Scris de John R.
Am plecat in UK in 2009. Aveam de gand sa plec din tara cat pot de repede dupa ce an de an sperantele de a avea conducatori cat de cat luminati si conditii apropiate Occidentului s-au tot diminuat pana la .. zero
Am incercat loteria vizelor US, diverse oportunitati, dar fara bani am reusit abia dupa ce printr-un noroc fantastic am ajuns sa lucrez si sa invat un software de nisa produs de IBM, la mare cautare si in vest.
Joburi / Cum ajungi in UK
Sunt nenumarate site-uri si agentii care ofera lucru in UK: reed.co.uk, totaljobs.com, monster.co.uk, indeed.co.uk
Prin site-uri e un pic mai greu daca nu locuiesti deja (adresa si telefon de UK pe CV); agentiile recruteaza direct din Romania dar ofera conditii mai putin avantajoase. Atentie si la tepari – am auzit cazuri de sclavagism modern. Cereti/cautati pe net feedback despre agentie si angajator.
Linkedin este folosit de foarte multi recruiteri, eu asa am reusit: am creat un profil cat mai profesionist, m-am inscris in diverse grupuri axate pe domeniul meu si acolo am gasit anunturi de la recruiteri.
Acum (dupa 2014) este mult mai simplu de ajuns aici, fara restrictii si permise de munca – orice cetatean EU are dreptul de a se stabili. Cu Brexit-ul nu se stie pentru cata vreme va mai dura situatia asta, asa ca grabiti-va!
As putea spune ca job-uri sunt destule, si in toate domeniile, asa ca se poate veni si fara contract, dar cu o rezerva de cheltuieli pentru minim 3-4 luni. In cel mai rau caz pana la jobul visat se poate obtine foarte repede un post de paznic, sofer, agent de operatiuni/vanzari – daca stapaniti limba engleza. Inclusiv in caz ca nu – se gasesc joburi la spalatorii auto. Salariul minim brut pe ora e £7.5 (£300 pe saptamana) – cu doua salarii minime se poate supravietui.
Un salariu net mediu care ofera o viata decenta este minim £1700-£2000 in zonele mai ieftine (Eu locuiesc in Bristol). Poate >£2000 in Londra unde totul este mai scump. Medicii, stomatologii, IT-istii au salarii bunicele – de la £2000 in sus.
Salariul este intotdeauna oferit brut. Se poate calcula exact net-ul folosind thesalarycalculator.co.uk
Atentie la contractele de tip “zero hour” unde angajatorul nu este obligat sa ofere un numar minim de ore platite. Sunt foarte rau vazute de public dar procentual in crestere. Eu nu as accepta un asemenea contract decat daca m-as baza si pe alte venituri.
Se poate intra in UK doar cu buletinul – este de asemenea acceptat ca “proof of identity” cam peste tot.
Locuinta
Preturile la chirii si locuinte sunt in continua crestere de cand am ajuns aici. Cererea este intotdeauna mult mai mare decat oferta si toate consiliile locale sunt disperate sa construiasca cat mai multe cartiere noi. Daca in 2009 gaseam usor cu £450-500 pentru un apartament de 1 camera si living (minimul in UK), acum e in jur de £700. Casele cu doua camere si o mica gradina (poate si garaj) sunt £800-1000. Daca aveti copii, legal fiecare trebuie sa aiba camera lui deci costurile cresc. Depinde foarte mult si de zona orasului – nu neaparat distanta catre centru cat ce oportunitati de job-uri (business parks) sunt in jur si ce facilitati ofera zona. Pentru Bristol sunt multe zone la 1hr de naveta (gen South Wales) unde preturile sunt 50-70% dar intervin costuri de transport mai mari. La inchiriere foarte multi proprietari nu accepta animale de companie.
In general se plateste chiria pe 3 (sau chiar 6) luni in avans plus un fond de £500-1000 blocat care se elibereaza dupa ce proprietarul e multumit ca totul e in ordine. Trebuie sa aveti aceste fonduri la dispozitie cand ajungeti aici – alternativa e o camera “share” unde depinzi mult de “calitatea” vecinilor de casa cu care trebuie sa imparti bucataria, baia etc.
Cheltuieli lunare
Mancare pentru 2 persoane: £200-300 in functie de cat de bio,eco etc
Internet/TV: £20-50
Taxa locala (Council tax) : intre £100 si 200 in functie de zona si marimea casei
Asigurare de locuinta £20-30
Electricitate/gaz £100-150
Apa £50-70
TV licence (obligatoriu) £12
Life insurance £100-150
Asigurare animale £30
La care se adauga cheltuielile de transport si educatie (gradinita)
Alcoolul este destul de scump – o bere intre £2 si £5 in pub
O cafea latte medie in Starbucks sau Costa (cele mai raspandite lanturi) e £2.5
Preturile la “distractie” (concerte, meciuri, castele/locuri de vizitat, evenimente) sunt majoritatea intre £20 si £50 de persoana
Transport
In Londra, foarte bine pus la punct. Intre orase, trenuri regulate si moderne. Marile orase sufera de lipsa metroului si de aglomerare. Totul foarte scump! Cateva exemple: un bilet de tren Bristol – Londra – retur poate fi £60 in weekend dar ajunge si la £200-250 in timpul saptamanii luat de pe o zi pe alta. Un abonament de tren Bristol – Birmingham = £6.000 anual! Autobuzul de £80-200 in functie de zone.
In multe zone (inclusiv Bristol) sunt preferate autoturismele, toate familiile au 2. Din cauza volanului pe “partea gresita” piata e relativ inchisa si costurile de achizitiile mici – cu pana la 50% mai mici decat in Franta, Germania etc. Cu £500 poti gasi o masina decenta de 15-20 ani vechime, intretinuta si poate mai buna decat o Dacie Logan noua 🙂
In schimb asigurarea si service-urile sunt scumpe. La inceput o asigurare poate costa £2000-3000 ! pe an (in functie de varsta si locatie). Exista un sistem bonus-malus (“no claims bonus”) care reduce pretul asigurarii destul de mult – dupa 3-4 ani de istoric fara incidente. La service-urile de cartier manopera e £50, la reprezentanta £100 sau mai mult
Infrastructura e foarte OK, autostrazi cu 3 benzi + urgenta, multe drumuri expres (cu bariera intre sensuri), late, bine semnalizate, sigure etc. Nu la fel de multe ca in Germania/Franta, dar soferii sunt mult mai atenti si mai corecti in trafic. Cand ma intorc in UK dupa o vizita prin Europa observ o diferenta destul de mare – ma simt mult mai in siguranta in UK.
Nu se plateste nici o taxa pe autostrazi (cu cateva exceptii – poduri, tuneluri). Exista un “road tax” anual in functie de poluare – de la zero (electrice) la £500 (motoare mari). Media e £100-150 pe an. Probabil si accizele la combustibil sunt mai mari, pretul mediu al benzinei e £1.2 – £1.3 – mai mare decat in Europa.
Administratie
Punctul forte al tarii si marea surpriza cand m-am mutat aici. Totul este foarte usor de facut, on-line sau trimis prin posta – Royal Mail este foarte sigura, se trimit acte in original fara probleme.
