Scris de T.
Despre experiența proprie cu privire la emigrare nu o să spun prea multe, oricum e una atipică.
O sa scriu doar despre lucruri care ar putea sa te afecteze în mod nebănuit după emigrare
0. UK e în multe privințe diferită de restul Europei (civilizate). Englezii sunt excesiv de politicoși, de la englezul de pe strada, la polițist și la funcționarul care-ți răspunde la solicitările tale. Comparativ cu România diferența e cu atât mai mare. Românul de rand trebuie sa facă un efort deosebit sa se încadreze în aceste tipare. Dacă nu ești capabil de asa ceva nu veni aici!
1. Interacțiunea cu autoritatea. Nu minți cu nimic în relația cu autoritățile. Pe termen scurt ar părea ca ai un avantaj ( “ca n-au cum sa descopere” ) însa pierderea pe termen lung e mult mai mare. Probabil ca regula asta se aplică în orice țara civilizată. (hint: România nu e tara civilizată)
Pe gov.uk găsești toate informațiile si aplicațiile necesare pentru viața de zi de zi aici: fisc, permis de conducere, școală, sănătate, cetățenie, alocație, drept de vot, ce fac dacă latră prea mult câinele vecinului, etc.
2. Rezidența. Tara de rezidenta e tara unde stai mai mult de 173 zile pe an. În UK anul (fiscal) începe le 5 Aprilie! În tara de rezidenta vei plăti impozit și vei declara _toate_ veniturile de orice natura, indiferent de tara unde au fost ele realizate. Pentru primul an de stat aici multi “uita” sa spună ca au avut ceva venituri și în România iar chestia asta ar putea fi costisitoare.. Multi “uita” sa declare venituri din chirii si dobânzi. (poate și pentru ca în Ro e greu sa înregistrezi fiscal un contract de închiriere) Dacă te gândești sa emigrezi pune-ți ordine in afacerile de “acasa” – fostul acasă! – înainte de plecare. Mai mult ca sigur, sfatul e aplicabil indiferent de tara unde vrei sa emigrezi.
3. Cetățenia in UK e o chestiune extrem de complicata. Momentan, ca cetățean UK ai mai puține (!) drepturi decât ca cetățean roman (european) in UK. Lucrurile se vor schima după Brexit însă nimeni nu știe în ce formă. UK nu recunoaște dreptul de reîntregire a familiei. Soțul/soția/copiii/părinții unui cetățean UK nu (mai) au in mod automat dreptul de a locui cu tine in UK. Ei aplică in nume propriu cu limitările care decurg de aici. Dacă te gândești sa aduci părinții aici sa ai grija de ei la bătrânețe, fa-o înainte de Brexit si înainte de a lua cetățenia. Nu-s sigur, dar cred ca dacă ești cetățean străin (roman) si vrei sa te căsătorești in UK trebui sa faci niște hârtii înainte de a intra in UK
În schimb ca cetățean UK ai dreptul sa te întorci în UK oricând.
Adu-ți copii la locuiască cu tine in UK (sau oriunde emigrezi) din prima zi. E mai ușor pentru toată lumea. Deși or sa fie speriați, copiii se adaptează mai repede decât tine. Continua sa vorbesti cu ei limba nomana (sau limba materna: maghiara/rromani) din doua motive: vor avea mai multe sanse ca bi-linguali, vor intelege si se vor adapta mai usor.
4. Fiscalitatea e destul de complicata în UK.
Deși impozitarea muncii este relativ simplu de înțeles, exista taxe care o sa para exotice pentru cineva din România
Ca salariat, în principiu primii 11500 lire pe ani sunt neimpozabili; ce depășește e impozitat cu 20%, apoi ce depășește 45.000 e impozitat cu 40%. Dacă depășești 100.000 pe an, sistemul de taxare devine complicat și taxele ajung in practică la 60%.
Poți sa-ti deschizi firma (limited company) în mai puțin de o zi. Pentru firma vei plăti “corporation tax” 19%, si apoi vei plăti “dividend tax” 0%, 7.5%, 32.5% sau 38.1% în funcție de ce alte veniri mai ai.
Poți lucra ca “self eployed” (echivalentul PFA). Limitele in care poți folosi banii din firma sau self-employment sunt infinit mai ușoare și mai de bun simt decât în Ro. De exemplu dacă folosești mașina personală pentru business poți deduce 45p/mile in scop de business. Bineînțeles vei tine evidența cheltuitelor și veniturilor in mod onest ( citește din nou punctul 1 ).
