa se duca in…nu-mi vin idei…ma ajutati voi cu recumandari (unde sa se duca). 🙂 Ceva asa special, pentru VIP-uri ca domnul. 🙂

  13. #67

    Interesant ar fi de stiut daca exista cutume legate de varsta. Gen cat de greu ar pute fi pentru cineva care la 40-45+ ar vrea sa o ia de la capat. Mersi.

    • #68

      Ca exemplu concret, eu am 43, angajat in octombrie anul asta.
      Singurul “dezavantaj” e ca au vazut ca am aproape 20 de ani de experienta si, in consecinta, am salariul ceva mai mare.

    • @ w41ru5: Din pacate nu pot sti cum ar fi pentru altcineva la o alta varsta, insa, in general, la 40-45 aici esti inca tanar si in putere. Am colegi care la varsta asta s-au angajat pe posturi de junior in IT, ei lucrand o viata intreaga intr-ul total alt domeniu.
      Pe de alta parte, m-am lovit de alte cutume: Am primit un salariu mai mic decat alti colegi de-ai mei pe motiv ca-s mai tanar ca ei.

    • #70

      Nu. Nu s probleme. In IT, cel putin.
      Numai.in Ro am.auzit.comentarii.cu baa e peste 45.
      Nope. Daca esti bun, varsta nu conteaza.

  14. #71

    din perspectiva de om care are on experienta neintrerupta cu olanda, din 2008 si pana azi, pot sa afirm ca aproape tot ce se peroreaza, este exact. cu niste completari pe care le voi lista mai jos, fara a incerca sa lezez sentimentele nimanui.

    – a emigra intr-un oras e, oarecum, desuet. se emigreaza in tari. cu consecinta ca, daca ai apetit, poti lucra in amsterdam, dar locui in amstelveen. mai faci o economie, nu doar castigi spatiu.
    – sistemul iDeal, cu cardul cu “IBAN” (pe vremea mea era doar contul, nu intregul iban), e semi-complet eficient in olanda. nu ai nevoie de altceva.
    – in tramvai, tren, autobuz, caruta, poti plati, in genere, pe oriunde, daca ai chef. sunt situatii in care realmente validezi cardul doar la misto. stiu ca suna cheap, a romania, dar chiar se practica. olanda nu e formata doar din olandezi, ci si din surinamezi, indonezieni, marocani, algeriei, etc.
    – preturile la mancare, coloniale, haine, tra la la, sunt ca in romania, sau chiar mai mici. calitatea insa e mai buna. sunt N (mare) articole care costa chiar jumate fata de pretul unor produse identice lor in ro. cafea, ulei de masline, ton in ulei, etc. carnea, pestele sunt mai scumpe.
    – exista hypermarket, se cheama Metro, se scrie Makro. E greu accesibil cu bicla aia de 100 de iepuroi.
    – daca iti platesti taxele de sanatate in romania, cele din olanda se pot sari, cel putin pana cand te imbolnavesti. adica nu-s obligatorii.
    – nu vrei in general sa te imbolnavesti, in particular sistemul medical olandez fiind destul de tricky. nu au cum sa pricepi in doi ani de sanatate cat de bun sau de nefast e.
    – birocratia olandeza e atat de avansata incat se inventeaza joburi (care decurg in proceduri, formulare, actiuni) numai pentru a da de lucru unor persoane care nu pot sta de pomana – persoane aflate in diverse grade de invaliditate, fizica sau mintala. asta insa nu inseamna ca va lua un an sa primesti un raspuns la un email.
    – chiar daca initial ti se pare ca vremea mohorata nu e neaparat ceva nasol, ca te duci peste tot in lume (e drept, lastminute.nl e ff bun la asta), benzina, parcarea si trenurile sunt teribil de scumpe. de aici decurg chestii.
    – dat fiind ca in olanda sunt cam 17M oameni pe 40kkmp, chiriile sunt destul de plate. nu e obligatoriu sa gasesti jumate de pret la 100km in plus, poate doar ceva mp in plus. cu avantajele si dezavantajele de rigoare. insa in f mutle orase o chirie decenta pt 1 bedroom e maximum 600. evident, amsterdamul e o exceptie. de la groningen la eindhoven sunt insa sute de optiuni, pe care olandezii le aplica in mod constant.
    – chestia cu 30% ruling e pusa anapoda, adica sunt sucite studiile de master cu cele de licenta (pentru cine intelege).
    – olanda e o tara care favorizeaza viitorul, in sensul ca nu vei castiga prea mult fiind sub 40 de ani si relativ fara experienta. daca esti muncitor, adica faiantor, zugrav, electrician, poti castiga mai mult ca un inginer. pana pe la 40 de ani, cand inginerul incepe sa faca bani mai multi. la fel si alte profesii care necesita educatie formala si dovedita.
    – olandezii sunt cei mai directi si mai sinceri oameni care exista. in plus, nu au gena discriminarii. daca nu te-ai imprietenit cu un olandez, nu ai “jucat” coarda potrivita. dintre toate natiile pe care le cunosc, in afara de romani si americani, olandezii sunt efectiv cei mai prietenosi.
    – olandezul standard intelege engleza de la 3 ani, iar la 20 a vazut minim 5 continente, daca nu chiar toate 6, si vorbeste cel putin 3 limbi straine. toti invata in scoala, pe langa engleza, care le este practic intiparita in cap inca de mici, franceza si germana. multi se apuca insa si de spaniola, in educatia lor fiind intiparita dorinta de a explora si de a calatori. oricum, olanda nu are mare cacat de oferit dpdv turistic, te plictisesti rapid. si de zandvoort.
    – pe final: e o tara foarte misto, in care te poti refugia oricand, mai ales daca vrei sa traiesti din firimituri. ca sa fii insa lejer, daca nu ai luat 7k net, n-ai facut nimic. ce are olanda de oferit este destul de neclar la inceput, fiind destul de multe capcane intinse la tot pasul, insa cu ceva rabdare si perseverenta se poate descoperi mediul ala foarte misto, in care vrem toti sa ajungem la un moment dat.