Singurul formular care mi-a dat batai de cap a fost cel de rezidenta permanenta – 80 de pagini! de completat (nu toate sectiunile erau valabile pentru situatia mea) si un dosar maricel de dovezi de rezidenta din ultimii 5 ani care a trebuit sa le adun. Pastrati toate contractele de chirie, facturile de council tax, utilitati, fluturaii de salariu – tot! – pentru acest pas.
Cand cumperi o masina se face un contract formal scris de mana si vanzatorul completeaza un formular on-line. Cumparatorul primeste acasa noua carte de identitate in 2 saptamani. Asta e tot 🙂
La o ipoteca pentru casa noua (experienta mea), un singur drum este facut pentru validarea/verificarea pasapoartelor – la biroul de solicitors local. Brokerul de ipoteci vine acasa, banca vorbeste la telefon cu tine, actele vin prin posta, le semnezi si le trimiti inapoi, transferul de avans se face on-line – foarte simplu si lipsit de stres.
Cand cumperi/vizni o casa second hand lucrurile sunt mai complicate, intervine negocierea pretului cu proprietarii (care se pot razgandi sau cere mai mult ulterior), transferul ipotecii, gasirea vanzatorilor pentru casa veche etc. E un intreg “dans” care se face in lant – si vanzatorii trebuie sa-si gaseasca mai departe de obicei – si depinzi de tot “lanul slabiciunilor”.
Sistemul medical (NHS)
Gratuit pentru oricine are nevoie. Medicii generalisti (GP) sunt cam slab pregatiti si nu fac fata (programari peste 2 saptamani). Dar daca ajungi la urgenta / specialist, sunt foarte buni si bine dotati. In functie de specialitate si zona, programarile pot fi si la 6 luni distanta din cauza lipsei de personal/fonduri din spitale. De aceea este recomandata o asigurare privata care costa maxim £200 pe luna “full” (inclusiv tratamente specializate pentru cancer). Sunt si asigurari unde platestsi £40-50 pe luna si exista un plafon de decontare, peste care platesti din buzunar – sau astepti dupa NHS.
Medicamentele sunt gratuite dar adultii platest o taxa de farmacie de £8.60 per item. Se poate face un “abonament” de £29 pentru 3 luni daca sunt tratamente de durata. Multe tratamente sunt gratuite in totalitate – boli cronice, femei insarcinate, copii, batrani etc.
Educatie
Gradinite de stat – sublime dar lipsesc cu desavarsire. La privat, intre £800 si £1200 pe luna. Destul de scump.
Copiii mei sunt mici, nu am ajuns inca la sistemul scolar dar exista un “rating” OFSTED pentru fiecare scoala – reports.ofsted.gov.uk/
Din cate am inteles scolile de stat sunt OK in mare parte dar cine isi permite trimite copiii la “grammar schools” care costa £12-15 mii pe an.
Site-urile de imobiliare ofera de obicei o harta cu scolile din zona si rating-urile lor — important pentru parinti.
Viata sociala
Mi-a fost destuld de greu sa imi fac prieteni la inceput. Englezii sunt reci, la 5 fix sparg usa si petrec serile/weekendurile in familie, nu isi primesc colegii acasa la un gratar/sprit etc.
Sunt destul de rasisti cu polonezii, romanii – considera ca au venit prea multi si le fura joburile si le aglomereaza sistemul medical/scolile etc. Dar vorba bancului – daca un emigrant fara bani, contacte, fara sa stapaneasca limba, ti-a furat jobul – atunci o meriti 🙂
In IT e mult mai bine – sunt mai multi specialisti emigranti si oamenii sunt mai deschisi. Eu nu am avut niciodata probleme sau discriminari din cauza ca sunt roman, dar am auzit povesti de la prieteni / cunostinte.
Am un cerc apropiat de prieteni – toti romani. Facem cam toate petrecerile, Craciunul, revelionul impreuna si ne ajutam unii pe altii. Contribuim cum putem la comunitatea romaneasca, in jurul preotului si bisericii din Bristol – fara sa fim excesiv de bisericosi. Toti am prins radacini aici, majoritatea au rezidente sau cetatenie britanica si nu vedem cum ne-am muta vreodata inapoi – sau in alta parte.
Dar.. cu Brexitul.. cine stie 🙂
Poate am omis unele aspecte, poate costurile nu sunt 100% corecte – documentati-va bine inainte sa faceti calculele si sa va decideti. Pentru orice intrebare va stau la dispozitie in comentarii.
NOU
Raoul – ai verificat, e scris corect?
NOU
@Bigpear: Chapeau autorului. Mai ales încheierea :). Aceeași părere și despre articolul despre Belgia.
Referitor la comentariul meu in cazul articolului despre “la vie en rose (Franța)”, cei care l-au considerat ofensator au preferat să creadă că se aplică în totalitate articolului, deși am făcut referire doar la modul de folosire al cuvîntului “decît”.
De altfel, zeul publishingului pe tarlaua căruia ne dăm cu părerea s-a exprimat clar (părerea mea) în unul din articolele din 2012 (arhiblog.ro/ora-gramatica-astazi-doar-decat/), frumos indexat de google (), dar lumea uită.
Pentru mine conteză felul în care exprimi o idee, așa că, prefer să caut alte surse de informație în cazul în care “ambalajul” nu mă convinge. Bănuiesc că părerea personală e dreptul fiecăruia. Altfel, mulțumesc mult celor care mi-au umplut frigiderul de sărbători. Atîta porc ieftin/MB mai rar găsești zilele astea.
Judecînd după numărul adverșilor am ajuns la concluzia din comentariul tău :):” ….Acum avem Franta si 80% din comentarii sunt despre niste tipi interesati de gramatica din articol, insa desi sunt ca de obicei 3-4 tipi care au experienta in tara respectiva si raspund la intrebari nu e aproape nimeni interesat sa afle mai mult. Nu stiu ce sa inteleg de aici, cumva nu e nimeni de fapt dornic sa plece ci doar se amagesc cu posibilitatea plecarii?”
NOU
Oare când o să ne intoarcem acasă peste 30 – 40 ani, ăștia care avem deja 15-20 ani de pribegie, cum o să fim primiti, văzuți .. Oare cum o să arate Patria ??? Știu, ce întreb e cu două taișuri ! Nu răsuciți prea tare..
NOU
nu stiu daca iese Dragnea la pensie pana atunci. poate se modifica legea pensiilor totusi…
NOU
Peste 30-40 de ani, cand occidentul va fi in mare parte islamizat, ruinat de un razboi civil interminabil precum cel din Liban? Probabil asa cum sunt vazuti de regula refugiatii. Iar patria va arata probabil la fel, doar mult mai depopulata, mai inbatranita si chiar mai decazuta daca se poate.
NOU
vestul a avut, intotdeauna, propriile sale mijloace de protectie. de asta au fost intotdeauna bogati si prosperi. dupa introducerea UE cu 2 viteze, se incheie si cu islamizarea
NOU
Islamizarea occidentului e inevitabila, intrebarea nu e daca ci doar cat de curand. Impotriva demografiei nu ai mijloace de protectie. Odata ce ai deschis cutia Pandorei, nu mai ai solutii. Chiar daca ar reusi sa stopeze imigratia, ceea ce e improbabil, ar fi tardiv.
NOU
ei, daca spui tu ca e inevitabila, atunci e clar, cu siguranta asa e.