(ca o paranteza, cred ca poți sa lucrezi mai putin de 6 luni aici si să-ți rămână de ajuns sa faci “concediu” în Ro mai mult de 173 zile. Nu știu ce trebuie sa declari la fisc in Ro in cazul asta. Evident, asta înseamnă ca nu ești emigrant/expat.)
5. Locuința.
În UK nu exista impozit anual pe locuință însa exista “stamp duty” (taxa de timbru) pe care o plătești când iti cumperi una Dacă ai deja una (in Romania), stamp duty e cu 3% mai mare.
De exemplu la o casa de 300.000 lire vei plati _in_plus_ 9000 de lire doar ca ai o alta casa in Romania (mai scumpa de 40.000 lire.
De asemenea se plătește “capital gain tax” (18% sau 28% pentru orice depășește 11300 lire) când vinzi o locuință. “Capital gain” este diferența dintre valoarea de cumpărare (de acum multi ani si valoarea de vânzare – sau donatie). Dacă vinzi sau donezi locuința din România ca sa nu plătești 3% “stamp duty”, s-ar putea sa plătești capital gain tax consistent pentru casa pe care ai vândut-o/donat-o in România.
De exemplu: dacă ai cumpărat acum 20 de ani o casa cu 10.000 lire (15.000 dolari) si o vinzi acum cu 41.300 lire (50.000 EUR) vei plați in UK o taxa intre 5400 si 8400 lire pentru castigul de capital impozabil de 20.000 lire. In plus asta duce ca cresterea impozitului pe salariu pentru anul curent.
Dacă te gândești ca la tine nu se aplica citește din nou punctul 1! Din nou, sfatul e să-ți pui ordine în afacerile de acasă înainte de emigrare.
6. Moștenirea.
In UK există Inheritance tax – taxa pe moștenire (sau taxa pe moarte). Valoarea ei e de 40% pe tot ce depășește 325.000 lire si este plătită de moștenitor. Taxa se plătește (parțial) si pentru donațiile din ultimii 7 ani de viata. Trebuie sa-ti pui din timp ordine in viata – in fond nu stii când mori – altfel copiii tai vor fi nevoiți sa vândă casa moștenită, poate chiar casa moștenită din România, ca sa plătească taxele in UK, doar pentru ca tu ai murit când erai rezident in UK. Dacă te gândești ca la tine nu se aplica ca n-o sa ai vreodată banii ăștia, s-ar putea totuși sa-i ai; cam asta e valoarea medie pe care o strânge cineva până când iese la pensie. Dacă te gândești să-ți faci vreodată asigurare de viata, lasă-te mai întâi de fumat.
7. Auto:
Poți veni cu mașina înmatriculată în Ro aici. Nu sta aici cu ea mai mult de 6 luni. Exista posibilitatea ca un vecin binevoitor sa te denunțe. Probabil sfatul e aplicabil pentru orice alta tara din EU.
Teoretic poti s-o inmatriculezi aici. Spre deosebire re restul Europei, pentru asta e nevoie de schimabrea farurilor stopurilor si a calculatorului de bord, apoi asigurarea e ca dublu la pret deci practic nu e o optiune.
Pentru folosrirea masinii aici e nevoie de niste deflectoare antiorbire care se pun pe faruri.
Prețul asigurării mașinii variază extrem de mult. Asigurarea este pe combinația (șofer+mașină). Asigurarea e 3rd party (RCA) sau comprehensive (RCA+Casco), pentru personal use sau personal and businnes use, cu limita de km, err mile. Obligatoriu: nu minți/ascunde nimic. Sfaturi: ia-ți pentru început mașină din clasa de asigurări mică. Nu schimba prea des mașina. Verifică dacă nu scade asigurarea dacă adaugi soția/un tovarăș care locuiește la aceeași adresă, discută cu el înainte sa-l pui pe asigurare. Asigurarea creste in medie cu 100 lire pe an dacă ai plătit o amenda pentru depășirea vitezei si cu multe sute dacă ai depășit viteza si a doua dată. Depășirea vitezei este păstrata in cazier implicit o vei declara asiguratorului timp de 4 ani
NOU
Si cand te gandesti cum naiba is mai civilizati altii tata…pai te ard la buzunar in ce pozitie vrei si au si cum sa verifice asta..