    Si inca ceva: olandezii muncesc serios si organizat 5 zile pe saptamana, ca sa se rupa in cap sambata si duminica, de la prima ora a diminetii. baute in public, pe barci pe canale, whatever. oameni pragmatici, care nu lasa termostatul pe 22 de grade cand sunt miercurea la munca. poate ca jupanul ar trebui sa mute bobul din dam square inspre rotterdam, delft, haga, leiden, you name it…

    • #72

      pai dupa cum descrii olanda e raiul evreilor, sunt multi evrei?

    • @der: Makro e Metro din Romania, intr-adevar, insa e un magazin B2B, si e, de regula, in afara oraselor. La fel ca la metro nu poti cumpara produse individuale, ci trebuie sa iei baxuri, la anumite produse.

      Te contrazic cu 30% ruling, nu e anapoda. Limita inferioara a salariului e mult mai mica pentru persoanele cu Master decat pentru cele cu licenta, deoarece se considera ca avand master esti mai nisat.
      Vezi www.expatax.nl/30ruling

    • #74

      Makro e si in Belgia. Cand am intrat prima oara in 1995 intr-un Makro am zis “mno, asa ceva nu exista”….

  15. vad ca oamenii uita ca ai nevoie de salariu de 3ori mai mare decat chiria. Ceva normal, sa nu dai teapa 🙂

    Interviuri. Pentru suedia mi-am luat deja vreo 3 refuzuri pe motiv ca nu sunt acolo

    • #76

      E firesc. Am recrutat pt alte tari si sunt situatii dese in care ofertatul are cold feet si.baga diverse motive de a nu veni…si e.pierdere de vreme. De aceea multi angajatori ezita. Alta e schema cand vorbim de un skill de nisha.
      Si e si mai greu sa recruti din Ro deoarece ….in Ro, in IT, ai putere de.cumparare mai mare. Pe hartie e ok dar…daca vei cuantifica nefutaiul zilnic, civilizatia, sanatatea…e mai bine sa pleci.
      Mintea romanului se opreste la ban. Asta e.

    • #77

      Cam ce zice jeleu, am vazut asta la ceva romani adusi aici, chestie care a cam terminat cu adusul 🙂

    • #78

      propun sa reluati acest bun obicei, stiu cel putin o persoana care vrea:)

    • #79

      Adusul nu se mai reia prea curand, prima de relocare si restul, dar venitul ramane o optiune sanatoasa pentru ambele parti 🙂

    • #80

      excelent. will attend:))

    • pai, inteleg si eu motive. Unde mai pui ca si gasitul cazarii e ceva mai complicat, deci le e frica si lor. Dar, pentru aia interesati de asa ceva e bine de mentionat.