NOU
O sa se uite lumea la voi si o sa va reproseze ca nu ati mancat salam cu soia ! O sa va intrebe ce ati facut in ultimii 5 ani, tinerii o sa va conteste capacitatea de gandire din cauza ca nu stiti sa injurati neaos romaneste si purtati papion. S-a mai intamplat…
NOU
si o sa spui, suparat “o sa le trebuiasca 20 de ani boilor astora sa se civilizeze”
NOU
Nu o spun eu. E o simpla problema de aritmetica. Solutia nu tine de decizii politice. Pur si simplu populatia neislamica ar trebui sa aiba o crestere demografica comparabila cu populatia islamica pentru a-i face fata. Atata timp cat nu se poate realiza acest lucru, va fi coplesita si chiar rapid. Problema e legata de mentalitati care se formeaza in decurs de decenii sau secole si care nu se schimba peste noapte. Procentul actual al populatiei islamice este irelevant in aceasta ecuatie. Demografia e arma principala a speciei umane si e o arma cumplita. O suta de oameni pot popula prin urmasii lor directi un continent intreg in numai un mileniu. Cateva zeci de mii de slavi din rutenia au populat in cateva secole jumatate din Europa coplesind populatiile locale. Nimic nu i-a oprit pe romani sa faca acelasi lucru, doar demografia lor stagnanta. Irelevanta Frantei de azi e datorata faptului ca populatia ei a adopatat mentalitati de tip malthusian cu un secol inaintea polpulatiilor din jur. Astfel, in loc sa aiba o populatie de 120 de milioane de locuitori si sa se uite de sus la Germania, are doar jumatate si sta la remorca ei.
NOU
Cand o sa se intoarca lumea peste 40 de ani o sa afle din Cancan ca doamna Nina e ingrijorata ca ceaiul de crusin pentru Nea Nelu parca-parca nu-si mai face efectul.
NOU
youtube – the great replacement
NOU
Ce tot aberati cu islamizarea. Voi chiar credeti ca-i lasa astia sa-si faca de cap asa… Bagati-va mintile-n cap. Daca dau astia 2-3 cazuri la televizor nu asta este realitatea.
NOU
Care doua trei cazuri? Crezi ca doar doi trei musulmani fac copii in Europa? Si cum crezi ca ii va putea impiedica cineva sa-si faca de cap? Adica sa devina majoritari, pentru ca dupa aceea nimic nu va mai fi posibil? Prevezi o sterilizare generala a femeilor musulmane? O populatie minoritara care se inmulteste decent, aflata in competitie cu o populatie majoritatara a carei crestere demografica e negativa, poate sa rastoarne situatia in favoarea ei in decurs de cateva decenii, chiar si fara aportul demografic al imigratiei. Spre exemplu, cei 8 milioane de musulmani din Franta pot fara nici o sfortare sa devina 16 milioane in 20 de ani si 32 de milioane in 40 de ani. Asta daca se limiteaza sa faca 4 copii de familie in medie. Daca imigratia si reuniunea familiilor este tolerata in continuare, timpul ramas se injumatateste. Europa nu mai are timp, nici solutii, doar paleative. A trecut timpul solutiilor, a venit timpul adaptarii la inimaginabil.
NOU
@ventidius
Ca te vad asa de pasionat de grija europei centrale pline de musulmani. Poate ii plingi si pe saracii rusi
medium.com/ghelmes-politics/m-am-uitat-cu-o-curiozitate-prefacuta-sa-vad-cum-preiau-agentiile-de-propaganda-rusa-atentatul-933931b2c640
NOU
@Ventidius – băbăiatule, mai schimbă propaganda, de 70 de ani o țineți langa cu occidentul decadent, nu v-aț pliktisit? aku e și islamizarea, nu mai e suficientă demonizarea economică a vestului
“Lovita de seceta Uniunea Sovietica care ne-a venit in ajutor in primul an de recolta proasta, nu putea sa ne vina in ajutor si anul.acesta pentru paine noastra cea de toate zilele…
Singura tara care era stapana pe rezerva de paine erau Statele Unite ale Americii. Imperialistii americani au preferat sa ingrase gainile decat sa ajute popoarele care refuzau catusele robiei economice ”
Planul Marshall:
Pe cand imperialistii americani ne intindeau alaturi de malaiul lor catusele, vecinii nostri, popoarele tarilor cu democratie populara au rupt de la gura lor sarindu-ne in ajutor.” imgur.com/a/UrDEu
NOU
@Nkm
Plang de mila occidentului pentru ca de el imi pasa. Sentimentul pe care il incerc fata de sinuciderea sa este de frustrare, nu de ranchiuna. De mila rusilor voi plange niciodata, din contra, soarta lor poate reprezenta o compensatie
NOU
buna intrebare. citeste “tinerete fara batranete si viata fara de moarte”, asa e cand te intorci.
NOU
La inceput trebuie sa stai putin pe bara pana obtii national insurance, fara el nu poti lucra. La fel si fara cont bancar care se face cu unele batai de cap sau fara vreo problema, depinde cum iti este norocul. Cam astea sunt singurele batai de cap, pe urma faci lucrurile cam cum le fac englezii.
Unii isi schimba permisul de ro cu cel de uk si asta le rezolva multe din probleme. Eu unul nu l-am schimbat si daca vreau sa imi iau ceva pe credit imi trebuie pasaportul sau daca trebuie sa arat dovada de adresa trebuie sa iau vreo factura cu mine.
Chiriile alea mi se par cam mici, sub 500 de lire inseamna ca ceva e naspa. Pe la 700 inseamna ca ai baia ta si abia pe la o mie poti spune ca stai doar tu. Daca in chiriezi un apartament sau casa cu sub o mie s-ar putea sa ai wc-ul langa aragaz sau ceva de genul. Eu unul ma uit dupa camere duble in jur de 500. Unde stau acum e fain pentru mine, dar e naspa pentru cei care au copii sau vor sa mearga pe jos altfel mai baga ala vreo suta de lire in chirie. E doar o camera pe an care imi indeplineste conditiile daca vreau sa ma mut, cam atat de rare sunt. Atentie si la ce taxe sunt pentru inchiriat, de obicei un credit check costa 30 de lire. Tot ce cer peste asta sunt banii lor de buzunar. Unele agentii iti pot cere taxe care pot valora aproape cat chiria. Daca chiar vrei sa stai in aprtamentul ala probabil platesti, altfel nu prea are rost.
Masina de 500 nu e chiar decenta si nici mare baza nu prea poti avea. Asigurarea in primul an m-a costat 1200, apoi m-am mutat si m-a costat 700. Anul asta m-a costat 900.
Londra este pusa la punct intr-un fel, dar mie nu imi place niciodata sa ajung acolo cu treaba.
O alta chestie importanta pentru ei e credit score si asta creste atunci cand iei credite. Eu daca inchiriez doar camera, nu am facturi care sa le platesc prin direct debit. Poti in schimb sa pui donatii sau loteria postcode-urilor prin direct debit. Eu acum am ratele de la masina, asigurarea si bicicleta prin direct debit si mi-am anulat donatiile, ca am destui bani care se duc pe credite.
La fel este important sa te inregistrezi sa votezi, eu pana nu m-am inregistrat nu am putut lua nici un credit. Din ce am inteles este practic modul in care guvernul britanic recunoaste ca existi, nu m-a interesat prea mult, dar este bine sa faci asta.