NOU
dude, ala nu e ars, ci e civilizatie. aia stiu ca au protectie, stiu ca au strazi, au spitale, stii ptr ce dai banii aia. nu ii dai cu ura, stiind ca platesti salariul unui gunoi ca radulescu sau platesti belina
NOU
N-am zis-o in sensu rau. Te “ard” ca stiu ca doare, si te obliga sa respecti regulile.
Si vorba ta…acolo vezi unde se duc banii intr-un fel sau altul.
NOU
Sa te fereasca ala de jos sa ajungi intr un spital prin Londra. Stai si stai si stai si stai … te baga cineva in seama dupa cateva ore …
Transportul…bine pus la punct, doar ca daca ai de schimbat vreo 2-3 autobuze, si ai ghinionul de nesansa sa nu se lege, poti face vreo 2-3h pentru un drum de juma” de h cu masina .
Hai macar sa spunem si mizeria care e aici. Daca stai prin Londra, zona 3, 4 sau mai departe … nu intalnesti picior de englez, poate doar betivi si aia care stau pe ajutoare.
Plin de indieni si alte natii din astea “civilizate”. Nu, cel putin nu in Londra … sau ma rog, daca pleci cu un job asigurat sau cunosti pe cineva, merita.
Ahhh, sa nu uit, functioneaza extrem de bine sa “cunosti” pe cineva in vreo firma. In majoritatea cazurilor te angajezi rapid. Pile/relatii 🙂 cum functioneza si n Belgia, cum functioneaza si-n Franta ….mai peste tot functioneaza chestia asta. A nu se interpreta gresit, nu esti faiantar si te duci sa scrii cod …
NOU
A punctat Biliboi exact ce voiam si eu sa spun inca de dimineata, dar n am avut timp. Media de asteptare in spitalele de Uk este de doua ore si jumatate, trei ore. Medici habarnisti si incompetenti, n au medic de specialitate in ditamai spitalul si nu vorbesc de vreo specialitate mai deosebita ci de ORL. Nu stie stanga ce face dreapta, adica un doctor eta convins ca i a luat nevesti-mii sange si cand colo altul ii ceruse doar o mostra de urina. Parca v am mai povestit odata cum i au facut lui fiu-meu control dupa ce a ramad cu spatele intepenit: fara radiografii sau chestii d-astea uzuale, nu nene, i a bagat un.deget in cur ca da vada daca mai are reflexe.
Londra e un focar de infectie, covor de viermi vara pe trotuare, gunoiul ni-l iau astia o data la doua saptamani, ne umplem de muste si daca lasi un geam dschis risti sa gasesti viermi pe farfuriile murdare pentru ca din cauza climei umede se dezvolta mai repede.
Zone ca East Ham, Barking, Ilford, Upton Park, etc erau candva pline si de romani muncitori. Acum au ramas doar tiganii nostri plus negrii si indieni, multi asistati social.
Cuvinte de lauda ad avea despre zone precum Cotswold, superbe si cu oameni ospitalieri.
Englezii in general vorbesc mult si muncesc putin. Vorbesc si vorbesc dar de facut mai greu. Sunt lenti in.trafic si in ciuda restrictiilor de viteza de mai peste tot ei au des accidente. Intr o tara in care permisul de conducere se obtine prin posta si poti conduce cu el, n ai asteptari prea mari.
NOU
@alt costin: daca iei ca referinta zabrautiul din estul Londrei e posibil sa-ti formezi o parere gresita despre oras.
Gunoiul este ridicat de serviciile specializate din cadrul autoritatilor locale (de cartier) iar frecventa este determinata de volumele de deseuri. Oricand poti sa soliciti colectare intermediara.
Toate resturile care ar putea produce viermi pot fi procesate diferit (ex incinerator, compost) dar lenea de colectare selectiva e mare.
Basca jegul care domneste in case si pe strazi.
NHS: timpul de asteptare la walk-in-centres poate sa ajunga si la 8h daca nu sunt urgente iar centrul medical e aglomerat. Prioritizarea se face la fiecare prezentare iar reevaluarea se face cel putin la fiecare 30’.
Alocarea resurselor (per specialitati) se face in functie de cazuistica zonei nu dupa dimensiunea spitalului / pohtele primarului ca in romanistan. Daca era urgenta ORL iti gaseaua un specialist instant, care se deplasa la centrul unde erai tu sau te transportau pe tine la un centru unde specialistul avea toate dotarile necesare pentru rezolvarea cazului.