    • #82

      @jeleu:
      nefutaiul zilnic (in more ways than one) ( ͡° ͜ʖ ͡°)
      Cat despre bani, eu m-am angajat programator (eram inca student la poli) cu 1900RON net in 2009.
      Chiria era cam 900 RON. Pacat ca n-am terminat facultatea, ma tenteaza ideea sa plec din tara.
      N-am decat 29 de ani. Lumea e mare si neexplorata. Europa n-am prea vizitat-o (adica n-am vizitat-o deloc).

      Daca-mi raman bani de bere, covrigi, (ocazional) femei si pastile (de raceala, nu droguri baaa :D), macar la inceput, sunt multumit. 🙂

  16. #83

    Da, cheia e sa iei job in NL din afara NL.
    Oricum, calitatea vietii e buna in NL.

    Merci de postare.

  17. #84

    Mno, pentru ăștia săriți de pe fix ca mine o să fac un ghid cum să emigrez la mama dracu’ peste ocean de nici acu,m nu-mi aduc aminte cum se numea magazinul ăla unde avea șuncă afumată în New York de mi l-a zis un băiat de treabă aicea pe bog.

    • Baga mare.
      M-as muta peste ocean, cel putin vreo 6 luni – un an sa vad cum e

    • #86

      Muncan

    • #87

      Hai frate ca e in harlem o alimentara ieftina unde au si slana afumata. De fapt am vazit-o prin multe magazine.
      Nu e ca a noastra totusi.

    • #88

      mare branza sa afumi tu niste slaninuta

    • #89

      Ala de pe Steinway, Astoria? Lol
      Bai, ma foot in el de lebar, caltabosi si alte chestii care ne leaga afectiv de porcul anual sacrificat.
      Sau.zona Sunyside cu restaurantele Ro …bleah. Pe vremuri era Cornel machidonu care gatea meserie. Dupa…meh fast food.
      Bai da Nitza in Greenpoint mai face savarine.si.cozonaci?
      Armeanu Barruir mai e?

      Ripensia din NYC. Ce vremuri:))))
      Bine ca m.am carat din NYC.

    • #90

      Da da Muncan!!!! Aveau si sarmale.

    • #91

      Așa mă, Muncan, băga-mi-aș!
      @jeleu, unde te-ai cotit din NYC? Mbine, eu n-am rezistat decât 3 săptămâni, m-am dus frumușel la țară, e o liniște aici de nici capul nu mă doare. Dar n-am luncă afumată. Ce știe tătarul, cică “mare brânză să afumi niște slăninuță”. Păi mare brânză, că nu găsești slăninuță. I-a înnebunit FDA-ul pe toți și scot ăștia grăsimea și din bacon. Nu ai de unde să iei o pulpă grasă.
      De porc, da? Că de-alealalte găsești peste tot, dă-le dreacu dă umflate.
      Nea Niță era deschis acum vreun an de zile dar aveau o angajată, tanti Mioara, bă era ceva de speriat femeia aia, total anticlienți, făcută să te dea afară, stil de-ăla de țață sictirită care așteaptă să treacă ziua și să fie și plătită.
      Nu m-am mai dus pe-acolo, noroc că știe nevastă-mea să facă amandine.

    • #92

      Prin minunatul Jackson Heights. Mi am facut ucenicia prin NYC dupa care m am carat inspre capitala.
      NYC e ok doar de vizitat. Ah, si daca vrei sa traiesti ca in Ro:)

  18. #93

    Hmmm, nu cred ca poți sa aplici singur pt 30% rulling ci doar împreuna cu angajatorul si doar daca angajatorul e “agreat” de stat. Cel puțin așa era acum vreo 10 ani dar s-ar putea sa ma înșel!

    • Pentru mine s-a ocupat agentia de contactarea angajatorului. Am aplicat de 2 ori pana acum (am lucrat la 2 companii) si niciodata nu au fost probleme

    • #95

      Sunt multe de povestit pe subiect, poate cu alta ocazie. Ideea pe scurt este ca statul olandez acorda 30% scutire doar in cazul in care are o lipsa de forța de munca in un anumit domeniu, in cazul nostru cred ca s-a numit kenisemigrant. Logic ca nu o sa dea scutiri de taxe acolo unde are un surplus de forța de munca si mai ales in care olandezul ar fi dezavantajat!

  19. #97

    Acu citii de Olanda. pana acum am citit de viata in Anglia si Germania.