Inainte de a deveni rezident permanent mai este un prag de trei ani. Dupa trei ani de stat aici ai acces la aceleasi chestii ca ei. In birmingham nu puteam pune autobuzul prin direct debit, economie de vreo 20 de lire pe luna parca, fix pentru ca nu aveam 3 ani de adrese aici.
Ei sunt putin mai reci, insa depinde de tine si de ei. Englezii pur sange sunt destul de greu de gasit. Eu pana sa lucrez cu astia aveam cam aceeasi impresie. In schimb cu colegii astia din birou ma inteleg si ma simt mai acasa decat printre romani. Am fost la unele evenimente unde nu am fost invitat, dar pentru ca erau mai in familie si erau pentru alta categorie de varsta. Dar am fost cu ei pe la tot felul de evenimente si pe la ei acasa, in schimb nu am ramas la nimeni peste noapte.
O alta chestie, te poti urca la volan daca ai baut o bere sau ceva asa cat sa fii inca treaz. Din ce aud si vad, politia cauta mai mult droguri. Nu prea poti veni in schimb cu alcool in tine la servici, dar si aici depinde. La mine daca imi fac analize si imi ies alcool sau droguri nu mai pot lucra industrie, la altii e mai lejer poate.
NOU
@super_fotbal: poti incepe sa lucrezi si fara NINo. Dar la voi, in nordul Londrei fara se autostrazi, informatia ajunge mai greu.
Ai comentat despre chirii ca-s mici deci probabil e ceva naspa. Ai omis partea in care omul zice ca sta in Bristol.
NOU
Asa si?
Poti incepe fara nino si nu prea.
Nu am omis deloc faptul ca sta in bristol, chiria e mai mica pentru un motiv.
Ca regula generala, daca iti iese chiria mai mica de 500 de lire pe dormitor, casa aia are ceva naspa. Daca chiria scade sub 500, cel mai probabil e zona cu oameni pentru care 500 e mult si cel mai probabil trebuie sa mergi cu grija pe strada. Ghici unde stau baietii aia care lucreaza la spalatorie sau aia cu 1500 pe luna. Te duci tu cu peste 1500 s-ar putea sa nu te integrezi in peisaj. Spre exemplu In Crewe sau Coventry chiriile sunt nimica toata, dar faci vreo cateva ore pe drum ca sa ajungi la un job si chiar daca stai pe strada cu oameni faini prin oras bantuie aia pe benefits.
NOU
Hai sa-ti detaliez ca pricepi mai greu si ai tendinta sa induci in eroare oamenii care poate sunt interesati de subiect:
1. Poti incepe sa lucrezi fara NINo?
R. Da (forma scurta). Ideal sa-ti faci programate la JobCentre+ cat mai repede pentru a obtine acel NINo care e important pt darile platite de angajator.
2. Chiria sub £500 pcm pt un double bedroom intr-o shared house suna dubios in Londra. Nu in Milton Keynes / Dunstable / Radlett …
3. Pentru shared exista spareroom.co.uk
Pentru imobiliare via agentii exista zoopla / rightmove
Pentru imobiliare direct de la proprietar: openrent (mai erau cateva resurse).
Nota: presimt ca va exista si un Emigrare in UK – 3.
NOU
Foarte utile articolele astea. Imi pregatesc emigrarea si sunt numai ochi si urechi la tot ce tine de subiect. Am facut si un clasament personal care pana acum arata asta:
1. Belgia
2. Olanda
3. UK
Astept cu interes tara mea preferata, Spania, desi cred ca nu o sa imi modifice clasamentul.
Multumiri tuturor care au contribuit cu articole si cu informatii.
NOU
ne-am interesat noi de spania, in extenso, la fel si italia. pe scurt, no no no
NOU
Ca turist le-am vizitat pe ambele de mai multe ori si imi pareau si mie “no no no” pentru emigrat, dar speram…
NOU
Scuze, misclick si ti-am dat dislike fara sa vreau, am vrut sa apas pe like. Ar trebui să-mi pot schimba dislikeul in like.
In alta ordine de idei, vad ca de Spania spuneti ca nu e bine, de Tenerife ce spuneti ? Se încadrează tot acolo ?
Mulțumesc !
P.S. Scuze încă o data de dislike !
NOU
De ce “no no no” ? Eu am stat 2 saptamani la prieteni de familie si i-am intrebat daca le place acolo. Pareau fericiti – dar fiecare are standarde diferite de viata..
Eu m-as muta oricand in Barcelona – orasul meu preferat – daca ar fi joburi in domeniu.
NOU
Eh, copii mosului, dupa ce o ardeti expati vreo 10-15 ani prin tari pline de tzivilizatiune ascultati la mine, Spania e un mare yes yes yes. nu ma credeti pe mine? intrebati pe ai vostri shefi de prin anglia , olanda, franta si alte locuri minunate de impliniri marete.
NOU
Un scurt rezumat despre Barcelona: Somaj mare in randul tinerilor, daca nu stii spaniola (in anumite locuri si catalana) esti pe nicaieri. Salarii mici. Chirii mari, oras relativ mic, densitate mare. Hoti multi.
NOU
Cum spune si anecdos, sunt multi englezi care se retrag la pensie in “tarile calde” (Spania, insulele baleare, coasta de Azur etc). Casele sunt mai ieftine (pentru englezi), sunt comunitati intregi de vorbitori de engleza, biletele de avion ieftine. Pentru mine cam asta e planul – dar mai dureaza 20-25 de ani..
NOU
Daca nu sunt indiscret, despre ce ‘software de nisa produs de IBM’ este vorba?
NOU
Si ce software de nișă se caută azi in uk?
NOU
IBM Maximo Asset Management – in cuvintele lor, The world’s leading enterprise asset management solution keeps your most critical assets and resources operating at maximum efficiency.
NOU
as vrea si cei care lucreaza la muncile de jos sa ne descrie experienta lor, nu doar it, asigurari, medici
NOU
aia probabil nu au timp de internet
NOU
Ba au, dar la ei intra direct pe Facebook.
NOU
As putea sa scriu eu din experienta mea de muncitor in depozit in Uk. Au fost deja cel putin 2 articole pe tema Uk si mi-e sa nu fie informatii redundante.
NOU
deja e cam mult. poti scrie in comentarii, oricum se citeste tot ca pe biblie:))))
NOU
Grammar schools sunt gratuite, dar dai examen ca sa fii acceptat.
NOU
Ai dreptate, eu stiu doar din auzite dar am confundat scolile private cu “state secondary schools that select their pupils by means of an examination taken by children at age 11”
NOU
Despre biblioteci, cursuri utile de facut in uk acolo la ei acasă informatii aveti?
NOU
Intreaba direct ce anume te intereseaza.
NOU
@Paul
1 Bibliotecile lor publice: tre sa ai permis de biblioteca pt k sa poti studia in salile lor de lectura? Sau poate intra oricine se aseaza la o masa si studiaza ce il intereseaza?
2 Ce cursuri sunt apreciate de angajatori? Ce scoli sa zicem “profesionale” sunt mai apreciate in uk? De ex de mecanici auto/ certificate de competenta pe zona IT etc
NOU
@Alex:
1. in Berks da. Dar permisul de biblioteca se elibereaza pe loc.
2. Se pune accentul pe partea practica & experienta, mai putin pe hartii. Chiar si asa, ai o serie de certificari tehnice, toti furnizorii de cursuri fiind evaluati periodic —> toate scolile certificate sunt ok.