@biliboi: Londra inseamna si vest, iar zona 3 cuprinde si Ealing de exemplu, mai e un Brentford. Zona 4 Twickenham, Richmond, etc. Enfield, Barnet (mai la margine) sunt zone destul de curate. E ca si cum ai spune ca Bucuresti e doar Ferentari sau Cluj doar Pata Rat.
NOU
Cetin,
Am trimis si eu ceva de Olanda pe adresa de contact de la blog.
Desi e cam mult scris, s-ar putea sa intereseze pe unii.
NOU
Viata in Londra e un pic diferită de ce au scris baieti aici, da na fiecare cu părerile lui.
NOU
Spune-ne, te rog, ce stii tu, poate mă interesează, si nu numai pe mine dar si pe altii.
Mulțumesc!
NOU
Da, este. Daca ma prindeau controlorii pe RATB fara bilet, iesea circ nu gluma. Dincolo am mers (eu si sotia) gratis de la Stone Crossing pina in Londra, pe raspunderea cantonierului, ca el nu avea bilete si era automatul defect. La capat, nah, cum sa sar gardul la 1.87 ai mei. Ma incolonez la “strunga” pentru tirada si numai cind a auzit “cerberul” ca venim de la Stone a deschis portita si a trintit un “please, pass” fara echivoc. Cantonierul informase “centrul” deja. Lucruri care conteaza…
NOU
Cumperi o autocaravană si locuiesti in ea cateva luni. Cat de ok e solutia asta si in ce conditii? (unde e cel mai bine sa parchezi autocaravana)
NOU
Carvana o parchezi cel mai bine in curte. Singura problema e faptul ca chiria la o casa cu curte cat sa incapa un autocaravan e cam scumpa.
Sper ca intelegi ce vreau sa zic.
NOU
@Alex: ai cateva optiuni de caravan parks in Londra.
Una centrala e asta: www.caravanclub.co.uk/club-sites/england/south-east-england/london/crystal-palace-caravan-club-site/
Dar la scorurile practicate mai repede gasesti un double bedroom intr-o shared house.
NOU
Am citit articolele despre UK si ma intreb de ce nu putem sa implementam si noi astfel de taxe si impozite ?
De ce nu poti in Romania sa-ti deschizi o firma intr-o zi sau doua ?
De ce nu-ti creste asigurarea dacă ai plătit o amenda pentru depășirea vitezei ?
Doar asa ne putem civiliza ca membri ai societății. Pana atunci vezi tot felul de cazane pe roti parcate aiurea pe trotuar, in dreptul unei treceri de pietoni.
NOU
Pentru ca Dragnea, Lucan , Tariceanu…
NOU
Stai sa vezi cand vrei sa inchizi o firma in Ro….
NOU
Nu Silvius, ci pentru ca pe oameni ii doare in cur. Ai vrut sa descizi firma in Romania? In ultimul an chiar se deschide intr-o zi. Adica de pe o zi pe alta. Truedat.
De asemeni, cu un dosar facut corect, si cu un Emetiral la bord (luat cu 50-100 de Absolut), declari orice venit la fisc. Mai greu cu evitarea dublei impuneri la S6 (Bucuresti), dar, cu actele cerute prezente in dosar, si asta se face.
Intelegeti, oameni buni, ca vestul are sute de ani de asuprit supusii in fata Romaniei, o tara cu o democratie firava. Noi inca facem blatul pe RATB sau nashim CFR-ul, si avem pretentii.
Platiti-va totul la zi, respectati asigurarile ca in UK, politia ca in Germania, si pe urma, trageti la raspundere modul de viata.
Pana atunci… La multi ani cu sanatate!
NOU
@vlad da, ma dureaza cateva zile, vezi de aia nu esti si tu business manz… ca nu se poate face intr-o zi, al dracu de stat roman cum vrea el sa te tina la glie…
Sa radiezi un SRL nu stiu cat dureaza dar la PFA cand l-am inchis am rezolvat im cateva ore…
NOU
@silvius
Adica ai vrut sa zici sa platim si noi taxe la acelasi procent cu englezii, adica mai mici. Ca de faci “calculitele” romanesti, mai bine, socotind tot sistemul de jupuire vei vedea ca din 100 de lei obtinuti ramai cu 2 lei la pozunar….