    Si ma gandeam asa:”Ba tata, ce fain ar fi in Romania fara leprele PSDiste!”
    N-ar fi misto sa organizam noi un omor scurt prin Parlament si sa ne vedem linistiti de alea noastre? In Romania e frumos, esti cu ai tai si ai putea trai ieftin.

    • #98

      Numai zic:
      Vezi ca chestia asta o incadreaza nomeclatura la instigare la terorism si se lasa cu deranj destul de mare.
      Si ca sa-ti raspund totusi la intrebare raspunsul e: NU.
      Sa zicem ca cumva – nu stiu cum -un cutremur, face sa dispara toate leprele pesediste din Parlament. Pai in cazul asta o gramada de alte lepre pesediste o sa le ia locul. Si alea o sa fie si mai hamesite si mai animalice decat asta de acum. deci schimbarea lor nu e solutie.
      Singura solutie functionala e cea legala. Oranizarea in partid(e) POLITICE si castigarea alegerilor.
      Si munca de convingere catre toate rudele, si cunoscutii sa nu mai voteze cu PSD. Si astea la fel: in limita legii si nu cu bataie, santaj sau amentintare.
      Si ca sa fiu mai explicit: Santajul emotional e inca bun:
      “Mamaie ma intrebi cand mai vin pe la tine, pai as mai veni dar mi-e frica sa mai dau pe-acasa de banditii astia. Zi si tu la slujba la biserica la lume sa nu mai voteze cu PSD-ul sa e de rau…”

    • #99

      Unde ai citit despre Anglia si Germania ? Ce anume ? Link ?

  20. #100

    in ritmul asta de emigrare mai raman dragnea (MUIE), PSD (MUIE) si functionarii publici-asistati sociali(MUIE), ultimul stinge lumina!

  21. #102

    Bă, ce nu am putut eu să înţeleg e lenea asta caracteristică poporului român. Toată lumea aşteaptă să se întample lucruri, să ne fie mai bine, să se termine cu circul ăsta politic, să ne spună cineva unde să emigrăm ca să ne fie bine. WTF?? Coae, dacă vrei să îţi fie mai bine, pune mâna si munceşte, aici sau in vest. Voi aveţi impresia că în afară umblă câinii cu covrigi în coadă, hai că nu e chiar aşa. Eu zic că ţine de preferinţe. Personal, am ales să nu plec din ţară. De ce? În primul rând pentru că m-am obişnuit să fiu sălbatic, nu mă simt confortabil unde lucrurile merg atât de bine. M-aş plictisi, nu e nimic de făcut acolo. Care e treaba aia cu nu mai găseşti nimic deschis dupa ora 22? Unde plm mai mananc shaorma la 2 noaptea?? Sau cu regulile de circulaţie … dacă aş merge cu maşina pe acolo cum merg pe aici m-ar aresta ăia pe loc, şi nu ma înţelegeţi greşit, sunt PRO reguli de circulaţie, dacă ar fi după mine, ar lua permisul doar cei care chiar ştiu în plm să conducă, că şi aşa sunt prea mulţi autişti în trafic, dar îmi place să conduc sportiv. Dar deviev, ce voiam să vă zic e că ar trebui să o lăsaţi mai moale cu căutat silver bullets şi puneţi mâna să munciţi. Am citit prin comentarii ceva de genu’ că in IT e uşor. Coae, nu e uşor! E uşor să ajungi mediocru şi da, e un domeniu în care mediocritatea se plateşte bine. Autorul articolului zicea că în anul 4 a depăşit pragul de 1000 de euro net. După doi ani. În BUCUREŞTI. Prietene, nu te cunosc, dar o să-mi dau cu părerea şi o să spun că ai fost, în cel mai bun caz, mediocru în jobul tău. Eu m-am angajat programator tot în anul 2, iar dupa vreo 2-3 ani, nu mai ştiu exact, ajunsesem pe la 8000RON net. În Craiova în plm. Şi nu că am tras din greu sau ceva, pur si simplu am fost mai bun decât cei mediocrii, dar nu excelent.
    Ca şi concluzie, sunt de părere că oamenii ar trebui să facă lucruri care îi fac fericiţi. Îţi place mai mult în vest, mută-te acolo. Îţi place să fii sălbatic, stai aici. Dar pune-ţi osu’ la treaba oameni buni. Nu îţi place ceva, îl schimbi, nu aştepţi să se schimbe.
    Partea proastă e că majoritatea aveţi impresia că banii sunt scopul în viaţă. Hai să vă spun ceva. Banii se fac foarte uşor, trebuie doar să munceşti. Daca nu eşti în stare e doar pt că eşti prost. Am văzut oameni care fac bani din absolut toate căcaturile, dar muncesc băieţii pt asta.
    Aşa că lăsaţi prostiile şi treceţi la treabă, indiferent ce înseamnă asta, fie că îţi faci bagajele pt Amsterdam sau că mergi în piaţa Victoriei să protestezi! Spor!

