Mă uitam zilele trecute, ca la fiecare final de an, au început să apară campaniile de edcație financiară în online, în care oamenii sunt învățați ce trebuie să facă cu banii lor și cum nu ar trebui să își ia iphoane de 5700 de lei dacă ei au 2000 de lei salariu.

Campaniile astea sunt fix precum campaniile antiviol, antiviolență, pro-gay etc. Se adresează unui public care nu este aici. Cititorii de situri/bloguri sunt oameni care au deja o oarecare educație financiară, câștigă niște bani decenție, au o situație materială decentă și, în principiu, se descurcă.

În schimb, la sate, în orașele mici de la țară de prin Ardeal sau Moldova, acolo e bătălia pentru cel mai analfabet cumpărător de iphon din românia. Acolo se rupe creditul cu buletinu-n două, pentru cumpărat treling și adibași la modă. Nu aici.

De fapt, educația asta trebuie să înceapă din grădiniță. Educația completă a copiilor. Eu, la grădiniță, am fost învățat prima oară că, dacă ești pieton, mergi pe stânga drumului, ca să vezi și să fii văzut de mașina care vine. Pariu că jumătate dintre voi habar nu aveau de asta. E ok, nu trebuie să recunoașteți.

Tot pe la grădiniță am învățat prima oară despre bani. Ce sunt, ce facem cu ei, cum arată banii, ne-au învățat să îi deosebim, câte bancnote mici valorează una mare, chestii de astea. Rețineți, o grădiniță din fundul lumii în Bucovina, nu aici.

Ce se învață la grădiniță, în bucurești, acum, după 40 de ani? Religie. Da, serios, copiii fac religie, vine taica popa și îi învață despre moarte, despre cum trebuie să le fie frică de dumnezeu, despre cum trebuie să meargă la biserică să se împărtășească, altfel o să moară, chestii de astea.

Și o să râdeți, dar când a întrebat educatoarea copilului ce se preferă în nușce zi, religie sau educație civică, toți părinții au cerut religie, pentru că trecem prin vremuri grele și copiii au nevoie de îndrumare și dumnezeu. Badumtss.

Degeaba risipim acum bugete de CSR pe asemenea educație. Un copil educat astfel, transformat într-un adult valoros care își caută un job la Cora, cu cele 2 diplome ale sale, de jurnalist la spiru și master, nu va ști niciodată și nu va învăța niciodată valoarea banilor și ce trebuie să faci cu ei.

Pentru că, fii mei, domnul a dat, domnul a luat, fie numele domnului lăudat.