De ex (pt mecanic auto): nationalcareersservice.direct.gov.uk/job-profiles/motor-mechanic
NOU
Altceva: lucrezi legal cateva luni si nu gasesti de munca in uk, se poate intampla sa ramai si cu putini bani. Solutii?
NOU
Depinde cat de mult iti doresti sa reusesti acolo: te intorci in tara cu ultimii £80 biletul de autocar, sau iei un job mai prost, ca paznic sau sofer, sau un zero-hour contract, si strangi din dinti pana reusesti sa gasesti ceva. Fratele meu a muncit un an si un pic ca sofer la Europcar – ducea masinile la/de la client acasa, angajat pe “self employed” – doar pentru ca pe vremea aia nu reusea sa obtina permis de munca. Dupa un an pe yellow card sistemul permitea aplicarea pentru permisul definitiv – blue card.
NOU
Pentru perioada de inceput e bine sa te inregistrezi pt joburi, la cat mai mult agentii de recrutare, dureaza ceva timp pana incep sa te sune, depinde de zona si de perioada anului. De obicei e naspa cu gasit job in ianuarie, dar e si chestie de noroc. Dupa ceva timp lucrat in UK, in caz de forta majora poti sa beneficiezi de ajutoare, poti apela la Job center.
Cea mai buna sursa de informatii pt asta, dar si pt mult altele este www.gov.uk . De obicei ce scrie acolo asa e si aia se intimpla!
NOU
Sistemul lor sanitar e muci. Amabilitatea fortata a englezului gadila placut urechile romanului crescut la coada vacii, dar tot prefacatorie se numeste. Job-urile la care pot aplica majoritatea romanilor care pleaca peste hotare ca sa bage munca fizica ii cocoseaza si sunt platite prost, daca tinem cont de cheltuielile saptamanale pe care le au. Munca de robotei din fabrici ii transforma in niste tristi si nu le permite sa se dezvolte ca persoane. Polonezii ii f** in c** pe romanasii nostri cu orice ocazie, pentru ca polonezii au prins posturi mai bune si sunt foarte uniti intre ei. Plus ca, a imparti casa cu alti 10 emigranti ca sa ai bani sa supravietuiesti, e cel mai de cacat lucru posibil. Singurii romani care fac bani in UK sunt cei care castigau si in Romania destul de bine (aici includem si IT-istii). Asa ca de ce UK cand exista alte optiuni mult mai ok? Cand treci de la parizer la salam nu inseamna ca iti merge mai bine.
NOU
Probabil din cauza limbii, ma gandesc eu. Mai toti romanii stim ceva engleza, unii chiar foarte bine. Eu unul nu m-as vedea in stare sa mai invat acum o alta limba straina, mai ales ca cele care chiar ar merita invatate (germana, franceza samd) mi se par grele. Si peste tot pe unde te duci te lovesti de limba tarii, ceea ce mi se pare normal.
NOU
Din toate alternativele unde se vorbeste oficial engleza, UK este cea mai aproape. Iti permiti sa vizitezi rudele de cateva ori pe an daca e nevoie – calatoria dureaza 8 ore door-to-door.
NOU
Nu cred ca e din cauza limbii. Cati romani stiau limba germana, sarbeasca, spaniola, italiana, cand au ales sa se duca la munca in respectivele tari?
Romanul face calculul la modul: 1 lira = x lei. Daca muncesc in UK fac 1200 lire pe luna. Moaaaa! Nu am fost platit niciodata cu atatia bani in Romania.
—
tl;dr: decat sa te duci in Anglia pentru un salariu mai mic de 1500 lire, mai bine stai acasa cu parintii si muncesti pe un salariu net de 2000-2500 lei.
—
Dupa care ajunge in Anglia si surpriza! Vede ca volumul de munca este triplu fata de Romania, trebuie sa plateasca chirie, la munca team leaderii il freaca de ii vine rau, englezii ii zambesc tot timpul, dar nici un englez nu pune mana sa il ajute pentru ca, mare atentie, ENGLEZII NU MUNCESC.
Continuam? E inconjurat de o gramada de indieni care put a hoit si nu are cum sa-i evite din moment ce lucreaza impreuna, plateste taxe mari, plateste taxe si mai mari cand are prea multe ore suplimentare (pentru ca sunt impozitate draconic orele suplimentare), asigurarea auto e scumpa si se face pe persoana, nu pe vehicul, imparte casa cu o gramada de necunoscuti care se schimba de la o luna la alta, ingheata de frig in casa pentru ca gazul e scump in UK si ceilalti locatari vor sa faca economie. Si colac peste pupaza, cand vrea si el sa stea inconjurat de alti romani pe care i-a cunscut acolo, isi da seama ca majoritatea sunt geana sa il arda, macar putin.
Dupa un timp isi da seama ca daca statea acasa cu ma-sa si cu taica-su si avea un salariu net de 2000-2500 de lei nivelul de trai era cam acelasi, compensand foarte mult faptul ca volumul de munca in Romania este mai mic, ca isi poate permite sa traga chiulul in fiecare ora ca sa fumeze o tigara si ca sta cu familia, nu cu necunoscuti.
Chestiile astea se aplica, desigur, celor care nu au trait toata viata in case de chirpici sau din ajutoare sociale si s-au dus la munca pe un salariu mai mic de 1500 de lire. Daca vine cineva sa imi spuna ca a reusit sa stranga singur intr-un an o suma decenta (>3000 lire), dintr-un salariu de 1200-1300 lire si ca a trait bine in UK, ori e foarte prost, ori a fost foarte sarac inainte si e obisnuit sa manance doar parizer cu paine, ori minte de ingheata apele.
Pentru cei care aici mureau de foame, UK este, pe buna dreptate, paradisul pe pamant. Sa precizez eu de conationalii nostri tomberonezi din Leicester, ca vad ca nimeni nu vrea sa intre in detaliile astea? Era aici pe blog mai de mult o saracie de femeie cu nume de putregai, care traia intr-o cocina de porci si care se batea cu pumnii in piept ca ea s-a realizat in Anglia. Tot in Leicester statea. Orasul romanilor tomberonezi si al combinatorilor care considera ca daca au facut o spârla de 5 lire au facut mare combinatie.
NOU
Legat de ceea ce ai spus de traiul in UK nu comentez, deoarece nu nu stiu cum sta treaba.
Dar legat de aia 2000-2500 net, in provincie, la modul cel mai sincer, nu ii iei. Cunosc cateva persoane care iau banii aia in mana (in Pitesti), job-uri de birou, ore suplimentare, ziua de lucru de 10 ore in loc de 8, muncit si sambata.
In schimb, oameni cu o oarecare experienta in constructii/amenajari, mi-au spus ca iau 3000 lei fluierand, tot provincie.
Ceea ce voiam sa spun, pe scurt, daca ar exista mai multe salarii in RO la 2000-2500 lei NET, foarte multi nu cred ca ar mai pleca.
NOU
@titi – de ce compari mere cu pere? De ce compari un salariu de 2500 de lei cu unul de 1200 de lire? De ce nu discutam de salariu raportat la salariul minim pe economie, de exemplu 2xsalariul minim? De ce in Romania poti castiga de 2 ori salariul si in alta tara nu? De ce nu explici viata unui tip care vin in alt oras din Romania si lucreaza pe salariul minim din care isi plateste cazarea, cam ce gaseste si in ce conditii?