    • #103

      Mamaaaa! Da nervos esti! Auzi, da di ci ai comentat totusi?
      Sau si tu esti din aia care se considera super inteligent si trebuie ca toata lumea sa stie.
      Nu inteleg.
      Si nu vad cine se plange. Serios, da-mi si mie numarul comentariului unde se plange cineva.
      Apreciez faptul ca inca ai decis sa ramai in tara. E foarte bine. Nu neaparat in Craiova, dar asta e doar o chestie personala.
      Incearca sa afli ca pe masura ce cresti in varsta, importanta de sine se reduce. Sau ar trebui, Si incep sa devina importante alte lucruri. Gen un spital de unde sa nu iesi cu vreo boala noua, o politie care isi face treaba, niste taxe platite cu drag pentru ca primariile nu-si bat joc de cetateni, o scoala decenta unde nu trebuie sa iei cadouri lunar la invatatoare, sa o trimit la spa si cine stie ce PLM figuri mai are ca altfel se ia de copchil de vine ala urland acasa ca s-a luat duamna de el pe principiul “du-te si intreaba pe aia care te cresc acasa, nu-mi irosi mie timpul aici!”. Ca sa nu mai mentionez manualele care costa vreo 1000 lei pe an minim. Si sunt de mare cacat.
      Da, uite si alte motive pentru care pana si oameni de 40 de ani si peste se gandesc serios sa munceasca pana la 80 de ani in afara doar ca sa asigure un viitor decent copiilor lor.

    • Bre Dragos, da nu ne zici si unde in Craiova si cand faceai aia 8000lei?* Si logic ca fiind un craiovean retard consideri ca “viteza” e ok. Si ca e ok sa fii salbatic. Muie reguli

      *eu am inceptu cu 150$. Alte vremuri alte salarii.

    • #105

      >pune-ţi osu’ la treaba
      pune-m, da-te-n pla noastra de oltean prost.

    • @Dragos S.
      Ce pot sa zic, nu am considerat niciodata ca sunt una dintre cele mai slefuite pietre.
      Ma gandesc ca daca tu dupa 2-3 ani castigai 8000 de lei in Craiova, daca vii la Bucuresti, dupa alti 2-3 ani castigi cam 7-8000 de euro, nu? Bineinteles, muncit un pic mai apasat

  22. #107

    Somon și smoothie? :))
    #superclassy

  23. #108

    Bucurestiul trage in jos enorm Romania. Un oras cu buget imens si nivel de trai ca in Vestul Europei dar a carui locuitori nu au fost in stare sa-si gaseasca manageri sa-l dezvolte. Cartea de Vizita a Romaniei manjita cu cacat. Pana cand Bucurestiul va arata impecabil de curat si de organizat Romania va avea de suferit ca imagine a tarii. Bucurestiul e imaginea etalon. Ati fost la Targu Mures, Brasov sau Cluj-Napoca?

    • #109

      da, mai ales la cluj. unde sunt si mai de cacat

    • #110

      Domnu’ cand ati fost ultima oara in gara din Brasov? Misto “poarta” a orasului, nu?

    • #111

      Eu am fost de curând și nu mi se pare mai nașpa decât multe alte gări din România. Gara de Nord ți se pare mai spălată? De ce, că are Mickey D’s? Da, aia o să dea pe spate mulți vizitatori.

    • #112

      @Geos: Vezi ca salariile sunt una si nivelul de trai e alta. Bucurestiul e pur si simplu prea inghesuit pentru un nivel de trai ca in vest.
      Si Bucurestiul e o carte de vizita potrivita pentru Romania, tara chiar asa e, bineinteles daca o privesti in ansamblu si nu faci “cherry picking” cum spun olandezii.