NOU
In tari cu retele de autostrazi si drumuri expres sunt absolut de acord cu amenzile pentru viteza. Si la noi as fi de acord, dar, cel putin in partea de sud a tarii nu exista autostrazi. Un drum de 120 km dureaza doua ore, orice ai face, deoarece trece numai prin localitati. Normal ca mai apesi pe acceleratie, ca sa nu dureze trei ore. Nu sunt de acord cu vitejii care nu scad sub suta in localitate, dar nici nu poti respecta limita legala, mai ales daca doresti sa nu faci ziua de lucru de 12 ore
NOU
sa fim seriosi, au si aia niste limite in UK. Maxim 113 (70 mph). Practic stai pe loc, in multe portiuni de drum se mai si lucreaza limita scade la 50.
Ar putea linistit sa puna in mai multe locuri ceva mai mult si apoi in functie de conditiile meteo sa scada.
NOU
Pentru, ca pe langa faptul ca treci prin zeci de sate, pe langa cai, vaci, betivi, copii, ar trebui sa mareasca limita de viteza, ca pula mea, daca tot te grabesti, sa te grabesti pana la capat.
Am observat acum de craciun, ca nu drumurile si limitarile de viteza sunt problema, ci soferii. Vede coloana de masini in fata, ce face prostul? Intra in depasire, in curba si se izbeste frontal. Vede prostul ca ploua marunt si e mazga pe jos, ce face prostul? Nu ii ajunge 90-100 km/h, depaseste, revine brusc pe banda lui, derapeaza si ajunge pe camp. Asta asa, vazut in 3 zile de plimbari prin Moldova.
NOU
Esti constient ca nu e o scuza corecta ce zici tu, nu?
NOU
@ion limitarea de 70mph a fost introdusa in 1965 pentru ca erau destui tampiti care conduceau cu viteza pe timp de ceata.
In primele 4 luni de probe, desi ~10% au continuat sa depaseasca limita, numarul accidentelor a scazut cu ~30% in primul an.
In fiecare an Dept of Transportation publica un raport care contine o analiza destul de consistenta a activitatilor pe drumurile publice.
Limitarea de 50 mph pe portiunile de deum unde se efectueaaza reparatii:
1. Mentenanta drumurilor se executa ca sa nu ajungi in situatia de a avea gropi ca in RO.
2. Limitarea vitezei pe segmentele de drum cu benzi ingustate sau cu marcaje de drum in lucru e oarecum necesara pentru a preveni accidentele.
Dar daca iti pute atat de mult in uk, de ce nu te intorci in RO?
NOU
@Paul, eu nu locuiesc in UK, am condus cateva zile prin Scotia cu o masina inchiriata. Nu am luat nici o amenda de viteza dar am observat in mai multe situatii cum intreg traficul se oprea mai ales in zona intrarilor pe autostrada datorita faptului ca nu puteai depasi limita de viteza ca sa schimbi banda in conditiile in care si tirurile si masinile mici au aceasi limita si pot fara probleme sa atinga acea viteza pe drum drept.
In aceasi ordine de idei de multe ori nu puteai depasi pe cineva care mergea cu 5 mph sub limita pentru ca trebuia sa depasesti limita de viteza ca sa faci o depasire corecta si fara risc.
NOU
Desi majoritatea europenilor si nu numai se gandesc la UK ca fiind Anglia, viata difera enorm de la zona la zona – si nu ai cum sa-ti dai seama de asta decat daca traiesti acolo. Spre exemplu, in 2008 am testat Londra pentru o perioada si desi mi-a placut nivelul de civilizatie, aerul cosmopolit etc, nu am ramas pentru ca nu m-am vazut locuind acolo. Trei ani mai tarziu am emigrat in Scotia si nu m-am mai uitat inapoi. Diferenta este atat de mare incat pur si simplu este o alta tara. De la lucruri simple care pornesc de la accent si peisaje, pana la NHS, pe alocuri la taxe si la modul – multe lucruri sunt altfel, din punctul meu de vedere superioare Angliei si ceva mai apropriate de tarile nordice (ultimul punct mai ales valabil in privinta mentalitatii si a protectiei cetatenilor). Da, salariile sunt mai mici decat in sud si ploua 200 de zile pe an, dar restul compenseaza, din punctul meu de vedere.