Amabilitatea fortata? Exista in toata lumea, e o chestie de bun simt sa fii politicos sau sa incerci sa il faci sa se simta cat mai confortabil pe cel din fata ta.
NOU
@bigbear @Cristi nu vorbesc de provincialii care nu au cum sa isi gaseasca un job platit cu 2000 lei net, ci de aia care isi lasa job-urile de 2-3000 lei si pleaca in UK cu speranta ca vor strange cateva zeci de mii de euro in 2-3 ani muncind in fabrici si depozite pe 1200-1300 lire. Sunt foarte foarte multi cei care fac greseala asta. Eu nu ii judec, doar completez articolul de mai sus. Cine l-a scris lucreaza in IT, care e alta mancare de peste fata de ce job-uri gasesc romanii “de rand” acolo. Probabil autorul articolului ar fi castigat peste medie si la noi in tara, asa ca nu vorbim de un coate goale care s-a dus sa fie negru pe plantatie la Tesco in depozite.
@bigbear o chestie de bun simt sa fii politicos sau sa incerci sa il faci sa se simta cat mai confortabil pe cel din fata ta.
Corect. Dar daca iei contact cu cei care au fost in UK vei intelege ca multi nu isi dau seama cat de falsa e atitudinea asta a englezilor si iau totul de bun pana realizeaza ca englezii nu dau doi bani pe ei. Generalizez mult in cazul de fata, stiu, dar conationalii nostri dorm pe ei si nu fac diferenta intre falsitate si onestitate, iar cand englezoiul ii f*** in gura nu le vine sa creada, ca aveau impresia ca sunt prieteni.
NOU
@titi Când am plecat din ro in UK in 2010 aveam salariu de 2900 lei. Am avut pe rând job ca taximetrist, lucrător în tesco, distribution manager și din nou taximetrist. Sunt aici cu soția + 2 copii. După 5 ani ne- am luat casa cu credit ipotecar. Doar cine nu vrea sa muncească, nu reușește în UK. Faptul ca doar cei din it o duc ok, nu stă în picioare. Încearcă să fii mai pozitiv și deschis. Dacă sunt persoane doritoare de mai multe detalii despre cum e sa fii taximetrist, pot sa va dau informații. Baftă!
NOU
cum ai reusit sa te adaptezi condusului pe partea dreapta?:)) ma inspaimanta ideea
NOU
@ titi – logica mea e simpla: daca un om ajunge pe o pozitie intr-o tara prin munca lui poate ajunge pe aceeasi pozitie si in alta tara. Nu inteleg la ce fel de joburi te referi cand spui 2-3 mii de lei in Romania si plecati afara dupa caini cu covrigi in coada. Un muncitor necalificat nu face 3 mii de lei in Ro iar daca stie o meserie ma indoiesc ca in 6 luni nu ajunge sa practice in domeniul lui in Anglia si ca acolo o sa ia salariul minim, de exemplu punand faianta.
Daca te referi la ceva mai serios, gen inginer sau spunem, ma indoiesc ca pleaca brusc in Anglia sa spele vase si nu isi cauta din timp sau echivaleaza studii. In plus, cei educati de regula pleaca cu familii, pe termen lung, nu ca sa faca niste bani sa isi ia o masina mai colorata in tara.
NOU
@arhi după 2 ore de condus pe zi, timp de 2 săptămâni o sa fie super ok. Toată lumea ma întreabă acest lucru :). Acum îmi este greu de fiecare dată când ma întorc în România și vreau sa conduc.
Toți pe care îi cunosc, au mers o dată aici pe contrasens. Inclusiv soția care a făcut un rond invers :). Dar toți sunt calmi aici și nu se întâmplă nimic grav.
NOU
Primele cateva ore de condus efectiv sunt groaznice 🙂 daca in mod normal conduci pe autopilot, aici trebuie sa te concentrezi 100% la ce faci si pe unde o iei. Dar te obisnuiesti foarte repede daca conduci macar cate un pic zi de zi.
La fiecare schimbare de sens (cand te intorci in Romania/EU, apoi cand vii inapoi) mai dureaza 10-20minute de concentrare pana intri in ritm. Dar mi s-a intamplat sa merg pe contrasens daca nu sunt atent – si in EU, si in UK 🙂
NOU
Multumim pentru articol, dar o singura completare la: “NHS – gratuit pentru oricine” 🙂 Nu cred ca te-ai exprimat bine: e gratuit daca nu ai niciun venit, altfel arunca un ochi pe fluturas sa vezi cati bani iti iau.. ca o idee, cazul meu: 3500 brut – 300 si ceva se duc pe nhs…
NOU
Sistemul medical e praf și la ei. Aștepți câte o luna sa ajungi la medic, mai mult mort decât viu, și când ajungi te tine 5 minute, îți dă paracetamol în cea mai mare doza, și aia e.
E foarte greu sa iți faci prieteni englezi, așa ca tot la meltenii romani tre sa tragi sa ai un pic de viata sociala.
Pentru cei care adora cursa sobolanului munca-casa, Anglia e tara perfecta.
NOU
O prietena foarte buna a primit ca tratament pentru infectie la masea Ibuprofen. Cica la ei se dau antibiotice doar in cazuri foarte grave. Infectia la masele ce mm este?
NOU
Tare asta cu cursa sobolanului 🙂
Frate unde ati muncit toti de v-au stors hainii de stapani de toata vlaga?? Pune muna si munceste baa daca vrei sa faci ceva in viata, nu “trage chiulul”! 🙂
Daca muncesti si esti serios, in UK sunt sansele cele mai mari sa fii vazut, respectat si sa te afirmi – fara sa depinzi de susanele sau relatii. In UK am intalnit cei mai corecti manageri, dar si cei mai flexibili. De cate ori am avut nevoie de 1-2 ore sa rezolv o problema, sau “work from home” pentru o zi, s-a rezolvat fara cracnire. Si cand am vrut sa stau acasa o zi pe saptamana ca sa micsorez suma uriasa data la gradinita, si sa comprim cele 38 de ore in 4 zile, s-a rezolvat instant. Iar zilele de concediu erau 29 plus perioada intre Craciun si Revelion cand se inchidea toata uzina (vorbesc de Rolls-Royce).
Asa ca da.. in functie de noroc (dar noroc pe care ti-l mai faci si singur), Angla poate fi tara perfecta.
NOU
Per ansamblu NHS pare praf.
Dar cand vine vorba de servicii specializate sau urgente reale treaba sta usor diferit.
Asistenta primara e under staffed si e sufocata de birocratie si teama de malpraxis. Daca ghidul spune paracetamol, GP-ul asta va prescrie de teama sa nu-si piarda licenta.
NOU
Este foarte diferită situația în Londra față de restul țării la toate capitolele: chirii, spitale, școli. Singurul lucru care te atrage în Londra e că găsești mult mai ușor de muncă față de restul țării. În rest la spital ești mai prost tratat în Londra, deci unde vedeți comentarii că nhs e praf încercați să vedeți de unde e comentatorul, ca să puteți pune în context. Da, nhs nu e ce visam, dar nu trebuie să dau nimănui o liră pentru ca să-mi vorbească normal, să fiu bagat în seamă. Da, se încearcă tratarea mai ușoară mai întâi, paracetamolul este la putere. O fi bine, o fi rău? Na, acu sa ne gândim și la ce e în spitalele romanești și parcă îmi vine să fug. Nu mai vorbim de condițiile din spitale unde nu se pot compara nici cu spitalele private din ro în opinia mea. E drept că eu am fost doar în 2 spitale proivate din ro.