    • #113

      am fost la Tg Mures acum 2 ani si era jalnic

    • #114

      Bucurestiul este inghesuit? Bucurestiul este doar pe locul 8 in Europa la capitolul densitatea populatiei.

    • #115

      in Brasov gara e de cacat ca e in proprietatea CFR si nu a primariei. Primaria a vrut sa faca din cate imi aduc aminte. CFR i-a trimis la plimbare.

  24. #116

    Ii multumesc autorului pentru acest articol, chiar daca varsta nu imi mai permite sa iau in calcul varianta de a mai pleca. Sper ca oportunitatea unui trai decent, sa fie folosita de catre toti cei care pot sa o faca, sa incerce.

  25. #117

    Ceva experiente de migrarea in Germania daca ai in jur de 40, IT ?

    Banui ca prima chestie pt ca sa-ti iei un job decent e sa stii limba si sa raspunzi de pe un numar de Germania, dar as fi curios de experienta altora. Succese pe meleagurile pe unde sunteti.

    • #118

      Nu vorbesc din experienta personala dar cunosc multe persoane care lucreaza in Germania fara sa stie limba. Nici nu trebuie sa ai numar de Germania mai ales in zona Berlin-ului sunt multe startup-uri care recruteaza straini. Cel mai usor ar fi sa contactezi vreun recruiter de prin zona (vezi pe linkedin).

      Eventual poti sa iti setezi locatia pe Linkedin pe Berlin si sa astepti. In 2-3 saptamani o sa ai cate ceva in Inbox. Eu am testat in vreo cateva locatii in care am fost si primesti oferte fara sa ridici un deget.

      Clar, sunt sanse mai mari sa primesti mai multi bani la o companie mare, dar s-ar putea sa fie cerinte de limba.

    • #119

      Nu înțeleg asta cu limba. De ce e nevoie să vorbim atâtea limbi? Uite klingonienii, de exemplu, ditamai imperiul și vorbesc toți aceeași limbă. Noi de ce nu putem?

  26. Am fost în Olanda chiar anul acesta. Ce-i drept în agricultură. Ce-i drept oamenii sunt mai relaxati acolo. Si nu cred ca de la iarba sau h ci de la modul de gandire. Si nu mi s-au parut asa reci. Poate in Amsterdam unde e si normal, ca la noi in Bucuresti. Dar in provincii sunt Ok, si daca intrebi ceva ti se raspunde prietenos. Succes C!

  27. #121

    Unde aplic cu un articol similar despre experienta plecarii in Belgia? E surprinzator de diferit de Olanda.

  28. #125

    Foarte bine a venit articolul asta acum, cand sunt foarte aproape sa fac pasul acesta: mutarea in Olanda. Multumesc!

  29. #126

    Era misto daca s-ar gasi cineva sa impartaseasca niste pareri din Islanda. 😀

  30. #127

    Anuntati-ma daca sunteti interesati de astfel detalii despre Malta.

  31. #130

    Se cară și ultimul macaronar trist. La CJ Constanța s-a întrunit deja o celulă de criză, bănuiesc că o să contraoferteze cu teren construibil pe litoral.

    www.theguardian.com/world/2017/dec/16/ovids-exile-to-the-remotest-margins-of-the-roman-empire-revoked

  32. #131

    @OP: Având în vedere că în Anglia se câștigă si €10.000/luna net, adica in mână, in IT, nu consideri ca ti-ai cam luat teapa cu €3200 din care mai dai €1200-€1600 pe chirie ?

    • Nu.
      3200 e scos de tine din burta.
      Pe langa asta, tot timpul vor fi oameni care castiga mai mult. Si cei care castiga 10000 pe luna se uita in sus la cei care castiga 12000 si tot asa.
      Pe langa asta, mai sunt alte aspecte de luat in calcul: experienta, varsta, studiile, domeniul (IT nu inseamna doar programatori), programul de lucru, timpul liber etc.
      Bineinteles, nu mi-ar displacea sa castig mai mult, lucrez la asta, dar imperiile nu se construiesc peste noapte