NOU
daca ploua 200 zile pe an nu stiu ce poate compensa de restul.. dar asta e doar opinia mea, care am groaza de multe zile neinsorite la rand
NOU
@Verdell: single malt & sex aprig in fata semineului 200 zile / an #numazic
Cat despre joburi / salarii depinde de domeniu. Exista si exceptii (healthcare, pharma) unde diferentele nu sunt semnificative intre England si Scotland.
NOU
Gramatica e cat de cat ok dar asezarea in pagina si stilul nu e ba analfabetule care ti-ai uitat limba, duce-te-ai invartindu-te!!!!!!!!
NOU
Pentru trollingul asta, mai asteapta si tu vreo 2-3 saptamani, asa (cand, daca e sa ne luam dupa lenea Seniorului, se va ajunge la “Emigrare in Madagascar” sau ceva similar)
NOU
Don’t feed the troll, feed the stray dog.
NOU
Pentru ca unora le place afara la zapada.
NOU
@7: Nu esti tu la zi cu informatia, eu nu mai dorm sub pod inca de luna trecuta.
NOU
Nea_Zapada, ma bucur pentru tine. Comentariul meu insa era raspuns la ce a zis silvius, ca noi de ce nu putem ca aia. Doar ca io-s prost, s-a stabilit anul asta aici. 🙂 La multi ani!
NOU
@7: Pai si-acu’ ce faci, trollezi sau doar vrei sa spulberi orice indoiala?
NOU
Vreau sa spulber. Desi se termina acusi anul si n-am primit coronita, eu inca mai sper.
NOU
Stau in uk de cativa ani buni (vreo 8) si lucrez in it. Vin in romania de 2-3 ori pe an, in vizita la familie.
Diferente majore:
Maniere. Cand m-am mutat in uk, mi se parea fascinant felul in care britanicii comanda in restaurante si cafenele. Vorbesc de bunuri si servicii pt care platesc (lasarea restului este un obicei mult mai rar ca in Romania). Cumva un britanic care cere o cafea termina fiecare propozitie cu please sau thank you. In Romania, conventia clientului politicos nu prea exista si lipsa tupeului poate fi etichetata de catre ospatar/chelner drept prostie. Nu e obligatoriu sa zambesti, dar un ton sumbru te face sa pari nesincer.
Banii. Preturile par nejustificat de mari in Romania. Atitudinea fata de finante, in general, este total diferita. Un britanic este mandru ca a cumparat ceva la un raport calitate pret excelent, deseori un roman este mandru ca a cumparat ceva scump. Este din ce in ce mai greu sa explic familiei ca daca imi permit ceva (eventual scump si care ar semana invidie printre vecini) nu inseamna ca e o prioritate sau macar imi trebuie. Da, imi permit ultimul iphone, nu mersi, prefer sa imi achit anticipat ipoteca, sa platesc extra in fondul de pensii sau sa plec in vacanta si sa nu pun poze pe facebook. In fiecare an sentimentul ca nu castig destul pt mersul la cumparaturi in mallurile din Bucuresti devine din ce in ce mai puternic. Aproape orice obiect de peste £100 pe care il caut pe internet pare sa aiba un adaos comercial nesimtit in Romania. In completare la articolul de mai sus, impozitul pe locuinta in uk se numeste rates (en.wikipedia.org/wiki/Rates_in_the_United_Kingdom). Suma se calculeaza relativ la valoarea proprietatii si se gaseste pe siteul land and property services. Este de obicei inclus in chirie si achitat de proprietar. De asemenea pt locuintele de tip leasehold ( toate apartamentele dar si unele case ) se plateste anual chirie pt teren. Suma achitata ca si durata contractului de inchiriere a terenului depinde de locatia geografica a proprietatii.
Sentimentul de comunitate. Voluntariatul e destul de popular, la fel si donatul pt caritate, alergatul de maratoane si alte minuni pt care romanul de rand nu pare foarte entuziast. Multi localnici isi sustin comunitatea intr-un fel sau altul si daca participi e destul de usor sa te integrezi. Nu pot sa zic ca imi donez prea mult timpul, sau o suma excesiv de mare de bani, dar sunt donator de sange. Cu mentiunea ca atunci cand donezi sange la nhs primesti biscuiti si suc si dupa aia iti misti fundul la munca ( esti scuzat doar daca operezi heavy machinery ) 🙂
NOU
Stamp duty pentru “prima casa” nu se mai plateste, pentru locuinte sub £300,000.
NOU
@Sherlock: “Prima casa” nu mai e prima daca ai deja o casa (in Romania).