NOU
Prin tineretile mele am fo’ si eu prin Uk. Am cautat pe Gumtree, am gasit un job, in juma de ora de schimburi de mailuri era stabilit totul. In 4 zile urma sa fiu in UK, intr-un orasel intre York si Leeds, iar la gara ma astepta angajatorul. Am luat avionul pana in Londra, apoi trenul pana in oraselul respectiv. A fost un job de urgenta, d-aia am acceptat. Baiat bun la toate intr-un restaurant si pub traditional. Spalator de vase, dat cu mopu, curatat cartofi…etc etc etc. Salar vreo 800 lire in mana, cu cazare intr-o casa care apartinea angajatorului. Acolo stateau toti angajatii care nu erau localnici. Fiecare cu camera lui. Nu ne batea capul de curent, apa, facturi…etc etc etc. Oras foarte frumos, imprejurimi si mai si. Harrogate se numeste. Dupa 10 luni m-am intors in tara cu vreo 5000 lire cash plus multe chestii luate, gen laptop, dslr, ….si altele. Si nu am facut foamea, pe langa mancarea de la munca, care era din belsug, mai luam si ce aveam pofta din supermarket. In zilele libere eram turist ba prin York, ba Leeds sau alte zone. Deci se poate s-o duci decent, nu trebuie neaparat Londra si domeniul IT. La vremea aia si in conditiile date, nu ma deranja sa spal vase. Nu eram tratat ca un cetatean de rang inferior. Aproape toti prietenii erau englezi pur-sange, dar poate conteaza si zona tarii, cine stie… Sunt o groaza de locatii care angajeaza in acest stil, dau cazare, masa si plata ok, mai ales acum, nu cand am fost eu ( 2008-2009 ). Merita luata in considerare si aceasta varianta, mai ales daca e o urgenta cu banii si n-ai chef de asteptat. E drept ca acum nu m-as mai duce acolo pe aceeasi bani, poate fiindca am o situatie stabila aici. Si un statut mai mult decat multumitor. Dar la nevoie trebuie sa lasam arogantele deoparte si sa luam viata in piept, nu-i asa greu precum pare. Si inca o chestie: eram muncitor la negru, nu m-a intrebat nimeni de sanatate cu actele, nici sefu’, nici prietenu lui politist care-si bea cafeaua acolo in fiecare dimineata, nici Dispensarul de cartier la care mai mergeam cand aveam probleme medicale. A fost un fel de amestec de curaj si inconstienta ce am facut, dar a mers 🙂 Curaj mult sa aveti!
NOU
Romanul si munca la negru 😉
NOU
Titi balamuc, decat un credit doar cu buletinul si stres pe cap o vreme, am preferat sa-mi sacrific cateva luni din viata sa fac rost de bani. E o diferenta de prioritati si gandire. Plus ca am si vizitat chestii faine pe care nu as fi avut cum sa le vad daca eram pe traseul casa-munca-casa-munca iar o data pe luna sa-mi platesc rata la onor bancherii nostri. Da, sunt sigur ca economia Angliei a suferit enorm ca timp de 10 luni n-am avut acte. Wow. Imi pare rau. 🙂
NOU
Am sa va povestesc si eu din experienta mea, din ambele perspective, “munca de jos” vs munca de birou.
Am lucrat in depozit aproximativ un an jumate (nu a fost constant pentru ca eram inca la facultate si am fost nevoita sa vin sa imi dau examenele, sa mai vorbesc cu profesorii etc.). Munca in depozit se face prin agentii de recrutare si nu este constanta, sau cel putin nu pentru joburile care sunt cat de cat ok, nu sunt obositoare, nu iti distrug spatele. Ca exemplu, eu am lucrat intr-un depozit de dulciuri, unde trebuia sa impachetez bomboane, sa pun etichete, sa fac cosulete festive. Aici am lucrat cel mai mult, cred ca vreo 8 luni acumulat. Am mai lucrat intr-un depozit de haine, unde trebuia sa aranjez hainele, sa pun etichete si intr-un depozit de materiale promotionale. Cam niciunul dintre joburile astea nu necesita cine stie ce efort fizic, atata doar ca, in principiu, trebuie sa stai in picioare (in depozitul cu dulciuri am putut sta si pe scaune). Am fost trimisa si in depozite oribile, ce presupuneau efort fizic sau trebuia sa te misti foarte repede, dar nu am stat mai mult de o zi, am sunat la agentie sa ma trimita in alta parte. Depinde foarte mult de tine de ce vrei si poti sa accepti. Romanii pe care i-am intalnit in depozitele astea usoare au fost de treaba, amuzanti, educati. Englezii – in general, barbatii si femeile de peste 40 de ani mi s-au parut ok, puteai vorbi normal cu ei, nu se uitau urat la tine, am intalnit cativa care stiau chestii despre Romania sau erau interesati sa afle despre ea.
Acum lucrez in IT (astept huiduieli) si sincer, cred ca preferam oamenii din depozit. Ideea e ca englezii de aici sunt destul de rautaciosi, barfitori si au o atitudine de superioritate (bine, nu fata de mine, eu am asa, a bitch face, si cred ca ii sperii, ci fata de indieni), asa ca mie, personal, imi vine foarte greu sa ma integrez printre ei.
Nivelul de munca, din ambele perpective, nu este foarte ridicat, nu stiu de ce aud mereu ca e foarte mult de munca in Anglia, ca englezii nu muncesc etc, da, nu se spetesc cu munca dar asta nu inseamna ca trebuie tu sa muncesti dublu pentru ei.
Ar mai fi multe de zis, ideea e ca opinile sunt foarte diferite, de la om la om, asa ca nu va speriati cand vedeti comentarii descurajatoare, adevarul e mereu undeva pe la mijloc.
NOU
@mada: soft sau hard? (IT job). In Londra sau in “provincie”?
NOU
nu ai bitch face, ești albă și contează un pic – răutăcioși și bârfitori și manipulatori și aroganți gratuit în cazul în care nu sunt proști de-a binelea sunt și la noi în IT (80%) sau în restul domeniilor.
NOU
@Paul soft si in provincie, la vreo 20-30 de minute cu masina/autobuzul de Leeds
NOU
@mada: intrebam de locatie pt ca in Londra & imprejurimi, pe fondul Brexit, se simte o crestere a nivelului de agresivitate intre diferite grupuri, mai ales polonezi/romani/baltici.
Si nu doar ca-s neproductive aceste tensiuni dar tind sa devina usor periculoase pt business.
In provincie, situatia mi s-a parut ceva mai relaxata.
NOU
Esti femeie Mada. Discutia era despre volumul de munca depus de masculi.
NOU
@Paul Nu stiu cum este in Londra, dar da, aici nu am observat vreo diferenta de atitudine post brexit.
@titi Sincer, nu cred ca e mare diferenta intre volumul de munca in functie de sex, am lucrat in depozit si cu barbati romani, chiar am cunoscut un tip de era de vreo 5 ani aici si imi zicea ca el doar la joburi usoare se duce. Acum, depinde si daca ai o familie, copil, pentru ca atunci cand nu ai nicio obligatie ti-e mai usor sa refuzi diverse joburi, cand ai inca o gura de hranit, altfel se pune problema, ma gandesc.