  33. #133

    @Cetin: Fa postul asta ca articol tip “guest post” daca vrei, ca să-l vada lumea si sa isi dea cu părerea.
    Ai mai scris mai demult un articol despre emigrare si venise cineva care era programator si zicea ca daca el castiga bine aici in tara, nu vede ce sens are sa mai plece undeva unde ai servicii de calitate si alte chestii dar nivelul banilor raportat la cheltuieli nu e acelasi. Multi i-au sarit in cap ei i-a ignorat spunând ca ba chiar dupa ce mai afuna mai multi bani poate se muta într-o tara care o duce si mai prost ca sa o duca si mai bine cu banii de aici.
    Dar hai sa luam totul pas cu pas si sa dau un exemplu concret:
    Cineva care castiga 5000 Ron sau 8000 de Ron pe luna (cam asa iau cei din IT, eu stiu doua cazuri din alt domeniu, dar cică tot asa sunt salariile si in IT la noi).
    Buuuun.
    Care ar fi nemultumirile ?
    1. Ca fura astia, politicienii.
    Ok. Si voi ce credeti, ca in Anglia, Franta sau Germania politicienii nu fura ? Cautati pe stirile externe si vedeti ca si aia fura. Diferenta e ca acolo lumea are bani si li se pare altfel când ei au salariul minim de €3000 si un politician fura €10.000.000. Aici tot la fel se raportează furtul la salariul minim pe economie si la ~€400 politicienii dau tunuri tot la fel de mari. Aici ar fi problema dar chestia e ca fura si unii si altii.
    2. Se fura dar nu se face nimic pentru tara pe când in alta tara se face. Hai sa le luam pe rând: Aici ai drumuri ? Cam cu gropi, asa si asa, se circula pe ele ca altfel nu ar fi parcul auto plin la refuz ca aia doar nu zboară cu ele, tot pe drumuri merg. Taxe la masini – cam mici. Cum e in alta tara ? Străzi de nota 10 cu plus dar masini nu prea vezi fiindcă pentru a circula pe acolo platesti niste taxe de iti moare motorul in garaj. Exemplul cel mai elocvent pentru asta este Finlanda unde daca vrei sa iti cumperi o masina trebuie sa mai platesti încă o data pretul masinii la stat, in bugetul statului (o data sau de doua ori, nu mai stiu exact). De asta foarte multa lume e pe bicicleta. La noi toti cocletii au masini de nu mai poti circula ca pieton nici pe strada si nici pe trotuar, nici sa iesi din bloc nu mai poti. Dar daca le creste putin nu stiu ce taxa brusc incep sa tipe, in schimb vor drumuri de nivel european. Din taxele cui ?
    Prin urmare am stabilit, in alta tara ai drumuri dar doar sa le admiri pe jos sau pe bicicleta.
    Pe urma, scoli si spitale. Ca la noi sunt la nivel zero. Ok. Dar străinii plătesc asigurare de sănătate, plătesc cu banii greu scoala, din cate am inteles chiar si grădinița. La noi ce platesti ? Exact. Dar pretentii avem.
    Până acum încă nu am spus ce trebuia fiindcă oricine poate sa spună ca daca platesti ai si lor le convine sa plătească acolo ca sa aibă.
    Dar haideti sa vedem nivelul de care vorbim:
    Acolo din €3200, daca ai atata, daca nu mai putin, trebuie să platesti €1200 chirie, plus asigurare medicala, plus costuri utilitati, plus alte trebuinte, cu ce mai ramai ? Nu cu prea mult sau mai cu nimic. Daca sunteti doi si ai si vreun copil esti rupt. Daca mai e si la scoală esti si mai rupt. Daca trebuie să-i mai platesti si lui asigurare medicala, plus ce mai vrea el, deja esti si mai rupt. Dar da, te poti lauda ca esti într-o tara civilizată.
    Hai sa vedem acum nivelul de trai cu 5000 sau 8000 de ron aici:
    De obicei nu trebuie sa platesti chirie ca stai la ai tai daca esti singur. Cazul cel mai fericit. Dar sunt destui si cu chirie. Bun. Cat e chiria ? ~800-900 de lei pe luna. Mai ramai cu 4100-4200 de ron din 5000 sau cu 7100-7200 Ron. Apa gaz, curent, utilitati ? Încă vreo 400 de Ron, sa zicem, maximum. De mâncare, pe luna, cam vreo 800-900, asta asa, exagerat, ca nu-i chiar de atat pentru o persoană. Mai rămânem cu ~3000 sau ~6000 de ron. O iesire la restaurant ~300Ron. Practic despre ce vorbim, ca ne mai rămân o groază de bani dupa ce am plătit tot ?
    Si acum sa vedem cu învățământul si cu sănătatea: acolo platesti lunar asigurare de sănătate desi poate nu ai nevoie, tot la fel cum iti ia aici cas desi poate nu ai nevoie. Numai ca nu se compara ce dai tu cu ce dau străinii. Dar, tot asta zicea si cel care lucra in IT, de care am zis mai sus si căruia i-a sarit lumea in cap, aici daca scoti banul ai parte si de calitate, daca ai bani te operezi chiar la spital privat, aici, in Romania, daca ai bani iti poti da copilul la o scoala privata sau la una de stat de top, aici in Romania. Cu alte cuvinte, daca ai bani stai in fata aici in Romania, in alta tara daca ai ceva bani trebuie să-i numere de zece ori ca sa vezi ce si cum ii cheltuiesti pe când aici, ghici ce, aici poti sa ai si doi copii si nu esti terminat ca nu mai ai ce mânca, la un salariu de 5000-8000 de ron, ca de aici am pornit discutia, plus ca sunteti doi. Prin urmare, unde e mai bine ? 😀