Poate trebuie sa explic altfel:
“Portocala mea, esti virgina?”
“In Anglia, Da!”
NOU
@alex: sursa fiind the sun sau daily mirror?
NOU
@paul are dreptate Alex. S-a dat acum câteva săptămâni legea. Eu acum 2 ani am plătit stamp duty.
NOU
@Cristian P: interpretarea noii versiuni o gasesti aici www.moneysavingexpert.com/mortgages/stamp-duty
Iar informatia oficiala aici: www.gov.uk/stamp-duty-land-tax/residential-property-rates
Atentie la criteriile de eligibilitate pentru discount.
Pe scurt: stamp duty e tot acolo dar s-a introdus o exceptie pentru first buyers si doar pentru proprietatile sub £300k / £500k.
NOU
Londra e Londra, Anglia e Anglia!. Sunt 2 lucruri complet diferite.
NOU
@T.
Fiscalitatea pare complicata dar nu e. Iar ghidurile sunt destul de idiot proof, existand oricand optiunea de a contracta un contabil.
“Stamp duty” se aplica doar locuintelor peste ~£300k (daca e prima proprietate) respectiv £125k (posibil sa urce la £200k in urmatoarele luni) indiferent de tipul tranzactiei (cash contra casa, barter, etc)
Ref la mosteniri, exista cateva exceptii: sot/sotie / partener.
Daca unul dintre parteneri / soti moare, celalalt nu plateste inheritance tax.
Pentru toate celelalte categoriile exista un threahold de £325k.
NOU
N-am vrut sa scot in evidenta faptul ca ar fi complicat. Raportat la Romania unde nu stie nimeni cat si cand ai ceva de plata iar daca declari ceva esti deja infractor, deci mai bine sa nu declari si nu platesti nimic, intradevar fiscalitatea in UK e mai simpla. Ideea e ca si la HMRC lucreaza oameni si poti ajunge sa faci ping pong cu el sa-ti corecteze tax-code.Poti sa-ti angajezi contabil, costa bani, poti sa ceri contabilului sa garanteze, costa alti bani, poti sa faci singur toata treaba costa timp si meticulozitate, ceea ce e o chestie rara in materie de educatie financiara la romani.
Voiam doar sa scot in evidenta ca exista taxe diferite ( de Romania) si faptul ca daca mai ai ceva in Romania pe numele tau : casa, depozite bancare, chirii, firma. PFA, te poate afecta in moduri neasteptate.
Stamp-duty (taxa la cumpararea caseI) e facuta sa afecteze in pricipiu doar bogatii: Anul trecut incepea de la 125.000 si era semnificativa de la 250.000, iar anul asta doar de la 300.000 lire, _doar_daca_nu_ai_deja_o_locuinta_ care valoreaza mai mult de 40.000 lire in Romania sau aiurea.
Cu mostenirea e acelasi lucru: Dca esti deja middle-class/high-class in Ro si te gandesti ca mutatul in UK te ajuta sa lasi copiilor mai mult, intereseaza-te inainte in detaliu despre ce si cum te afecteaza. La fel exista consultanti financiari carora trebuie sa stii sa le explici corect situata ta si sa stii sa-i asculti. Si bineinteles costa bani. Pentru romani ideea de “mostenire” inseamna trasferul bunurilor catre urmasi si e cumba de la sine inteles ca e (aproape) gratuit la fel ca trasferul bunurilor comune intre soti la moartea unuia dintre ei. Ideea e n alte parti asta s-ar putea sa nu mai fie “de la sine inteles”.
Idem cu asiguarrea auto, iar asta e aplica la toata lumea, nu doar la middle-class: Cand faci asiguare te intreaba in cate accidente/amenzi ai fost implicat in ultimii 5 ani si tu rasunzi onest: in multe ca asa e in RomanIndia. Deci e bine s-o lasi mai moale pe sosea de dinainte de a pleca.
Pentru cei care fac munca de jos: se practica din ce in ce mai des “zero hour contract” un cotract in care tu te angajezi sa lucrezi iar ei nu se angajeaze sa-ti dea de lurcu. O mizerie sclavagista din punctul meu de vedere. Insa iti da motiv sa fii si sa ramai aici, si pentru tine ca emigrant care n-ai nicaieri nimic pe nicaieri e mai usor sa semnezi asa ceva decat ar fi pentru un tanar englez post si prost calificat. Exista agentii, firme de plasare personal, “umbrella company:” Nu-s in masura sa fac recomandari si mai mult nu exista o reteta buna si alta proasta. Trebuie sa citesti si sa-ti stii drepturile si alternativele pe care le ai la dispozitie in orice moment.