NOU
“Sistemul medical e praf si la ei” – adica daca la englezi e praf e clar ca sunt indeplinite toate motivele ca si in romania sa fie la fel sau mai prost.
Asta imi suna a mandrie romaneasca!
“ENGLEZII NU MUNCESC”- la fel ca mai sus, daca ei nu muncesc, noi de ce sa muncim?
“Indienii put a hoit” – sigur sunt care put, la fel ca si romanii, de regula indienii care put sunt pakistanezi, dar mai multi care put sunt nord africanii si aia sunt si puturosi si scandalagii. In general pakistanezii si nord africanii seamana cel mai mult cu cocalari romani: bijuterii sclipicioase, haine de firma sclipicioase cu eticheta pe afara, vorbesc mult si tare, fara chef de munca dar cu chef de scandal, totul le pute si “iarasi ploua”. Romanii se plang ca e naspa, ca e chiria scumpa, ca impozitele sunt mari, ca trebuie sa isi rupa din banii de tigari sa isi poata platii asigurarea la bmw!
E o idee buna sa te tii departe de romanii din UK, si ma refer la marea lor majoritate, sunt mai rai decat in Romania, mult mai rai! Ma astept ca in viitor fluxul de romanii sa se reduca substantial, iar dintre cei care sunt aici, sa se intoarca in Romania, sa se apuce de uber si sa castige 4000 de lei pe luna, USOR !
Sunt destui de multi romanii in zona unde sunt eu, acum 2 zile am gasit o moneda de 10 bani pe jos! 🙁
NOU
Cum naiba ai reusit sa tragi concluziile alea de femeie nf din textul meu? Iti recomand niste pastile pentru focusare? Poate te ajuta.
NOU
@Sharlatan. Subscriu ! Am întâlnit multi romani de genul , si ma intreb de ce mai sunt inca aici ??
NOU
@Chris69: Ei de ce? Iti pui intrebari pe care n’ar trebuii sa ni le punem. Eu incerc doar sa ma tin departe de ei si sa ii ocolesc.
La scurt timp dupa ce am ajuns in UK, am realizat ca nu e bine nici sa te uiti in gura lor, vorbesc vrute si nevrute, din auzite sau intelese gresit, vezi exmple si aici, vis a vis de NINo.
NOU
Ca și în discuția despre Belgia, nu sînt diferențe destul de mari între Anglia, Tara Galilor, Irlanda de nord, Scoția? Poate ne lămurește vreun coleg? Apoi un articol despre Irlanda (republica)? A ajuns careva să trăiască pe Insulele Canalului?
NOU
Forma scurta:
England – basini in frac
Wales – rudele sarace de la tara (cartofi cu paine)
N. Ireland – scandalagii minoritari
Scotland – resurse nelimitate de trascau si caltabos. Sisteme de protectie sociala, Invatamant si NHS beton.
NOU
Cel mai mult ma distrează romanii care cred ca Anglia s ar prabusi daca noi romanii nu am fi venit aici sa le arătam ce înseamnă munca si cum se fac lucrurile.
Englezii sunt prosti si de aia din România am emigrat aproape toti ca sa le arătam noi ce de cacat sunt ei !
NOU
Cam care este pensia medie p-acolo?
www.thesun.co.uk/news/5230902/vicar-split-male-model-toyboy-homeless-new-lover/
NOU
1. Trebuie sa fii foarte prost sau roman si sa nu Cunoști modul in care functioneaza sistemul lor de sanatate ca sa crezi ca medicii englezi (gp sau specialiști) sunt nepregătiți . Desigur ca exista medici mai buni si altii mai putin buni ca peste tot.ei lucrează pe scheme de tratament urmând niste pași in tratarea diferitelor afecțiuni , ceea ce înseamnă ca inițial iti vor recomanda niste paracetamol daca Esti răcit si nu antibiotice ca medicul de familie roman.si eu si sotia am obținut aproape tot timpul ce am cerut de la gp/specialist : analize,teste, operații , analize/teste de sânge foarte costisitoare si pentru Anglia .Am fost politicosi, am vorbit engleză decent, am știut ce sa cerem si am fost persuasivi cand a fost nevoie!
2. Aveți grija pe cine va faceti prieteni si in ce cercuri de romani intrați , nu toti va vor binele. Sugestia mea este sa încercați sa ieșiți si sa va faceti prieteni englezi /alte nații cu care sa practicați engleză ! Englezii sunt reci pana le demonstrați ca sunteti diferiți de ce vad la televizor despre romani . Oricine ar fi la fel in locul lor !
Renunțați la mizeria de tv românesc , va tine in urma si va alimentează cu cacaturi . Daca aveți o emisiune favorita urmăriți pe YouTube sau alte moduri ! Posturile tv freview din uk sunt mult mai bune, iar subtitrarea va ajuta sa mai practicați / învățați engleză.
3.incercati sa va integrați si sa înțelegeți stilul lor de viata , încercați sa vorbiți limba cat mai bine , lăsați mentalitatea românească , nu fiti rasiști si veți reuși sa duceți o viata buna in uk.
Porniți de jos daca este nevoie , fiti muncitori si vedeți va de treaba si vedeți fi apreciați si veți reuși sa avansați in cariera. Eventual încetați sa faceti cursuri de calificare (nvq) putând sa învățați si sa aveți un loc de munca in același timp , cursul fiind platit de companie . Nu recomand cele in Customer service sau sales decat daca sunteti pasionat de domeniu .
NOU
Este ‘Eventual încercați …’ nu ‘Eventual încetați …’! Scuze! Fat fingers:)
NOU
In fiecare tara sunt minusuri si plusuri.Spania,Franta (clima si mancarea buna).Germania salarii mari,industrie etc.Sunt in Anglia de 1 an jumatate,am inceput de jos la munca impachetat,am mai avut inca un job la o fabrica de cascaval.Am mai lucrat temporar in 3 locuri sa vad cum e, pana printr-un noroc dupa 2 interviuri am ajuns sa lucrez la Toyota prin agentie ca Quality Control si Wheels Technician.
Avand doar diploma de liceu tehnic care nu prea a contat.Ce conteaza e sa vrei sa fii muncitor,vezi de treaba ta,sa vii cu idei si sa fii open mind.Fiind prin agentie sunt platit 13 lire/ora.(cam 550 pe sapt) castig.Dar Englezii sunt favorizati prin alte agentii si pot lua 20 lire/ora.
In orase mari englezii sunt puturosi pentru ca stiu ca au cine vine sa le faca munca.Am lucrat intr-un sat o saptamana la o fabrica pe un injector mase plastice,unde acolo restul de 95% erau englezi get beget si foarte muncitori.
Sfat pentru Romani,munciti, puneti bani deoparte faceti niste cursuri si apoi puteti castiga bani mai multi.De exemplu Gigel cu 9 clase a venit in Anglia a stat 1 an a strans bani mancand doar ceapa s-a dus in Romania a facut 6 luni la facultate curs Macaragist sau alte utilaje ,intors in Anglia Macaragist la un salar pe 40.000 lire/an.
Cei din It,Medici e alta treaba.Iar clima si mancarea lasa de dorit.