    • #134

      nu e de nivelul unui articol, sunt platitudini si calcule din burta, bazate pe credintele tale

    • #135

      Ai pierdut din vedere mai multe lucruri:
      * la spitalul de stat intri sanatos si iesi bolnav, cu toata spaga ta, motivele sunt multe;
      * te enervezi zilnic pentru ca esti tratat cu fundul: in trafic, la scoala, la munca, la spital, in relatia cu functionarii statului (exemplu: trebuie sa te duci la 4 a.m. ca sa stai la coada sa-ti iei bon de ordine ca sa stai la coada din acea zi la pasapoarte);
      * daca se adopta codul penal, io vin la tine, iti fur tot din casa, iti dau si-n cap, si tu nu-mi poti face legal nimic, pentru ca si daca ma filmezi, nu se accepta ca proba; in plus voi fi langa tine cand vei da declaratii; (cand iesi de la politie poate-ti mai trag si-un pumn in dinti, asa, amical – pentru ca o sa pot);
      * inflatia e la usa, salariu’ tau o sa scada in euro;
      * o sa te sufoci de la atata poluare in oras si nimanui n-o sa-i pese;
      * autostrazi sau trenuri, gari decente, nu o sa aiba nici nepotii nepotilor tai in vecii vecilor amin;
      * calitatea invatamantului se duce in cap (toti prostanii vor ajunge doctori universitari si de-abia vor sti sa-si scrie numele);
      * salariul tau ala mare se va disipa in mici dar multe ‘atentii’;
      * doctorii de la clinicile private te vor privi lung si-ti vor spune ca nu ai nimic; vor descoperi ce ai doar la autopsie (pentru ca doctorii ‘aia buni’ vor fi plecat de mult in afara);
      etc.

      Asa gandeam si eu ca tine acum 10 ani; intre timp m-am lecuit. Vreau sa vad jumatea aia de milion de oameni in strada, c-alfel chiar nu mai am nici o speranta.

    • #136

      @hash: De unde te-ai lecuit ? Mai exact, cum de te-ai lecuit si de unde anume scrii acum, din România sau din alta tara ? Dupa cum te-ai exprimat la final mi se pare ca din România. Si atunci, daca te-ai lecuit, de ce nu ai plecat până acum ?
      Apropo, ce facem cu economiile ca sa ne protejăm de trecerea la euro ?

    • #137

      Despre ce trecere la euro vorbești? Discuția se poartă dacă mai rămânem în UE și tu visezi că trecem la euro?

    • #138

      Prin ” salariul tau o sa scada in EUR” probabil se refera la faptul ca salariul de azi in lei care valoreaza x EUR versus salariul in lei de luna viitoare care valoreaza y EUR, rezulta ca y<x. Prin deducere leul va pierde atat de mult in fata EUR incat iti vei permite mai putine lucruri cu aceeasi bani de la o luna la alta.

  34. #139

    Daca C. mai citeste, imi poate recomanda si mie o modalitate de a gasi chirie pentru o luna in Amsterdam pentru martie 2018? O prietena are nevoie de o locuinta in bugetul a 1500 de euro si toate agentiile cu care a luat legatura i-au spus ca nu au nimic liber sau ca nu ii pot lua banii de acum, ca nu se stie pana in martie.

    • #140

      Din pacate am citit abia acum.
      Pentru o singura luna nu cred ca gasesti chirie, ci mai degraba un airbnb, fie el apartament intreg sau camera intr-un apartament