NOU
citind ariticolele astea despre emigrare , ma tot gandesc cum naiba sa spargem cercul asta vicios cu impozitele ….in Romania , de asta nu vom avea niciodata ceva cat de cat …..am si eu prieteni francezi si mi a zis si el de taxa de mostenire care si la ei este tot cam 40 la suta , ca sa nu mai vorbesc ca anual statul francez ii cam ia 60 la suta ( banuiesc peste o anumita suma )impozit……..pai la noi numai lansarea unei discutii despre trecerea la un impozit progresiv se lasa cu distrugerea tarii , etc ….inteleg , nu vedem unde se duc banii , dar cum iesim din aceasta ? la noi este raiul pe pamant …..impozitul pe masina , pe casa , pe teren , asigurarea la masina sunt o gluma …
NOU
O gluma? Esti IT-ist probabil, nu lucrator in agricultura…
NOU
Off-topic. Cand dau pe tag-ul “emigrare” articolul asta cu SUA nu apare: arhiblog.ro/emigrezi/. Rugam Marele Monstru de Spaghete sa remedieze situatia, ca noi dam direct tag-ul la oameni ca sa citeasca toate articolele, sa vada unde i-ar placea sa plece 😀
NOU
solved
NOU
Odata ajuns, ce trebuie sa faci ca sa nu cheltuiesti mult mai mult decat trebuie pe:
1 cazare
2 transport
3 mancare?
NOU
1. Stai la prieteni.
2. Mergi pe jos, cu bicla sau trotineta.
3. Mananci putin sau treci pe orez.
NOU
Ok Paul, fara misto totuși.
buget initial £10k, totuși nu vrei sa arunci cu banu, vrei cazare
1 in Berkshire, unde esti tu. o cameră. unde cauti, ce tre sa eviti, optiunea de a avea un contract care poate fi anulat in 15 zile, nu in 6 luni, cu toate cheltuielile include in preț
2 vrei transport ok, fără să arunci cu banu
3 vrei sa mananci bine, iarasi, fara sa te spargi un figuri
chestii bune de stiut pe zonele astea, pls. thank you m8
NOU
@Alex:
1. Berks e mare. Gasesti double bedroom in shared house direct de la proprietar la ~£500 via spareroom.co.uk, cu contract pe 1-6 luni si notice 2-4 saptamani. Deposit echivalentul a 4-6 saptamani de chirie.
2. Bicla. Am vb cat se poate de serios. Daca muncesti la max 15 mile de casa e cea mai ieftina varianta.
3. Cumparaturi la supermarket si gatit acasa. Max £300 / luna pt 1 adult (fara alcool).
NOU
@Paul
You, Sir, are a gentleman and a scholar
NOU
am citit toate articole;e cu cu “emigrare” si comentariile.
am o singura concluzie: omul sfinteste locul. adica daca ne gandim sa emigram e din simplul motiv ca romania e plina de romani care se comporta romaneste. si ai mari sanse sa ii intalnesti oriunde ai emigra, din zimbabwe pana in luxemburg. solutia e simpla insa… evita-i.
NOU
ah, presupun ca se vor gasi destui pe aici care sa ma injure pentru solutie… sunteti parte integranta a motivelor care o fac necesara.
NOU
Daca tu nu sfintesti locul in Romania, crezi ca o să-l sfințești in Belgia sau in UK evitându-i pe români! Gandesti exact ca ăia pe care-i critici
Deci: Ca să sfintesti locul, evită-te pe tine însuți, temă pentru acasă :))))))
NOU
alex, exact cum ziceam :))) esti in mod clar unul din motive. si nu vei intelege vreodata de ce. dar in speranta ca vei intelge poate macar a mia parte hai sa zic asa… nu scuip seminte la coltul blocului, nu claxonez la semafor si nu am datorii la intretinere.
PS mai citeste o data articolele referitoare la uk si dupa aia calculeaza ca nu am amenzi de circulatie nici macar pentru pentru centura. ah si te provoc fara jena la o demonstratie. jupanul ne poate pune in legatura personala pentru a demonstra scrisele online.
NOU
Ciobane, Dar a Vaslui te-ai muta? Sau nici acolo ca e plin de engleji?